Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 6 juli 2022

Na een belabberde juni maand met nauwelijks golven en maar weinig wind, gaat het surfweer in juli behoorlijk goed van start. Gisteren (dinsdag) waren er al aardig wat golven in het noorden, maar nog wel vrij rommelig. Deze woensdag is het even clean en klein, maar fijn met de hoogte ook weer in het noorden en later op de dag eigenlijk te klein in het zuiden. Donderdag dan wel weer flink hoog ook in het zuiden, met de nodige wind die het tricky maakt. Vrijdag neemt deze weer af, wat meteen gaat zorgen voor een verbetering terwijl de hoogte er goed in blijft. In het weekend bouwt opnieuw swell op, deze is dan wel het best op zondag maar toch kan zaterdag ook al prima te surfen zijn met wat wind en slappere knie/heup hoge swell. Per dag hieronder de verschillen:

Woensdag 6 juli 2022
Vooral tweede helft van de ochtend en de eerste uurtjes van de middag is de wind erg gunstig zwak WNW krimpend ZW met leuke cleane golven in de uitgaande fase van het getij. De hoogte wordt dan altijd wel minder, maar met een beetje plank of foil heb je daar niet zo’n beperkend nadeel van. Wat betreft N-H en de wadden. Z-H is en wordt al een stuk minder, zeker het zuidelijke deel. Belgie en Zeeland worden het helemaal niet meer, alleen vanochtend vroeg was het nog even clean longboarden. Helemaal flat is het overigens ook niet. Zeker niet vanaf einde middag, want dan komt het tij er weer in met weer een paar les- beginnersgolfjes. In het noorden misschien iets meer dan lesgolfjes opnieuw in de middag en avond, maar de swell neemt af en de wind neemt juist weer wat toe na 14u. Eigenlijk vanaf dan al te veel wind, welke helemaal geen extra golven doet onstaan. Daarvoor is het nog te vroeg.

Donderdag 7 juli 2022
De Noordzee komt tot leven met een lange fetch die helemaal vanaf het begin van de Noordzee opbouwt tot het einde ter hoogte van België. Voor wie dorstig op zoek is naar hoogte wordt het een mooie dag. De schoonheid is echter ver te zoeken, hoewel de meer zuidelijk georiënteerde stukjes strand wel betere omstandigheden laten zien zodra het hoogwater wordt. Gunstig is dat het twee keer hoogwater is, zowel in de ochtend als avond. Die van de ochtend is het hoogst, alleen ook met de meeste wind er op. In de avond iets minder wind of eigenlijk gewoon veel minder wind (zeker in het zuiden). Tussendoor, dus midden op de dag van 11-17u, is het enorm uitkijken niet met de stroming mee tegen van allerlei obstakels of in een zogenaamd ‘fuik’ terecht te raken in het geval van een mui-stroom of peddeldefect. Dit geldt met name bij Scheveningen, Domburg en Wijk aan Zee, maar ook op andere plaatsten zijn deze condities tricky tijdens het badseizoen. Een van de oplossingen om met die stroming toch lekker te surfen is bijvoorbeeld er in te plonsen bij Noordwijk en er uit te gaan bij Katwijk. Of een andere optie kan zijn alleen maar left-handers te surfen, hoewel het niet op alle spots even hard zal stromen.

Vrijdag 8 juli 2022
Vrijdag minder heftige condities en een prima surfdag met maar weinig wind. Die ontwikkeld zich wel gedurende de middag, alleen dan vooral boven land en niet aan zee. Met uitzondering van het waddengebied, waar het eigenlijk nog wel te veel waait, zowel tijdens de ochtend als de middag. In de avond neemt het daar pas af en met laagwater zijn dan vooral Vlieland en Texel mooi, terwijl Schiermonnikoog veel minder is. Tussenin Ameland en Terschelling kan dan weer wel, die werken ook met laagwater. Eerder in de ochtend overigens ook gewoon een go voor de eilanden met een beetje chop, alleen die wind wordt na 13u wel echt vervelend. Elders langs de Hollandse een Zeeuwse kust speelt dat windeffect een veel minder grote rol. Voor N-H is het wel een nadeel dat eind van de middag de richting NW wordt en het meer choppy aandoet. De avond is daar dus minder goed dan de ochtend en middag. In Z-H en Zeeland kan juist de avond nog wel weer leuk worden. Wel minder hoog dan vroeg op de dag, want de swell is immers een overblijfsel van het ‘geweld’ van donderdag. In België is het wel echt vooral de ochtend waar de kansen liggen op goede hoogte. In de avond kans 2, maar zal dan echt alleen nog maar zijn met longboard. Check bytheway het ruime assortiment op surfweer.nl/shop waarbij je als Surfweer Abonnee dit jaar 10% korting krijgt tijdens de check out met het invullen van code ‘surfweer2022’ 🤙

Zaterdag 9 juli 2022
Zaterdag even geen swell meer, want die moet het nog doen met de restjes van vrijdag. En die waren aan het einde van de dag al niet veel meer. Er kan nog wel een lange periode deining van ver tussen zitten, die doet het vooral goed op de wadden. Tevens zal de lokale noordwest bries die toe gaat nemen, later op de dag voor meer en meer golven zorgen. De swell komt echter zondag (en maandag), opnieuw feest. De maand juli is oprecht met een inhaalslag begonnen!

