Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 20 Augustus 2016

103 reacties

 1. Mooie technische uitleg van de surfvoorspelling. Kaartjes (ECMWF, getij) erbij pakken en nadenken 😉

  Bedankt voor de mini meteotraining!

 2. Zal even helpen met de weerkaartjes!

  Vanavond 18utc. Occlusie ligt net na Londen. Koufront is al ver boven Duitsland. Wij zitten tussen deze twee weersystemen in met ‘geen weer’, zoals ze dat wel eens noemen.

  https://surfweer.nl/ukmo.html

 3. Weerkaart vannacht. De kern is boven de Noordzee aangekomen.

  webservice-nl-nl.weeronline.nl/vakman_hirlam

 4. hoe kan t dat spot NH van 18-donker loopt gezien tij pas vanaf 2100 pas stroming naar zuid gaat? heeft dat met specifiek kenmerk te maken? thanks

 5. Lache zeg.. “Vanochtend nog klein…” “Wijk helemaal plat…”
  Het was behoorlijk geniaal eerlijk gezegd. ± 09:30 erin gegaan bij het windsurfpad. Op dat moment alleen maar op wind wachtende Duitsers aanwezig.
  De banken bij het windsurfpad zijn echt perfect voor deze ZZW richting, altijd weer, en dat terwijl het bij de pier idd behoorlijk flat was.
  Lange lijnen van goede hoogte, de kleinsten waren een meter ja, maar de beste sets op de achterliggende banken waren eerder schouderhoog.
  Toch veel moeten missen (door een gare pols, lastig met SUP), maar de golven waren zeker primo. Uur of 11:30 begon het me te hard te waaien en werd het een klotsbak. Lekkere correcte info weer. Muchos Gracias Tobias!!!

 6. Dit trof ik vanmorgen aan om 07:30 op Bloemendaal. Het rijk alleen en op de sets soms best een aardig golfje (voorste banken, achterste niet gechecked want te weinig peddelconditie). Niet heel hoog en krachtig, maar zeker na dik twee maanden niet in het water te zijn geweest prima de moeite. En soms best wat lijn. Meeste van mijn ritjes waren echter heel kort helaas.

  Werd na 09:30, toen de wind leek aan te trekken en van sideshore wat meer richting onshore ging, steeds rommeliger. Vond het mede door de stroming noordwaarts (wind won het duidelijk van getijstroming bij afgaand) wel erg lastig om goed op de piek in te peddelen.

 7. Vlgs mij was ik te laat in het water bij Call.oog. Lag er om 11 uur in, 1e uur ging lekker ( voor mij als beginner dan), maar wel lastig om door de branding te komend met zo’n longb. tegen de wind in. Al snel werd wind en stroming te sterk. Nog wel tot 14.30 vol gehouden, maar het was ploeteren met af en toe een klein ritje. Ik denk dat ’t ochtends vroeg beter was, of was het tij niet gunstig…?

 8. Was vanochtend bij Parnassia net te laat lag er rond 10.00 in maar vond het toen al rommelig en de wind trok ook aan. Vond het wel aardig maar korte ritjes op de langplank. Was wel weer ff wennen na twee weken top surf in Bretagne. Morgenavond toetje in de oude vertrouwde Noordzee.

 9. Rond HW op 3e bank bij Parnassia weer eens uitzonderlijk hoge lange golven gereden, wel met een kite natuurlijk.

 10. Top, gevonden. En Tobias ik wil niet muggenziften maar hoezo heeft de link naar de getijdegrafieken de naam Googlemaps? Dan verwacht ik eerder een kaartje met de spots dan deze handige info.

 11. Maarten, dan surf je nog niet zo lang op deze site 😉
  Rijkswaterstaat had eerst een mooie kaart op Google Maps waar je al die spot punten kon aanklikken. Die was te vinden op http://www.surfweer.nl/spots/ totdat er iets bij RWS gebeurde waardoor die kaart het niet meer deed. Omdat het al 2 jaar stuk is, heb ik die kaart er onlangs even afgehaald.

