Surfweer Vrijdag 3 december 2021

De winter is begonnen en dat is te merken! Kouder water met vaak meer wind, maar ook echt goede golven af en toe! Ook deze winter kun je weer meerdere golfritten insturen en kans maken op 1000,- euro cash of een van de andere prijzen. Iedereen kan en mag meedoen, waarbij de fotograaf automatisch ook deelneemt voor de prijs van Videographer of the Winter. Naast Wave of the Winter is er ook een Jump Big Air discipline, alleen die is niet bedoeld voor golfsurfen maar voor kite. Ook iets wat deze winter zeer goed kan, dankzij de verwachte wisselvalligheden in het weer. Daar hebben we deze week ook al mee te maken, veel wind op vrijdag maar op zaterdag weer helemaal geen. De verwachtingen per dag hieronder.

Vrijdag 3 december
Met de zeer sterke swell van gisteren die uit het noorden kwam, is het vandaag vooral mooi clean in het uiterste zuiden omdat daar de wind aflandig is. Dit duurt zo’n beetje tot halverwege de middag, daarna dooft de swell wat uit. De wind blijft echter mooi aflandig in het zuiden, dus als je kleiner niet erg vindt is het tot twee uur voor donker nog prima voor dikke fishes en longboards. In Zeeland iets langer, maar dat komt omdat de zuidswell daar ook aan de hoogte bijdraagt. De wind neemt na 15:00 uur in de ZW regio af, dus ook in Z-H kan er toch ook nog door gesurft worden na de ergste piek in de wind die van 12 tot 14 uur wordt verwacht. Wat betreft N-H is de verwachting een compleet ander verhaal, omdat de zeegang van de zuidenwind al meer is dan de swellhoogte uit het noorden. In de kop van N-H draait de wind naar aanlandig west 2e helft middag. In zuidelijk N-H blijft die nog wel ZZW en neemt ook wel af van windkracht 7 naar 6. Laatste uur voor donker al iets minder wind dus, maar wel serieus veel stroming en hoogte. Goed om te shortboarden!

Zaterdag 4 december
Zaterdag zijn meer fish- en longboardcondities met 1m golfhoogte en niet al te veel power in de golven. Dat komt omdat de deining van niet al te ver weg is ontstaan. Het langst clean blijft het in Noord-Holland, tot een uur na de start van opgaand tij. Dan komt de wind meer uit zee en wordt het rommeliger. Toch zal het tot een uur voor donker nog ok te doen zijn, dus de hoogwaterperiode is nog een optie. Op de wadden sowieso, daar blijft de wind afwezig de hele middag nog! Swell is er ook iets hoger met goede shortboard condities. Alleen op Texel komt de wind net als in Noord-Holland wel iets eerder licht aanlandig opzetten later op de middag. De kustregio’s van België en Zeeland hebben min of meer geen voordeel van de golven die in de nacht zijn onstaan. De dag begint daar meest flat, maar al snel in de middag gaat het flink waaien uit zee, zo’n 6 beaufort WNW. Die wind geeft natuurlijk meteen hogere golven en het tij is ook nog goed. Surfable, maar alleen als zondag een optie zou zijn.

Zondag 5 december
Voor zondag wordt er namelijk nog wat meer swell verwacht die langs en vrij smalle strook aan de Engelse Oostkust zal ontwikkelen in de nacht van zaterdag op zondag. Het ziet er vooral goed uit voor N-H en Z-H. Of juist precies daar tussen in op de grens. Een lagedrukgebied met een grote kern zonder wind beweegt van de wadden richting de Vlaamse kust. Juist die twee regio’s pikken de meeste wind of te veel wind op en verlopen dan onstuimiger en zelfs chaotisch onshore (op de wadden vooral). Alleen Texel ligt bij de noordoosten windrichting wel mooi in de luwte en loopt clean met goede hoogte. Richting N-H en Z-H nog wat hoger, de golven zijn immers meer uit de westelijk Noordzee afkomstig dan de centrale of oostelijk Noordzee. Dus als de wind in België toch afwezig blijft is het daar mooi surfen in de middag. De Oost Vlaamse kustregio minder kans op wind dan het West Vlaamse deel. Het meest zeker zijn offshore windcondities en genoeg inkomende cleane swell dus tussen in het uiterste noorden van de Benelux en het uiterste zuidwesten. Uiteraard altijd even de laatste windkaartjes bekijken, maar op zich is de forecast vrij betrouwbaar. Anders dan een tijdje terug is de kern van de depressie namelijk erg groot en niet heel klein. Daardoor maakt een kleine verschuiving bij ons niet meteen een groot verschil.

En de rest van de week?
Maandag start nog erg windstil en met kleine leuke golfjes langs de Hollandse kusten. Zeeland en België zijn te klein en hebben te laagwater. Mogelijk dat de middag wel wat kleine surf kan geven, maar dan komt ook een toename van de wind uit het zuiden. In het noorden is het dus ook alleen clean in de ochtend en staat er in de middag wind (wat dan ook weer voor iets van hoogte kan zorgen). In Zuid-Holland is de wind niet genoeg voor golven uit het zuiden. Dat zou wel op dinsdagochtend het geval kunnen zijn met even wat meer wind die uit het westen komt. Dinsdagmiddag nadert het polaire front en daardoor draait de wind langzaam naar zuid. Precies op dat moment zou het even mooi te surfen moeten zijn, want later op de dag is de wind weer flink toegenomen. De windrichting daarbij is wel vrij zuidelijk of zelfs zuidoostelijk en mooi aflandig. Te harde wind blaast deze west-golven echter te snel weg. De veroorzaker van deze weersverandering met toenemende wind is een diepe depressie die eigenlijk heel dichtbij ligt, maar wel op de Oceaan. In Engeland en zuid Ierland gaat dit laag mogelijk voor storm problemen zorgen. Bij ons blijft het beperkt tot een aflandige harde wind. Dat geeft na dinsdag dus waarschijnlijk even geen golven. Met uitzondering van de wadden, want daar kan bij een oostenwind nog iets van swellhoogte ontslaan uit het oosten. En misschien lukt dat in de zuidelijke regio’s ook, maar dan moet de kern van de storm eerst wel over ons heenkomen. Dat het bij ons tot storm komt is een kans te klein om te noemen. Geen enkel model of pluim-verwachting geeft meer dan 30kn op dinsdag en woensdag. Eind van de week is de tendens ook meer matig zuidwest. Goed voor het noorden, maar de kansen op solide golven zijn dan in het zuiden wel flink minder. Dat lijkt ook de tendens te zijn voor de rest van de lange termijnverwachting met een vrij zachte aanloop naar de kerst.