Wetsuit Advies, water is 17-18 gr C

Vrijdag: Wetsuit 3/2mm dik
Zondag: Warmer dus 3/2mm of minder
Maandag: wetsuit 3mm neopreen

194 reacties

 1. Weet iemand hoe ik de cams weer op mijn ipadpro krijg
  Grome en safari werken niet
  Progje of appje soms?
  Voorheen geen last

 2. Het is echt top! Even uurtje rust en paar bruine boterhammen en dan nog een sessie met hoog.

 3. Wat zijn de 7 belangrijkste eigenschappen van water? De eigenschappen van water omvatten: Surfing, cohesie, adhesie, capillaire werking, oppervlaktespanning, het vermogen om veel stoffen op te lossen en hoge soortelijke warmte

 4. Te zou bijna denken dat er geen golven zijn als je de gesprekken leest.
  Heerlijke golven bij IJmuiden vanochtend. Veel wind maar weinig stroming dus makkelijk peddelen en golven pakken.
  Nog meer van dit soort dagen graag.

 5. Wordt nou wel of niet aangeraden om naar wijk te gaan? Twijfel tussen wijk en IJmuiden, maar IJmuiden lijkt wel heel klein…

 6. Wachten tot opkomend als je de luxe hebt dan. Anders gewoon pakken wat je kan pakken

 7. Is het vandaag in Scheveningen beter rond de lunch of rond 5? Kon helaas niet in ochtend.

 8. Domburg was inderdaad heerlijk vanochtend. Zat te zweten in mn 2/3. Wat een temperatuurtje!

 9. Not so secret spot hoek was on fire 8 tot 10, echt geniete. Holle a frames met mooie rollende shouders top to bottom sjonge jonge.

 10. Heeft iemand nog tips voor Ameland? Ik it daar met het gezin vanaf morgen en de forecast ziet er goed uit.

 11. Wat was het vandaag heerlijk om te surfen. Heerlijk in de zon en hele mooie golven. Echt zitten genieten met een hoofdletter G. Nu lekker op vakantie, begin september zijn we weer terug!

 12. Noordpier Velsen ging weer af vanmorgen heerlijk gesurfd wel druk 👍

 13. Zandvoort was mooi! 20.30 tot 22.00 nog even geweest. En sochtends 10 tot 11.

  Voor en na werk(strandtent) kunnen surfen.
  The goodlife🙏🏄🏼‍♂️

 14. Voor alle mensen die klagen over de dichtslaande banken @domburg. Ja deze zijn verplaatst t.o.v. Vorig jaar. Maar er zit genoeg lijn in hoor gewoon weten welke golfies je moet pakken en is een ander plekje paar metertjes verderop proberen werkt al heel goed

 15. Ik heb jaren heerlijk gesurft op 6`0 of 6`4 fish nsp. Tegenwoordig zijn er in dezelfde prijs categorie echter veel meer bordjes en opties. Maar waardeloos zal ik het niet noemen. ik heb m nog staan, onverwoestbaar. Voor een zacht prijsje over te nemen.

  Overstap naar shortboard fish is altijd even paar sessies wiebelig en raar. Maar dan maak je je eerste paar soortvan duckdives en wipe je niet meer direct uit na de take off en je wilt niet anders meer.
  ik heb nu een 5’8 fish libtech…top heerlijk weer verder op geleerd dan op fish, maar eerste sessies is wennen.

  Als je nog niet weet of je überhaupt wilt gaan shortboarden(sommigen maken nooit de overstap) dan zou ik kijken naar een midrange die wel wat meer aan turns kan, maar je straks ook nog plezier gaat geven op mindere dagen als je er toch weer een korter bordje bijkoopt.

 16. Wat was het lekker gister in Wijkiki. Toen de push van het tij er in kwam was het echt bovengemiddeld goed. @wavemaster wel wat druk maar zeker genoeg mooie golven voor iedereen. Stoked.

 17. Ik vond de golven tussen de zuid en kijkduin gisteren rommelig, zowel inkomend tij in de ochtend en laag tij eind van de middag. Er zat duidelijk hoogte in en kracht maar het klotste en brak niet goed of close-out. Met geluk een paar grappige gekke ritjes gehad. Denk dat Scheveningen met hoog een betere keuze was geweest met deze omstandigheden. Ben benieuwd, hoe was het daar?

 18. Afgelopen twee dagen was het genieten. Donderdag hoog en wild en gisteren tot 10 uur op achterste bank en van 10-12 voorin was gewoon heel erg goed. Het was wel even juist inschatten en de sets afwachten want er kwamen twee swells door elkaar. Bijna niemand in het water, zonnetje erbij, zeehondje, lange ritten, makkelijke peddel, als je van dit soort dagen niet kan genieten in Nederland is het tijd om te emigreren.

 19. Gisteravond heerlijk gesurfd in Hoek van Holland okal was het echt mega druk. Je moest elke golf met 5 andere delen.

  Helaas is er bij me auto ingebroken. Bij de parkeerplaats naast de vistent. Raam was ingeslagen maar er lag gelukkig niks van waarde.

  Heb je iets gezien meld het alsjeblieft bij de politie. ik kreeg te horen dat dit laatste tijd vaak gebeurd en dat gun ik niemand.

 20. Dat was inderdaad de betere keus en is helaas (aangezien ik liever op de Zuid surf – goedkopere parking, minder drukt etc.) vaker het geval. Ook in de situaties dat de Zuid eigenlijk beter moet zijn. Het komt gewoon niet echt meer lekker over banken.

 21. @zuiderstrand: het was met heerlijk bij zonsondergang bij de Zuid. Het is nu een kwestie van uitproberen en de juiste zandbank uitzoeken (omdat de gemeente zandhopingen heeft gemaakt/verplaatst). Een stukje naar links of rechts en het loopt daar een stuk beter.