 12. Gistermiddag nog prima LB golfjes gepakt, op een de weinige ZW wind beschutte ZH spots: sjonnetje, lange lijnen, en verder (weer) niemand.

  Zo het iets hoger maar even checken. Spot zet ik er niet meer bij 🙁 maar ik heb er naast mijn centenbakkie, (mach schau!) van oude pallets nu een friettent, paviljoen, en casino bij getimmerd.

 13. Zo, net weer een behoorlijke beuksessie gehad op de achterste banken bij het windsurfpad. Traag rollende reuzen afrijden. Groot en traag, voorin wel holler en sneller maar ook meer chaos en erg zwaar om doorheen te komen.
  Wind viel gelukkig mee. Denk gemiddeld 5bft met vlagen 6
  Al met al heerlijke sessie van 09:00 – 11:30

 14. Was geen perfecte zuidwester vanmorgen bij Domburg, maar toch wel erg lekker. Genoeg hoogte, kracht en geregeld een lange lijn.

 15. Ha Tobias, ik volg je site al een paar jaar maar had op die link nog nooit geklikt. Dacht dat daar alleen een kaartje met de spots onder te vinden was en die had ik niet echt nodig.

 16. Ouddorp kan je beter laten op t moment met deze wind, t is op vergeven van de kite en windsurfers.
  Iemand nog n eyeball op de maasvlakte?

 17. @Soulsurfernst: en zo is het. De omstandigheden van onze Noordzee moet je zo optimaal mogelijk benutten, of het nou golfsurfen,suppen kiten,zwemmen, waveski, kano, bodyboarden is of wat dan ook, van de week nog op een old-skool Wayler zeilplank de zee opgegaan. De ‘real waterman’ does it all!

 18. Ongezellig druk in het water. Alsof iemand de surfspot had afgehuurd en er zijn bedrijfsuitje ging vieren.

  Desondanks leuke golven, lange linkse lijnen van 1M+… Meeste werd wel verpest door de drukte.

  Benieuwd of er hier nog aandacht naar uitgaat…..

  https://www.youtube.com/watch?v=avZLEwgnqzg

  @tobias, wellicht kan je wat aandacht aan de video schenken?

 19. er zijn toch genoeg spots om te surfen… kies een minder populair strand.
  het is wel prettig als de regels gehanteerd worden.
  bij minder druk is ook vaak iets gemoedelijker

 20. Het waz weer leuk !golven rijden naast de pier af en toe mooi piekje lekker warm en relaxed ondanks de regen ..

 21. In mijn begintijd was Patrick Schmitz op Scheveningen de man die ons haarfijn de regels uitlegde. Is er dan nu niemand meer die dat doet op Scheef Noord?

  Uiteraard kan ik wel wijzen op https://surfweer.nl/surf/regels , maar je zult het toch moeten leren in het water. Of moet je daar tegenwoordig voor naar France of Bali 😉

 22. ik irriteer me in dat filmpje aan die gast die het water in gaat zonder de regels te kennen. Door gewoon op te letten voorkom je geen ongelukken. Ben benieuwd of hij met dezelfde instelling aan het verkeer gaat deelnemen. Ach, ik kan gewoon door rood rijden want als ik maar gewoon oplet dat maak ik geen brokken.

  Surfregels zijn er niet om mensen te pesten maar om het voor iedereen zo leuk mogelijk te houden, zeker op spots als Scheveningen Noord.

  Gistermiddag tussen 3 en 6 heerlijk gesurft op de Noord trouwens. Ondanks de drukte. Inderdaad wel veel golven af moeten breken omdat er werd ingedropt, mensen in de branding stonden te kijken / wachten of andere oorzaken. Maar als je daar niet tegen kan, moet je inderdaad niet op de Noord gaan liggen. Spots genoeg in NL.

