Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 28 januari 2017

89 reacties

 1. Zondagvoormiddag lijkt er volgens windguru toch nog een periode te komen met veel wind, maar is dat genoeg voor wat golfjes?
  Alvast bedankt!

 2. Dit laagje. Als het niet waait maandag kan er nog iest moois van door gaan komen. #praying

 3. Suikerbietjes aan toe… Nog geen golf.. Jan tot heden 1x kunnen surfen. Sniff en een 1x geschaatst. 🙂

 4. Ja, offshore. Maar te weinig swell op de radar. Laagje was te ondiep en te veel westelijke fetch op Denemarken gericht. Wellicht de wadden, maar ik denk voor onze westkust te klein.

 5. Hi rad-rad,

  Ja ik wist dit maar vind dat Webber concept wel erg fantastisch!

  Maar goed, we kijken uit naar de eerste Wavepoel van Nederland…zucht…. ?

  Waarom zie ik geen reclame hier op deze prachtige Site?

 6. Wellicht omdat dit een site voor surfweer is, en dat een wavegarden weinig met het weer te maken heeft. Nou ja, nadelige effecten voor het klimaat daargelaten dan.
  Ik vond het wel mooi dat Tobias er even schaatsweer van maakte; hoewel ik geen schaatser ben past het bij de stoke die surfers met schaatsers (op natuurijs) delen.
  Desalniettemin ieder z’n ding, maar blijkbaar moest ik het toch even kwijt. Ik stond wel even te kijken dat er om reclame werd gevraagd!

 7. haha, ja – zo is dat. De nadelige effecten voor het klimaat zijn juist weer een voordeel voor de natuurlijke surf. Het water wordt warmer, de ijskap smelt en de zeespiegel stijgt waardoor de golfperiodes in Noordzee hoger blijven. Wat het met de golfhoogte doet is nog even afwachten. Op het strand zijn ze iig hoger.
  Persoonlijk heb ik net zo veel met een schaatsbaan als er ook echt natuurijs is, als met nepgolven als er ook echte golven zijn. In een echte flatperiode zonder natuurijs of wind (kitesurfen/windsurfen) is het natuurlijk wel lachen om zo’n Webber te hebben te staan. Maar die dagen zijn op twee handen te tellen. Vandaag is er eentje van. Eindelijk tijd om mijn kwartaalaangifte te doen 😉

 8. Zou de wind vanmiddag niet wat golfjes kunnen brengen, lijkt op zee ook wel een beetje door te waaien.

 9. Ik zie zo’n diepere Noordzee wel zitten! Zeker als we het effect van windmolens en de grootse plannen die er zijn meenemen. Zie onder een citaat uit een publicatie van Royal HaskoningDHV (Milieueffectrapport Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee, 2014).

  Potentieel effect op het golfklimaat:
  Het effect van een beperkt aantal turbines op het golfklimaat is lokaal en beperkt. Bij grotere windparken kan aan de benedenwindse zijde in toenemende mate sprake zijn van golfreductie. Hierbij treedt een cumulatief effect op van individuele turbines waardoor de golfreductie sterker is en op een grotere ruimtelijke schaal optreedt. Hoe deze opschaling precies gaat, is nog niet systematisch onderzocht.

  Golfreductie treedt op door twee effecten:
  – Er treedt een directe golfreductie op door blokkering, terugkaatsing en
  energieverlies door de pylonen en eventuele andere uitstekende elementen zoals bodemverdedigingen.
  – Er treedt een indirecte golfreductie op als gevolg van het gedeeltelijk wegvallen van de wind. Hierdoor valt een deel van de aandrijvende kracht door de wind weg voor het onderhouden van de windgolven. Verder benedenwinds heeft het windherstel grote afstanden nodig, zodat ook hierdoor het golfherstel achterblijft23.

 10. Haha… surfweer blijft inderdaad surfweer! We zien onze wavepool zeker niet als vervanging voor surfen aan de kust. Het natuurlijke element, het onzekere, het wachten op de sets en de beloning die je daarvoor vaak krijgt, maken onze sport juist zo mooi!

  Maar voor wie niet altijd ‘kan gaan als ze staan’ vanwege werk of andere verplichtingen, of in geval van lange periodes van flatness biedt onze wavepool straks natuurlijk wel de ideale oplossing. Heeft verder geen reclame nodig 😉

 11. Heb toch denk ik 4 handen nodig voor het tellen. Dit is wel heel zuur. Zulke goede depressies in de buurt, maar geen golven. Hopelijk schuift het nog wat een paar km noord, oost of west…

 12. Even een vraag tussendoor, hopelijk mag dat nu er qua golven niet veel te melden valt 🙂

  Ik wil een longboard aanschaffen maar man-o-man, wat zijn het er veel. In de online shops is de keuze niet reuze maar op het web des te meer. Waar kan ik goed advies halen? Ik surf al jaren op een minimalibu-model en wil een board mn voor de noordzee, ik denk een HP-longboard maar wil goed advies. Qua model, materiaal etc. ‘T Is best een uitgave dus wil graag een goede keuze maken. Dank iig!