 22. Beste mede surfers,
  morgen vertrek ik naar Frankrijk, regio Bordeaux. Welke spots mag ik niet missen deze tijd van het jaar?

 23. Beetje geluk hebben in juli/aug. Ik zou zelf de drukte ontlopen en rustig stukje opzoeken onder Lacanau. Of twee uurtjes verder rijden naar Hossegor / Baskenland en de wat minder populaire spots opzoeken.

 24. 12.00 tot 14.00
  Behoorlijke klotbak en vervelende wind die heel even wat minder was. Maar er kwamen regelmatig redelijke bakken binnen achterin. Toch een aantal daarvan kunnen pakken. Dus stocked.

 25. Was eigenlijk verrassend lekker tussen 12-14, wel rommelig maar leuke sets ertussen. Was eigenlijk wel aangenaam verrast, had het minder verwacht. Toch 4 lekkere dagen gepakt hoor.

 26. Wat een lekker zondagje. Heerlijk op m’n 6’8” fish gesurft. Het was niet druk voor een zondag in Wijk en de sfeer was goed.
  Komt er van de week nog meer lekkere surf Tobias? Want hier lust ik wel meer van.

 27. De een vindt t slappe hap, de ander Kinder/lesgelden, kheb als beginner toch heel wat goeie surfers lekkere golfjes zien pakken. Lekker Zeeuws Zomers dagje met t gezin in de zee met zon 😍.

 28. In alle jaren dat ik op Scheveningen kom, heb ik nog nooit zoveel resten van zeediertjes op het strand gezien als vandaag… Ik ben de naam even kwijt, maar hele plakkaten langs de vloedlijn en het water was helemaal dik van het spul. Niet normaal. Weet iemand trouwens hoe die beestjes heten?

 29. Tegen woensdag paseren er wat golven boven in de noordzee en zouden vanaf dan hun weg kunnen vinden naar het noorden en de wadden. Ze worden nu verwacht als een metertje met 6s periode. De wind zou komende week gunstig komen te staan buite 1dag wanneer deze de golven wat binnen brengt met onshore. Kansje dus op cleane golfjes in het noorden vanaf 2de helft van de week. Later volgende week staat er wat groter gepland maar dat is nog wat ver om concrete uitspraken over te doen. Nog evn wachte dus op weer zo een topdagen.

 30. Hi mensen. Ik ga volgende week voor twee weekjes richting Biscarosse. Kan ik daar lekker zonder wetsuit surfen qua watertemperatuur? Alles dat niet hoeft scheelt weer ruimte in de auto. Dank!

 31. Water is daar niet veel warmer dan hier en meestal smidags toch wel een goed briesje. Het zal van je eigen ijsbeer niveau en verwachte (lucht)temperaturen afhangen.

 32. Ik zou lekker een 3/2 meenemen voor de minder mooie dagen en de dawn patrol sessies (en dat zijn vaak de mooiste). Dan is een wetsuit toch nog wel erg fijn. Het kan ook best stevig waaien daar aan de kust dus dan is iets van bescherming tegen de wind ook best fijn. en een 3/2 neemt amper ruimte mee in de auto als je die plat in de achterbak legt.

 33. Vanaf woensdag rollen er wat golven boven schotland in de noordzee. Deze zouden in de 2de helft van de week in het noorden van de nederlandse kust kunnen aankomen. Voorlopig zijn ze voorspeld als zijnde ongeveer 1 meter met 6s periode. De wind zal niet te hard waaien en regelmatig gunstig staan voor een clean session. Echt kracht zullen ze niet hebben maar een mooie vorm dat zit er wel in. Kansje dus op cleane golfjes in 2de helft van de week. Naar begin volgende week lijkt er wel wat aan te komen met wat meer pit maar dat is nog wat vroeg om op in te zetten. Nog even wachten dus op de volgende super sesh.

 34. Hoop dat ze die shit in zee bij Scheveningen snel weer opruimen want behalve dat er niet doorheen te surfen valt, stinkt het ook nog eens. En dan niet zoals de vorige keer dat ze het op hadden geruimd een halve week op het strand laten liggen want dat kon je 500 meter land inwaards nog ruiken.

 35. tijdje terug hebben die gasten die het strand schoon houden / ophogen / zand herverdelen al die meuk mbt bulldozers op een grote berg naast Hart Beach gegooid. Ik weet niet van welke instantie die zijn, maar toen was het probleem voor een paar maanden opgelost. Er is bijna geen doorkomen aan met dat spul in het water, vooral met hoog water. Met laag valt het wel mee want dan ligt het merendeel op het strand.

 36. Iemand enig idee of Frankrijk op Do, vr, zat en zondag de moeite is. Wellicht is er iemand die me ook een tip zou kunnen geven qua locatie, het liefst niet te ver zuid :-).

  Thanks?

 37. Iemand ervaring met de spot in La Govelle (pays de loire). Ik lees op internet dat hier ook beach breaks zijn welke mijn voorkeur krijgen tov. de rotsen.
  Andere spots die leuk zijn rond deze kant van Frankrijk?

  Iemand ook een goede site waar ik de forecasts voor de westkust van Frankrijk kan vinden? Momenteel gebruik ik enkel windguru.

