Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 4 november 2020

122 reacties

 1. Het occlusiefront over de Noordzee brengt in de loop van de dag weer iets meer wind uit het noordwesten. Vooral op de wadden gaat het te hard waaien voor mooie golven vandaag.

 2. Vorige week was het 20gr en recordwarm.
  Nu nog maar 10-15gr en met 3/2mm misschien 32 minuten uit te houden?
  Ligt er aan of je wel cap en schoentjes pakt.

  Maar zie het advies onderaan het bericht. Een 3/2mm lijkt mij erg onverstandig. Daar wil je niet mee gevonden worden op zee (via een mui) zonder board maar met halve leash…

 3. Hoi Tobias,

  Wat voor hoogte kunnen we morgen ongeveer verwachten? Jij geeft aan 1m swell bij 8sec. maar bij windguru staat 0,5 bij 6 sec tot 0,7 bij 6sec in alle modellen op verschillende spots. Waar komt dat verschil vandaan? Ik merk wel vaker dat jou voorspellingen vaak groter zijn dat alle modellen aan geven en die kloppen ook vaak en ik ben benieuwd waar dat in zit. Ik woon wel een stuk van zee af dus voelt het als een risico om ver te rijden als alle voorspellingssites een stuk minder positief zijn.
  Ik ben benieuwd naar je reactie!

 4. Blijft altijd een kwestie van afwachten, maar de boei-metingen verder op de Noordzee geven nu dit:

  En daar blijft in de regel de helft van over bij ons.

 5. Kleine maar mooie golfjes vandaag in Blankenberge zo rond hoogtij. En zalig in de zon! Blij dat ik die halve dag verlof genomen heb 🙂

 6. Jaa vandaag was top in Wassenaar, zoals voorspelt. Niet clean wel krachtige rollers en weinig stroming. Top!

 7. @johnjohn: het 3-2 seizoen is voorbij hoor. Was er gisterenochtend in met een 5-4 en schoentjes. Was de eerste 5 minuten zeer koud voor de handen en hoofd. Daarna prima.

 8. Heerlijk was het vandaag met de single Fin op Wijk. Later met laag water werden de golven wat te steil voor mij. Morgen genieten van de left overs. Blijf wel vrolijk kijken want ik zie steeds meer boze gezichten op Wijk, terwijl surfen zo leuk kan zijn. #sharethestoke

 9. Deze wollige woensdag waz leuk surfen mooie rustige rollers goede hoogte geen zeehond wel top sfeer weer

 10. Was niet veel in Zandvoort en Bloemendaal vanmorgen. Klein en futloos helaas. Misschien met laag nog wat te foilen.

 11. Yep, het is nog even wachten op juiste getij, vanmorgen liep het nog niet inderdaad, maar dat zat er wel in met deze geringe hoogte.

 12. Lijkt weinig aan de hand eerlijk gezegd (of ik moet er helemaal naast zitten en de boel totaal verkeerd aflezen).

  Deze modellen doen natuurlijk ook geen voorspellingen over de toekomst, maar de afgelopen uren lijkt alles redelijk onder de norm te zijn geweest.

 13. Da’s eigenlijk bijna niet te voorspellen op zandvoort. Ligt echt aan de exacte swell richting en precieze hoogte. Als vandaag 30 cm hoger was geweest, was het prima geweest vanmorgen om 9 uur, dan had ie net over de derde bank gelopen en mooi op de tweede omgegaan. Nu liep het door en had je alleen wat klotserige branding op de eerste bank. Het kan echt per uur totaal verschillen door de banken hier, kwestie van veel checken en gaan als het goed is. Zou zelf niet snel half uur in de auto gaan zitten vroeg in de ochtend om in zandvoort te surfen tenzij je alle tijd hebt en een koffiekan mee. Vergeet ook niet dat paar honderd meter noord of zuid soms ook nog heel verschil maken want die banken zijn behoorlijk grillig, ook in hoogte. En na elke storm is het weer opnieuw zoeken!

