Nuttige surfweer info:

Surfweer dit weekend 13-14 april 2019

120 reacties

 1. Interessant wordt het eigenlijk zaterdag avond, met een veel groter gebied vrij krachtige wind uit Noordoost. Die swell is dan wel op tijd voor Zeeland/België in de avond.

  Maar het beste blijft toch de zondag met een rest swell uit NNO.

 2. WIj zijn van plan om met de paasdagen een lang weekend naar Frankrijk te rijden, waarschijnlijk Bretagne of de Vendee. Zouden vanaf donderdag kunnen surfen.

  Heb je een gevoel of de surf daar goed gaat zijn vanaf donderdag onwards?

  Thanks!

 3. Woensdag weer een koudere lucht boven het land met een naar NNO draaiende fetch. Dat kan weer wat hogers opleveren en dan ook voor N-H!

  Wat Frankrijk betreft: depressies doven midden volgende week uit op de noordwestelijke Atl Oceaan. Dus beide eigenlijk geen goed idee, tenzij je helemaal naar het uiterste puntje rijdt. Meer kans op wat 1m hoge golven in les landes of rond Hossegor waarschijnlijk. Wel golven in Portugal met de zuidelijke ligging van een wat sterkere depressie verder weg en een zwakke dichterbij voor de kust van Portugal.

 4. even een vraagje: in juni naar baskenland frankrijk en spanje…wie heeft ervaring en heeft advies over welke wetsuit? Is 3/2 voldoende (ook voor de mini surfers?)

 5. @familiesurfer

  3/2 zeker wanneer de zon schijnt voor de kleintjes.
  Als je een 4 hebt ook meenemen! Mocht ie niet schijnen 🙏🏻

 6. Dag surfers,

  Ik tracht nu sinds een half jaar geregeld te surfen op de Noordzee (dit forum is zeker een motivator) maar ik lijk wat vast te zitten in mijn evolutie, mag ik zo vrij zijn een paar technische vragen te stellen, misschien zijn jullie al door dit proces gegaan, ik laat me even gaan:

  – De pop-up: ik doe een pop-up in 2 fasen, dit begint vlot te gaan en ik geraak vrij consistent en snel op de plank. Loont het de moeite om de pop-up in één sprong te oefenen? Komt dit vanzelf of oefen je hier concreet op, thuis op de grond of in het water? Ik kijk wel eens wat filmpjes op youtube maar ik zie veel verschillen, misschien raden jullie een instructievideo aan? In één keer rechtspringen, vind ik niet zo simpel op de grond, laat staan op een golf.

  – De groene golf: het lukt me nu om op de ongebroken golf te vertrekken (met een funboard 7.6) maar ik val steeds stil na enkele meters, echt snelheid nemen en 10 meter ver surfen, lukt zelden. Ik zie op filmpjes mensen echt snelheid maken en omhoog en omlaag surfen. Is dit mogelijk met een funboard, heeft dit met de kracht van de golf te maken, moet de pop-up sneller, of moet men onmiddellijk een bocht inzetten na de pop-up, vertrekken jullie onder een hoek, moet ik hoger op de golf vertrekken, … kortom waarop focussen? Is een korter board nodig om een snelle bocht te maken… Komt dit vanzelf mettertijd…?

  – Hoogwater: ik lees altijd dat men bij hoogwater moet gaan surfen, maar hoe zit dit nu eigenlijk. Bedoelen jullie voor hoogwater, na hoogwater, rondom hoogwater? En waarom niet bij laag water?

  – Wrijvingsletsels wetsuit: ik heb last van schaafletsels door het schuren van mijn wetsuit in de hals, hebben jullie hier truukjes voor?

  – Parkinggedoe: gewoon praktische zaken voor wanneer ik op verplaatsing ga surfen want waar ik surf, surft bijna niemand dus ik denk niet de beste spot misschien…, doen jullie je wetsuit aan/uit op de parking, of gewoon met wetsuit naar huis rijden met bescherming op de zetel? Wat doen jullie met sleutels, bijvoorbeeld elektrische sleutel van je wagen?

