Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 17 februari 2021

104 reacties

 1. https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/060ba.jpg

  De kaart voor morgen-zonsopkomst 7:00 uur.
  In de nacht is een koud lijntje / trog gepasseerd te herkennen aan de zwarte losse streep aangegeven met blauwe pijl. Zoiets geeft altijd een net wat betere aanmaak van golven uit het westen.
  Er achter volgt een rug van hogedruk (aanvoer van lucht vanuit het Hoog) groene pijl.
  Woensdagochtend een paar leuke golfjes uit WZW met wat minder wind in de regio van Zandvoort of Egmond aan Zee. Het is afgaand tij en dat geeft stroming tegen de golf/windrichting in.

 2. Wanneer je de verwachtingskaartjes van 10cm hoogte van deze middag bekijkt zie je exact wat de temperatuur van de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer doen. Ook is te zien dat de ‘warme’ aanvoer vanuit het kanaal blijft steken op het midden tussen ons en Engeland in. Dan moet je een heel eind varen om daar van te profiteren. Er zijn nog wel een paar stormen voor nodig om dit geheel te vermengen. En natuurlijk de instraling van de zon, die straks heel snel voor opwarming zou kunnen zorgen.

  Feit is in ieder geval dat we dit jaar starten met een kouder voorjaar (met meer kans op zeevlam en mist/stratus) dan normaal!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/0d272.jpg

 3. Ha Tobias, thanks voor de update! De data lopen alleen niet helemaal goed. Het is vandaag de 16e in mijn agenda. Komt de sms update trouwens ook nog?

 4. Hehe inderdaad. Vanochtend first light Wijk best ok. Wel omdat ik “echt moest” haha. Nieuwe boardje beviel zelfs in deze condities. Ben benieuwd hoe einde middag zal uitpakken nog. Bij twijfel zeker gaan!

 5. hi tobias,

  denk je voor dit weekend iets van golven bij texel (bijvoorbeeld paal9?) twijfel beetje of boardje mee moet..

 6. Volgens mij staat er bovenaan het volgende:

  Vrijdag 19 februari
  Een zelfde soort situatie als woensdag in de morgen. De restjes van de wind achter het front zijn te surfen in de zuidelijke hoek van Noord-Holland bij mid- of nog hoogwater. De stroming gaat er snel uit, want de wind is aflandig aan het draaien en valt weg. Leuk met long- of funboard! Later op de dag weer helemaal flat. In Zuid-Holland is dat sowieso al het geval vanaf de ochtend en België en Zeeland idem dito. Ook op de wadden flat met uitzondering van het eiland Texel.

  Dus tja.. ik kan me vergissen maar volgens mij staat er exact wat je vraagt! 😉

 7. In Zuid-Holland is dat sowieso al het geval vanaf de ochtend en België en Zeeland idem dito.

  Gaat dit over het fun met fish en longboard of over dat het later op de dag weer flat is?

 8. Hi Tobias en andere winterbikkels. Met dit zonnetje ontwaak ik weer een beetje uit mijn surfwinterslaap, maar lees in de voorspelling dat het water nog koud is en de winteruitrusting nog nodig is. Ik heb zelf een (1 jaar oude) 5/3, 3 mm handschoen, 3mm schoen en géén cap. Eind november lag ik er voor het laatst in voor het mij te koud werd. Iemand enig idee wanneer het water en weer weer een beetje op dat niveau zijn?

 9. Over 4 á 5 weken zou de Noordzee al weer even warm kunnen zijn als eind november. Pin me er niet aan vast. Het zou natuurlijk nog wel langer kunnen duren afhankelijk van het weer. Eerder echter niet, want het water warmt maar heel langzaam op.

  Overigens is de temperatuur van het zeewater niet allesbepalend. Als de lucht 20 graden is en de zon schijnt, dan is het al snel te doen met iets van handschoenen, schoenen en 5 / 4 mm wetsuit. Met kleine golven hoef je niet te duckdiven, dus is een cap niet eens noodzakelijk midden op de dag met de zon het hoogst aan de hemel. Wel erg slecht voor het kraakbeen in je oren, maar daar zijn weer andere oplossingen voor..

