Surfweer Zaterdag 12 juni 2021

Golven komen er aan, maar lijken steeds maar weer vooruitgeschoven te worden. Was dat maar zo, want dan kwamen ze hier aan wal. Vooruitgeschoven in de tijd is hier wat er bedoeld wordt. De depressie van dinsdag is alweer verzwakt op de kaarten, maar gelukkig is die van dit weekend iets sterker toegenomen. Dat geeft vooral op de wadden en Noord-Holland aanleiding om weer eens een warme duik te nemen! Dit maar in een gewone 3/2mm, hoewel 4/3mm ook nog wel lekker is op de wadden. Zeker in de vroege ochtend of avond. Schoentjes zijn niet (echt) meer noodzakelijk. En zo gaat 2021 worden herinnerd, als een jaar waarop de golven in 5mm wetsuit met schoenen en handschoenen en een week flatness overging van winter naar zomer alsof je het vliegtuig naar een warm land had genomen. Welkom in kwallenzee, de Noordzee juni 2021!

Zaterdag 12 juni
Zaterdag eerst nog lange tijd flat, maar de wind komt al wel vanuit zee. Tweede helft van de middag trekt het meest intensieve windfront langs de wadden met daar windstoten van 60 km per uur. Daar komt de zee wel wat van in beweging en wordt het zeker een meter hoog. Langs de kust van N-H en Z-H blijft de windsnelheid steken om zo’n max van 30 a 40 km/u. Verwacht dus de helft van golfhoogte, een halve meter. Helaas komt het tij net wat te vroeg met de tij-push tijdens die windpush van 16-17u. Maar goed, daarna blijft het ook nog wel even genoeg hoogwater voor een leuke avondsessie met de lange plank. De wind neemt ook steeds verder af en uiteindelijk is het zelfs ideaal voor de sup en/of foil. Shortboarden gaat niet echt lukken muv de wadden misschien. Echte kracht ontbreekt in de golven. Daarvoor kom het van te dichtbij. Zoals te zien in onderstaand kaartje waait het in België nauwelijks en ligt Engeland te veel in de weg om daar golven te gaan brengen. Daarbij valt daar het tij nog vroeger op de middag, als de swell er nog niet is. Kortom, de avond verloopt helaas weer zo plat als een pannenkoek. In Zeeland niet veel beter, maar op zich nog wel leuk voor beginnersurf.

Zondag 13 juni
De wind is weg en de golven zo goed als ook. Met uitzondering van het hoge noorden waar er nog wel wat restjes WNW swell blijven binnenkomen. Eerder op de oostelijke wadden dan de westelijke, maar op zich is het wel de de moeite met long- funboard in de ochtend. Dit vanwege het gunstige hoogwater en de afwezigheid van wind. Lekkere stranddag dus met als verassing een inimini surfje. Misschien in Zuid-Holland ook nog wel, maar Zeeland, Ouddorp en België blijven nu echt compleet flat. In de namiddag en avond opnieuw gunstig tij, maar eigenlijk zit de swell nog te ver weg om een golfje te kunnen brengen.

Maandag 14 juni
Deze swell is wel onderweg en arriveert maandag met een piek periode van 9 a 10 seconde. Dat gaan we op de spectra terugzien als een ruggetje op 100 mhz (want 1000/100mhz is omgerekend die 10 seconde). Dat betekent lange wachttijden in de (drukke) line-up. Hoewel als je vroeg gaat (5 u AM) is het nog rustig. Verder is de noodzaak om op drukke spots te gaan liggen er natuurlijk niet. Het is overal windstil en even mooi clean. Mocht je toch kiezen voor een van de meest drukke spots of geen andere keuze hebben ivm vervoer of slecht ter been zijn, hou het dan in ieder geval voor iedereen leuk door de surf-regels te kennen en kunnen toepassen. Overigens is het nog niet zeker wanneer de piek van de swell arriveert. In de ochtend is het wellicht nog niet genoeg, muv de wadden. De piek van de swell wordt nu berekend rond 12:00 uur, alleen is het dan net laagwater met weinig hoogte.

