Surfweer Vrijdag 6 augustus 2021

Depressies weten deze hele zomer al met het grootste gemak via de Atlantische Oceaan over Noordwest Europa te trekken. Van stabiel zomerweer is totaal geen sprake, hoewel later volgende week wel een paar mooiere dagen met 25gr op het verschiet staan. Dat gaat dan gepaard met even geen golven, terwijl die er nu juist volop zijn. Het duurt even voor de wind op stoom is en de zeedeining goede lijn biedt, maar dan heb je ook wat. Genoeg hoogte om te fishen en later ook te shortboarden. Alleen zaterdag is even wat minder, maar zondag gaat de wind/golvenmachine weer aan!        

Vrijdag 6 augustus
De wind trekt vanmiddag na tweeën aan tot een dikke windkracht 6 en voor de Zeeuwse kust een kleine windkracht 7. Dat zou genoeg moeten zijn voor Zeeuwse golven met eb-stroom vanaf mid-tij ongeveer. In België is de wind er al iets eerder en kan ook al met hoogwater gesurft worden. Maar ook daar hoger naarmate de middag en avond vordert. Dat is in Zuid- en Noord-Holland ook het geval en eigenlijk ook nodig, want met hoogwater in de middag gaat het mega stromen windmee. Met een beetje beschutting is het dan al wel te doen, maar in het noorden gaan er geen opties zijn. Daar blijft het tij ook nog doorstromen tot donker. Iets zuidelijker, in N-H zuid en Z-H noord, keert de tij-stroom nog wel net op tijd om voor een avondsessie in de wind. Echt afnemen doet de wind daar niet en staat ook vrij aanlandig (schuin) op de kust met zuidwest. In Z-H is het eigenlijk mooier sideshore. De piek van de wind in Zeeland is wel na 19:30u wel geweest en neemt het voor de rest van de avond af tot een gemiddelde windkracht 6. Eigenlijk prima te doen, helemaal in de zomer met wat minder luchtdichtheid en minder kou.

Zaterdag 7 augustus
In de vroege ochtend zijn er nog wat kleine golfjes in N-H vanaf Zandvoort tot IJmuiden en wat noordelijker richting Texel. Het is met zonsopkomst nog wel hoogwater, maar dat maakt nu niet zo veel uit omdat de wind luwt en naar zuid offshore draait. Dat beetje stroming valt dus te overzien. Beter dat dan de totale flatness in Belgie en ook Zeeland en Zuid-Holland zuid. Alleen richting Z-H is er misschien nog een mini golfje van de ZW swell. De wind neemt in de middag wel weer iets toe, maar 4 bft zuid gaat eigenlijk nergens golven geven. Alleen in de kop van N-H misschien later nog een rimpeltje met het inkomen van het tij.

Zondag 8 augustus
Zondag gaat de wind weer aan en niet zo’n beetje ook! Golven zijn er al in de ochtend, omdat het in de nacht dan ook heeft gewaaid. Waarschijnlijk ook het beste moment op de meeste plaatsen, omdat dit ook het moment met minder wind is (5 a 6 bft). Aan het begin van de middag trekt de zuidwester aan tot 6 a 7 bft. Minder wind in Belgie en zuidelijk Zeeland, dus daar wel cleane condities maar ook niet erg hoog. Er kan daar dan gewoon met hoogwater gesurft worden. Elders heb je laagwater nodig of een taxi/bus rit tegen de wind in. Het tij valt 2x 50 minuten later dan vrijdag, dus een avondsessie zit er in N-H eigenlijk niet meer in. Beter wachten op maandag.

Maandag 9 augustus
De left-overs in N-H zijn maandagochtend nog aardig de moeite, want de wind blijft vrij krachtig doorgaan in de nacht (wat de golfhoogte overeind houdt). Het dooft wel snel uit, maar de wind neemt in middag ook weer snel toe uit ZZW tot ZW. Voor Zeeland en België zit er dan niet veel meer in, maar in N-H bouwt de hoogte toch weer op naar een goede meter winddeining. Die zou mogelijk met hoogwater en stroming dan toch weer de moeite kunnen zijn. Zeker laat op de avond, wanneer de wind weer iets minder wordt. In Zuid-Holland zijn er ook opties, voordeel is dat daar het water iets sneller gaat zakken en het eb al eerder op de avond mogelijkheden geeft. De golfhoogte is wel een stuk minder dan Noord-Holland, want de richting van de wind is iets minder side-on zuidwest.