 14. Wijk had echt wel hoge golven vanmorgen. Boven mijn niveau 🤪, en voor een heleboel andere surfers zag ik. Mooie ritten gezien, en heftige wipe outs. Lekker ochtendje! 🤙

 15. Hey dame met je zinloze en onnodige preek in de whitewash vanmorgen. Ik hoop van harte dat je net zo’n heerlijke ochtend had als ik met de anderen op de achterste bank. Be nice or stay at home…

 16. Liep lekker vanochtend op de tweede bank. Zat aardig wat power in de heup hoge setjes. Paar lekkere ritjes en 100x beter dan uitslapen.

  Groetjes aan de webcam surfers.

  En hulde aan reneetje le blanco 🙂

 17. Tobias, heb jij nog een verdere verklaring waarom zandvoort veel minder was dan bijvoorbeeld Noordwijk en Wijk? Ik was ook in zandvoort vanmorgen maar het was echt niet veel. Ligt dat enkel aan de zandbanken? Of misschien de rooskleurige bril van sommige 😉

 18. Kan het dat de lange pieren bij Wijk aan Zee en Ijmuiden een deel van de N of NW swell blokkeren zodat het daardoor minder hoog binnenkomt in Zandvoort en Bloemendaal?

 19. Overlast kan men melden op Stofmelder.nl
  Geur, stof etc. Overigens geen overlast in het dorp vandaag hoor. Heerlijk gesurft op de achterste bank.

 20. Morgen nog genoeg swell voor een shortboard sessie op de wadden?😁
  ECMWF en Wavewatch geven namelijk een behoorlijk verschillende voorspelling.

 21. Afstand tussen de pier en zandvoort lijkt mij te groot om merkbaar effect te hebben. De refractie heeft al plaatsgevonden. Richting van de kustlijn en banken heeft meer invloed. Soms ook wind die net wel de ene plaats raakt en paar kilometer verder weinig invloed heeft.

  Was tussen de middag in Zandvoort, maar het was een behoorlijke klotsbak (deining uit NW, maar ook uit ZW) terwijl er amper wind was. De 4e bank vond ik te ver weg, dus wellicht daarmee mijn eigen sessie verprutst.

 22. Ik heb net een prima namiddagsessie op Parnassia vroegtijdig moeten afbreken, omdat m’n FCS2 Fatboy longboard fin uit mijn finbox verdween. Bummer. Mocht iemand de komende dagen een opvallende geelblauwe FCS2 fin tegenkomen op het strand bij Parnassia?….

 23. Nieuwpoort kwam enkel een midgetlijntje door. Wel clean, maar niet genoeg om te riden.

 24. Hola!

  Vandaag rond half 9 een horloge gevonden voor het Casino bij Scheveningen Pier.

  Mocht je hem kwijt zijn, reageer dan even met je e-mail. Dan contact ik je!

 25. Blijf het altijd mooi vinden als mensen vragen of iemand wellicht hun verloren vin heeft gevonden. Naast zingen heb ik ook behoorlijk veel tijd op het strand door gebracht in mijn leven maar echt nog nooit een vin gevonden. Anyway, succes allemaal!

 26. Hahaha ja heerlijk hè! Ik vind ook mooi dat je dat dan online post, kan ik echt van genieten!

  Ps. Gewoon weer lekker met een schroefje, dat klik systeem kost je echt teveel aan vinnen.

 27. Jaaa ik sta er op, bedankt!! Wat een heerlijke sessie zeg. Heb je toevallig nog meer foto’s van vandaag?

 28. Domburg was leuk, klein maar veel power. Genoten, leuk dat het zo druk was in november. Paar jaar geleden lag je er met deze dagen met zn 5e in.

 29. Heerlijke sessie gisteren, veel mensen hebben lekker en leuk kunnen surfen…de regels werden aardig nageleefd en al met al een relaxte sfeer!!