 23. Kleine duit in het zakje: onlangs werd hier al opgemerkt dat het niet alleen de beginners zijn die de fout in gaan. Hoe vaak ik gevorderde surfers al niet heb zien snaken, zeker op de drukkere spots. Dan kun je als beginnende surfer wel heel lang op een golfje zitten wachten. Het zou mij niet verbazen als dit het indroppen in de hand werkt. Waarmee ik indroppen overigens niet goed wil praten. Maar het lijkt me wel goed om het totaalplaatje in beeld te houden. En iedereen op zijn verantwoordelijkheid aan te spreken.

  Zo’n bord op het strand bij de drukke spots lijkt me sowieso een goed idee.

 24. 11:00 – 13:00 zojuist de derde op rij bij WAZ.
  Begonnen bij de pier, geeindigd bij de molens. Rare sessie, om te beginnen zowiezo meer wind en bijna pal-onshore. Vergelijkbare hoogte (achterin) als gisteren, maar veel rollers en weinig brekers. Lag misschien té ver.
  Anyway, lekker geweest zo, hier kan ik wel een week op teren, en voor zover ik begrijp zal dat ook wel moeten 😉

 25. @niko : flat natuurlijk, havenhoofd houdt alle swell tegen bij ZW

  onthoud : bij NO swell naar ’t Ooster, bij ZW swell opschuiven naar tWinZ club.

  Pablo

 26. SURFREGELS..
  REGEL 1!ALS IEDEREEN AAN ZICHZELF DENKT WORDT ER AAN IEDEREEN GEDACHT..
  REGEL2!BEN JE EEN HUILEBALK DIE CONSTANT OVER REGELS BEGINT KUN JE MISSCHIEN BETER AGENT WORDEN OF STADSWACHT..
  REGEL 3!KUN JIJ WEL SURFEN EN KUN JE EEN GOLF VAN IEMAND OVERNEMEN EN HEM DUS WEL BENUTTEN..ALTIJD DOEN!!

 27. Eyeball scheef noord:
  Respect voor de sup die met zw 6 op de bank waar de golven breken afgaat.

 28. @ dirbee, je lag te ver weg, ik zag je nog bij de buitenste bank
  de hoogte en kracht zat er op zich best in 11.30-13.00 !
  daarna werd het te laag, en te choppy
  al met al geinige sessie..

 29. Zojuist erin en eruit in Egmond aan Zee. Lang geleden dat ik zulke prut heb gesurfd. Van de kant zag het er ok uit maar maar eenmaal erin….choppy, futloos, prut, laag, kak en nog meer van dat. En van die voorspelde windafname door o.a. KNMI klopt geen kont.

  Cheers,
  L

 30. Op WaZ kan het op goeie dagen ook druk zijn, wat ik zelf meestal doe als beginner vlak bij iemand liggen die het goed kan en dan de golf na hem in een set pakken.

 31. Weer wat van die kitehomo’s die het niet kunnen laten om tussen de golfsurfers heen te sjeezen. Kon ze helaas niet eerder vastleggen. Daar gingen de idioten te snel voor. Er was nog een derde….allemaal slalomend tussen de golfsurfers. Geven de andere kiters helaas een slechte naam. Ik hoop dat de mede kiters deze kitehomo’s eens uitleggen dat je dit echt niet kan maken uit veiligheidsoogpunt. Ik hoop er op dat er eentje op z’n bek gaat als ik in de buurt zit.

 32. Ja hoor. Stel grapjurken. Dus als je de drukte niet kan hebben, moet je maar op een andere surfspot surfen? Volgens mij ga je dan de discussie voorbij. Het is was gewoon asociaal druk en 60% die een beetje denkt te kunnen surfen snaked, dropped in bij het leven en dan gaat ten koste van de sfeer. Waarschijnlijk wordt hier 50% in het buitenland vriendelijk verzocht een spot ergens anders te zoeken.

  Wat ik mooi vind aan tobias, is dat hij nu refereer naar t ‘leren in het buitenland’ en gasten zoals patrick Schmitz….

  Ik laat het aan ieder zijn eigen interpretatie over wat hij daarmee bedoeld.

