Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 12 juni 2021

109 reacties

 1. Meeste wind rond Schiermonnikoog en Delfzijl vanmiddag tussen 15 en 17 uur. Daarna komen de golven / korte swellperiode.
  Geen wind of minimaal in de hoek van België en Zeeland.

  De surfweer.nl/spectra liggen sinds vanochtend 6 uur stil, dus even de onderstaande golfspectra per boei checken (steeds onder de plaatjes).

  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=A122&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts

  Dit is die van de A12 en gaat al de goede kant op! Wel erg west, maar iig eerder WNW dan WZW dus komt uiteindelijk wel iets van deze kant op.

   

 2. Vorige jaar in deze periode was het in een 3/2 erg goed te doen, gezien het nu een lange, koude, aanloop is geweest naar het betere weer, wat zou het advies zijn? een 4/3 of toch al een 3/2?

 3. Vroege ochtend 4/3mm
  Midden op de dag in zonnig weer en niet al te veel wind een 3/2

  Overigens op de wadden wel iets frisser, dus zou daar 4/3 pak(ken).

 4. Dit is het laag waar als gevolg van deze maandag een zwakke swell de Noordzee zou moeten rollen.

 5. iemand ervaring met het noorden van texel nabij de cocksdorp? of is het alleen te doen rond paal 17 en zuidelijker? ben op family holiday, maar toch boardje mee 😉

 6. @Texel Heb alleen bij Paal 17 gesurft maar ben wel bovenin bij Cocksdorp geweest. Heel breed strand en toen ik er was veel wind, maar ik denk door de stroming de Waddenzee in is het daar niet heel geschikt om te golfsurfen. Althans zo zag het er niet uit! Terwijl ik smorgens gewoon lekker kon surfen bij Paal 17. Misschien als je meer naar links gaat wel, maar was te ver weg in goed te kunnen zien☺️

 7. Omdat Tobias beter weet wat er gaat gebeuren dan windguru. Door de jaren heen merk je vanzelf wel dat zelf op de kaarten kijken en/of SMS van Tobias je veel betere surfsessies gaat geven

 8. Ga zo een poging wagen, zeewatertemperatuur is lekker opgelopen de laatste weken.

 9. Wijk aan zee was echt weer lekker. Nog wel een beetje slap en weinig golfperiode. Maar echt goed te doen op een longboard. En big plus dat de watertemperatuur omhoog is geknald. Morgen weer.

 10. @texel: de cocksdorp is niet voor golfsurfen vanwege de stromingen. Kitesurfen wel bij paal 33. Voor golfsurfen zit je vanaf paal 9 tm paal 28 goed. Spots verschillen met getij en golfhoogte, maar de hoog-laagtij spots liggen binnen 10 a 20 minuten rijden van elkaar.

 11. Bloemendaal en Zandvoort waren heerlijk vanavond. Lange ritten en 💯 % stoke. Wel op de foil op de golven en vandaar twee spots gesurft. Hoe later hoe beter het werd. Morgenochtend weer. Zin in!

 12. Dit zou genoeg swell moeten zijn ja morgen op Terschelling en overige wadden. En denk N-H ook nog wel iets te surfen met de lange plank of sup.

 13. Egmond liep als een trein vanochtend. En nu nog.. mooie lange sessie met kracht en hoogte. Met twee man in het water. Super stoked!

 14. Kracht en hoogte? Ik snap dat het lang geleden is maar laten we niet over kracht en hoogte spreken vandaag.. gewoon leuke glij-golfjes op veel volume 😅

 15. De hoek was genieten vanochtend van 6 tot 8. Glassy en nog redelijk wat push. Soft top 8′ werkte als een trein in deze condities!

 16. Vanochtend helaas verhinderd. Vanavond eventueel nog de moeite waard in Waz met een longboard, of kan ik mezelf de moeite van het ritje beter besparen?

