Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 23 september 2015

158 reacties

 1. Clean,offshore en schouderhoog iets ten noorden. Getij moet nog komen (of is er al op het moment schrijven). Beetje slechte foto maar beterniets dan niets.

 2. Klopt probeer net screen shot te uploaden maar lukte niet. Gasten voeren vanochtend dwars door de lineup…tja dan vraag je erom. Was gewoon gevaarlijk. Moest een golf pakken om van ze weg te raken….

 3. Ik zie de golfrichting vrijdagmiddag al naar nw draaien. Wellicht dat het met hoogwater rond het middaguur wel aardig kan worden…

 4. Had een bestelling gedaan bij de surfweer shop.
  Het was erg snel binnen en goed verpakt!
  Top service!! Zelfs een gratis blokje sexwax erbij gekregen.
  Voor herhaling vatbaar!
  Weer klaar om de line-up in te gaan.

  Bedankt!

 5. Hoi, weet er iemand of de surfshop bij de Noordpier van WAZ ook al bemand is voor 13:00? Ben vlakbij en wil graag profiteren van de prima condities nu.

 6. Zo, was prima vanochtend in Castricum, licht offshore windje, redelijk clean en op de (hoogste) sets schouderhoog. Met zijn 2-en erin, lekker zonnetje erbij en close encounter met een zeehond, mijn dag kan niet beter beginnen.

 7. Is dat die nettenvisser op scheef? Die zn netten altijd voor de pier enzo pleurt wat ik hier altijd lees? Dan is het gewoon karma…..

 8. Wild feestje daar bij WAZ. ±12:15 erin, net te laat voor het echte mooie, maar nog genoeg lijn en na een kwartier vechten, was het op de buitenste banken toch wel weer geweldig. Moeilijk en klotserig op de sup maar goeie hoge lijnen ertussen!!
  Was lekker. Na 2 uurtjes bekaf en echt te rommelig om nog lol te kunnen hebben..

 9. was toevallig net in zv… condities waren heeel erg kut (zoals te verwachten) echte nederlandse windgolfen. ik krijg er een kunstlul van

 10. Bootje om om zijn loontje spoor jij wel? Arme man is faiiet hard werkend persoon met waarschijnlijk gewoon vrouw en kinderen hij had wel dood kunnen wezen komt allemaal maar goed af zo

 11. Die visser maakt gebruik van mazen (…) in de lokale wetgeving om te vissen op een manier die landelijk verboden is, ik zit daarom niet heel erg met het aanspoelen van zijn boot.
  ps, wat een klotsbende op de cams

 12. @Sch
  Dus als arm en hardwerkend mens is het okay om andere mensen in gevaar te brengen omdat je anders je vrouwen kinderen niet kunt onderhouden? Dan wordt het tijd voor een andere baan lijkt me. Eentje waarbij mensen niet onder water verstrikt kunnen raken in je netten.

 13. Als het idd dezelfde visser is die zn netten in de line up pleurt is het idd karma als dit ook nog eens zn eigen net is ;-P

 14. Agenda vrijgemaakt vanochtend (thnx Tobias). Zandvoort was EPIC tussen 09.00-11.00, geen wind, zonnetje, dikke bakken, pfff nu nog nagenieten

 15. In Oostende was het deze middag bij helemaal laag water goed surfen.
  Er was niet veel wind en de golven waren clean en redelijk krachtig.
  Je moest ook niet lang wachten op een volgende golf.

 16. Was lekker s avonds. Erg druk maar zaten lekkere piekjes tussen. Benieuwd naar de beelden van de drone die een tijdje boven de line up heen en weer vloog.

 17. Wijk gisterochtend van 10 tot 12 was vooral van 11 tot 12 super! (Daarna wind) Headhigh setjes, lange lijnen 0 wind en glassy clean. Zeldzaam bij die hoogte! Een van de mooiste dagen dit jaar!

 18. Deze regenachtige herfstdag al nieuwsgierig naar de komende winter. Weet jij al een beetje wat voor winter we gaan krijgen?

 19. @ @Tobias:

  In de regel betekend een sterkte El Nino een warme natte winter met veel wind.

  Tobias: weet jij of de winter van 97 goede golven had? (laatste keer dat er zo een sterke el NIno was)

 20. Nog mensen bezig geweest om de democratie te laten gelden?
  Als je een belangrijk statement wilt maken naar de regering toe, die eigenlijk niet zo democratisch bezig zijn. Dwing dan een referendum af!
  Vul even de lijst in op:
  https://teken.geenpeil.nl

 21. @geen peil:ik heb getekend, maar vergeet niet dat we al een referendum hebben gehad wbt europa.en als er dus maar amper 300.000 mensen zijn die het iets kan schelen krijgen we dus helaas de democratie die we verdienen..sorry voor de off topic tobias.misschien met opkomend nog wat?

