Surfweer Woensdag 6 april 2022

Het surfseizoen leek vorige week met een zonnetje en 15 graden te zijn begonnen, maar toen sloeg het weer om met 5 graden overdag en -5 in de nachten. Inmiddels is het weer wat zachter dankzij de stevige wind uit het westen tot zuidwesten. Uiteraard kan dan gesurft worden, ook al is het woensdag en donderdag nog behoorlijk onstuimig. Vrijdag beloofd een mooiere dag te worden, omdat de wind gaat liggen. Met name in het zuiden en zuidwesten, want in het noorden en op de wadden blijft het onshore waaien. De depressie boven Scandinavië komt in het weekend retrograads weer terug boven de Noordzee hangen en bouwt nieuwe swell (en wat wind) op. Zaterdag geeft dan onshore condities, wel redelijk wat golfhoogte. Op zondag minder wind en mooie surf en ook op maandag loopt er noordenswell vanuit de Noorse Zee recht de Noordzee in met aan onze stranden een lichte offshore wind uit het zuiden. Dit is precies wat willen zien! En de fetch is zo ver, dat dinsdag met het warmere weer op komst ook nog wat binnen kan komen.

Nog even over dinsdag: wind neemt in N-H en Z-H nog iets af. Een flinke 1 meter deining uit het noorden komt binnen. Shortboard condities side-onshore windje, best de moeite tot helemaal donker 20:30u. Alleen in België neemt de wind wel weer iets toe vanavond, maar toch kan de swell het ook bereiken. Zeeland dan weer wat minder, maar kan ook dankzij afgaand tij en de ZW wind in combinatie met noordswell. Wel vele malen kleiner dan N-H. Zuid-Holland zit er met de hoogte wat tussenin, maar is ok met fish in het zuiden en shortboard kan prima in midden/noord.

Woensdag 6 april
Met zuidwest 6 waait het in de ochtend en middag, maar nog niet zodanig hard. De golfhoogte valt daardoor tegen in de regio’s Zeeland en België, hoewel Zeeland met laagwater nog een aardige branding weet te geven. Een koufront tussen 9-11u trekt over met de nodige regen en toename van de wind. Daarachter worden de golven al hoger, maar vanaf 13u zit de wind al aan de 7bft in Z-H en N-H. In Belgie wordt de wind met deze toename eerder nog meer aflandig en blaast daar alle golven weg. Die komen dus aan in Holland, waar het tot een uur of vijf a zes nog gaat. Daarna felle buien op de trog (lijntje zwart op de weerkaart) met wind dit uithaalt naar 80 km/u in midden en noord. Uiteindelijk laatste uur van de dag weer droog, maar vol hoogwater stroming. Is op zich wel surfbaar, iig met dan serieus hogere golven. Voor de Vlaamse kust is dat eigenlijk het moment om te gaan kijken, ook omdat het tij alweer omgaat. In Zeeland nog niet, met alle paalhoofden is het na 14:30u al eigenlijk niet meer te surfen. Helemaal hoogwater valt pas om 18:00 uur, maar blijft de uren daarna eigenlijk te hoog om te golfsurfen. In Z-H nog wel opties met hoogwater, ook in zuidelijk Z-H kan dat nog wel.

Donderdag 7 april
In de vroege ochtend voor de aankomst van de diepe depressie die niet heel ver weg in de Noordzee uitdiept, is de wind nog even zuidwest en niet al te hard. Kansen, maar de verandering van het weer ligt wel heel onzeker. Sowieso gaat het in de ochtend op het koufront behoorlijk hard regenen in Zeeland en vooral Vlaanderen. Ook in Zuid-Holland tot wellicht zuidelijk N-H blijft het niet helemaal droog, maar daar is dan de wind ook meer aanwezig en neemt later in de ochtend al weer toe tot WZW 6 of 7bft onshore. Achter het koufront zien we op de weerkaart 2 zwarte lijntjes, dat betekent nog 2 troggen met buien die dichterbij komen en overwaaien. Daar kan best nog wat regen en onshore in opzitten voor het stabiel begint te blazen uit WZW. Geen al te beste surf condities, maar wel lekker hoge branding. En de wind blijft toch aardig WZW, dus in het zuiden valt er nog iets side-shore van te maken. Vooral in België, waar het getij wat minder belangrijk is door de grote havens en pieren die de zee in steken. Uiteindelijk zal dat in Zuid-Holland ook wel lukken voor de gevorderde duck-dive specialisten en doorzetters. Ideaal is het echter niet.