  Misschien wat stomme vragen, maar het zou me helpen, merci voor jullie verheldering!

 7. Vraagje? Wij andere familie surfers gaan ook in die periode naar Baskenland. Maar zijn nog aan het oriënteren voor een leuke camping aan het strand. Heb jij nog goeie tips wat een chille baai is en niet al te druk.

  We dachten zelf aan Sopolana of Arenillas, iemand daar al eerder geweest? Cheers

 8. Voor je sleutels is een keypod erg handig. Kost niet veel geld en als je hem ergens bevestigd waar je hem niet ziet of met een koevoet kunt bereiken redelijk veilig.
  Met een nat wetsuit in de auto vind ik zelf niet zo handig. Als ondanks je stoelhoes de boel toch nat wordt trekt dat zout overal in, en zout blijft altijd vocht aan trekken. Gewoon omkleden dus ( ja dat is koud :)).
  Het getij: hoog water kan voor sommige spots handig zijn. Als er ondieptes voor de kust zitten kunnen de golven daar hun kracht verliezen bij laag water en hou je dus slappe hap over om te surfen. Rond hoog water hebben de golven daar minder last van. Waar ik meestal het water in duik is vaak een uur vóór tot een uur ná hoog water het beste (sterkste golven dus). Al heb je dan wel de meeste stroming.
  Van popups heb ik geen idee, als bodyboarder…

 9. Tobias, heb je nog kortings codes voor surf forecast app gebruikers?

  Wil wat dingen bestellen in de webshop 🙂

  Co

 10. Vaseline in je nek smeren en oksels smeren helpt goed tegen schuurwonden. Maar met een goed, strak wetsuit is dat vaak niet eens nodig.

 11. – Wrijvingsletsels wetsuit: ik heb last van schaafletsels door het schuren van mijn wetsuit in de hals, hebben jullie hier truukjes voor?

  Vaseline

 12. een lycra shirt onder je wetsuit helpt ook tegen de schuurplekken onder je oksels en hals
  koop er dan wel een met lange hals
  en inderdaad vaseline smeren help ook

 13. Ik heb je niet zien surfen dus ik weet niet zeker of het hier door komt maar het kan dat je je snelheid verliest doordat je te ver voor de golf uit surft. Naar links of naar rechts surfen zou dit op kunnen lossen.

 14. Pluspunten Arenillas
  -Relaxte camping met kleine speeltuin en voldoende plekken.
  -Afstand camping-strand is perfect met kinderen.
  -Makkelijk te surfen golf, ook voor kinderen erg leuk. (Die van ons was toen 7)
  – Er is ook een baai, natuurlijke zwembad, waar lekker gezwommen kan worden.
  – Je kunt vanaf Arenillas ook naar het midden van de baai peddelen als het echt te druk wordt (peddel van zo’n 200m?). Daar is het een stuk rustiger.
  -Mocht het getij meezitten dan is het een aanrader om bij zonsopgang te gaan surfen, dan lig je er met een handjevol anderen in. Maar dat geldt voor de meeste spots in Spanje; voor 10u is het hartstikke rustig.

  Minpunten:
  – Met hoogwater is er geen strand meer over en zit iedereen op een grasveld.
  – Weekenden erg druk, maar dat zijn de meeste stranden in Spanje in het weekend wel, wil je meer rust dan moet je voorbij San Vicente een strand zoeken.
  – Bij hoogwater valt er weinig/niks te surfen.

 15. Hey Kophikook,

  Ik zat met de zelfde problemen die jij nu omschrijft. Vorig jaar meegereisd naar een Coachingsweek in Vieux Boucau. Ik ben daar erg goed begeleid en heb in een week tijd veel bijgeleerd. Misschien is dit voor jou ook een goede optie 🙂

  Groet, Wim

 16. Zondagochtend : voldoende golfhoogte voor longboard of SUP ? Volgens Rijkswaterstaat niet. Doch er lopen golven met redelije hoogte bij de Wadden. Komen die ‘om de hoek’ naar Scheveningen / MV ?