Wetsuitadvies Noordzee 8 a 9 gr C
Maandag: Wetsuit 5/4mm met 5mm schoentjes 3mm hand en 2mm cap
Zaterdag: 5/4mm of 5/3 met cap, schoentjes 5mm, handschoen 2mm
Zondag: 5/4mm met schoentjes, 3mm hand
Maandag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming met deze koude wind.
 1. Ziet er mooi uit in België. Ben je uiteindelijk nog gegaan, Niels?

 2. De wind op dit moment in de Noordzee (vrijdagmiddag 13 uur)

  In het omcirkelde deel bij Engeland zou die swell van morgen (zaterdag) moeten afkomen.

 3. Zou hoek van Holland vanmiddag nog de moeite waard kunnen worden?? Op de cams lijkt het nog net niet lekker te breken nu het net laagwater wordt..

 4. @tobias ik neem aan dat je bedoelt: vergeet oorbescherming NIET met deze koude wind. 👂🤙

 5. Tuurlijk bedoelt hij dat!
  Er zijn best veel surfers met uitgeboorde oren en die wil je echt liever niet.

 6. Ik hoor al jaren van surfersear, maar is er een surfer die een medische behandeling hiervoor heeft ondergaan? Ik heb nog nooit iemand gesproken die hiervoor behandeld is. Ben toch wel benieuwd.

 7. Hoek was toch verrassend mooi vanmorgen!
  Wind was uiteindelijk dus toch genoeg side-offshore om fraai gevormde golven binnen te laten rollen.
  Voldoende kracht en hoogte voor een prima sessietje.
  Boven verwachting goed. (zeker als je rekening houdt met een dikke klotsbak….)
  Wel extreem veel van dat “zeewier” in het water wat je de laatste tijd veel ziet.
  Bizarre soep om doorheen te peddelen soms…

 8. Een maat van me heeft de operatie gehad. Niet heel fijn, omdat ze een stuk van je huid onder je oor bij de kaak opzij moeten leggen om er bij te kunnen.

  Van surfer ears zelf voel je weinig, je hoort alleen geen ene zak. Ik heb jaren lang in koud water gesurfd (3-5 keer per week) in de pacific en hoor sowieso 15% minder, en das niet van de stereo.

  Gewoon lekker wat in je oren doen 😯

 9. (Ik bedoel achter je oor en bij je kaak)

 10. Is er in de omgeving Callantsoog een spot die werkt met laag water?

 11. Een goede cap biedt toch voldoende oorbescherming? Daarnaast hoef je geen oordoppen in te doen, toch?

 12. Ik zeg ; alle2, kap en earplugs.

 13. Tot zo 🌊👍

 14. Na de heerlijke sessie van vannochtend hoor ik niks meer aan een kant. Heeft iemand tips om mn oor weer open te krijgen? Alvast dank!

 15. Hoe ziet morgen er uit?

 16. Kap, earplugs en dan ff wat ducktape jezelf goed intapen. Wijkiki net mini skeleton bay trouwens

 17. IJmuiden viel tegen vandaag. Ik had wel een herhaling van vorige week verwacht. Weet iemand hoe het vandaag op WAZ was?

 18. Ja, hoe is het morgen in België en Zeeland? De voorspellingen van het KMI geven nu blijkbaar toch teveel wind. Misschien werkt de kust morgen rond Vlissingen?

 19. @Robin : Ik denk het niet , de voorspellingen zijn veranderd

 20. Waz was top jammer dat je er niet was!

 21. Glurie noemde het ook al. Op Zandvoort vandaag ook behoorlijk veel zeewier. Paar weken terug op IJmuiden ook al. Geen idee hoe dat andere jaren was. Nu met de foil valt het me echt op. Moet er echt doorheen ploegen. Blijft ook hardnekkig aan neopreen hangen, dus zal wel aangenaam gaan ruiken in de badkamer…. 🙂

  Qua surf was zandvoort tussen 10 en 12 best okay. Voorin redelijk clean. Ik was met foil op 2e bank. Daar was een (bijna) hinderlijke wind.

 22. Ik vond het moeilijk golven pakken op wijk tussen 11.00 en 14.00. Was wel mooi clean. Leek erop dat meerdere dat hadden. Ik denk weinig kracht in de golven?

 23. Wijk was geweldig vanuit het donker in de ochtend

 24. Lag er bij Wijk/Pier/Velsen-Noord volgens mij als derde in om 08:00. Om half elf vertrokken, toen mega druk. Goed sfeertje. Volgens mij zag ik Tobias met z’n foil bij de parkeerplaats eentje verder dan bij de pier?

 25. En dank aan de surfer die de moeite nam om me uitgebreid advies te geven over het lezen van de golven. Much appreciated.