 10. Ja dat kraakbeen in je oren is wel een dingetje, ik gebruik al jaren doppen maar ben daar toch te laat mee begonnen. Volgens mijn huisarts is dit een heel lang proces geweest wat al begonnen is toen ik als ukkie begon met windsurfen. Op de paar zomermaanden na is het in Nederland eigenlijk altijd nodig om doppen in te hebben, maar dat is met name relevant voor de fanatiekelingen. Als je paar urrtjes per week met lekker weer erin ligt zou ik me niet teveel zorgen maken. Voordeel is wel dat je je vriendin niet altijd meer hoort!

  Ik moet wel zeggen dat ik dacht dat surf ears 2 de beste waren die er gemaakt konden worden…..tot ik de surf ears 3.0 cadeau kreeg! Top dingen!

 11. Omdat ik kon het water op gegaan. Met SUP.
  Fikse bries (tegen) en de stroming leek ook nog niet gedraaid. Vooral dus veel peddelen om ongeveer op dezelfde plek te kunnen blijven.
  Qua golven. Kniehoog tot iets meer richting heup, maar Korte periode en slap. Vaak te weinig om met SUP mee te komen en als ik meekwam moest ik vooral mijn best doen om mee te blijven gaan.
  Maar zonnig en niemand die kon indroppen 😉

 12. Wijk was klein maar ff lekker einde ochtend. Eerste testrit met houten board meer dan prima bevallen. En idd dubbelstoked om van bouwmarkttriplex tot en met noseride het hele proces te pakken. Een aanrader om (ooit) eens te doen.

 13. Ff getwijfeld of ik zou gaan maar Wijk was de moeite waard. Veel meer wind dan ik had verwacht maar best leuke ritjes gemaakt.5/4 ging prima. Lekker dagje.

 14. Nice Maarten!
  Wie niet waagt die niet wint.
  Vandaag heb ik er echter weinig vertrouwen in. De wind is nog meer aflandig en zelfs IJmuiden alleen maar rimpels. Wel leuk voor beginners of met de vlieger oid…

 15. @ Tobias

  Mijn zoontje wil a.s. vrijdag naar een grommet surfcamp in Scheveningen. Zijn de voorspellingen dan nog flat?

 16. Voor die grommets misschien een heel mini klein rimpeltje, maar is voor hen natuurlijk snel al genoeg. En anders doen ze andere dingen in zee, zoals suppen of vissen?

 17. Oke, dank voor je snelle reactie! Het liefst wil hij surfen, maar anders gaan ze skaten en op het strand en in de zee vermaken zij zich idd ook met andere activiteiten.

 18. Ha allen, ik zat te denken aan een peddelsessie vandaag. Zou het – ondanks de zeetemperatuur van 4 graden – te doen zijn om een 4/3 (wel met schoentjes en handschoenen) aan te trekken met dit zonnige warme weer? Of is het verstandiger om toch m’n winterpak aan te trekken?

 19. Net met de sup op Texel toch nog een paar rimpels gepakt bij P9

  Met opkomend en de zon erbij toch nog bijna 3 uur prima vermaakt op het water.

  Oh en heel veel nieuwsgierige zeehonden dat maakte het ook leuk.

 20. Die zuidenwind doet helemaal niets. Alleen rond Texel of N-H een paar rimpels woensdagmiddag of ochtend al.

  En ik hoop dat die NW push van vrijdag iets van beetje swell deze kant op stuurt. Zuiden blijft dan wel flat.

 21. Waar kan je heen rijden voor wat golven eind deze week?! Hoe dichter bij hoe beter natuurlijk. Iemand een goede suggestie?

 22. @Dude. Maar dan wel zuid-west Frankrijk. (Ik hoopte stiekem op een verrassing dichterbij; Bretagne of Normandië)

 23. Weet iemand toevallig of het mogelijk is om met de auto naar Frankrijk te rijden?
  Of word je bij de grens tegengehouden?

 24. Je kan zo naar Frankrijk rijden maar zonder dwingende reden is dat niet aan te raden. Ik woon zelf in Zuidwest Frankrijk en buitenlandse nummerborden worden bij de tol vaak aangehouden. Je krijgt een bekeuring als je geen noodzakekijke reden kan aantonen en riskeert strengere straffen als je meermalen aangehouden wordt. Maar waarom zou je nu naar een ander land willen reizen om beetje te surfen, da’s toch niet helemaal de bedoeling…..

