Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 9 november 2022

Vanaf het begin van de maand komt de wind al uit het zuiden tot zuidwesten en dat lijkt de rest van de maand ook zo te blijven. De herfst houdt zich dit jaar helemaal aan het spoorboekje en de dominante zuidwesters zijn weer terug van weggeweest. Voorgaande jaren leken die wel verdwenen, zowel in het voorjaar als zomer en herfst. Nu hebben we een zomer zonder echte wind gehad en al helemaal niet uit zuidwest. Wel een zomer om u tegen te zeggen met hoge temperaturen en veel zon. Als de winter zich nu ook eens aan het spoorboekje houdt dan kan het nog wel eens goed gaan vriezen! Vreemd genoeg geeft dat vaak ook weer golven, omdat de windrichting dan uit oost of noordoost komt en er dus boven de wadden een goede fetch voor golfopbouw is. Voor het zo ver is eerst nog even genieten van die zuidwesters. Iets wat met name in het noorden het geval is, maar vandaag ook zeker in het zuidwesten gaat lukken.

Woensdag 9 november
De golfhoogte start meteen al met zo’n 2m uit zuidwest, maar wordt nog enigszins tegengehouden doordat de wind side off uit zuidzuidwest komt in Z-H. Al heel snel met de push komen er hogere lijntjes binnen, ook even in Zeeland en België. Tussen de palen in Zeeland gaat het dan eind van de ochtend al te snel stromen, maar kan nog net zolang de wind side off staat. In de middag echter geen mogelijkheden meer, want afgaand begint pas een half uur voor donker. In Zuid-Holland is de wind tot een uur of 12:00 nog side-off en lopen de lijnen mooi binnen. Daarna neemt de wind toe, blijft nog een uurtje ZZW maar gaat dan na het front met klein beetje regen naar zuidwest schuin aanlandig. Dat maakt het meteen een stuk minder clean en ook gaat het onder invloed van het getij hard stromen. Eigenlijk is tweede helft van de middag dan ook alleen te doen daar waar de stroming wordt gebroken. In noord-holland geldt dat al helemaal, want de golven zijn er vanaf de ochtend al hoog en komen wel recht op de kust af. Ook de neerslag komt er recht op af en geeft veel meer buiigheid dan in het zuiden met kans op inktzwarte luchten en korrelhagel + onweer. Weertechnisch niet de meest gunstige condities dus. Later op de middag wordt het droger maar is de wind wel WZW, wat op sommige plaatsen in N-H al pal onshore is. Met daarbij het inkomende tij maakt het een grote snelstromende rivier met de wind mee.

Donderdag 10 november
Mooi weer met zon, wind en geen enkele kans op regen. Op zee is de windrichting ZW, aan de kust ZZW. Daardoor komen de golven waarschijnlijk nog best aardig binnen in Z-H en zorgt de schuin aflandige wind er voor dat het clean is. Het is net wat onzeker waar de hoogte precies landt. In Zuid Zuid-Holland in elk geval niet, want Ouddorp en Hoek van Holland liggen te veel in de ‘luwte’. Klein stukje naar het noorden en het is meteen al beter. En Noord-Holland helemaal goed, want daar komt de hoogte er later hoe meer in, omdat het ook steeds harder gaat waaien. Niet te hard, want het blijft bij iets van een 6bft. Alleen het noordelijke stuk van N-H wordt harder, dik 6bft of zelfs even windkracht 7 eind van de middag. Tijdens deze toename gaat de wind de grens van zuid- en noord-holland juist behoorlijk afnemen naar een kleine 5, wat de golven daar dan weer mooier maakt. Wel met de nodige stroming, maar al veel beter te doen dan een dag eerder, op woensdag.