Dinsdag 15 juni
Dinsdag verloopt zo goed als flat. Wel opnieuw een depressie die langs Noorwegen trekt. Deze geeft in eerste instantie een zuidelijke wind over de Noordzee. Op maandag al, en dat bemoeilijkt de noordelijke swell die dag een beetje. Hoewel die er waarschijnlijk al doorheen is en halverwege de Noordzee op het moment dat de wind uit het zuiden begint op te steken. De treksnelheid van de depressie is echter vrij snel te noemen. Een korte fetchduur dus, maar toch is het niet geheel ongunstig dat deze zo snel bovenlangs trekt. Als het precies allemaal goed valt duwt het koufront bij de Shetland/Norfolks genoeg WNW push de Noordzee in. En dan is het 20-24 uur wachten meestal dot die swell arriveert.

Woensdag 16 juni en verder
Dat is dan op woensdag in de vroege ochtend met een gunstig verloop van het tij. België ligt zoals met zegt weer te veel in de schaduw van Engeland en mist de boot volledig en blijft het volledig flat. Hoe meer richting het noorden hoe meer hoogte, maar op zich is Noord-Holland noordelijke genoeg. Mooi windje uit het oosten en opnieuw aandacht voor de surf-regels. Want op dit soort dagen in het seizoen is de surfer geneigd het surfen als een soort festival te zien. Hoe dichter bij elkaar hoe leuker het feest. Echter bij surfen gaat dit niet op en ontbreekt de muziek…

Vanaf donderdag ontbreken de golven ook weer even, maar niet voor lang. Vrijdag lijkt het hogedrukgebied bij Ierland niet anders dan een noordelijke wind bij ons tot gevolg te kunnen hebben. Sowieso staan hogedrukgebieden boven Ierland in de regel garant voor goede golven in Nederland. Hoe dat kan leer je tijdens onze surf-cursus die online te volgen is op https://cursus.goedegolven.nl/. Overigens is er ook een Surf Course in het Engels waarbij nog een stukje dieper wordt ingegaan op Surf Forecasting in andere zeeën dan de Noordzee.

Water en wetsuit-advies

Zaterdag: Een 3/2 of 4/3 met dunne schoentjes
Zondag: Een 3/2 volstaat, kids 4/3 is wel lekker
Maandag: Vroege ocht een 4/3 anders 2mm.
 1. Meeste wind rond Schiermonnikoog en Delfzijl vanmiddag tussen 15 en 17 uur. Daarna komen de golven / korte swellperiode.
  Geen wind of minimaal in de hoek van België en Zeeland.

  De surfweer.nl/spectra liggen sinds vanochtend 6 uur stil, dus even de onderstaande golfspectra per boei checken (steeds onder de plaatjes).

  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=A122&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts

  Dit is die van de A12 en gaat al de goede kant op! Wel erg west, maar iig eerder WNW dan WZW dus komt uiteindelijk wel iets van deze kant op.

   

 2. Vorige jaar in deze periode was het in een 3/2 erg goed te doen, gezien het nu een lange, koude, aanloop is geweest naar het betere weer, wat zou het advies zijn? een 4/3 of toch al een 3/2?

 3. Vroege ochtend 4/3mm
  Midden op de dag in zonnig weer en niet al te veel wind een 3/2

  Overigens op de wadden wel iets frisser, dus zou daar 4/3 pak(ken).

 4. Dit is het laag waar als gevolg van deze maandag een zwakke swell de Noordzee zou moeten rollen.

 5. iemand ervaring met het noorden van texel nabij de cocksdorp? of is het alleen te doen rond paal 17 en zuidelijker? ben op family holiday, maar toch boardje mee 😉

 6. @Texel Heb alleen bij Paal 17 gesurft maar ben wel bovenin bij Cocksdorp geweest. Heel breed strand en toen ik er was veel wind, maar ik denk door de stroming de Waddenzee in is het daar niet heel geschikt om te golfsurfen. Althans zo zag het er niet uit! Terwijl ik smorgens gewoon lekker kon surfen bij Paal 17. Misschien als je meer naar links gaat wel, maar was te ver weg in goed te kunnen zien☺️