 17. Hoe meer west in de swell, hoe beter BaZ werkt. Niet hoog, mr mooie piekjes met wandjes waar je – zeker met een mini longboard – veel mee kan. Turns, cutbacks, zelfs een klein floatertje (ok niet overdrijven, was een whitewater climb…) mr zo lekker met dat zonnetje en 3/2. Einde middag met de push nog n x!

 18. Was weer een feestje in het noorden de hele ochtend.
  Ben bang dat dit het was, want de golfhoogte is nu gehalveerd..

  Alleen nog surfles beginnersgolfjes dus. Maar vanochtend was echt prachtig. 2mm zonder schoenen, helemaal vakantiegevoel.

 19. Gelukkig had optimistischere windguru gelijk! Was beter dan verwacht in ZH vanochtend! Fish kon gewoon prima en sommige hadden zelfs shortboard.

 20. Was veel beter dan verwacht Tobias.
  Petten van 6 tot 8:30 met 8.3 Sup was fantastisch met regelmatig borsthoge rollers op de sets.
  Rond 11 uur er in met Longboard-Sup in Shorty, nog steeds dikke heup en superclean. Superdag!

 21. Hallo, weet iemand of er verschil zit in golven tussen hossegor en labenne?

 22. Was prachtig in Katwijk. Mooie golfjes en geen wind. En dat water joh, dat is inmiddels soort van warm schreef:

  Was prachtig in Katwijk. Mooie golfjes en geen wind. En dat water joh, dat is inmiddels soort van warm

 23. Viel mij ook al op. Water in Noord Spanje of Bretagne is midden in de zomer eerder kouder dan warmer dan de Noordzee vandaag. Heerlijk!

 24. Vanavond in Wijk nog erg leuke longboard golfjes! Hopelijk morgenochtend weer.

 25. Ik twijfel ook nog! Staat nu 50 cm op de boeien dus zal 20-30 cm worden gok ik. Als ik ga, in ieder geval met vloed! (Lekker vroeg dus)

  Wat denkt de rest?

 26. Het was echt super met opkomend. Heerlijke longboardgolfjes naast de pier in Waz. En er komt nog meer aan van de werkzaamheden helaas niet echt te shortboarden, maar beter dan de flatness van afgelopen weken.

 27. Zondag ochtend bij het windsurf pad F one kite tuig gevonden. Wie mist hem, Just let me know…

 28. Ik ben zelf niet zo’n fan van Tarnos, Ondres en Labenne. Niet de meest relaxte vibe, wel stuk rustiger. Lopen paar mooie pieken op de banken maar totaal niet te vergelijken met Hossegor qua kwaliteit vind ik. Als er een beetje acceptabele swell staat wordt het al moeilijk uitpeddelen, dan is het voor ons Hollanders vaak beter toeven op Hossegor Sud…. Beetje troosteloze omgeving ook.

 29. https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/0b57a.jpg

  Hmmm, swell is nog niet echt op de radar. Ik moet bekennen dat ik niet gedacht had dat zondag de beste dag zou worden. Wel dat er golven zouden komen en het hoogst in het noorden, maar het kwam toch zuidelijker door dan meestal het geval is met WNW swell. Ik zal straks nog even een weerkaart analyse maken.

  En dit belooft nog wat voor woensdag, want dinsdag trekt weer zo’n lagedrukbebied boven ons langs. De wind daarvan gaat minder diep de oostelijke Noordzee in, maar is wel harder en beter NW aan het begin van de Noordzee bij de Schotland en de Shetland’s. Het koufront duwt daar mogelijk de swell wat beter door naar het zuiden. Afwachten maar weer en altijd gaan als er maar iets wordt verwacht! Uiteraard was ik er zelf wel bij om de swell situatie te analyseren. Part of the job 😉

 30. Moeilijk om een dag te kiezen in België en Zeeland. Morgen lijkt iets te zijn, maar MSW geeft vandaag voor zaterdag en zondag.

