Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 15 September 2018

283 reacties

 1. Iemand net in Zvoort geweest? Ben van plan einde vd middag te gaan maar ben benieuwd of het dan iets is…?!?

 2. Was weer lekker. Mooie hoge bakken. Wel rommelig maar prima te doen. Zakt nu wat in maar denk dat nog een leuke sessie mogelijk is aan het einde van de dag op wat volume.

 3. Prima sessie vanochtend op HvH. Niet veel hoogte of kracht, was blij dat ik m’n longboard mee had, maar was toch ff lekker!

 4. om een surfboard voor de eerste keer te waxen, gebruiken jullie altijd eerst een base coat of maakt dat niet veel verschil? thx.

 5. #chilango

  Gewoon wax smeren… En op ze tijd vervangen of er overheen waxen. Wel biologisch afbreekbaar nemen.. Beter voor milieu en leef omgeving. Zee moeten we langer in surfen dan vandaag.

 6. Jep dikke laag base of tropical op een schoon board. Zelf werk ik altijd met afnemende temperaturen naar de toplaag toe.

 7. Volgend weekend zit het er aan te komen. Met swell van de op donderdag rondtollende ex Tropical Depression ‘Helene’ ver boven de Noordzee, in de Noorse Zee.

  Deze stuurt flinke swell onze kant op. De hogedruk (H) ligt al klaar op de Oceaan om een redelijke aantal compleet windvrije uurtjes te veroorzaken, gedurende het hele weekend!

  Nu nog heel even afwachten of de laatste puzzelstukjes goed vallen.

 8. Maar eerst, laten we morgen ook niet vergeten.
  Ziet er allemaal heerlijk uit met een zonnetje en zuidwest 7!

 9. Welk model is voor windvoorspelling meest accuraat: Hirlam, harmonie of de ecmwf?
  Wat vinden jullie?

 10. Heb de beste ervaringen met Harmonie, die is een generatie nieuwe dan hirlam volgensmij.

  Beiden worden als ik me niet vergis geinitialiseerd door ecwmf, dus t zou gek zijn als ze niet beter zouden zijn…

 11. De verschillende tussen het Amerikaans en Europees weermodel zijn anders ook wel gigantisch. Windstil versus 50kn+ !!

 12. Restanten van de orkaan Florence liggen op en nabij het polaire front. Daardoor is het eigenlijk een niet te forecasten depressie die zaterdag zou moeten ontstaan (en zondag mogelijk een storm zou kunnen geven). Dit is zelfs misschien zelfs pas op 48 uur van te voren te forecasten.

  Wel gaaf om te zien zo, het geworstel van de diverse modellen hiermee!

 13. Niet handig om te zeggen op een SURF SITE waar voorspelt word hoe de golven zijn omdat niet iedereen met de programma’s kan werken zoals ik dus gaan mensen vragen hoed de golven zijn aangezien Tobias zelf zegt dat het altijd moeilijk is om lang van te voren te voorspellen hoe de surfbaar de golven zijn

 14. Paar euro naar Tobias en je hebt altijd antwoord op je surfconditie vragen. Blijft wel leuk om te lezen als mensen hun real time ervaring delen vanaf het strand 🤙

 15. Eyeball scheef noord; goede bakken maar veel wind en stroming. Veel kitevrienden in de lucht…

 16. Beste medesurfers, dit weekend ben ik niet in mijn homespot Hoek, maar in Bergen aan zee. Tips???

 17. Is er iemand die vandaag gaan surfen is in BE?
  Tobias is meestal zo accuraat, en ik zou het niet beter kunnen, maar ik vind dat met zo’n stevige ZW condities, de realiteit altijd minder is.

  Ik baseer me hierbij op de webcam, dus zou wel eens willen weten of iemand vandaag in het water andere/betere ervaringen had.

 18. @ thomas ..Www.bergenaanzee.com zou je alvast de banken kunnen checken ,strandtent noord prima appeltaart. Mooi mtb route daar in de duinen en kan je bij de berenkuil heerlijk broodje croqetttttt halen.

 19. Scheef noord was echt top vanmiddag/avond. Wind was niet eens zo erg eenmaal in het water.

  Noodle arms!

 20. Einde vd middag was inderdaad top op scheef. Wel erug veel kiters…. lijkt wel of er steeds meer vliegertjes in de lucht hangen. Kreeg zelfs nog een opmerking niet over de lijnen te lopen ivm schelpjes…. huilie huilie. lastig te ontwijken die honderden lijnen verspreid over het strand

 21. Was toch mega chill bij de molen voor een uurtje of 2. Paar mega golven maar ook heel cleane beach break en er was helemaal niemand.

 22. Was mooi net op Zandvoort. Niet hoog, wel clean met offshore briesje! Ook wel eens lekker.

 23. Gisteravond was weer genieten in Wijk. Beetje wachten op echt cleane golf, maar dan lange lijnen!! Altijd goed met ZW.

  Stoked voor t weekend en erna!

 24. Ik was gisteren vanaf 15u30 in Bredene en ’t was ook niet zo goed.
  Te klein en bij opkomend tij draaide de wind iets verder door en dan was het cleane er ook uit.