 25. Haha waarom denk je naar Frankrijk… omdat het daar compleet afgaat al weken. En hier al weken geen pepernoot… reden genoeg lijkt me?

 26. @@surfsoetje volgens mij kunnen we stoppen anderen blaimen om te willen surfen in het buitenland en er zijn gerust manieren om het veilig te reizen. Niet iedereen woont in zw Frankrijk :). Het is al een tijd flat hier en voor veel is surfen momenteel het enige wat ze nog een beetje op de been houdt in deze tijden.

 27. Als het lang flat is krijg ik vooral een onweerstaanbare drang om weer een nieuwe plank uit te zoeken… ligt dat aan mij of hebben meer mensen dat?

 28. @ @Surfdoetje, zei op 23 februari 2021 om 13:07
  En je moet altijd een negatieve corona test bij je hebben niet ouder dan 3 dagen.

  Nee, corona enkel verplicht met reizen van veerdiensten, lucht of trein.
  Eigen vervoer per weg is dat dus niet verplicht.

  @Dennis, zei op 23 februari 2021 om 20:35
  Als het lang flat is krijg ik vooral een onweerstaanbare drang om weer een nieuwe plank uit te zoeken… ligt dat aan mij of hebben meer mensen dat?

  Heb een paar nieuwe planken liggen die juist getest moeten worden. Daar heb ik de kans nog niet voor gekregen in Nederland.

  @Surfdoetje, zei op 23 februari 2021 om 13:05
  Je kan zo naar Frankrijk rijden maar zonder dwingende reden is dat niet aan te raden. Ik woon zelf in Zuidwest Frankrijk en buitenlandse nummerborden worden bij de tol vaak aangehouden. Je krijgt een bekeuring als je geen noodzakekijke reden kan aantonen en riskeert strengere straffen als je meermalen aangehouden wordt. Maar waarom zou je nu naar een ander land willen reizen om beetje te surfen, da’s toch niet helemaal de bedoeling…..

  Bretagne is voor mij al ver genoeg.

 29. Kijk anders is op de site van het ministerie van buitenlandse zaken, hier staat duidelijk dat je een testbewijs moet hebben, ook als je met de auto komt. De vraag is natuurlijk of ze hierop controleren. Ik wilde ook gaan, maar heb het er om deze reden niet op gewaagd.

 30. Je mag hier van vinden wat je wil maar voor degene die er wat aan heeft, hier is onze ervaring:

  Wij rijden as we speak door Frankrijk. Gister vanuit Spanje de grens over gestoken zonder problemen. Maar van andere reizigers wel gehoord dat ze wel gecontroleerd zijn op het hebben van een pcr test die ze niet hadden. Mochten uiteindelijk wel door rijden. Maar goed dat gaan om camperaars die weer naar hun thuis land willen/moeten.

 31. Feit is dat reisbewegingen bijdragen aan het gaande houden van de pandemie.

  Natuurlijk kun je van mening zijn dat jij als individu veilig kunt reizen. Maar als iedereen gaat reizen die denkt dat hij of zij dat wel veilig kan moet iedereen langer leven met de beperkende maatregelen voor zowel consumenten als ondernemers en vallen er simpelweg een hoop onschuldige slachtoffers. We hebben niet voor niets ook algemene regels mbt wapens, autogordels, alcoholgebruik in het verkeer, etc.

  De frustratie hebben we allemaal, maar gelukkig vinden de meeste mensen zichzelf niet speciaal genoeg voor een uitzonderingspositie waarbij ze dit soort risico’s mogen nemen voor anderen.

 32. Anyway… ik denk dat mijn eerstvolgende nieuwe plank een longboard wordt zodat ik ook van iedere kleine rimpel in Nederland kan genieten.

 33. V. Reisadvies voor Frankrijk
  Franse restricties voor reizigers uit Schengenlanden
  Een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) is sinds 31/1 verplicht voor ALLE reizigers uit Schengenlanden die Frankrijk binnenreizen. Volgens de website van de Franse ambassade geldt dit nu voor reizigers per vliegtuig, boot, bus, trein én auto.

