Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 26 juni 2021

170 reacties

 1. De Atlantische Oceaan ligt er rustig bij. Een hogedrukgebied bij Ierland is eigenlijk altijd goed voor de swell aanmaak in de Noordzee, omdat alle verstoringen er met een grote boog omheen moeten met een noordelijke fetch als gevolg. In dit geval ligt het hogedrukgebied misschien iets te veel van Ierland af. Echter het kou/warmte front wat op de Noordzee ligt trekt nog aan en trekt de wind ook naar zich toe, waardoor de richting af en toe meer NNW dan NNO uitvalt. Dat zijn details die je niet ziet in de windtabel of de windkaart, maar pas in de gaten krijgt als je de synoptisch weerkaart met de isobaren en fronten er bij pakt. http://surfweer.nl/ukmo.html

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/5153f.jpg

 2. Oh wow, de spectra metingen doen het ook weer!

  Wel even wennen aan de andere kleuren. Ik ben benieuwd voor wie of naar aanleiding van wat ze dit bij RWS weer aan de praat hebben gekregen.

  Hun eigen site met deze plaatjes is namelijk al lang offline gehaald ( was altijd https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/3d-spectra-golven ) , maar ik heb de source bewaard en online gezet op surfweer.nl/spectra een paar jaar terug.

  Schijnbaar blijven ze het toch onderhouden bij Rijkswaterstaat. Voor ons of maakt de scheepvaart er wellicht nog gebruik van?

 3. @Tobias: voor ons 😉 Ik heb ze via RWS weer aan de praat gekregen!

  “We zijn overgestapt naar een nieuw productie systeem 2 weken geleden. De spectra plots hadden we niet meegenomen omdat we die zelf niet meer op de website hebben staan. Nu er toch behoefte aan lijkt te zijn heb ik ze weer maar aangezet. Je krijgt geen garantie dat dit aan blijft staan. We kunnen op een bepaald moment besluiten om ze toch weer uit te zetten..”

 4. Top Zinzi!

  Ik was al gewend geraakt aan de nieuwe spectra viewer die nog verder dan 24 uur terug in de tijd ging, maar voor alle old-skool surfers is dit wel heel fijn! Ze zijn nog een paar boeien vergeten in de buurt van de maasmonding, maar dat is dan wel weer op te lossen via de nieuwe interface.

 5. @Valentijn Is zeker goed nieuws, moet het natuurlijk nog wel uitkomen. Of bedoel je dat de spectra en/of de webcam weer werken?

  Iig is de Haewene Brim meting ineens van nul swell naar bijna 2m gegaan. Dus ook vanaf het midden van de Noordzee komt de boel nu in beweging! Alleen dat al is goed nieuws te noemen 🙂

  PS. om de juist richting te krijgen moet je de roos een kwartslag draaien en daarna spiegelen. Kun je dat ook aan RWS doorgeven, Zinzi ?

 6. Ja, dat is het einde van de surf. Noordzee is daar al zo smal en ondiep dat de verstrooiing door de molens niet meer uitfaseerd. Jammer maar helaas. De prijs van “groene” stroom.

 7. @Tobias ik vroeg me af: blokkeert de dikke ZW5wind die er nu langs onze westkust staat de swell komende vanuit Oost Engeland niet te veel..?

 8. Allereerst mist er zoals gebruikelijk veel informatie in zo’n artikel: waar komen ze dan precies? wat zijn de waterdieptes? waar liggen de vaargeulen? etc.
  Ondanks dat… Nee, daar gaat niemand iets van merken. En al helemaal niet bij golven vanuit W tot NO. Zijn er uberhaupt wel eens golven die vanuit het kanaal goed doorkomen voor belgie? Wel zullen de windturbines uiteraard sowieso de schuld krijgen van dat vroeger de golven altijd beter waren.

 9. @marcel als je er enkel een stijve arm aan over houdt zoals de meeste mensen, makkelijk. Als je een van de ongelukkigen bent met een wat heftigere reactie zoals misselijkheid en hoofdpijn is het wat minder fijn. Maar je kan het altijd proberen.