 7. Waarom is windguru optimistischer dan jou, T o b i a s?

 8. Omdat Tobias beter weet wat er gaat gebeuren dan windguru. Door de jaren heen merk je vanzelf wel dat zelf op de kaarten kijken en/of SMS van Tobias je veel betere surfsessies gaat geven

 9. T begint te komen!

 10. Harde wind, geen hoogte, geen periode. Volgens mij is windguru spot-on

 11. Ga zo een poging wagen, zeewatertemperatuur is lekker opgelopen de laatste weken.

 12. Wijk aan zee was echt weer lekker. Nog wel een beetje slap en weinig golfperiode. Maar echt goed te doen op een longboard. En big plus dat de watertemperatuur omhoog is geknald. Morgen weer.

 13. Bedankt voor je stoke-boost!

 14. @texel: de cocksdorp is niet voor golfsurfen vanwege de stromingen. Kitesurfen wel bij paal 33. Voor golfsurfen zit je vanaf paal 9 tm paal 28 goed. Spots verschillen met getij en golfhoogte, maar de hoog-laagtij spots liggen binnen 10 a 20 minuten rijden van elkaar.

 15. Bloemendaal en Zandvoort waren heerlijk vanavond. Lange ritten en 💯 % stoke. Wel op de foil op de golven en vandaar twee spots gesurft. Hoe later hoe beter het werd. Morgenochtend weer. Zin in!

 16. ziet er goed uit voor tersoo 🤙

 17. Dit zou genoeg swell moeten zijn ja morgen op Terschelling en overige wadden. En denk N-H ook nog wel iets te surfen met de lange plank of sup.

 18. Zooooo lekkere sessie net!!! Heerlijk dit!

 19. Egmond liep als een trein vanochtend. En nu nog.. mooie lange sessie met kracht en hoogte. Met twee man in het water. Super stoked!

 20. Was en is nog lekker de hele ochtend 😎

 21. Kracht en hoogte? Ik snap dat het lang geleden is maar laten we niet over kracht en hoogte spreken vandaag.. gewoon leuke glij-golfjes op veel volume 😅

 22. De hoek was genieten vanochtend van 6 tot 8. Glassy en nog redelijk wat push. Soft top 8′ werkte als een trein in deze condities!

 23. Vanochtend helaas verhinderd. Vanavond eventueel nog de moeite waard in Waz met een longboard, of kan ik mezelf de moeite van het ritje beter besparen?

 24. Zou vanavond nog hetzelfde moeten zijn

 25. Dank voor de reactie! Ga ik er gewoon naar toe en dan zie ik het wel.

 26. Hoe meer west in de swell, hoe beter BaZ werkt. Niet hoog, mr mooie piekjes met wandjes waar je – zeker met een mini longboard – veel mee kan. Turns, cutbacks, zelfs een klein floatertje (ok niet overdrijven, was een whitewater climb…) mr zo lekker met dat zonnetje en 3/2. Einde middag met de push nog n x!

 27. Was weer een feestje in het noorden de hele ochtend.
  Ben bang dat dit het was, want de golfhoogte is nu gehalveerd..

  Alleen nog surfles beginnersgolfjes dus. Maar vanochtend was echt prachtig. 2mm zonder schoenen, helemaal vakantiegevoel.

 28. Was heerlijk vooral gisteren maar vanochtend met de zo’n ook zomers 🙂

 29. Gelukkig had optimistischere windguru gelijk! Was beter dan verwacht in ZH vanochtend! Fish kon gewoon prima en sommige hadden zelfs shortboard.

 30. Is het morgen ochtend vroeg 5 uur de moeite waard in katwijk

 31. Tobias, had je foil mee? Het echt te sick om te foilen vanmorgen.

 32. 1 meter 7 sec regel altijd gaan, helemaal met deze temperatuurtjes 🤙

 33. Morgen ochtend is wel aan volgens mij

 34. Wijk was top met afgaand tij
  st🔥ked

 35. Was veel beter dan verwacht Tobias.
  Petten van 6 tot 8:30 met 8.3 Sup was fantastisch met regelmatig borsthoge rollers op de sets.
  Rond 11 uur er in met Longboard-Sup in Shorty, nog steeds dikke heup en superclean. Superdag!