 22. Wanneer komt die weekend update? Huphup… voordat ik vastzit aan allerlei verjaardagen en visites 😉

 23. Het zal niet veel inhouden dit weekend. Tijd om eens toe te geven aan alle verplichtingen!

  En als je dan toch gaat surfen, dan maakt het eigenlijk niet zo gek veel uit wanneer. Mogelijk dat het vanavond of zaterdag i/d loop van de ochtend iets beter is dan op andere tijden. Brengt je dikste longboard of sup. En mocht je op de wadden zitten, je beste fish.

 24. Gaan er nog mensen richting biarritz volgende week? ik ga van maandagavond 28e (vertrek nl) -maandagochtend 5 okt (vertrek biarritz) naar de surfing medicine conference!

  ik ben bezig een auto te regelen, als t lukt kan er iemand mee met een max 6″10 🙂 (brandstof delen zou top zijn)
  ik hoor het wel!

 25. Vraagje off topic: welke oordopjes zijn aan te raden? Ik surf nu een jaar met eq-seals maar heb het gevoel dat er toch water in m’n oor komt. Na wat oorproblemen begint het nu toch weer te irriteren. Heeft iemand tips?

 26. Hebben jullie een idee hoe het dit weekend op Vlieland zal zijn? Ik ben hier met de schoonfamilie en wil eigenlijk nog tussen het rummiecubben door het water in.
  Net was het nog vrij onrustig. Morgen ochtend? Of avond?
  Alvast dank.

 27. Eq de als hebben bij mij in tropische wateren niet kunnen voorkomen dat ik een oorontsteking opliep ik had zelfs het idee dat het erger werd met de oordopjes wat bevestigd werd door mijn huisarts. Volgens hem komt het er op neer dat alles wat je in je oren stopt irritatie veroorzaakt dus sindsdien hou ik zo lang mogelijk MN cap op en in de tropen en france Enzo spoelen met bronwater en druppelen met zure oordruppels dat gaat bij mij prima tot nu toe

 28. Ola Tobias, weet jij misschien ook waar we het beste die rode, volle maansverduistering het beste kunnen zien zondag nacht en of tie uberhoubt te zien is, of er dan ook nog wat golven zijn of beter aan land met een mok hete choko…? Thanks alvast:)

 29. EQ seals werken prima bij mij. Waz zeer goed afgelopen woensdagochtend! Nog stoked. Jammer dat ik alleen een longboard had en dat gebeurt niet vaak in NL.

 30. Na eindeloos zoeken weet ik het zeker.

  3 weken terug mijn surftech vin op een maandag avond op de Maasvlakte laten liggen! Ja, ik weet het super stom, maar het was al donker na de surf, dus helaas niet gezien, dat ik hem achter liet. Heeft iemand hem misschien gevonden?? Zo ja, ik zou hem graag terug hebben!

  Een betere foto heb ik niet, maar wellicht heb ik geluk, en heeft iemand hem?

  Oh ja, het was op parkeerplaats 5!

 31. Visnet update: Vandaag lag er in Scheveningen ter hoogte Keizerstraat een strak gespannen lijn met een smal net er aan letterlijk in enkeldiep water bij mid tij. Het was uitkijken met aftstappen. Leek me ook niet ideaal voor pootje badende/ zwemmende mensen en spelende kinderen. Er kwam een kleine vissersboot net achter de zandbank gevaren, ben er heen gepeddeld. Heb gevraagd of ze wat wisten van het net en heb ze uitgelegd dat het voor surfers en zwemmers nogal gevaarlijk kan zijn. Volgens hun lag er vijf kilometer net (!) omdat de tongen nu dicht onder de kust zwemmen. Ze leken nog niet te hebben nagedacht dat er ook mensen zwemmen en surfen. Of dit hun net was of iets van kennissen weet ik niet zeker maar achter hun boot waren ze zelf ook bezig met een net. Op mijn vraag of dit mocht zeiden ze ‘officieel niet’.
  Dit, en de netten op de noord, is voor mij echt iets nieuws, en ik vind het niet bepaald ideaal. Ik weet niet precies wat de regels zijn qua surfen en vissen, hou me daar het liefste ook niet mee bezig. Lijkt me wel dat vissers met wat respect en verstand rekening kunnen en willen houden, ik neem aan dat ze zelf ook niet zitten te wachten op een onaangename vangst bij het ophalen van de netten.
  Weet iemand hier meer over, of hoe vissers zich organiseren, hebben ze een forum o.i.d., of gooien ze gewoon de netten ergens uit? Of zou dit een losgeslagen lijn zijn die ergens anders bedoeld was, wie is daarvoor dan verantwoordelijk? Ben benieuwd of iemand wat info heeft daarover.

