Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 13 mei 2023

Eindelijk lijkt het voorjaar een beetje in de zee te komen en loopt de zeewatertemperatuur op tot boven de 12,5 graden Celsius. Overdag met zonnig weer en niet te veel wind is het met een 4mm wetsuit al goed te doen, maar afgelopen dagen waren iets van een dun cappie, dunne schoentjes en zelfs handschoentjes nog best fijn om aan te hebben. Uiteraard allemaal subjectief, want de helft van de surfers die er deze week in gaan hebben alleen nog 4/3mm en geen schoenen, handschoenen of wat dan ook. Prima, ga het zelf ervaren en kijk hoe lang je het uithoudt. Enige is dat je niet verkleumd wil raken in een ripstroom de zee op, want eenmaal koud dan kom je helemaal niet meer terug. En deze zaterdag is zo’n dag dat alles tegen kan zitten. Wind, golfperiode en getij. Die staan precies alle drie dezelfde kant op waardoor vooral de noordelijke spots van de havens een grote kans hebben op zo’n mui richting zee. Voorbeelden genoeg, Oostende, Maasvlakte, Scheveningen, Wijk etc. Pas met opkomend tij of als het helemaal genoeg laagwater is geworden, gaat de stroming wel wat meevallen. Maar zelfs dan is het oppassen wat de voorspelbare muistroom precies gaat geven op zee en bij de kant. Per dag hieronder een aantal tips, de forecast voor volgende week ziet er heel goed uit!

Zaterdag 13 mei
De stroming staat vanaf begin middag van noord naar zuid, net als de in kracht toenemende wind. Ideaal als je van A naar B wilt komen, maar dan moeten er geen obstakels zoals ene pier of havenhoofd in de weg zitten. Of juist wel, want achter zoiets kan de stroming juist iets minder hard zijn. De wind ook, maar dat zal niet echt te merken zijn, want de windrichting wordt eerder NNW dan sideshore NNO. Gelukkig geeft al die wind wel een golfhoogte waar iets mee te doen is, zelfs met shortboard. En dan vooral in het zuiden van de Benelux, dus in Zeeland en België. Ook al is de wind daar het meest hard in de namiddag, het tij komt tenminste dan ook langzaam opzetten. Het zal echter pas in de avond zijn dat hoogwater echt hoog genoeg is. Dat is sowieso het geval in Zuid-Holland, hoe langer je wacht hoe beter qua getij. De wind blijft echter wel gewoon in volle kracht doorstaan, 5 of 6 beaufort. Maar desondanks is het surfwaardig her en der langs de kustlijn, alleen in Noord-Holland komt de hoogte niet echt door. Wel is de wind daar meer echt side of zelfs af en toe side-off, waardoor de lijntjes veel beter clean zijn voor beginners of long. Desondanks stroomt het daar later op de middag ook behoorlijk, en het hoogwater getij komt in het midden van de provincie zelfs helemaal niet meer op tijd genoeg hoog voor zonsondergang. In de laatste uren neemt wel de wind heel sterk af, dus op het stuk van Castricum naar Bergen aan zee en ook wel iets lager en hoger, is het in de avond toch wel een beetje te surfen.

Zondag 14 mei
Kleiner dan klein, maar de wind is iig niet echt het probleem. Later wel weer 2 of 3 beaufort noord met rommel, dus alleen in de ochtend zitten er voor de beginners wat momentjes om te gaan. Zowel in België als Zeeland en Zuid-Holland. Voor Noord-Holland wordt het een lastig verhaal, beter het zuidelijke deel bij Zandvoort dan op Texel. De fetch opbouw van deze golven-driedaagse is namelijk zeer zeer kort. Dat is ook goed te zien aan de golfhoogtemeting iets verder op de Noordzee, op de Haewene Brim boei. Vanwege het gunstige tij in de ochtend misschien toch de moeite waard om even uit het raam te kijken als je aan zee bent en een longboard bij je hebt. Voor de rest uitslapen en wachten tot de nieuwe week begint.

Maandag 15 mei
Een groot deel van de dag nog flat. In de avond komt de wind er in en ook de hoogte, langzaam. Heel langzaam, want op de meeste spots is het nog laagwater. In het zuiden wordt het iets eerder al hoger water en in Zuid-Holland komt de hoogte waarschijnlijk ook al wel een beetje door tijdens de laagste waterstanden. Breekt rommelig en ver buiten en de wind neemt hoe later hoe meer toe. Niet ideaal, maar toch gewoon surf.