 38. Wie heeft er ervaring met het slapen in een camper in wijk aan zee? Wordt er gecontroleerd? Krijg je een boete? Bij voorbaat dank voor de reactie. Grt remko

 39. Tot 15 jaar geleden geen enkel probleem, helaas door toedoen van enkele lieden nu dus niet meer, tegenwoordig staan er borden waarop staat dat het verboden is te overnachten in kampeermiddelen….

 40. Voor het noorden zal er binne enkele uren wel wat klijns aankomen maar het komt wel wat westelijk eerder richting denemarken dus of het aan de nederlandse kusten goed aankomt valt nog te zien.

 41. Morgenochtend uurtje of 8-9 zou t noorden (Egmond-Castricum) wel te doen moeten zijn toch? (als ik naar magicseaweed kijk..lees natuurlijk liever de reports van Tobias)

 42. Was prachtig! Kennelijk is er een mooi swelletje stiekem langs de A12 gekropen. Op de Brim en de K13 stond ie iig wél.

  Wel héél smerig water.

 43. Kom net het water uit bij Egmond. Supermooie sessie. Genoeg hoogte en kracht. Golven pakken van de tweede bank en helemaal uitrijden tot het strand. Wandjes bleven mooi staan. Hoe stoked kan je zijn.

 44. Heerlijk ochtendje op longboard, wel stinkende algen inderdaad. Paar keer moeten kokken 🤣

 45. Niet normaal die luft. Wel lekkere golfjes. Hoezo zijn die algen ineens zo intens aanwezig?

 46. In scheveningen zijn de ze mosdiertjes aan het ruimen godzijdank. Wat een gore putlucht. Wij wonen 500 meter van het strand maar in de tuin was het niet te harden met die lucht.

 47. Oorsprong van nieuwe swell bevindt zich vanacht bove op de noordzee met redelijk wat W in de swellrichting. Deze is helaas niet ideaal voor belgie, zeeland en zuid holland. Als er iets zou doorkomen dan zal dit zaterdag namidag/avond zijn maar ik vrees er voor. Beginners kunnen mischien wat mini golfjes surfen maar voor de rest is het wachten of een eindje naar het noorden rijden.

 48. …was tijdens de agger en net daarna even heel leuk! De wind was weg en er kwam een nieuw swelletje door, heerlijk die onverwachte cadeautjes.

 49. Beste surfers. Denk dat wel meer mensen last hebben van wondjes die niet helen in de zee. Heb al aardig wat littekens verzameld hierdoor. Hebben jullie tips om dit te verhelpen (behalve niet surfen), zodat de wond goed kan helen. Ik las al iets over een huidlijm dat de wond droog houdt… Bedankt!

 50. Bij mij helen wondjes juist extra goed na een tijdje weken in zee, interessant dat dat ook anders kan zijn

 51. Secondelijm, Ducktape…

  Maar idd gewoon langzaam laten helen is helemaal niet erg, dus lekker surfen en niet te veel aandacht aan besteden

 52. Pleisterspray helpt goed. Voor het surfen even twee laagjes op het wondje – dat biedt best wel goede bescherming.

 53. Lekkere sessie vanavond op Wijk. Geen spektakel, maar wel voldoende hoogte af en toe, lijn en consistentie. Lage periode is altijd wel okay in NL. Ik was er tussen 17:00 en 19:00

 54. BOARD VERLOREN Kijkduin Boca Grandi Beach Club (strand afslag 3A)

  North Atmos carbon (2020) met North entity turquoise(ish) bindingen en oranje flysurfer vinnetjes
  Zit geen handle op en ook geen naam/nummer stickertje (bij dezen is de les, hard, geleerd) wel een Woo 2.

  Was tegen de avond (Za 4 juni) )en was eb aan het worden. Wind was side-off vanuit het noorden en stroming richting het zuiden, zou verwachten dat ie naar beneden dreef maar wie weet waar hij strandt.
  0610859159

 55. Het was inderdaad heerlijke Hollandse zomersurf gister. Wijk aan zee pakt de kleine swells met lage periode goed op. Lekker met het longboard, smiles en duimpjes in de lucht.

 56. Bonjour, vanaf woensdag zijn we 4 dagen surfen in Frankrijk. Locatie staat nog niet vast en twijfelen tussen oleron en mimizan. We hebben allen een paar jaar ervaring. Oleron lijkt vaak flat maar er komt iets aan op de schermen. Heeft iemand ervaring met surfen hier? En zou het voldoende zijn? Bedankt!

 57. Kook-vraag van de dag hier: welk (ge)tij is nou het beste voor surfen in de Noordzee en waarom? Maken de condities hierbij uit? Thanks!

  Super-stoked door een nice sessie @Egmond gisteravond. Eerste bottom turns en carves zijn een feit!

 58. @ Garçon TW
  zou lekker doorrijden naar mimizan of omstreken. MEer kans op goede golven dan Oleron. Ik hoop dat je een camping kan vinden. Aan zee zit waarschijnlijk alles vol.

 59. Volgens mij verschilt het per spot, maar ook afhankelijk van swell en golfhoogte. De alerts van Tobias voorkomen bij mij vaak verkeerde keuzes qua tijd.

 60. Bedankt voor de uitleg! Windguru en windy blijven voor zondagmorgen wel een cleane 0,5 bij 6 sec. Geven voor België.. genoeg om te langplanken..hoogt valt al om 4, veel twijfels.. kan iemand helpen.. zitten de forecasts er helemaal naast?

 61. was best lekker op de Noord net met op de achtergrond een trendy beach festival.