Vrijdag 8 april
Dat is een dag later wel het geval. Zeker in het zuidwesten valt er een snelle afname van de wind te verwachten. Ook van het tij, dus wees er op tijd bij. Zeker in België en Zeeland ebt het sneller weg. Hoewel het met deze maanstand (halve maan) vaak nog best meevalt hoe erg het laagwater wordt en alle swell wordt geblockt. In Zeeland kan nog lang gesurft worden en uiteraard komt er ook nog een 2e kans voor het hoogwater van de namiddag avond. Hopelijk blijft de swell en de wind dan gunstig zitten. Wat betreft Noord-Holland is het sowieso wachten tot de wind er goed uit gaat (als die er echt uit gaat). In het noordelijke stuk van de provincie (en de wadden) blijft het te hoogwater en de swell ws ook te veel van het goede met 2,5m en 10 seconde swell periode. Wat dat betreft lijkt de provincie Zuid-Holland de beste kaarten te hebben. Het lage water verspreid over de dag is geen probleem en de wind gaat ook genoeg uitdoven dankzij het zuidelijk gelegen lagedrukgebiedje dat boven Noord-Frankrijk ligt. De luchtsoort is overigens nog wel steeds van polaire oorsprong, dus het is en wordt dan weer even fris. In België gaat het zelfs weer sneeuwen.

Zaterdag 9 april
Zaterdag stroomt er wat zachtere oceaanlucht binnen met de wind die uit een aanlandige WNW richting toeneemt tot windkracht 5. De golfhoogte bouwt opnieuw op en in het zuiden van Nederland en in België kan de avond nog wel eens de moeite waard worden, omdat de wind daar naar zuidwest krimpt en sterk afneemt. Elders natuurlijk ook wel surf, maar onshore en hoge bakken. Hoe later hoe meer de wind eventueel nog wat zou kunnen zakken (in Zuid-Holland) en op de grens met Noord-Holland.

Zondag 10 april
Achter het kleine laagje van zaterdag boven Noord-Frankrijk zit een zekere niet te missen rug van hogedruk die zondag over de Benelux regio schuift. De temperatuur loopt op, maar de wind zakt naar nul of slechts een klein zuchtje oostenwind. Dat maakt de golven dan meteen heel mooi en clean om waar dan ook langs de Nederlandse kust een sessie te scoren. Het tij zit goed, d.w.z. hoogwater in de ochtend. Het is in het zuiden wel vrij snel afgaand tij, maar eigenlijk gewoon nog de hele ochtend goed. Zeker in Zeeland.

Maandag 11 april
Consistent weerbeeld met een lagedrukgebied dat bij het schrijven van dit bericht (dinsdag 5 april) al klaarstond aan de overkant van de Oceaan en de hele week langzaam deze kant op beweegt. Zonder alternatieven arriveert dit laag op maandag ten zuidwesten van Ierland en loopt stuk op het Iberisch Schiereiland / Golf van Biskaje. Dat geeft in de lage landen een zuidoostelijk briesje, en omdat die depressie boven de Barentszzee zondag retrograad de Noorse Zee op bewoog, hebben we nog dagenlang swell te verwachten vanaf de poolcircel. Enige nadeel is de lange periode, waardoor het in België en Zeeland allemaal wat minder goed / of niet arriveert.

Dinsdag 12 april
Het lagedrukgebied loopt stuk op het uiterste westen (zuidwesten) van Europa en vult op, waardoor de wind bij ons uit de zuidoost of oost hoek blijft komen. Warme lucht wordt via een kleine omweg, maar wel helemaal uit Noordelijk Afrika onze kant op gestroomd met de zuidoosten wind mee. Aangenaam surfweer met kleine golven en lekker clean nog. Nu ook op de wadden het momentum, hoewel het water daar nog wel iets kouder is dan aan de kust van Noord-Holland. Het is dus qua schoenen en wetsuitdikte nog steeds in winter outfit tot halverwege de maand!

Wetsuit Adviezen (water temp 8 graden):

Dinsdag: Wetsuit 5/4mm hooded 6mm schoentjes 5mm handschoen
Woensdag: Wetsuit 5/4mm losse cap 6mm schoentjes 3mm handschoen
Donderdag: 5/4mm vaste cap, schoentjes 6mm, handschoen 4mm
Vrijdag: Een 5mm of 6/4 met vaste cap, 4mm hand, 6mm schoen
 1. Weerkaart voor donderdag. Storm diept snel uit en de wind wordt WZW windkracht 8 in Noord-Holland.

  bron https://ocean.weather.gov/Atl_tab.php

 2. En het kleine laagje in het zuiden, waardoor de wind vrijdag 8 april naar offshore zuid zou moeten gaan (in het zuidwesten iig dan).

  bron: kustweerbericht.be

 3. Overigens mooie cleane lijnen in België deze avond:

  https://surfweer.nl/surf/zeeland/

 4. Waz weer mooi gisteren. Ging er rond 17:30 in, was okay naast de pier, niet heel hoog. Iets verder ervan af daarentegen, mooie snelle bakken en echt wel doable windje (on sup).
  Kan natuurlijk ook zijn dat opkomend meehielp, werd alsmaar beter.

