Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 28 september 2022

Zo bijzonder slechts als september begon, zo goed lijkt de maand het nu te gaan afronden. Eigenlijk hebben we al twee weken gehad met vele verassingen en cadeautjes van moeder natuur. Inclusief een veel te koude week voor de tijd van het jaar, het kan nog! Surfen in Nederland of België is kou omarmen. Want het is een van de signalen dat er swell op komst is. Iets van negen van de tien keer moeten er dan wel golven uit het noorden komen als het ineens kouder wordt, want die kou komt in de regel altijd uit het noorden. Of het oosten, maar dan zit er meestal ook wel een swell component in, want bij oostenwind over land is dit een gekrompen wind die noordoost is boven zee.   Naast kou zijn er meer signalen die aangeven dat er wel eens golven zouden kunnen zijn zonder daar voor het internet te hoeven raadplegen. Een daarvan is de wolkenlucht. Is deze verticaal ontwikkeld met hoge cumulus buien en af en toe open stukken? Dan is de oorzaak zoals weerman Jan Visser zou zeggen een snotverkouden bovenlucht. Opnieuw is hier dus kou het signaal dat de stroming en dus ook de wind uit het noorden komt. Is de lucht echter egaal vlak en wordt de zon afgeschermd door een melkachtige waas? Dan betekent dit vaak dat er een warmtefront uit het zuidwesten nadert met daarbij een zuidenwind. Geen golven in de regel. En als laatste is er natuurlijk de wind die zonder het hebben van een krant, teletekst of het internet zou kunnen vertellen of er iets van golven staan. Hoe harder de wind en hoe meer die uit west komt, hoe groter de kans dat er grote golven zijn. Is hierbij de maanstand ook nog eens net vol of nieuw geweest? Dan kun je er nog wat bij optellen tijdens de vloedmomenten, waarbij de golven een stukje hoger en verder op het strand kunnen komen dan normaal. En andersom, met laagwater trekt het water zich nog verder terug de zee op en worden de golven kleiner met meer stroming naar het zuiden.

Zo ver het surfweer in een notendop voor de Flintstones. De dagen hebben we allerlei tools ter beschikking om een iets beter in detail golfverwachting te maken dan alleen je vinger in de lucht te steken en naar de golven te kijken. Hoewel dat laatste natuurlijk ook erg leuk is en een goede aanvulling kan zijn. In ieder geval is de kou debet aan de swell die deze dagen nog tot en met vrijdag komt binnenrollen. Zonder wind, want er zijn geen depressie die naderen. De swellhoogte is rond een meter met uitschieters naar 1,5m hier en daar. Het neemt wel langzaam in hoogte af, maar telkens zitten er toch goede momenten in waarop het even hoger is. Daarbij is het water natuurlijk nog heerlijk op peil met zo’n 19graden Celsius. Schoentjes zijn nog niet nodig en een goed nieuwe 3/2mm zou de truck al doen. Een goed gebruikte 4/3 uit de coronajaren doet het ook nog prima. Een 5/3m is echt nog niet nodig, maar denk wel altijd aan oorbescherming. En als je geen zin hebt om iets in je oren te stoppen, dan kan zo’n klein capje al een heleboel koude lucht tegenhouden. Die zijn maar 2mm dik en geven eigenlijk alleen bescherming en maar weinig warmte. Niet genoeg voor als het echt kouder worden, maar het is toch altijd fijn om bij te hebben in deze maanden van het jaar.

Omdat we dit bericht begonnen met een uitgebreide uitleg over hoe het surfweer zonder internet te voorspellen is, gaan we hieronder voor de verandering geen overzicht van de dagen met de verwachtingen plaatsen. Gebruik de tools en hulpmiddelen die hier aanwezig zijn op de site! En als je het echt niet meer weet, pak de surfweer sms service er bij, die is te vinden op surfweer.nl/sms . Uiteraard is dit geen definitieve verandering en volgt van het weekend (of hieronder in de reports) vast wel weer een verwachting voor wat de korte en lange termijn gaan brengen. Surf’s up!

80 reacties

 1. O ja, regenbogen als (surf)weerverschijnsel had ik nog niet eens genoemd!

  De zee boven TerHeijde, Zuid Holland nu:

 2. Ochtendsessie op IJmuiden viel wat tegen.
  Ja, het was clean.
  Ja, er waren golven, maar veel meer dan heuphoog was het niet. Ik vond ze ook traag en futloos.
  Ja, de zon scheen en een 4/3 was een maatje te dik.
  Ja, er waren meer surfers, suppers, waveskiers en foilers maar niet zo druk dat je echt elkaar in de weg lag.