  En is het een idee een longboard in het buitenland te halen/te laten shapen?

 13. Aangezien ik nog maar 1 keer heb kunnen surfen sinds januari, en de vooruitzichten nog niet echt denderend zijn (meer flatness). Vroeg ik me af of iemand weet of je toch nog ergens kunt surfen( nl of be maakt me allemaal niet meer uit). Het is echt heel erg aan het kriebelen nu.

 14. @Longboard: ik heb op dit moment drie longboards, allemaal goed, maar in verschillende omstandigheden.
  Er wordt meestal onderscheid gemaakt in de volgende smaken: noserider, cruiser, performance & all-round. De eerste twee zijn meer klassiek (zwaardere glassing, 50/50 rails, single fin), super voor cleane heuphoge dagen om te cross-steppen & noseriden, maar minder makkelijk te draaien hetgeen in Nederland wel prettig is op onze beachbreaks.
  Een performance model is lichter (dunnere glassing, dus deuken in je deck bij een polyester board, of doormidden bij een ongelukkige golf… vraag maar eens aan Danny B te D) en kent meer de eigenschappen van een ‘verlengd shortboard’ (denk aan 2+1 fin set-up, harde rails in de tail, meer rocker & concaves aan de onderkant). Persoonlijk vind ik dat soort boards pas een beetje leuk worden vanaf borsthoog, ze duwen wat meer water (door de rocker) waardoor het aanpaddelen wat moeizamer wordt (al blijft het een longboard).
  Hoewel ik ‘m zelf niet heb, denk ik dat jij het meeste aan een all-rounder hebt (als je niet op zoek bent naar een longboard quiver); oftewel een mix van klassiek en performance, zonder dat het ergens in uitblinkt: je kunt erop noseriden maar ook makkelijk een bochtje draaien. Een Walden Magic model is een voorbeeld van een allrounder (of het ‘magic model’ van Lufi die bij Hartbeach staat).
  Ik heb zelf allemaal custom shapes; lijkt wellicht cool, maar het heeft ook nadelen: je kunt ‘m niet uitproberen voordat je ‘m aanschaft, de levertijd is langer en kans op transport schade als je ‘m uit het buitenland laat komen. Het is natuurlijk wel leuk dat je ‘m helemaal op jouw niveau en wensen kunt laten afstemmen.
  Als je écht een goede keuze wilt maken, kun je het beste boards van vrienden en aardige mensen in de line-up lenen… alleen jij weet wat je fijn vindt en daar kunnen we lang en kort over praten maar het is gewoon erg persoonlijk. Zo is een noserider voor NL niet echt het go-to board, maar ik word er desalniettemin vaak toch erg blij van :).

  Goed advies, tja: wees eerlijk naar jezelf en volg je hart, als performance surfen je ding is, laat je dan niet ompraten naar iets anders. Op elk board zul je weer even moeten wennen en als je op een board ligt waar jij in gelooft dan zal dat beter gaan dan een ‘concessie-board’. En vergeet vooral niet dat het in de meeste gevallen niet aan het board ligt…

  Wat wellicht interessant is; wat zoek je extra in een HP longboard als je een mini-malibu hebt? Je zult wendbaarheid inleveren en daarvoor krijg je iets meer paddel snelheid en ‘hang-five’ momentjes terug… is dat wat je zoekt?

 15. Advies voor een board vraagt niet alleen de meest voorkomende surfomstandigheden, maar ook iets van de rijder.
  Flexibel, klein en licht dan kan een performance longboard al voldoende zijn om ook in de Nederlandse zomer lekker te surfen. Ben je groter, zwaarder en/of niet zo soepel, dan kan je (mijn beeld) beter naar wat meer volume zoeken. Dat kan richting noseriders of allround boards (grotere performanceboards zijn zeldzamer).
  Op alle boards kun je lol hebben. Mijn ervaring is wel dat je meer lol hebt van een board dat past bij de minder dan gemiddelde dagen dan van een board dat pas echt wil als het goed is.

 16. Mogelijk dit weekend opnieuw. Helemaal als de windstille kern van het laag recht door het kanaal gaat. Dan heb je in Normandie overal epic condities. Hoe meer naar het westen, hoe hoger. Dit is de output voor de kanaaleilanden:
  vrijdag de mooiste swell, maar dan nog met wind. Zaterdag blijft die swell van vrijdag er gewoon onderdoor lopen. Je ziet hem nu niet, omdat het bij de kanaaleilanden NW gaat waaien. Onzekere verwachting, maar vol potentie om eens goed te scoren daar in die regio!

 17. Overigens bij ons (de Noordzee) de komende dagen weer volledig kansloos. Ik denk dat ik met schaatsen maar weer ga slijpen voor de winter-inval die aan het einde van volgende week op de kaarten staat…

 18. Komt die Normandië verwachting ook in de sms Tobias !! Was ook aan denken die kant uit te gaan!!!

 19. ik ben geïnteresseerd! Ik denk dat ik deze periode van flatness anders niet overleef… Ik vrees wel dat ik dat niet geregeld krijg met mijn ouders (ik ben 17).