 25. Gewoon mooi hoe die kern precies over NL trekt zoals nu op de kaart staat!
  1800 uur ziet er ook best oke uit.. 😉

 26. Eerst maar eens de storm van vrijdag. Staat WZW 9bft op de Icon kaarten van 12z met windstoten van 130 km/u boven de wadden en 110 km/u in Z-H en N-H !

 27. Valt er morgen in Knokke iets te surfen in namiddag? Ik zie hier onheilspellende berichten maar apps geven OK condities aan… beetje verward nu

 28. Zuidelijk van het warmtefront zal de wind veel te zuid zijn voor golven van betekenis in het zuiden. Oftewel, flat.

 29. Ter Heijde begint er goed uit te zien qua hoogte en vanvond neemt de wind af en draait (voor deze locatie) verder sideshore, later in de avond zelfs offshore 🙂

  Vanavond erin!

 30. Ging er 19:00 in met Mn Malibu. De wind was al weg en draaide ook iets meer richting zuid.
  Het leek vanaf de kant eerst niet veel, maar het was echt heerlijk!!
  Ik lag links opgang Reddingsboot, verder links lagen een stuk of 5 shortboarders die een mooie break hadden. En richting zandmotor lag ook nog een plukje surfers.

 31. idd eerder op de dag zat er lekker veel kracht in mooi clean ook, super sessie. Stoked voor zaterdag!

 32. Vanavond was chill bij wijk. Paar cleane dikke bakken gehad en er lag niemand in. Morgen wel even kijken op het strand maar natuurlijk even heel voorzichtig checken of we erin kunnen of niet.

 33. Zondag nog wat qua golven in N-H? Zie compleet verschillende voorspellingen op alle sites. Hoop eigenlijk in de middag op wat mooie bakken.

 34. @R,

  Wordt de hele dag een warzone dude; beter wachten tot morgen tenzij je constant wilt peddelen…

 35. @Tobias, hoe lang duurt het doorgaans totdat swell die helemaal bovenin bij Noorwegen wordt aangemaakt bij ons is? Of is dit te ver weg?

 36. Want als dat heel toevallig eventjes zondag ochtend/middag met offshore wind zou aankomen dan zijn we allemaal totaal gebakken!

 37. Dit kaartje is de situatie van zondag ochtend 06u (00 utc). Zondag middag zullen ze niet halen… 😉 Wellicht di avond/woensdag, als die swell überhaupt zover doorkomt zonder weggeblazen te worden door een zuidelijke wind in de Noordzee. Wat ik niet weet, vandaar mijn vraag aan de kenner.

 38. Zoals ik kan zien word de enige surfdag morgen, op magicseaweed vrijwel geen golven @ WIjk aan zee. helaas.

 39. Gaat zondag echt nog wel n metertje binnen komen en als het wordt zoals de modelruns nu laten zien ook nog vol off shore. Zaterdag dikke bakken met onshore wind, minste wind in het zuiden

 40. vanmiddag van 12-2 was chill bij wijk. Mega golven en op bepaalde momenten goede ljinen. Nog nooit zo hoog gehad voor mij in Nederland. Wel veel peddelen.

 41. @tobias: is dat het gridpunt 100 km op zee? Want als ik daar nu kijk staat er voor zondag nog maar een metertje. Dat zou wel een groot verschil zijn tussen 2 runs

 42. Mocht je de zondag afwachten, dan heb ik voor zaterdag een perfect alternatief. Kom langs op de surf expo open atelier in Amsterdam Noord, waar ik 70 schilderijen toon over surf en zee. Bij verkoop wordt bovendien 35% gedoneerd aan een organisatie die strijdt tegen plastic in onze zee. En je maakt kans op een gratis linoprint van een Family wave bij de Noordpier. Hieronder staat een link naar het facebookevent waar te vinden is waar je moet zijn. Surfers welkom en koffie is van het huis!

  https://m.facebook.com/events/239823916702046

 43. @Tobias,
  Zou die hoogte nou ook echt doorkomen morgenochtend, twijfel om er vroeg in te gaan 07:00 / 08:30 ter Heijde.

  Clean is het wel natuurlijk.

 44. Overzicht wachtperiode 2018 scheveningen.

  29/30 september
  6/7 oktober
  13/14 oktober
  3/4 november

  Kan volgend weekend ook nog leuk worden dankzij de donderdag storm boven Noorwegen

  :

 45. Morgen pas rond 14u iets van een Noord-Ooster die in het zuidwesten hinderlijk zou kunnen zijn. Daar dus een beetje op tijd gaan met de oude swell.
  Nieuwe swell is ws vooral van de wind-golven (want maar 5s periode), maar zou ook maar prima door kunnen blijven lopen.

 46. Wel hoogte, maar ook rommel op wijk (cam). Iemand en eyeball van IJmuiden?
  Met andere woorden: zin om te surfen, maar waar is het de moeite?

 47. Was eigenlijk niet te doen hier vandaag met wind en stroming, maar hoogte was er zeker! Wind begint nu wat te zakken. Misschien straks nog even op de tweede bank als water wat lager is. Hoogte wordt wel echt snel minder dus hou mijn hart vast voor mogenochtend….