 5. Zag er naar rechts inderdaad best goed uit Dirk!

 6. Klopt het dat de webcam niet meer draait? En wanneer zou hij weer gaan draaien?

 7. Als ik morgen het water in wil met zonsopkomst wat is de beste plek? Scheveningen of Zeeland?

 8. “DE webcam”??

  er staan nogal wat webcams in de wereld, welke heb je het over?????

 9. Wijk aan zee

 10. Over zondag: “De temperatuur loopt op, maar de wind zakt naar nul of slechts een klein zuchtje oostenwind.”
  Op elke site/app die ik check zie ik een W-NW wind, kracht 3 of 4.
  Kijk ik dan gewoon verkeerd; of kan je dat op een andere manier zien..?

 11. Ja, als je de kaart omdraait

 12. De voorspelling van zondag is een dag opgeschoven…

 13. Heeft iemand ervaring met waterdichte hoesjes voor de telefoon voor tijdens het surfen? (zo ja welke?)
  Mijn vrouw is over 5 weken uitgerekend en kom graag optijd voor de bevalling haha! 🙂 yew

 14. wat ik deed is gewoon na 45 minuten even naar de kant om daar je telefoon te checken. Verder duurt zo’n bevalling inclusief voorweeen etc wel even dus dat komt vast goed. Niet surfen is geen optie 🙂

 15. Ik lag ook in het water toen de weeen begonnen bij mijn vrouw voor onze eerste. Zal het nooit vergeten, was een magische sessie midden zomer gevolgd door een magische dag. En ja, ik was ruim op tijd voor de bevalling zonder telefoon.

 16. Mooi! dat geeft de toekomstige vader moed 🙂

 17. Ik had ook mijn Nokia bij me toen mijn vrouw op springen stond 13 jaar geleden. Ik had zo’n hoesje in de ANWB winkel gekocht. Prima kwaliteit want ik heb hem nog steeds en hij is nog altijd waterdicht.

  Ik ben toen wel eens gebeld, maar niet door mijn vrouw. Was een of andere telemarketeer die mijn sessie bruut onderbrak. Dus zorg dat je wel in het belmeniet register staat als je dit plan gaat doorzetten

 18. Hahaha! Goede tip. Groet W

 19. Word het in Zeeland zondag ook goed of niet?

 20. Aquapac, 100% waterdicht.

  NH ziet er veel belovend uit zeg voor afgaand straks!!!!

 21. ziet er vooral uit als een rommelbak, hopelijk cleaned het nog uit met de winddrop….maar vrees dat de wind er weer te snel in gaat kicken

 22. IJmuiden was een rommelbak vanochtend. Maar desondanks leuk om te surfen. Peddel naar buiten was goed te doen en er zat voldoende hoogte en kracht in de golven. Als je op de goede plek kag, tenminste. Ook aardig wat take offs niet gehaald omdat er een bult voor de golf zat of een slingertje van opzij.
  Parkeren is niet leuk. Wat een prijs om je auto stil te laten staan op een stukje grind.

 23. had ook een oude nokia in een waterdichte hoes, zorg ervoor dat je vrienden het niet weten….scheelt je een hoop paniek en hoongelach achteraf

 24. Ik zag bij het wegrijden uit Domburg de nieuwe parkeerautomaat staan…
  Werkt het daar met camera’s / kenteken herkenning?

 25. Ik zag laatst een handhavingsauto staan…
  Ik waarschuwde toen nog een van onze zuiderburen over het nieuwe beleid..maar ze stapten niet uit en scanden nog geen nummerplaten oid.

 26. Ik heb anders wel 2,– euro over, voor de wind in het zuiden vandaag!

 27. Dag, ik vind het lastig in te schatten maar is morgen (zaterdag) de moeite waard in Den Haag en omstreken?

 28. Nee, niet de moeite

 29. Jobe waterdicht telefoonhoesje

 30. Eigenlijk nog best lekkere golfjens vandaag op scheef.

 31. Was goed te doen ijmuiden vanmiddag 👍🏼

 32. Wie kan mij vertellen welke spots ‘laagwater spots’ zijn in Nederland?

 33. Eigenlijk allemaal wel als de golven hoog genoeg zijn en het niet waait. Alleen in Zeeland heb je vaak wat hoger water nodig, maar ook dat is geen wet van meden en perzen. Bij een harde zuidwest is namelijk laagwater de enige mogelijkheid om te surfen in Zeeland.