 26. Er zullen wel mensen over me heen vallen maar goed.
  Als ik er last van heb dan komt dat door teveel oorsmeer in mijn gehoorgang. Je zou naar de dokter kunnen gaan om deze uit te laten spuiten, maar je kan het ook zelf.
  In een warm bad gaan zitten en je oor even flink laten weken, daarna met een flinke injectiespuit (zonder naald natuurlijk) de boel uitspuiten…

 27. Is het je frontside oor of je backside oor?
  Ik heb dezelfde ervaring als wat @verstopt oor al antwoordt

 28. @Tobias: ja ik heb het achteraf gezien. Idd even een clean moment, best mooie lijnen na de middag. Ik heb dat gouden uurtje gemist, ben nog aan het checken geweest tussen 10 en 11u (beslis momentje of ik al dan niet zou vertrekken) en toen was het nog erg rommelig :-P… ik ga dinsdag gaan denk ik! Daar is nog wel een momentje te pakken

 29. Wordt het vandaag nog wat op IJmuiden of WAZ? Ik popel om mijn nieuwe gatoheroi longboard te proberen.

 30. Callantsoog werkt met laag, je kan zo naar buiten lopen

 31. Dat kun je beter eten https://crowdaboutnow.nl/campagnes/1782

 32. Ijmuiden zuidpier was supermooi vanochtend. Vooral rond 10 uur mooie hoogte en lange lijnen. Topdag.

 33. Klein clean , genoeg kracht en lekker rustig 12-15

 34. Machtig goed momentje vandaag zo tussen 13u30 en 14u30. Geen wind, goeie swell, cleane lijntjes en maar 4 man erin. Feestje! Vanaf half 3 was het beste wel voorbij.

 35. Op welke spot HvH of IJmuiden zal het morgenochtend tot een uurtje of elf nog het lekkerst lopen voor longboarden? Ik vind het een beetje lastig inschatten door de swell richting die pal uit het noorden komt..

 36. Alweer topdag vandaag shared some waves velsen noord pier zeer mooie lijnen 👍

 37. 1530-1700hr was spot on!!!!

 38. Ja Paulus was weer lekker bij de 2de molen en lekker rustig in vergelijking met. Bij de pier

 39. Nog de moeite met hoog?.. lastig..

 40. @Uitgeboorde oren? ja ik. na vele jaren (wind)surfen en zeer veel last hebben van oorontstekingen en gehoorverllies, eind vorig jaar toch maar de stap gezet om al 1 oor te laten uitboren. De operatie aanzich viel goed mee (oorschelp eraf – uitboren – oorschelp er terug op), maar hou er wel rekening mee dat je zeker 6 tot 8 weken niet op het water kan + zelfs na de operatie is er toch nog steeds gehoorverlies.

 41. T was precies de moeite nog net voor opkomend! Kwam deze nog tegen op de stories van https://instagram.com/mr_pootoli4 🤙🏼

 42. Morgen ochtend nog de moeite waard?

 43. Zeer de moeite waard tussen 12-16u

 44. ik was tussen 11-12 wat een klots en wat een bakken. Ik heb maar 1 golf uitgesurfd maar wat een uitdaging. Bij mijn take off 2x gesprongen vanwege de choppy golven en allebei geland. Voor de rest alleen maar vliegen (wipeouts) bij elke takeoff. Ik vond het geweldig, was een mooie training.

 45. Alweer topdag vandaag shared some waves velsen noord pier zeer mooie lijnen 👍 gewoon weer dik 2 meter yihaa

 46. Is er morgen echt niks geen golf meer over in scheef?

 47. Van 14:30-16:00 dikke cleane sets met 3 man in het water! Waar was iedereen?

 48. Zag er mooi uit rond 16h!! Offshore en clean

 49. Zuid Holland lijkt de boot steeds net te missen geloof ik….
  Zondag liggen wachten tot ik echt geen hand meer voor ogen zag, maar de, nieuwe, swell kwam maar niet…
  Gister beetje zelfde verhaal.
  Al had ik toen niet de tijd om tot het donker te blijven wachten.
  Zie op de boeien dat de swell gewoon steeds in de avond pas echt binnen komt hier.
  Zonde, want rente clean steeds met die offshore wind.
  Maar net te weinig hoogte steeds.

 50. OT: weet er iemand een KNO arts die ervaring heeft met behandelen/opereren van een surfers oor? Mijn vaste KNO arts heeft er vrij weinig sjoege van en t begint nu wel zodanige vormen aan te nemen dat er wat aan moet gebeuren…
  Wintertip dus van iemand die te laat is aan iedereen die de komende maanden t water in wil blijven gaan: koop van die oordoppen en gebruik ze ook!!

 51. Zie nu pas dat er toevallig net een hele conversatie over uutgeboorde oren is geweest, wat are the odds? Maar geen ervaringen/namen van behandelende artsen, dus m’n vraag staat nog steeds… 😉

 52. Even een check; Volstaat een cappie nou tegen mogelijke surfer’s ear of kan je het beste zowel een cap als gehoorbescherming dragen? Ik kan namelijk met surf ears in niets meer horen en met cappie een stuk meer dus hou het liever bij alleen een cap!

 53. Zelfde schuitje, levenlang surfen en windsurfen zonder. Nu 15% minder gehoor, alleen rechts? en regelmatige schoonmaak bij de kno. Zij zei nooit te opereren, maar goed te beschermen en af en toe schoon “laten” maken, aangezien de gehoorgang vernauwd is en kwetsbaarder voor vuil en dus ontstekingen. Boven t IJ ziekenhuis vin Amsterdam Noord, naam van de behandelend arts ben ik even kwijt.

 54. Ha die Rik,

  Ik ben 3 weken geleden nog geopereerd aan een surfersoor, flinke vernauwing aan de gehoorgang!

