Nuttige surfweer info:

Surfweer vrijdag 7 oktober 2022

122 reacties

 1. Klein vraagje, mijn ervaring is dat er in het noorden (Castricum) soms echt vette stroming is. Wat kan ik zaterdagmiddag verwachten, en waarop zou ik dit zelf kunnen aflezen/inschatten? dank!

 2. Wat is de beste manier van voorspellen?

  1. L/H-drukgebieden bekijken en waar ze liggen
  2. kijken waar de wind het meest blaast
  3. windy/windfinder openen en kijken wanneer die swell het best is in combo met periode
  4. boeien bekijken paar uur ervoor
  5. cam bekijken?

 3. Dank voor je uitleg! Voor het voorspellen van de golfen kijk ik zeker op de cam, en vertrouw ook op de appjes van Tobias, doorgaans werkt dat goed!
  Het gaat me nu een beetje om de stroming, daar weet ik minder van, behalve dat met afgaand tij de stroming zuidelijk is en bij opkomend naar t noorden. Wanneer het nu echt een gierende stroming is, en wanneer nagenoeg afwezig, daar kom ik (nog) niet uit. Zou de wnw wind van zaterdag de stroming juist doen toenemen? Dan zou je in theorie dus met opkomend en nw wind minder last van de stroming hebben …
  #eencursuszougeenkwaadkunnen

 4. In het voorjaar heb ik een hersenschudding opgelopen tijdens de surf. Nu ben ik op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben, in hoe jullie het herstelproces hebben aangepakt, en waardoor je succesvol terug hebt kunnen keren in het water. Mijn bedrijfsarts vind namelijk dat ik moet stoppen met “dat surfen enzo” 🤓.
  Iedere hersenschudding is anders, maar wellicht dat er wat kennis te delen valt. Emailen kan naar mcmaljaars@hotmail.com.

 5. Geen ervaring mee, maar waarop baseert die bedrijfsarts dat? Met het oog op participatie zou hij je juist moeten stimuleren om weer te gaan sporten. Kans op een hersenschudding lijkt me bij surfen wat kleiner dan bij bv voetbal. Zoek eens contact met een sportarts/revalidatiearts om je terugkeer het water in te begeleiden. Ik denk dat ze bij Heliomare echt wel iets zinnigs te zeggen hebben! Zitten oa in wijk aan zee, veel personeel dat ook surft (dus wat ervaring in het water heeft) en hebben volgens mij ervaring met surftherapie (hoewel meer gericht op opbouw conditie en niet herstel van hersenschuddingen…)

 6. Hmm, in Belgie ganse dag flat vandaag ?
  dan toch niet in Oostende twee uur voor HW
  lekker clean, tussen knie en heup hoog
  prima sessie, lag er wel volledig alleen in (al de rest dacht dat het flat wa

 7. Ik begreep van iemand anders met een hersenschudding dat je inderdaad extra moet uitkijken als je al eerder een hersenschudding hebt gehad, liever niet nog een keer stoten. Ik zou gewoon een helm op doen. Op zich lijkt een helm in een drukke lineup mij sowieso wel handig

 8. Heel simpel: een bedrijfsarts gaat over jouw vermogen om wel of niet arbeid te kunnen verrichten. En hoe je dit zou kunnen doen.

  Hij heeft niets te zeggen over hetgeen je buiten jouw arbeid om doet. De uitspraak om te stoppen met aurfen had hij dan ook niet mogen doen.

 9. Was er dan niet teveel wind? Bij HW zat er wel wat wind op… was in raversijde toen

 10. Afgelopen zondag op Ouddorp al snel zwarte voeten, dus maar weer naar huis gegaan

 11. Dus als je de rest van je leven arbeidsongeschikt wilt zijn moet je niet naar de arts luisteren 🙂

 12. Gisteren een uur over de Zuid gelopen op mn blote voeten. Bij terugkeer zat ik helemaal onder de zwarte vlekken. Op het strand zelf was het me niet echt opgevallen.

