Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 26 februari 2020

74 reacties

 1. Het laagje ligt donderdag om 13:00 tegen de Frans/Belgische grens. Onze kusten liggen in de windvrije zone boven het kleine lagedrukgebied:

 2. Ik probeer wat beter de verschillende spots te begrijpen bij mij in de buurt. Ik ga eigk meestal naar Wijk om te surfen, maar het is er vaak wel wat drukker. Ik vraag mij dan ook af wanneer het bijvoorbeeld in Zandvoort/Bloemendaal net zo lekker loopt?

  Is dat bijvoorbeeld als er een cleane swell binnen komt in combinatie met weinig wind?

  Zandvoort/Bloemendaal hebben dus geen protectie van een pier, betekend dat dan dat het bij deze spots standaard een stuk minder clean is of dat er bijvoorbeeld meer stroming is?

  Ik surf nog niet zo lang, maar ik vind juist het hele voorspellen van de condities best interessant. Tips zijn dus welkom! 🙂

 3. Veel heeft te maken met de richting van de kust ten opzichte van de richting van de swell. De meest gangbare swellrichting is uit het Noord tot Noordwesten.

  Op onderstaand kaartje zie je dat de banken in de hoek van een havenmonding of pier iets meer richting het noorden zijn dan de rest van de kustlijn. Dit zorgt er in het algemeen voor dat de golven daar dus wat meer recht op de kust aankomen in plaats van dat ze de kust meer ‘schampen’. Daarnaast geeft een pier natuurlijk ook protectie tegen wind (in geval Wijk aan Zee protectie tegen wind uit het zuiden). Maar met weinig wind of offshore geldt dat er cleane surf is op iedere andere spot.

  Zeker als je nog niet zo lang surft is het erg fijn om ergens te liggen waar het niet zo druk is. Dat kan op Wijk ook al heel goed als je een paar honderd meter richting het Noorden loopt. Succes!

 4. Dat heb ik ook, ik surf ook nog niet zo lang en probeer dan ook niemand in de weg te liggen en pak daarom ook liever de iets ‘mindere’ spot. Alleen van heel het voorspellen snap ik nog geen drol. Vind het ook erg leuk als er iemand hier of Tobias zelf wat uitleg erbij zet vaak.😇
  Gistermiddag was ik redelijk op tijd klaar en omdat het nu tot bijna 7 uur alweer licht is besloten toch nog even te gaan (domburg dijk) maar was voor mij erg uitdagend, achterin echt flinke grote en holle/snelle golven en daar een paar van over me heen gehad, dus dat is dan niet tof, toen maar de wat meer shorebreak wat gepakt met de wat minder holle golven tussendoor, maar daar kom je niet echt voor.
  Vanmiddag weer op tijd klaar, ik ga dan wel weer kijken of het kan, maar lees ook springtij, dus vrees er een klein beetje voor of ik pak eens echt een kleiner board en ga gewoon direct lekker in de shorebreak liggen en aan de snelle pop-up en duck dive oefenen (alhoewel dat in die klotsbak ook vaak niks uitmaakt omdat de volgende 6 golven al direct over je heen rommelen😄)

 5. Als je jarenlang op dezelfde spot en een tweede dichtbij surft leer je de zee en spot lezen

  Voor mij is dit al 20 jaar wijk en ijmuiden omdat je via de sluisdeuren van ijmuiden redelijk snel kan switchen als het een niet doet wat waarschijnlijk de andere kant , weliswaar wat minder hoog, wel voldoening geeft!

  Als er bv Noorddeining staat met windkracht 3/4/5 is wijk bijna altijd een klotsbak en dan is IJmuiden bv door bescherming van de pier een goede optie en ik vind persoonlijk eigenlijk IJmuiden mijn favoriet omdat het een heel mooi natuurstrand, weinig mensen en veel natuur en dieren om je heen, is die in een mooie curve doorloopt tot Bloemendaal. Het strand loopt heel lang geleidelijk de zee in, bij de pier dan, waardoor je langere lijnen hebt hoe meer zuidelijk wat hoger, en lange ritten maakt wat weer bevordelijk is voor je skills!
  Maar alles heeft te maken met de kracht van de Fetch uit het noorden!

  Maar bij een sterke zuidzuid wester word ook ijmuiden een klotsbak en zoek je zoals eerder beschreven beschutting achter pier wijk!

  Jammer dat ijmuiden geen goede livecam heeft want dat scheelt een hoop tijd en brandstof…

 6. Wil je het voorspellen onder de knie krijgen om met surfbare condities in het water te liggen, dan is het heel handig om vaak te kijken naar de combinatie wind en golven. Dat kan heel goed met bijvoorbeeld de site windy.com

  Rechts bovenin kun je de voorspelling voor wind of golven selecteren. Kijk je naar vanmiddag in zeeland, dan zie je flinke aanlandige wind (20 knopen) en ook aardige swell 1,5m+. Dat betekend dus aardige klotsbak, want hoe harder de aanlandige wind, hoe groter de rommel en hoe meer sideshore/aflandig, hoe cleaner.

  Kijkend naar morgenochtend 0800u dan zie je nog steeds golven uit het noorden (1m+), in combinatie met aflandige wind in Zeeland, maar juist aanlandige wind in Noord-Holland. Morgenochtend is zeeland dus de place to go.

