Surfweer Vrijdag 4 november 2022

Een nieuwe swell is onderweg en komt uit het noorden. Deze doet onze kust 2 dagen aan, dus zowel vandaag als morgen (zaterdag). Een klein beetje wind is van grote invloed, maar eigenlijk valt het wel mee. Ook zijn er plekken waar het een stuk minder waait en het mooier clean is, op zaterdag met name in het zuiden. Omdat de wind vrijdagavond naar noordwest gaat stroomt er ook koudere lucht mee met polaire oorsprong. De temperatuur zakt naar 5 graden, terwijl de zee nog zo’n 15 graden is. Heerlijk voor de handen en de voeten, maar wat minder voor de oren. De koude wind snijdt de gehoorgang in en veroorzaakt onzichtbare bot-aangroei met na 5 tot 25 jaar een surfers-ear als resultaat. Net zoals we ons beschermen tegen de directe kou van de Noordzee die we wel meteen voelen, zouden we dat ons ook moeten doen aan dit vrij belangrijke zintuig dat behoorlijk in de kou wordt gezet. Een operatie kost een lange hersteltijd en succes is zeker niet gegarandeerd. Draag daarom altijd iets, zeker in de herfst en in de winter. Al was het maar zo’n dun 2mm capje, wat zelfs in de nazomer niet eens echt warm te noemen is. Of investeern in echt goede oorbescherming zoals die van Natural High (is met 5 euro korting via code van de surf app) of de plugs van Eq-earplug-seals/ als ze passen. Helaas zijn die niet op maat te krijgen. Dat kan wel bij de betere gehoorspecialist. Alleen wel vier keer zo duur en heeft als nadeel iets minder geluid door te geven dan de bovenstaande opties. Het zit wel weer iets comfortabeler, want het is op maat product en het gaat niet je oren in (alleen je oorschelp). Oordoppen die je echt in je gehoorgang moet proppen, eigenlijk alle goedkope dopjes uit het schap, beschadigen je binnenoor permanent. Bij het in en uit doen veroorzaak je steeds kleine onzichtbare wondjes waar korstjes opkomen. Daarmee wordt de bot aangroei alleen maar versneld en heb je dus nog sneller surfers ear. De mens is niet gemaakt om de hele dag in het water te liggen. Zeker niet in de koude Noordzee. Maar daar is gelukkig iets op gevonden in de jaren ’60 en wordt wel massaal gebruik van gemaakt, omdat je de gevolgen van de kou aan je lichaam direct voelt. Aan je oren komt dat pas binnen na (tientallen) jaren. Een gewaarschuwd mens telt hierbij voor twee!

Vrijdag 4 november
De swell uit noord komt al goed op gang getuige de webcams op Texel , waar de zon mooi schijnt en de wind licht aanlandig is en blijft. Ook blijft het tij er lang goed hoog, waardoor de shorebreak er goed loopt. Vooral op de spots zonder strekdammen. Elders in N-H wordt het alweer eb en zijn de condities een stuk minder te noemen. De Surfweer webcam van Aloha doet het weer en laat een rommelige heuphoge branding zien. Eigenlijk is de orientatie van de swell ook iets te pal noord om de kust daar direct te raken. Dat lukt beter in Zuid-Holland, maar daar duurt het weer langer voor het er is en staat ook iets meer wind. Toch is het prima dag om een beetje te oefenen. Alleen in zuidelijk Zuid-holland ontbrekend de golven, hetgeen ook het geval is in België en Zeeland door de te lage waterstanden. Wel is de swell er op tijd gearriveerd, want op de euro maasmond metingen is die er nu al.

Zaterdag 5 november
De wind komt eerst uit het zuidwesten, maar neemt in de ochtend eerder af dan toe. Omdat het tij juist opkomt is het prima surfweer langs de gehele kust. Zelfs in België en Zeeland komt er iets binnen, te meer omdat het tij daar als eerste hoogwater geeft. Vroeg gaan dus. Elders kan het nog even wachten zijn en de wind blijft toch wel vrij matig tot een uur of 12 a 13 uur. Daarna komt er meer wind en moet er gezocht worden naar een stukje beschutting. Omdat de richting iets meer ZZW wordt lukt dat in Zuid-Holland over een heel groot stuk. Ook in Zeeland en Belgie ligt de kustlijn gunstig voor deze windrichting, allen wordt het daar in de middag al snel te veel afgaand tij. Na 13 uur is het beste er wel vanaf. In Z-H en ook in N-H kan het nog wel veel langer op de middag leuk blijven doorgaan. Zelfs nog tot donker.