  Alreine Leiderdorp
  Behandelend arts van Kalkeren

 55. wat is de beste optie voor golven aan de vlaamse kust. Zaterdag ochtend met on shore wind? Of zaterdagavond met iets cleanere condities, maar een te laag tij?
  help alsjeblieft :O

 56. Vanochtend was het zaligheid met een klein clubje bij Velsen Noordpier… boven verwachting! Happiness allover

 57. Zo moge.. morgen aardig mooie voorspelling.. of wat???

 58. Ik ga jaarlijks op controle voor m’n oren, na vroeger al ’s problemen gekend te hebben met m’n oren.

  Op advies van de neus/keel/oor specialist laat ik jaarlijks m’n oren door hem reinigen want is belangrijk, volgens hem, dat de gehoorgang ‘clean’ blijft.

  Exostosen ( = moeilijke naam voor Surfers ear) worden jaarlijks gecheckt door hem. Belangrijk volgens hem is dat de exostosen niet aan verschillende kanten in de gehoorgang zich ontwikkelen.

  Operatie van Surfers ear is allerlaatste redmiddel. Beter voorkomen dan genezen en hij raadt hiervoor oordopjes aan.

 59. Ik weet het niet. Als de wind om 13u nog zo ver oostelijk zit, lijkt het me te kort tijd voor donker om die swell op de Nederlandse kust te krijgen. Vlaamse kust krijgt de volle mep uiteraard, maar ook vol onshore (dus chaos).

 60. Wordt spanning denk ik ja

 61. Wavenet laat toch wel 2.2m wnw golven zien rond 0830 voor Engelse kust… zouden wel in zuid Holland zeeland op tijd moeten komen?

 62. @drommels
  ik zie het niet meer gebeuren vandaag. De golven lijken steeds verder op te schuiven richting de nacht.

 63. Ik zie het ook niet meer gebeuren. Misschien in België of zuidelijk Zeeland, maar daar is het hoogwater tij dan weer veel te laat voor. Plus dat dan ook de onshore komt opsteken.
  Wel mooie sneeuw nu bij Snow Paradise!

 64. Ik gebruik oordopjes eigenlijk alleen in het voor en najaar. In de winter heb ik een cap op. Ik neem aan dat niemand die dopjes ook onder zijn cap gebruikt?

 65. Beste surfweer lezers,
  Is er naast Greenwaves nog een plek op wijk waar lockers beschikbaar zijn? Greenwaves bied alleen lockers + stalling aan en die zitten vol. Ik ben op zoek naar een locker voor mijn kleding + sleutels aangezien ik nu eindelijk een surfboardrack op mijn motor heb. Leuk idee, nadeel is dat je nergens je spullen kwijt kan tijdens je sessie.

 66. Morgen ziet er goed uit voor België, alleen valt hoogtij alweer als het donker is. Is er nog een kans dat er iets doorkomt in de late namiddag (doordat de golven van iets dichter komen/kortere periode) of is het tij dan nog te laag?

 67. Morgen wel een golf dan

 68. Inderdaad alleen cap in de winter. Surfer’s ear komt door de combinatie van wind en kou. Een cap alleen lijkt me voldoende bescherming. Ik heb het wel eens gevraagd in een chat aan Surfears. Hij gaf uiteraard aan wel zijn oordoppen onder zijn cap aan te doen. Maar het lijkt mij eerlijk gezegd overdreven.

 69. Ik zweer bij alle2. Kap en oordoppen… Als je eenmaal oordoppen gewend bent maakt het ook niks uit. Ik heb toch meestal wat last van water in mijn kap.

 70. Egmond was niet verkeerd rond de middag. Mooie lijnen en fijne sessie met 4 surfers.

 71. Heerlijke ochtend zonder wind 🙌🏻

 72. Het begon met een stevige aanlandig wind bij het eerste licht vanmorgen. Dikke hoge klots waar steeds meer lijn in kwam toen de wind wegviel. Werd toen wel wat lager maar nog prima hoogte en kracht voor een shortboard. Lekkere ochtendsurf!

 73. In de winter gewoon beide

 74. Heb zelf 2 setjes surf ears vernaggelt door ze onder mijn cap te dragen. De membraampjes raakten al los na 3 sessies, komt doordat ze schuren tegen je cap aan.

 75. Er kwamen leuke golven binnen op de noord. Lekker gesurft vanmiddag!

 76. nou ik heb wel wat discussie op gang gebracht met dat boor topic.

  Draag oorbescherming als je surf!

  EN

  Zeg het voort als je groms in het water ziet liggen in koud water.

  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fpeakuk.com%2Fsurfers-ear-a-thing-for-all-to-fear-&psig=AOvVaw0nw23_CWnxZMYxiUrR04gZ&ust=1639326514898000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKD-0qmV3PQCFQAAAAAdAAAAABAD

 77. Surf al diehard 18 jaar lang. Oordoppen zijn vullis; Je hoort je maten en de zee minder. De beleving neemt af. Cappie is voldoende in de winter. Maatje van mij kreeg wel last na een aantal jaren en heeft nu altijd oordoppen in. Mijn tip; indien je last krijgt oordoppen in. Sommige mensen zijn er gevoelig voor en anderen niet.

 78. Diehard…..echt?

 79. Om maar even in te haken: heeft iemand hier ervaring met oordoppen op maat gemaakt, bijvoorbeeld deze van Audinc?

  https://audinc.nl/oordoppen-op-maat-voorkomen-surf-ears/

  Omdat ze op maat zijn gemaakt zijn ze dus iets duurder. Maar het comfort is waarschijnlijk vele malen groter en de demping van omgevingsgeluiden slechts -5db.

