Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 8 januari 2020

66 reacties

 1. Weerkaart voor deze woensdag.
  Langspeelplaat Bianca rechts van IJsland laat al zien dat er geen speld tussen de lange termijn verwachtingen te krijgen is.
  Ondertussen gaf het laagje CLARA wel voor enige onzekerheid op lokaal niveau (in de kleine Noordzee). Dat lijkt nu toch heel gunstig voor ons uit te pakken met 1 enkel dagje noordwest deining in het zuiden van de Noordzee.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/a32cf.png

 2. Clara ligt vrijdag om 6 uur exact met piekwind in de richting van onze kust. Vanaf dan is de nodige reistijd wat er nog bijkomt.

 3. Ik had nog net cross offshore wind verwacht, maar dat zal te optimistisch geweest zijn. De wind had geen offshore effect op de beachbreak, al was dat wel zo voor de golven die op de achterste banken braken.

  Wat me wat verward is waarom je de swellrichting erbij haalt. Tot nu toe keek ik altijd gewoon naar de windrichting bij mijn forecasts, offshore is goed, onshore is slecht..

  Ik heb er wat over nagedacht en voorlopig is mijn theorie dat de wind de golven over de zandbanken forceert waardoor de ‘arm’ van de golf sneller het ondiepe water raakt en de golf meer uitclosed. Klopt dit? (ik het het ook proberen uittekenen, zie de linker afbeelding).

  je antwoord impliceert ook dat er een swellrichting is die minder afziet bij een zw wind.
  Als ik bovenstaande redenering volg, zou een swell met een sterke oostelijke component dan wel goed moeten binnenkomen, omdat de arm van de golf nu vertraagd over de banken rolt en de golf meer open geduwd wordt? (rechter afbeelding)

  Alvast bedankt voor je antwoord, misschien leer ik nog iets bij na al die jaren weerkaarten turen.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/dfffb.png

 4. Volgens mij maak je het jezelf veel te moeilijk…

  Windgolven in welke hoek dan ook op de swellgolven beinvloed altijd negatief..daarbij ook
  -hoe zwakker de swell hoe meer rommelgolf
  -hoe hoger de windgolf in verhouding tot de swell hoe meer rommelgolf
  -hoe haakser de hoek hoe meer rommelgolf

  Denk ook nog aan de richting van de getijstroming, dat werkt ook nog mee in de mix..

  Offshore wind is zo mooi omdat het geen/nauwelijks golf genereerd (aan de kant) en je wel voordeel hebt van de wind tegen de swell in..de golf blijft langer “open” staan
  – je zie ook wel als er wel al kleine golfjes krijgt met de offshore (bijv. Bij een buitenbank) dat de golf al minder clean wordt

 5. Swell richting en aantal is juist belangrijk toch.. heb een beetje zitten vergelijken en bij 2 swells van bijna gelijke hoogte/sterkte krijg je vaak van die ‘dubbele pieken’ en rommelige golven. Net als dat de golven rommeliger worden als de wind niet tegen de golf in gaat (zoals bij offshore) maar zijwaarts of met de golf mee. Daar kijk ik altijd naar samen met de periode van de swell en het getij en dan kom ie al een heel eind 🙂

  Enige wat ik niet goed snap is de frequentie van de energiedichtheid in die boei grafieken. Lijkt me dat hoe hoger deze is hoe hoger de golf maar de frequentie, is dat dan de snelheid van de golf?

 6. Is het morgen rond 14:00 surfbaar op Hoek van Holland? Het is dan opkomend (bijna vloed), swell is in de juiste richting en periode is 6 sec, golf hoogte 1.1m en de wind is helaas offshore met 26 km/h. Of is het too much chop?

 7. periode = 1 / frequentie. Meestal wordt frequentie uitgedrukt in Hz. Dus 0.1Hz is gelijk aan een periode van 10 seconden. Maar de x-as van de grafiek gebruikt milli Hz als eenheid voor de frequentie. 1 Hz = 1000mHz en bijv 0.1Hz = 100mHz. Dus 100 op die as zijn golven met een periode van 10 seconden. 200 mHz zijn golven met een periode van 5 sec etc.

 8. Tobias, ik ben vandaag in Noordwijk. Zijn hiervoor dezelfde verwachtingen als wat in de app staat over Zandvoort/Bloemendaal? Of daar beter, dan rijd ik er graag voor 😉

 9. In principe is er geen echt groot verschil tussen Noordwijk en/of Zandvoort, dus ja.

  De swell is onderweg. Nog wel even geduld!

 10. Voor de statistieken.
  Vanochtend met langplank gepeddeld bij IJmuiden. Zeker heuphoog. Wind side shore en viel alleszins mee.
  Was prima voor langplank en ik denk ook foil.
  Voor SUP misschien net iets teveel wind. Voor shortboards brak het waarschijnlijk niet hol/krachtig genoeg. Ik kon vanaf de achterste bank soms bijna mee tot aan de kant, dus lange rides.
  Fantastische regenbogen en een zeehond die even polshoogte kwam nemen.
  Hoefde niet op te letten want ik was de enige in het water.