 10. Wetsuit advies dillema voor zaterdag: ik heb geen nieuwe 3/2 zoals aangeraden wordt, maar wel een 4/3. Die heeft echter geen gaten. Raden jullie aan om daar dan nu wat gaten in te prikken als ik het wetsuit advies moet geloven/volgen?

 11. Ja, in principe zou ik het advies volgen en een aantal gaten maken. Tenzij je echt een nieuwe 4/3 hebt, dan kan ik me voorstellen dat de overweging anders uitvalt

 12. Hope so. Kan niet wachten tot die swell op de boeien te zien is. Die grafiek lijn moet to the moon 🌑

  Wanneer komt die swell onegveer aan morgen gokken jullie?

 13. Ja maar blijf uit de buurt van vissersboten. Je drijft zo die kant op als je niet oppast.

 14. Altijd het advies van Tobias volgen.
  Zou in het kruis een naadje lossnijden. Kan je ‘m weer dichtplakken in oktober als het advies weer 4/3 is.

  Bij twijfel kies ik altijd voor de warmste optie. Keertje extra duckdiven of -na kwallencheck- even koelwater happen en klaar.
  Regen, wind en temperatuur bepalen de keuze.

 15. Lieve mensen ik lees hierin een fish uit de schuur te pakken, eerder dan shortboard (met aardig drijfvermogen). Wat denken jullie? want mn brede/ dikke shortboard heeft toch altijd wel de voorkeur.

  Tot morgen!!

  Ik doe m’n oude 3/2 aan en dan stevig doorpaddelen @Qoeck 🙂

 16. Geniet er maar van mensen! Hier in Bretagne al een week nagenoeg flat en de voorruitzichten zijn ook niet fijn. Bummer!

 17. Zaterdagochtend, morgen, heel vroeg in Scheveningen, zou er dan al iemand in liggen? Hoop het wel, want vind alleen in de zee altijd beetje eng ofzo.

 18. Er ligt altijd iemand in het water bij scheveningen, zelfs als het flat is. Dus morgen 💯 iemand in het water.

 19. Ga maar terug naar bed. Lijntjes die nog niet achterin breken…plus het is net bewolking en buitjes nog vrij donker:)

 20. Webcams, boei metingen etc zijn om van te watertanden in N-H, ZH en zelfs de wadden. BE en Zeeland heel stuk minder, maar kan kan ook komen door het getij. Hoewel de metingen daar nu ook nog niet goed zijn. Had het juist andersom verwacht. Is dan toch weer die puist van Norfolk die aan de UK vast zit en een deel van de swell de verkeerde kant op refractie geeft of gewoon blokkeert.

 21. Springtij afgaand, trekt blijkbaar zo hard aan de swell in Zuid Holland.

  Komt wel terug straks met helemaal laagwater en opkomend/hoog.

 22. Tobias, kan je nog eens uitleggen hoe je aan de berekening komt , 700 km en swell komt aan rond 11:00? Krijgt Zeeland nog iets vandaag?

 23. Ik vond het heerlijk vandaag tussen 11.00 en 14.00 op scheveningen. Niet heel hoog, maar wel clean en vrij constant. Genieten!!

 24. Doh! Jammer dat ik vanochtend heb gemist, Wijk ziet er nu niet uit in vergelijking. Wordt het beter vanavond of gaat het niet lukken met de wind?

 25. Wow, zuiden komt nu wel vol binnen. Had dus gewoon wat tijd en het juiste tij nodig. Veel plezier voor wie nog gaat. Wind in het zuiden is iig het probleem niet.

 26. Lekker net WAZ naast de pier 13:30 – 15:00
  Laag water, rommelig tegen de pier aan met N wind, maar heerlijke hoogte en frequentie. En idd ook niet al te druk. Eindelijk weer een lekkere. Ochtend helaas moeten missen..

 27. Domburg leuk maar niet epic, surfregels onder mede ervaren surfers zijn blijkbaar te moeilijk om te begrijpen…

 28. HvH was rond 15u vrij matig maar werd later op de middag steeds beter. Prima sessie uiteindelijk.

 29. Begon veelbelovend. Met de Agger in vooruitzicht had ik goede hoop. Helaas trok de noordenwind aan tot 10 a 12 knopen en was het gedaan met de pret. Meer chop dan lijn op de 2e bank.
  De hoogte was genoeg, maar niet in de buurt van de dikke meter. Watsekebeurt?