Dinsdag 10 augustus
Nog steeds is de wind zuidwest, maar te licht in Zuid-Holland voor het aanblijven van golven. In Noord-Holland lukt dat wel, de wind blijft bijna de hele dag voldoende aanwezig voor iets van surf. Met de push de hoogste golven, wel met wat stroming dan. Na dinsdag is het even over en uit en ligt er ten zuiden van IJsland een super diepe depressie op de Oceaan die zuidelijke warmte onze kan op stoot. Deze blijft daar in ieder geval tot het weekend rondtollen. Goed voor wie nog eens richting de Atlantische kust wilde gaan. Waarschijnlijk hoef je niet eens all the way tot Les Landes om een goede golf te vinden en kan er met minder rijden ook al een goede golf gescoord worden. Meer daarover in de volgende update als deze periode dichterbij komt!
 1. Zondag trekt al een trog door het kanaal met veel wind. In de ochtend is de hoogte al aanwezig. Stukje beter dan vrijdag dus nog!

 2. Toch was het vanavond met zonnetje erg lekker 🙂

 3. Monster bakken gisteren bij Wijk!

 4. @wijk, omstreeks hoe laat dan? cam zag er niet uit namelijk eindemiddag

 5. Op de Zuid toch nog een hele leuke sessie gehad (als je bij de juiste zandbank ligt) 😊 #sharethestoke

 6. Vanaf 12.30 lekker gesurft in Zandvoort, ook hier moest ik wel de zandbank blijven opzoeken 🙂

 7. Velsen noord ging inderdaad af gisteren!! mooi als de zon het zicht van de cam belet 👁️👍😂

 8. Morgen(ochtend) in Domburg nog wat te surfen? Vrijdagavond mooie (wind)lijnen voor Oase..

 9. Veel wind, veel peddelen, veel wandelen, maar paar dikke bakken kunnen pakken vanochtend.

 10. Zeker wel maandag 🤙🤙 in de middag vóór 17:00

 11. Gisteren totaal geen zin in een beuksessie met die harde wind. Dan maar opzoek naar een klein maar fijn golfje ergens in de beschutting.

  Uiteindelijk bij vrouwenpolder terecht gekomen. Wie had dat gedacht dat je daar kon surfen. Leuk knie tot heuphoog beach breakje! Echt fun gehad.

 12. Net terug uit Lacanau, en al heb ik gisteren in Scheveingen weer heerlijk gesurft, was ik liever nog een paar dagen in Lacanau gebleven. Dikke barrels daar nu bij 1,5 meter deining en aflandige wind.
  Hopelijk later vandaag nog een leuk nederlands golfje pakken.

 13. Klein request aangezien wij een probleempje hebben. In al onze motivatie om te vertrekken zijn we mijn vriendin haar Australisch passport thuis in België vergeten. Helaas heb je dit nodig als je in Europa wil vliegen, zelf al heeft ze een Belgische verblijfsvergunning. Is er iemand die toevallig vóór deze vrijdag naar Bordeaux, Lacanau of zelf Montalivet gaat vanuit België of Nederland? Dan zorgen wij dat haar passport bij u komt zodat wij het hier via u kunnen oppikken. We zouden de surfer/surfster die dat kan doen eeuwig dankbaar zijn! Graag pm naar 0485426325 moest dat iemand zien zitten en voor vrijdagmorgen hierheen reizen. Alvast super bedankt!

 14. @Tom: misschien dat iemand je al geholpen heeft. Maar ter info: er bestaan noodpaspoorten die je op een vliegveld kan aanvragen als je je paspoort vergeten bent (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wanneer-en-hoe-kan-ik-een-noodpaspoort-krijgen)

 15. leuke site om de surf te checken in frankrijk, https://www.webcam-hd.fr/webcam?id=9&camera=lacanau

 16. Hazzie! 🙂

 17. @Noutski
  ja ik word helemaal sip als ik die beelden zien. Echt lekkere golven gehad daar hoor, maar geen barrels zoals vandaag. Van de twee weken de eerste (te laag) en de laatste dag (te hoog met 2,5 meter deining en harde westenwind) niet gesurft.

 18. Bizar, ter hoogte loopbrug of lkkrbk?

 19. Ik heb eergisterenavond een skatelongboard gevonden op een afgelegen parkeerplaats na mijn surfsessie. Iemand die zijn skatelongboard heeft verloren?

 20. @Hazzie, het was de trip waard. Zaterdag besloten te gaan rijden. Zondagochtend vertrokken. Zondagavond nog net een laatste lichtzwakke gehad. Maandagochtend vroeg was zeker de rit waard. Beste sessie van deze zomer tot dusverre.