 11. mooie dikke klotsbak in ZH.
  Zaten mooie bakken tussen rond hoog tij.
  Weinig verwachtingen, dikke pret!

 12. Een ‘mooi’ voorbeeld van laagfrequente golfenergie(lange golfperiode) welke niet in staat is onze kust te bereiken . Het ondervind zo veel weerstand dat de golfhoogte tot 0 reduceert en daarmee plotseling volledig verdwenen is.

  De swell richting is ook van belang vanwege de zandbank patronen , gaat de swell keurig in de lengte richting van zandbanken mee dan ondervind deze minder weerstand dan als het de banken haaks raakt

 13. Voor wie de site http://actuelegolven.nl/ wel eens gebruikt: de wind laag staat er weer in. Door wat veranderingen van RWS WaterInfo groepen was ik gedwongen een update te moeten doen.

  Aangezien het (in principe) wat kouder wordt, heb ik voor het gemak ook de water en luchttemperaturen toegevoegd, vind ik zelf wel handig voor mijn sessies.

  Mocht de legenda op je mobiel een beetje in de weg zitten, moet je even dubbel tappen op de kaart om hem weg te krijgen, of even naar landscape (en terug) draaien. Ik maak later wel een knopje in de legenda.

  Bron van de data is uiteraard nog steeds gewoon Rijkswaterstaat (waterinfo)

 14. Thanks GuusC, super dat de wind er weer bij staat! Blijft jammer dat Rijkswaterstaat de golfhoogte tussen 100 en 200 mHz niet meer levert…

 15. Weet iemand misschien wie de fotograaf (met witte helm op) was die gisteren op Scheef Noord in het water lag?

 16. Vroeg me af hoe ouddorp vandaag was qua stroming en golven, iemand geweest?
  Domburg (hoog water en erna) waren op het zicht best mooie golven maar weinig kracht. Zelfs met 50liter maar weinig echt kunnen pakken.

 17. ik ben ook wel benieuwd. Wilde begin middag gaan, maar kwam wat tussen. Ga nu denk ik morgenmiddag maar kijken – al geeft windy geen swell meer…

 18. Dat lijkt me sowieso al beter, maar hou rekening met de getijden. Kan hard stromen met opkomend in het zuiden begin van de middag t/m donker.

 19. @@ feli

  tnxx voor de uitleg! goed om te weten dat ik hiermee de periode kan uitrekenen 🙂

  Gisteravond voor donker was trouwens echt lekker op scheef! Kwamen opeens mooie setjes binnen.

 20. Brandweer massaal uitgerukt om wederom een flink aantal cooks uit het water te plukken.
  Uiteraard weer vooral mensen op huurplanken. Alles voor die centen…

 21. grote groep surfers uit zee gevist net op Scheef. Lagen achterin toen het daar nog brak, maar even later was het dermate hoog water dat het niet meer brak en ze niet meer terugkwamen. brandweerauto’s en politie op het havenhoofd en de reddingsbrigade met een boot in actie. Hoop dat ze iedereen er uitgehaald hebben.

  Wel lekkere golfjes trouwens al was de stroming echt bizar sterk vol tegen de wind in.

 22. Zo’n 7 surfers via het havenhoofd eruit geholpen door omstanders, mede-surfers (en uiteindelijk ook de brandweer en KNRM). Let op: dit waren geen beginners maar redelijk ervaren gasten! Ze waren overvallen door de stroming en waren al een uur aan het proberen naar het strand te komen. Uiteindelijk gaf één het op en besloot via de blokken eruit te gaan. Samen met hem één voor één nog 6 gasten eruit geholpen (waaronder een jongen van een jaar of 12). Iedereen was OK, niemand onderkoeld. Mooi om te zien hoe surfers elkaar helpen. Let op elkaar, iedereen!

 23. Springtij na volle en nieuwe maan altijd ook rekening mee houden. Die er vooral ook je voordeel mee 🙂

 24. Dat waren zeker geen “redelijk ervaren gasten”. De omstandigheden waren ook echt niet bijzonder. Met opkomend gebeurt dit regelmatig. Door richting het reuzenrad te paddelen ben je er zo uit. Deze “ervaren” lui wilden echter niet luisteren en bleven maar recht naar het strand paddelen.

  De kerel die ik zelf naar het strand heb geholpen had z’n plank gehuurd maar van de surfschool geen waarschuwing gehad.

  Nou ja, als het surfen straks verboden is, zijn die surfscholen ook pleite. Dat is dan wel weer mooi meegenomen.