  Ja, zo’n beetje alle elementen waren er en toch vond ik het tegenvallend.

 3. Nou ik was rond de lunch in Zuid-Holland en was helemaal top. Glassy rollers met goed hoogte (en dat tijdens laag tij). Ik heb iemand zes/zeven turns op een golf zien maken (dat zie ik niet vaak hier!). Ik snap dan ook niet zo goed waarom je naar Ijmuiden zou gaan als het zo clean is, minimaal de helft van de swell wordt geblockt door die pier.

 4. Verdiep je is in de materie van golfslag, hoogte en periode. Dan zal je de conclusie trekken dat de period erg hoog is voor de Noordzee. Zeker spots met een 2e of 3e zandbank gaat het rommelen.

  Even hoog water afwachten vanavond, dat doet wonderen

 5. Hoe komt het dat de forecasting apps (windguru) het minder goed doen voor België? Komt de swell minder goed door in het zuiden?

 6. @BE morgen ziet er wel goed uit precies .Maar vrijdag nu plots niet meer …:-( . Kon ik net verlof nemen … Of zou de wind er toch uit gaan vrijdag?

 7. er bestaat ook nog iets van opkomend en afgaand…. met ervaring zal je het leren 🤫

 8. Ff over surfen…waz was lekker vandaag rond LW. Glazig en tranquillo. En twee fotolenzen op de pier….Toevallig van iemand die dit leest?

 9. Heerlijk hoor vanochtend. Gewoon even goed bankje opzoeken. Alles voor mezelf gehad en zeker schouderhoge lijnen met power. Regenboog als permanente achtergrond ook wel eens leuk. Hele dag nagenoten.

 10. Golfhoogte neemt flink toe op het moment, op een mooie 8-9 seconden period. Richting wel steeds noord-oostelijker dus waarschijnlijk vooral in het zuiden mooie lijntjes. Toename van 125/200 cm naar 250/400cm!! Knallersessie vanavond met opkomend water en verse swell.

 11. Mooi! Daar zal morgenochtend nog wel wat van over zijn. In de middag lijkt me niet handig om te gaan wel? Dan staat er ineens heel veel wind.

  P.S. Hoe lang duurt het voor de swell van platform K13 bij de kust is?

 12. Egmond was vanochtend rond 10 uur supermooi met meer hoogte dan verwacht. Uberclean. Stoked na een fijne sessie in het zonnetje. Ik zag zelfs nog 1 bikkel in boardshort in het water liggen 🙂

 13. Het was dik aan naast de pier vanochtend. Vanmiddag voor een tweede sessie gedaan maar toen leek de glans er een beetje af. Heeft iemand idee hoe dat kan? Ik zag bijvoorbeeld wel een goede hoogte op de a12. Anyway leuke sessies de afgelopen dagen en de sfeer in Wijkiki was geweldig.

 14. Scheveningen was mooi 2 uur na laag water. Achter elkaar sets met brede lijnen. Ook wel veel close outs.

  Randen van de grootste sets waren goed te surfen. Soms franse omstandigheden

 15. Was aan vandaag! Twee sessies! Eerste niet helemaal ok qua timing, maar vanmiddag van 15-17 helemaal geweldig. Rond laag is het toch altijd beter in zandvoort/ bloemendaal.. @tobias ben benieuwd waarom je altijd rond hoog betere voorspellingen aangeeft?

 16. Wijk van 19u tot 20.30u was heerlijk clean, glassy en mooi. Lange ritten als je goed koos. Werd in het donker alleen maar beter en beter. Tijd voor meer lampen daar!

 17. Ik kan het niet meer terug vinden: kan je op p5 en p6 surfen? Of zijn deze gesloten vanwege de bouw van de windmolens?

 18. Mooi geschreven stukje tobias, erg leuk om te lezen.
  Verder hier op de wadden was het aan, glassy met dikke setjes, ritjes van achterste bank terug helemaal naar het strand. Meestal is altijd beetje afwachten wat hoge periode doet maar deze zat er lekker in.