 21. En lichtzwakke is laatste lichtsessie (autocorrect levert soms magische verbasteringen op maar dit is er zeker geen)

 22. @marcel dat skateboard is van mij en ik zou hem graag snel bij je je op komen halen … vlugtenburg longboard pintail van Arbor met een indiaan erop. mijn nummer is 0624214162 mvg, Patrick

 23. Was vrouwenpolder bij de afgang bij beachclub lekker. Maar overal liep wel een golfje. Langs de hele kust.

  Iemand toevallig ervaring met het surfen bij neeltje jans?

 24. Noordzee is nu even flat, maar volgende week rond deze tijd mogelijk heel veel hoge swell en wind!

 25. waar kan ik deze kaarten vinden @tobias?

 26. Hier https://www.meteociel.fr/modeles/icone_cartes.php?ech=6&mode=14

 27. @tobias is er een reden waarom je deze kaarten gebruikt in plaats van bijv Windy? Ik vind persoonlijk de interface en kaarten van windy beter leesbaar, maar wellicht zijn er andere reden om deze kaarten te gebruiken.

 28. Dat model staat niet op Windy of iig niet verder dan 4 dagen vooruit.
  Daarnaast zie je op windy niet meteen met welke run je te maken hebt. En hij laadt nieuwe gegevens pas als de hele run binnen is.
  Verder vergt windy iets meer bandbreedte en scroll ik er wat lastiger doorheen op mobiel. Maar voor de rest wel een top weer app!

 29. Dank voor uitleg!

 30. Wat denken jullie over de forecast vrijdag/zaterdag in landes? Is 1.8m/ 12 seconden te zot voor een intermediate noordzee surfer? Best surfbaar bij laag/hoog?

 31. Er vliegen daar regelmatig helikopters aan om gebroken mensen van het strand te vervoeren.
  Mijn advies: let goed op de locals, eerst een uurtje kijken, bij twijfel niet doen.

 32. When in doubt paddle out

 33. When in fear, the beach is near

 34. Ik heb een vraagje, vorige week is mijn fin gebroken van me surfboard super vervelend . Dus ik wil een nieuwe fin bestellen maar maar me originele fin kan ik niet zien op het internet. Dus keek ik naar me fin daar stond G5 op ik neem aan dat dit de maat is. Maakt het heel veel uit of er een verschil zit in de maat,of de fin van een ander matriaal is? Of is het gewoon het best om een heel nieuw setje van 3 finnen te kopen?

 35. In mijn ervaring is het met helemaal hoog water en dit soort swells wel echt heel hol (en boardbrekend…). Iets daarvoor of daarna is dan vaak net iets lekkerder. De keren dat wij dit soort hoogtes hadden zijn we ofwel bij La Piste/La Graviere gaan kijken (vrij spectaculair dan) ofwel een uurtje naar het zuiden gereden waar je door de baaitjes kans hebt op iets minder hoogte. Als je het dus te hol/hoog vindt zou ik dat laatste doen, of een dagje wachten tot de swell minder hoogte brengt.

 36. G5 is in dit geval het type, maat en materiaal te gelijk. Kijk op de fcs website.
  Het beste kan je de vinopstelling symetrisch houden. Dus de linker en rechter vin hetzelfde. De middenvin kan dan anders zijn.
  Maar zolang de vervangende vin ongeveer dezelfde grote is zal je geen of niet veel verschil merken aangezien het surfniveau van ons gemiddelde surfers daar niet goed genoeg voor is.
  Een setje G5 kost minder dan €30 dus gewoon een set bestellen.

 37. Bedankt voor de comments!

 38. Fins vind je bij Ao fins koop leuk setje en ja je zal zeker verschil voelen zelfs als gewone Hollandse surfer 👍👁️

 39. Valt er dit weekend wat te halen op windgolfjes met een longboard in Noord Holland? Of zinloos?

 40. Dat valt er nu al, want de wind is blijkbaar toch voldoende voor wat golfhoogte!!

 41. @weekendgolfjes: was vandaag prima in Wijk, hopelijk de rest van het weekend net zo!