 62. Eens met Hazzie, oleron is niet zo golf zeker en dat eilandje slipt echt helemaal dicht met toeristen. Les Landes is altijd wel een leeg bankje te vinden en meer kans op golven in de zomer. Vind zelf Mimizan beetje belegen maar er zijn genoeg spots te vinden als je beetje zoekt.

 63. Was net best wel prima bij Noord. Mosdiertjes zijn er nog wel maar wel minder en lekker met muziekje van het festival. Hopen dat morgen ook lekker wordt!

 64. Boeien zien er wel longboardable uit. Gewoon gaan kijken. Zo vroeg mogelijk. Bij een heldere hemel kun je er al om 4.30 in!

 65. Ik ben laatst in Mimizan geweest. Als ik eerlijk ben vond ik het niet top. Ik zou eerder kijken naar bv Moliets of Hossegor! 🙂

 66. les landes staat in brand en ook veel te heet nu….ga zelf bretagne in de gaten houden deze week ( en morgen wee rnaar Scheef)

 67. Vorig jaar naar Lacanau geweest en dat was top. Golven over het algemeen iets kleiner dan de zuidelijker gelegen plaatsen in Les Landes, maar veel minder stroming en ook veel minder druk.
  Seignosse was ook leuk. Kan je op de echt heftige dagen ook in Hossegor gaan kijken naar de barrels op La Graviere.
  Keuze genoeg en zoals NH zei, er is altijd wel een rustig bankje te vinden.

 68. Wat denken jullie voor donderdag, kansje wagen in wimereux na de wind van woensdag?

 69. Is er morgen genoeg voor een dagje op ameland? Richting is vanuit het noorden. Wil graag met 2 beginnende vrienden van me gaan.

 70. Iemand in Les Landes/Gironde (Bisca, Mimizan?) met enige info over de gevolgen van de bosbranden voor kamperen en surfen? zijn campings te doen nu of ben je daar compleet uitgerookt? Momenten van de dag nog van belang qua wind?

 71. Dank je ! Dit was rond 0730 uur. Lange sessie vandaag maar toen waren de golven het best.

 72. Heftig gebeuren daar in ZW France iig. Vakantie op losse schroeven. Maar das slechts vakantie.l, je zal er maar wonen…

 73. Ook wel behoefte aan forecast voor Frankrijk. Ziet er flat of klein uit. Zie ook niet echt storm ergens tevoorschijn komen dus misschien toch in eigen land surfen eind juli begin augustus?

 74. Net terug van Contis Plage, 2 weken genoten van goede surf. Laatste dagen door de bosbranden vervuilde aslucht tot op onze camping Lous Seurrots (toch wel eindje van Biscarosse), niet zo prettig voor je luchtwegen. Er zat een hele smogsluier voor de zon en het stonk overal naar brandlucht. Ik zou voorlopig afraden om naar de Landes te reizen!

 75. Drie Afghaanse jongens staan op het strand bij de noordpier in WijkaZ. Er staat een vrouwelijke agent bij hen die hun personalia opneemt. Ze kijken bezorgd uit over zee.
  Twee ambulances komen met gillende sirene de pier op gereden. De ambulance medewerkers springen eruit en nemen hun uitrusting mee het strand op. Op het strand aan de vloedlijn staan agenten, een fotograaf en een groep redders van de KNRM. Verscheidene voertuigen van de KNRM rijden langs de vloedlijn en de uitkijken op de wagens spieden de horizon af. Een gele ambulance helicopter begint zoekslagen te maken langs de kust. Een blauwe politie helikopter voegt zich bij hen en vliegt de lengte van de noordpier uit. Van links, de IJmuiden haven komen de snelle reddings-bootjes, Van rechts, Wijk en verder komen de grotere reddingsboten aangevaren om zich bij zoekactie aan te sluiten. Het kustwachtschip komt vanuit zee en patroulieerd In het diepere water. De KNRM boten komen op linie en varen een brede kust strook af richting Wijk. Dan komt de zware dreun van de SAR reddingshelicopter over de duinen het strand over gevlogen. De zijdeuren staan open, de winchman en de reddingsduiker zitten aan weerskanten in de deuropening. De heli voegt zich bij de schepen die de vloedlijn afvaren. De groep mensen aan de vloedlijn is aangegroeid omdat enkele surfers met hun longboards het water verlaten om uitkijk te houden naar een drenkeling die al een uur vermist wordt. Toch is er ook een groep surfers die ongestoord verder geniet van de cleane
  aanrollende golven waarin de blauwe zwaailichten van de politiewagens schitteren.
  Na anderhalf uur vind de politie helikopter het slachtoffer en wordt de drenkeling geborgen. De reanimatiehandelingen van het ambulancepersoneel mogen niet meer baten. Achter de opgezette witte schermen wordt het slachtoffer voorbereid om getransporteerd te worden. De op het strand gelande ambulance helicopter vertrekt. De piloten van de politie helicopter stappen weer in hun op de pier geparkeerde machine. De SAR verdwijnt al in de verte. Langzaam lost de hele
  reddingsactie op in de avondschemering. De ondergaande zon kleurt de einder in gele en rode tinten. Op het terras van Timboektoe genieten de mensen van hun mooie avond, de meesten van hen onwetend over wat zich zojuist voltrokken heeft. De volgende dag zal het nieuws verhalen over een 22 jarige man uit Echt die na een zwempartij niet meer terug keerde. Op het strand bleven zijn drie Afghaanse vrienden achter. Was hij zelf ook een Afghaanse vluchteling of hun begeleider? Kon hij zwemmen als hij uit Afghanistan afkomstig was, het land zonder zee, zonder kust, zonder gevaarlijke stromen? Voor hem zal er waarschijnlijk geen witte vis op de Noordpier geschilderd worden, of een naam mocht hij herinnerd blijven.