 19. Gister middag in Wijk aan Zee bijzondere sessie, de achterste branding was ter hoogte van einde noordpier , enorme afstand tot de volgende branding richting strand. Zat veel kracht in, bij het omslaan leek het water te stuiteren. Bij de pier ook golven die na even eerste Keer omslaan opnieuw hoogte op bouwen voor een tweede keer

 20. Mooie berichten hier! Wat is vandaag een goede tijd voor Wijk? Ik moet vanuit Utrecht komen en duik natuurlijk het liefst op het beste moment het water in.

 21. Helaas de afgelopen dagen niet de golfjes gevonden die ik had willen vinden in NH. Verkeerde spots op de verkeerde momenten?

 22. Doorgaans hoogwater, dus vanochtend om 7.30 ongeveer, maar dat haal je niet meer.
  Vanavond rond 19.30 is het weer hoog, maar ook toenemend wind.

 23. gister vanaf 18.00 liep het echt geweldig in bloemendaal, niet hoog maar wel kracht en goed uitgelijnd. Eindelijk eens echte secties ipv golven die direct hun kracht verliezen nadat ze breken. Vanochtend 08.30-11.30 wijk was weinig power maar alsnog leuk op longboard. hopelijk meer van zulke condities de komende tijd!

 24. Soms zit je gewoon net een beetje tegen kwa timing of de gemaakte materiaal keuze..
  Noem maar op..
  Afgelopen zondag had ik een topdag op Wijk maar de woensdag en donderdag waren een stuk minder..
  Terwijl de omstandigheden goed waren..

 25. Oppassen… stookolie
  Na een surfsessie iets plakkerigs aan m’n voeten en m’n pak. Geen idee, totdat ik de artikelen erover voorbij zie komen.

 26. Denken jullie dat ijmuiden ook rommelig is vandaag of is de wind net genoeg noord dat het daar wel goed loopt?

 27. Morgen en route en kom langs Scheveningen, waar ik maar een keer het water in ga. Nu zie ik dat je ten noorden en zuiden van de havenmond t water in kan. Iemand tips waar ik het beste heen kan? En parkeertips? Veel dank alvast!

 28. Noord.
  Maar doe jezelf een plezier en zoek een eigen spot op 🙂
  Je hoeft morgen echt niet in de drukte te liggen en 8 euro per uur te betalen voor parkeren.

 29. Damn 8€ per uur :s
  En dan nog lees ik vaak dat t zo druk is in Scheveningen.
  Surf normaal in noord Holland, maar pik morgen een board op, dus dacht als ik in de buurt ben ga ik daar een keer surfen….
  Nu weet ik t niet zo meer

 30. Oke nog geen 8 euro dit jaar, maar evengoed veel geld vergeleken met andere spots.
  De kustlijn is lang, hoe noordelijker hoe groter morgen.

 31. Morgenochtend is Scheveningen waarschijnlijk wel druk, echter op het moment dat je iets meer naar de pier toe gaat kan het al rustiger zijn. Het breekt verder van het havenhoofd af wat minder mooi, maar er zijn wel golven zat..

  You should give it a try! Als je echt graag wilt. Weet dan dat het druk kan zijn. Scheelt een hoop irritatie in de line-up 🙂

  Cheers

 32. hoi hoi, zojuist lekker in het water gelegen bij Noord en het viel mij op dat er behoorlijk wat zwarte plakboel onder mijn voeten en op mijn board zit. Weet iemand wat dit is en waar het vandaan komt?

 33. Jezus, Jezus, en nog eens Jezus. Wat een dikke sessie net naast de pier waz on sup. Alleen(!) met Paul de waveskieer, dikke bakken pakken op de achterste banken.
  WNW windswell is altijd dik aan. Wat een kracht ook. STOKED

 34. Ik zag het ook bij meerdere aan hun voeten. En ook op de wax van mijn eigen board.
  Zal dat het stookolie zijn wat ze eerdaags hadden aangetroffen in zeeland?

 35. Jij bent enthousiast, lekkah man. Ik heb vandaag op een andere plek meer over dezelfde man gehoord 😉 Wat mij betreft was wijk vanmiddag een redelijk prettige klotsbak. Had niet door datt achterin kennelijk zo goed was, en anders was het volgens mij nog een (te) lange peddel!

