Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 3 december 2021

199 reacties

 1. Zou hoek van Holland vanmiddag nog de moeite waard kunnen worden?? Op de cams lijkt het nog net niet lekker te breken nu het net laagwater wordt..

 2. Tuurlijk bedoelt hij dat!
  Er zijn best veel surfers met uitgeboorde oren en die wil je echt liever niet.

 3. Ik hoor al jaren van surfersear, maar is er een surfer die een medische behandeling hiervoor heeft ondergaan? Ik heb nog nooit iemand gesproken die hiervoor behandeld is. Ben toch wel benieuwd.

 4. Hoek was toch verrassend mooi vanmorgen!
  Wind was uiteindelijk dus toch genoeg side-offshore om fraai gevormde golven binnen te laten rollen.
  Voldoende kracht en hoogte voor een prima sessietje.
  Boven verwachting goed. (zeker als je rekening houdt met een dikke klotsbak….)
  Wel extreem veel van dat “zeewier” in het water wat je de laatste tijd veel ziet.
  Bizarre soep om doorheen te peddelen soms…

 5. Een maat van me heeft de operatie gehad. Niet heel fijn, omdat ze een stuk van je huid onder je oor bij de kaak opzij moeten leggen om er bij te kunnen.

  Van surfer ears zelf voel je weinig, je hoort alleen geen ene zak. Ik heb jaren lang in koud water gesurfd (3-5 keer per week) in de pacific en hoor sowieso 15% minder, en das niet van de stereo.

  Gewoon lekker wat in je oren doen 😯

 6. Een goede cap biedt toch voldoende oorbescherming? Daarnaast hoef je geen oordoppen in te doen, toch?

 7. Na de heerlijke sessie van vannochtend hoor ik niks meer aan een kant. Heeft iemand tips om mn oor weer open te krijgen? Alvast dank!

 8. Kap, earplugs en dan ff wat ducktape jezelf goed intapen. Wijkiki net mini skeleton bay trouwens

 9. IJmuiden viel tegen vandaag. Ik had wel een herhaling van vorige week verwacht. Weet iemand hoe het vandaag op WAZ was?

 10. Ja, hoe is het morgen in België en Zeeland? De voorspellingen van het KMI geven nu blijkbaar toch teveel wind. Misschien werkt de kust morgen rond Vlissingen?

 11. Glurie noemde het ook al. Op Zandvoort vandaag ook behoorlijk veel zeewier. Paar weken terug op IJmuiden ook al. Geen idee hoe dat andere jaren was. Nu met de foil valt het me echt op. Moet er echt doorheen ploegen. Blijft ook hardnekkig aan neopreen hangen, dus zal wel aangenaam gaan ruiken in de badkamer…. 🙂

  Qua surf was zandvoort tussen 10 en 12 best okay. Voorin redelijk clean. Ik was met foil op 2e bank. Daar was een (bijna) hinderlijke wind.

 12. Ik vond het moeilijk golven pakken op wijk tussen 11.00 en 14.00. Was wel mooi clean. Leek erop dat meerdere dat hadden. Ik denk weinig kracht in de golven?

 13. Lag er bij Wijk/Pier/Velsen-Noord volgens mij als derde in om 08:00. Om half elf vertrokken, toen mega druk. Goed sfeertje. Volgens mij zag ik Tobias met z’n foil bij de parkeerplaats eentje verder dan bij de pier?

 14. En dank aan de surfer die de moeite nam om me uitgebreid advies te geven over het lezen van de golven. Much appreciated.