  Met wasbenzine gaat het er heel makkelijk af.

  Tijdens het surfen de afgelopen dagen heb ik er niks van gemerkt

 13. Gisteren inderdaad redelijk sterke wind.
  Golven werden schuin naar het strand geblazen.
  Wel mooie lijntjes.
  Take off vlak naast de golfbreker en dan windaf 🙂

  Vanmorgen zag het er nog niet zo goed uit, veel wind, klotsbak met closeouts en schuimkoppen overal.

  Binnen een uurtje als het water nog wat hoger is, nog eens poolshoogte nemen.
  Misschien is het vlak tegen de strekdam toch nog iets cleaner …
  Ik vrees er voor, zal een “you should have been here yesterday” verhaaltje worden.

 14. Morgen ziet er mooi uit met die zuid wind. Nog mogelijk met shortboard of beter long?

 15. Wat een pannekoek met zo’n uitspraak, alsof je na een hersenschudding alleen maar hele dagen op de bank moet gaan zitten… gewoon lekker surfen, zet idd zeker in het begin ff een helm op.

  Zoals met veel blessures en zeker de zwaardere draait het om doseren. Ga gewoon eens het water in (op een mooie relaxte dag) en kijk hoe het voelt, desnoods een 10 min of kwartiertje en dan naar gelang hoe het gaat en voelt steeds wat langer. Als je erg onzeker bent vraag je surfmaatjes (of via hier) iemand met je mee die je in de gaten houdt je desnoods echt begeleid de 1e keren. Succes!

 16. Lekker weer in wasmachine aan zee.
  Dan denk je een keer, hè hier herken ik een lijn in… en dan ga je net te scherp en val je van je board.
  Al met al, toch wel genoten.
  Toch altijd onder de indruk van die gasten die zo makkelijk door de branding naar de line up komen. .. was vandaag nauwelijks doorkomen aan

 17. Mooi half metertje swell in het zuiden. In het noorden / op de wadden het dubbele. Helemaal clean, was uw zonden schoon deze zondag!

 18. Heb er zelf een 8tal gehad helaas🙈( 2 met surfen)
  In alle gradaties. Herstel is idd belangrijk, rust en daarmee tot op het saaie rust (liggen in donkere ruimte en plafond staren 🤷🏻)
  Stoppen met surfen/sporten is een idioot advies.
  Gewoon gaan man, luister naar jouw gevoel en neem kleine stapjes in het water als je het spannend vindt. (Bv grotere plank of kleinere surf ofzo)
  Laat je niet gek maken, hoewel…. Heb wel een paar rare tics nu 😂😂😂

 19. Was prachtig vanochtend! Mooie meter. Clean. Niet heel veel kracht, dus longboardje was een absolute must. Zuid-Holland

 20. Re: hersenschudding
  Watersporten worden gemmenzaam onderschat ivm hersenschudding en indien herhaaldelijk trauma: Chronic Traumatic Encephalopathy. Er is weldegelijk wat wetenschappelijke literatuur over, relatief late ontdekking vs pakweg cte bij american footballers etc

  Zelf eerder windsurfer en vroeg of laat krijgt je kop een watervlak-deceleratie te verwerken waar je last van hebt.
  Probleem is dat een helm louter het contactoppervlak vergroot in dat geval.
  Anyways, verzorgd dat heel goed: rust en véél tijd (meer dan je denkt) het is een shitty schade anders. grt

 21. woensdag lijkt het net zo een dagje als zondag te worden.
  Heerlijk clean en net half metertje…

  zoals zondag op hoek prima met longboardje.
  of zou woensdag net te klein worden? wat denken jullie

  gracias!

 22. België lijkt dinsdag toch iets beter dan woensdag als ik het bekijk, niet? Iets meer hoogte en toch ook zeer weinig wind. Wel onshore maar is die 2bft niet verwaarloosbaar?