  Op 2 personen na, wij waren het water al uit, maar WAT DOE JE IN GODSNAAM MET EEN FOIL IN DE LINE-UP, naast andere mensen en o.a. beginners?!

  Je peddelde mét andere surfers voor dezelfde golf, je viel er regelmatig vanaf, waarbij de (bijna shore) break je board+foil in de rondte slingerde!?? Ben je niet goed wijs!!?? (zowel voor je eigen als andermans veiligheid)

  Waarschuwing, als ik je in de redelijk bevolkte line-up tegenkom (mét foil), kijk dan niet gek op als we je (eerst vriendelijk) vragen op te sodemieteren met je scalpel!!

  Dat ding is levensgevaarlijk, néém je verantwoording en ga (net als andere foilers) op een stil plekkie liggen en geniet daar van je sport! Je kan met die foil prima op betere/andere/mooiere golven rijden dan tussen de drukte liggen.

 30. Ben er al een paar weken niet meer in geweest.
  Is het al schoentjes temperatuur in het water?

  Thnks!

 31. Ik ben deze herfst grotendeels aangewezen op het OV, en ga daarom vaak naar Zandvoort dorp (vlakbij het station, net ten Zuiden van die grote flat er in). Ik heb alleen het idee dat het er vaak totaal niet loopt. Sowieso minder dan Wijk bij soortgelijke condities, maar ook vaak minder goed dan Bloemendaal aan Zee (bij Rapa Nui) waar ik in de zomer veel ben geweest. Vanochtend ook weer, cleane condities, volgens windguru nog 0.4m en 6s, is het in Bloemendaal vaak nog net leuk, maar in Zandvoort ‘werkte’ het gewoon niet, alleen de shorebreak was surfbaar. Heb het idee dat het verschil in diepte tussen de zandbanken er veel groter is waardoor golven van achteruit niet goed doorlopen. Maar het lijkt me zo vreemd dat het in Bloemendaal wel goed werkt, terwijl dat minder dan 5km verderop is.

  Heeft iemand soortgelijke ervaringen? Is het gewoon toeval dat ik steeds net op het verkeerde moment in Zandvoort ben? Confirmation bias? Zijn er andere plekken in het dorp die wel goed werken? Hulp is welkom!

 32. De banken bij Bloemendaal liggen wat dichter bij de kust. In zandvoort zie ik vaak bijna iedereen op de “verkeerde” bank liggen, je moet echt behoorlijk fit zijn om in zandvoort op de buitenbanken te komen als het hoger wordt, maar de beloning is enorm!

  Ook is zandvoort vaak maar een uurtje perfect en dan gaat het ook echt af, maar net te vroeg of te laat en het loopt niet. Maakt niet zoveel uit waar je erin gaat, gewoon goed kijken waar de break op dat moment is.

  Kom je van verder, dan zou ik lekker Wijk pakken want de kans dat je daar wat te surfen pakt is gewoon groter. Zandvoort als ie loopt is mega en vaak wat bruter op de buitenbanken dan de meeste andere spots, maar je moet echt geduld hebben en eigenlijk hier wonen om het echt vaak mee te pakken.

 33. @Zandvoort

  De oplossing, gewoon gaan foilen. Dan maakt het niet uit of de banken slecht liggen en de golven overal en nergens breken. Hoe slechter hoe beter eigenlijk!

  Uiteraard altijd op elkaar letten en afstand bewaren. Of je nu longboarder, supper, shortboarder of beginner bent. De line-up is niet exclusief voor welke discipline dan ook.
  Alleen suppers, longboarders, foilers en beginners houden beter wat extra afstand van anderen, is mijn mening. En shortboarders die hun board niet bij zich kunnen houden tijdens een spoelsessie natuurlijk ook..
  De enige categorie die dan nog overblijft en niemand kwaad doet, zijn bodyboarders 🙂

 34. Was lekker vanmorgen, met name 07:45-09:00. Mooi clean en okayish hoogte. Het had wel iets krachtiger gemogen, maar zeker de moeite van het uitpeddelen waard. Vooral het hebben van de hele line-up voor mezelf en één andere surfer was top. Er was rond 09:30 ook iemand met een drone aan het vliegen. Ik zou de beelden graag zien!