  Met vaak naar de combinatie wind/golven kijkend en de actuele condities(webcams) kun je een hoop leren!

 7. Maar natuurlijk beter (of cleaner / kleiner) morgen overdag. Dan is Zandvoort net zo goed als Wijk of waar dan ook. Windkracht 0:

 8. Super, ga ik ook de Windy app idd gebruiken en in de gaten houden.
  (Geeft bij mij nu trouwens voor vandaag 0,6m primaire swell en morgenochtend ook)
  De nuances leer je idd vooral van je ‘eigen spots’ wel door te gaan, ik merk nu ook al dat je in korte tijd veel scherper bent en kijkt ook naar golven dan voorheen.
  Eerst denk je er staan golven dus we gaan, dat kan wel een beetje als je met alles ‘overweg’ kan, maar zeker als het goed klotst kom ik (nog) niet achterin door de branding heen vaak.
  Dan heb ik eigenlijk ook liever een kleinere golf die cleaner is, zit dan ook vaak meer kracht in.
  De kaarten leren lezen gaan we dan nu ook doen🤓
  De webcams heb ik meestal nog het meeste aan ook idd, maar is leuk en interessant om wat meer te kunnen bekijken van tevoren of bijvoorbeeld het weekeind een tijdstip brengt met goede surf en juiste getij dan ook.

 9. @gerry
  Ja idd voorlopig nog ff niet totdat de nieuwe deuren klaar zijn!
  Maar via tunnel gaat prima en is 15 minuten langer!
  Ik trek mijn pak niet eens uit en gebruik een raamzeiltje voor ijsbescherming voorruit op de stoel! Scheelt veel tijd alleen je autoblower moet overwerken hahaha!

 10. Vond Scheveningen Pier (8;30-9;30) beetje matig, weinig kracht. Desalniettemin, genoten van de eerste sessie van het 2020!

 11. Zandvoort was matig helaas. Wel lekker rustig en elke goede set was voor mij. niet ver afgedreven.

 12. Met die hele reeks stormen van de afgelopen tijd is er overal heel veel zand verplaatst , het kan dus zomaar zijn dat een bepaalde spot nu anders loopt als voorheen.

 13. Topdag om te surfen Stoked!

  Baas ff bellen dat ik Corona heb…😷

  Hij weet niet dat ik Bier bedoel…🌊🏄‍♂️

 14. Ouderwetse klots; windchop en deining van verschillende richtingen. Na half uurtje naar de kant gegaan. Voor oude man op SUP niet te doen. Volgende keer beter.

  Paar forse projectielen in het water (houten balken en plaat met stukje balk) tegen gekomen. Pas dus op als je vandaag of morgen het water opgaat.

 15. Wijk was waaaanzinnig tussen 15.30/18.00uur opkomend tij

  Weinig wind zuid superclean naast pier vanaf 1700 keiharde 6/7bft nog steeds clean naast pier 40 meter verder noordelijk naast pier big windwaves!

  Vanaf uurtje of 1800 blies de zuider alles clean en drifte je zo de zwell in!

  Was erg koud voor een zuider 7 ? vreemd🤔?

 16. Vond het ‘s ochtends ook erg fris. Thermometer zei 6 graden, maar voelde als 1. En tien was de wind 3 tot 4 bft.
  Laag dauwpunt?

 17. @bertski
  Jaja! Ik was er ook! Niet druk en bij de pier was het ongekend!
  Ik lag eerst verder maar zag de ‘vrachttreinen’ binnen rollen! TJonge jonge wat een feest

 18. Is er vandaag nog iemand geweest😇
  Ik had een keertje geen zin om tegen die die weer te moeten worstelen maar zag op de webcam soms nog best mooie golven

 19. Goedemorgen! Blijven de tijden van de sms ongewijzigd? Lijkt alsof de swell richting wat gedraaid is?

 20. het was inderdaad erg mooi en ik heb een paar keer mazzell gehad met flinke bak die ik helemaal uitgesurft heb. de shorebreak was verolgens ook erg lekker!! zonnetje erbij als extraatje

 21. Maasvlakte was een op hol geslagen wasmachine. Ouddorp nu beter 🏄‍♂️

 22. De surf in de afgelopen weken op Scheef was duidelijk fotogenieker dan op Wijk

 23. Volgende herfst gaan we naar Galicie. Ik zou een nieuwe wetsuit moeten kopen. Is hier iemand die ervaring heeft met de temperaturen daar begin oktober? Heb je dan een 3/2 of een 4/3 nodig?
  Thanks!

 24. Als je nog eens niets te doen heb, bij de dijk in Westkapelle ligt er door de stormen een enorm uitgestrekte schelpenvlakte. Helaas inclusief plastic. Zojuist hele vuilniszak vol geraapt. Ook veel microplastic zeg, heel veel flesdopjes.

 25. heb naar je geluisterd. Zelfs Ouddorp was nog wel even lekker vanmorgen (ben geen pro…)

 26. Valt er vrijdag middag iets te surfen in noord-holland? En welke dikte pak en zo wordt nu aangeraden?

 27. Komt er een klein N swelletje aan dit weekend ? Effe voor inplannen met het werk vrijdag met meer wind of zaterdag? Misschien zaterdag al te klein vandaar de vraag