  Meer hierover in ons boek –> https://surfweer.nl/boek

 34. Dankjewel. Ik wacht je sms bericht af voor morgen. Daar ging het natuurlijk om 😉

 35. Wie kan mij vertellen of het vanmiddag/ morgen de moeite waard is om te surfen bij wijk aan zee?

 36. Iemand een idee of het morgen in de namiddag ook al goed is of echt pas van de avond?

 37. Ouddorp en MV werken vgm niet met laag. Van Ouddorp weet ik het vrij zeker maar van MV iets minder zeker.

 38. https://youtu.be/Z8HQBA4dh_8

  Interessante video over veiligheid.
  Zulke muien heb je vgm niet in NL maar weet niet 100% zeker.

 39. Handschoenen verloren parkeerplaats hvh

  Gevonden? 0630482700

 40. Ja idd Edward eindelijk golven ik ga Domburg proberen.

 41. Ik ga naar Wijk aan zee vanmiddag. Om 17:00. Is een longboard goede board keuze?

 42. Gaan er mensen morgen ochtend in bij Zv? Geen zin om alleen te liggen

 43. Zo zeg even lekker uurtje hoor op de achterste bank met longboard zo rond half 2. Beetje geduld tot het juiste setje arriveerde, maar was erg lekker. Mooi schoon zeetje, wit schuim, zonnetje, wind zakte weg, niks mis mee!

 44. Ik surf altijd het liefst van laag naar hoogtij. Afgelopen tijd viel het steeds gunstig qua tijd. Dit weekend niet zo en dat was te merken. Vrijdag IJmuiden in de ochtend rond hoog water er in. Maar na 3 uur was het echt niks meer. Vandaag iedem 11 uur er in en rond 2/3 was het niks meer. Maar zat mooie golven gehad.

 45. Ja Zandvoort was lekker. Ik zag jullie liggen denk ik.

 46. Iemand morgen Zv in ochtend?

 47. Top voorspelling en werkelijk waar het ging helemaal af niet eens zo druk noord pier Velsen noord dikke rollers lange ritten 👍🏼

 48. Iemand eyeball van Domburg?

 49. Hangen voldoende webcams toch?

 50. Die doen het allemaal niet. Check die van Oostende, dat zou vergelijkbaar moeten zijn.

  Aan de hoogte op de metingen ligt het iig niet. Die is oplopend en juist voldoende voor een fish of long en fun sessie. Flinterdun shortboardje zou ik alleen niet doen. Dat was gisteren wel helemaal top, in de avond in het zuidwestland. Eindelijk weer eens lekker gewoon gesurft, thruster van 30 liter

 51. België ziet er op de webcams overal vrij flat uit verznderd dat nog of blijft dat zo?

 52. @tobias, ben nog een noob hoor. Maar kan je ook het water in met pak 5/3 met cap en schoentjes? Of moet je echt minimaal pak 5/4 hebben?

  Wat zijn de kansen voor morgen? Webcams België laten flatheid zien?

 53. dat ligt eraan of het een nieuwe is, of een lekke ouwe…. En of je ook een cap en (hand)schoenen draagt. Gisteren in mijn 6/4 had ik het veel te warm. Maar vandaag waait het vrij hard, in tegenstelling tot gisteren.

 54. Dit lijkt me niet echt flat

 55. Nee dat is waar waar is het

 56. Bij mij werken die van de Oase en domburg com wel? Zijn geen super cams maar wel prima te zien of er iets loopt.

 57. Surfers Paradise, knokke

 58. Top call gisteravond voor Domburg, paar mooie lijnen @Noordduine met genoeg kracht, Hypto krypto ging er mooi door 🙂

 59. Wat een ochtend….

 60. Wat was het weer genieten. Heerlijke longboard peelers. Maar eigenlijk had het met een dikke fish ook nog wel gekund. Vanavond met opkomend nog een laatste sessie in Wijk.

 61. NH was super vanochtend… Werd naar het eind van de ochtend steeds beter. Uberclean en een zonnetje erbij. Nieuwe 4/3 met 2mm cap was prima te doen.
  Prima start van de week zo. 🙂

 62. Ja ik was ook in Noord-Holland alleen niemand kon uitvinden waar.

 63. Fantastische ochtend gehad #domburg. Hopelijk blijft er nog wat over voor morgenochtend.

 64. Ben blij dat ik gisteren nog geweest ben. Aanzienlijk hoger, krachtiger en vooral veul frequenter dan vandaag. wel cleaner vandaag, maar ook veel close-outs en loze rollers zonder vorm. Zelfde plek: windsurfpad Wijk aan Zee, andere tijd: gisteren 15:00 – 17:00 vandaag 10:00 – 13:00

 65. In noord Holland?

 66. Vergeet het getij niet. Vandaag10-13 is hoog water met een kleinere swell.
  Gister 15-17 was lager water met een grotere swell…
  Zandbanken de laatste tijd lopen niet zo best bij hoog water.

