Nuttige surfweer info:

Surfweer woensdag 2 december 2020

90 reacties

 1. Wow! Ik had helaas geen tijd. Op naar de volgende noorderstorm met 5 meter op de boeien voor de Zeeuwse kust!

 2. Op papier leek het heel wat vandaag.0,9swell 7 sec.offshorewind En het was ook wel best
  Wel grappig op scheef, maar miste toch net een beetje power ofzo..

 3. Vanochtend op Zandvoort Centrum waren de omstandigheden buitengewoon goed.
  Met shortboard misschien niet, maar voor midlenghts, longboards, SUP echt lekker. Zag iets noordelijker (rond Atlantique) ook nog een foiler behoorlijk lange ritten naar de kant maken.

  Miste wat kracht, maar voldoende hoogte en lijn om dat te compenseren. En clean.

 4. @ atmosphere; zijn er nog meerdere fotos van vlissingen te zien ergens?
  Zag er meerdere fotos maken ook van ‘ons’ 😇

 5. Ik zal nog een keer een link plaatsen naar meer foto’s van surf @ zuid stranden van walcheren van de afgelopen maanden I’m working on it .
  Maar van de surf gister in vlissingen zelf heb ik er geen dit keer .

 6. 12:00-15:00 was ook echt leuk! Het eerste uurtje was nog een beetje zoeken, maar het werd echt beter en beter. Schouderhoogte met voldoende kracht. Wel hier en daar close-outs, maar zaten soms echt pareltjes tussen! M’n bril maar afgezet, aangezien het zo ‘glassy’ was #badumtssss

 7. Wijk was zo mooi gisteren tot donker, wow.
  En ik verwacht dat zondag het toch leuk gaat worden, lange periode consistent. Niet hoog, wel clean.

 8. Gisteren lag er bij de dijk Westkapelle ook een fotograaf in. Zijn deze foto’s ergens te vinden?

 9. Voor mijn gevoel hebben we dit jaar vaak (stevige) wind uit zuid tot zuidoost en noord tot noordnoordoost. M.a.w. Minder westelijke component in de wind.

  Weet iemand hier toevallig waar je als leek/burger informatie kan vinden over de metingen van bijvoorbeeld IJmuiden. Over meerdere jaren.
  Of -nog beter- een bestaand onderzoek of publicatie hierover. Ik ga in mijn vrije uurtjes liever het water :-).

 10. Denk je vandaag voor een goeie fish eind dag nog wat omgeving Zandvoort / wijk? Lijkt nu wel wat te lopen.., al is het niet superveel

 11. Hi! Ik heb laatst mijn longboard op m’n kop gekregen ( probeerde hem bij mij te houden maar door shorebreak ging het een keertje fout). Nu denk ik dat de oorzaak mijn 7 leash is. Ik overweeg toch een langere leash te kopen of is dit enkel voor het noseriden? Want daar kom ik ook met een 7 leash. Graag advies.

  Groet ,

  Niels

 12. Denk je dat een langere leash voorkomt dat je een keer je board op je kop krijgt? Beter koop je dan een helm als je daar bang voor bent….

 13. Ik geloof dat de leash het beste gelijk kan zijn aan de board lengte. Korte leash op een longboard is inderdaad gevaarlijk, bijv als je voor je board terecht komt catapult je board eerder richting jou.

 14. Thanks voor het delen, keeps the stoke alive!! Kijk alweer uit naar een trip naar de Wadden!!

 15. Afgelopen dinsdag stond er ook een fotograaf bij hvh naast de vakantiehuisjes. Zijn die foto’s ook nog ergens te vinden?

 16. Ik heb één sessie gesurft op een 7ft met een 5,5ft leash (nadat mn andere leash was gesnapt). Echt veel gevaarlijker dan ik had gedacht, en sindsdien altijd een extra leash in de auto liggen.

 17. Wat een heerlijke sessie op Wijk aan zee. En al die vrolijke mensen in het water. Morgen weer.

 18. In Scheveningen gaan ze alleen als het 2m+ is? Wijk was vandaag cleane perfectie. Mooi om te longboarden. Heeft er iemand tips voor als je vanaf een longboard kortere boards wilt gaan surfen?

 19. Ik longboard altijd zonder leash. Gewoon je board bij je houden. Niks aan de hand. Als je hem laat schieten moet je zwemmen dat is een goede training ook om met controle te longboarden.