 15. Er zullen wel mensen over me heen vallen maar goed.
  Als ik er last van heb dan komt dat door teveel oorsmeer in mijn gehoorgang. Je zou naar de dokter kunnen gaan om deze uit te laten spuiten, maar je kan het ook zelf.
  In een warm bad gaan zitten en je oor even flink laten weken, daarna met een flinke injectiespuit (zonder naald natuurlijk) de boel uitspuiten…

 16. Is het je frontside oor of je backside oor?
  Ik heb dezelfde ervaring als wat @verstopt oor al antwoordt

 17. @Tobias: ja ik heb het achteraf gezien. Idd even een clean moment, best mooie lijnen na de middag. Ik heb dat gouden uurtje gemist, ben nog aan het checken geweest tussen 10 en 11u (beslis momentje of ik al dan niet zou vertrekken) en toen was het nog erg rommelig :-P… ik ga dinsdag gaan denk ik! Daar is nog wel een momentje te pakken

 18. Wordt het vandaag nog wat op IJmuiden of WAZ? Ik popel om mijn nieuwe gatoheroi longboard te proberen.

 19. Ijmuiden zuidpier was supermooi vanochtend. Vooral rond 10 uur mooie hoogte en lange lijnen. Topdag.

 20. Machtig goed momentje vandaag zo tussen 13u30 en 14u30. Geen wind, goeie swell, cleane lijntjes en maar 4 man erin. Feestje! Vanaf half 3 was het beste wel voorbij.

 21. Op welke spot HvH of IJmuiden zal het morgenochtend tot een uurtje of elf nog het lekkerst lopen voor longboarden? Ik vind het een beetje lastig inschatten door de swell richting die pal uit het noorden komt..

 22. Ja Paulus was weer lekker bij de 2de molen en lekker rustig in vergelijking met. Bij de pier

 23. @Uitgeboorde oren? ja ik. na vele jaren (wind)surfen en zeer veel last hebben van oorontstekingen en gehoorverllies, eind vorig jaar toch maar de stap gezet om al 1 oor te laten uitboren. De operatie aanzich viel goed mee (oorschelp eraf – uitboren – oorschelp er terug op), maar hou er wel rekening mee dat je zeker 6 tot 8 weken niet op het water kan + zelfs na de operatie is er toch nog steeds gehoorverlies.

 24. ik was tussen 11-12 wat een klots en wat een bakken. Ik heb maar 1 golf uitgesurfd maar wat een uitdaging. Bij mijn take off 2x gesprongen vanwege de choppy golven en allebei geland. Voor de rest alleen maar vliegen (wipeouts) bij elke takeoff. Ik vond het geweldig, was een mooie training.

 25. Alweer topdag vandaag shared some waves velsen noord pier zeer mooie lijnen 👍 gewoon weer dik 2 meter yihaa

 26. Zuid Holland lijkt de boot steeds net te missen geloof ik….
  Zondag liggen wachten tot ik echt geen hand meer voor ogen zag, maar de, nieuwe, swell kwam maar niet…
  Gister beetje zelfde verhaal.
  Al had ik toen niet de tijd om tot het donker te blijven wachten.
  Zie op de boeien dat de swell gewoon steeds in de avond pas echt binnen komt hier.
  Zonde, want rente clean steeds met die offshore wind.
  Maar net te weinig hoogte steeds.

 27. OT: weet er iemand een KNO arts die ervaring heeft met behandelen/opereren van een surfers oor? Mijn vaste KNO arts heeft er vrij weinig sjoege van en t begint nu wel zodanige vormen aan te nemen dat er wat aan moet gebeuren…
  Wintertip dus van iemand die te laat is aan iedereen die de komende maanden t water in wil blijven gaan: koop van die oordoppen en gebruik ze ook!!

 28. Zie nu pas dat er toevallig net een hele conversatie over uutgeboorde oren is geweest, wat are the odds? Maar geen ervaringen/namen van behandelende artsen, dus m’n vraag staat nog steeds… 😉

 29. Even een check; Volstaat een cappie nou tegen mogelijke surfer’s ear of kan je het beste zowel een cap als gehoorbescherming dragen? Ik kan namelijk met surf ears in niets meer horen en met cappie een stuk meer dus hou het liever bij alleen een cap!