 80. @oorwurm
  Mee eens, surf ook al lange tijd heb die dingen nog nooit in gehad nergens last van gehad. Zelfs
  Langs de doktor geweest voor n check, alles was gewoon oké. Sommige mensen zijn er idd gevoelig voor.

 81. @oordop: Ja beide kanten ervaringen tellen, niet rellen

 82. Voor mij geldt ook dat oordoppen juist niet gewenst zijn. Ik ben erg gevoelig voor oorontstekingen, die juist ook ontstaan door het gebruik van doppen. Daarom is het gebruik geen optie voor me. Heb m’n oren al regelmatig laten checken maar ik blijk niet gevoelig voor surfersears dus dat levert voor mij geen problemen op. In de winter een cap op biedt voor mij voldoende bescherming.

 83. Morgenochtend een beetje kans op surf (met of zonder dopjes) bij WAZ / IJmuiden?

 84. Heyyy iemand enig idee of noordwijk morgen enigzins te surfen is met funboardje?

 85. Nee hartstikke flat met 0.3m golf uit zuidelijke richting (zie golfkaartjes)

 86. https://newsbeezer.com/belgium/de-neanderthaler-had-het-surfer-oor-ontwikkeld-om-te-vissen/

  Leuk artikeltje.

  Ik heb sinds twee jaar (na 20 surf) water wat niet meer uit mijn oren gaat na Mn eerste wipeout. Gebruik zonder cap nu altijd oortjes, met cap heb ik ze niet nodig, maar bij een flinke wash kunnen je oren alsnog vollopen.

  Voor iedereen die denkt gevoelig te zijn gebruik ze! Vooral in de lente en herfst ivm de wind/water combo.

 87. donderdag,vrijdag,zaterdag? lopen er een paar cleane golfjes (van ver) vanwege het uitblijven van de wind of is het volledig flat?

 88. Hooguit op de wadden, rest van NL flat….zie golfkaartjes

 89. Kijk maar, kaart van donderdag 12 uur

 90. Hi iedereen,

  Voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar de langer termijn gevolgen van golfsurfen.

  Surfersear is een van de gevolgen waar ik onderzoek naar doe, hiervoor wil ik graag wat mensen interviewen die last hebben van een surfersear.

  Het zou fijn zijn als jullie mij hier mee willen helpen. Mocht je mij willen helpen kan je een e-mailtje sturen naar scherpenisseluna@gmail.com

  Groetjes
  Luna

 91. Hey Luna,

  Misschien handig als je extra data wilt dat je een online enquête maakt. en die in deze groep gooit.

  Die kunnen we dan lekker allemaal vanuit ons luie stoel invullen. Maakt de drempel toch minder.

 92. En als je dan een onlineversie hebt, op fb in “golfsurfers Nederland” is ook handig met groot bereik..

  Aangezien een surfear bij al het surfen van toepassing is kun je ook een grote groep windsurfers bereiken bij “wavesailors” en kiters in “NL kitesurfers” en (wave)suppers in “Sup Nederland”

 93. Interessant onderzoek en zou goed zijn als ook wind en kitesurfers de enquete invullen. Het valt mij op dat je surfersear klachten nauwelijks hoort onder windsurfers.

  Met golfsurfen gaan je oren veel vaker onder water.

 94. Wijk 11.00 tot 1300 was best ok. Met longboard soms mooie setjes met lijn .

 95. Windsurfers lopen weldegeljk een risico om zwemmersoor te krijgen.

 96. Langetermijneffecten van golfsurfen, om er eens een paar te noemen: Chronische rusteloosheid die zich uit door het veelvuldig bekijken van forecastsites zoals Magicseaweed en surfweer.nl, verregaande relatieproblemen vanwege het vaak last-minute afzeggen of uitstellen van afspraken om een voor velen onbegrijpelijke reden, en last but not least een schijnbaar constante onderhuidse dwangneurose om dit ‘lege kapitalistische systeem’ in te ruilen voor een leven met het ritme van zon, maan en golven…

 97. Ik heb de oordoppen van Audinc. Ze zitten heel fijn, vallen nooit uit mijn oor en ik hoor nog genoeg omgevingsgeluid. Ik droeg normaal altijd de surfears (die ook goed zitten maar soms nog wel eens uit elkaar vallen) maar toen ik een buisje in mijn trommelvlies kreeg toch gekozen voor de Audinc doppen.

  Enige nadeel is de metalen clip die meegeleverd wordt die je aan je wetsuit kan vastmaken. Ik was bang dat dit los zou raken tijdens het surfen. Ik heb het touwtje van surfears (wat om je nek gaat) gebruikt en deze om het touwtje van de Audinc doppen gedaan zodat ik zeker weet dat ik ze nooit kwijtraak.

  Ik heb ook snel last van oorontstekingen maar sinds ik de oordoppen schoonmaak met alcohol heb ik dit probleem niet meer.

 98. Ik tik ze allen aan 🤭

 99. er te gezond uitzien voor werk
  het je opgesloten voelen tijdens werk
  niet werken als je het fysiek kan en wel moeten werken als je het fysiek niet meer kan
  etc..