 20. Kleine midlength (6’8 – 6’6) of een dikke fish. Of kijk voor een groveller in een grote maat, dan heb je 45liter+ op een 6’0

 21. In het kader van “share the stoke”: Wat een heerlijke sessie vandaag met (bewolkte) zonsondergang bij De Zuid. Ik dacht dat het nogal flat zo blijven, maar dit waren toch wel echt leuke golven in de namiddag 🙂

 22. Gisteren WAZ bunker… fotos gemaakt tijdens laagwater 14:00. Barrels, clean open 2m lines met cross-offshore wind en wordt alleen maar beter tijdens opkomende tij (wel mega stroming). Onverwacht goed en bijna niemand in het water… maar met 4.5m SW op de Ijmuiden boeien moest er toch iets gebeuren 🤙🏻

 23. Zit er nu weer een hele hap in de swelldoorvoer precies met afgaand tij van 9 tot 11 uur?
  Dit effect is zeker bekend, maar nu wel heel opvallend sterk. Moet iets te maken hebben met de periode en de exacte richting van de swell / plus de draaiing van de aarde. Uiteraard staat er met afgaand ook even stroming tegen de swellrichting in…

 24. In ieder geval is de swellhoogte niet minder dan gisteren. Eerder iets hoger zelfs. Dus zou wachten tot de ergste vloedstroom er uit is, dan komt de hoogte vanzelf weer terug.

 25. Gisteren uurtje voor donker was lekker op langplank in Noordwijk. Vanavond weer! Iemand nog vanmorgen vroeg gesurft?

 26. Was koud en klein vanmorgen op HvH met eerste licht, paar leuke golfjes gepakt maar was niet echt de moeite
  Hopelijk vanmiddag opkomend wat meer geluk

 27. Petten was niet echt heel bijzonder. Piekjes braken steeds op een andere plek. Je moest geluk hebben dat je op de juiste plek zat. Later begon het op de achterste banken goed te breken. Helaas was ik te moe om daar heen te gaan. Het is toch zo’n 900 meter vanaf het strand ter hoogte van “Het Korfwater”.Ik heb regelmatig hoge holle brekers gezien daar. Als je op Google earth kijkt, zie daar ook een zandbank liggen Misschien een idee als de condities goed zijn om daar met een groepje heen te gaan voor de veiligheid.

 28. Super nice zeg!
  Hoewel ik op de vaste wal zeker ook een aantal van dit soort golven heb gezien vandaag en gisteren. Blijft bijzonder dit soort swells zonder wind. Was even vergeten hoe het ook al weer was qua ervaring en getij etc.

 29. Zandvoort was top vandaag. Weinig wind en mooie cleane lijnen. Met lager water begon het te lopen op de derde bank. Heerlijk gelongboard.

 30. Topdag op Wijk van 1030 tot 1330..Mooie golven met kracht en goede periode. Wat langer wachten tussen de sets maar dat was het waard.

 31. Zuid Holland icm kleine swell met hoge periode is toch elke keer weer een beetje een teleurstelling…
  Veel meer dan kniehoog was het niet en erg lang wachten op nét dat ene setje dat precies jouw kant op kwam en goed brak.
  Vaak dus net niet… en dan zit je erbij en kijk je ernaar…
  En begint het wachten weer van voor af aan. 🙂
  Vond het ook merkwaardig futloos voor toch best een hoge periode swell.
  Uiteindelijk gaf ook de shorebreak niet echt soelaas en toen ging het licht ook alweer langzaam uit…
  Hopelijk straks weer lekkere bakken!

 32. Wijk was niks na laag in middag. Te laag om er met een fish wat van te maken, op die enkele exotische golf na die wel boven je heup uitkwam

 33. Zandvoort vandaag was ook niet veel. Zag er prachtig clean uit en lange periode, maar was niet meer dan een slappe kniehoge roller. Was wel één jongen op een surffoil die het wel lekker vond. Was wel prima dag hoor maar niet echt surfen te noemen helaas. Morgen stuk hoger en ruiger lijkt het.

 34. @petten
  Lag er ook van 1400 tm 1530 maar idd niet wild.
  Zou zeker een keer die peddel willen doen!
  Kansen afwegen en laat maar weten op mijn insta : )

 35. Heb je wel eens een board tegen je aan gehad van iemand die wat al te enthousiast voor een sectie ging zonder leash? ik wel. ben blij dat het tegen mijn arm was, die was een maand zwart van de bloeduitstortingen en niet bruikbaar. dus surf je graag zonder leash, doe het svp ergens waar werkelijk geen niemand anders is, wat mij betreft… Alvast dank