 48. Toch maar eens op avontuur.
  Op Zandvoort poging gewaagd. Goede hoogte, maar hoop geklots, windchop en verstrooide swell. Onvergelijkbaar met de beelden van SurfEd.

 49. Wat een spot! Heb de hele dag af en aan naar de cam zitten kijken op wijk aan zee omdat ik zelf niet het water in kon. Maar zo heeft het er daar niet uitgezien!

 50. Yo Tobias!
  Al tijd gevonden voor een update’tje voor morgen? Heb last minute vrij kunnen regelen!
  #betalende klant 😁

 51. Is iemand dit al eens opgevallen: onder de windplaatjes van het harmoniemodel op Weerplaza staat een tijd die 2u later is dan de tijd bovenin het plaatje zelf. Welke tijd is de juiste?

 52. Gewoon in UTC leven 😉

  Update is er net uit gegaan! Check je app of sms bericht 😉

  ps. UTC in zomertijd +2 uur bij optellen. In wintertijd slechts met 1 uur (vooralsnog, maar hopelijk niet al te lang meer!!!)

 53. hoi er is vandaag einde middag (rond 18h15) een medesurfer tegen mijn surfboard geknald. Er schijnt iemand dat gezien te hebben, de persoon was blond en rode oordoppen. Kan iemand laten weten of hij dat is zodat wij met elkaar in contact kunnen komen, dit ter afhandeling van de schade bij de verz maatschappij zijnde een getijgen (derde) . het was namelijk een splinternieuw custom board.
  bij voorbaat dank voor medewerking
  martijn

 54. Misschien volgende keer je nieuwe custom shaped surfboard thuis laten als er een paar honderd man in het water ligt? Met zoveel volk gebeuren er wel vaker aanvaringen, is niet leuk (en meestal te vermijden), maar als iedereen dan over verzekering gaat beginnen zeiken. Gewoon effe herstelkit halen en klaar is kees.

 55. Heerlijk!!!! Was top met longboard. Eerst voorin en laatste anderhalf uur op de tweede bank. Zo clean hebben we het niet vaak.

 56. Mooi dat is er weer 1 voor in de boeken ,bloemendaal 7:30-10:00 leipe shit ouwe ……thnxs fore the heads up tobias…

 57. Hoek van Holland was mooi/clean en grote sets van 07:30 tot 10:30 en iedereen was nog aan het slapen

 58. Wijk eerste P van 7.45-11.15 goed te doen. Superclean, krachtig, metertje. Heerlijk met t shortboard

 59. Tenzij je board in 2en is gebroken kost een reparatie van een flinke buts ongeveer €60. Verzekering inschakelen is zinloos ivm eigen risico.

  Regel het als kerels en doe 50/50 voor de kosten

 60. Heerlijk vanmorgen op scheef,maar vond gistermiddag eigenlijk het echte kadootje dit weekend.wow

 61. Deze hele week elke dag wel kansen. Vandaag nog met onshore wind maar wel dikke bakken, voor morgen zien de voorspellingen er heel mooi uit

 62. Vraagje: Waar halen jullie de voorspellingen vandaan? Op magicseaweed zien de voorspellingen er niet goed uit voor deze week @ Wijk aan zee?

  Mochten er kansen zijn om morgen te kunnen surfen hoor ik het graag! 🙂

 63. Gistermiddag tussen 15:30 en 16:30 ging de wind er plotseling weer even uit bij Wijk en was het heerlijk surfen. Daarvoor en daarna was het een stuk minder.

 64. Paar mooi voorspelde dagen in Frankrijk. Tips voor waar te surfen op welke dag zijn meer dan welkom?

 65. Iemand hier ervaring met de grip pads van Van Der Waal, en zo ja is dit aan te raden als vervanging van wax?

 66. Zou er morgen nog genoeg staan in ZH voor een shortboard? Meestal waag ik de tocht niet als de voorspellingen kleiner zijn dan 1m, maar deze keer komt de swell van ver dus weet ik het niet goed

 67. Zaterdagmiddag hoog lag er een fotograaf in het water van domburg. Met een rode camera. Iemand van hier?

 68. Wat denken jullie van de voorspellingen morgen? Zou het goed en hoog genoeg zijn om te longboarden?

 69. @johan…

  voorspelling zien ernaar uit dat het te shortboarden is…. Lboarden moet dus zeker lukken… nu alleen nog even wachten of het ook echt zo gaat worden, maar Lboarden moet sowieso wel lukken. en in de ochtend ‘redelijk’ wind vrij 🙂

 70. Wat is dat toch ineens dat iedereen een foto van zichzelf wil zien? Lijkt wel een dating forum voor surfers en fotografen. Sla lekker op je eigen harde schijfje in je hoofd op, op een foto ziet het er toch net niet uit (iig een stuk minder dan het voelde toen je die golf pakte;-).

 71. “voorspelling zien ernaar uit dat het te shortboarden is…. Lboarden moet dus zeker lukken… ”

  De logica ontgaat mij volledig!