 32. Is er surf voor morgen? Ik weet dat het niet groot gaat zijn maar ik kom langs de kust en wil mijn fish toch even laten cruizen…

 33. Weet jij waar de mok hete choko het lekkerst is, in de golven zondag vroeg, in rood maanlicht of bij jou in je knusse mandje?

 34. Ik weet niet veel over de regels over vissen op noord/zuid Schev maar mijn ervaring is dat de meeste communicatie met vissers vrij kort waren en nogal ‘bot’. Meestal kwam het erop neer dat ik moest oprotten ofzo iets.
  Dus.. Succes he!

 35. Ok… Mijn gesprek was gelukkig wat vriendelijker. De politie en brandweer zijn nu bezig met de netten, zo te zien in samenwerking met een surfschool. Ik gok een incident van een aangespoeld net dat misschien nog te maken had met de gestrande boot van een paar dagen geleden. Dus hopelijk blijft het hierbij.

 36. Neem je de netten ook mee naar het strand wanneer je ze lossnijdt? Anders blijven ze maar wegdrijven en veroorzaakt het meer kwaad dan goed.

 37. Hallo,

  Even een vraag, ik ga naar Japan en wil ook een paar dagen gaan surfen.
  Weet iemand een goede spot/surfschool waar je oom spullen kan huren etc.
  Ik ga rondreizen dus het maakt niet uit of het noord,oost, zuid of westelijke Japan is.

  tnx.

 38. Helaas weinig golven te bekennen, dan haak ik ook even in op de reisadvies vraagjes; iemand nog tips waar je in Nieuw-Zeeland voor een normale prijs een bus kunt huren?

 39. Was wel een lange voorstelling, maar zeker de moeite in deze tijd van flatness.

  Aanstaande dinsdag/woensdag een diepe, diepe depressie van IJsland naar het noorden van Noorwegen. Dat kan best wel voor wat surfbaars zorgen later in de week!

 40. google eens op juicy campers, heel populair in nz, maar alsnog niet heel goedkoop (camper busje zo`n 130 dollar per dag) voor hoe lang ga je? als je voor langere tijd gaat rondtrekken is het voordeliger om een busje zelf te kopen en voor vertrek weer door te verkopen. check voor de grap eens http://www.trademe.co.nz dit is een soort kiwi-marktplaats. nog een gouden tip: koop de “new zealand surf guide” (http://www.surf2surf.com/surf-guide) heel goed boek met super handige info over iedere denkbare spot in NZ. Anyway, have heaps of fun mate! de surf is daar world class!

 41. Super! Thanks!!! Kopen is helaas geen optie (5weken) dus zal me eens verdiepen in die juicy campers. Surf Guide is al aangeschaft en inderdaad een goed boek, klein en compact!

 42. Vraagje, als ik naar bovenstaande kaartje kijk zie ik de swell richting noordoost lopen, kan dit 180 graden gedraaid de Noordzee in lopen? Zo ja, wat blijft er dan nog over?

 43. als je de onderkant van de paarse driehoekjes bekijkt loopt de swellrichting aardig noord-zuid toch…

 44. Off topic:

  Weet iemand of in een Suzuki Jimny een 6’2 surfboard past zonder de bestuurder of bijrijder stoel op te hoeven offeren?

  Dit ivm met autohuur op vakantie.

 45. Als je de voorste stoel plat doet en de bijrijder gaat achter je zitten, dan wel. Denk ik. Comfortabel? Denk het niet. Zitten er geen dakdragers bij?

 46. Bedankt voor de reacties, maar ik heb nog niet helemaal een antwoord op mijn vraag. Voorin de Jimny moeten bestuurder en bijrijder zitten. Past een 6’2 dan achterin?

  Het gaat niet om een mini rangerover of dakdragers. Dakdragers zijn niet relaxt omdat je dan telkens t board eraf moet halen als je de auto parkeert.

 47. obv foto van jimmy gok ik dat t niet past. maar neem softracks mee voor de zekerheid en het loopt wel los. softrackies gaan prima op 3 deurs

 48. @ suzuki jimny: nee natuurlijk past dat niet, zelfs bij lange na niet. een jimny is een superklein k wagentje. dat had je zelf ook ff kunnen bedenken met een beetje voorstellingsvermogen.