 76. Dankjewel Rohlan voor je verhaal. Precies zoals ik met twee mede-surfers de avond heb beleefd. Ben er nog steeds stil van. ‘Wat hadden we beter kunnen doen om dit te voorkomen?’ vraag ik mij steeds af.
  De schoonheid van de avond stond in schril contrast met wat zich afspeelde. De blik in de ogen van zijn vrienden en de paniek in hun lichaamshouding tijdens de zoektocht was hartverscheurend.
  Mijn steunbetuiging aan zijn nabestaanden.

 77. Ben vooral benieuwd waar er wat mogelijkheden zijn… Belgische kust is wat flat :/

 78. Oprecht beetje ontdaan van je verhaal. Moet verschrikkelijk zijn geweest om dit mee te maken. Dank voor het delen. RIP

 79. Er verdrinken per jaar best wat mensen in ons zeetje. Realiteitscheck als het gebeurd in jouw buurt. Zoals elke plotselinge ziekte of dood in je omgeving.
  Enjoy life! Gaan als ze er staan.

 80. Donderdag komt er goed lanh wat wind te staan op de noordzee. Deze staat deze keer iets centraler met een goeie Noord richring erin. Het zal zeker een halve dag duren voor deze swell aankomt aan de belgische kust. Vrijdag ochtend is de wind ideaal voor een sessie in de plannen. Swell intensiteit en timing altijd goed om na te kijken op rijkswaterstaat of vlaamse banken.

 81. Bedankt voor het delen van je verhaal! De zee lijkt (bijna) altijd zo onschuldig…

 82. Ja, dat maakt altijd wel indruk.
  Niet alleen de zee neemt. WIndsurfte vroeger op een klein meertje in omgeving Amsterdam. Daar verdronken jaarlijks altijd wel een paar ‘zwemmers’.

  Enige dat je kunt doen is een beetje op elkaar letten en checken als je denkt dat er iets is.

  Preventief aanspreken is mij wisselend bevallen. Sommige ouders worden boos als je ze adviseert hun spelende kroost met aflandige wind en nabij muien een beetje in de gaten te houden.

 83. Wat een cadeautje vanmiddag zo tussen 12-14! Geen idee waar dit ineens vandaan kwam maar was heerlijk op de achterste bank.

 84. Compeed erop plakken is het beste wmb(of de goedkopere huismerk versie van bv kruidvat)

 85. Het blijft altijd heftig als er iemand verloren gaat. Ik ben er mee opgegroeid aan de kust. Jaarlijks ook precies voor de noordelijke reddingspost. Mooi dat het even wordt aangestipt. Voor velen een speeltuin, voor sommigen een plek om te sterven.

  Als een ieder een vis geschilderd had gekregen dan was de pier vol.

 86. Komend weekend voor het eerst m’n board mee op vakantie, want gaan naar Bretagne. Normaal gooi ik hem altijd in de auto, maar nu toch maar op de dakadragers met een spanbandje.
  Nu heb ik twee simpele vragen: doen jullie de bovenkant naar boven of onder? En tail of nose naar voren?

 87. Wat ik doe is tail naar voren en ondersteboven ( iets met zeer basale kennis van aerodynamica =P). Heb geen technische studie genoten, maar soort van boeren verstand vanuit mijn kant….

  Maar volgens mij maakt het niet veel uit als die maar stevig op je dag zit.

 88. Ik zou wel een board bag of op z’n minst een board sok om je board doen.

 89. Ik doe mn planken altijd ondersteboven (deck naar de auto); deck is harder dan de bottom en daarnaast wordt het board zo tegen de auto gedrukt door de wind ipv eraf geblazen/trokken.

  Meestal doe ik vinnen eraf, neuzen naar voren, maar moet vooral goed op elkaar liggen; dus soms gemixt neuzen/tails naar voren om druk te verdelen tussen de boards..

 90. Met schade en schande wijzer aan het worden.

  Ideale manier is ook afhankelijk van het type boards dat je op je dak legt en de vorm van je auto. Met de punt omhoog en naar de voorkant zou ik niet aanraden (geluid/verbruik), de andere 3 manieren kunnen.

  Bedenk ook even hoe je spanbanden over de rail lopen. Golfsurfboards zijn qua constructie wat minder stevig dan windsurfboard, als je dan te hard de spanband aantrekt trek je misschien een deuk in je rail. En meestal hoeft het niet zooooo strak. Let ook even op de metalen gesp, die wil je niet in je plank trekken of laten stuiteren bij snelwegsnelheid.
  Een ruwer oppervlak helpt bij voorkomen van verschuiven onder een spanband, een rondere outline ook (mits breedste punt tussen de spanbanden zit).
  Een stevig gevulde boardbag is makkelijker goed vast te spannen dan eentje waarin het board (voor/achter) kan schuiven.
  Steekt de bag ver uit aan voor/achterkant? Kijk dan of je hem kunt dubbelvouwen.

 91. In de boardbag. Rubbermatje van de gamma in tweeen knippen en op de imperialstang onder je board leggen, goed aansnoeren. Zo vervoer ik mijn plank en ladders(boomverzorging) zonder dat ze rammelen. Groet. R.

