Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 14 juli 2021

100 reacties

 1. Lekker lang weerbericht, maar er staan ook een heel aantal dagen met golven op het menu! Hieronder de weerkaart voor zaterdag, waarbij de isobaren nog steeds in strakke lijnen boven de oostelijke Noordzee liggen. Dat heeft soms nog wel als resultaat dat de swell de Noord-Hollandse kust ietwat schampt en verder richting Zuid-Holland juist wel weer vol oppikt.

  Zie https://surfweer.nl/ukmo voor updates.

 2. Gisteravond al eerste deel van de aankomende surfperiode benut (met vlieger). Was erg druk op weg naar IJmuiden. Blijkt dat de A9 is afgesloten ivm wegwerkzaamheden. Hou rekening met vertraging/omrijden als je richting de noord- of zuidpier van Velsen wenst te gaan voor een surfje.

  Op IJmuiden zelf lag een schip om werkzaamheden uit te voeren. Die zal niet direct in de break gaan liggen, maar lag wel zo’n beetje op de plek waar wind- en kitesurfers normaal zich positioneren voor een golfrit. Die moeten dat nu anders oplossen, dus iets minder space om rekening met elkaar te houden.

  Met deze wind vooral ook getijde(-stroom) in de gaten houden. Met afgaand tij stroomt het water in dezelfde richting als de wind blaast. Leuk voor downwinders, peddeltraining en wandelvakanties, voor de wavecount op je favoriete bankje meestal wat minder. Of kies de momenten waarop de wind minder is. Heb je ook minder last van vliegeraars en plankzeilers.

 3. hoi, bedankt Tobias voor de nieuwe voorspellingen!
  Weet iemand waar deze spot is? lijkt mij een leuke spot voor met de bus. (niet mijn foto)

 4. Ik weet het niet zeker maar lijkt op de zeedijk nabij domburg te zijn!
  Daar kan je iniedergeval op deze manier parkeren

 5. Waz lekker grote bakken moeilijk te pakken easy paddle out en veel wind ook zeehond erbij 👍

 6. Hi! Wij gaan volgende week donderdag 4 dagen naar Frankrijk, naar les conches. Wat is de voorspelling voor daar?

  Gerrit

 7. Als je niet vies bent van een wandelingetje terug, is er genoeg te surfen nu. Mooie dikke twee meter + bakken, peddel naar achteren is prima te doen. Zou wel klein beetje volume pakken en niet “radicaal” shortboardje. Fish of dikke Noordzee shortboard is perfect nu.

 8. Er is daar een te hoge concentratie van E-coli bacterie, komt waarschijnlijk daardoor..

 9. Ik heb het goede golven boek al besteld hoor, maar voordat ik deze binnen heb, weet iemand misschien hoe laat de golven zaterdag of zondag in Scheveningen het laagst/beste voor beginners zijn? Is dat eerder bij laag of hoogwater?

 10. Ik heb in Costa Rica eens tijdens het surfen bij een riviermonding na overstromingen dode varkens zien voorbij drijven. Gaan we dit soort taferelen in NL ook zien de komende dagen?

 11. Yes, geduld. Komt wat later vandaag.

  Ziet er niet verkeerd uit, maar wel nog best wat wind.

 12. @atmosphere Surf’s up @ walcheren !

  Ik merkte er weinig van! Vandaag en gisteren bij westkapelle geweest maar gister was toch zeker een half keer hoger dan vandaag. (wel leuke sessie gehad hoor).
  Wat me wel opviel is dat het inhammetje bij westkapelle niet meer volloopt bij hoog en dat op de cam van zoutelande bij hoog nagenoeg nooit meer een golfje loopt.
  Vaak is al gebleken dat jij een zeeland expert bent 😉

  Misschien kan jij me vertellen wat ermee te maken heeft?

  Zat zelf te denken aan de opspuitingen die hebben plaatsgevonden. Of stond het water gewoon heel laag?
  Alvast thx voor de antwoorden die ik weer mee kan gaan nemen in m’n voorspellingen!

 13. Ik zag wel een wetsuit op P5 net liggen toen ik weg reed. Maar dacht misschien is ie van een Duitser die hem over zijn auto had gelegd.

  Zaten trouwens nog best leuke golven tussen vannochtend.