  Reizigers van buiten de EU mogen voorlopig alleen naar Frankrijk reizen voor ‘dringende redenen’.

  Naast een negatieve PCR-test moeten alle reizigers vanaf 11 jaar ook een getekende ereverklaring bij zich hebben, waarop ze aangeven dat ze géén Covid-symptomen hebben en de afgelopen 14 dagen niet in contact geweest zijn met Covid-patiënten. Zie hier het printbare formulier (>’déplacement vers la France depuis un pays de l’espace européen’).

 34. Einde ochtend begon er een aardig lijntje te lopen op Wijk. Maar 2 of 3 golfsurfers gezien. Zit iedereen al in Frankrijk?

 35. Wijk liep inderdaad leuk met opkomend vanaf 11u, vanaf de 1e windmolen. Nog bedankt voor de mini-snicker na afloop… mijn ontbijt was duidelijk niet toerijkend vandaag.

  Als ik het bovenstaande zo lees zouden misschien meer surfers een snicker moeten eten…

 36. Aan de kenners hier: enig idee of dawn patrol morgen voor Noord Holland de moeite waard is voor een longboard? Thanks

 37. Morgen en zaterdag eigenlijk gewoon flat.
  Heel misschien een net te surfen golfje met je fin (longboard) in het zand in het noordwesten.

  Dit kaartje geeft behoorlijk goed aan waar de grens ligt van een halve meter surfable waves. Dus alleen in de kop van N-H, Texel, de wadden en richting Denemarken steeds meer. Helaas is de swell te west om echt door te komen in NL en mist een duidelijke noordwest component.

 38. @tobias…enig idee ook wanneer de grootste kansis op die rimpels of is het gedurende hele dag zo vrijdag?

 39. Jongens en meiden, ik zie anders dan bij het coronabeleid licht aan het einde van de tunnel! Woensdag een noord fetch boven de Noordzee. Fingers crossed dat het zo blijft

 40. Iemand een suggestie voor een goede sleutel kluis o.i.d.?
  Ik nam altijd mn sleutel mee in mn pak maar heb sinds kort een elektrische…

 41. @Peter sleutel laten bijmaken zonder elektronica. Ik heb hem toch nog altijd graag bij mij in het water 🙂

 42. Ik gebruik een waterdichte sleutel case van Keebunga die je gewoon in je pak kunt stoppen. Werkt perfect.

 43. Vanmiddag verrassend leuke sessie op Egmond gehad. Niet hoog maar de wind viel weg dus goed te doen. Golven lieten zich mooi insturen. Zeehondje erbij, strak blauwe lucht. Life is good.

 44. Top Maarten! Was er graag bijgeweest, maar helaas andere verplichtingen.

  Morgen nieuwe ronde, nieuwe kans!

 45. Texel paal 17 was klotsbak. Lastig surfen

  Wél weer zeehonden erbij en de zon. Dus prima nat pak gehaald.

 46. In noordwijk waren erg grote golven … als je een kabouter bent. wel gegaan, paar keer tot aan strand gesurfd met mn fin in het zand en dan stond ik net 0,5sec

  Wel mooie zonsondergang en volle maan

  Fingers crossed dat er snel weer wat binnen komt rollen!!!

 47. Vandaag toevallig eens in de buurt van Zandvoort. Was best te doen met de push van het opkomend tij op de middelste bank.

 48. Soms het valt het mee. Waz best even lekker op Wijk van 13:00-15:00, enkel tot kniehoog, zonnetje en nieuwsgierig zeehondje

 49. Iemand ervaring met het dragen van een 4/3 wetsuit in de zomer? Ik wil 1 wetsuit aanschaffen waarmee ik op zo veel mogelijk dagen in het jaar kan surfen, maar twijfel of een 4/3 toch niet te warm zal zijn op de gemiddelde zomerse dag.

 50. Op een hele zomerse dag a 30 graden Celsius kan dat behoorlijk warm worden. Hangt natuurlijk ook van je eigen lichamelijke temperatuurshuishouden.
  Je kunt ook regelmatig even wat koude water via je nek naar binnen laten stromen.
  Mij zal een 4/3 te warm zijn in de zomer.