 30. Was epic Wijk vandaag. Twee sessies van 3 uur. Nu de grote vraag; hoeveel is er morgen ochtend om 6 uur nog van over?

 31. Was Petten nog wat vandaag ? Ik was er zelf van 16.00 tot 18.00. Maar was niet echt super.

 32. @donder & bliksem > Ja, aardige knal. Attent optreden van KNRM die iedereen vroeg om het water te verlaten. Mijn complimenten, ook voor het naleven door iedereen.

 33. Zag het recht voor mijn neus inslaan, volgens de kaart was de exacte inslag net buiten de haveningang. Iedereen was er daarna snel uit maar had flink mis kunnen gaan. Dit soort bliksem is vrijwel niet te voorspellen blijkt wel weer.

 34. Tussen 13u en 14u30 was Petten behoorlijk aan. 1,2 m bij 7s zoals Tobias had voorspeld. Er was wel al een beetje wind, maar het was toch clean.

 35. Was al een kwartier aan het donderen. Blij dat het goed is gegaan. Slaat natuurlijk nergens op dat er nog lui in bleven…

 36. Vanochtend perfecte nét niet op zuiderstrand DH. Clean, offshore en met nog wat hoogte, maar het overgrote deel brak uiteindelijk pas op het strand. Toch nog hier en daar iets kunnen pakken.

 37. Ziet er al lekker uit op cams scheveningen. Blijft toch jammer dat domburg vaak ruk is terwijl meeste spots goed gaan. Snap al die Belgen in domburg ook niet, zou lekker naar Ouddorp rijden waar geen banken vor de kust liggen.

 38. Haha, bij Ouddorp nog meer banken voor de kust hoor. Dan kun je beter in Oostende blijven, dat loopt vaak ook nog met laagwater. Wat als Noord Frankrijk ook niet zou lopen met bepaalde condities en alle Fransen hier zouden komen surfen? Mag dat dan ook niet? Dan mogen wij ook niet naar Frankrijk, is wel zo eerlijk.

 39. Was een mooie avond gisteren ten noorden van Bloemendaal! Wind viel inderdaad mee, bijna niemand in het water.

  Hoorde pas later over de bliksem (crikey).

  Bedankt voor de berichten!

 40. Zandvoort was prima vanochtend. Vooral voor SUP, longboard en klasjes. Genoeg hoogte, power en vorm. Cross offshore met de stroming mee, dus iedereen kon rondjes maken (paar golfjes pakken en weer naar noorden lopen over het strand) en daardoor voldoende uitspreiden.

  Aantal mensen in boardshort. Een 3/2 was aan de warme kant.
  Prima lazy sunday surfje dus.

 41. Deze site en de cams helpen me echt super erg!
  Ga me abonneren op de sms, thx Tobias!

 42. Iemand toevallig gisteren Adidas slippers gevonden bij Windsurfpad wijk?

 43. Goede foto! Was zeker mooi gisteren rond die tijd. Toevallig hier iemand die leuke beelden heeft verzameld met de drone die boven ons vloog?

 44. Met vloed nog wat te surfen op maasvlakte of ouddorp? Of is shell nu helemaal verdwenen

 45. Is dat nu? Hier in Katwijk ziet het er niet uit. Vanavond ook niks gok ik…

 46. @Adidas slippers lagen gisteren rond 11 uur iig nog op de parkeerplaats windsurfpad

 47. Ja denk dat het stiekem wel goed word. Maar kijk hoeveel onweer eraan komt.
  Gewoon niet gaan. Komende week genoeg kansen.

 48. Stiekem helemaal niets, maar bouwt nu wel wat noordoost wind op. Morgen 1e licht maar eens kijken. Vooral in het zuidwesten. NH zal niet zo veel zijn. Minste dag van de week. Dinsdag al meer en woensdag en donderdag komt er swell van verder weg bij. Laatste mooie dagen voordat zich een endless summer flatness aankondigd?
  Ik ben alvast bezig met plannetjes voor Franse kust te maken. Zin in!