 100. Briljant, kom niet meer bij! Hier ook 3x check

 101. Vergeet ook vooral de chronische oogproblemen niet van het tijdens-golden-hour-barrelend-knijpend-tegen-de-zon-in-kijken (dwz:als je dedicated bent)…

 102. @wilko hear hear (behalve dan als je een surfersoor hebt)

 103. 🤣

 104. Vergeet de slapenloze nachten niet doordat je zo stoked ben voor de Dawnpatrol..

 105. Op windguru lijkt er volgende week dinsdag iets aan te komen? Klopt dit met de weerkaarten.

 106. Al eerder als het goed is. We wachten het geduldig af 🙂

 107. Beste surfers eff een bericht over het plaatsen van windmolens midden in de break van de Maasvlakte
  Vanaf februari gaat het strand dicht omdat ze de windmolens gaan plaatsen midden in onze surf
  Weet niet hoe jullie hier tegenaan kijken maar ik ben daar niet echt over te spreken vind het mooi dat wij als Nederlanders gaan vergroenen maar als dat straks ten kosten moet gaan van onze mooie stranden en breaks is dat erg jammer die windmolens kunnen gewoon iets verder in zee of op het land geplaatst worden voor de normale strandganger is dit ook niet bevordelijk aangezien de schaduw van die wiek de hele tijd over je bek heen gaat en dan heb je het nog niet eens over het geluid en de gevaren van nieuwe stromingen maar het lijkt erop dat plezier plaats moet maken voor dikke bankrekeningen en ben bang dat de Maasvlakte niet het laatste strand gaat zijn wat vernacheld gaat worden misschien moeten wij hier iets tegen doen

 108. We moeten idd iets doen

 109. Eens. Laten we beginnen met de interpunctie.

 110. Alles voor de groene leugen…. Die dikkoppen zetten toch hun plan wel door….

 111. Huh

 112. De groene leugen zetten ze toch wel door.

 113. bedankt Piet.

 114. Ik kan je (ondanks het gebrek aan interpunctie) een heel eind volgen, maar ik snap je opmerking over dikke bankrekeningen niet.

 115. Anyone in france after christmas in vendee ?

 116. Ik dacht gewoon aan een mooi protest dagje, alle surfers bij elkaar bbq erbij spandoeken mee zoiets.
  Gewoon laten zien dat we het er niet mee eens zijn.
  Bovendien is een tegen geluid nooit verkeerd

 117. @jelle ben het me je eens, maar volgens mij is het plan al in een te ver stadium om nog enigszins impact te hebben. Daarnaast, Maasvlakte is continu aan verandering onderhevig, sterker nog, we hebben deze spot te danken aan de industrie. Misschien gaat de spot zelfs nog beter worden door de banken die zich gaan vormen rondom the windmolens, who knows! De golven in nederland zijn door menselijk ingreep er in ieder geval zelden slechter op geworden. Kijk naar alle spots rondom havenhoofden en pieren, zonder was Nederland een groot Zandvoort.

 118. Precies, en zandvoort is altijd slecht dus daar hoeft nooit iemand heen te gaan

 119. Hoor je beter omgevingseluid met Audinc dan met Surfears?

 120. Petten en camperduin zijn epische spots geworden na de tweede keer menselijk ingrijpen…

 121. De MV was toch al een jaar lang huilen qua surf. Alleen de grotere “swells” gaven nog een fatsoenlijke break. Voor de rest slecht brekende rommel sinds de laatste opspuitingen.

 122. Is dat sarcastisch bedoelt?

 123. Onder een steen gelegen ?? Nog steeds beter kwa kracht dan alle nl spots bij mekander

 124. Enorm mooi verwoord Wilko, je bent nog 1 ding vergeten en dat zijn de financiële problemen omdat je het niet kan laten je veel te grote quiver aan te vullen met nog een pracht boardje.

 125. Dat is de claim. En de ervaringsdeskundige hierboven bevestigt dat.

  Kwa draagcomfort winnen ze het ook: de doppen worden op maat gemaakt, zodanig dat ze precies de vorm hebben van je gehoorgang. Dat kan ik dan weer bevestigen. Heb otoplastieken voor werk en daarvan heb je nauwelijks door dat je ze in hebt.

  Mvg,

  MvB

  Klinkt

 126. Gauw keertje surfen op de maasvlakte dus 👍😜

 127. Iemand een verwachting voor maandag, ziete r veelbelovend uit!

 128. Ik weet niet of Jelle dit bedoeld met dikke bankrekeningen, maar ik weet wel dat Vestas, Orsted etc heel veel geld verdienen aan deze wind projecten. Sommige politici ‘eten’ mee van dit succes,… dat is al jaren zo. Afijn, een goed doel (schone wereld) wordt helaas commercieel misbruikt. Good luck out there !

 129. 🌊

 130. Nice!

  Boeimeting er bij voor het archief:

 131. Getallen en bewijs graag. Liefst keiharde bronnen.

 132. Wordt het nog wat bij Wijk aan zee vandaag?

 133. NO swell staat op K13, opkomend zal ok zijn, maar wel onshore.

 134. Ziet er goed uit voor morgen?!

 135. @@ Dikke bankrekeningen

  Op ftm.nl kun je toevallig wel wat vinden. “Follow the money” is een betrouwbaar platform. Als je mee investeert in die windmolens kun je rendementen halen, wat gewoon is bij investeringen. Wat het “leuker” maakt is dat er nog subsidies te vinden/regelen zijn uit de tijd dat die windmolens nog niet op zichzelf winstgevend zijn. Op die subsidies kun je als handige investeerder aanspraak maken. Dus bonusje op je rendement.
  “Dikke bankrekeningen” is natuurlijk subjectief. Maar het gaat natuurlijk wel gewoon om mensen die wat centjes opzij kunnen zetten en een risicootje kunnen overleven :-). En als ze dan lekker subsidie (belastinggeld) bovenop de winst krijgen zal dat een bankrekening niet in het rood brengen.

 136. Jaa morgen word als het goed is chill, weet iemand of het dinsdag ook nog lekker word voor met een longboardje?

 137. Thanks. Ja het wordt mooi in Wijk aan zee maandag en dinsdag, zeker leuk om te longboarden en wie weet wel shortboarden op een dikke fish. Ik adviseer wel 5mm pak 3mm handschoenen en 4.3mm schoenen en earplugs.