 72. voor shortboarden heb je over het algemeen hogere golven nodig dan voor longboarden…

  dus als je kan shortboarden kwa hoogte dan moet longboarden zeker lukken… vrij logisch lijkt me 😉

 73. @@hazzie… ik dacht zal ik het er nog bij zetten om te melden dat je niet met je longboard in de shorebreak moet gaan liggen aangezien dat wel heel logisch is om niet te doen….. ff een bankje zoeken met mooie rollers voor je lange plank 😉

 74. Ontspan dudesssss maak nie van alles zon strijd over gelijk en ongelijk…iedereen wilt hier gwn chillen en surfen toch 😎

 75. Waren geen longboard of sup golven vandaag 🙈
  Wel dikke barrels. Roy van Eijk ging weer lekker 👍

 76. Hahaha altijd leuk die discussies. Ik duik zo met mijn Noserider de NL shorebreak in hoor 😳, in buitenland vaak niet….

  Zie al wat lijnen lopen op Zandvoort maar nog redelijk blown out. Denk wel dat morgenochtend leuk kan worden. Voor de zekerheid maar vroeg naar bed.

  @Tobias, mooi plaatje zeg! Hoog genoeg voor een shortboard 😝

 77. Lieve toerist, beginner, trendsurfer etc. Een vriendelijk verzoek. Ook al ben je een beginner, kom je van de klei of uit de polder, surf je enkel in de spaarzame uurtjes na je werk en vind je surfen zo leuk omdat het helemaal in is; gedraag je als een gast en probeer ongelukken te voorkomen. Begrijp me niet verkeerd je bent van harte welkom bij ons aan de kust.

  Maar niet als je je niet gedraagt. Vanmiddag komt mijn zoon terug met een bult op zijn kop en een scheur in zijn dek. Allemaal omdat een toerist zijn take off niet onder controle had, zijn surf (lees plastic wapen) liet schieten en niet bij het verstand was om snel even zijn leash vast te pakken. Toen mijn zoon boven kwam na een duck dive vloog er opeens een projectiel in zijn gezicht. Dat je dan ‘ben je okay’ vraagt en verder niet handelt terwijl er een jonge tiener vol tranen naast je in het water ligt dan heb je het niet begrepen. Je had tenminste kunnen helpen en ten tweede de schade kunnen doornemen. Het Scheveningse water ligt tegenwoordig vol met jonge gastjes die alweer de 4e en 5e generatie surfers hier zijn. Die surfen op de Noord net zoals wij vroeger op de Noord surfden, maar tegenwoordig vanwege jouw aanwezigheid ons heil ergens anders zoeken.

  Vergeet niet dat je te gast bent, dat we je tolereren, maar dat er ergens grenzen zijn. Indien toeristen zich niet weten te gedragen dan gaat het zeker een keer mis. De oude generatie is het zat en de jonge generatie wordt ouder. Respecteer jij ons niet dan komt er een moment dat wij de toerist ook niet meer respecteren. Ik heb de broek vol van die semi hippies die een beetje cool komen wezen aan onze kust. Dus goede toeristen, spreek de infantielen om je heen aan. Samen maken we het surfen leuk, maar als er een paar het gaan verzieken dan trekken wij een grens.

 78. Ik ben het volledig met je eens. Probeer het te onderdrukken maar het surfen in Nederland is hip geworden met alle gevolgen van dien. Ik vind ons in Nederland heel coulant als ik het vergelijk met ongeveer alle spots in het buitenland waar ik gesurfd heb. Misschien is het gewoon tijd om af en toe even duidelijk te maken wat de regels zijn in het water. Een kleine leash pull en verbale terechtwijzing laat ik echt niet meer achterwege.

 79. Ach ach die arme toeristen komen van mijlen ver deze kant op en gaan allemaal op de noord liggen. Je kan dan ook als ervaren “local” 1 breker de andere kant op gaan i.p.v. je zoontje de chaos in te sturen en later gaan zeuren dat het fout ging.

 80. Wij hebben er hier geen last van! Kilometers strand! Ik begrijp sowieso niet dat iedereen op een kluitje gaat liggen bij WaZ of Scheef. Maar iedereen moet wel gewoon de regels beetje volgen anders is het onnodig gevaarlijk.

  PS. Wel schijt aan die “surfers” die helemaal niet van surfen houden maar het staat zo leuk op Instagram en zo cool om maandag bij het koffieapparaat te vertellen. Ach die zijn over een paar jaar aan het bowlen als dat weer hip is.

 81. Helemaal mee eens spons; met drukte is kans groot dat het fout gaat. Betreden op eigen risico en anders een andere spot uitzoeken.

 82. @oproep, alle begrip voor je boosheid als je zoon geraakt wordt, heel vervelend en terecht als je daar iemand op wijst. Maar alsjeblieft, het is niet jouw strand omdat je er dicht in de buurt woont of vaker komt. Ik ben een beginner (woon in den haag), en hip ga ik er niet mee worden want op mijn leeftijd heeft dat geen enkele zin meer, maar verbaas me over hoe serieus surfers zijn met hun territoriumdrift. Terwijl we uiteindelijk gewoon volwassen mannen en vrouwen zijn die in de golven spelen, of je nou 5e generatie Scheveningen bent of nieuweling uit Klazienaveen. De enige bij wie die territoriumdrift gepast gedrag is zijn zeehonden, en die doen daar niet moeilijk over…

 83. Ik ben het deels met je eens, maar hij heeft wel een punt. Het is wel leuk geweest de hippie wereld en de ‘alles tolereren’-mentaliteit….