 30. Zelfde schuitje, levenlang surfen en windsurfen zonder. Nu 15% minder gehoor, alleen rechts? en regelmatige schoonmaak bij de kno. Zij zei nooit te opereren, maar goed te beschermen en af en toe schoon “laten” maken, aangezien de gehoorgang vernauwd is en kwetsbaarder voor vuil en dus ontstekingen. Boven t IJ ziekenhuis vin Amsterdam Noord, naam van de behandelend arts ben ik even kwijt.

 31. Ha die Rik,

  Ik ben 3 weken geleden nog geopereerd aan een surfersoor, flinke vernauwing aan de gehoorgang!

  Alreine Leiderdorp
  Behandelend arts van Kalkeren

 32. wat is de beste optie voor golven aan de vlaamse kust. Zaterdag ochtend met on shore wind? Of zaterdagavond met iets cleanere condities, maar een te laag tij?
  help alsjeblieft :O

 33. Vanochtend was het zaligheid met een klein clubje bij Velsen Noordpier… boven verwachting! Happiness allover

 34. Ik ga jaarlijks op controle voor m’n oren, na vroeger al ’s problemen gekend te hebben met m’n oren.

  Op advies van de neus/keel/oor specialist laat ik jaarlijks m’n oren door hem reinigen want is belangrijk, volgens hem, dat de gehoorgang ‘clean’ blijft.

  Exostosen ( = moeilijke naam voor Surfers ear) worden jaarlijks gecheckt door hem. Belangrijk volgens hem is dat de exostosen niet aan verschillende kanten in de gehoorgang zich ontwikkelen.

  Operatie van Surfers ear is allerlaatste redmiddel. Beter voorkomen dan genezen en hij raadt hiervoor oordopjes aan.

 35. Ik weet het niet. Als de wind om 13u nog zo ver oostelijk zit, lijkt het me te kort tijd voor donker om die swell op de Nederlandse kust te krijgen. Vlaamse kust krijgt de volle mep uiteraard, maar ook vol onshore (dus chaos).

 36. Wavenet laat toch wel 2.2m wnw golven zien rond 0830 voor Engelse kust… zouden wel in zuid Holland zeeland op tijd moeten komen?

 37. @drommels
  ik zie het niet meer gebeuren vandaag. De golven lijken steeds verder op te schuiven richting de nacht.

 38. Ik zie het ook niet meer gebeuren. Misschien in België of zuidelijk Zeeland, maar daar is het hoogwater tij dan weer veel te laat voor. Plus dat dan ook de onshore komt opsteken.
  Wel mooie sneeuw nu bij Snow Paradise!

 39. Ik gebruik oordopjes eigenlijk alleen in het voor en najaar. In de winter heb ik een cap op. Ik neem aan dat niemand die dopjes ook onder zijn cap gebruikt?

 40. Beste surfweer lezers,
  Is er naast Greenwaves nog een plek op wijk waar lockers beschikbaar zijn? Greenwaves bied alleen lockers + stalling aan en die zitten vol. Ik ben op zoek naar een locker voor mijn kleding + sleutels aangezien ik nu eindelijk een surfboardrack op mijn motor heb. Leuk idee, nadeel is dat je nergens je spullen kwijt kan tijdens je sessie.

 41. Morgen ziet er goed uit voor België, alleen valt hoogtij alweer als het donker is. Is er nog een kans dat er iets doorkomt in de late namiddag (doordat de golven van iets dichter komen/kortere periode) of is het tij dan nog te laag?

 42. Inderdaad alleen cap in de winter. Surfer’s ear komt door de combinatie van wind en kou. Een cap alleen lijkt me voldoende bescherming. Ik heb het wel eens gevraagd in een chat aan Surfears. Hij gaf uiteraard aan wel zijn oordoppen onder zijn cap aan te doen. Maar het lijkt mij eerlijk gezegd overdreven.

 43. Ik zweer bij alle2. Kap en oordoppen… Als je eenmaal oordoppen gewend bent maakt het ook niks uit. Ik heb toch meestal wat last van water in mijn kap.