 49. Kan niet wachten tot dinsdag. Denk je dat het het morgenvroeg (6-7 uur) waard is in Noordwijk Tobias? Boeien geven ‘maar’ 116 cm max aan. Twijfel de twijfel…

 50. Bij wind uit het noorden, noordoosten of noordwesten is dan in Scheveningen de zuid beter te doen dan noord? Of blokt dat havenhoofd juist ook de swell?

 51. In dat geval is noord het beste. Daar wordt de wind ook goed geblokt door andere surfers

 52. Voor de Waveski gasten onder ons was het ook weer een mooi weekend goeie berichten 👍👍👍

 53. hangt van de swell richting af. Het draait er al snel een beetje omheen. Zo niet dan loop je een stukje naar links waar het dan wel binnen komt. Het is altijd wel een gokje, vooral omdat het best een eind terug fietsen is al noord toch beter loopt

 54. Vandaag weer een piek in de wind tussen 18 en 20 uur.
  Dat zal toch ook wel voor leuke rollers zorgen. Dikke shorebreak, herhaling van vorige week.

 55. @domburg vs ouddorp en verder noordelijk :

  Klopt volledig , wat de zandbank betreft toch.. . Is mij ook al (tegen)opgevallen dat sinds de strandverhoging een paar jaar geleden Domburg(noord) niet meer dezelfde kwaliteiten heeft 🙁 . Afgelopen zaterdag was , voor mij, de 1e dag dit jaar dat er even terug wat kwaliteit/langere ritjes in zaten . Meestal klappen de golven direct dicht op die 1e zandbank. Naar de Belgische kust rijden is vanuit regio Antwerpen iets lastiger door de werken in Antwerpen en Gent…of je blauw betalen aan parking in Knokke . Dus de bluts met de buil voorlopig. :-). Zeeland is trouwens zoveel mooier dan de Belgische kust !

 56. Over die opspuiting kan zeker zo zijn. Ik denk persoonlijk ook dat het erg te maken heeft met de swellrichting. Deze kwam zaterdag niet waar hij vaker (noorwegen, noord dus) vandaan kwam, maar meer noordwest (bij engeland). Daarnaast ook niet van te ver waardoor de periode niet zo hoog was, 7/8s is in holland gewoon het best. 10s en meer is gewoon te overpowered lijkt vaak wel.

 57. Swell in het noorden is gearriveerd, maar daar is het dan nu ook nog hoogwater.

  Ff geduld voor de rest van het land op groen gaat!

 58. Wat is de invloed van een strekdam? Vanavond helaas geen tijd, dus vanmiddag rond 15:00 van plan om even te kijken op HvH.

  Gr

 59. Kan morgen aan de Belgische kust wat worden? Wind ziet er voorlopig helemaal niet goed uit?

 60. Ziet er prima uit hoor. Ik zou vanavond al meepakken, maar morgen kan ook. Zelfde hoogte, iets meer wind in de ochtend.
  Cleaner in de avond, maar dan is de piek al geweest.

 61. Zin in morgen, bedankt voor het bericht weer Tobias, whatsapp dienst dikke aanrader

  Suit 3/2 prima weer denk ik mensen?

 62. Woensdagavond nog even op IJmuiden geweest.
  Wind was harder dan verwacht dus ik ben met vlieger het water op gegaan. Waren maar paar andere kiters en wingers.
  De deining viel wat tegen en leidde alleen tot brekers bij de kant. Ben niet helemaal afgezakt naar IJmuiderslag (we lgoed stuk in die richting), wellicht dat het daar qua golven wel beter was. De onshore windkracht 4/5 maakt het er in ieder geval niet mooier op.

  Veel plezier vandaag.

 63. Aan degene met wie ik gisterenavond een aanvaring had in Wijk. Mocht je m’n e-mail adres zijn vergeten, stuur de jouwe dan even in een antwoord op dit bericht. Ik hoop dat het verder goed met je gaat. Grtz, Robin

 64. 3/2 kan vast, lijkt mij nog te fris.
  ik (surf hele winter door tot vriespunt) surf in nieuwe 4/3 nu en vind het (na 2 uur surfen in de wind) nog steeds fris tot bijna koud. Als je flink veel golven pakt gaat het. Dus het is erg afhankelijk van de persoon.. scheelt waarschijnlijk dat ik heeel weinig vet heb en niet al te veel spieren.