 84. Ik reageer normaal nooit op deze site omdat het geen forum is, maar dit vind ik toch te belachelijk voor woorden.
  De zee is geen bezit.
  Er zijn geen rechten over op basis van waar je woont. Iemand die in Klazinaveen woont en 5 keer per week gaat surfen op scheveningen is net zo goed een local als iemand die er woont.
  Maar in elk geval ben jij net zo veel een gast als elk ander in het water. Als dat nou het uitgangspunt van iedereen zou zijn, zou dat ook een hoop gedoe schelen.
  Laat iedereen toch eens tot rust komen en ook aan anderen denken.

 85. Vervelend voor je zoon! Zouden er beginnerszones ingesteld moeten worden? nu ligt iedereen door elkaar en is het wachten op een echt ongeluk. Ik ben zelf overigens afgelopen zaterdag het water uit gegaan en elders verder gaan surfen omdat ik mijn vaardigheden nog niet helemaal vertrouw in zo’n druk bevolkt stukje zee. Dus er zijn “toeristen” die wel hun verantwoordelijkheid nemen.

 86. Ik zie nog steeds een aangename hoogte aan swell op de A12 boei, en morgen ochtend geen zuchtje wind. Tobias ben ik gek?

 87. Tjonge jonge, discussie is leuk, maar wel als je weet waar je het over hebt. @Spons het was vanmiddag helemaal niet druk. @Beginner, disrespectvolle benadering van je. Stel je eens voor dat ik in jouw buurt met 80 km/h over de speelplekken van de kids kom razen of fietsers omver kom rijden dan piep je wel anders waarschijnlijk. Net als dat ik de kiddo’s van hier de pleintjes bij jou laat overnemen. Wij zijn zeer respectvol, mits men zich aan de regels houdt. Toevallig zijn het de toeristen die dat niet doen. Dan mag ik daar als gastvrije bewoner best wel wat van zeggen lijkt me.

  De zee is geen bezit, dat weten wij hier ook wel. Er gelden wel regels. Als je je daar stelselmatig niet aan houdt, dan stopt de tolerantie. Dat mag je claimgedrag vinden, wij noemen dat het bewaken van de kernwaarden van de surfsport. Dat je als beginner vandaag in het water wil liggen zegt meer iets over de betreffende toerist (ikke eerst en de rest mag stikken), dan enig respect voor en verantwoordelijkheid naar surfers die er dagelijks zijn.

 88. @beginner.
  Ik las even mee aangaande dat verhaal over een huilend zoontje… Jij vindt het zo te lezen vrij overdreven gedrag, dat territoriumgedrag, maar ga met jouw instelling op welke bekende peak/spot liggen waar het ook druk is waar ook ter wereld, dan zal de reactie van een local niet zo vriendelijk zijn als die vader die zijn verhaal hier schrijft…
  En logisch ook, want als je ziet wat al die “volwassen” hip of niet hippe mannen en vrouwen voor toeren uit halen in de te drukke line up dan kan je soms anders dan boos worden.
  Surfscholen die met klasjes met klotsbakken naar buiten peddelen zonder enige controle en volwassen personen met longboards die als projectielen naar beneden denderen zonder enige controle. En dan vindt jij, dat die ervaren vader met zn zoontje ergens anders moet gaan liggen???? Wat heb je te zoeken op de beste peak als je nog aan leren bent tussen al die mensen? Ga zelf leren surfen op een rustige plek i.p.v. tussen locals die alle golven wegsnaaien. Hebben de locals wat aan en jullie/jij zelf ook!
  Deze tip van een vader die ook al heeeel lang surft en wel respect heeft voor de regels die in de line up gelden waar ook ter wereld!
  X

 89. Ik laat mijn plank ook wel eens schieten, komt regelmatig tegen iemand aan. maar dan zeg ik gewoon sorry achteraf

 90. @oproep, nogmaals, heel vervelend wat er gebeurd is en terecht dat je iemand er op wijst dat hij of zij voorzichtig moet zijn. Dat was ook niet mijn punt. En zeker ook niet de bedoeling om je nog meer geërgerd in het water te laten liggen. Ik stel alleen vraagtekens bij je onderscheid tussen ‘wij’ en ‘zij’. Veel surfplezier!

 91. Sorry, het is heel naar voor je zoontje en een sorry + check is altijd op zn plaats. Maar alsjeblieft zeg, ga niet zo tof lopen doen alsof je eigenaar van de kust bent. Alleen omdat je vaker op een board staat dan de ander???? omdat je ergens anders woont dan de ander?? deze mentaliteit kunnen we echt niet gebruiken in NL, daar hebben we al genoeg van.

 92. Ja, daar is hij weer… de hippie surfer a la:

  – de zee is van iedereen!
  – relaxed man…!

