Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 6 juli 2024

Zaterdag trekt een stormachtig windveld langs, maar de wind blijft niet de hele avond en dus zijn er een aantal dikke vette bakken te scoren voor wie bereid is een stuk te peddelen. In het noorden en op de wadden blijft het te heftig en wordt het wachten tot zondag de wind naar zuid gaat en het iets uitcleant. Elders ook golven door een combinatie van wind en de naweeën van de storm boven de wadden. Wind is zuidwest waardoor de golfhoogte in België en Zeeland erg tegenvalt. Daar dus de beste surf gewoon zaterdag, net na de storm. Voor maandag staat er windstil weer in de forecast. Heel misschien is er dan nog een golfje te vinden, in ieder geval voor de surflessen. Daarna wordt het een aantal dagen flat, maar later in de week ziet het er toch weer goed uit met twee depressies voor West-Europa. Eentje voor de kust van Noordwest Spanje en een die de N0ordzee induikt. Op woensdag geeft dat wind en golven op donderdag of vrijdag golven zonder wind!

Zaterdag 6 juli
Windkracht 8  in de middag uit zuidwest ruimend onshore WZW geeft in N-H bijna onmogelijk condities voor een surfje, terwijl het surfen in Z-H nog aardig mogelijk wordt voor de experts. het windveld is namelijk erg kort. Wel intens tot 100 km/u, echter de storm intensiveert pas goed boven de wadden en wordt dan eind van de middag op het stuk kust richting Denemarken goed voor een windkracht 9, mogelijk zelfs even 10bft. Langs de zuidwestkust is de wind dan al weer afgenomen naar 6bft, wat met een beetje beschutting in Zeeland en België ondanks de harde stroming van hoogwater nog te doen is. In Zeeland zonder beschutting is het wachten tot iets later begin van de avond, wanneer de stroming goed draait en deze je tegen de richting van de wind in duwt. Enige jammere is dat de wind dan niet meer sideshore zuidwest is, maar meer onshore west tot wzw. Wat dat betreft er het best meteen opgaan nadat de ergste wind weg is en het hoogwater al iets begint te zakken. Zeker voor Belgie is dat het mooiste moment. Hoewel daar heel laat in de avond de wind nog verder afneemt, naar 5bft. Daar dus kansen, terwijl het in Holland het door de wind bijna onmogelijk wordt gemaakt. Toch is het eind van de middag al veel minder extreem in de vlagen, terwijl de golven dat niet zijn.

28 reacties

 1. Dit zou een mooie zomerswell op kunnen leveren. Eindelijk niet die wind in de Noordzee vol aan op onze kust, maar wat verder en bij ons het mooie weer!

 2. Binnen een 3 tal weken zou ik voor een weekje naar het ZW van FR gaan ik had gedacht aan ile d’orleon wat is jullie opinie? Ik zou graag wat kamere stranden hebben dan biarritz of lacanau en een metertje swell 🙂

  1. Kust van de vendee heeft meer plekken die vergelijkbare surf hebben. Ile de oleron is wat rustiger maar er is ook minder te doen buiten de surf.

 3. Webcams zien er nu al goed uit en de verwachting is dat de wind minder wordt! Weet iemand van jullie of de deining door blijft lopen?
  Bedankt alvast 🤙

 4. Zit nu vlakbij Peniche in portugal, Ferrel om precies te zijn. Zo veel opties dicht bij elkaar hier , bijna altijd wel ergens off shore.
  Wel druk in het water hier , het barst van de surfscholen.

 5. J06 komt nu binnen met 1m NW swell, over een uurtje zie je hem ook de K13 en als het goed is een paar uur later aan onze kust de eerste rollers die wat beter te surfen zijn! Wind gaat er uit, stoke er in 😉

 6. De camera’s om 06:00 lieten niet viel zien, maar misschien vertekend beeld dus toch gegaan gelukkig. Het was echt heerlijk surfen vanmorgen tussen 06:30 en 08:30 en het werd ook steeds maar hoger!

  Vanaf 08:30 kwam de wind er meer in, richting minder NO en werd het wat minder clean.

  Laterrr

 7. Wijk was vanochtend van 7:00 tot 9:00 ongekend hol en hoger dan verwacht. Krachtige en holle golven, wel wat kort en piekerig. Lastig time daardoor en ook een paar keer flink gespoeld. Zag sommige anderen lekker rippen. Stond een fotograaf met lang haar en een flinke lens op de pier, dus ben benieuwd waar de foto’s te vinden zijn.

 8. Wijk na 9:00 nog steeds met dikke pits! De noorden wind hield hem lekker open, en lekker sfeertje in het water ook. Prima zomer swell!

 9. SO naar Tobias ook voor het goed voorspellen van gisteravond. Om 17h nog flat op de cam, en rond 20h mooie cleane lijnen van ~1m. Lekker ondergaand zonnetje erbij – was heerlijk!

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here