 65. Gisteren Noordwijk tussen 20 en 22 was gewoon zeer de moeite. Wel rommelig, maar de sets waren best flink en die lijnden nog mooi uit!

 66. Tjonge jonge lekker positief.
  Het is voor Nederlandse begrippen( lees hier korte broekentijd)
  goed te doen.
  Nederland is geen Frankrijk, Portugal of Noord Spanje wees realistisch.
  Kritisch zijn is altijd goed, maar doe dit opbouwend.

 67. YEaaahhh goedde vooruitzichten inderdaad, ver weg… Maar positiviteit dient de mens.

 68. WG is aangepast sinds enige tijd, maar het lijkt alsof er veel meer dan vroeger de swell pijlen op N naar beneden staan, hoe ervaren jullie dat?
  Er de pijlen vroeger naar beneden stonden kon je bijna altijd surfen, nu gaat die regel niet op…Delen jullie die mening?

 69. Ik vind dat klotsen eigenlijk wel leuk. Je weet dan nooit wat een golf gaat doen. Gisteren leverde dat een paar grappige ritten op. Vanavond kon ik er echter helemaal niets mee.

 70. Was magisch op de foil vanmorgen vroeg. De hoogte van gisterochtend is helaas wel goed weggezakt maar er loopt nog wel een rimpeltje voor longboard. Zou even hoog water afwachten tot het weer gaat breken op de banken met mid afgaand.

 71. Ja, viel me ook tegen gisteren.
  WaZ 19:30 erin, meteen veelbelovende ritjes, maar zwakte snel af. Weinig hoogte, weinig lijn. Uiteindelijk wel aardig hoge shorebreak, maar daar word je niet heel blij van op een 9’8 sup 🤪

 72. Wow wat een geweldige sessie gisteravond in Wijk!! vele mooie golven gesurft en soms tot aan het strand…

 73. Ik ga (gevaccineerd en wel) richting het zuiden rijden. Welke spots aan de Franse (ook Noord frankrijk) kust kunnen jullie aanraden? Ben pas 1x in Frankrijk geweest om te surfen dus wat hulp is welkom!

 74. Hi Tobias, spectra zien er matig uit. Heb jij enig idee of het vanavond na laagwater de moeite is voor een beginnerssurfles Scheveningen Noord? Groet Richard

 75. Wat zijn de verwachtingen voor morgen en zondag? Heb een vrij weekend en wind zit er niet in.

 76. helaas is vandaag mijn RRD foil onder mijn board uitgeklapt op Wijk aan Zee. Mocht iemand hem vinden dan hoor ik het graag. Als bedankje wil ik je dan graag een suptocht voor 2 personen aanbieden op het Valleikanaal in Veenendaal.🤙

 77. Marco, weet je waar precies? Bij het Windsurfpad, de Reddingsboot, Ozlines, Timboektoe of de Pier?

  Want kan me ook voorstellen dat dit gevaarlijk is als je er op valt of duckdived. Was het dichtbij het strand en gebeurde het met kite-foilen, surf of supfoilen?

  In dat laatste geval zou ik zeker ook met eb gaan kijken nu.

 78. Ps. ik kan dat ook met de webcam doen als je aangeeft waar ongeveer. #shipwrecks #boneyards spot

 79. Wat een onverwachts feest zeg net met afgaand. Veel hoger en cleaner dan ik verwacht had. Echt heel chill met sup, foil en longboard. Genieten!

 80. Tegenover de surfschool. Ik heb hen ook geïnformeerd met het oog op een gevaarlijke situatie en de hoop dat zij hem vinden. Zelf heb ik nog gezocht met afgaand tij maar helaas niks gevonden.

 81. Thanks voor het meekijken! Ze belden net van Ozlines, ik ga hem morgen ophalen.👌😁🙏✌🤙

 82. T🥳p!

  Maar wie krijgt nu de suptocht op het Valleikanaal bij Veenendaal?