 23. Als praktiserend neuroloog en surfer is mijn advies gewoon blijven surfen. Hou hoogstens rekening met je belasting/ belastbaarheid/concentratie/vermoeidheid maar met surfen vererger je niet eventuele restverschijnselen na een hersenschudding. Dat verhaal van chronische traumatische encefalopathie raakt kant noch wal tenzij je regelmatig je surfboard aan het inkoppen bent. Sterker nog, deze vorm van ontspanning kan alleen maar positief bijdragen aan eventuele werkhervatting!

 24. Juistem, die boeien had ik ook al bekeken en zag er naar verwachtingen van een leek wel goed uit. Maar wou toch even bevestiging van beter geleerden :))

 25. Wanneer zou je moeten beginnen met het dragen van doppen qua wind en watertemperatuur? Wanneer beginnen jullie met het dragen van oordoppen?

 26. @Doppen

  Ik draag ze het hele jaar door, behalve met cap op. Als ik ze vergeet baal ik bij voorbaat al wegens de hoogstwaarschijnlijke druppel(s) in mijn oor naderhand.

 27. Sure thing man, het authoriteitsargument..wel ik kan ook aan PubMed ed..
  CTE..kant nog wal hé..board inkoppen …zoek maar is…wat een arrogante onzin van jouw kant man, pfiew! mijn arts zal je niet wezen

 28. @fietssleutel: huissleutel onder de bloempot natuurlijk. Maar wel alleen ’s ochtends hoor. Na 12:00 uur is dat veel te gevaarlijk!

 29. Ja ik woon in een flatje dus heb geen bloempot voor de ingang. Of bedoel je een ergens aan het strand? Opzich een prima idee. Ik dacht kan ook een tas meenemen en op het strand leggen en uitgaan van het goede in de mens.

 30. Sleutelvakje van je wetsuit.. touwtje om je nek, of een keysafe (heb ik zelf aan m’n trekhaak)
  Of.. heel veel vertrouwen in je medemens en m niet op slot doen.

 31. Wat een lekkere dag. Met opkomend anderhalve meter op de sets en werd steeds cleaner. Zonnetje erbij en inderdaad Hallelujah!

 32. Bedankt voor de reacties & tips. Na 4,5 maand nu in de fase gekomen van rustig conditie en kracht terug opbouwen. Belastbaarheid neemt toe, goed om te horen dat surfen geen invloed heeft op eventuele restverschijnsels. Beginnen met eerst is alleen een nat pak halen is zeker geen slecht idee. De bedrijfsarts en ik zijn ondertussen dikke vrienden geworden en eten elke week pannenkoeken samen terwijl we surfvlogs kijken.

 33. Topsessie….. uberclean rond hoog….. anderhalve meter tot headhigh…. Lopers met power; ze bleven maar doorduwen…… zo moet het bedoeld zijn….. wieeeeeeehoeeeeeee

 34. Wat foto’ s van gistermiddag Wijk aan Zee, inderdaad in de namiddag ging de wind er uit zaten enorme golven tussen

 35. Hi,

  Vraagje aan jullie. Ik woon nog niet zo lang in Bergen en ben hier het surfen weer aan het oppakken. Meestal duik ik er dan in bij Bergen aan zee maar het is daar altijd ontzettend rustig. Vaak genoeg lig ik daar in mijn eentje. Ik vroeg me af waar in de omgeving er wat vaker een clubje mensen in duiken. Egmond of Camperduin? Het hoeft niet zo druk te zijn als Wijk maar het is toch leuk om de stoke een beetje te delen.

 36. Drukste plekken in de kop van nh zijn Petten en Egmond. Ohja bij hargen aan zee heb je ook nog wel is een groepje

 37. Poeh, als iemand een ouwe vent zag strugglen op een te kleine sup bij Rapa Nui, dan was ik dat. Maar goed, zonnetje, achterop mooie golven en niemand in het water. Toch genoten, nu kapot. Have fun vandaag!