 42. Top thanks, ja vandaag lukt(e) niet, maar morgenochtend dan lekker het water in

 43. Is het ook voldoende voor hoek van holland of maasvlakte morgen?

 44. Hoek van Holland zal lastig worden, daar komt niets binnen bij een zwakke WZW.

  Op de Maasvlakte heb je nog wel kans op een softtop golf:

 45. Check maandag en ik sla dit weekend over. Geen zin in beginnersschuim kniehoog, toch?

 46. Ah top, thanks. Ben nog een beginnend surfer dus dat komt goed uit :p. Ff opwarmen voor maandag dan!

 47. Wat is er morgen te surfen op LB rond Zandvoort?

 48. Hoi Tobias en medeforumgenoten,

  Wij gaan deze week naar Frankrijk rijden en ik was nog even aan het kijken of het de moeite waard zou zijn om naar de kust te rijden. Als ik zelf naar de modellen kijk zie ik alleen wat zwakke systemen en lijkt het de komende twee weken niet zo veel te worden qua swellaanvoer. Zijn de meer professionele meteorologen onder ons het daar mee eens?

 49. Wie heeft er wel eens in Nicaragua gesurft en kan daar wat over vertellen? Plekken waar je wel of juist niet moet zijn? Kan je daar een fatsoenlijk longboard huren? Etc…

 50. Hele toffe plek! Bijna altijd offshore. Rond san Juan verschillende strandjes ook voor longboard. Playa Maderas, Playa Remosa. Is wel verhuur voldoende ook in san Juan zelf al vraag ik mij af wat de status van de shops is momenteel met Corona. Ook mooi rond Popoyo. zeker met shortboard heb je daar echt een hele mooie wave. Super vriendelijke mensen. Mooie golven. Weinig stress.

 51. @vakantie les landes

  Ik zie genoeg activiteit op de Oceaan, hoor!

 52. Ik wil vandaag een dagje gaan surfen met mijn zus en zoek de meest geschikte plek. We zijn flexibel (auto), maar wel gebonden aan een plek waar we materiaal kunnen huren.

  Wat zouden jullie adviseren? Of is er vandaag überhaupt te weinig surf?

 53. Zeker klein beetje te surfen vandaag maar je moet wel noordelijk zoeken . Ik zou naar Wijk aan zee gaan , materiaal op het strand te huur bij ozlines

 54. @Nicaragua: Playa Colorado is een verborgen pareltje net onder popoyo. Wij moesten er in 2015 met de motor heen via onverharde wegen maar dan werd je ook beloond met 1 van de beste beachbreaks van Midden Amerika. Wel echt een shortboart golf met barrels. Veel plezier!

 55. Playa maderas, beetje afgelegen, super goede vibe. Je hebt (lig paar jaar terug) een goede auto nodig, het gaat via veel onverharde wegen. Rondom popoyo ook erg lekker gesurft! Have fun!

 56. Popoyo is paradijs. Zit ook een Nederlander die heerlijk brood maakt en lekkere lunchkaart heeft, surft zelf ook. 3 tot 4 breaks binnen een kilometer. Playa Colorados is barrels, ligt intussen een grote compound aan het strand en in uiterste hoek zit nog een pointbreak met meer mellow golven. Tot iets voorbij Colorados intussen min of meer geasfalteerd. Popoyo alleen over zand bereikbaar. San Juan heeft verhuur, maar geen topsurf. Beter vanuit San Juan naar playa maderas. Vrijwel altijd offshore en swell!

 57. Super veel toffe spots @nicaragua. Zoals iedereen als zegt rond San Juan. Ik zou wel je eigen longboard(s) meenemen of er daar één kopen. Bij verhuur krijg je geen topspul en ze proberen wel eens een oor aan te naaien bij het terugbrengen. Voor 50 ekkers heen en 50 terug heb je je eigen longboard mee. Wel zo lekker

 58. Voor alle reacties! Echt leuk om te lezen. Nu krijg ik er extra veel zin in! Is er nog een bepaalde maand (in de wintermaanden) die jullie aanraden om te gaan? Thanks

 59. Hi, super idd om hier effe weg te dromen naar Nicaragua! Wij gaan in maart, eerste keer. Wij waren ondertussen voor onze auto aan het kijken, als je die spots wil bereiken heb je dus soms een 4X4 nodig. Richting Colorados ondertussen dus niet meer. Voor playa Maderas ook al in asfalt ondertussen? (Goeie kaart iemand voor te zien welke onvrede wegen zijn?)

 60. Maderas was in januari 2020 nog niet verhard. Hoewel het maar een kort stukje is, wel een heftig stukje. Steil op en af en kuilen en gaten. Maar zelfs met zware camper te doen, dus 4×4 is fijn/handig, maar niet noodzakelijk. Januari was voor mij een topmaand, geen seizoen qua swell, dus meestal schouderhoog tot iets overhead. Aflandig is het 350 dagen per jaar ivm het grote meer, landinwaarts, van waaruit de wind richting zee blaast!