Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 3 januari 2024

De eerste week van het nieuwe jaar staat in het teken van de omslag van zeer zacht surfweer naar flink kouder weer. Zoiets gaat meestal gepaard met veel regen en/of wind en dat is ook iets dat deze eerste dagen heeft getypeerd en ook nog komen gaat. Surfen zonder handschoenen (wat sommigen nog gewoon doen) is er vanaf dit weekend niet meer bij. Ook zonder 5 of 6mm wetsuit wordt het lastig. Het nieuwe jaar is voor deze site ook begonnen met een nieuwe shop partner, te weten Aloha surf.nl. Dat is niet de Aloha van de webcam (ook een partner van deze site), maar de Aloha surfshop en surfschool in Scheveningen. We hebben meteen al een leuke actie voor de eerste 2 weken van januari, te weten 15% korting op alle nieuwe modellen hooded dames, heren en kinder wetsuits. Het wetsuit advies luidt dan ook echt om met iets van een hooded wetsuit te surfen in deze tijd van het jaar. Zeker vanaf de vriestemperaturen die er vanaf dit weekend aankomen. Maar eerst nog een paar zachtere dagen en genoeg swell op de radar. Hieronder de weerberichten per dag.

Woensdag 3 januari

Storm Henk ging afgelopen nacht even flink tekeer, maar het is niet de westen of de noordwesten wind die swell deze kant op stuurt, maar een zeer stormachtige oost tot noordoostewind voor de kust van Denemarken. Op de K13 boei bij Texel is goed te zien hoe mega die swell nu dichterbij aan het komen is of eigenlijk al onze kust heeft bereikt. De wind neemt af, dus om te shortboarden in Zuid-Holland is dit het moment. In Noord-Holland natuurlijk ook, maar daar blijft de zee wel heel wild en breken de golven tot op de 4e rij banken op zandvoort, egmond, bergen en alle spots daar tussen in. Wel valt de wind heel goed mee, die is na 14u eigenlijk al minder dan 5bft. Voor wind- en kitesurfen is dat al weer te weinig met dit soort woeste condities. Enige voordeel is wellicht dat het laagwater wordt en blijft. Alleen is dat voor de zuidelijke regio’s ook een nadeel, want daar komt de swell wat minder door vandaag. En het blijft daar wel waaien, zeker in België. Toch kan het daar laatste uur van de dag nog goed worden, rond mid-tij en ZW 6bft met 1m winddeining uit ZW + 1 m swell uit noordoost. In Zeeland moet je dan niet meer zijn, want te veel stroming. Wel kan daar met afgaand tij eerder op de middag nog prima gesurft worden.

Donderdag 4 januari
Op donderdag zijn de golven al weer kleiner, maar wel veel en veel cleaner in een groot gedeelte van N-H. Helaas is de wind in het zuiden meer onshore uit zuidwest, een bijzondere situatie. Samengevat in dit windkaartje bij de surf-reports. Overal waar de wind oost is, zal de surf mooi zijn met genoeg hoogte. Zeker in de ochtend en de vroege middag. Later neemt de hoogte iets af, maar het blijft de moeite. En later op de middag neemt ook de zuidwesten wind in Z-H en Zeeland af, waardoor het daar weer mooier wordt. Hoewel die noord-swell geen enkele hinder ondervindt om de kust te bereiken bij een zuidwest 5. Dus eigenlijk ook gewoon een go, zeker voor de spots die met zuidwest niet al te veel in de wind liggen. Hoogwater valt van 8-11u, dus beetje op tijd gaan is ondanks de wind wel aan te raden. Tenzij voor iets cleanere longboardgolven gaat, dan is einde middag juist weer het beste (ook voor fish nog goed genoeg).

Vrijdag 5 januari
De swell is weg, maar een nieuw klein laagje brengt toch weer een interessante weersituatie. Boven de wadden is de wind vrij krachtig oost, aan de hollandse kust zwak offshore en aan de Vlaamse een Zeeuwse kust onshore noord. Het tij valt niet helemaal gunstig en de wind maakt er natuurlijk een grote wasmachine van. Maar door de onzekerheid is nog wel alles mogelijk, afnemende wind of iets verder naar noordoost draaiend en je hebt al snel een betere surfbare situatie. En mogelijk loopt er toch nog iets van 1 foot noordswell uit het zeegebied bij Noorwegen/Denemarken. De wind midden in het lagedrukgebiedje is compleet afwezig, dus wat er loopt zal wel heel clean zijn!