 25. Die personen die uit het water zijn gehaald moeten zich diep schamen. Surfer betekent anticiperen op de energie van de zee en de elementen, letterlijk. Tegen een stroming pedellen is niet alleen onervaren maar vooral te dom en gevaarlijk. Is een kwestie van inlezen, zelf logisch nadenken (met de nadruk op: zelf) en met respect de zee benaderen. Als je onwetend de zee in peddelt ben je een kook, punt. En surfscholen, neem je verantwoordelijkheid en realiseer wat het betekent als je iemand een surfboard verhuurt. Props voor een helpende surfers en props voor de reddingsdiensten, dat zijn in ieder geval weer 7 lidmaatschappen 😁

 26. Ik lees nu meerdere berichten over ‘ straks als het surfen verboden is’.

  Is dit feit of fabel? Of waar komt dit gerucht vandaan? 😉

 27. Haha ik lag daar ook met ze. Was een drama. Maar voor mij was het best simpel om terug te komen terwijl ik die lui niet vooruit zag komen, alsof ze niet konden peddelen hehe. Zou inderdaad fijn zijn als de surfscholen even uitleg geven over de spot aan ze, misschien blijven ze dan bij de shore break.

 28. toen ik er zondag in peddelde heb ok even getwijfeld om naar achteren te peddelen. het brak er goed en het was niet zo druk. combinatie van windrichting, stroming en het feit dat er tussen de shorebreak en de brekende golven helemaal achterin, geen brekende golven waren waarop je mee kan liften richting strand, heeft mij doen besluiten voorin in de drukte te gaan liggen.

 29. Wat zijn de omstandigheden op Scheveningen die er voor zorgen dat die surfers niet meer terug konden komen? Ik snap dat als de golven niet meer breken (door vloed) je niet meer goed door de golven kan worden teruggeduwd naar het strand. Ik snap dat peddlekracht belangrijk is. Maar wat telt dan nog meer mee?

 30. Langs het havenhoofd op de Noord loopt altijd een mui richting zee. De sterkte van de stroming in de mui hangt af van het getij, de wind en de golfhoogte. Ik heb het ook al een paar keer ervaren dat met opkomend tij de golven ophouden te breken op de achterste banken en de mui dus vrij spel heeft. Het is sowieso altijd handig om je positie tov het havenhoofd in de gaten te houden, en niet alleen naar andere surfers te kijken, want zoals zondag bleek kun je als groep tegelijk wegstromen 🙂

 31. Geweldig mooie Bali surffilm. Goede leerstof ook voor een beginner.
  Een ding echter is niet waar. Het duurt geen 1000 uur misere voordat
  je in de plezier zone komt. Ik heb misschien tien uur surfen, vallen en
  opstaan als ervaring maar ik zit al in de plezier zone. Op je plank zitten
  en de kleuren van de golven bekijken, de bruis over je heen krijgen, gespoeld worden en dan even toch dat kleine moment van euforie als je wankel staat, is al de moeite en het bijkomende plezier waard. Na 35 jaar
  onderwater als beroepsduiker in de Noordzee, ben ik nu aan de oppervlakte
  gekomen in Hendaye Biscaya France.

 32. Ik denk niet dat surfen verboden wordt straks, brengt veel te veel geld op voor Scheveningen 😉 Tja die mui dat is toch algemeen bekend dat die naast havenhoofden ed aanwezig zijn.. Juist lekker om snel achterin te komen voor de luie surfer zoals ik :p

  Misschien wel handig inderdaad om niet aan iedereen zomaar een board verhuren en standaard wat basisregels en kennis zoals over muien en stroming op te frissen, vooral op dagen waar er veel stroming is.

  Vanmorgen was het trouwens niet veel helaas.

 33. wijk 9.00 tot 12 was best leuk met soms mooie lijn en hoogte en lekker bezich tobias met je foil (al vind ik die dingen best eng ) vandaar dat ik je voor liet gaan he… ;-)je had wel een paar mooie ritjes .

 34. @tobias; vind je verwachting op de sms voor het weekend wel erg matigjes ingestoken om eerlijk te zijn! Verwacht er zelf meer van.

 35. Filmpje is leuk, maar als je al meer dan 20 jaar surft net als die oudere gast en dat is je niveau kan je beter een andere hobby zoeken. Voor de film is het leuk om progressie in beeld te brengen maar persoonlijk denk ik dat zijn niveau wel meevalt en hij redelijk kan surfen. Ik zelf surf ook al ruim 20 jaar maar tuberides en hele hoge golven zijn ook niet aan mij besteed. Of je moet geruime tijd de mogelijkheid hebben om dergelijke condities te surfen lijkt mij dat je er dan wel een keer komt. Plezier is surf is ook de connectie met de natuur en elementen Kan net zo goed genieten van iemand die een mooie rit laat zien als zelf de golven af te rijden. By the way komend weekend ben ik een paar dagen op Texel iemand nog tips waar je het beste kan surfen en bij welke condities qua getijde.

 36. Grappig, herkenbaar en inspirerend.
  Ook inspirerend vind ik de Freak waves serie op surfer.com. Oa surfen op de great lakes, met ijspegels aan de caps en snor :-).

  Tobias in actie helpt natuurlijk ook…

 37. Gerry, ik zie nou niet echt een krachtige noordwester onze kant op staan, maar ik laat me graag verassen met jouw weerkaartjes!