  Blablabla….

  We vinden surfen tof, maar localism vinden we niet in de Nederlandse ciltuur passen. Sorry, maar wake up: de line raakt te vol en de Nederlandse surfer is te lief….

  Het gaat een x botsen….!

 93. Surfen jullie eigenlijk zelf allemaal wel?!
  Snap er geen bal van. Hele kust barst op dit moment van de golven en ik zie hier (bijna) alleen maar gejank en “Nederlands-localism”….
  Tuurlijk hebben jullie allemaal een punt.
  Maar zeg daar dan in het water gewoon tegen diegene wat van. Of dat nou een local, toerist, asielzoeker of hipster is maakt ook geen bal uit (iedereen maakt wel eens een (inschattings-)fout))
  Regels gelden voor iedereen, net zoals de zee van IEDEREEN is.
  En als het te druk is ergens moet je misschien toch eieren voor je geld kiezen en een stukje verder wandelen.
  Al snap ik de frustratie maar al te goed als Scheveningen al je hele leven je stekkie is en het er elk jaar steeds meer een apenheul-te-water wordt…..
  Maar ik denk dat deze “agressieve”, en bovendien generaliserende, reactie niet helemaal de oplossing is.
  Zoals je zelf ook al aangeeft….samen maken we het leuk.

  Morgen bijvoorbeeld!
  Stop wanking, start surfing!
  Ik zie je, waar je ook vandaan komt…hip of niet…, in het water!

 94. Nog steeds snap ik niet hoe een volwassen persoon er op komt om in een fckng drukke line up op een kluitje te gaan liggen om “samen” te gaan leren surfen. Dom, gevaarlijk en wekt bij de locals een lichte;) vorm van irritatie op. Geen bal met Nederland of welk land dan ook te maken. Gewoon logisch nadenken. Die shit die je hier uithaalt doe je ook niet op de peak waar dan ook op deze bol. Dus als je richting kust rijdt, sla dan ook een keer af en zoek een rustig plekje op en beleef een klein beetje het surfgevoel,die er vroeger op de nu te drukke plekken ook heerste.
  Wij pakken ook wel eens de fiets of auto om ergens anders een mooi piekje te vinden;)
  En hopelijk niet tot morgen:)

 95. 5e generatie? Dat betekend dat rond 1850 je bet-overgrootvader al in Scheveningen op een surfboardje stond????

  Slechtste gedrag in het water trouwens vaak van import locals. Groot ego, slechte manieren.

 96. ga toch surfen……..surfs up gasten!!!!!!!
  iedereen have fun ,en denk aan elkaar in het water.

 97. Ik ga erin, ziet er prima uit, maar had stiekem toch op iets meer gehoopt. Geen wind, beetje hoogte en aardige lijn. Mooie lege line up….

 98. In Noordwijk aan Zee wordt r een beetje gesurft (1e bank) en gesupt (2e bank)… golven genoeg

 99. Maand geleden voor het laatst gesurfd, dus niet echt een idee, op de website indicaties na, hoe warm of koud het water in de praktijk is. (Hand)schoentjes thuis laten of toch aantrekken?

 100. Behoorlijk koud.
  Zou de handschoenen maar meenemen, ook schoentjes zijn gewenst.
  Vannacht de eerste vorst aan de grond gehad, dit is natuurlijk geen goed nieuws voor de gemiddelde temperatuur van het water.

 101. Correctie: het was top op de tweede bank. Was toch wel de hoogte die Tobias voorspelt had. Hulde!!!! Punch is er nu wat uit maar zal ook door getij komen. Wellicht vanmiddag weer beter.

 102. Water is heerlijk. 4/3 is aan de warme kant maar was wel lekker met lage luchttemperatuur vanmorgen vroeg.

 103. de noord ligt ook vol met gasjes uit 070 die het niet kunnen. scheef noord is een van de weinige spots waar beginners op de peak gaan liggen omdat ze vinden dat ze daar mogen liggen. en dan tegen een local of geoefende surfer zeggen (net als spons hier); je kan ook verderop gaan liggen. ik kom niet uit scheef en kom er niet meer. succes daar met je 10 surfscholen.

 104. Warme chocolademelk met slagroom toe.. maar even serieus.. 3/2 is inmiddels te koud (behalve voor de die hards) maar schoenen en handschoenen.. blijf dan in de winter maar thuis

 105. Ik ben gestopt met surfen op scheef.ik ren gewoon over alle decathlonboards naar de boei en weer terug..blijf je toch nog een beetje fit.

 106. Bedankt voor alle leuke reacties. Er is mij wel eens geleerd dat vragen nooit dom is. Komieken genoeg hier. Anyway, was heerlijk zonder iets aan de handen en voeten. Veel succes met de volgende fles azijn👍🏻

 107. Zelfde verhaal in Cantabria (ES) in de zomer:hoe meer surfscholen, hoe meer volk, hoe meer hun teachers klagen 🙂 DUS: wacht op de winter!