 49. @reistip, totally campers verhuurt tegen een lage prijs campers en busjes. Wij hebben zowel in nieuw zeeland als in australie via hun gehuurd en waren zeer tevreden.

 50. Heb ik zelf ook een vraag, volgend jaar zomer ga ik met de familie naar kaapstad en zoek nog een goede stek om met vrouw en twee kinderen (8 en 9 jaar) te verblijven. Het liefst in een surf georiënteerd guesthouse. Heeft iemand suggesties?

 51. Thijs, ik heb net bijna een jaar in Kaapstad doorgebracht. Zeker aan te raden! Bedenk wel dat het daar winter is in “onze” zomer: regen en best koud. Wel goed qua golven. Muizenberg is dan vaak twee, drie dagen per week offshore en als niet, dan kun je naar alle plekken aan de westkust. Verblijf kun je prima regelen via airbnb. Er zijn geen surf guesthouses voor zover ik weet, het is niet zo’n mainstream surfbestemming voor toeristen. Kan je wel een hele goede surfleraar aanbevelen om aan local knowledge te komen – mail via mijn website.

 52. Zie het super Lage drukgeboed zoals je een steen in een vijver gooit; de golven (agv druk verschil ah wateropp) komen overal aan de rand (vd vijver) georganiseerd aan. Uiteraard worden ze kleiner over grotere afstand. Ook zijn er invloeden van wind, getij en stromingen maar de basis/groundswellenergie loopt idd vanaf boven ook tot beneden bij onze kust gewoon door. Resulterend in golven (groot of klein).

 53. De vragen waar mensen een site mee lastig durven vallen…. Holy shit, zoek lekker zelf uit of je board in een koekblik past… Haha, je verzint t toch niet.

 54. Ik vertrek vrijdag richting zuid-frankrijk, iemand een idee waar de banken een beetje ok liggen? (zit zelf meestal regio vieux boucau maar het loont misschien om door te rijden of iets vroeger te stoppen?)

  groetjes

 55. Overigens ligt de volgende depressie wel gunstiger. Flat t/m medio oktober is zeker niet aan de orde!

 56. @anoniem

  Kom net terug uit labenne. Banken liggen erg goed bij capbreton ( la piste & VVF ) wel altijd veel volk. Mocht het te hoog zijn, capbreton santocha goede optie. Banken liggen ook goed erbij. Hoop dat je er iets aan hebt. Veel plezier

  Gr

  Liland

 57. France Mediterranee is wel een JA voor do t/m zaterdag.

  Wat betreft die spectra, dat is gewoon windstuwing die richting Engeland gaat. Soms wil het wel eens gebeuren dat BE hiervan een golfje oppikt.

 58. Het team van O’Neill zit momenteel op Iceland voor een surftrip. Geen slechte timing!

  Foto: Jelle Mul / O’Neill

 59. is er een webcam gericht op de kant van de pier bij IJmuiden? zouden daar niet stiekem kleine lijntjes kunnen lopen met deze noordelijke stroming?
  ontwenningsverschijnselen beginnen zichtbaar te worden nu…

 60. Hoezo zet je natural high regelmatig ? Als er ergens geen golven lopen is het daar wel? Tenminste.. zover ik weet? Op surfweer/wind stond dat er daar misschien nog IETS zou lopen? Heb daar nog nooit iets zien lopen?

 61. Op fuerte is het ook fijntjes nu hele week al leuke spelen golfjes van 0.5 tot 1 mtr . Voor wie next week gaat er zit 2.5 mtr in de voorspelling

 62. Volgens mij zie ik voor komende einde dag zaterdag, zondag en maandag klein groundswelletje op de kaart. Weinig hoogte groundswelletje uit nnw met hoge periode. Denk dat de oostlijke wadden wel leuk golfje krijgen, misschien met getij push ook surfbaar voor rest van Nederland?

 63. Net terug uit taghazout. Weinig golven gehad helaas. De bekende top-spots zoals anchor, killers en banana point liepen niet. Enige plek waar geurt kon worden was devils rock, om de hoek bij banana point. Schouder hoge barreltjes in de ochtend en peelers in de middag als de wind naar aanlandig draaide.
  Taghazout zelf vond ik tegenvallen. Vies en rommelig. Veel meer dan surfshops en supermarktjes is er niet. Hebben na enig zoeken wel een uitstekend restaurantje gevonden (l’auberge). Prima eten voor weinig.
  We zaten in plage paradis 7km ten noorden van Taghazout. Geen aanrader. Op het oog een prachtig resort maar het stonk er onwijs (rioollucht) en de service was om te huilen. We zaten daar voor onze (uitgestelde) huwelijksreis en vandaar dat we wat meer luxe zochten maar dat viel helaas behoorlijk tegen.
  Was voor ons de laatste keer Marokko. De volgende keer vliegen we weer door naar Brazilië.