 14. Nou was dik aan hier vanmorgen. Tot hoog water op derde bank en daarna voorin. Heerlijke bakken, veel hoogte, iets minder kracht dan verwacht. Beste sessie van de laatste weken/maanden.

 15. Webcam lijkt van niet. Wellicht IJmuiderslag komen ze wel door (gisteren ochtend iig wel)

 16. Domburg was ook goed vanmorgen. Met afgaand wel veel stroming, maar de golven kwamen sterk genoeg door voor een lekkere sessie!

 17. Zandvoort vond ik behoorlijk bruut vanmorgen als gevorderde beginner! Ik zag wel iemand anders verderop heel hard knallen, maar ik was vooral met mezelf in de weer :-)) Lekkere oefening, dat wel.

 18. Ai, metingen in het noorden zijn behoorlijk gedropt. Zaterdag de laatse restjes al? Zou iig de ochtend gaan, want middag minder hoogte en iets meer wind.

 19. gisteravond best ok windgolfje 🙂 soms dikke schouder. en was weer tijd voor de julikever.

 20. Vanmorgen vroeg was echt nog wel ok hier en Zandvoort. Zo rond half 9 liep het over de banken en was de lol eraf, maar voor die tijd was het echt wel mooie heup longboarden. Ik heb in ieder geval prima ochtend gehad. Was lekker rustig ook!

 21. Zou er ook iets kunnen worden gedeeld over de vooruitzichten voor Frankrijk volgende week?

 22. Vond Zandvoort maar matig.
  De wind stond al behoorlijk aan om 6.30 en bijbehorende windchop maakte het er niet mooier op. Voor mijn gevoel liep er ook nog een hobbel van noord naar zuid door. Misschie door opkomende tij?
  Wind maakte het niet makkelijker, voor de SUP-ers, onder ons.
  Er zat nog wel ruim voldoende energie in de deining. En als de deining, chop en goed samenvielen kon je wel een geinig ritje maken.

 23. HI guys, wij zijn morgen ma & di op Texel.
  Iemand nog goede tips? Rond paal 17 of nog andere plekken?
  Tnx!

 24. Misschien domme vraag, maar hoe kan deining met een redelijke fetch, op volle zee, wegvallen?
  Waren de verschillende energiegolven nog niet ‘gepaard’ en daardoor weer uitelkaar gelopen of is er sprake van interferentie? Stel het laatste, wat veroorzaakt de interferentie?

 25. Arriveert ie ook niet meer voor t donker op Schiermonnikoog vanavond? 🙁

 26. Betekent dat, dat de hoop voor een avond surfje eigenlijk nu vergaan is?

 27. Is het morgenochtend met longboard rond een uur of 7 de moeite waard of zal er niks lopen?

 28. 😂😂😂 ga gewoon ff checken mensen! Leer je zelf misschien ook nog wat!

 29. Waarschijnlijk ook wel met een groveler of fish! Boei komt mooi omhoog nu.

 30. Of neem een abonnement op de surf message -> heb ik (en mega mega blij mee overigens) of leer de kaarten lezen (probeer ik, alleen kost ook gewoon tijd om te leren) en even checken is wel 2 uur rijden. Wat ik vaak genoeg doe, alleen even vragen en kennis delen over hoe iemand denkt dat het vanavond kan zijn is toch alleen maar mooi en fijn? Het mooie is juist dat we allemaal dezelfde passie delen, laten we mensen die vragen stellen niet meteen de mond snoeren maar juist onze liefde en kennis delen. Even checken zit er nu eenmaal niet voor iedereen in. Met 1001 redenen, soms vrijwillig en soms omdat het leven zo loopt.

 31. Nu de grote vraag is wat mister vragen, vragen, vragen precies op dit forum komt doen.🤷‍♂️

  Misschien op zoek naar antwoorden? Ben oprecht benieuwd.