 138. Wat is morgen het beste moment om te surfen?

 139. Heb je toevallig een link waarin wordt gesteld dat de mv dicht is in februari 2022?

 140. Dat klink al een stuk genuanceerder. Ik ben abonnee op FTM, vanwege hun goede onderzoeksjournalistiek.

  Er gaan al enkele decennia forse subsidies naar fossiele brandstoffen. Daarnaast is Maasvlakte 2 juist ook met dikke subsidies aangelegd.
  Ik val een beetje over de stemmingmakerij van @Jelle door er opeens ‘dikke bankrekeningen’ bij te halen. Alsof het dan opeens veel erger is dat er windmolens komen te staan.

 141. Ergens tussen 08:30 en 16:30

 142. hier een linkje naar het windmolen project op de Maasvlakte:
  https://windparkmaasvlakte2.nl/

  en inderdaad is het sinds de laatste opspuiting helemaal ruk op de MV..
  helaas

 143. Wijk aan zee is goed met opkomend

 144. En ook met afgaand!

 145. Zet die dingen gewoon op zee en niet in de branding ziet er niet uit niemand die daar vrolijk van word

 146. Gaat trouwens meer over het meedenken van bedrijven met de normale burger

 147. Van wanneer zijn de laatste opspuitingen eigenlijk? Dit jaar? Welke maand?

 148. Of gewoon helemaal geen windmolens, ook niwt op zee. Verouderde techniek die zorgt voor instabilieit op het netwerk en het uitzicht verneukt, zoals inmiddels in Domburg het geval is.

 149. MSW server down op dit moment maar zal wel mooi worden deze ochtend !

 150. Nee, niet onder een steen gelegen. En ja bij grotere “swells” nog steeds beter, maar helaas komt dat niet zo vaak voor. Verder breekt het een stuk minder. Dat is een feit die door elke regelmatige MV bezoeker bevestigt zal worden.

 151. Je moet weten waar je erin gaat op de MV 😉

 152. yep, het breekt niet zoals eerder…

  laatste opspuiting is oktober geweest, al was dat een relatief klein stuk
  Daarnaast zijn er de laatste stormen wat duinen “opgegeten”, met als gevolg dat de banken er niet beter op geworden zijn

 153. Heeft er iemand vandaag al gesurft in zv? Zit een beetje te twijfelen om te gaan

 154. Hi, when is the best time to surf in Scheveningen today?

 155. ik zou lekker thuis blijven als ik jou was 😀

 156. Ik ga met de kerstdagen een paar dagen naar Bretagne (Penmarch). Wie heeft tips qua spots, en aan de voorspellingen te zien spots met beschutting :P?

 157. Plage du Riz.

 158. @Penmarch

  * Pointe Leydé (net boven Douarnez) – lefthand pointbreak (opkomend tot HW, alles van WZW to ZZO is offshore)
  * Baie des Trespassés (meest westelijke punt) – alles van ZW via O naar N is offshore
  * Pors Theolan (net ten noordoosten van de Baie) – alles met Z is offshore
  * St. Tugen (net ten zuiden van dorpje St. Tugen) – beste van laag naar mid tij- N tot O is offshore.
  * Penhors – mellow beach break – windgevoelig.
  * La Torche – zuid tot noordoost is offshore.

  Tussen Pors Theolan en Pointe Leydé zijn nog meer Rifs te vinden. Beste checken bij locals want tijgevoelig. Zowiezo is het getij iets om rekening mee te houden.

 159. Strand van mesperleuc! Meest noordelijke stukje van dit strand heeft een rotspartij die van mid naar hoog loopt als een trein. Recht onder het camperveld kan je uit peddelen. Alleen bij heel stevige swell uit noordwest of gewoon stevige swell uit west en zuidwest. Alles van noord-noordwest wind tot aan oost is offshore

 160. Rond de lunch het water in geweest (na 2 weekjes corona). Helemaal clean en aardige lijnen. Heup tot navelhoog op 2e bank. Voor de buitenbank had ik geen puf.
  Golven waren soms wat lastig te pakken, maar met voldoende volume liep het prima. Had van mij wel een “alert” verdiend.

 161. Egmond liep mooi vanochtend, stonden mooie golven op de achterste banken.

 162. Liep beter dan verwacht vandaag in t zuiden. Windstil en fijn swelletje. Genieten!

 163. Vandaag kon ik niet, maar gister prima vermaakt …

 164. Met plaatje…

 165. Thanks iedereen voor de tips! Ben hyped!!

 166. @Penmarch + @all: zelf surfrider kopen, rijden en zoeken. Niet nodig om hier spots / spot-info te plaatsen. Oude en vermoeiende discussie

 167. Een vraag met daarop een antwoord is geen discussie

  Don’t worry, be happy

 168. Ik was wel naar de derde bank gepeddeld en was stiekem echt heel lekker, zonnetje er zelfs nog bij en prachtige witte/zilveren offshore nevel tegen pikzwarte lucht in de verte. Zaten echt prima setjes tussen. Heerlijk longboarden maar wel beetje geduld nodig om op juiste golf te wachten.

 169. Hi all. Ik weet dat het hier vooral over de surfcondities gaat, maar ik probeer het toch; Loont het de moeite om van een 8’0 met 60 liter over te stappen op een 9’0 of 9’6 longboard van 72 of 80 liter? Het kost allemaal wat, en ik vraag me af of 12 liter volume veel verschil maakt in peddelen en golven pakken. (Los van je kracht en techniek).

  Geen discussie, gewoon wat ervaringen zou fijn zijn. Thanks!