 38. Afgelopen zondag zaten 2 mensen in wijk op het havenhoofd foto’s te maken, tussen 13.00 en 15.00 ongeveer. Weet iemand waar/of die foto’s online komen? surfte zelf als een zak hooi maar toch leuk om terug te zien

 39. Heeerlijke na-middag gehad na een druk werkdagje. Wat is het toch mooi om binnen 30 min zulke golven te hebben vanuit amsterdam. Tobias bedankt voor een heerlijk uurtje in het water weer!

 40. Ik ga mogelijk verhuizen naar Leiden, kan iemand iets melden over de surf rond Wassenaar-Katwijk in vergelijking met Scheveningen en Noordwijk? Same of minder?

  Uit de appjes van Tobias krijg ik het idee dat de surf rond Schevingen en Noordwijk vaak beter is (uiteraard ben ik bekend met de voordelen vd de pier bij Scheveningen)

 41. vanwege de rust duiken wij er tussen camperduin en petten in. Mss niet de beste spot, maar meestal wel alleen (max groepje van 4) Ik combineer mn surfsessie met waterfotografie.
  Niet dat we goed kunnen surfen, maar vinden het vooral erg leuk om mee bezig te zijn. Gisteravond dreven er nog 3 vanuit c’duin richting t noorden tot bijna onze spot.
  Je bent welkom om er bij te komen.

 42. Noordwijk en Scheveningen zijn echt niet met elkaar te vergelijken. Allereerst heb je in scheef een noord en zuid kant, dus bei echt grote golven en harde wind kan je altijd een kant op! In Noordwijk al snel blown out en te veel stroming. Daarbij connected de banken vaak niet in Noordwijk daardoor veelal korte ritjes.

 43. Voor de rest zijn alle spots tussen Wassenaar en Zandvoort heel erg vergelijkbaar vind ik! Het is allemaal afhankelijk welke storm met voor wat verschuiving vd zandbanken heeft gezorgd en waar ze net zand op hebben gespoten.

 44. Zou het morgen first light nog wat zijn in Wijk of Castricum? Zondag lijkt beter, maar dan staat er een hardloopevent op het programma. (ik snap zelf ook niet waarom… )

 45. hi hi!
  Someone is got experience and tips to go surfing to Normandie? I’m planing a herfstvakatie trip.
  Thanks guys!

 46. With a bit of luck (swell-windangle) there are waves but never consistent. (cotentinsurfclub.com) Jersey, a short ferrytrip from siouville, looks better on forecasts but i’ve never been there.

 47. @Albert, I like Rozel more than Biville, but the whole region is very tide sensitive, The breaks only work 2 hours before and 1 hour after high tide.

 48. Weet iemand welke spots in Frankrijk protected zijn van dikke swell en zuidwestenwind? Ile d’oleron ken ik, maar was benieuwd of er nog meer opties waren.

 49. O.a. wederom Baie de trespasses denk ik, of de noordkust van bretagne. Dikke swell kan er wel binnen komen, zuidwestenwind is wat beschut.

 50. Wat verwacht je, er zullen sowieso golven staan maar verwacht geen cleane omstandigheden

 51. Vanmorgen mooi half metertje, volledig clean hier in Oostende.
  Afwachten wat hoog water brengt in de namiddag.

 52. @oostende welk uur? Wij zijn nu opweg naar Wissant, lekker aflandige wind daar

 53. 8u tot 11u
  Wordt nu minder en minder met het uur blijkbaar …
  Het was voor de vroege volgens vandaag…

 54. Heeft er iemand toevallig een eyeball op de tank situatie langs de route du soleil?
  Ik wil nl volgende week naar Frankrijk / Spanje rijden met de camper.

  Als er toevallig mensen zijn die die kant op gereden zijn hoor ik graag wat de huidige ervaring is… Heb ondertussen jerrycans klaar staan, maar ben benieuwd.

 55. Route soleil gaat wat meer naar oosten/Middellandse Zee gebied dus denk dat je meer bordeaux/Basken richting bedoelt?