 32. Ik was gisteravond helaas voor niks op het strand omdat het compleet flat was. Wil dat voor morgenochtend voorkomen dat ik weer voor niks heen rij. Ik probeer te begrijpen waarom het flat was maar ik snap er geen hout van. Het was gisteravond om 18:30 laagwater en de voorspellingen waren 0.6m en 6 sec. Dacht met opkomend ff een mooie avondsessie te doen, maar dat viel dus letterlijk in het water haha. Weet iemand hoe het komt dat er nieteens een rimpeltje over was?  Ik heb wel het surfboek ‘Op zoek naar goede golven’ besteld en die zou ik volgende week in huis moeten hebben. Dus daar hoop ik een hoop van te leren 🙂

 33. Wat ik altijd doe om te kijken of ik ga surfen:
  1. Checken wat de wind doet op zee
  2. Aankijken op http://wavenet.cefas.co.uk/Map bij noordenwind en op https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/Significante___20golfhoogte___20in___20het___20spectrale___20domein___20Oppervlaktewater___20golffrequentie___20tussen___2030___20en___20500___20mHz___20in___20cm bij zuidwesters. Zo zie je hoe hoog de golven zijn. En hoelaat deze zijn aangekomen.
  3. De wind dichtbij het land checken om te kijken of het niet te choppy wordt.
  4. Live webcams checken
  5. Gooo

  Als we dit voor morgenochtend doen:
  1. Wind op zee is de gehele dag al noordenwind. Dus kijken op Cefas.
  2. De boeien daar geven 1-1.5 meter aan, prima dus. Bij waterinfo is de swell al binnen, 113 cm. Wordt waarschijnlijk nog hoger vannacht.
  3. Wind bij land is heel zacht, dus lekker clean.
  4. Voor nu ziet het er goed uit, morgen op de cam kijken en gaan.

  Of je moet vloed of eb moet gaan blijft voor mij lastig. Maar morgen ga ik met hoogwater voor de push. Klinkt dit goed?

 34. 1) Altijd de cam kijken voordat je gaat rijden. We hebben er genoeg in Nederland, elke hoek is weer anders dus zoek er een paar uit.

  2) Altijd de boeien kijken (bij noordswell) voordat je iets gaat plannen. Vrijdag was al duidelijk dat de swell heel erg afnam op de A12 boei (surfweer/spectra).

  3) Gooi die golfhoogte voorspellingen van Windfinder/windguru lekker in de prullendoos en koop Tobias SMS. Zonder teveel verklappen begon die op zaterdagochtend: “Slecht nieuws die swell is ingekakt als een pudding”

  Die sms kost je wat maar bespaard je een hoop diesel/benzine

 35. 4) vraag stellen op surfweer.nl. Dan krijg je advies op maat van de enige echte expert 😉

 36. Ok, surf reportje. WAZ/Noordpier kwamen toch wat kleine sets binnenrollen. Hier en daar werd een ritje gemaakt. Zelf m’n eerste Sup ritjes gemaakt met veel vallen en opstaan. Uiteindelijk de paddle verstopt onder de handdoek en met die grote 10’6 maar gaan surfen. Ging ook best goed. 🙂 Alleen die grote fin zit dan in de weg. Goed sfeertje in het water. Boze gezichten bij het parkeren. 🤙

 37. Ik kan er voor maandag helaas niet meer van maken dan enkele beginnersgolven. In het uiterste zuiden dat niet eens…

 38. Woensdag en/of donderdag hopelijk meer. Dan komt ook de verre swell van dit laag op maandag binnen. Op de wadden best leuk, maar in België is daar ws niet veel van over…

 39. Mooi werk!

  Dan toch ook maar even mijn volgorde:

  1) appje van Tobias,
  2) het vrouwtje of er toestemming is

 40. Dat is lang geleden!
  Vroeg me vorige week nog af hoe het met jou en ook hoe het met Hazzie ging. Er was een tijd dat jullie fanatiek de stoke deelden, maar afgelopen maanden was het stil.
  Ik heb jullie (een beetje) gemist!

  On topic: balen dat de swellis ingekakt (how’s that possible). Trekt het noordenwindje morgen nog wel genoeg aan voor druk in de vlieger?
  “Gaat speuren naar Harmonie”

 41. @noutski Ik weet dat we wel erg vrolijk deden destijds, vandaar dat ik af en toe reageerde onder een andere ‘naam’ 🙂 Maar de stoke is er nog steeds. 😊 Surfen/ spelen in de branding is het mooiste dat er is! Spread die stoke. @hazzie; agree? 🙂

 42. Vraagje voor de geluksvogels die er al wat vaker in hebben kunnen liggen laatste tijd; is het te doen met een korte wetsuit 3/2?