 51. Ik heb genoeg aan een 6/5 hooded en 3/2 om het jaar door te komen. Surf het hele jaar door. op hete dagen alleen een boardshort.

 52. Met een 4/3 kom je volgens mij een heel eind. idd in de zomer regelmatig water inlaten en in de lente en herfst schoentjes, handschoenen en capje erbij. Dan ben je voor een groot deel al voorzien. Het is echter heel persoonlijk. Ik gebruik een shorty, 3/2, 4/3, 5/3 hooded en heel soms een 6/4 hooded. Die paar dagen met echte kou was het code rood waardoor ik mijn 6/4 deze winter niet eens heb aangehad.
  MIjn advies zou een 4/3 zijn en dan het hele jaar door de aanbiedingen in de gaten houden en zodra het kan toch je collectie uitbreiden met een pak voor in de winter. En dan het jaar daarop een aanbieding scoren voor een 3/2.

 53. Eind van de week dan eindelijk weer iets surfbaars in het zuiden 🙏🙏🙏??

 54. Ja inderdaad oordoppen in!

  Speel al iets van 45 jaar in het water.
  En veel te laat dopjes in gedaan.
  Moet nu ook onder de douche dopjes in.
  Anders loopt het water er in.

 55. In de zomer (in NL en buitenland) vaak een 3/2 het beste. Vooral in de maanden Juli, Augustus, September is een 4/3 echt te warm. In de winter heb je wel echt een 5/4 nodig. Ik weet natuurlijk niet wat je budget is maar als je in NL veel wilt surfen kun je het beste eerst goede winter gear kopen en dan een 3/2 voor in de zomer. 3/2 wetsuits zijn vaak met goede korting te kopen. Een 5/4 zonder cap/handschoenen/schoentjes draag ik ook nog vaak in de lente of herfst. Mijn 4/3 is het pak waar ik het minste in surf.

 56. Zou eerder voor 5/3 gaan en 3/2 in aanbieding scoren.
  Over 2 jaar kan je de oude 5/3 nog gebruiken als het te koud is voor 3/2 maar een nieuwe 5/3 te warm is. Dat is zo’n beetje de 4/3 periode… 🙂

  En ja, je zult iedere paar jaar nieuwe pakken moeten kopen als je in NL comfortabel het jaar rond wil. Ik schat dat je met €20 a €25 per maand voor neopreen een aardig eind op weg bent.

 57. Ik zou het wel aandurven met een 4/3. Ikzelf heb deze zomer met een 5/4 gesurft en is ook gewoon prima te doen. Als je het te warm hebt gewoon even water in laten. Maatje van me heeft zelfs de hele winter door gesurft met een 4/3 met shirt eronder en liggen er normaal gezien 1.5 tot 2 uur in. Natuurlijk zou het beter zijn om in de winter voor een dikker wetsuit te gaan i.v.m. veiligheid.

 58. De ene 4/3 is de andere niet…

  Maar gemiddeld gesproken ga je met een flink grote noordelijke swell en harde noordenwind er medio juni pas aan denken om een 4/3 of minder te surfen. Dit ivm de veiligheid. Mui-stroming de zee op en je ligt zo maar 1,5 uur te dobberen zonder board als je leash los schiet of breekt. De kans dat je dat overleeft is best klein.

  Bij kleine dagen met golfjes van 1m natuurlijk geen probleem, helemaal als het niet waait. Dan kun je het nu al in 4/3 proberen met schoentjes en handschoenen. En als je midden op de dag gaat met volle zon ook zonder cap. Als het tenminste niet waait en je hoofd niet in water raakt met een val.

  Kortom, er is geen eenduidig antwoord. En is per weerssituatie verschillend.

 59. Idd, ik zou deze vrijdag vrij willen nemen om eindelijk weer buiten te spelen. Als ik zelf de weerkaarten interpreteer dan zou het wel eens iets kunnen worden.

 60. @de beheerder van actuelegolven.nl, je site is stuk! Kijk er zo ongeveer dagelijks op, zou het enorm waarderen als je hem weer fixt!