Dinsdag 16 mei
Volle bak. Of bakken, vette bakken. Zoals ze in Noord-Holland de golven bij dit soort condities wel bij naam noemen. Een lastige work-out, maar niet onmogelijk. En het tij schuift net dat beetje op (52 minuten later per dag) zodat er begin van de dag wat langer van is te genieten voor de stroming je met de wind mee naar het zuiden neemt. In N-H is dat begin middag en zelfs einde middag nog vrij gunstig het geval. In Z-H iets eerder op de middag en in België en Zeeland vroeg (en tweede helft ochtend). Heel vroeg hoeft er dus niet worden gestart, maar kan natuurlijk wel als je van goede huize komt. Eind van de middag en avond is gevaarlijk met de stroming mee naar het zuiden. Kan alleen aan de goede kant van obstakels. Beeld je in alsof je in er een kite bij hebt die met harde wind lastig te besturen is, en zie dan maar nergens tegenaan te worden gesleurd. Zit er toch een obstakel onderweg, ga er dan minstens 400 meter verder vandaan af de zee in en kom halverwege (dus na 200m) snel terug naar de kant als de stroom te veel versneld.

Woensdag 17 mei
Een mooie dag met swell van ver en dichterbij op de Noordzee. Hoe de details precies gaan vallen is de vraag. Dat er een hogedrukgebied net ten westen van ons ligt is gunstig voor het weer, maar niet voor de wind. Niet neemt namelijk anti-cyclonisch veel harder toe dan je zou verwachten bij het berekende luchtdrukverschil. De oorzaak hiervan is natuurlijk de hoge stand van de zon, reeds in de ochtend. En de nog zeer lage temperatuur van het Noordzeewater. Met windkracht 6 einde middag en golven van 1,5m is het wel weer zoeken naar schonere surfgolven, maar op zich kan dat nog wel gaan lukken. In de ochtend is het wind-effect er nog niet en is ook een optie, maar dan wel nog laagwater getij en stroming.

Donderdag 18 mei
Het lijkt er op dat het hogedrukgebied ten westen van de Benelux niet pal boven de Benelux komt te liggen en de thermische effecten wat minder fel zijn. De swell die binnenkomt heeft nu alleen langere periode, wat het in België en Zeeland ws flat of inimini klein maakt. In Zuid-Holland kniehoog of ms wat meer en in N-H sowieso wel wat meer hoogte. Maar pas echt heuphoog op de sets is het op de wadden. Daar komt de swell van ver het beste binnen, vooral op Schier, Terschelling en Ameland. De wind blijft waarschijnlijk ook zwak gedurende de dag, hoewel een beetje zeewind rond 13 a 14 uur altijd op kan steken. Even afwachten dus of gewoon hopen dat het met laagwater in de ochtend ook al genoeg hoog breekt. Sowieso is heel vroeg op de noordelijke eilanden de beste optie, omdat het daar dan nog wel genoeg hoogwater is tot halverwege de ochtend.

Wetsuit dikte advies:
Zaterdag : 4/3 nieuw, capje, Oor protectie schoentjes
Zondag: 4/3mm, schoentjes 3 of 5 mm
Maandag: 4/3 mm met schoen 3mm
Dinsdag: 4/3mm of zelfs 5/3mm capje,  schoen 5mm
Woensdag: 4/3mm nieuwe, schoen 5mm

68 reacties

 1. Goed te zien op onderstaande golfhoogte kaart dat volgende week nog heel rustig begint. Maandag dus eerst nog flat.

 2. Maar Dinsdag dan ineens volle bak! Golfhoogte over de hele Noordzee 2 a 2,5m. Dat gaat peddelen worden! En hoop stroming, zeker in de ochtend en de avond (vooral avond erg oppassen vanwege opstuwen water daar waar de wind van rechts, maar in een vrij rechte hoek op de kust staat. Boven de Noorse zee is hierboven te zien dat de fetch zich maandag/dinsdag helemaal vanaf Groenland aan het opbouwen is. Dat geeft 4 dagen later zelfs nog swell, op donderdag, vooral op de wadden. En mogelijk daar dan een rustige dag met windstil weer en heuphoge rollers, terwijl het elders maar enkel- of kniehoog wordt. Op de kaart is ook opvallend het depressiegebied boven de middellandse zee. Gaat helemaal los in de Laars van Italië qua surf en golven. En ook op de Adriatische zee. Unieke setting voor deze tijd van het jaar daar!

 3. Zaterdag avond goed te doen pier Velsen noord lekkere grote slordige bakken behoorlijk vet 👍🤣

 4. Ik heb een vraagje: binnenkort ga ik naar Noorwegen en ik zit dan ook 1 of misschien ook wel 2 dagen aan de kust bij het plaatsje Hoddevik/Ervik. Er is alleen 1 probleem, ik kan mijn surfplank niet meenemen….. Maar misschien weet iemand of je daar ook surfboards kan huren?

 5. Vorig jaar was ik daar ook 1 dagje. Helaas de pech dat het compleet flat was. In de buurt kan je idd wat huren, zie foto voor de prijzen vorig jaar juni

  • o_1h0da3vi41qav2c79o5b2la339.jpg

   Image

 6. je moet wel heeeel depressief zijn als je nu het water in gaat….. 🙈

  1. Ik heb vaak mee gemaakt dat het met volledig laag getij super lekker kan breken op de achterste bank. Mid naar hoog ook altijd goed.