 17. Bedankt voor jullie goeie tips!

  Ik ontdekte veel over mijn snelheidsprobleem via dit filmpje voor wie het interesseert: https://www.youtube.com/watch?v=hVyatMUYwZw
  (kortom: meer voor op het bord liggen, sneller paddelen en ‘angling’ bij de take off – al is het duidelijk nog veel oefenen 😉

  Merci!

 18. Ha Tobias lijkt toch een leuke swell aan te komen voor het Paasweekend in cornwall vanaf zaterdag of zie jij dat anders?

 19. Wiehoee paasweekend misschien naar Texel! Bidden voor wat swell 🙂 al een idee of er iets gaat komen?

 20. Kameraden,

  Iemand tips/advies/ervaring met een camper trip richting Engeland komend weekend? Met de trein vanaf Calais en doorrijden richting het zuidwesten? Is dat te doen voor een weekend en qua kosten?

  Thanks

 21. Hoe lijkt de week in Frankrijk na Pasen? Dan wel de moeite om die kant op te gaan voor een weekje?

 22. Goedemorgen allemaal,

  Tobias, een vraagje mbt de Gemeten Golfspectra (3D) weergaven. Ik zoek me een ongeluk op de RWS website, maar krijg niet de 30-500 mHz weergaven te pakken van de Eurogeul. Bestaat deze niet of zit ik gewoon verkeerd?

  Ik zie deze optie alleen staan voor de IJgeul eigenlijk..of zou dat ook voldoende info moeten geven voor Zuid NL ?

 23. Enorm bedankt om die grafiekjes eens uit te leggen.
  Ik ben geen expert, maar het lijkt me logisch en juist

 24. Klopt als een bus, mooie analyse!

  Ik ga even alle vragen beantwoorden die hierboven zijn gesteld.

  1. De eurogeul boei geeft niet al te veel data door, dus best het plaatje pakken. Of de verwachting: https://waterberichtgeving.rws.nl/klanten/regio-rijnmond/europlatform-eurogeul-wind-en-golven. Op zich is de IJ-geul ook een prima indicatie als de swell uit het NNO-en komt. Bij WNW swell moet je wel echt de zuidelijke euro boeien lezen voor Zeeland, Z-H zuid en Belgie.

  2. Paasvakantie is onzeker in eigen land. Gisteravond stond er rond de 23 nog een diepe depressie boven Engeland met een flinke zuidwester. Nu lijkt de kern van dit laag over heel Europa te gaan liggen, waardoor de dichtstbijzijnde plekken met swell 1000 km bij ons vandaan liggen. Afwachten hoe de kaarten ontwikkelen, maar midden Frankrijk en verscholen Cornwall zijn minder goede opties met kleinere golven. Exposed beaches in het uiterste puntje van Bretagne of Cornwall zijn wel continue hoog genoeg.

  3. Paasweekend op Texel en eigenlijk heel NL dreigt compleet flat te worden met veel te lekker weer. Noordzeewater warmt wel goed op, dus de eerste swell daarna kunnen de handschoenen, cap en misschien zelf de schoentjes al uit!

  4. Met welk tij kan je goed surfen? Dat ligt er maar net aan waar de golven vandaan komen. Golven uit het zuiden met een ZW-en wind doen het meestal goed bij laagwater. Golven uit het NNO-en doen het goed bij helemaal hoogwater. Golven uit WNW en NW doen het in Holland met alle getijden en heel afhankelijk wanneer de peak van de swell arriveert (en hoe de wind dan staat). In Zeeland en België is eigenlijk wel alle swell het best met HW, muv zuidelijke windswells. Vanaf 1,5 uur voor hoogwater, hoogwater zelf 1 uur lang tot een uurtje na hoogwater. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Als de swell heel dik is, zal het langer met afgaand door blijven gaan en zelfs met eb nog goed. Dat hangt dan ook weer van de maanstand af, want met halve maan is het veel minder eb-gevoelig dan met volle/nieuwe maan, omdat de waterstanden dan veel minder laag worden.