Vrijdag 11 november
Vrijdag is de wind aan de kust niet veel meer, maar op zee staat er nog altijd een stevige zuidzuidwester. In Zuid-Holland geeft dat flat, maar op spots als Zandvoort en Bloemendaal lopen mooie lijntjes binnen met laagwater in de ochtend en ws ook nog wel later in de middag. Hoe verder naar het noorden hoe hoger, alleen alles ten noorden van bergen of egmond gaat wel iets van windeffect krijgen met meer chop en ook wind op het strand (5bft, op Texel misschien zelfs windkracht 6). Desalniettemin leuk te surfen daar, want goed hoog en de wind is eigenlijk het beste te doen van al deze dagen. Met dank aan de wind, want in het weekend is die afwezig en zijn de golven ook echt helemaal weg. Zelfs voor de allereerste surfles zit er dan niets van beweging in de zee. Wel weer een aangename 17 graden en met volop zon zeer aangenaam buiten te vertoeven!

Wetsuit advies, water is 14gr Celsius

Woensdag: Een 5/4mm of nieuwe 4/3 met schoen 4mm
Donderdag: Wetsuit 5/3mm, schoen 3mm & OORBESCHERMING!
Vrijdag: 4/3mm nieuw is prima, schoentjes 3mm

140 reacties

 1. Hallo , kunnen we echt nergens id buurt(paar uur rijden vanuit Belgie) naar toe dit (verlengd)weekend om te surfen…:-s ?

 2. Nou Tobias, je verhaaltje voor vandaag is spot-on. In de middag kwam de wind erin en was het over met de strakke lijnen!

 3. Zandvoort is echt niets bijzonders, maar vaak wel lekker de ruimte omdat het overal breekt.
  Parkeren kan langs de boulevard, maar kost je ieder uur een paar euro. Als je bereid bent een (kleine) kilometer te lopen dan kun je gratis parkeerplek vinden.

 4. Klinkt niet echt logisch, maar beiden is waarschijnlijk even ver rijden voor jullie?

  Als je een nachtje kan blijven zou ik naar Frankrijk gaan, want zaterdag komt 1m swell zonder wind binnen!

 5. Bedankt iedereen voor de info!
  Zandvoort is 45 min minder ver .. en later hoogwater…moet wat rekening houden met de famillie…:-). Vandaar de niet logische lijkende afweging …
  Dus vermoedelijk toch Zandvoort.
  Willen zo graag nog is ih water EN met een nw bordje.

 6. Voor eerst echt koude voetjes..
  Helaas is de schoentjestijd aangebroken,huilie huilie

 7. De kanaaleilanden geven 2m. Daar blijft meestal wel een metertje van over aan het einde van de tunnel.

 8. Op hw brak het te dicht op het strand. Een klein uurtje erna ging iedereen erin. Vrij goeie condities. Wel nogal stroming en korte periode.
  Hopelijk vandaag nog wat…

 9. Nice!!! Dus rond 15u was het on? Ben ng wat de spot aan het ontdekken… blijkbaar is wimereux goed bij opkomend,bij HW en wissant afgaand

 10. Als iemand update heeft over Wissant hoor ik het graag. Wimereux momenteel kniehoog op verdwaalde set en lijkt weinig kracht in golven te zitten.

 11. Wissant was wel degelijk goed zaterdag.Rond 14u waren we er als eerste zelfs in. Inderdaad zagen mensen wegrijden!? Ah einde vd dijk richting Calais was het al goed hoor. Ook met hoger water . Op Google maps zag je een foto met laag water waardoor je kon zien dat er gewoon zand lag .

 12. Iets zuidelijker ging de reef break na 15u ook helemaal los. Sets tot bijna 2m! Thanks voor de call Tobias! Morgen nog eens proberen 🙂

 13. Kan er iemand eens een spot guide geven van Wissant aub?

  – na HW
  – aflandige wind of westenwind met shelter
  -?

 14. Prachtige point, wel druk.. hoogwater is een must en loopt Vanaf kracht 5 zuidwest.. nooit stroming 2 uurtje rijden be🤙

 15. Als ik de windmodellen zie bewegen over de Atlantische oceaan, dan vrees ik dat we hier vooral een te zuidelijke / te oostelijk wind kunnen verwachten in de komende week. Echte geweld komt wel binnen in ZW-georiënteerd deel Groot Brittannië.