 64. Kun je me beetje uitleggen vanaf waar dan de golven precies lopen (vanaf strandtent NH zelf gezien)? Heb je daar zelf al eens gesurft? Zijn de banken beter als bij Ouddorp?

  Alvast thanks man! Har

 65. Ik heb er jaren geleden gesurft en daarvoor veel gewindsurft toen ik er in de buurt woonde, maar op de brouwersdam kom volgens mij nooit een golf binnen vanwege de banken die ervoor liggen. Dit is de eerste keer dat ik er van hoor dat je daar kan golfsurfen.

  @Hazzie, Ik ga al jaren in de winter naar Marokko. Altijd goede surf. En als niks breekt dan moet je naar Tamri en dan kan het daar nog steeds heel dik zijn. Je moet gewoon een beetje lokale kennis hebben en een auto dan is er altijd wat te vinden (in de winter iig). En stank.. tsja, het is toch een beetje Afrika hè.

 66. @Hazzie

  in het voorjaar daar ook geweest in Tamraght/Taghazout
  Wij wel een goede ervaring gehad, veel surf en goede locatie maar we zijn ook geweest met een locale organisatie (surfstar morocco).
  In die regio is idd niet echt iets te beleven.

  Als je weet dat je op amper een half uurtje van Agadir ligt moet je daar zoeken voor luxe en entertainment.
  Zelf daar ook geweest en daar is het wel meer dan OK.

  Ook zijn we zelf eens naar Immesouane geweest, leuke hostel (Dar Naima) maar daar is er nog minder te beleven. Enkel surf ALS de spots lopen.

  Verder moet je Marokko nog niet afschrijven hoor !

  Gegroet Brecht

 67. @Marokko

  Nice ik ga over 3 weken richting Marokko voor de 1e keer ( Agadir/Taghazout) dus leuk deze off topic informatie, thnx alle en als er meer tips zijn laat maar komen ;).

 68. Hey! Ontiegelijke newby hier… Moet echt nog meer verdiepen om te snappen of en waar er golfsurfbaar weer is… Heb nog maar 9 uurtjes golfsurfen erop zitten, maar ben wel hooked! Maar dat weer ontcijferen vind ik toch nog een dingetje… Dus ff voor het gemak… Hoe staat het komend weekend ervoor? Is er een beetje te (beginnelingen) surfen?

 69. Voor Zuid Afrika in de buurt van Kaapstad is dit zeer aan te raden. Onwijs aardige mensen, geweldig ontbijt en ’s avonds lekker na het surfen in de jacuzzi met uitzicht op de oceaan, tegen een prima prijs. Zit in Fish Hoek, prachtig dorpje met leuk haventje, en om de hoek Muizenberg voor de surf. Zit hier: 106 Clovelly Rd, Clovelly, Cape Town, 7975, Zuid-Afrika (Dunvegan Logde). En als je er dan toch bent, vergeet niet te dineren bij Brass Bell 😉

 70. Zijn er surfers met ervaring in Santander.
  Positieve en negatieve ?
  mid november in Somo en zoeken nog surfhouse

  Thx

 71. Dit weekend is super voor de beginner! Met uitzondering van het zuiden, daar komt de lange periode swell niet door. Lastig te zeggen of het zaterdag al genoeg is met de kortere periode of dat het beter is op zondag.

 72. Ik heb vorig jaar in de zomer hier gezeten: latassurf.com/en/

  Technisch gezien loredo denk ik, loopafstand van somo over het strand .

  Relaxte lui. Ik had een dealtje via SAIKO dat inclusief eten was 3x per dag. Kan je vast ook daar lokaal regelen, hoef je echt niks meer zelf te doen. Evt. Ook boardhuur en les etc.

  Ik had een beetje een slechte week qua surf destijds maar volgens mij is het in oktober meestal veel beter. Af en toe ook echt grote golven bij Santa Marina (spot bij eilandje vlak voor de kust). Werkt volgens

 73. mij alleen bij hele specifieke swell. De kok bij latas kan je er meer over vertellen en heeft vrij dikke foto’s.

 74. @Tobias: tot waar gaat het zuiden waar je over spreekt? Ben namelijk een beginner en moet een eindje rijden vanuit belgie.. Texel is dus niet echt een optie voor me.. +een plaats waar ze materiaal verhuren.. scheveningen een optie?

 75. Iemand enig idee wat de achtergrond van torq is? Komt het van een ander merk? Wordt in china gemaakt of handshaped? Kwaliteit?