 92. Tip om geluid van resonerende spanbanden te voorkomen:
  Draai de spanbanden keer of drie zoals een wokkel en ze gaan niet vervelend resoneren.
  Ik had er met mijn perfectionisme altijd beetje moeite mee omdat het er niet uit ziet maar het werkt wel!!!

 93. Ik wil morgen paar golven pakken maar kwam tijdens mijn laatste sessie op Scheef niet bepaald vooruit in de dikke erwtensoep van harige mosdiertjes…
  Er lag toen ook keen halve meter op de vloedlijn…
  Kan iemand mij vertellen of dit inmiddels is opgeruimd?

 94. Hey Harige Harry,

  Stop ff over dat gewiebel over die harige mossel dieren. Is een onderdeel van de natuur. Niet zeuren maar surfen..

  Groet,
  Harige mossel!

  ps.
  Anders lady shaver kopen werkt ook.

 95. Bedankt voor de tips! En mooie aanvulling over de spanbanden. Nu nog hopen op mooie golven!

 96. Ijmuiden was gisteravond prima, voorin wel de lekkerste ritjes gehad. Sfeer was goed op een paar stoeiende Krijgers na

 97. Ook net daaronder was prima. Stoeiende krijgers, het moet niet gekker worden!

 98. @board op auto

  Geen boardbag want geeft veel te veel weerstand.
  ik gebruik buisisolatie over mijn imperial stangen. Als er meerdere boards op elkaar gaan, stop ik daar hetzelfde spul tussen.
  deck naar beneden want dan komt de wind er niet onder.
  stukje karton op de rails tussen board en spanband om de rials te beschermen.
  vaatdoek oid tussen board en spanband op je stringer om resoneren van spanband tegen te gaan. Dat is dan ook de plek waar de metalen gesp van de spanband komt.

  karton en vaatdoek kunnen ook vervangen worden door een reep van het yoga matje van je vrouw af te knippen en dat er tussen te doen. Moet je wel hard kunnen rennen of uit kunnen leggen waarom ze ineens een stuk langer lijkt als ze op het yoga matje ligt

  En nu ga ik surfen

 99. Is er morgen regio zuid Holland nog wat te surfen? Wat mag men er van verwachten? Enkel of kniehoogte?

 100. Vanochtend was Noordwijk wel vermakelijk, niet super. Had gehoopt dat er morgen ook nog wel wat zou zijn maar gezien de geringe hoogte die het vanochtend al had vrees ik ervoor.

 101. Was zelf in Katwijk. Golven waren niet laag (±1m) maar miste vooral kracht en overtuiging.

 102. Gaat het morgen nog iets worden in de ochtend?
  De voorspelling op WF lijkt steeds wat verder in te zakken en ik had nog er nog wel even zin voordat we volgende week richting Biaritz vertrekken.

 103. Ik heb wel eens een neus van een windsurfboardje extra verstevigd met Carbon en heb toen huishoud folie gebruikt om de boel af te dekken en in de vorm te dwingen.
  Werkt goed en komt goed los na uitharden.
  Bij reparaties zou ik alleen maar epoxy en geen polyester gebruiken.
  Epoxy op polyester gaat wel en andersom niet mede door de grotere krimp van polyester bij het uitharden en het risico dat het het schuim van je board opvreet.
  Een condoom is in de situatie van de kano wel een creatieve oplossing maar gezien de shape van een board zie ik het daar niet snel gebruikt worden.
  Misschien bij een reparatie aan de vin?

 104. Hier is al vaak terecht aandacht gevraagd voor het risico van foilers en suppers in de drukte. Wat ik echter steeds vaker zie is dat foilers/suppers een rustig stukje opzoeken, maar als ze een paar mooie ritten maken dat als een magneet op andere surfers werkt. Die gaan dan ook in grote aantallen daar liggen en het stukje veiligheid is weg. Een beetje wederzijds rekening met elkaar houden voorkomt irritaties

 105. Klopt. Ik heb daar als supper ook ervaring mee. De golfsurfers vergeten alleen dat je als supper beter de golven ziet aankomen. En ze ook beter/eerder kan pakken daardoor. Vaak pakken de golfsurfers ook niks op de plek waar de supper zit.

 106. Was heerlijk vandaag in zh. Glassy golven heup hoog. In tijden niet meer zo’n lekkere sessie gehad. Wie meer?

 107. Prachtige surfsessie vandaag mooie golven lange lijnen en enthousiaste zwemmers die allemaal even geprobeerd hebben op de waveski 🐬topdag

 108. Hoe herkenbaar…
  Gelukkig surf ik meestal niet bij een pier dus heb ik kans om een stukje naar links of rechts te gaan. Dan wel het verschijnsel dat ik liever 200 meter opzij zou liggen, maar daar niet kom door stroming en/of tegenwind en mensen vervolgens vanaf het strand toch uitpeddelen op de hoogte waar ik zit.
  Merk wel dat ik, als ik paar golven mis, ook ga zoeken of het elders wel breekt. Dan kom je vanzelf bij elkaar te liggen. Ook wel dat je door stroming naar elkaar wordt gedreven. Dan is de afstand die je opzij peddelt ook maar beperkt.

  Met foilsup tot nu toe overigens nauwelijks last van crowds. Dan breek het vaak zo slecht op de 2e of 3e bank dat zelfs andere suppers of pronepeddelaars het niet zien zitten… 😀

 109. Dag allen. Ik wil graag een gebroken board lijmen maar ben nog opzoek naar de beste methode. Ik heb pu constructie lijm geprobeerd wat wel erg sterk is maar om het vervolgens te schuren brengt weer oneffenheden omdat eps een stuk zachter is. Hoor graag jullie tips. Dank! Rob

 110. Het hangt van de breuk af lijkt mij. Neem aan dat je ook met glasvezel en epoxy aan de slag gaat maar dat lijkt me een no-brainer. Als je wilt stuur je wat foto’s naar linewoodsurfApenstaartGmail.com dan kijk ik met je mee.