  5. Vraag van & Co over de kortingscode’s voor de surfweer-shop. Open het profiel-fototje van de app en je ziet de kortingscode voor dit jaar die je moet invullen bij een bestelling!

  6. Belangrijkste vraag, wanneer is er weer wat te surfen in NL of BE!!
  De wind wordt vanmiddag wel perfect NO boven de wadden en krachtig genoeg met dik 6bft. Probleem is echter dat het hoogwater dan al geweest is. Met uitzondering van de wadden zelf, waar het hoogwater veel later valt vandaag. Dus is het wachten op het volgende hoogwater. Vannacht zou kunnen… en het volgende hoogwater van morgen, maar dan zijn de golven al weer weg.

  Of… misschien is er toch nog een half metertje van over woensdag, op tijd voor het hoogwater. Vanavond maar even kijken wat die wind precies voor swell heeft afgetekend op de spectra plaatjes.

 25. @Tobias, bedankt! Ik begin het redelijk te begrijpen icm alle databronnen, het is écht leuk om te zien en daarna in zee te liggen om te ervaren!
  Overigens gisteren nog een 2uur mooie sessie gedaan met heuphoog (prima voor mijn niveau!

 26. Scheef was niet slecht vr een softtopper rond de middag, hangt er vanaf wat je wil natuurlijk. Heb aardig wat korte lijnen knn nemen, en kan nog maar sinds 2 sessies down the line, dus prima stoke vr mij haha

  Dank voor de uitleg mbt spectra @ZuidNL en Tobias, weer wat bijgeleerd.

  ook nog — Zeewater verrast hobbyfotograaf… :
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20190417_04335689

 27. Mensen die tussen nu en volgende week woensdag een surftripje plannen en nog een plekje over hebben ? Op de noordzee valt deze dagen helaas niet veel te beleven..

 28. Hoe is het met de vrijdagvoorspelling? Hoop toch nog wat te gaan surfen morgen, krijgen we nog een appie?:)

 29. @ Tobias: Volgens Surf-Forecast rolt er in Westende vrijdagmiddag een 90 cm golfje met 5 seconden.. Normaal met jouw voorspelling is dat voor mij perfect op mijn Sup, ik twijfel alleen aan de betrouwbaarheid van deze voorspelling. Aangezien ik vrij ben morgen ben ik best bereid stukje te rijden als het de moeite is….

  HELP!!!

 30. Offtopic: weet er iemand een goeie shaper in NL die een soort takayama scorpion zou kunnen/willen maken zonder dat ie meteen 900,- euro kost?

 31. In Scheveningen zou -Jinne Kunststof Design- je wellicht kunnen helpen hij heeft er ooit een hele serie van gemaakt.

 32. @Een Argentijnse vriend van mij is shaper en komt in juni op bezoek in Den Haag. Hij heeft ooit een soort takayama scorpion voor mij gemaakt. Aanrader. Door de wisselkoers is hij niet duur. Hier is zijn contact facebook.com/fuegosurf

 33. Ryan Cabezas kan dit! Californische shaper nu aan het shapen in Scheveningen (oa voor Timmy Patterson geshaped) Check z’n Instagram Ryanshapes

 34. Hai dudes en dudins,

  Heeft iemand een idee of een site waar ik in Agadir een jeep of 4×4 auto zou kunnen huren. En ook eventueel surfboards. Tnxx all.

 35. @Marokko, mits je niet echt de woestijn in duikt kun je eigenlijk op heel veel plekken in Marokko gewoon uit de voeten met een goedkope huurauto.

 36. Lijkt erop dat er veel wind komt dit weekend en misschien surf? Ben nu al zooo excited! Hopen dat er een nieuwe forecast komt 🙂

 37. @zoetwatersurf, nee inderdaad niet van plan om de woestijn in te trekken verder :). Ben ik dan eigenlijk ook aangewezen op de grote verhuur bedrijven die je vind op google? Of zijn er goedkopere alternatieven? Enig idee?