 44. Het begon met een stevige aanlandig wind bij het eerste licht vanmorgen. Dikke hoge klots waar steeds meer lijn in kwam toen de wind wegviel. Werd toen wel wat lager maar nog prima hoogte en kracht voor een shortboard. Lekkere ochtendsurf!

 45. Heb zelf 2 setjes surf ears vernaggelt door ze onder mijn cap te dragen. De membraampjes raakten al los na 3 sessies, komt doordat ze schuren tegen je cap aan.

 46. Surf al diehard 18 jaar lang. Oordoppen zijn vullis; Je hoort je maten en de zee minder. De beleving neemt af. Cappie is voldoende in de winter. Maatje van mij kreeg wel last na een aantal jaren en heeft nu altijd oordoppen in. Mijn tip; indien je last krijgt oordoppen in. Sommige mensen zijn er gevoelig voor en anderen niet.

 47. @oorwurm
  Mee eens, surf ook al lange tijd heb die dingen nog nooit in gehad nergens last van gehad. Zelfs
  Langs de doktor geweest voor n check, alles was gewoon oké. Sommige mensen zijn er idd gevoelig voor.

 48. Voor mij geldt ook dat oordoppen juist niet gewenst zijn. Ik ben erg gevoelig voor oorontstekingen, die juist ook ontstaan door het gebruik van doppen. Daarom is het gebruik geen optie voor me. Heb m’n oren al regelmatig laten checken maar ik blijk niet gevoelig voor surfersears dus dat levert voor mij geen problemen op. In de winter een cap op biedt voor mij voldoende bescherming.

 49. donderdag,vrijdag,zaterdag? lopen er een paar cleane golfjes (van ver) vanwege het uitblijven van de wind of is het volledig flat?

 50. Hi iedereen,

  Voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar de langer termijn gevolgen van golfsurfen.

  Surfersear is een van de gevolgen waar ik onderzoek naar doe, hiervoor wil ik graag wat mensen interviewen die last hebben van een surfersear.

  Het zou fijn zijn als jullie mij hier mee willen helpen. Mocht je mij willen helpen kan je een e-mailtje sturen naar scherpenisseluna@gmail.com

  Groetjes
  Luna

 51. Hey Luna,

  Misschien handig als je extra data wilt dat je een online enquête maakt. en die in deze groep gooit.

  Die kunnen we dan lekker allemaal vanuit ons luie stoel invullen. Maakt de drempel toch minder.

 52. En als je dan een onlineversie hebt, op fb in “golfsurfers Nederland” is ook handig met groot bereik..

  Aangezien een surfear bij al het surfen van toepassing is kun je ook een grote groep windsurfers bereiken bij “wavesailors” en kiters in “NL kitesurfers” en (wave)suppers in “Sup Nederland”

 53. Interessant onderzoek en zou goed zijn als ook wind en kitesurfers de enquete invullen. Het valt mij op dat je surfersear klachten nauwelijks hoort onder windsurfers.

  Met golfsurfen gaan je oren veel vaker onder water.

 54. Langetermijneffecten van golfsurfen, om er eens een paar te noemen: Chronische rusteloosheid die zich uit door het veelvuldig bekijken van forecastsites zoals Magicseaweed en surfweer.nl, verregaande relatieproblemen vanwege het vaak last-minute afzeggen of uitstellen van afspraken om een voor velen onbegrijpelijke reden, en last but not least een schijnbaar constante onderhuidse dwangneurose om dit ‘lege kapitalistische systeem’ in te ruilen voor een leven met het ritme van zon, maan en golven…

 55. Ik heb de oordoppen van Audinc. Ze zitten heel fijn, vallen nooit uit mijn oor en ik hoor nog genoeg omgevingsgeluid. Ik droeg normaal altijd de surfears (die ook goed zitten maar soms nog wel eens uit elkaar vallen) maar toen ik een buisje in mijn trommelvlies kreeg toch gekozen voor de Audinc doppen.