 20. Als de voorspellingen zo blijven, ben ik ook wel geïnteresseerd 😉 Als zo lang niet in het water gelegen. Woon in Haarlem, heb een astra station en kan vrijdag als weg!

 21. Zou het kunnen dat er zondagochtend toch nog iets doorkomt? Sommige sites voorspellen toch nog wat beweging.

 22. Ok, ik gooi wat tips waar je naar moet kijken in de sms! Twee dagen geleden kwam dit filmpje online. Epic!

 23. Dit filmpje is in Vaucottes gedraaid, dat ligt tussen Yport en Etretat. Ik vind dit wel ver rijden, iets dichter heb je Pourville (naast Dieppe), surfbaar vanaf 1.5u na hw tot helemaal laagwater.

 24. Recept voor crowdsurfen:

  Men neme twee weken flatness, voegen daar een krap tijd-window van golven aan toe… bij voorkeur in een weekend… goed roeren, et voilá!

  Hopelijk is iedereen dan in Normandië 🤣

  Maar goed, eerst nog even afwachten of het zo blijft.

 25. Mooi filmpje, maar is volgens mij ook wel iets te ver voor een dag of weekend. Ben een keer in Yport geweest en dat is nog wel 6,5 uur rijden.

 26. In het kanaal is het dit weekend heel vroeg in de morgen hoogwater en bijna alle spots werken alleen bij afgaand tij juist na hoogwater. Als je maar aankomt om 10u is valt er niet veel meer te surfen.

 27. Tobias wil je aub niet ook de lol op de minder bekende plekken van oa Frankrijk voor zowel de lokale als niet lokale surfers verprutsen, door exact aan te geven dat je om kwart over half vier op strand X moet staan met je Bic met gele leash met zonder handschoenen en je oranje 5mm aan.
  Leuke van surfen is om zelf dingen uit te zoeken en stapsgewijs te leren ipv met ’n auto vol uit te peddelen op La Piste als ’t 6ft 12sec is en je er nix te zoeken hebt.
  Bij voorbaat dank van iedereen die nog zelf op avontuur durft te gaan.

 28. Mid-tij is daar ca 9.00 op zondagochtend. Dan moet je er zaterdagavond al zijn, zondag ergens na de lunch terug… Als ik dan de kaartjes met windvelden hierboven zie… meh.

 29. De wind is voor het krieken van de dag al weg zaterdag. Dus de golven ook. Noordkop en Texel zouden ms nog wel een surfbaar golfje moeten zien.

 30. Hoe flatter het bij ons, hoe vetter het in de rest van Europa. Meestal, en geldt ook andersom.

 31. Heel het weekend zitten twijfelen om naar etretat te rijden. Uiteindelijk toch niet gegaan. Was het toch de moeite geweest?

 32. Hey iedereen,
  Heb plannen om dit weekend naar Frankrijk te gaan en dan dacht ik aan het zuiden. De voorspellingen zien er wel goed uit op msw. Maar nu vroeg ik me af of dat ook echt zo is.

 33. Let me know ik wil ook .. Mss samen rijden ofzo?
  Zaterdag avond tot dinsdag avond had ik als plan

  app me als je een plan heb, of geïnteresseerd bent.
  0634460420

 34. Ik ben ook van plan om naar frankrijk te rijden, wel niet naar het zuiden.

  Ik vertrek woensdag avond naar siouville en rij maandag weer terug. Is een dikke 6uur rijden. Vangt dezelfde swell als bretagne en ziet er goed uit op de forecast.

 35. Hij moet wel van ver komen (te ver noordelijk). Ik ben bang dat het na woensdag niks gaat worden. Woensdag is de richting ook niet goed, maar door de gigantische hoogte zal er wel iets van doorsijpelen in het kanaal. Kijk naar de bron van de swell:”

 36. Wordt het ZW morgen of donderdag beetje surfbaar? Moet er verlof voor nemen maar ondertussen ook alweer een maand geleden door de flatness !!!!

 37. Ik zou er zeker geen vrij voor nemen. Het is alleen oke met een longboard. Een oogje in het zeil houden dus voor wie aan de kust woont in Belgie en niets te doen heeft. Overigens is de windrichting daar gewoon schuin onshore. Dus of het heel clean genoeg zal zijn voor longboarden is nog maar de vraag.

 38. Yep, minimaal. Strandtenten gaan ook weer opbouwen. Hadden net zo goed kunnen blijven staan. Geen stormen geweest dit winterseizoen.

 39. @tobias ,

  klopt het dat de temperaturen weer naar 15 graden gaan na t weekend en de golven weer komen?

 40. Welke temperatuur bedoel je precies?
  Het water blijft nog wel even rond de 4 graden zitten..
  Dit is pluim. Kan nog alle kanten op na het weekend. Verwachting (rode lijn) zit ver boven het gemiddelde.

 41. Scheveningen (de Noord) 12:00-14:00 – korte ritjes op de kant. Was lekker rustig, het was dan ook net te doen. Blij weer even ‘het gevoel’ te hebben gehad en inmiddels ook weer gevoel in m’n vingers en voeten 😉