 16. Is er zondag iets te surfen, misschien ergens in België, of Noord France? Het komt nu steeds midden in de week binnen en de weekenden zijn plat… dat is precies niet zoals het in mijn agenda past…

 17. @@Thijs, @Thijs doelt op de voorspelling van volgende week. De modellen berekenen dan een depressie van 951 Mbar.

  De beelden van vandaag van Guethary gaan ‘slechts’ over 4 meter bij 15 seconden.

  Overigens: als volgende week echt zo wordt als nu geprognotiseerd dan waait het 7-9 Beaufort aan de Franse kust. Nazaré daarentegen vangt dan (volgens de huidige berekeningen) geen tot weinig wind.

  Maar volgende week donderdag is nog ver buiten de betrouwbare periode wat betreft voorspellingen. Even geduld dus nog.

 18. 🙂 (Guethary gaan ‘SLECHTS’ over 4 meter bij 15 seconden), dromen wij alleen maar van! slechts hahaha

 19. Dromen… bij 4 meter op 15 sec zal het wel een stuk rustiger zijn in het water… ik denk dat velen het dan voor gezien zullen houden

 20. Morgenochtend lijkt misschien wel OK in NH? 6 seconden, hoogwater, en schuin aflandige wind? Wat denken jullie?

 21. Hi Tobias, dankjewel voor deze swell haha. Is dit nu ZW swell, als ik naar de roos kijk lijkt het er wel op? Enige kans dat dit swelletje vrijdagochtend ook nog surfbaar is in Scheveningen?

 22. Ging er om 16:15 in bij Parnassia, om 16:45 lag ik bij IJmuiderslag. Nog nooit zo snel afgedreven haha. Wel mooie krachtige golven.

 23. Hoi, ik doe momenteel de master behavioural data science. Dus iets met data, statistiek en eventueel data dat door/voor mensen is gegenereerd. Ik vroeg me af of mensen nog ideeën hebben hoe ik dit kan combineren met surfen. Bijvoorbeeld bij een surf merk, webshop of iets anders. Mijn achtergrond is psychologie dus weer voorspellen word het waarschijnlijk niet alhoewel ik zelf ben begonnen om golven te voorspellen aan de hand van boei metingen. Thanks tips zijn welkom!

 24. Was echt niet normaal. Ik ging er rond 12:30 in met de windsurfset. Bijna niet te dien met offshore wind en zulke swell, maar eenmaal buiten, waren de golvenb, die tot ver achter braken uitzonderlijk mooi en hoog. SUP was me nooit gelukt, maar met een zeiltje was het helemaal de bomb. Stoked

 25. Was fantastisch. Ik was er rond die tijd met een wing. Vanaf de kop van de pier tot aan de 2e bank was het full throttle mee vliegen (als het goed ging) werd een beetje overmoedig en ‘was caught inside’. Na 15min ploeteren naar de kant, vanaf de bunker een walk of shame, maar bij de pier een nieuwe poging gedaan en weer heerlijk kunnen vliegen.
  Vanochtend vooral liggen foeteren (op mijn eigen gestuntel) in de break. Dus ook weer met beide beentjes op de grond gezet… 🙂

 26. Erg mooi vanmorgen. Niet als het plaatje van Robin. Maar zat af en toe een dikke krul in. Niet te lastig peddelen en niet echt afgedreven. En ja super clean. Zag er ook zo uit op de webcam toch waren mensen onzeker.

 27. Hi!

  Dit zijn een paar ideeën die zo bij mij opkomen:

  – Ontwikkelen van een NLP model voor sentiment analyse van de surf sms
  – Object detection model die continu surf webcams (wijk/scheveningen) monitort en de crowd telt. Uit te breiden met notificaties als crowd boven/onder een threshold komt. Kan je ook analyse op doen wanneer spots het meest/minst crowded zijn etc
  – Web app bouwen die aan de hand van voorkeuren/ervaring/golfhoogte etc.. perfecte board voor je kiest

  Succes!!

 28. Zijn schoentjes 3mm nog voldoende? En een cap? Die heb ik nog niet.. wat zou het advies zijn qua dikte, zodat ik er maar 1 hoef te kopen voor de winter…

 29. Ik sluit mij helemaal aan bij Modder. Ging er ook om 12 uur in. Prachtige golven, stuk hoger dan ik had verwacht. Wel pittige stroming. In ieder geval super stoked na een mooie sessie.

