Nuttige surfweer info:

Surfweer zaterdag 15 oktober 2016

57 reacties

 1. De swell uit oostnoordoost op de boei om de hoek bij Texel is deze ochtend opvallend omhoog gegaan.

  Een uurtje later zijn de golven daarvan al te zien op de webcams in Zeeland. Het front is zo te zien aan de opklaringen al gepasseerd. Heeft iemand een report vanaf het strand daar?

 2. Zou dat straks ook rond hoog water in zuid holland ook de kust raken? Of krult het daar omheen?

 3. Volgende week arriveert er een grote swell in Frankrijk, met golfperiodes oplopend tot wel 1819 seconde. Waarom geven de voorspellingsites zo’n lage golfhoogte? (Vendee) Weet iemand dit?

 4. Die lange golfperiodes kunnen zich nu eenmaal voordoen bij lage golfhoogtes.
  Een 1,5 meter hoge swell van 18 seconden zal aan het strand wel hoger zijn dan die 1,5 meter.

 5. @ Nelus, de eerste golven van een nieuwe swell hebben een langere periode n zijn relatief laag waardoor ze ook weinig wrijving ondergaan door wind e.d. Daardoor ‘reizen’ deze golven het snelst en komen het eerst aan op de kust;-)
  Het duurt vaak maar kort voordat de langzamere golven ook aankomen, maar surfen op die eerste swell is goddelijk. Die nemen echt alles mee….
  Ander voorbeeld is een tsunami…. de golfhoogte is dan op de oceaan enkele decimeters, de golflengte kan wel een kwartier tot een uur zijn en de snelheid bizar hoog…. zo snel als een vliegtuig! Nou, die neemt je wel mee als je hem in ondiep water aanpeddeld hoor;-(@)

 6. Die laatste zin uit de forecast moest ik even googlen. 🙂 Micrometeorologisch gezien had ik geloof ik vandaag beter naar het strand kunnen gaan. Bovenstaande berichten lijken redelijke golfjes te melden. Misschien valt morgen onverwacht ook mee…

 7. Volgens mij zijn het juist de golven die later aankomen die een langere periode kunnen hebben. Zij hebben een grotere afstand afgelegd ( verder weg in het swell creërend windveld) en hebben daardoor meer tijd gehad om periode op te bouwen. Denk ik dan he..

 8. @soulsurfernst; de groepssnelheid waarmee golven zich in diep water voortplanten is evenredig met de periode, dus de eerste swel die arriveert aan de atlantische kust is die met de grootste periode. Dit heeft minder te maken met het feit dat deze swel door zijn geringe hoogte minder beinvloed is door de wind.

  Hoe de hoogte verdeeld is over de verschillende periodes is afhankelijk van de fetch en de windsnelheid. Golven met een grote periode hebben (relatief) de meeste energie dus een swel met een periode van 15 sec die op de oceaan maar 1 m is kan een branding opleveren met overhead condities.

 9. Was vast niet te vergelijken met Z-H maar liep naast pier lekker met kniehoge cleane lijnen tussen 14-17

 10. Zou de swell nog voldoende doorkomen deze middag om te fishen in zeeland? Aangezien er gisteren op bv windguru niets te zien was van de no-swell, heb ik geen flauw idee of er vandaag ook nog voldoende binnenkomt.

 11. De swell heeft vandaag een te hoge periode om Zeeland nog goed te kunnen bereiken. Het komt tot ongeveer Scheveningen. Hoe verder naar het noorden hoe beter de kansen vandaag. Hoewel de offshore wind straks de golven wel af gaat vlakken / plat gaat blazen. Nu eigenlijk al. Dit was een half uurtje geleden en was nog net te doen:

 12. Kwa hoogte is het denk ik dik ok. Ik ben regelmatig op spots geweest in de Vendée met zo’n 1,5m op msw en dan was het prima shortboarden (ong headhigh op de sets). Denk er wel aan datt zo’n hoge periode voor veel beachbreaks een beetje too much is, dwz veel closeouts dus een reef spot (Sauzaie) of een point (la tranche) zal iets beter werken.

 13. In het zuidwesten van de benelux ging het staand met 10voet glijmiddel en een peddel toch nog wel. Niet echt fantastisch maar toch gewoon lekker golfje na golfje training

 14. Callantsoog was ook mooi hoorde ik van vrienden. Zit zelf nu in portugal.

 15. Katwijk getrotseerd van 1300 tot 1430. Boven heup in de sets, daarna plat geblazen en opgeslokt door de sterke getijdenstromen. Dik vermaakt 🙂

 16. Het getij zit in iedergeval het lekkerst eind van de middag/ avond. Wel jammer voor de studenten/werklozen onder ons, moeten we met al die crowds van werkende mensen surfen.

 17. @Tobias, over 1 of 2 dagen helemaal los.. wat denk je, wanneer kan ik het beste een paar vrije uurtjes plannen deze week? Beginner, 8ft softtoppie, Scheveningen.. Dinsdag of woensdagmiddag gezien je bovenstaande voorspelling mss beter niet.. vrijdagmiddag mss?

 18. Staat wel een harde on-shore wind dinsdag en woensdag.
  donderdag draait hij side-shore en neemt hij wat af.

 19. Woensdag, donderdag, vrijdag drie mooie dagen voorpeld voor Sauveterre (Vendee). Wie gaat er mee in de Espace? Benzine splitten. Dinsdagochtend (ja, dat is dus morgenochtend) heen, vrijdagavond terug. Bel even 0610275594.

 20. Zit vlakbij Etretat, waar moet ik zijn de komende dagen.. en vooral wanneer.. msw gaf gister en vandaag een meter plus, maar was volledig flat met hoog…

 21. Het weekend valt buiten de prijzen vrees ik? Of zou er toch nog wat van overschieten?

 22. Is deze windverwachting for real??? de wind valt heelemal weg in de avond. wat denken jullie?

 23. Hmm dat is misschien omdat de kern vh lagedrukgebied dan recht over komt. Geen idee of t dan surfbaar wordt…

 24. Nog iemand die vandaag/vannacht richting bretagne vertrekt? Heb moeilijk veel zin om te gaan maar heb helaas geen auto…

  gr lennart

 25. @Tobias Wind morgenochtend lijkt helemaal weg te vallen volgens Deense weerdienst, gfs laat het echter lekker doorwaaien morgenochtend in Noord Holland… wat denk jij?