Zaterdag 6 januari
Het laagje trekt weg en laat wel iets achter van swell, maar niet zo krachtig en met weinig periode. Toch prima surfweer, want de wind draait naar sideshore noord, hoewel dat voor Zeeland en Belgie wel meer onshore is. Hoogwater in de ochtend biedt de beste kansen en met 3bft wind is het ook weer niet zo erg. De condities verbeteren bij afgaand tij, alleen wordt het dan wel kleiner. Op tijd er in dus en dat momentje nog even meepakken. In N-H kan het wat langer duren voor het te klein wordt. Het tij blijft daar langer goed en ook de wind zit iets mooier side-off. Geen echt super surfweer, maar iig nog iets. Dat is ook zondag nog het geval, want met die kou op de Noordzee ontstaan allerlei kleinere laagjes die toch steeds wat kortdurende swells onze kant op sturen. Voor die van zondag is nog onzeker of het in de nacht arriveert of in de middag op tijd. Vanaf maandag is echter hogedruk aan zet en wordt de kans op schaatsen groter dan de kans op goede golven!

Wetsuitadvies, water is 7-8°C

Woensdag: Wetsuit 5mm schoen5mm hand 4mm en cap
Donderdaggoed 5mm wetsuit, boots, capje, alles
Vrijdag: Full winter en check oor-protectie!
Zaterdag: 5/4 hooded, schoen 6, hand 5, capje 3mm

44 reacties

 1. Zo veel depressienamen op één weerkaart momenteel. Dat zal volgende week wel anders zijn, met nog maar 1 naam van het hogedrukgebied dat dat boven Europa ligt. Voor nu iig nog even genoeg te surfen dankzij ‘Annelie’, ex-Henk en het laagje Dietmar dat dit weekend opvullend de Noordzee in rolt.

  https://wind.met.fu-berlin.de/wind/main.php?lId=400

 2. Ziet er nog steeds goed uit. Wel groot verschil op maar een paar kilometer afstand. De grens ligt ergens boven bloemendaal aan zee.

 3. Gistermiddag WAZ (donderdag) was echt heerlijk! Zonnetje erbij, lekkere temperatuur en bijna niemand in het water. Genieten ☺️

 4. Dooi om de noord. Maar dat geeft wel een leuke swell vanaf donderdagmiddag (of eigenlijk pas vrijdag). Ook het weekend en daarna zien er goed uit 🙂

  1. Nope, niets offshore. Wind wordt 4 tot 5 bft noord en neemt ’s avonds maar heel even af, om zaterdag weer toe te nemen.

 5. Groot verschil tussen windy en windguru voor morgenochtend. Zelfs als je voor beiden hetzelfde model gebruikt (GFS). @tobias, weet jij hoe deze verschillen worden veroorzaakt?

 6. Hallo allemaal,

  Iemand goede ideeën voor een plek waar je het maximale uit een week surfen in februari kan halen? Liefst met wat zon 🙂
  Meeste sites wijzen naar Taghazout, Essaouira of richting Fuertaventura. Is dat te doen qua drukte? Of moeten we juist ergens anders zijn voor goede golven?

 7. Net 2 weken Fuerte geweest, golven top , water 21 graden, geen wolk gezien . was wel wat druk (kerst vakantie) maar is te managen. Locals kunnen wat vervelend zijn. Je moet wat mazzel met de wind hebben (geen wind) , kan daar aardig waaien . Feb zou nog prima zijn qwa wind . Northshore / Corralejo heeft genoeg spots voor alle niveaus. Prijsniveau op eiland is ook nog eens aangenaam .

 8. NH was on-nederlands goed op de vroege ochtend. Als je kan, ga dan vanmiddag nog, dit zou bij laag water nog steeds goed moeten zijn

  1. poh als dit tegenvalt heb je óf te hoge verwachtingen óf zul je nooit tevreden zijn in Nederlandse condities…

  1. Ik heb goeie ervaringen met frontpads van 3 verschillende merken. Nooit waxen (tenzij voor grip voor de handen), goeie grip en zachter voor de ribben.

  2. Ik heb beide op mijn longboards.
   Pads zijn best duur en wax heeft toch iets betere grip vind ik. Maar pads is wel mooier en schoner en op een longboard rip je niet zo hard als op een shortboard. Het board met pads heeft dat vanaf nieuw. Ik vind het teveel moeite om mijn goed gewaxte longboard helemaal schoon te maken om daar ook pads op te gaan plakken.

 9. Gisteravond was heeeeerlijk surfen in BE!! Mooie lijn en erg clean. Ik was op mijn longboard maar de jongens op hun Fish/short die geraakten er ook vlot mee weg hoor. Van 16u erin tot we de golven wegens donker echt niet meer zagen binnenkomen. Alert waardig voor mij 👌

 10. Het was gister heerlijk aan de dijk, er zaten dikke bakken tussen. Hard werken om uit te komen. En die vliegende Belg ging ook als een speer!

 11. Hmm, ik had misschien toch een lange plank moeten kopen want ik vond het Westland vanochtend niks. Weinig hoogte maar vooral weinig kracht. De golven die iets hoger dan heuphoog waren die ploften direct in elkaar.

  1. Yoooooooo

   Op de push net in NH was echt diiiikkk veel kracht en clean. Echt top top top top.