 30. @capadvies, vanochtend nog zonder cap en schoentjes geweest. Donderdagmiddag met al die wind wel een capje gedragen om de oren te beschermen. Zonder schoentjes in het water nog prima. Op de fiets naar huis wel koude tenen. Water is nog 13-14 graden.

  Beter koop je een 5 mm schoen. Met 3 mm red je het niet in februari.

 31. Beste medesurfers,

  Wij vertrekken morgen voor een weekje richting Frankrijk regio Finistere (in de buurt van Crozon) en nou ziet de voorspelling er heel pittig uit. Vandaar de vraag: weet iemand wellicht fijne beschutte spots waar het niet al te hoog zal zijn?

  Onze dank is groot!

 32. Pointe de leyte of leyde heet dat spot.
  Als het aan is, kun je vanaf dat rots en stenen links surfen.
  Anders wellicht plage de kervel proberen. Al die andere stranden zullen hoogst waarschijnlijk total close outs worden in dat baai van douarnenez.

  Laat maar weten hoe het was.

 33. nog te doen in NH? Het lijkt er niet heel erg op… maar ben nog geen echte voorspel expert

 34. Lastig te zeggen. Golfhoogte op zee is nu even goed alleen de wind neemt na 2 uur veel te snel af om het te behouden.

  Ws dus erg klein, maar mogelijk wel clean. Vroeg proberen, alleen dan nog wel laagwater.

 35. Toch nog wel iets van over dat een paar uur blijft.
  En dan met name in ZH noord en NH zuid. In de buurt van de grens van ZH en NH dus min of meer.

 36. Belgie, Zeeland en ZH zuid (ook hoek van Holland) zijn niet veel soeps meer (en side onshore).

 37. Iemand tips voor een surftrip? Ik surf u zon twee jaar en lig weekelijks in het water maar surf altijd alleen. Nu lijkt het me wel wat om buiten NL te surfen, keertje wat anders en wil ook wat beter worden kwa techniek etc. Dus dacht misschien iemand hier die een leuk en leerzaam surftrip/kamp kent. Tnx!

 38. Iemand tips voor wetsuit recycling/upcycling/donatie? Ben inmiddels aardig wat aan het opsparen, waarvan sommigen door zijn, maar andere met een (professionele) fix nog door zouden kunnen. Alle tips zijn welkom. Terracycle ken ik, maar is helaas alleen in Frankrijk, Spanje en Portugal en zoek iets dichter bij huis.

 39. Bij de surfshop Onelife in Wissant staat er een verzamelbak voor het sooruz recyclage project.

 40. Canarische eilanden goedkoop vliegen: Vind ik niet hoor, die Canarische eilanden zijn altijd mega populair in de winter-vakantieperiodes en daardoor prijzen navenant…
  Ik ben zelf aant kijken geweest voor alternatief dat goedkoper is maar nog niet direct ideale bestemming gevonden. Wil graag in februari ergens heen gaan.

 41. @Surftrip

  Portugal is wellicht een optie? Altijd wel goed betaalbaar en heeft vaak prima weer. Je kan gemakkelijk naar Lissabon vliegen en vandaar uit verder gaan. Je kan bv een camper huren en de kust gaan afrijden. Of gewoon rondom Lissabon surfen en in 1 van de velen surf houses verblijven.

  Marokko is ook tof maar wel een stukkie avontuurlijker.

 42. @recycling dank voor de tip in Wissant, maar bedoelde eigenlijk iets binnen NL voor inzameling of recycling. Mocht je nog een goede tip weten, dan hoor ik het graag 🙂

 43. Misschien heb je het all uitgevogeld, maar als La Palue te hoog wordt, soms is Plage Goulien een optie.

 44. Thanks voor de tips allemaal! Helaas zijn de meeste spots echt compleet blown out. Vandaag baie de Douarnenez geprobeerd waar met het juiste getij wel wat mooie lijnen binnenkwamen. Kerloch, goulien waren jammer genoeg blown out. Wellicht komende dagen kans bij de haven van morgat en audierne gaan we ook even checken!

