Surfweer woensdag 27 juli 2022

Een dag in de zomer. Weinig wind, hoge golven met boei-waardes van 2m op de wadden en 1,5m elders langs de kust. Alleen het zuiden heeft iets minder hoogte, maar geniet dan weer wel van de meeste windluwte aan het einde van de Noordzee. Of het begin, het is maar hoe je het bekijkt. Bij wind uit het zuiden is de kust voor België juist het begin van de Noordzee van waaruit de deining ontstaat. Nu is het echter andersom, en begon de swell vanaf Noorwegen op te bouwen met een lange fetch naar het zuiden. Precies het meest ideale uitgangspunt om de hoogte en meest krachtige golven te krijgen. Daarbij moet wel gezegd worden dat hoe langer de periode wordt, hoe meer de golven ook worden afgebroken door de ondiepere delen van de zuidelijke Noordzee.

Woensdag 27 juli
Het is even wachten tot het hoogwater tij de golven en stroming weer naar de kust duwen, maar dan verbeteren de condities significant. Als eerste is dat in het zuiden, bijna 3 uur eerder dan in het noorden. Dus zo’n beetje vanaf het begin van de middag al, terwijl het noorden zal moeten wachten tot later in de middag. Het noorden heeft dan wel als voordeel dat het de rest van de dag goed genoeg blijft voor een surfsessie. In het zuiden zal het einde van de middag al gedaan zijn, zeker voor België ziet de avond er niet al te best uit, ook omdat de wind uit het noordoosten gaat waaien. Daar is dat side-on shore, terwijl deze richting in het noorden juist offshore is. Hoe later hoe cleaner het weer wordt overal, maar wel bij afgaand tij, dus kortere golven. Toch voor de wat grotere boards zou de avond dus mooier kunnen uitpakken dan eerder op de middag. Het hoogtepunt met max 1,4m op de sets zal echter met hoog water zijn overal. Ergens in de middag, ook in Zuid-Holland, waar het overigens ook in de middag en avond nog ok blijft. De noordoost is wel iets side, maar neemt af en draait steeds meer side-off met zonsondergang. Op de wadden is het allemaal anders, daar komt hoogwater nog een stuk later en is vooral de late avond het beste moment. Wel zal het daar rommelig blijven door de hoogte en de aanlandige richting. Een dagje wachten zou het beste moeten zijn.

Donderdag 28 juli
Nog altijd de swell uit het noorden, die in totaal 3 dagen is gepasseerd. Het begon al op dinsdagmiddag/avond, iets vroeger dan verwacht. Mogelijk zou het ook iets vroeger weer weg kunnen zijn, maar de golfhoogtemetingen in het noorden zijn nog altijd op 1 a 1,5m. Dat zou genoeg moeten zijn voor helft aan swell eenmaal aan onze kust gearriveerd. Vooral in het noorden en op de wadden, waar het in de ochtend nog eventjes hoogwater is. Toch kan ook met laagwater, en in zuid-holland is dat al snel, genoeg mooie lijntjes arriveren. Zeker de moeite met long of funboard, omdat de wind aflandig blijft. Met uitzondering van België en deels Zeeland, daar tegen twee a drie uur in de middag een lichte noordoost van rechts die de kleine surf wat rommelig maakt. Ook omdat die dan vrij klein is, is het daar niet echt meer mooie lijn. Maar de hoogte zal nog wel voldoende zijn voor een funboard sessie.

Na donderdag is alles weg, de noordoost wind weet geen swell te produceren. Ook voor België niet, wat meestal juist gunstig ligt als er iets uit noordoost te verwachten is. Voor de lessen kan er wel iets aangewezen worden wat met softtop aan te peddelen valt. Zeker met opkomend tij is het dan 99% flat en 1% enkelhoge smurfensurf. Vanaf het weekend gaat er wat veranderen. Zaterdag keert de wind al west, maar blijft nog zwak. Zondagavond wordt de zuidwestenwind wat harder en draait in de nacht naar noordwest. Mogelijk meteen op de 1e dag van augustus al een eerste swell die dan 1-2 dagen blijft. Het komt dan niet van ver, dus duurt korter. Maar komt in ieder geval beter over de banken rollen met een iets beter passende golfperiode (orbitaal).