 111. Er lijkt een prachtig lagedrukgebied te liggen tussen Noorwegen en Schotland inclusief aflandige wind donderdagochtend. Komt er donderdag nog wat door van het huidige laag?

 112. Ik wil eigenlijk recycle boards maken. Dus wil van alles aan elkaar plakken en daar zoek ik de meest geschikte lijm voor zodat het ook nog goed bewerkbaar is.

 113. Kijk voor de gein is naar STAB S.U.R.F. op youtube. 1 aflevering moeten ze 2 boards aan elkaar plakken.

  Verder zou ik voor de stevigheid vooral focussen op 2 extra “stringers” en een goede overlap met glasvezel/epoxy

 114. Nog een uurtje en dan wordt het lekker rammen, komt leuke pluk swell aan zo net voor vloed, perfect!

 115. Ik heb inderdaad heel yt al afgezocht maar in Amerika hebben ze toch weer andere producten en ik kan niet de Nederlandse versie vinden. Maar dank voor de tip!

 116. Potverdorie EAZ was toch ff verrassend lekker met opkomend net. Aardige hoogte en mooie afrollende righthandertjes.

 117. Persoonlijk zou ik het schuim met epoxy met elkaar verbinden en dat deel ook voorzien van een paar goede stringers.
  Als je dat hebt gedaan het breuk deel goed schuren zodat je deze goed kunt voorzien van een goede laag glas met een ruime overlap.
  Gebruik gewone epoxy en niet van dat snel uithardende spul want dat is toch net even minder stevig.
  Wil je de epoxy wat dunner hebben, zet dan even het bakje met de gemengde epoxy in een bakje met heet water.

 118. Hebben jullie tips om je surfboard op de dakdragers vast te maken? Ben nogal bang dat ik me boards beschadig door de banden

 119. 2 componenten lijm kun je proberen. Muurvast en slechts kleine plekjes achteraf…

  Maar kom op zeg…. gewoon een spanbandje en vast is vast….niet keihard aantrekken natuurlijk. In een degelijke boardbag natuurlijk….
  Als je bang bent dat je ze beschadigd daarmee, dan zou ik er niet eens op durven surfen…

 120. Heb je de rest van de comments wel gelezen? Vraag is paar dagen geleden ook gesteld en Hazzle had een heerlijk comment.

 121. Surf morgen lijkt toch niet zo super als de eerste voorspellingen? Gezien de boeien lijkt de swell min of meer hetzelfde te blijven en de wind neemt amper af.

 122. Fuck morgen…. Gaat vandaag niet overtreffen denk ik. Was sick sick sick.

 123. Was echt te gek vanmiddag! Soms lastig omdat er nog een swell doorheen liep maar heerlijk hoogte. Eerst achterin maar na een uurtje was er niet meer door te komen, nog uurtje op tweede bank rond hoog water. Kwamen echt af en toe dikke sets binnen rollen. Stoked!!!!

  Morgen lijkt inderdaad stuk minder, knaller was vandaag.

 124. Eindelijk weer even wat reuring in de Noordzee zonder dat je direct van je sokkel waait, lekkere sessie vanmiddag met hoog in Noordwijk!

 125. Maar als alles hetzelfde blijft en iedereen het een fantastische dag vond…..

 126. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel van de mensen die het nu zo goed vinden, seizoenssurfers zijn.

  Ieder zn perspectief, maar een ruime meter met 17 knopen onshore is niet persé iets wat ik zou omschrijven als “goed”.

 127. Wat bezielt je nou om dit te schrijven?

  Wil je laten blijken dat jij echt een hardcore pro bent die in de winter zieke Nederlandse barrels aan het rippen is?

  Laat mensen lekker blij zijn met hun sessietje. Ook al gaan ze alleen in de zomer 5x het water in…

 128. ik weet niet hoor.. lig er al 20 jaar het hele jaar in. En deze 4 seizoenen surfer vond het vandaag eindelijke weer eens beetje lekkere bakken met wat kracht en warm.

 129. OMG @@@morgen, vandaag was echt, echt goed. Zuid-holland met opkomend, swell kwam er vol in. Zonnetje erbij. Was awesome. (surf ook zo rond de 20 jaar, hele seizoen)

 130. @@Morgen, ik kan me in dat geval niet aan de indruk onttrekken dat jij het hele jaar door een mooiweersurfer bent. Tuurlijk was het niet clean, maar er kwam eindelijk weer eens wat golf door. April/mei/juni was helemaal ruk, juli af en toe surfbaar maar al een tijdje heb ik in NL geen golven gesurft met in ieder geval een beetje body zoals ze die vandaag hadden.

 131. Was heerlijk vandaag, op een gegeven moment viel in scheef ook de wind ietwat weg, lees wat minder, waren zelfs wat lekkere lijntjes.

 132. Vanochtend Noordwijk eerste half uurtje-uurtje nog geinig, daarna kwam het minder goed door en werd het rommeliger en peaky met hardere stroming. Jammer dat we maar 1 hoogtij moment hebben deze dagen 🙁

 133. Deze seizoensurfer gaat nog ff lekker met het zonnetje en warm water zo lang ze er staan!