 45. Fietszadel drooghoud kapjes naaien. Dubbeldik zodat je wetsuit niet meer stukgaat… Easy. Kun je zelf. Ik koop er een. Gr Oosting

 46. @Surftrip

  Lekker naar de Algarve gaan in Portugal. Beste weer van Europa, dus ook in Februari meestal lekker zonnig. En zoals vaak benoemd heb je 2 kustlijnen om uit te kiezen, bij veel swell en wind zijn er aan de zuidkust veel beschutte stranden, bij weinig swell heeft de westkant veel exposure waardoor er meestal wel iets loopt. Buiten het seizoen is het ook heel betaalbaar, laatste keer dat ik er was in november kon je voor 6 euro per dag een auto huren bijvoorbeeld in Faro

 47. Met zo veel wind uit zzo en op zee zuid gaat er zondag vast nog wel iets binnenkomen, zeker in het noorden.

 48. die Autoverhuurder in FARO mag je mij altijd wel eens doorsturen…. ik huurde er in November laatstleden namelijk ook een auto maar de prijs lag wel stukken hoger….

 49. Beste T.,

  Het enige wat ik vaak mis is die bevestiging of ik nu een fish kan gebruiken of niet. Vandaag twijfel ik namelijk, het is heuphoog, maar niet tot mijn middel.
  Daarnaast is het afhankelijk van de push, waar jij als weerman ons alles over kan vertellen.

  Hopelijk kan je die info iedere keer in het surfweerbericht verwerken.

  Thanks alvast!

 50. Lag te stoeien bij Rapa, maar ging voor geen meter. Lag niet aan de golven. Te weinig volume voor mijn skills. Zag wel twee andere surfers best lekker gaan!

 51. Was prima in de middag. Heb geleerd dat handschoentjes wel heel lekker zijn met deze temperatuur

 52. Het leuke van fish is dat die altijd ok zijn. Misschien niet bij double overhead maar verder gewoon vanaf knie hoog

 53. Ligt het aan mij of ziet de voorspelling voor komende 2 weken er extreem slecht uit voor deze tijd van het jaar?

 54. @lange termijn; Het ligt niet aan jou. Daarnaast, volgens mij kan deze november ook de boeken in als de meest waardeloze november ooit.

 55. Zondag was big en lang wat een mooie ritten wel een indropper maar voor de rest lekker dagje 🌊🥶

 56. Met een beetje geluk blijft dat plakje boven Denemarken aan staan volgend weekend en dan kan het opeens weer leuk worden…

 57. Hahaha… die indroppert was jezelf 😂
  Tis dat je bijna altijd zo stoked bent want het was wel mijn mooiste golf ouwe.. nou ja onze dus 🙈

 58. Langere tijd wind uit oost betekent in januari dat de schaatsen onder kunnen.

  November was juist briljant. Was bijna dagelijks raak voor de surfers met zeil/wing/vlieger. Ook paar dagen met golfhoogtes in meters (ipv die knie tot heuphoge waterbulten in oktober).

 59. Man man man… Slechtste najaar qua golven sinds ik mij kan heugen…. Zolang geen Noord swell…

 60. Dat heb ik op deze site ook al gelezen over de winter (2021/2022), het voorjaar en de zomer van 2022…
  Als ik kijk naar mijn “surf” sessies (meeste zijn op een SUP) dan is het beeld inderdaad wat treurig. Zullen we het hele jaar gewoon als ‘matig surfjaar’ in de boeken zetten?

 61. Zeker slecht najaar, met ook een verklaring in onderstaand artikel, in kort:

  – warmere noord-atlantische oceaan
  – golfstroom als energiedrager voor stormen komt daardoor minder noordelijk dan ‘normaal’, blijft hangen tussen Azoren en Ierland
  – dit effect wordt ook nog eens versterkt door telkens minder zoutgehalte van zeewater (door smelten van noordkappen)

  Voor de liefhebbers: https://www.severe-weather.eu/global-weather/ocean-anomaly-atlantic-gulf-stream-forecast-winter-united-states-europe-fa/

 62. Dus even wachten totdat de oceaan wat meer afgekoeld is ;).

  Lijkt trouwens vanaf zaterdag wel weer noord-swell aan te komen vanaf midden Noorwegen

 63. Dank voor de interessante link en jouw samenvatting.
  Uit het artikel haal ik – als geïnteresseerde leek – niet helemaal jouw samenvatting.