 38. @Marokko,

  Wij hebben een keer gehuurd bij AirCar. Prima geregeld op de luchthaven van Agadir. Kregen een Dacia Duster waar we in tijden van flatness nog de Atlas mee doorgestoken zijn, dus als je niet meer dan dat van plan bent, is dat wat zoetwatersurf zegt een prima oplossing.

 39. Nog steeds helemaal flat, maar vanaf vrijdag/ het weekend wel kans op golven. Voorlopig is er dus nog niks om een update over te schrijven.

 40. Met zo veel fatness is voor mij het enigste licht puntje dat je fijn met mn racesup kan peddelen door de natuur maar dreig mn laatste geld toch te gaan uitgeven aan een tripje .(en begin zelfs hier slap te lullen)-;

 41. Idd Ruben…. is nog even spannend wat die Koninklijke depressie voor pad gaat volgen maar grote kans op heel veel wind ( onshore) die kant op. Met een kite of windsurfsetje natuurlijk wel mooie mogelijkheden daar;-)

 42. @ Jorge, kreeg ooit een tip om in die regio “ Les Conches/ Bud Bud” te tjekken. Kwam daar aangereden op doortocht en viel met mijn neus in de boter;-)))

 43. @jorge @ soul ernst Le phare daar net om de hoek heeft bij juiste getij en golfrichting een semi pointbreak erg fijn! Ook meer noordelijk tussen les Sables d’ ollones en Saint Gilles croix de vie genoeg mooi breaks👍🏽

 44. Tobias, kun je weer eens een app sturen? Wij zijn immers benieuwd wanneer het vrijdag, zaterdag en zondag de moeite gaat zijn…

 45. Zoek het eens zelf uit wanneer het goed zal zijn 😉 het is niet zo moeilijk om onder de knie te krijgen. Gebruik deze pagina gewoon als een crosscheck met eigen voorspellingen. Dan zal je het zelf vlug genoeg kunnen. altijd die druk op Tobias zijn schouders altijd. ocharme!!! 🙂

 46. Voor een lekker zonnig festival ben ik opzoek naar 10a20 afgedankte boards (Te gebruiken voor de decoratie) die we kunnen overnemen tegen betaling. Iemand een idee waar we deze in één of twee keer kunnen scoren?

  Flatte groetjes!

 47. Zulke barrels ben ik in 5x bezoek aan de Vendee niet tegengekomen. Wel 2m met dikke onshore, soort noordzee beachbreak met meer power of kniehoog en glassy (lekker met longboard).
  Prima surfen hoor, maar verheug je niet teveel op omstandigheden van de 2 foto’s.

 48. Ik heb toch ook al zalige surf in olonne, bretignolles en Bud Bud gehad maar Ind windfactor in voor en najaar is altijd zwaarder dan meer zuidelijk maar ook genoeg baaitjes te vinden! Zoek en je zal mooie surf vinden

 49. Ik schrijf morgenvroeg hier een update, als er echt meer duidelijkheid is voor zaterdag en zondag.

 50. Vendee, als het rif van Sauveterre los gaat is het daar prachtig, (met jetski ook geschikt als bigwave spot ). heb mooie longboard-dagen meegemaakt in de gekke baai van Les SablesdOlonge . Geen fan van La Sauzaize, Les Conches kan ook zeker mooie Barrels opleveren onder de juiste hoek, anders beter naar BudBud maar daar is het vaker te druk. La Gachere (plage de granges) heeft me een paar van de mooiste golven geleverd. Volgende maand er weer heen op zoek naar meer mooie plekjes zoals les conches waar je nog een beetje leuk in de auto kan kamperen.

 51. Volgende week ( 6-10 mei) naar Texel incl sup.

  Nog tips voor spots? Of is er geen specifiek stuk waar we moeten zijn?