  Futloze golvan die daarna close out worden is vaak een teken van een zandbank die te diep ligt (te hoog water).

 67. Na morgen lijkt het over en uit. Iemand plannen om naar Frankrijk te trekken eind deze week?

 68. Vanochtend

  https://www.surfed.nl/sessions/2022/220411/index.htm

 69. Wat een super mooie foto’s weer van je! Altijd nagenieten!!!

 70. Vergeet de hoge periode niet, vaak breekt dit op bepaalde spots juist met LW en niet met HW. Ik had vandaag veel last van backwash en dubbele golven rond HW.

 71. @@ed Thanks 🙂

 72. Surfers!

  Ik hoop dat ik dit platform hiervoor even mag gebruiken.

  Voor mijn master scriptie onderzoek ik betekenisvolle surf ervaringen die tot een nieuwe kijk, waardering of verbondenheid met de natuur hebben geleid.

  Het beeld van surfers als milieubewust is terug te vinden in ontelbare media bronnen, maar welke aspecten van de surfervaring leiden tot nieuwe inzichten over onze relatie met de natuur?

  Is je wereldbeeld van de natuur veranderd door surfervaringen, dan vraag ik om jouw hulp!

  Hiervoor vraag ik je om zo vrij en gedetailleerd mogelijk jouw betekenisvolle surfervaring te beschrijven in geschrifte. Dit neemt waarschijnlijk een paar uur van je tijd in beslag, maar hiermee help je niet alleen het onderzoek. Mijn eigen ervaring is dat het ook heel leerzaam en leuk is om terug te denken aan die bijzondere momenten.

  Wil je meewerken, stuur me dan een berichtje op 06-11466251 en dan geef ik je wat meer informatie over het onderzoek.

  Mijn dank zou heel erg groot zijn!

  Cheers, Gerben

 73. In de praktijk gaat het milieubewustzijn van surfers zo ver als hun arm reikt. Beach cleanup en zeuren over Tata steel, maar ook 3x per jaar vliegen en protest tegen windmolens.

 74. Jij bent zeker het zonnetje in huis thuis … maar ik weet het de FC is niet best… 😉

 75. Iemand nog gesurft vandaag? Lijkt hier in nh wel heeeeeeeel klein

 76. Dat een milieubewust wereldbeeld niet altijd overeenkomt met een duurzame levensstijl is absoluut waar. Toch kan een betekenisvolle ervaring in de natuur wel een shift in bewustzijn teweeg brengen waardoor je anders naar de natuur gaat kijken.

  Vooral in deze tijd, waarin veel mensen steeds minder ervaringen in de natuur hebben leid dit tot apathy en de natuur alleen als instrumenteel waardevol beschouwen.

  Ik ben dan ook niet opzoek naar deelnemers die volledig duurzaam leven, maar die een mooie ervaring hebben gehad waardoor ze een ander beeld hebben gekregen. Dit hoeft helemaal geen mega bijzondere ervaring te zijn maar kan ook een surfsessie zijn geweest met het tegenkomen van een zeehond, een zonsondergang zien, de kracht van de zee ervaren, etc.

  Tot nu toe één deelnemer gevonden, zou super zijn als er meer surfers mij kunnen helpen met dit onderzoek!

 77. Ik mis nog; elk jaar een nieuw board en met een oude dieselbus richting Portugal:-)

 78. Vandaag van 12:00 tot 13:30 bij Bloemendaal proberen te sup surfen. Los van mijn skills (not there), waren de golven ook afwezig. Wel wat deining maar dat brak pas op het strand. Zag nog wat hoopvolle andere surfers, maar volgens mij werd het niet veel meer. Maarrrrrr….. lekker in het zonnetje in de zee, altijd lekker als lunchpauze. 🙂

 79. Is er nog wat lol te beleven met een SUP in wijkie vandaag?

 80. Lekker dagje strand vandaag 🙂

 81. Bij Ed brak het weer wel hoor… 😉

  Hier in ZH was t niet groot en lang wachten, maar af en toe zat er wel een lekkere golf tussen!