  Ik lees:
  – De metingen tonen een oppervlakte temperatuur op de Atlantische Ocean die in 2022 hoger is dan gemiddeld.
  – De warmwater stroom op de oceaan is ingewikkeld, maar vertoont globaal een bewegingspatroon en zorgt voor gematigde wintertemperaturen in Noord West Europa.
  – Smelten van poolijs zorgt voor verlaging van de temperatuur (en voor een koude stroom van Noord naar Zuid).

  – Doordat het water nu lang warm blijft, wordt ook het zinken door afkoeling in noordelijke regionen (de motor van de golfstroom) afgeremd ten opzichte van gemiddeld. De stroom als geheel gaat langzamer. Daardoor kan warm water vanuit de evenaar minder snel naar het noorden en ontstaat er een warmtepoel voor de kust van de Verenigde Staten.
  – Die poel is weer voedingsbodem voor orkanen. Die kunnen extra krachtig worden, maar onttrekken waarschijnlijk dan ook meer energie (=warmte) dan gemiddeld. Daardoor wordt de beweging naar evenwicht ingezet.

 64. Van opwarming niks geloven is hetzelfde als naar het ziekenhuis gaan, röntgenfoto te laten maken van je arm, te horen en zien dat het gebroken is – maar dat niet aannemen.

 65. Artikel gaat niet over “opwarming” in de zin van opwarming van het klimaat op aarde, al helemaal niet over eventuele invloed van de mens op de klimaatverandering dan wel de effectiviteit van maatregelen die mensen (op een postzegel) nemen om hun invloed te beïnvloeden. 🙂 .

  Gaat om metingen die worden vergeleken en waarbij wordt geconstateerd dat het in 2022 in de bovenste lagen van bepaalde delen van de Atlantische oceaan bovengemiddeld warm is. Vanuit die waarneming wordt uiteengezet wat de waarschijnlijke gevolgen zijn voor “het weer” in 2022 en hoe waargenomen weerspatronen passen bij de gemeten temperatuur in de bovenste laag van de oceaan.

  Tijd voor wat deining in ons stukje Noordzee, want we dwalen wat af…

 66. Ik ben helemaal content met het antwoord boven mij.

  En laat er inderdaad weer eens wat swell komen.

 67. ZW stroom kan superlang aanhouden nog geweten dat het drie maanden bijna niks was bij ons, dan gang je af van kleine afzonderlijke L kern aan de rand van een moeder depressie. Dit jaar was de Antlantic on fire back to back nog steeds! hier ff wintergear uithalen kan weer

 68. Zo, nadat afgelopen zondag mn vingers toch wat koud waren, en mn nek stijf heb ik maar een cap en handschoenen besteld, lekker toch.
  Nu zit die cap alleen strak om mn kin, eigenlijk zoals een wetsuit nieuw nieuw ook wel ff strak zit. Maar omdat ik geen ervaringen met caps heb, en geen blaar op mn kin wil, kan iemand zijn ervaring delen met een nieuwe cap? Lijkt mij dat ik na 1 sessie wel weet of het zich aanpast of niet, maar toch… (heb al een l/xl, dus maat lijkt me voldoende)

 69. Heb hem nooit over mijn kin, maar tucked in onder mijn kin.. nooit geen last van gehad. Ook geen water wat naar binnen dringt.

 70. Hallo, weet er iemand of Oostende ook een laag water spot is? (indien de voorspellingen voor zondag blijven). Thx!

 71. Ik ga altijd met hoog/opgaand of afgaand. Niet met laag zelf want het is geweten dat golven dan niet goed over de Vlaamse banken geraken.

 72. Dank, dat had ik thuis ook al gedaan, en zat idd ook niet verkeerd.
  Nu nog golfen om het uit te proberen….