 7. Helaas geen vette of volle bakken vandaag. Betekent dit dat het morgen nog kleiner is en dus alle kansen verkeken. Of hangt er nog een verbetering in de lucht?! Ik hoop het want ik hou het niet meer!

  1. Vanochtend even aar IJmuiden geweest. Had er meer van verwacht…
   De golven waren krap een meter, de winddip kwam eerder dan veel modellen aangaven. Met foil en vlieger was het goed te doen, uitpeddelen met een surfplank was een eitje.

 8. Laatst was het op wijk een uur na hoog water best leuk, heeft iemand ervaring in het vlakke deel van het afgaande tij? Ongeveer 4 uur na hoog

  • o_1h0ij5q2lc9411cv1d66njt1pqg9.jpeg

   Image

  1. de eerste 10 minuten denk je: oei, foute keus, maar heb net ruim 1u gesurft, was prima. niet eens een beetje koud

 9. zon, golven, iedereen vrij….. dat betekend 1ding wat zeker is, tering drukte in de line-up 🫣
  opties:
  petten?
  Bloemendaal?
  Zandvoort?
  texel?

 10. Hello people,
  Can somebody tell me if tomorrow is good for get surf in the middle of the day in Belgium or Zeeland?

 11. Oef, dat valt tegen… Ziet er niet uit op de cams. Is er iemand nog geweest? Heb zo’n zin…

 12. morgen gaat aan op de wadden, maarrr goodbye magicseaweed, iemand de tip om je account/ favoriete spots terug te krijgen ?

  1. Als het goed is bestaat je account nog steeds maar is die overgezet naar surfline.
   Moet je even in je mail kijken, daar zit als het goed is een activatie link

   1. Wijk aan zee lijkt er niet eens op te staan…. Iemand tips en tricks voor surfline?

    1. Volgens mij is wat Surflin ‘Ijmuiden’ noemt eigenlijk Wijkiki. De beschrijving heeft t over ‘the northern lee of the giant breakwater’, aka de noordpier

     1. thanks!

      gisteravond rond 18.30-20.30 toch nog gegaan (met shortboard). Viel erg tegen… ziet er nu eigenlijk beter uit (voor longboard) op de cam.

  2. Magicseaweed is soweiso niks in Nederland. Heeft eens in de zoveel tijd gelijk maar Een klok die stil staat geeft ook 2x per dag de juiste tijd aan

 13. Over Scandinavië gesproken.. iemand ervaring met surfen in Zweden? Ga die kant op deze zomer en als het even kan wat golven pakken.

 14. Blijf t lastig vinden. Msw 0.3 vs de heup van de app. Wat zal t worden 😀

 15. De webcam liegt, het was helemaal aan van 6 tot 9 in hoek. Clean face lange lijnen met grote sets en zonnetje daarbij. Helemaal geniete.

 16. Vanochtend 1e licht op het strand, was echt laag, maar had m’n gear al aan dus fuck it, gelukkig nog wel wat kunnen pakken, maar het was slapjes.. hoe dan ook, wel een mooi begin vd dag!

 17. Heerlijke longboardlijnen zuid-holland; veel beter dan ik dacht. Setjes zijn vaak moeilijk te spotten op de webcam 😉

 18. Petten was wel lekker van 9.30 tot 12.30.
  Golven hadden genoeg kracht en lange lijnen af en toe.

 19. Off topic: weet iemand of er boardswap events aankomen. Het lijkt me een mooie kans om de stoke gaande te houden van een surfboard. Mijn boardje is te klein voor mij, maar wie weet komt er in de plaats een plank met meer volume.

  Voorbeeld:
  https://654.se/board-swap-event/

 20. Voor zondag, half meter side/off tot zandvoort er meter side/on zuiderlijker?

 21. Iemand tips voor Bretagne of net iets verder? Zou binnen hier en een weekje vertrekken.

 22. @Surfweer.nl de usability van je site is net als de surf in nederland….. tipje check m is met Ligthouse

  1. Je zou Tobias natuurlijk rechtstreeks kunnen mailen…
   Misschien is de SMS-service te beluisteren in gesproken braille 😉

   1. Je kunt ook Microsoft Clarity installeren om te kijken hoe mensen hier navigeren en wat je kunt doen om dat te verbeteren.

 23. Zou er op woensdag in de vroege avond nog een kleine swell doorkomen in België bij HW die de moeite is of zit de kern van het laag net iets te veel oost?

   1. Ok, merci. Had die pagina ook al eens bekeken en er belooft dan toch iets te staan, maar de voorspelling zat er vroeger al eens naast. Hopelijk niet deze keer.

    1. Ja hit and miss, meestal indien je de actuele meting in de ochtend met de forecasted bekijkt zit het goed!

 24. Ik dacht er aan heel vroeg te gaan in BE en te hopen op nog net voldoende hoogwater.. lijkt dan het cleaner en dikkere swells?