Neopreen-watertemp advies:

Woensdag: Wetsuit 3/2mm short of long-arm
Donderdag: Warmer dus 3/2mm of shorty
Vrijdag: wetsuit naar keuze/a>
 1. Hoogte op K13 ziet er prima uit. Is wel pal noord, wat als nadeel heeft dat het de N-Z stranden iets te veel parallel langs deint als het te laag water is. Het voordeel van pal noord is wel dat de swell helemaal goed doorkomt naar het zuiden. En dan met name ook zuid-holland zuid en ws ook Zeeland en België als de periode niet te hoog blijft. Maar tij kan dan eventueel voor de rest zorgen.’

 2. Pal noord, maar de hoogte is aanwezig.

 3. Going in thanks for the call

 4. Einde ochtend erin geweest in Scheveningen. Heb mij prima vermaakt, heerlijk longboarden !

 5. Korte vraag: 4/3 wetsuit nodig in Bretagne komende weken? (geen ruimte over in auto/boardbag) thanks alvast!

 6. Ik doe in deze periode altijd winterpak 5.4 mm met booties en gloves aan 🤙🏽☀️

 7. Westland ging af einde ochtend en middag. Holle bakkies van 1,5 meter en niet druk. Het is net als Bali belly saus … daar lust ik wel meer van! Hmmmmmm

 8. Hier is mijn analyse: heerlijk middagje!!!!!!!!!

 9. Hetzelfde als hier. Tenminste 3/2 als je er langer in wilt blijven.

 10. Einde middag Noordwijk was ook weer genieten!

 11. Zit nu in Crozon iedereen heeft een 3/2 full suite aan. Ik niet surf ook meer dan zitten. Prachtige lijntjes op kniehoogte.

 12. Echt heel matig vandaag in Domburg. Af en toe echt dikke bakken, maar het sloeg allemaal snoeihard dicht in kniediep water.
  Niet te doen on sup. Misschien wel leuk voor de hardcore shortboarders?

 13. Wat een lekkere condities vandaag. Ondanks lichte onshore toch mooie lijnen in Zuid Holland. Stoked

 14. Wijk was heerlijk met hoogwater 🤙 Beetje wind maar lekkere power!

 15. Noordwijk ruk rond hoog

 16. Een kleiner boardje is tegenwoordig wel nodig in domburg door de shorebreak die is ontstaan. Toch lekker gesurft. Heb toch wel wat longboarders zien rippen. Die gewoon wat dieper gaan liggen en dan keihard peddelen om net voor de klappers nog vol down the line te boeken

 17. Tijdens het surfen op Scheveningen, rond de hoogte van de strandtent Aloha, ben ik in het mijn horloge, niet ver van het strand in het water verloren.
  Het is voor mij een horloge met significante emotionele waarde, gekregen van mijn verloofde omdat ik te lang in het water bleef ;).

  Het horloge is een Suunto 9 Baro Titanium Zwart.

  Mocht je bij toeval het horloge vinden graag contact opnemen met mij.
  Ik heb het serienummer e.d. ter verificatie.

 18. Ziet er lekker uit op de webcams.. helaas achter mn laptop voor werk. zou er vanavond nog iets van over zijn ivm de wind?

 19. Waar vind ik een golfspectra model voor de kust van België? Liefst regio Oostende of ergens dichtbij…

 20. Loopt van noord naar zuid, dus de laatste is de dichts bijzijnde voor Belgische kust.

  https://surfweer.nl/spectra/

  De Schouwenbank directional waverider 2.

 21. Thanks!! op zoek naar goede golven is een topboek btw

 22. Zijn er ergens foto’s van gisteren in Domburg te bewonderen ?
  Domburg is na de strandverhoging van een paar jaar geleden er toch wel op achteruit gegaan wat betreft kwaliteit vd golven …:-( . Inderdaad die shorebreak maakt het wel wat moelijker. Allee dat is mijn gedacht . Voor anderen kan dit misschien beter zijn.

 23. dit was domburg gisteren 27/07

 24. @slimme mensen 2, ben jij gewoon Tobias onder een andere naam? 😉 Haha nee klopt, ik heb hem ook en ook kado gedaan, handig boek!

 25. NH was vanochtend vroeg prima. Nog weinig wind en mooie rechtse lijnen. Soms even wachten tot er weer wat binnen kwam rollen en ondertussen genieten van het lekkere weer. Set golven waren zeker de moeite waard. Happy Camper.