 36. Is onshore 20kts het proberen waard in Wimereux? Had gehoord dat het ook goed was zelfs met wind op…

 37. Yihaa topdag en goede timing inderdaad dirbee ging helemaal los ben benieuwd of filmpje gelukt is 👍🐬

 38. Scheveningen alles onder de olie.. Iedereen heeft het onder zn voeten en onder zn board.. Erger dan gisteren. Bah

 39. Sorry op zn board.. Het drijft langs het strand komt aan je voeten en daarna op je board. Het moet echt veeel zijn want iedereen heeft een soort panterprint onder zn voeten

 40. Ja echt heel smerig! Bij mij is het zelfs in mn wetsuit gekomen. Is al een oudje met gaten, allemaal zwarte plekken en vegen op mn benen. Vieze boel!

 41. Inderdaad gore zooi! Zat even aan m’n voet, kreeg t niet meer van m’n handen af.
  Was wel gezellig in t water…
  En nu m’n voeten schoonschuren, en m’n plank schoonschrapen.

 42. Schoften zijn het. Ging natuurlijk heel erg per ongeluk die lozing. Van zeeland tot aan Noordwijk. De tyfus voor de daders. Sorry voor mijn slechte Frans. Wij kunnen nog wassen en schrobben en overleven het wel. Voor de zeehondjes, vogels, etc is het helaas een ander verhaal.

 43. Excuses, toen ik naar boven scrollde zag ik een linkje van NH-nieuws dat het door een aanvaring is gekomen.
  Dus ik neem mijn woorden terug.

 44. Wel gek ik heb vammorgem rws gebeld en gemeente om melding te doen. Werd gebeld door ad net interview gehad en mocht lekker klagen in de krant.
  Staat er morgen in en ze zoeken naar meer info over wat er nou precies op je huid zit. Rws en gemeente geen gehoor maar het journaille is wel strijdbaar voor een schone zee.

 45. Klein beetje olie op m’n board. Verder niks van gemerkt. Mooie lijnen rond laagwater !!!

 46. Bij Rapa Nui lagen er vier
  En die hadden echt heel veel plezier
  Want van veraf leken klein
  Maar van dichtbij waren ze fijn

  (De pepernoten liggen alweer in de winkel en daar word ik zo rijmerig van.)

 47. Ja ik word nu wel een beetje gek. Nu las ik juist wel weer dat er stookolie geloost is.
  Dus toch de tyfus voor de dader(s)!

 48. Die rijm had ik ook niet willen missen,na zo’n stuk rijden.
  En een mooie zonsondergang

 49. Weet iemand of die stookolie ook in IJmuiden ligt? (Niet dat ik denk dat de NOS fake nieuws is he, maar voordat ik er morgen voor Jan L. heen rij….)

  Vandaag lag er nog veel op Brouwersdam en Ouddorp.

 50. Naast wat reacties hier op surfweer heb ik nog verder geen contact met iemand via whatsapp of iets. Mocht iemand het leuk vinden om samen te surfen let me know (stuur een bericht). Voor de flat days heb ik een surfskate liggen en ik voorspel meestal de golven zelf. Mijn nummer is 0615065905.

 51. IJmuiden weet ik niet.
  Bij Wijk aan Zee (windsurfpad) lagen wel grotere, harde, zwarte klompen op het strand. Geen idee wat het was, maar vond het er vreemd uitzien.

 52. Wat een land wonen we eigenlijk…als je niet beperkt wordt in de hobby’s kan je elke dag in het water liggen om te surfen, kiten, wingen noem maar op 🙂

 53. Ik word vooral beperkt door de hoeveelheid ruimte in m’n schuurtje en m’n bankrekening. Maar we sparen rustig door voor het volgende speeltje (foil) hehe

 54. Vanmiddag 12 o’clock voor surfje bij Wijk. Goede hoop, maar damn kniehoog en nul lijn.

  Matig.

 55. Wie heeft ervaring met regio Alentejo – Costa Vincentina in november?
  Lijkt me goede periode qua kans op deining, maar misschien ook veel wind. En is het nog een beetje aangenaam weer zo laat op het jaar? Bedankt voor de tips!

 56. Wij gaan meestal in januari naar het zuiden, rond portimao. Afgelopen 3 jaar prima weer gehad, korte broek en T-shirt. Ook best wat aardige surf in de regio. Rond Lissabon was t wel een paar graden frisser.

 57. Sagres is ook een fijne plek om te zitten. Qua dorp stelt het weinig voor maar je bent dichtbij 2 kusten, de zuidkust en de westkust. Daardoor is er altijd wel een plek die goed werkt met wind en swell (bij te grote swell wijk je uit naar de zuidkust). En inderdaad in november is het nog prima weer, het is de zonnigste regio van Europa geloof ik (na tenerife misschien)