 108. Watertemp is nog heerlijk, dus 3/2 kan prima zonder schoentjes etc. Het is de windchill uit het koud gaat maken komende maand. Dus koud windje: pak je winterpakkie, of in je 3/2 ff joggen terug naar de auto

 109. vwb de discussie met beginners in de line-up: Volgens mij mogen jullie vooral jullie vrinden eigenaren van de surfscholen en boardverhuur shops hiervoor bedanken. Daarom komen ze meestal die kant op namelijk en die zitten ook nog eens vlak naast de pier;)
  Verder is de zee van iedereen en is territoriumdrift niet ok, maar kun je wel iemand wijzen op zijn/haar gedrag/ gevaarlijke acties. Ik snap soms ook niet wat beginners met hun foam of hardplastic bic op de achterste bank dwarsliggend voor/tussen de shortboards komen doen. Hier wijs ik ze soms vriendelijk op met als tip dat ze beter een plekje met wat meer ruimte kunnen zoeken 100m naar links, want hier gaan ze niks pakken en liggen ze iedereen in de weg met gevaarlijke acties als gevolg. Het is jammer dat door er door sommige dan asociaal op gereageerd wordt, wie ik dan wel niet denk te zijn. Tja, mensen die niet tegen ongevraagd advies kunnen blijf je altijd houden.. Die krijgen vanzelf zelf een keer een board tegen hun kop denk ik dan;)

 110. Zoom even uit…. echt, het is een heel klein landje met een klein streepje kust. Zullen we dus dat hele localism voor de duidelijkheid afschaffen voor Nederland? We zijn allemaal locals.
  Ben het er mee eens dat we ons allemaal netjes moeten gedragen in de line-up. Iemand raken (let op, dit is over het algemeen nooit de bedoeling van de “dader”) is natuurlijk niet leuk en het is inderdaad gepast dit fantsoenlijk op te volgen. Als iemand zoiets mijn dochter zou aandoen zou ik waarschijnlijk ook verminderd voor rede vatbaar zijn.
  Gevaarlijk gedrag moet je aanspreken maar iedereen mag op dezelfde peak proberen te surfen, rippen, stuntelen en whitewash varen. Als je het te druk vind, lekker ergens gaan liggen waar het rustiger is. Anders gewoon accepteren dat je met te veel op een klein plekje ligt. Niemand verplicht je daar te gaan liggen dus er ook niet over zeiken want je doet het zelf. Nee, je hebt niet meer recht op dat plekje omdat je de 5e generatie locale surfer bent of omdat jij maar 5 minuten van je huis naar het strand hoeft te lopen.

  Dus samengevat: lief doen en niet zeiken.

 111. interessante discussie,

  ik denk dat de vraag is of er regels moeten komen voordat iemand verdrinkt of dodelijk een plank tegen zijn kop krijgt of daarna?

  verder snap ik dat iedere surfer de mooiste golf wil pakken en dat we daarom naar de beste plekken rijden, gevolg is wel dat je als beginner en pro kans loopt op drukte en op gevaarlijke situaties. Voor lessen lijkt het mij de verantwoordelijkheid van een surf school om te bepalen of het veilig genoeg is voor de lessen.

  verder was wijk aan zee deze ochtend heel erg nice!!! Stoked

 112. Lijkt me vrij link om dit te stimuleren op een drukke spot zoals wijk en vooral scheef. Als je je board niet onder controle hebt dan moet je niet gaan stuntelen in het diepe op een goede dag tussen de crowd. Succes ook met deze theorie in het buitenland. ontoptic; wijk loopt lekker met langplank nu! ik zwaai weer af, ff een flesje azijn drinken.

 113. Kom er net uit Zandvoort laag water. Was echt niet normaal zo mooi!! Dit maak je hier niet vaak mee. Was op mn longboard btw. Nu kijken wat de vloed zo gaat brengen! Wat een feestje!!!!

 114. True, afgevuurde raketten op je af kan serieus letsel veroorzaken, dat beseffen te weinig. Maar laat ik afgelopen zondag op Wijk toevallig getorpedeerd zijn door een mede local pro op een longboard, met als gevolg flinke schade voor beiden.. Tja its part of the game, net als oversteken op straat;)

  Ik duik straks uit werk bij Wijk erin, already stoked!

 115. Zag dat je je gratis kunt omkleden bij Ozlines @ WAZ.
  Zijn er meerdere mensen die hier gebruik van maken?

  Weet er iemand of er een mogelijkheid is om na 7 nog steeds de kleedkamer binnen te komen?

 116. De zee en de golven zijn van iedereen en dus van niemand. Het is niet verboden om op een bepaalde plek in de line up te gaan liggen. Juist daarom is het wel zo prettig als iedereen een beetje z’n verstand gebruikt en z’n eigen skills realistisch inschat toch? In drukke line ups lijkt het me zaak dat je controle hebt over wat je aan het doen bent om aanvaringen zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je die controle (nog) niet dan is dat geen schande maar zoek dan een rustiger plekje om jezelf en anderen niet onnodig in gevaar te brengen. Is een kwestie van gezond verstand, meer niet. Ik ga met mijn beperkte skills en m’n dikke lange SUP aan een lange leash en een lange peddel waarmee je iemand makkelijk een gat in z’n kop slaat ook niet om me heen liggen maaien in een drukke line up. Maak je geen vrienden mee en is gewoon gevaarlijk. Dan maar een stukje verder op. De golven zijn er misschien wat minder mooi maar je pakt er wel veel meer, je bent niemand tot last en je hebt last van niemand…
  En verder prima dat sommige plekken heel druk zijn… daardoor is het ergens anders lekker rustig.