 36. Wijk was (zondag 6 dec) zeer de moeite waard van 15:00 – 16:30 mooie setjes kwamen binnen rollen!

 37. @Eduard Zandvoort was echt heel weinig gisteren?! btw als je hier in de line-up ligt zonder leash ben je wel een pannenkoek. Enorm risico, als iemand dat apparaat in zn snuffert krijgt. Frommel er gewoon een leash aan en hou Zandvoort veilig

 38. Het zal hier ongetwijfeld al meerdere keren besproken zijn, maar dat is moeilijk terug te vinden, en ik weet geen andere NL’s surf fora, dus hier maar een poging: Zijn die Northcore keypods een beetje duurzaam/veilig? Ik heb nu m’n autosleutel in een waterdicht zakje op mijn rug onder m’n wetsuit, maar dat is niet optimaal. 🙂

  Dank!

 39. Duurzaam en veilig zeker, want je krijgt ze voor geen mogelijkheid open als je de code niet meer weet. Zelfs de ANWB met slijptol was er drie kwartier mee bezig…

  Duurzaam zijn ze zeker en gaan een jaar of vijf mee, geen probleem. Alleen bij windkracht 7 waait er wel is wat zand langs het cijfer mechanisme. Af en toe schoonmaken en Wd40 gebruiken is het advies.

  Echter…. als je een vaste auto heb dan zou ik een reservesleutel laten bijmaken zonder dat die gechipt wordt. Kan bij de sleutelspecialist voor minder dan 20 euro en is alleen maar om de bestuurder deur te openen. Die sleutel verstoppen of in een keypod doen of gewoon meenemen met surfen onder je wetsuit. Een hoesje hoef je dan niet te bruiken, want er zit toch geen elektronica in (wordt niet gebruikt omdat de sleutel niet laat koppelen aan je auto). Mocht je dit wel doen, dan kost dit geen 20 maar 70 euro. Niet doen dus, want het is juist het hele idee dat deze sleutel niet start!

  De sleutel waar je de auto wel mee start dan goed verstoppen in de auto op een plek die niet te vinden is.

  Als je elke maand een andere auto hebt of greenwheels gebruikt gaat dit natuurlijk niet werken… , maar dan is die Northcore Keypod praktischer.

 40. mijn keypod (northcore) ging laatst na een surfsessie niet meer open. Gelukkig kon in in de buurt een accuboor lenen. Het slot zal vast heel stevig zijn, maar door de onderste schanier van de zijkant in te boren duurde het ongeveer net zo lang als normaal met de code. Ik had verwacht dat het wel wat moeite zou kosten.

  Het slot van de auto af te krijgen was wel even een klus (half uurtje iets grotere boor), want het slot deel was wel heel degelijk, maar de sleutel heb je er dus zo uit….

  Ik overweeg nu een magneet mijn nieuwe keypod te lijmen zodat ik hem uit zicht aan onderkant van de auto kan plaatsen.

 41. Keypods, redelijk ouderwets en zo obvious waar je de sleutel verstopt.

  Tegenwoordig heb ik van het merk Durex een soort ballonnen met vaseline erop gekocht. Hierin doe ik mijn autosleutel en voor het surfen breng ik die rectaal in.

  Kost een klein beetje moeite maar je weet zeker dat je nooit je sleutel kwijtraakt.

 42. Even de stoke delen! Scheveningen noord tot zonsondergang was een partij lekker, reteclean en soms lange ritten.
  Verder @keypod: zit inmiddels aan mn tweede northcore keypod. Eerste ging ook ineens niet meer open, is niet optimaal als het inmiddels donker is en je in Frankrijk bent. Met slijptol wel heel eenvoudig open te krijgen. Goed gesmeerd houden is het devies..

 43. WAZ was onverwacht ook super goed vandag tussen 15:00 tot zonsondergang… het begon met grote rommel en eindigte met hoge cleane lines… zonnetje erbij, regenboog erbij en twee handvol stoked surfers 🤙🏻

 44. De Surflogic keypod bevalt mij veel beter dan de Nortcore. Gaat nu al jaar of 4 mee en blijft niet vastzitten. Zag laatst iemand met een keypod met met verlichte nummers of een lampje, dat wordt ook mijn volgende! Hoe vaak ik al niet in donker onder de trekhaak heb liggen pielen…..

 45. Vandaag beviel mij ook aanzienlijk beter dan gister!
  Lekkere periode dus de golven kwamen achter elkaar binnen rollen.
  Klein metertje. Offshore windje.
  Prima.
  Half in het donker nog een beetje spelen in de shorebreak.
  Uitstekend vermaakt.
  Hopelijk morgen nog een tandje meer!