 31. do not go to Labenne… zou eerder naar hossegor of zelfs nog beter in Biarritz gaan zitten, heb je meer opties om te surfen 😉

 32. Was gister inderdaad veel beter dan verwacht! Zelfs nog shortboard in de avond – KopvNH. Ik denk dat de wind een grote rol is bij de aankomst van zulke kleine golven.
  Heb echt het idee dat op die windstille dagen de golven veel beter doorkomen en uiteindelijk de grote dubbel zo hoog is als een dag met wind. Water stroomt minder/niet en daardoor kan zo’n golf veel beter ontstaan.

 33. Vergeet MSW. Dat is echt één van de slechste opties in Nederland
  1. Zelf leren voorspellen
  2. Tobias SMS (sowieso top als backup ook)
  3. Windguru/Windfinder/Wisuki (allemaal GFS model dus zelfde uitkomst)
  4. MSW/Surfreport oid

 34. Hebben jullie tips voor (surf)campings in Frankrijk & Noord-Spanje voor beginnende surfers? Aan zee met surfschool/verhuur op/naast camping?

 35. Aanvullend op bovenstaande vraag: vooral rond Bretagne. Easy spot met voldoende ruimte voor iedereen?

 36. Camping Plage du Goulien, bij Crozon in de buurt. Eigenlijk ook de enige camping in die omgeving dat op loopafstand naar strand is.
  Camping du Littoral in Penhors. Lekker basic, 700m lopen naar strand. Op het strand zit een grote surfschool.
  Verder genoeg surf scholen, alleen weinig campings op loopafstand naar een goede break. Enjoy!
  In Noord Spanje omgeving San Vincente wel een aantal campings dicht bij het strand. Ook met surf scholen bij de camping. Surf camp ook dacht ik van flowtrack. Even Google raadplegen.

 37. Kan goed gaan voor België en heel de Nederlands kust (hoger dan een meter) vanaf vrijdag avond of misschien al eerder.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/89bd1.jpg

  Maar kan ook helemaal verkeerd lopen met zo’n laag dat boven land ontstaat en te veel uitdiept eenmaal boven zee. Dan wordt de volgende dag alle noordswell alweer terug geblazen door een harde zuidenwind (wat dan ook wel weer voor hogere golven zorgt in N-H).

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/eaed3.jpg

  En kwijlend die kaartjes van de Atlantic aanzien voor deze woensdag… maar gelukkig kunnen wij ook dan weer klein surfen.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/855ec.jpg

  Maar gaat goed komen vanaf vrijdag sowieso. Staat zo veel te gebeuren in de atmosfeer op onze breedtegraad. Hoe het kwartje precies valt in afwachten. Maar zou zo maar eens een epic 2e helft van de maand juni kunnen worden. Hold your horses! Dit is bv a.s. woensdag in de nieuwste ECMWF run (straks op windy).

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/29b7c.jpg

 38. Bij maasvlakte kwamen er nog prima golfjes door voor longboard. Einde ochtend tot einde middag

 39. Gaat al weer de goede kant op, op de A12 meting.
  Dagje eerder alweer surfen dus:-) !

 40. Ik ben nog in Ondres geweest in juli omdat daar de enige vrije kampeerplaatsen waren. Geen aanrader, toch niet in juli, er waren alleen golven bij hoogwater en dan nog zeer dicht tegen het strand. Dan ben ik elke dag een beetje noordelijker bij CapBréton gaan surfen. Langs de andere kant is Anglet ook een goede keus.

 41. was best leuk, de beste sets waren een metertje en lekker krachtig. Echte groundswell want lang wachten op de sets! Lekkâh…

 42. Stonden veel meer golven dan verwacht. Heuphoog, misschien iets meer. Helaas wel fikse stroming en wind.
  Genoeg wind om te wingen. Maar dat had ik niet mee. Wind is nog iets toegenomen.