 56. Oooohhhh wat was Wijk goed vanavond!!! Nondeju, verwachtte slappe kak, maar er zat kracht en hoogte in en de ritten waren lang en snel, heerrllukkkk

 57. De frequentie van de K13 boei meting ziet er nu wel goed uit. Maar die richting heb ik nog mijn twijfels bij.
  Kan iemand een korte toelichting geven?

 58. Check windy, is een mini swell van de ZW/W wind van afgelopen dag/nacht. Wind draait nu naar NW/N en geeft morgen iets surfbaars in het noorden…

 59. Ja, je heb gelijk. Had iets te voorbarig gekeken.

  Zou het de moeite waard zijn om naar het noorden te rijden op de hoop dat het swell eind middag aankomt.
  Het tij is niet gunstig…

  Bij een heuphoge lijn met kleine face valt wel mee te grovelen.
  Maar zoals het er nu naar uitziet op de cams in egmond en petten ziet het er erg zwak uit met slappe kruimelende golven..

 60. Ik heb een locker voor meerdere surfplanken vlak bij de pier van scheveningen (paar honderd meter lopen). Aangezien ik zie dat veel mensen hem delen lijkt mij dat ook wel een goed idee. Wie wil voor 17.50 in de maand (dat is de helft van wat ik betaal) een mooie plek bij het strand. Je kan er dan 2 planken kwijt (plus wetsuit etc)

  Interesse: Jente apestaartje dds.nl

 61. Zal de swell van morgenmiddag ook een beetje binnenkomen bij IJmuiden ten zuiden van de haven of is wijk de place to be?

 62. Morgen Oostenwind, wat is een handige plek om te wingfoilen in t westen vh land? Ben wat zoekende 😉

 63. Wijk is best wel slecht de laatste tijd ik zou het twn zuiden van ijmuiden proberen morgen

 64. De binnenkomende swell is niet al te hoog en er staat amper wind. De pier heb je dus niet nodig en bij IJmuiden ligt ‘ie morgen alleen maar in de weg.

 65. Knetterende offshore momenteel, maar er komt af en toe wel een bakje binnen rollen. Wind wordt sterker, noordswell iets beter dacht ik , fingers crossed voor vanmiddag

 66. Nou, Zandvoort was het vanochtend in ieder geval niet.
  Te weinig voor de 2e bank en 1e bank was slap, futloos en max heuphoog. Veelal paar bulten vlak achter elkaar omdat de 2e bank de deining al uit elkaar trok.
  Wel lekker weertje, met zo’n oostenbriesje in de ochtendzon.

 67. Egmond was tussen 830 en 1100 de moeite waard. De wind bleef er goeddeels uit en tegen hoog water begon het aardig te lopen. Zonnetje en een zeehond erbij, mijn dag kan niet meer stuk.

 68. Zuid-Holland was echt classic. Metertje op de tweede bank, die door de harde oostenwind heel ondiep lag… Tenminste, ik denk dat het door de wind kwam. Kan dat kloppen?

 69. Uiteindelijk naar parnassia gegaan, 2 uurtjes voor laag kwam er zo nu en dan op de achterste bank een prachtig lijntje langs rollen!

 70. Bretagne heeft ontzettend veel mogelijkheden, door de vele verschillende spots is er altijd wel 1 die protected is t.a.v. wind en swell. Stel je huurt een huisje bij Douarnenez dan heb je binnen een uur rijden wel 20 of meer spots waar je kunt surfen. En waar je vaak verassend goede golven hebt met weinig mensen in het water.

 71. Gisteren einde van de middag gekozen voor IJmuiderslag ipv Wijk ivm verschil in reistijd (5 vs 15 min). Leek van bovenaf bijna flat. Eenmaal in het water bleken er setjes met zeldzaam perfecte lijntjes door te komen die helaas wel klein waren (meest tussen knie en heup). Met een dikke SUP toch veel leuke ritjes kunnen maken. Verder niemand in het water. Ben altijd benieuwd hoe t op t zelfde moment in Wijk was … anyone?