 83. Ja, eigenlijk ook hè😁 Ook jij bent welkom,Tobias, omdat je mee gespeurd hebt🤙👍

 84. Ben vandaag Suppen op de nieuwkoopse plassen (heb zelf ook 2 sups), maar lijkt me leuk! Valeikanaal klinkt als een mooi stuk door de natuur.

 85. goed gecheft boys, het surf in wijko was weer feestje afgelopen 2 dagen

 86. Ja echt goed gecheft gozers en gappies. Het was weer aan op Wijk. Ik heb echt veel geleerd van Greg Noll en Ben Aipa.

 87. Hallo,

  Even een off topic vraagje. Ik heb de mogelijkheid om in Porto of Lissabon te werken. Uiteraard hangt mijn beslissing af van vele factoren.

  Maar als het puur om het surfen gaat, wat is de beste beslissing? Ik heb vooral behoefte aan consistentie en variatie.

  Hoe is de wind in Portugal? Hoe is de surf beschut van de dominante N-wind?

  (Mijn verplichtingen beginnen vanaf 10:00 dus ochtend sessies mogelijk.)

 88. Lissabon sowieso als je het mij vraagt. In half uurtje ben je in world surf reserve met enorm veel variatie aan golven, van beginners tot intermediate en pro. Meer consistentie ga je denk ik niet vinden. En wil je iets verder naar het noorden op 1-1.5 uur dan heb je daar nog heerlijke spots (Peniche, Supertubos en Baleal).

 89. Webhelp? Zeker top maar alle stranden in de buurt van Lissabon zitten vol met zware lokale boyz. Ala je een auto hebt zijn er opties te over op 1-2 uur rijden.

 90. Is er nog groundswell vandaag? Ik ben vrij vandaag dus wil wel surfen in Wijk.

 91. Altijd Lissabon doen. Ericeira 30 min, peniche 1.45u en algarve naar zuiden voor weekend trips.

  Ericeira echt top. Genoeg spot waar het niet druk is.

  Lekker man💪

 92. Zou het Windswelletje van morgen door blijven lopen tot in de avond? GFS zegt van wel, ECMWF zegt van niet? Iemand die hier ervaring mee heeft? Cheers!

 93. Hoi, ik heb een redelijk nieuwe 4/3 wetsuit. Ik ga over 2 weken naar de Vendee, maar ik twijfel of mijn 4/3 niet te warm is en of ik niet beter een 3/2 kan halen. Wat raden jullie aan?
  Gr R

 94. zomer in Frankrijk is 3/2 prima. gebruik hem alleen bij eerste licht surf en anders altijd zonder pak

 95. Ik twijfel of ik bij de Decathlon een 6.1 fish aan zal schaffen. Qua volume is het perfect voor mijn dikke ouwe reet. Ik weet alleen niet of het qua kwaliteit en shape aan te raden is.
  Wat denken jullie?

  (ik zal er nooit mee naar Indonesie gaan en heel goed ga ik ook niet meer worden. Sterker nog: Ik kan er geen reet van en dat gaat zo blijven 😉

 96. Omdat ik een korter board fijner vind. Ik heb een 7′ funboard, een 6.6′ fish-achtig-snel-ding en een 5.4 mini Simmons (van de Decathlon. Voor de kinders maar is echt een leuk ding).
  Als ik die 3 door elkaar hussel komt daar een 40+ liter 6′ board uit.

 97. Is het het waard om vandaag naar Castricum of Bergen aan zee te rijden? En nog advies ten aanzien van tijd/getij? Ben nog erg aan het zoeken naar het hoe en waar enzo…

 98. Webcams ogen flat. Maar op de boeien in het zuiden wel iets verhoging. Misschien dat het met de push nog even iets van schuim geeft, maar dan kan je net zo goed op IJmuiden proberen. Golven uit zuidwest komen daar recht op de kuststrook af. Wel wat stroming, maar het is de enige kans op iets surfbaars vandaag…

 99. Is er iemand die al ervaring heeft opgedaan afgelopen dagen mbt het reizen naar Frankrijk en Spanje. Moet je je testbewijs evt alleen aan de grens laten zien? En is dit voor de terugweg ook nodig?