 33. Snaken is kut, redelijk vaak gehad in Wijk.. Ben ook al redelijk vaak gesnaked in Wijk terwijl ik toch al ruim 1,5 decennia under the belt heb. Neem me steeds voor om er volgende keer iets van te zeggen maar pissige blikken werken kennelijk ook :). Bovendien wil de sfeer (voor anderen) niet verpesten in het water door een ordinaire scène te schoppen! Lastig lastig.. Vind het zo triest om zo serieus te worden tussen de Nederlandse golfjes want waar hebben we er nou helemaal over :). Het is niet zo dat er een spittende barrel van je wordt ‘gejat’..

 34. Ik hoop dat Tobias commentaar verwijdert van mensen die het woord homo als scheldwoord gebruiken. Respectloos commentaar. Kiters uitschelden is ook zooo lame, Share the fun.

 35. Die oranje kiter op de voorgrond, met dat board onder de arm en die het strand op loopt, dat ben ik. Wij kwamen met z’n vieren van een downwinder vanaf Hoek van Holland met als eindstation Jumpteam Scheveningen. Dan moet je om het havenhoofd heen. Anders kom je er niet.

  Natuurlijk heb ik geen enkele golf gepakt of in de weg gezeten bij de golfsurfers…. Misschien had je op dat moment zelf moeten surfen en niet achter een pc met de webcam aan?

 36. Loopt er vandaag nog een restje van gister toevallig? Op de cam is zeker wat te zien maar hoe lang voor dit uitdooft?

 37. Tobias is hier de heer des huizes , die bereid is om de grootste simpelaar een lesje meteo te geven en die flak van willekeurige kooks krijgt als er niet exact om 14:45 op Wijk barrels van 3 meter binnenlopen.
  En blijkt hij om in Nederland te kunnen surfen niet alleen zijn armen maar ook een vlieger te gebruiken als dat nodig is.

  Sir , I salute you.

 38. Hey Brrrrr.

  Wat is er mis met Homo’s? Ben jij zo’n gast die ze in elkaar slaat zodra ze hand in hand langs je lopen. Het is 2016, homofoob.

  In je reet.

  Thomas

 39. Ik dacht dat een kite juist een lesbienne was…
  Anyway,best goeie golven toch,gisteren op scheef?
  Niets te klagen,en het was gezellig druk. :0)

 40. jow ! even vraagje off topic. zitten te kijken voor surftrip in oktober is porto dan een goede keus? of zijn er betere suggesties?

 41. Nice 1 Tobias 😂😎

  @Dirbee, respect met 5 boef op de SUP is geen makkie en top film geworden!! Mooie golven gehad zo te zien!!

  Zelf golven gereden met zeil op de plank, jij deed toch ook windsurfen?

 42. Thanks John!
  Thanks Kat!
  Thanks Richard!

  Was idd goed afgelopen dagen, maar zondag was wel de lekkerste.
  ZW swell is toch eigenlijk wel m’n favo richting, vooral vanwege de lange(re) lijnen en kracht. De bijkomende wind, die hiervoor nodig is, neem ik dan maar voor lief.

  Windsurfen doe ik nog wel, maar ik heb alleen nog hele kleine oude spulletjes, dus een enkele stormchase op de IJsselmeerse stekken ben ik nog wel voor te porren.

 43. Drukke bedoeling op de noordzee volgende week. Zou die noordswell voldoende zijn om ons raken? Is er dan nog iets van over of gooit de westenwind op de noordzee roet in het eten? Krijgen we nog iets uit die noord-oostelijjke windswell? Tobias gaat het vast vertellen. Blijf hangen lieve kijkbuiskindertjes…

 44. @Har

  Ik heb ooit een Venon ‘wombat’ board gehad. Super goed board, degelijk ook qua stevigheid (geen slechte/dunne laminatie)

 45. offtopic: zijn van plan een weekje te surfen / overwinteren in Taghazout Marokko in december. Iemand ervaringen met surfmarroc, surftaghazout, of andere aanbieders?

 46. Check Solid surfhouse, onwijs relaxede mensen en zij weten precies welke break op welk moment het lekkerst is. De villa is net buiten Taghazout.