Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 7 februari 2024

Eén mooie dag midden in deze week, want het waait niet en de golven zijn goed aan de maat met gemiddeld 1 tot 1,5e meter golfhoogte. Ook in het zuiden van de Benelux komt de hoogte goed door, maar zal het halverwege de middag wel snel afnemen omdat het hoogwater daar al eerder weg is. Hieronder per dag de verwachting. Na vandaag niet meer zo goed, maar toch zijn er verrassingen mogelijk. Boven ons ligt  de kern van een lagedrukgebied met weinig wind. Met een beetje geluk dwaalt er een kleine swell van af en is het zaterdag of zondag best aangenaam surfen. Wel met een dik wintersuit, cap, schoen en alles er op en er aan! Scoor die nog deze week met 25% op ieder item  via Surfweer in de Aloha shop !

Woensdag 7 februari
Vrij zeldzame condities met overal cleane golven van een goede hoogte. Ook in België, Zeeland en Zuid-Holland komt het gewoon goed binnen en is het bijna een niet te missen dagje. De oorzaak ligt hem in de gunstige combinatie van twee lagedrukgebieden die tegen over elkaar gericht zijn. Een vanuit het noordoosten bij Denemarken en een vanuit het zuidwesten op de Atlantische Oceaan. Wij zitten precies is het midden, waarbij het eerste laag de swell geeft en het tweede laag de wind de andere kant op stuurt. Negen van de tien keer blijft het laag op de Noordzee dichter in de buurt en houden we onshore choppy condities. Nu zorgt de Atlantische depressie voor mooi offshore. De hele dag, waarbij de swell ook tot donker gewoon blijft doorgaan in Zuid- en Noord-Holland. In Zeeland wat minder de laatste uurtjes voor donker, maar flat wordt het niet. En het blijft clean, want de wind gaat op zee naar ONO en is ook in het zuiden aflandig. In Belgie na 15:00 uur ook offshore, maar de golven worden daar dan al wel meteen heel veel kleiner door de lage waterstanden. Elders is dat probleem veel minder. Op de wadden is het zelfs juist beter om te wachten na 15:00 uur i.v.m. het tij en de wind. In N-H blijft het ook de hele middag nog goed doorgaan, maar als je wilt shortboarden is midden op de middag wel het beste. Zie de cams.

Donderdag 8 februari
De wind is nog steeds oost, maar gaat wel toenemen. De swell neemt juist af en is minder dan een meter en nog net genoeg voor een goede longboardsessie. Wel vroeg gaan, want eind van de ochtend is het meeste wel weg. Alleen de push van het tij zal het nog even verbeteren rond de lunch. Voor België komt het echter te laat, want daar gaat de wind uit het oosten als eerste echt gevoelig meer toenemen. Dat zal heel fris aanvoelen met +2gr C. Heel lang duurt die frisheid niet, want na 15:00 uur draait de wind naar zuidwest en stroomt er +13 gr zachte lucht binnen. Golven ontstaan er niet door deze wind, het wordt helemaal vlak overal. Alleen op de wadden blijft er wat mooi kleins doorkomen, omdat daar de wind pas laat in de middag gaat toenemen. De primaire swell heeft een lage periode zonder al te veel kracht, maar op de wadden arriveert ook nog een secundaire swell van veel verder weg.

Vrijdag 9 februari
Vrijdag wordt de minste dag uit dit rijtje. Er is geen swell en de wind uit het zuiden doet bijna niets. Boven de wadden blaast het wel flink hard door uit oost tot oostzuidoost, maar daar komt nog niets van om de hoek kijken. Enige kans op iets van branding is in de kop van N-H, door de wind uit zuid.

Zaterdag 10 februari
Een eerst kans op het arriveren van de oost swells, hoewel de windrichting in het zeegebied onder Noordwegen pas in de nacht van vrijdag op zaterdag echt goed naar oost tot oostnoordoost zal gaan. Toch is de wind al heel gunstig en het tij ook. Begin van middag komen de eerste kleine setjes binnen. Voor fun en longboard eigenlijk perfect surfweer, vooral in Zuid-Holland. In België komt het pas wat later aan en in N-H wil het eerst nog niet goed tegen de kust aan duwen.

Zondag 11 februari
De beste dag van het weekend, ook al is de wind op de Noordzee weer naar meer oostzuidoost gedraaid. De wind langs de kust is in ieder geval net als op zaterdag heel rustig en clean offshore. In de ochtend is het nog wat te laag water, maar in de middag stroomt het binnen en is het met helemaal windstil perfect surfen met een wat groter board. Opnieuw het beste aan de hollandse kust, omdat de door oostenwind veroorzaakte swell van wat verder weg komt. Wanneer deze van dichterbij was gekomen was juist België en Zeeland de hotspot geweest. Nu komt het daar iets minder goed door en is het afwachten wat de boei-metingen gaan laten zien. Zie de reports hieronder of post er zelf een!

33 reacties

 1. De 2 lagedrukgebieden die de swell en de windafname veroorzaken. Deze weerkaart is voor donderdag en laat zien dat er bovenin de Noorse Zee ook nog een swellmotortje aanwezig is. Samen met de oostenwind vanaf vrijdag zal het dit weekend dus niet flat zijn. Wordt now-casten een lastigere forecast situatie dan die van vandaag.

 2. Mooi dagje. Alert-waardig dagje. Hoogte dik in orde, mooie lijnen hier en daar en errug clean.
  Eindelijk weer ’s golven zonder wind.
  The usual @ WaZ 12 – 14:30

 3. Top golven! /Schade Wijk
  Ik na aanvaring met Single glove/Twin fin toch materiële schade bleek aan einde sessie. Jij nog schade? Ik flink gat in bodem naast een vin. De big smile bleef trouwens. Schade misschien sam sam doen? Groet Andries

 4. Lijkt toch nog wel wat in te zitten voor morgen, als je zo de kleuren met de golfhoogte bekijkt.
  0,5-1m

 5. Stuk meer in ieder geval dan zaterdag, dan blijft het lichtblauw en dat geeft in de praktijk eigenlijk helemaal niets of te weinig.

 6. Thnx for the Call Tobias.
  Ik stond om 11 klaar om te gaan mountainbiken toen ik je appje kreeg.
  Meteen omgekleed, lonboard SUP in de wagen en op naar Wijk vanuit Nijmegen.
  Om 14 uur erin en het werd steeds mooier, uiteindelijk om 16:40 helemaal stoked het water uit. Mooie franse taferelen met supercleane lange rollers…

 7. Hij had ons flink te pakken!

  Maar bruinvissen kunnen wel altijd gezien worden in zee, maar of ze ook zo een golf pakken is de vraag…

 8. Begint op te lopen boven de wadden, maar heeft nog zeker 3 uur nodig om door te komen. Net op tijd hopelijk!

  • o_1hmrf4qta1ahs32gr4s6km1hsk9.jpg

   Image

  1. Wie was de fotograaf met de witte jas die vanmorgen op de noord in het water stond te schieten? Ben benieuwd naar de platen. De golven waren heerlijk tussen 8 en 10.

   1. Is te hopen man. Is toch een slap wintertje. Of is dat mijn oudemannenbeleving? Hopen dat die lente wat meer gaat knallen.