 117. Bloemendaal 1300 met laag liep als een gek ,mega mooi rolllers achter in, duivis momentje heerlijk genoten thnxs tobias Voor de forecast.

 118. Ben ik de enige die deze hele thread lachwekkend vindt? Localism in NL…
  Ben zelf in 1992 begonnen met surfen, durf te zeggen daf ik een hoop zgn locals in zowel wijk als scheef persoonlijk ken.
  Inmiddels ver in de veertig en geniet nog vaak genoeg van mooie golven…maar besef des te neer dat NL gewoon niet de plek is..prima om je te vermaken maar neem het ajb niet al te serieus

 119. Iedereen zuur en niemand aan het nagenieten van vandaag? Waar blijven de foto’s? 😀 Het was echt mega goed vandaag! Gooi ik er nog wel een STOKED bij!

 120. Om de zuurgraad hier even wat te verminderen…

  Wat een heerlijke dag!
  Zon, vrijwel geen wind en borsthoge golven met kracht!
  Helemaal lekker.
  Was het druk? Ja, absoluut.
  Was het soms een chaos? Ja, ook.
  Werd er soms ingedropt? Yesss. (ook door mij per ongeluk)
  Aanvaringen? Geloof het wel. Vast wel. All part of the game.
  Een chagrijnige kop gezien? Nope.
  🙂

  Doe gewoon normaal en let een beetje op elkaar, dan kan het allemaal prima.
  Spreek iemand aan als die de regels niet kent (of lijkt te kennen).
  Zeg sorry als je een fout maakt.
  Biedt misschien zelfs aan om de schade te delen als je een klapper maakt.
  Help iemand als die gewond is.
  Zo moeilijk is het allemaal echt niet.
  Laten we er trots op zijn dat NL surfers “te lief/vriendelijk” zijn!
  En laten we vooral lekker blijven genieten van dagen zoals deze!

 121. Gewoon heerlijk in je blote reet op de parkeerplaats, als een echte surfer. Vooral in de winter is dat genieten

 122. Ben voor de grap ook maar eens op Scheveningen Noord gaan liggen van 11-15u. Helemaal goud! Met 200 meter links van mij en 200 meter rechts van mij helemaal niemand? Ik zal wel tijdens daltijden zijn geweest, maar heb echt geluk gehad met zo’n dag midden in DE surfmaand van het jaar, september.

 123. Katwijk was van 2 tot 3 puur genieten. Cleaner dan clean en dikke rechte muren! Daarna tot 5 wisselen van bank zo nu en dan en verder genoten van deze top dag!

 124. Wijk was ongekend mooi! Zelden zoo goed gezien!!! Beste dag uit het jaar voor mij! Wat een golven!

 125. another couple swellmachines vanboven voor volgende week, komt vuur in the atlantic ook! wath a good day 24/09

 126. Je bent niet de enige 🙂 Zelfs Eddie Rothman zou hierom lachen. Scheef noord ain’t no north shore. In NL is het makkelijker om wolven te zien dan surf “toeristen” (arme verdwaalde beesten). Zich ergeren over over kooks is zo oud als surfen op een alaia – twee dingen die alleen pros verstand van hebben. Wij zijn hier allemaal kooks en allemaal locals. The best surfer in the water is the one with the biggest smile.

 127. Iemand nog plaatjes geschoten op WAZ vanmiddag, t was beregoed, met mn 11.3 ook nog maar even in mn eentje op de de tweede bank gereden, happy times spread the love

 128. 5 dagen achter elkaar gesurft afgelopen week maar blijkbaar nu 2 geweldige dagen gemist. Morgen ook niet beschikbaar maar donderdag t/m volgende week wel. Blijft het nog even doorgaan? #PrayingForMoreSwell

 129. @ Tobias
  Kun je voor de leek (moi) vertalen wat dat mooie plaatje van 19:18 in de praktijk betekent?

  Goede golven (mogelijk) verwacht morgen/weekend/volgende week?

 130. Het is een windkaart van donderdag 27 om 20u. Dan waait het dus hard uit het noorden. Als leek, kijk gewoon naar de verschillende websites, Windguru, MSW en windy.com en bedenk vervolgens welke condities bij je surf-kunnen passen. Ga vervolgens gewoon eens naar het strand om te kijken welke condities wat doen. Daar steek je het meest van op en kan je zelf misschien ook een keer een voorspelling doen en weet je wanneer het voor jouw de moeite is. Zo niet, neem dan een abonnement op de surf-sms. Hierin staat alles duidelijk beschreven en hoef je zelf helemaal niks meer te bekijken of begrijpen. Succes! (En ik zet de surf op zaterdag)

 131. Ik vroeg me al af of Mn webcam stuk was. Maar blijkbaar moeten we het idd doen met deze 0.08 meter. Misschien komt het nog:)