 36. Zou het morgen in Domburg nog ok zijn?

 37. Hallo, weet iemand of er verschil zit in golven tussen hossegor en labenne?

 38. Was prachtig in Katwijk. Mooie golfjes en geen wind. En dat water joh, dat is inmiddels soort van warm

 39. Viel mij ook al op. Water in Noord Spanje of Bretagne is midden in de zomer eerder kouder dan warmer dan de Noordzee vandaag. Heerlijk!

 40. Vanavond in Wijk nog erg leuke longboard golfjes! Hopelijk morgenochtend weer.

 41. Wat denken jullie van morgen ochtend

 42. Ik twijfel ook nog! Staat nu 50 cm op de boeien dus zal 20-30 cm worden gok ik. Als ik ga, in ieder geval met vloed! (Lekker vroeg dus)

  Wat denkt de rest?

 43. Blijft de maandag forecast zoals gepost staan of was de swell te vroeg ?

 44. Het was echt super met opkomend. Heerlijke longboardgolfjes naast de pier in Waz. En er komt nog meer aan van de werkzaamheden helaas niet echt te shortboarden, maar beter dan de flatness van afgelopen weken.

 45. Zondag ochtend bij het windsurf pad F one kite tuig gevonden. Wie mist hem, Just let me know…

 46. Ik ben zelf niet zo’n fan van Tarnos, Ondres en Labenne. Niet de meest relaxte vibe, wel stuk rustiger. Lopen paar mooie pieken op de banken maar totaal niet te vergelijken met Hossegor qua kwaliteit vind ik. Als er een beetje acceptabele swell staat wordt het al moeilijk uitpeddelen, dan is het voor ons Hollanders vaak beter toeven op Hossegor Sud…. Beetje troosteloze omgeving ook.

 47. Hmmm, swell is nog niet echt op de radar. Ik moet bekennen dat ik niet gedacht had dat zondag de beste dag zou worden. Wel dat er golven zouden komen en het hoogst in het noorden, maar het kwam toch zuidelijker door dan meestal het geval is met WNW swell. Ik zal straks nog even een weerkaart analyse maken.

  En dit belooft nog wat voor woensdag, want dinsdag trekt weer zo’n lagedrukbebied boven ons langs. De wind daarvan gaat minder diep de oostelijke Noordzee in, maar is wel harder en beter NW aan het begin van de Noordzee bij de Schotland en de Shetland’s. Het koufront duwt daar mogelijk de swell wat beter door naar het zuiden. Afwachten maar weer en altijd gaan als er maar iets wordt verwacht! Uiteraard was ik er zelf wel bij om de swell situatie te analyseren. Part of the job 😉

 48. Zondag versus Woensdag (of eigenlijk zaterdag vs dinsdag, want swell wordt 1 dag eerder gemaakt).

  Hopelijk levert die woensdag weer iets moois op in N-H, op de wadden en misschien ook wel weer een afdwalertje richting het zuiden van Zuid-Holland.

 49. Moeilijk om een dag te kiezen in België en Zeeland. Morgen lijkt iets te zijn, maar MSW geeft vandaag voor zaterdag en zondag.

 50. Morgen wel al N-swell (0.4 10 sec)?

 51. do not go to Labenne… zou eerder naar hossegor of zelfs nog beter in Biarritz gaan zitten, heb je meer opties om te surfen 😉

 52. Was gister inderdaad veel beter dan verwacht! Zelfs nog shortboard in de avond – KopvNH. Ik denk dat de wind een grote rol is bij de aankomst van zulke kleine golven.
  Heb echt het idee dat op die windstille dagen de golven veel beter doorkomen en uiteindelijk de grote dubbel zo hoog is als een dag met wind. Water stroomt minder/niet en daardoor kan zo’n golf veel beter ontstaan.

 53. Vergeet MSW. Dat is echt één van de slechste opties in Nederland
  1. Zelf leren voorspellen
  2. Tobias SMS (sowieso top als backup ook)
  3. Windguru/Windfinder/Wisuki (allemaal GFS model dus zelfde uitkomst)
  4. MSW/Surfreport oid

 54. Gezien de boeimetingen kunnen we vandaag wel uitgummen he?

 55. Vlm wel helaas

 56. Hebben jullie tips voor (surf)campings in Frankrijk & Noord-Spanje voor beginnende surfers? Aan zee met surfschool/verhuur op/naast camping?