 35. Als ik met iets groots en moeilijker controleerbaars het water inga, zoek ik altijd een leeg stukje “verderop”. Mijn ervaring is wel dat als dat lekker gaat, er altijd een paar mensen met shortboard naar je toekomen en rondom je gaan liggen. Das dan weer niet zo handig 🙂

 36. Enige bijzondere aan zandvoort is het treinstation zo dicht op het strand.

  Qua golven en banken is het prima te vergelijken met alle andere kustplaatsen zonder iets onnatuurlijks (zoals een dijk, pier, palenhoofd etc). Voordeel van zandvoort is dat je met de auto nog een paar km banken kan langsrijden, maar door de stroming kom je daar ook vanzelf wel langs.

 37. Ps, de foiler in kwestie is gevonden en krijgt via mij al een bericht en advies. Case closed. Goed dat je het hier poste.

 38. het gaat ineens wel hard nu, na gisteren een aantal keer een brainfreeze te hebben overweeg ik zelfs al een cap, maar dan ben ik misschien ook gewoon een mietje

 39. Een goede bodyboarder is ook behoorlijk vervelend hoor, die pakken alles voor je neus weg. gelukkig zie je die niet zo veel, maar als je tussen bodyboarders ligt kan je beter even opschuiven is mijn ervaring….

 40. Dan ben ik maar een mietje, maar ik had vanmorgen exact hetzelfde en zelfs een beetje spijt dat ik zonder cap in het water lag.

 41. @Zandvoort vs Bloemendaal

  Heeft met de banken te maken en het opspuiten (15 jaar geleden maar pin me er niet op vast) Rapa is een ‘nieuwere’ bank en zo zijn er nog een paar richting noorden. Zand is fijner en soms sucky aldaer. Zandvoort vroeger bij die grote witte flat epische bank maar die is weg..

  Vanaf de Spot ga je scoren, dan Sandy Hill, dan Beach Hotel, dan Bernies en dan dus Rapa. Het kan meer zuidelijk ook lopen maar is afhankelijk van tij, hoogte en richting van de swell. Meestal plus 1 meter nodig om het vanaf station en zuidelijker te laten lopen. Dus alles daaronder is vaak meuk..

 42. Ameland ging keihard af vanochtend. Behoorlijke bakken met veel kracht. Viel mij wel op dat er soms op een derde/vierde bank nog golven braken.

 43. Thanks voor de info! Kwam daar zelf twee keer achter afgelopen maand. Iets minder voorspelbaar dus dan andere spots.

 44. Egmond een uur voor zonsondergang: Lange lijntjes, warm zonnetje, paar blije surfers… Soms gaat het niet om hoogte of kracht, maar wat de zee met je doet. Natural high!

 45. Mijn ervaring is dat het altijd lijkt alsof die andere bank beter loopt. En als je daar bent, begint de bank waar je net was te lopen.
  En na een stormachtig weekend “ lijkt” het alsof de banken anders liggen.

  Er zijn vast experts die ons kunnen vertellen of en hoe snel banken vervormen en/of zich verplaatsen.

 46. Mini lijntjes in hoek. Soms toch genoeg power om de druk op het board te voelen. Mooie lucht!!

 47. Schier liep niet lekker vandaag helaas, weinig power. Geen idee waar het aan lag, want de boei metingen waren wel prima

 48. Dank voor deze link.

  @ die andere
  Hoe kapen bodyboarders de golven voor je neus weg? Als bodyboarder die op slappere dagen wat probeert te surfen zie ik het niet. Maar breng verheldering?