 170. Heerlijke middag zonder wind 🙌🏻

 171. Vooral de extra lengte gaat zorgen dat je sneller/makkelijker golven kan pakken, de 12 liter helpt een beetje. Zorg dat je er 1 neemt die niet te veel banaan is. Veel rocker zorgt weer dat het lastiger golven oppakt

  Naast volume zijn lengte en shape dus ook belangrijke factoren..

 172. Ik sluit me bij de opmerkingen hierboven aan, lengte is lekker maar ik zou niet boven de 9″0 gaan. Ik vind 9″0 met 65-70 liter perfect.

  Heb ook een banaan longboard maar die is lekker voor Frankrijk, gewoon een ordinaire platte schuiver is prima! Geen fan van tuflite, maar voor NL kan het prima, lekker licht en peddelt goed.

 173. Shape maakt meer verschil, maar +12liter is procentueel een behoorlijk stap omhoog.

  Als je verder zelfde lengte, ouline en rockerline zou hebben (board is dan dikker) zal je waarschijnlijk net iets sneller peddelen en iets langer kunnen meeglijden. En iets lastiger draaien/sturen.

 174. Thanks guys/girls. Heb nu een Torq TET-CS 8’0 (weinig rocker), en op zich is het een heerlijk boardje. Maar jullie herkennen het wel denk ik; de quiver is altijd aan verandering onderhevig… en nu broed ik op een iets langer board. 🙂 Als het eenmaal begint te kriebelen.. Een 9’0 past nog net in de auto, dat is dan hoe dan ook toch wel weer handig.

 175. @volume:
  Denk eraan dat het heel anders surft en moeilijker te bewegen is!
  En “lichter” longboard klinkt leuk alleen is een zwaarder longboard veel stabieler en makkelijker mbt secties halen gezien het momentum.
  Hangt allemaal nogal af van je surfcaps 😉
  Lekkere lange softop kopen die van betere kwaliteit! Veliger voor iedereen en dan pak je lekker wat golfies, leer je sneller en hebbie meer fun!

 176. @volume:
  Denk eraan dat het heel anders surft en moeilijker te bewegen is!
  En “lichter” longboard klinkt leuk alleen is een zwaarder longboard veel stabieler en makkelijker mbt secties halen gezien het momentum.
  Hangt allemaal nogal af van je surfcaps 😉
  Lekkere lange softop kopen die van betere kwaliteit! Veliger voor iedereen en dan pak je lekker wat golfies, leer je sneller en hebbie meer fun!

 177. Heerlijke surf, voor iedereen genieten!!
  Ook voor het groepje van 3 foilers op de MV van 14.30 tot 16.30.

  Wij lagen (gelukkig) niet in de buurt, jullie lagen wel in de drukke line up en gingen (uiteraard) ook wel eens onderuit, waarbij de foil gevaarlijk in de rondte vliegt.

  Alle golven en plezier is je gegund, maar zoek aub een lege piek op en niet in de normale line up. Wel zo veilig voor jezelf én vooral voor anderen. De drop-in op een vd lokale dames, die je wel leek te zien, zal vast een foutje geweest zijn…shit happens, maar doe het verantwoord aub.

  Fijne dagen!

 178. Was genieten!

 179. Iemand een last minute lift nodig naar Portugal? Ik vertrek morgen met mijn 2 dochters in een een camper. 0616431068

 180. Vanaf 1 maart a.s. worden alle
  parkeerplaatsen langs de walcherse kust die nu nog vrij parkeren zijn, betaald parkeren.

  Tarieven:
  €2,00/u €12,00/dag achter de duinen
  €2,40/u €15,00/dag buitenzijde zeedijk Westkapelle

 181. Ziet er goed uit. Zeker voor het noorden met de nieuw inkomende hoge periode swell.

 182. Het was weer heerlijk op de single Fin in Wijk aan zee. Volgende week verlaat ik dit land en ga naar Portugal. Weet iemand of je daar je bus gewoon kan parkeren en of er een toilet of porta potti in moet?

 183. Nee in Portugal mag je gewoon op de parkeerplaats schijten, totdat er regels komen.

 184. Portugal is het nu verboden wild te kamperen of met camper.

 185. “Ja maar ik stond eerder”
  De nieuwe regel!

 186. 🙂 🙂
  helaas worden de regels niet meer uitgelegd bij de lessen ben ik bang

 187. Die erna was ook grappig:
  Euhm….Ik zat achter je en dichter bij de peak
  “Ja omdat jij toen toch ging staan” 🙄

 188. vandaag weer 2 foilers op de mv
  waarvan 1 aan het mee peddelen en in-droppen was…
  levensgevaarlijk!

 189. https://www.facebook.com/media/set/?vanity=138371762999239&set=a.2022225804613816

  Maandag eind middag

 190. Wijk was prachtig vandaag

 191. Nice!! Hoe laat was dit?

 192. Zo, wat een helden zonder cap. Alledrie. Lijkt wel lente. 🙂

 193. @ vraag hoe laat: 15:14, toen was ik er al uit, lag er tussen 11:30-14:30 in (toen was het al super).
  @ zonder cap: het was heet, moest af en toe afkoelen

 194. heb je ook ergens anders dan op facebook foto’s? ben wel benieuwd maar ik heb zelf geen facebook

 195. @schijtenopdeparkeerplaats
  Dit is nou een prachtige uitspraak

 196. Is er vandaaf nog genoeg hoogte om een beetje te kunnen surfen?

 197. Voor jou wel denk ik

 198. @@mac
  je kan ze gewoon bekijken ook al heb je geen facebook

 199. Zie webcam. Dat moet met 10 foot softtop wel te doen zijn. Zou wel de vinnen er af halen. Misschien dat met opkomend de vinnen er weer op kunnen.