 82. Mijn ervaringen met lsd in de natuur hebben mijn kijk op de wereld wel veranderd.

 83. Was een mooi dagje op Wijk

 84. Idd????

 85. Weet niet of je ernaar op zoek bent, maar het voortdurend kijken naar de weerkaarten (en meetgegevens) hebben voor mij wel invloed gehad op de manier waarop ik de seizoenen, het weer en daarmee ook wel de beleving van de ‘natuur’ ervaar.
  Ook dat de complexiteit zo hoog is dat we er maar weinig van begrijpen. En dat is dan nog in korte termijn voorspellingen of verklaringen achteraf.
  En dat voor onze sport het groot verschil kan maken of een frontje 100km naar links of recht voorbij trekt terwijl 100 km voor het weer (laat staan klimaat) weinig voorstelt.

  Wat betreft mijn footprint. Ik heb een nieuwe plank gekocht, terwijl ik voor hetzelfde geld mijn oude had kunnen laten fixen en extra gordijnen had kunnen kopen (als isolatie). Of de energieconsumptie van al dat datagebruik opweegt tegen een paar keer voor niets naar het strand rijden, geen idee.

 86. Komende dagen nog golven?

 87. Hallo
  Weet iemand of er een vluchteling in Den Haag (of ergens anders) is die wel wil golfsurfen? Ik wil die persoon een surfplank doneren. En eventueel met wat support van mensen van deze site ook een wetsuit in overleg met een van de shops.
  Pm mij op IG. Ik denk dat het mijn naam moet lukken maar ik ben niet echt savvy daarin 🙂

 88. morgen longboard ses

 89. Nog kansje op wijk vandaag of #smurfensurf?

 90. Zit op zich nog wel genoeg in. Inkomend tij zal het nog best te smurfen maken!

 91. Geldt dit ook voor de spot van bijvoorbeeld Domburg?

 92. Ook nog kansen in domburg de komende dagen?

 93. Wat een goed initiatief. Probeer surfgek op Instagram. Is gek van natuur en surfen enzo. Peace

 94. Nee, ziet er niet naar uit dat Domburg iets van golven van dit te kleine beetje ver weg liggende windveld gaan krijgen. De wadden en noordwesten misschien een verdwaalde rimpel donderdagavond.

 95. Denk dat zelfs Gargamel de golfjes bij wijk had kunnen pakken. Opkomend pakte inderdaad goed uit!

 96. Het was zeker te smurfen. Wijk pakte met opkomend de golven goed op gisteren. Heerlijk zomers gelongboard, thanks Tobias.

 97. Swellalert!! Word een mooie avondsessie zo :). Even hoge swell als maandag, iets kortere period maar dat is voor de banken in de Noordzee lang niet gek.
  Jammer van het getij, maar hoogte genoeg voor fun en long.

 98. Iemand een idee hoe het vrijdag gaat zijn bij Wijk?

 99. Vanavond voor het slapen de A12 boei kijken, als die oke is (120cm+) dan morgen vroeg de wekker. Duurt nog 8-10 uur erover voordat het er is dus kan je die tijd mooi slapen.

  Het lage druk gebied op de noordzee dat de golven veroorzaakt heeft er maar 10-12 uur gelegen, dus zal ook maar voor 10-12 uur swell geven. Zeg maar van 8 savonds to t 8 smorgens.

  Er zal misschien nog een smurfen swell doorlopen met iets hogere period maar dat zal lastig surfen zijn morgen overdag.

 100. J6 pakt nu wel iets op. Boei ligt ongeveer 100km van Texel vandaan. Dus daar zou die swell eind vd middag al wel iets gaan geven op de hoogwaterstranden (midden en noord).

 101. Thanks voor de info!

 102. Toch wat golfjes, maar alleen voor de foil lijkt het.

 103. Straks bij opkomend kleine longboard goalie sessie in het zonnetje mogelijk?

 104. Er is zeker wel een lekkere longboard sessie uit te persen vandaag. Het opkomend tij zal het kleine beetje swell dat er is net aan surf klaar maken. Spots als Wijk en Scheveningen pikken dit over het algemeen goed op.

 105. Vroeg was heerlijk! Super clean en veel setjes. Rond 8 was het wel over en werd ook de wind wakker.

 106. Hi , off topic. Weet iemand toevallig een goede fysiotherapeut voor het verhelpen van schouderklachten opgelopen met surfen. Bij voorkeur in of rond Den Haag.

  Iedereen verder sterkte met de flatness

 107. Gezond aan zee?

 108. Flow Fysio

 109. Fysiospot, goeie gasten die zelf ook heel fanatiek op het water staan en dus precies weten wat je nodig hebt. Hier heb ik hele goede ervaringen mee.