Zondag 6 november
Zondag is gewoon weer een echte winddag. Wel eentje die vrij aflandig is en ook eentje die vrij nat gaat verlopen. Desalniettemin zijn de golven van formaat en nog in lijn ook. Dat komt omdat de harde wind niet sideshore of aanlandig blaast, maar juist aflandig richting zee. Het is altijd een beetje afwachten hoe laat de hoogte er in komt en waar die te vinden is. Ergens op het snijvlak tussen te klein of te veel wind ligt het punt met de mooiste condities. In België dus te klein, in Zeeland net hoog genoeg misschien en in Z-H zuid ook net wat weinig. Ergens op de grens met N-H gaat het steeds hoger breken en is de wind meest offshore. Hou wel rekening met het tij en de stroming. In de ochtend valt die nog mee, maar in de middag wordt het flink meeblazen met de wind. Nog wel parallel aan de kust, heel veel uitgaande stroming is er niet. Met vloed worden de golven wel steeds hoger en hoger, dus wie een stukje teruglopen niet erg vind, kan dan gewoon nog gaan. De wind lijkt dan tijdens de zwaardere regenval ook minder hard te zijn in de middag. Vaak haalt de regen de eventuele chop er ook nog af en is het ineens wat cleaner. En nat worden we toch wel!

Wetsuit advies, water is 15gr (wadden 14 C)

Vrijdag: 4/3mm wetsuit nieuw, schoentjes 3mm
Zaterdag: Wetsuit 5/3mm, schoen 3mm
Zondag: Een nieuwe 4/3mm schoen en zeker oorbescherming!
 1. Ik draag al sinds het begin oortjes van die docs pro plugs, gaan niet te diep en zitten lekker in men oorschelp! Morgen Oostende dus surfs up 🤙😜

 2. Ik heb plugs van surf ears, die werden me eerder aangeraden en ben er best blij mee. Nu toch afgeraden?
  En… is maandag te doen?

 3. Waar wordt dat afgeraden? Surf Ears zijn juist ontworpen om in de schelp te zitten en niet diep in de gehoorgang te gaan.
  Alleen als je 100% nul komma nul water in je oren mag krijgen werkt het wellicht niet afdoende en moet je zoeken naar op maat gemaakte oordoppen.

  Maandag wordt wel te doen, nog wel veel wind.

 4. My bad! Verkeerd gelezen, ze zitten niet in je gehoorgang gepropt, maar sluiten daar natuurlijk wel af. Dacht dat je dat afraadde! Begreep t al niet, vandaar de comment. Nu geheel duidelijk en opgelost.
  Thanks voor maandag, ff worstelen met de wind op weg naar t water en dan lekker peddelen

 5. Jammer, de webcam op Scheveningen is er definitief mee gestopt lijkt het?

  Iemand nog een alternatief dat net zo’n goed beeld geeft?

 6. https://youtu.be/EHKOx5QJEj4

 7. Wijk was best goed maar ik vond het echt lastig als intermediate. Voelde me een beetje beginner.

 8. Fijne ochtend!

 9. Is de hoek van de webcam anders? Windsurfpad is lastig te zien. Gaan ze dat veranderen?

 10. Dan zul je zelf een schep mee moeten nemen om de duin aangroei die in de weg zit weg te scheppen!

 11. Cam van de hartbeach of aloha webcam. Helaas niet stilstaand maar wel zicht op de Noord

 12. Super leuke sessie vandaag!

 13. Gister was echt magisch. Offshore wind en sets tot hoofd hoog!

 14. Wijk morgen in de ochtend te doen, ondanks de wind en laag water?

 15. Ja, laagwater en zuidwest is in de regel overal goed te doen!

 16. Thanks! Zin in

 17. Iemand in IJmuiden geweest vanmiddag? Ben wel benieuwd hoe dat was met deze zuidenwind.

 18. Liep lekker vandaag van 13-14:30. Best een stuk van de pier maar prima te doen met de wind. Dikke lijnen nog vrij hol als ze hoog waren. Soms closeout zo ver je kon kijken en een best pittige peddel naar buiten. Gelukkig dit keer wel het juiste board mee en een paar lange ritjes kunnen maken

 19. Wind was er niet en hoogte ook niet, kan niet altijd 6 gooien helaas surfweer..

 20. Ik hoopte vandaag op vergelijkbare condities met donderdag, maar helaas viel het behoorlijk tegen op Wijk. Morgen nieuwe ronde nieuwe kansen.

 21. Nou ik vond het heerlijk op Wijk! Begon steeds hoger te worden en zat goed lijn in (en ook wat close outs)

 22. Heb een topsessie gehad op Wijk!!!!!

 23. Dikke brede rollers noordpier Velsen zeer mooie dag secret spot ging weer helemaal los ook mooie surf bij de windsurfers topdag 💪👍

 24. Haha zo verraad je de secret spot!

 25. Hoe zit t met de stromingen bij Scheveningen deze week? Als intermediate vind ik dat best spannend ook icm harde wind.

 26. Ik vond de afgelopen 5 dagen de stroming meevallen op scheveningen, als intermediate opletten dat je niet te dicht bij het havenhoofd komt en zorgen dat je niet te ver achter de crowd komt. Dan lijkt het mij te doen.

 27. Wie is er op de Telo eilanden in Indo geweest en heeft surf info / waar te verblijven etc Plan is eind april heen te gaan.

 28. Dankjewel voor je reactie! Ben rond 2u gegaan vandaag en inderdaad geen strubbelingen gehad 🙂