 43. Ligt aan de weeromstandigheden en lengte sessie.
  Zonnige dag, weinig wind, geen ‘abnormale’ golfslag. Dan is het prima te doen. Twee weken terug al mensen in boardshort sessie zien doen.
  Stevige bries, vroege ochtend en plan om langer dan 2 uur te surfen; 3/2 of 4/3.

  Mijn perspectief: Je wil energie liever in surfen steken dan fysiek warm blijven.

 44. Wat mij betreft ligt het niet meer aan de omstandigheden. Surf nu al een aantal maanden standaard in de 3/2 en nooit koud gehad. Het water is al prima op temperatuur.

 45. Voelde gister avond een koude onderstroom aan mijn handen en voeten. En als het mijn rug opliep viel de kou nog wel mee in een 3/2.
  Denk dat het met een stevige bries en minder zon een 4/3 verstandiger was.

 46. Egmond was van 0900-1100 de moeite waard. Fijne rechtse longboard lijnen. Niet hoog maar op de sets kwam regelmatig een metertje binnen rollen. Fijne sessie en golven lieten zich makkelijk pakken.

 47. Is MSW goede bron voor noord Bretagne? volgens Windy arriveert er wel wat swell vanaf volgende week dond av, maar MSW geeft precies niets aan..
  alvast bedankt voor alle tips;)

 48. De app berichten van Tobias zijn ook vrij duidelijk wat betreft Frankrijk.

 49. Thanks voor je report! Twijfelde nogal omdat de cams slecht leken. Toch halve dag vrij genomen. 3 uur lang halve tot hele meter hoge cleane lijnen gesurft ondanks afgaand tij. Daarna uurtje bonus met onshore chop.

 50. Naar strand gehaast en het water in gedoken. Stond wat te veel wind en brak wat slap bij de kant. Tegen 19u draaide de wind en viel grotendeels weg. Nog een uurtje later ging de 2e bank ineens mooi lopen. Met cross offshore zelfs wat spray.
  Helaas stond ik toen al met kleren aan en hongerklop op de parkeerplaats.

 51. Bedankt! We gaan donderdag tm zaterdag naar les Conches, althans daar hebben we iets geboekt. Echter twijfelen we na het lezen van de laatste sms update. Lastig…. Onze eisen zijn niet enorm hoog maar als er niet te surfen valt gaan we liever niet. We houden de modellen in de gaten, tips zijn meer dan welkom.

 52. France… vanaf vrijdag wel een paar golven maar met onshore wind is dit minder surfbaar dan wanneer dit de Noordzee was geweest..
  Ik zou voor die paar dagen niet zo ver willen reizen voor slecht weer, wind en slechte golven..
  Alleen zaterdagochtend even wat cleaner.

 53. Bretagne.. het puntje zeg maar, is voor ons ook nog een optie. Mijn eigen analyse is dat het daar wat beter te doen is qua wind (en meer beschutting). Wellicht dat jou mening ons uitsluitsel zou kunnen geven? Heel erg bedankt!

 54. Wij kijken naar Bretagne vanaf donderdag, wordt hier dan het zelfde voor verwacht? Wellicht dat we maar niet gaan. Zitten bij baie des trespasses. Bedankt!

 55. Ik wil bij komende swelll met mijn maten wat gaan tow-innen en jetskien op de scheef, hoe kan ik het beste organiseren dat wij zo min mogelijk last hebben van anderen?

 56. Mijn ervaring met tow-in surfen op de scheef is dat je het beste tussen 23:00 en 06:00 kunt gaan om crowds te vermijden.

 57. Wat een fantatische ochtend om met de kids te longboarden!! Van .9.45 tot 11.40 heerlijke lesgolven in Scheef en ook prima voor de logs van pa.

 58. 500 m uit de kustlijn blijven anders wordt het kostbaar

  maar niet zo duur als parkeren 🙁

 59. Vanochtend @Egmond prima longboard lijntjes. Superclean en best leuke ritten gemaakt..

 60. Ik hoop dat je eigenlijk bedoelt zodat anderen het minste last hebben van jullie..
  Anders misschien toch de spelling van je naam veranderen naar Sjonnie. Zo in de zomervakantie met het mooie weer zijn er een hoop zwemmers dus om dit bij de pieren in de buurt te doen is wellicht niet heel verstandig. Ik zou zeggen zoek een rustig plekje waar weinig strandovergangen zijn om te zorgen dat je niet per ongeluk iemand aanvaart.