 110. Dankje! Ik ga even kijken

 111. Thanks voor de fysio tips!!

 112. Hallo, ik las dat je schouderklachten van het surfen hebt. Ik ook, voor het eerst opgelopen 2j geleden. Zeurende pijn diep in het schoudergewricht wanneer ik m’n arm onder een bepaalde hoek optil, vooral voelbaar wanneer ik niet surf. Ik deed ondertussen fysio en vooral dagelijkse rotator cuff-oefeningen met een elastiek waren effectief, dat hielp voor een stuk maar de problemen duiken bij mij gelijk weer op als ik opnieuw ga surfen na een winterstop. Ben wel al 52… Ik begin stilaan infiltratie te overwegen omdat het chronisch wordt. Mochten er mensen met gelijkaardige ervaringen zijn, zou nuttig zijn.

 113. Goeie warming up helpt veel voorkomen als je wat ouder bent,
  (net als ik) en die pijn in schoudergewricht is vaak overbelasting wat later pees ontsteking kan worden volgens mijn fysio . Rust en pepaalde oefeningen helpen. En wat pijn stiller voor je gaat of je kan een cortison injectie nemen dat neemt de pijn weg maar neemt de oorzaakt niet weg

 114. Zeker als je wat ouder wordt…

 115. Schouderklachten zijn vaak een gevolg van meerdere factoren. Mobiliteit beperking in de rug, nek, schouderblad, stabilisatie rug bekken/ nek, slechte paddel houding/ timing geven etc. vaak klachten. Alleen oefenen heeft vaak geen zin, een deur die klemt sluit niet beter als je hem honderd keer dicht doet. Ga naar een goede fysio die verstand heeft van het bewegingsapparaat en surfen.

 116. Ik, Jeroen Nollet, wil met alle plezier helpen om die schouder(s) weer aan de gang te krijgen. Ik ben (sport)fysio en osteopaat i.o., fanatiek windsurfer en supper (vroeger veel gegolfsurft). Ik heb mijn praktijk in Alkmaar: Fysiotherapie Huiswaard, 072-561 03 53. Aloha!

 117. Hi, nou ik ben zelf ook voorbij de 50. Surf altijd hele jaar door. Mijn klachten zijn ontstaan door tijdens een lange sessie te vaak mijn board te hebben gedraaid .je weet wel kijken naar aankomende golven en dan omdraaien als er een komt . Spier over schouder vond dat too much. Vervolgens doorsurfen heeft het erger gemaakt. Lijken dus iets andere klachten dan jou. Doe zelf nooit infecties, maar veel blessures zijn opgelost door goede fysio. Maar mijn vaste praktijk is verhuist, naar Amersfoort en leiden. Beetje ver van Den Haag…

  Dus wat andere klachten dan

 118. Infecties = injecties

  Dus wat andere klachten dan jou, in ieder geval succes.

  Slater is ook al 50 en surft 10 x heftiger , dus houdt moed 😄

 119. Mooie noordooster in de maak met swell uit het noorden.
  Kan niet wachten!

 120. Jammer dat de beste NO spot van de Benelux niet toegankelijk is….🤦🤦🤦

 121. Seaweed is niet heel lyrisch helaas.

 122. NO swell enkel te surfen in het noorden? of valt er wat te rapen in het zuiden komend weekend

 123. Sterker nog…. Waarschijnlijk alleen te surfen in het zuiden en de wadden… De rest slechts kniehoog ben ik bang

 124. Vergeet magicseaweed. Leuk voor europa maar voor Nederland bijna waardeloos.
  Windfinder/guru al stuk beter, maar met Noordoosters is Tobi de koning.

 125. Tobi de Koning!

  Wanneer mogen we het water in met ons mid-length met betrekking tot de incoming swell, ik heb geen longboard op het moment.

 126. Thx voor jullie posts jongens, alleen woon ik in Antwerpen. Windsurfen is ook mijn hoofdsport en daarbij geen last, het is de peddelbeweging (ook het board draaien en fanatiek inpeddelen vermoed ik) die tot de peesontsteking geleid hebben. Goede vergelijking met de klemmende deur. Zo voelt mn schouder ook 😕. Warm up odd essentieel en te vaak veronachtzaamd, ook bij het windsurfen. Wijsheid komt met de jaren…

 127. Vanaf do avond laat de eerste wind die de swell met een lange goed begint op te bouwen!

 128. @@celibaco Google maar eens op Mulligan concept. Zitten er drie in Antwerpen. Die kunnen jou wel helpen denk ik.

 129. Vraagje: ik ga volgende week naar Galicie om te surfen alleen heb geen idee waar ik een goede surf rental kan vinden. Iemand een idee? (ik vertrek vanaf Porto)
  Bedankt alvast!