  Gr, Colin

 49. Dit laatste bericht valt op veel maniern te interpreteren…
  maar de ‘Search’ geeft miz (mijn inziens) de meeste voldoening,
  Blijf lekker zoeken gasten!! Love u

 50. Dank voor de link.
  Blijven kijken en zoeken dus. Behalve bij pieren en strekdammen, want die wandelen niet :-).

 51. Met agressieve locale body boarders in Portugal blijven er toch echt weinig golven over voor mij 🙂

 52. Terschelling is ook geen straf, beetje toeren over het strand op zoek naar de juiste bank.

 53. Ik heb twee oude (Xcel drylock 4/3 en 3/2) wetsuits in de kast hangen die ik niet meer gebruik. Weten iemand of er een persoon danwel organisatie is die oude wetsuits (her)gebruikt of recycled?

 54. Hoi, nu het even flat is wil ik mijn oude wax eraf halen en mijn board opnieuw. Iemand de gouden tip om wax te verwijderen? Ik las ergens in de zon leggen dan is het er zo af. Alleen schijnt de zon nu niet, dus iemand een andere gouden tip?

 55. Zelf nooit gedaan, maar in deze video wordt een lap met heet water gebruikt, waarmee je de wax er zo vanaf trekt. https://youtu.be/cAWEqfPyRdc?t=125
  Een föhn gebruiken zou ook kunnen, maar pas op niet warmer dan je huid kan verdragen!

  Schiet maar op, want vanaf donderdag zijn er weer golven met het overtrekken van dit koufront!

 56. Gezien de grote warmtecapaciteit van water neem ik liever geen risico op brandwonden en mogelijke negatieve effecten voor mijn surfboards.
  Daarnaast clean ik mijn boards in de huiskamer en daar klooi ik liever niet met water.
  Die pickle is echt geweldig!

 57. Kleine surfscholen (zonder wetsuitsponsor) kunnen je tweedehands pakken mogelijk wel gebruiken. Of misschien weet je locale shop wel iemand die krap bij kas zit en toevallig jouw maat heeft.

 58. Met oude pinpas of brede plastic plaat kan je het meeste eraf halen.
  Daarna evt thinner of wasbenzine gebruiken voor laatste restjes en napoetsen met katoenen doek

 59. Goed krabben met wax cam of oude pinpas, laatste wax met terpentine eraf halen en daarna heel goed schoonmaken met zeep en een droge doek. Ipv terpentine werkt wax remover ook goed. Overigens op YouTube veel instructies / tips.

 60. Thinner is vreselijk slecht voor mens en milieu en overbodig om te gebruiken in dit geval. Terpentine of lampolie werkt ook beter bij wax. Succes

 61. Iemand tips welke houtsoort in NL gangbaar is voor de bouw van een houten hollow surfboard?

 62. Waarom zou je überhaupt chemicaliën gebruiken? Schoon schrapen en dan met een nat warm washandje is toch over het algemeen voldoende? Voor welke toepassing moet ie nog schoner dan dat? Bij een reparatie wellicht?

 63. Ik gebruik in de winter de föhn van m’n vriendin icm een wax kam. Werkt perfect. Wel idd föhn op veilige afstand van je board houden. En kranten onder je board als je het in je woonkamer doet ivm wegblazen waxdeeltjes.

 64. Abachi hout heeft een lage dichtheid, weliswaar niet zo laag als balsa of poulownia, waar je ze op youtube-tutorials mee ziet werken, maar het is in ieder geval makkelijk verkrijgbaar bij de beter gesorteerde houthandel. Verder werkt het nauwelijks, is redelijk zacht en taai.

 65. Wij denken eraan om van het weekend naar de Wadden te gaan om een weekendje te surfen. Welke eiland loopt het lekkerste op de opgegeven zuid wester?