 26. Nonsens… P3…

 27. Zoek gewoon eens op insta naar #domburg of iets dergelijks. Dan vindt je genoeg foto’s.

 28. Slappe hap vandaag, jammer!!

 29. Was lachen gisteren, niet echt clean maar wel power. Ook de eerste X dat ik een vriend gebarreled zag worden. Nee hij had niet eens tijd voor een pop-up ik zag hem door de golf heen omhoog gezogen worden en werd keihard naar beneden geknald. Hoopte vandaag eigenlijk nog op kleine restjes van gisteren maar het ziet er wel heel (te) klein uit op de cam.

 30. Zaten een paar fijne bij @langevelderslag maar iets teveel zwemmers op de piek om tussendoor te slalommen, ben maar verderop gegaan, wij kunnen het hele jaar de plomp in

 31. @ jelle nope haha juist een surf hungry hippo!

 32. Heerlijk gesurfd met de girls in Wijk. De coaching van Sjaak was echt weer heerlijk. Genoten.

 33. Bij het aller aller allereerste licht was ie echt grandioos vanochtend in Zuid Holland Noord. Strak offshore en een hele mooie meter op de sets. Maak. Me. Gek.

 34. @bretagne: in het zuiden (etel, ste barbe, cote sauvage) kan 3.2, zeker met zon en weinig wind. 4.2 mij soms te warm…

 35. 3/2 en 2/2 kan in bretagne. Als het warm overdag is, kan je prima in een 2/2 surfen.

 36. Als ik surfforcast mag geloven gaat t serieus los in Biarritz? Volgende week woe en do En in z france😀 …

 37. Zou de ZW straf genoeg zijn voor enkele fun golven in BE late middag met afgaand?

 38. Ik geef het wel een kansje. Vooral voor het noordelijke holland.

 39. harder dan 25km/h waait het niet, de fetch is wel oke van grote maar de duur dat de wind er staat is ook maar kort. Dit lijkt me te weinig om echt surfbare golven te creëren. zeker in belgie niet, in noord holland mischien als het zich over die afstand wat kan organiseren maar het moet er eerst wel geraken natuurlijk. Voor beginners mis wat foamies te nemen maar zal wel heel zwakjes zijn.

 40. Komen er nooit golven door het kanaal geperst voor BE bij deze windrichting?

 41. Zal het vandaag of morgen nog surfbaar worden?

 42. Mooie fun lijntjes op de Noord van 11 tot 2!

 43. lekkere lesgolfjes plus plus nu in Scheef!

 44. ZH noord was heerlijk

 45. Hey! Ik wil eind augustus een tripje maken (mits de voorspellingen een beetje gunstig zijn) richting Frankrijk. Iemand tips wat goed aan te rijden is? 8-9 uur rijden is wel de max aangezien ik niet heel lang kan..

 46. lastig 8-9 uur dan kun je beter over de tolwegen doorjassen naar Bordeaux en omgeving. Normandie en Bretagne lijken dichterbij maar kosten veel tijd op het laatste stukje. Zelf in 10 uur naar Crozon gereden.

 47. Staat een stevige briesje hier in Egmond,lijkt wel opbouwend!

 48. Hi @France,

  Als je zou willen, zouden we wellicht samen kunnen rijden richting Seignosse / Hossegor. Ik ben van plan eerste weekend van september (die zaterdag) te gaan…
  Als je even je nummer achterlaat, contact ik je 🙂

 49. @France, sowieso de Vendée overwegen. Leuke spots, dichterbij en vaak mooi weer. Minder exposed dan Landes, dus met pech is het er wel flat maar je geeft zelf al aan dat je toch alleen wilt gaan met goede voorspellingen

 50. Ziet er goed uit daar, nog tips daarvoor? bvb Parijs vermijden, met wat voor condities het daar het beste is etc?

 51. @Vendee vwb route kun je via Rouen ipv Parijs. Afgelopen weekend bijna geen file gehad of gezien op black saturday

 52. @Vendée, hangt er volledig vanaf wat je wilt. Longboarden bij les Dunes of Tranche-sur-Mer, snelle holle golven bij Bud Bud, rippen bij Sauzaie of “gewoon lekker surfen” bij Sauveterre. Bij dikke swell en/of wind bieden de baaitjes bij de stadjes/plaatsjes (Sables, st Gilles) soms beschutting (afhankelijk van richting)

 53. Misschien toch een klein rimpeltje dit weekend?

 54. Een heel klein groefje op de zaterdagochtend misschien?

 55. Misschien vanavond 20-22 in NH?

 56. 3/2 was precies goed. En de golven ook.
  Was echt genieten afgelopen dagen!