 130. Iemand een zegje over de forcast van Frankrijk/ noord spanje? Lijkt niet veel te worden muv dit weekend……. Ik hoor graag andere meningen 😚

 131. Het ligt eraan hoever je Galicie in wil, en wat voor golven je wilt.

  Maar check de volgende spots (van zuid naar noord)

  Patos (localized)
  lansada
  nemina (localized)
  razo
  baldaio
  caion
  Barranan
  sabon (werk tegenwoordig alleen nog met hoge swells)
  Bastiagiero (niet beste spot, maar kan de enige zijn die werkt als het hoog wordt)
  Doninos (1 van de bekenste spots, dus druk)
  San Jorge
  Valdovino
  Pantin (bekenste spot denk ik, dus behoorlijk localized, maar goed te doen in de ochtend)
  Villarube (flinke swell nodig, beschut, maar kan ook weer enige zijn die te surfen is in flinke swell)
  Foz

  Dit zijn de bekender spots, zijn ook allemaal makkelijk te bereiken. Er zijn er natuurlijk meer, maar door alle inhammen etc, zijn veel spots niet te makkelijk te bereiken. En sommige werken allen bij bepaalde swells.
  Er zijn nog secrets (en behoorlijk veel, en nee die ga ik niet vertellen)

  Maar het fijnste is nog, er is altijd ergens wel wat te surfen hoe klein of hoe groot het ook is. En het zal ergens altijd wel offshore zijn.

  Mara hou rekening met veel reistijd, door alle inhammen en ria’s moet je veel omrijden om van naar andere spot te komen.

 132. En voor rentals is het beste om naar Razo, bastiaguiero, of doninos te gaan.
  Andere spots hebben ze ook, maar ik geef niet te veel kans buiten zomerseizoen.

  (je kan ook wel in Coruna huren (Vazva is een goede surfshop, met eigen kledinglijn. Ze hebben ook huur, maar weet niet waar. Ze hebben namelijk aantal vestigingen) , kan je meteen de stad zien, leuke stad met vreselijk goed eten.)

 133. Waar is de tijd naartoe, je kocht een landkaart, je ging, je surft , je ontmoet locals , je eet, je drinkt en je krijgt tips, je gaat, je onderzoekt, je verdiept je in het tij en swell en je scoort\.
  Later had je hulp van de Storm rider gide maar je onderzocht nog steeds op bovenstaande wijze. Ga gewoon, verdiep je, snuif de cultuur, eet, drink en surf met respect voor de locals en er gaat een wereld open. No offence

 134. @flowmaster: Haleluja❤️

 135. AMEN

 136. De tijd is alang vervlogen. Maar dan ook allang. Voor de stormrider guides las ke magazines en ging op hand daarvan naar de bekende spots toe.
  Dat is wat de massa doet, dat van onderzoek kaarten etc dat doet nog geen 1% van de surfpopulatie.

 137. En het gevoel achteraf als je zelf spots ontdekt…goud! ook al kom je er later achter dat het mega bekend is

 138. Dat ontdekken van bekende spots, zo herkenbaar!!!

 139. Dan weer over de surf in eigen land (en)!

  Want dat gaat er vanaf vandaag steeds beter uitzien voor bijna een week lang.

  De eerste golfjes waren er vanochtend al in het zuiden/zuidwesten. De wind vandaag zwiept de hoogte er later goed in!

 140. Het zuiden is helaas te ver weg voor mij vanavond, is Wijk aan Zee of Scheveningen dan de betere optie?

 141. Scheef

 142. Zou er zaterdag te surfen vallen in zuid holland?

 143. @flowmaster bedankt voor je constructieve feedback! Fijn, daar had ik zelf nog niet aan gedacht toen ik opzoek was naar wat inspiratie.

 144. ja

 145. Ouddorp: kniehoog op de setjes. Onshore. Geen lijn. Alleen een nat pak van de tranen in m’n ogen.

 146. Zei toch dat alleen De NO spot dit soort omstandigheden de moeite maakt…. Rest klein slap… En soms rommelig helaas. Volgende week betere papieren.

 147. Zwiept erin 🤣

 148. Weet niet waar jij hoogte constateert?🤔

 149. Iemand enige ervaring met NO swel op maasvlakte?

 150. Het is hier iig ontzettend k#tweer, mistig, koud en voornamelijk onshore

  Letterlijk elke weersvoorspeller geeft een andere forecast. Voor de afgelopen week kon je daarbij uitgaan van de meest ongunstige die je kon vinden.

  Vandaag was wel mooi op de spots die de hoge swellperiode aan konden, maar morgen komt er weer dikke wind in

  Goeie 5/4 is geen overbodige luxe