 66. De wadden staan er niet echt bekend om golven met zuidwest. Als je mazzel hebt draait het genoeg zuid of zuidzuidoost en kan het op Texel nog wel eens de moeite zijn. Wordt het meer WZW dan Vlieland. De overige wadden doen het met zuidwest eigenlijk alleen goed als er ook noordswell in zit.
  En dat zit er de komende tijd helaas niet in. Kortom, lekker aan de vaste wal blijven dus…

 67. Thanks voor je uitgebreide uitleg! Waar zou je dan aanraden om het meeste plezier te hebben van de swell dit weekend?

 68. Maakt niet zo veel uit, alleen BE en Zeeland ws toch iets te korte fetch en te weinig wind.

 69. Je gaat naar Zandvoort voor een super shorebreak.
  Wacht tot het hoge water aankomt op de bank dichts bij het strand. Holle golven zijn je beloning.
  Neem een soft-top mee, want je hebt een grote kans op een gebroken boardje!!!

 70. Hola,

  kent iemand een initiatief die wetsuits recyclen? Voelt zo zonde om hem in de prullenbak te gooien..

  Thanks alvast!

  En thanks @Tobias voor je updates!

 71. De golven voor donderdag lijken helemaal verdwenen te zijn. De wind kom het kanaal niet door.

 72. Ik heb vurenhout van de gamma gebruikt voor mijn board. Werkt prima en kost niks. Je eerste board zal waarschijnlijk ook niet je beste werk zijn.

  Gewoon lekker beunen. Mijn 8 footer weegt 11kg en surft super

 73. GFS (windguru / windfinder) idd even wat minder, maar EC en Icon nog steeds goed voor donderdag:

 74. Ik heb mijn single fin alweer ingewaxt voor donderdag en de dagen daar na. Is het wel te doen met een longboard? Of is het van die choppy windsurf?

 75. Populier werkt ook goed, licht van gewicht en goed te verwerken. Wel iets lastiger aan te komen. Dat verkopen ze niet bij gamma of karwei, je zult dan bij een houthandel moeten zijn. Zelf heb ik ergens een boom gekregen, omgezaagd en in schijven laten zagen, laten drogen. Heel leuk om het hele proces in beeld te hebben maar dat kost je wel tijd…. veel tijd 🙂
  Veel succes met bouwen!

 76. Wat anderen inderdaad zeggen, paulownia hout is een sterk en licht houtsoort en wordt vaker gebruikt. Helaas niet makkelijk te krijgen in Nederland, wel in Duitsland, alhoewel veel houtdelen vaak verlijmd zijn. Je zou ook inderdaad kunnen kijken naar populieren hout of red ceder. Wil je echt een licht board, dan zou je kunnen kijken naar balsa hout. Bizar licht en makkelijk te bewerken, maar ook weer erg makkelijk te beschadigen tijdens het verwerken. Om je een idee te geven hoe licht dat hout is, kan je een keer langs een Gerstaecker winkel gaan, daar hebben ze vaak balsa balken liggen. Het is wat duurder hout, maar je wint er veel voor terug in gewicht. Bamboe zou ook nog een optie kunnen zijn.

  Ik heb zelf ook een houten longboard gemaakt, maar dan van vuren hout omdat het voor mij toentertijd goedkoper was. Uiteindelijk heb ik hier spijt van, want het is te zwaar geworden (en het mist ook nog teveel rocker xD). Het was erg leuk proces maar het kost echt veel tijd (en meer geld dan je denkt)!

 77. Ziet er nu ook prima uit op de high res models.

  Wel heel veel wind. Om te longboarden beter op vr-ochtend met offshore.

 78. @woodensurfboard
  Paulownia is wel de heilige graal. Ik heb het besteld via Ipaulownia in spanje. Surfboard kits dus je hebt geen dure zaagmachines nodig. Balsa hout is online goed te krijgen tot 1 meter, dus heel wat stukjes verlijmen voor één dek..
  En voor een eerste surfboard is populieren of abachi triplex misschien een goedkope optie? 🤙🏼
  Gr. Bram