 57. Aanvullend op bovenstaande vraag: vooral rond Bretagne. Easy spot met voldoende ruimte voor iedereen?

 58. Camping Plage du Goulien, bij Crozon in de buurt. Eigenlijk ook de enige camping in die omgeving dat op loopafstand naar strand is.
  Camping du Littoral in Penhors. Lekker basic, 700m lopen naar strand. Op het strand zit een grote surfschool.
  Verder genoeg surf scholen, alleen weinig campings op loopafstand naar een goede break. Enjoy!
  In Noord Spanje omgeving San Vincente wel een aantal campings dicht bij het strand. Ook met surf scholen bij de camping. Surf camp ook dacht ik van flowtrack. Even Google raadplegen.

 59. Kan niet wachten op de volgende sessie met meer dan een meter 😂

 60. Kan goed gaan voor België en heel de Nederlands kust (hoger dan een meter) vanaf vrijdag avond of misschien al eerder.

  Maar kan ook helemaal verkeerd lopen met zo’n laag dat boven land ontstaat en te veel uitdiept eenmaal boven zee. Dan wordt de volgende dag alle noordswell alweer terug geblazen door een harde zuidenwind (wat dan ook wel weer voor hogere golven zorgt in N-H).

  En kwijlend die kaartjes van de Atlantic aanzien voor deze woensdag… maar gelukkig kunnen wij ook dan weer klein surfen.

  Maar gaat goed komen vanaf vrijdag sowieso. Staat zo veel te gebeuren in de atmosfeer op onze breedtegraad. Hoe het kwartje precies valt in afwachten. Maar zou zo maar eens een epic 2e helft van de maand juni kunnen worden. Hold your horses! Dit is bv a.s. woensdag in de nieuwste ECMWF run (straks op windy).

 61. Bij maasvlakte kwamen er nog prima golfjes door voor longboard. Einde ochtend tot einde middag

 62. Gaat al weer de goede kant op, op de A12 meting.
  Dagje eerder alweer surfen dus:-) !

 63. Ik ben nog in Ondres geweest in juli omdat daar de enige vrije kampeerplaatsen waren. Geen aanrader, toch niet in juli, er waren alleen golven bij hoogwater en dan nog zeer dicht tegen het strand. Dan ben ik elke dag een beetje noordelijker bij CapBréton gaan surfen. Langs de andere kant is Anglet ook een goede keus.

 64. Check die cams mensen,er loopt een kniehoog rimpeltje!

  Bon surf a tous !!!

 65. woensdag ochtend de moeite waard voor in katwijk?

 66. was best leuk, de beste sets waren een metertje en lekker krachtig. Echte groundswell want lang wachten op de sets! Lekkâh…

 67. Whahaha wat een verassing, echt swelletje inderdaad. Mooie heup met kracht. Feestje!

 68. Kracht nog wel….

 69. Zal er vanavond nog wat zijn?

 70. Stonden veel meer golven dan verwacht. Heuphoog, misschien iets meer. Helaas wel fikse stroming en wind.
  Genoeg wind om te wingen. Maar dat had ik niet mee. Wind is nog iets toegenomen.

 71. Ja die wind kwam er rond half 11 in, daarvoor was ie minimaal (en vol N). Vond het heerlijk ochtendje met name ook omdat ik niet echt verwacht had.

 72. Wachten tot vanavond de wind er weer uit gaat, maar dit was weer een plezante verassing. Hoewel de boei-metingen het gisteravond al aangaven. Nu op naar morgen!

 73. Blijft er vanavond nog iets over? Als de wind eruit is, of is er dan niks meer

 74. Kan op zich nog wel wat NH betreft. Het is wel minder geworden, maar nog net genoeg.

 75. daar ben ik ook benieuwd naar, staat nu een straf windje

 76. Wind zal juist zorgen voor betere surf. De meeste golfhoogte in Noord Holland komt van ver.

  Die straffe wind nu komt nu door de thermiek (zonnige dag), dit zorgt in het zuiden voor wat meer hoogte, maar voor Noord Holland doet dit weinig met de golfhoogte (tekort aan fetch).