 43. Ja die wind kwam er rond half 11 in, daarvoor was ie minimaal (en vol N). Vond het heerlijk ochtendje met name ook omdat ik niet echt verwacht had.

 44. Wachten tot vanavond de wind er weer uit gaat, maar dit was weer een plezante verassing. Hoewel de boei-metingen het gisteravond al aangaven. Nu op naar morgen!

 45. Kan op zich nog wel wat NH betreft. Het is wel minder geworden, maar nog net genoeg.

 46. Wind zal juist zorgen voor betere surf. De meeste golfhoogte in Noord Holland komt van ver.

  Die straffe wind nu komt nu door de thermiek (zonnige dag), dit zorgt in het zuiden voor wat meer hoogte, maar voor Noord Holland doet dit weinig met de golfhoogte (tekort aan fetch).

  Op de boeimeting zie ik trouwens de swell van morgen opkomen 🙂 goed nieuws dus

 47. Wat zou morgenochtend de beste tijd zijn om te gaan in de buurt van ’s Gravenzande/Monster?

 48. Wil je in bikini of gewoon in zomer wetsuit? Want da kan je ook heel vroeg al gaan!

 49. Naar welke boei moet ik kijken om de swell van deze avond te zien voor NH- Wijk?

 50. smells like soft top dawn patrol

  kwalletje derbij als ontbijt

 51. Wie gaan er vanavond het water in? Of houden jullie morgenochtend vroeg aan?

 52. Kwalletjes waren ineens weg vandaag! Net als de dode zeevonk wolken! Alles weer schoon en fris.

 53. Ik wil in juli een paar dagen surfen maar ben op zoek naar een goed surfhuisje waarbij je ook guiding kan krijgen. Ergens in Vendee Frankrijk vanwege de afstand weet toevallig iemand iets leuks?

 54. Ben die lage daagjes meer dan zat… nu weer poep-flat. Waar blijven die echte swells..

 55. Heeft de wind afgelopen nacht de swell nu plat geblazen? Getij moet er nog inkomen maar ziet er wel erg rustig uit op de cams…

 56. Yes, heel jammer. Dit is wel heel klein en kleiner dan gister. Wel heel clean en warm water wax surf, maar ja alleen met lang longboard oid..

 57. Gisteravond bij afgaand tij nog heel lekker gesurft… niet hoog, maar aardig kracht op de setjes.
  70-90 hoog
  Was ideaal voor dochterlief om wat groene golfjes te scoren!

 58. Bestaat surfweer sms nu eigenlijk al 15 jaar 2006 eerste pogingen toch???

 59. @Op zoek naar een leuke plek in Frankrijk: La Tranche Sur Mer. Ik heb daar een huisje en kom er daarom vaak. Zitten voldoende surfscholen

 60. Kak. Mijn leash laten liggen op de parkeerplaats bij Wijk. Mocht je die gevonden hebben, thx! Een mystic 8ft coiled.

 61. Onderweg naar zuid-frankrijk voor twee weken surfen. Heeft iemand nog goede aabvelingen voor campings dichtbij een strand met relaxte longboard golven? Het liefst enigzins beschut tegen de wind.

 62. Bij Cap de L’Homy in les Landes zit een leuke camping direct aan het strand. Ook erg lekker gesurft daar bij laag water.

 63. Wil je beschutting tegen wind en longboard golven, dan zijn in zuid-frankrijk Hendaye en Biarritz (Cotes des basques) de beste opties.
  Zuid-Frankrijk is bijna alleen grote zandstranden, veel open dus weinig beschutting tegen wind.

 64. Vraag van een hele andere orde.. Gaan jullie met onweer ook het water in? Wat zijn jullie ervaringen?

 65. Ervaringen met surfen bij onweer… pfff… echt ?
  Wel, dat je dood gebliksemd kan worden, zoals recent nog mogen horen van iemand die het zag gebeuren in El Salvador.