 57. Wordt vanavond nog de moeite?

 58. Dat is tof! Happy memories!

 59. Zal er met opkomend vanavond nog wat tussen zitten, of juist helemaal niks, specifiek langs Noord-Holland?

 60. Tnx for the call Tobias. Was heerlijk longboarden vanochtend in omgeving Scheveningen. Waande me in het buitenland. Zonnetje erop, lachende ogen, fijn rollende golfjes en glinsterend water. Genieten.

 61. Was toch wel een heerlijk ochtendje zo rond hoog. Clean heupje, lange ritten, perfecte noseriders! Was genieten op longboard, sup en foil.

 62. Ik ben morgenochtend/middag in de buurt van Callantsoog. Mogelijk neem ik m’n plankje mee. Weet iemand wat het beste getij is om daar te surfen?

 63. Afgelopen donderdag Rip Curl Flash Bomb 3/2 wetsuit laten hangen buiten bij The Shore op Scheveningen. Is nu weg… Iemand gevonden? Heel veel koekjes voor de vinder! 0612749279

 64. Het was cleane zomer surf van 09:00 tot 11:00

 65. Misschien een onmogelijke vraag, maar als je 3 weken vakantie neemt met je vriendin in september, zelf ben je 40 en een intermediate surfer, je vriendin is novice en wil wel eens proberen, maar zij wil ook relaxen, een heerlijk boutique of luxe hotelletje bewonen, lekker gaan eten en af en toe eens een meer cultureel uitstapje maken, waar ga je dan naartoe? Het mag gerust ver overzees zijn… we hebben Bali, Costa Rica, Portugal, Bretagne al achter de rug bijvoorbeeld… gewoon effe inspiratie opdoen, merci!

 66. – Spanje (Bilbao, Conil de la Frontera)
  – Usa ( Cocoa Beach, San Diego)
  – Thailand ( Phuket)

 67. Biarritz

 68. Ga lekker naar Hawaï!

 69. Kijk eens op lowpressure.co.uk/surftravelplanner. De gewenste maand of streek intikken en je krijgt alle mogelijkheden.

 70. Siargao in de filippijnen.
  Mexico puerto escondido.
  Maladives
  Sri lanka
  Zuid afrika
  Chicamas.

 71. Deze week nog onder de 6u rijtijd van België nog ergens wat deftige golven?

 72. Ik zie bijna niets over gisteren. Dus hierbij; het was heeeerrlijk. Frankrijk in zomer gevoel en echt lekkere golven en lange ritten op Wijk. Met zon en te heet in 3/2, geweldig dagje.

 73. Hoi, verblijf volgende week een aantal dagen in Noord Frankrijk. Kan iemand me vertellen wat de kansen daar evt zijn en welke spots aandoen? Veel dank!

 74. Scheef idem! Geen wind, warm, lekkere golven en niet te druk!

 75. @Paradijs Een rondreis of gewoon chille in Costa Rica zeer aan te raden. Cultureel niet veel maar Surf en avontuur 10/10 mooiste waar ik tot nu toe geweest ben.
  Santa Teresa, Noord kant, kan je je prima vermaken. Als je nog uitstapjes wilt maken kan je naar de Caribische oostkant of lekker dichtbij naar het regenwoud van Monteverde. Maar Puerto Viejo in de Caribische oostkant is ook te gek. Corcovado is één van de mooiste plek op de wereld als je de Freek Vonk in jezelf naar boven wilt halen. Google maar zal ik zeggen. 🙌🏻

 76. Omgeving Phuket is leuk! Alleen zou ik zelf eerder richting Lombok gaan voor de surf.

  Niet dat Phuket tegenviel.. (net terug van 2 weken surf daar). Mooie lijnen en hoogte door de monsoon wind. Alleen denk ik zelf dat Lombok net wat consistenter is m.b.t. de golven en de omgeving interessanter is op de dagen dat je niet wilt surfen. Phuket is relatief klein..
  Gemakkelijk een doorreis maken vanaf Lombok is ook chill.

  In ieder geval succes met het zoeken en have fun!

  Cheers, Peet

 77. Volgende week lijkt er wat aan te komen (windguru).
  Zou 1 dag vakantie willen plannen, welke denken jullie dat het beste zal zijn?
  Regio België/Domburg

 78. Is vanavond nog een beetje aan qua surf op Hoek van Holland?

 79. Morgen ergens nog surf in N-H? Lijkt er niet op hè?

 80. Goeiemorgen,

  Iemand ervaring met Frankrijk eind september, qua golven én weer?