  Op de boeimeting zie ik trouwens de swell van morgen opkomen 🙂 goed nieuws dus

 77. Wat zou morgenochtend de beste tijd zijn om te gaan in de buurt van ’s Gravenzande/Monster?

 78. Wil je in bikini of gewoon in zomer wetsuit? Want da kan je ook heel vroeg al gaan!

 79. Naar welke boei moet ik kijken om de swell van deze avond te zien voor NH- Wijk?

 80. hey tobias!
  alles goed?
  heeft u al een update voor vrijdag?

 81. Morgen ochtend vroeg nog te doen in wijk of te klein?

 82. smells like soft top dawn patrol

  kwalletje derbij als ontbijt

 83. Wie gaan er vanavond het water in? Of houden jullie morgenochtend vroeg aan?

 84. Is er morgen middag/avond in hvh nog wat te surfen?

 85. Kwalletjes waren ineens weg vandaag! Net als de dode zeevonk wolken! Alles weer schoon en fris.

 86. Flat als wat hier in ZH

 87. Ik wil in juli een paar dagen surfen maar ben op zoek naar een goed surfhuisje waarbij je ook guiding kan krijgen. Ergens in Vendee Frankrijk vanwege de afstand weet toevallig iemand iets leuks?

 88. Sunsetsessie in boardshorts… Moet niet veel gekker worden in juni

 89. Waz morgen eerste licht.

 90. Zand was echt top met zonsondergang! Feestje op de LB.

 91. Hmmm morgen ook na half 9 s ochtends nog even goed bij wijk?

 92. Ben die lage daagjes meer dan zat… nu weer poep-flat. Waar blijven die echte swells..

 93. Heeft de wind afgelopen nacht de swell nu plat geblazen? Getij moet er nog inkomen maar ziet er wel erg rustig uit op de cams…

 94. Not really surfable…. pray for a few more cm with high tide?

 95. Yes, heel jammer. Dit is wel heel klein en kleiner dan gister. Wel heel clean en warm water wax surf, maar ja alleen met lang longboard oid..

 96. Gisteravond bij afgaand tij nog heel lekker gesurft… niet hoog, maar aardig kracht op de setjes.
  70-90 hoog
  Was ideaal voor dochterlief om wat groene golfjes te scoren!

 97. Bestaat surfweer sms nu eigenlijk al 15 jaar 2006 eerste pogingen toch???

 98. 04:30 wekker -> een oog open –> boeien check -> slapen

 99. Was mini maar uiteraard lekker chill en af en toe leuke uitschieter

 100. @Op zoek naar een leuke plek in Frankrijk: La Tranche Sur Mer. Ik heb daar een huisje en kom er daarom vaak. Zitten voldoende surfscholen

 101. Kak. Mijn leash laten liggen op de parkeerplaats bij Wijk. Mocht je die gevonden hebben, thx! Een mystic 8ft coiled.

 102. WAZ lekker longboarden van 7 tot 9:30u kwam toch nog goed!

 103. Onderweg naar zuid-frankrijk voor twee weken surfen. Heeft iemand nog goede aabvelingen voor campings dichtbij een strand met relaxte longboard golven? Het liefst enigzins beschut tegen de wind.

 104. Bij Cap de L’Homy in les Landes zit een leuke camping direct aan het strand. Ook erg lekker gesurft daar bij laag water.

 105. Wil je beschutting tegen wind en longboard golven, dan zijn in zuid-frankrijk Hendaye en Biarritz (Cotes des basques) de beste opties.
  Zuid-Frankrijk is bijna alleen grote zandstranden, veel open dus weinig beschutting tegen wind.

 106. Vraag van een hele andere orde.. Gaan jullie met onweer ook het water in? Wat zijn jullie ervaringen?

 107. Nee.

 108. Ervaringen met surfen bij onweer… pfff… echt ?
  Wel, dat je dood gebliksemd kan worden, zoals recent nog mogen horen van iemand die het zag gebeuren in El Salvador.

 109. Morgenavond kan leuk worden op zuid-zuid Holland?