 81. Omgeving Bidart mooi longboarden sept-nov. Water nog warm en aangenaam nazomer weer.

 82. Ben in september toch ook eens naar San Sebastian – Bidart – Biarritz omgeving gegaan, mooie grote en consistente mellow golven gehad toen ged. 2 weken. De Atlantic produceert altijd wel wat denk ik.

 83. @Frankrijk, qua eind september kan ik je Hossegor (La Graviere) aanraden. Leuke piekjes met soms een goede pit, en niet al te druk in de ochtenden.

 84. Bijna tijd om een nieuwe update te schrijven. Ziet er goed uit voor volgende week!

 85. @Tob can’t wait #stoked

 86. Zou dinsdag 16 augustus te doen zijn van golven ? In Scheveningen ofzo? Iemand die me kan helpen?

 87. Dinsdag is er volgens de modellen nog geen golfje te bekennen.

 88. @Lindsay medebelg ja? Beter donderdagochtend/avond of vrijdagochtend

 89. Bali

 90. Yes Idd mede-Belg
  Dinsdag verjaardag en laatste dag vrij vandaar de vraag

 91. @Lindsay moooi hoi van de westkust! En jaa zit niets in hoor :/

 92. Mogen we weer? Ben benieuwd naar je update met de huidige weerkaarten Tobias.

 93. Helaas maar een halve dag swell, en precies met de peak ook midden in de nacht van woensdag naar donderdag.

  Maar ja, dan kunnen we iig 2 x surfen. Woensdagmiddag en Donderdagochtend waarschijnlijk!

 94. Thanks. Wordt gewaardeerd 🙂 Wel de dikke plank meenemen denk ik he? Waar kan ik trouwens die 3d golfspectra vinden (tijd, golfhoogte en frequentie)? Als ik google, vind ik op de site van rws alleen die grafiek met de golfrichting en die tabel met Hs7 e.d.

 95. Bedoel je soms woensdagavond? Daar zou ik best mee kunnen leven! 🙂

 96. Yes En, En!

  Spectra hier https://surfweer.nl/spectra/

 97. Wilde woensdag en donderdag naar Camperduin of Wijk aan Zee gaan – zal daar ook iets mogelijk zijn?

  Hartelijk dank !

 98. Ook En En, woensdag en donderdag.
  Take care.
  https://www.hartvannederland.nl/nieuws/weer/weerbericht-regen-onweer-woensdag-17-08-2022

 99. @Tobias, is het een idee dat je misschien een FAQ-pagina upload op de website en bijvoorbeeld wat standaard vragen die meerdere keren per week gevraagd worden beantwoordt?

  Bijvoorbeeld:
  V: Is het wat op woensdagavond op locatie x?
  A: Abonneer op mijn surf sms, of kijk op windy/msw/golfspectra modellen. Of ga naar de zee en ontdek.

  Ik zou het persoonlijk leuk vinden dat er wat meer reports worden gedeeld, maar ik snap ook dat het voor de beginnende community waardevol is om te weten, je moet het immers leren. Ik ben benieuwd hoe je daar naar kijkt

 100. Op welke waddeneilanden kan je eigenlijk goed surfen? Ik weet dat Texel super is, maar hoe is het op Terschelling bijvoorbeeld?

 101. Gewoon helemaal goed joh

 102. Weet iemand waarom de webcam van wijk niet werkt op sommige apparaten? (Apple niet, Android wel). Alle andere webcams werken wel….

 103. Nu snap ik ondertussen wel het een en ander aan kaarten/spectra etc. voor de golfvoorspelling, maar van het voorspellen van onweer heb ik bepaald geen kaas gegeten. Iemand die beter zicht heeft op hoe het zich vanavond gaat ontwikkelen? De J6 boei loopt al wat omhoog dus ik hoop dat het onweer vanavond met opkomend mee gaat vallen..

 104. Webcam van Wijk werkt wel op mijn iPhone.

 105. https://www.buienradar.nl/nederland/neerslag/onweerradar/actueel

  Slechts 30min vooruitzicht, maar geeft wel een aardig beeld van de huidige ontwikkelingen (incl. blikseminslagen).

 106. Misschien ouderwets, maar je kan toch omhoog kijken. Als het heel donker wordt ga je eruit.

 107. Hmmm lastig, vanavond met hoog water (20:00) er in of morgenochtend vroeg 07:00 nog met opkomend…. (Westland)