  Enige nadeel is de metalen clip die meegeleverd wordt die je aan je wetsuit kan vastmaken. Ik was bang dat dit los zou raken tijdens het surfen. Ik heb het touwtje van surfears (wat om je nek gaat) gebruikt en deze om het touwtje van de Audinc doppen gedaan zodat ik zeker weet dat ik ze nooit kwijtraak.

  Ik heb ook snel last van oorontstekingen maar sinds ik de oordoppen schoonmaak met alcohol heb ik dit probleem niet meer.

 56. er te gezond uitzien voor werk
  het je opgesloten voelen tijdens werk
  niet werken als je het fysiek kan en wel moeten werken als je het fysiek niet meer kan
  etc..

 57. Vergeet ook vooral de chronische oogproblemen niet van het tijdens-golden-hour-barrelend-knijpend-tegen-de-zon-in-kijken (dwz:als je dedicated bent)…

 58. Op windguru lijkt er volgende week dinsdag iets aan te komen? Klopt dit met de weerkaarten.

 59. Beste surfers eff een bericht over het plaatsen van windmolens midden in de break van de Maasvlakte
  Vanaf februari gaat het strand dicht omdat ze de windmolens gaan plaatsen midden in onze surf
  Weet niet hoe jullie hier tegenaan kijken maar ik ben daar niet echt over te spreken vind het mooi dat wij als Nederlanders gaan vergroenen maar als dat straks ten kosten moet gaan van onze mooie stranden en breaks is dat erg jammer die windmolens kunnen gewoon iets verder in zee of op het land geplaatst worden voor de normale strandganger is dit ook niet bevordelijk aangezien de schaduw van die wiek de hele tijd over je bek heen gaat en dan heb je het nog niet eens over het geluid en de gevaren van nieuwe stromingen maar het lijkt erop dat plezier plaats moet maken voor dikke bankrekeningen en ben bang dat de Maasvlakte niet het laatste strand gaat zijn wat vernacheld gaat worden misschien moeten wij hier iets tegen doen

 60. Ik kan je (ondanks het gebrek aan interpunctie) een heel eind volgen, maar ik snap je opmerking over dikke bankrekeningen niet.

 61. Ik dacht gewoon aan een mooi protest dagje, alle surfers bij elkaar bbq erbij spandoeken mee zoiets.
  Gewoon laten zien dat we het er niet mee eens zijn.
  Bovendien is een tegen geluid nooit verkeerd

 62. @jelle ben het me je eens, maar volgens mij is het plan al in een te ver stadium om nog enigszins impact te hebben. Daarnaast, Maasvlakte is continu aan verandering onderhevig, sterker nog, we hebben deze spot te danken aan de industrie. Misschien gaat de spot zelfs nog beter worden door de banken die zich gaan vormen rondom the windmolens, who knows! De golven in nederland zijn door menselijk ingreep er in ieder geval zelden slechter op geworden. Kijk naar alle spots rondom havenhoofden en pieren, zonder was Nederland een groot Zandvoort.

 63. De MV was toch al een jaar lang huilen qua surf. Alleen de grotere “swells” gaven nog een fatsoenlijke break. Voor de rest slecht brekende rommel sinds de laatste opspuitingen.

 64. Enorm mooi verwoord Wilko, je bent nog 1 ding vergeten en dat zijn de financiële problemen omdat je het niet kan laten je veel te grote quiver aan te vullen met nog een pracht boardje.

 65. Dat is de claim. En de ervaringsdeskundige hierboven bevestigt dat.

  Kwa draagcomfort winnen ze het ook: de doppen worden op maat gemaakt, zodanig dat ze precies de vorm hebben van je gehoorgang. Dat kan ik dan weer bevestigen. Heb otoplastieken voor werk en daarvan heb je nauwelijks door dat je ze in hebt.

  Mvg,

  MvB

  Klinkt

 66. Ik weet niet of Jelle dit bedoeld met dikke bankrekeningen, maar ik weet wel dat Vestas, Orsted etc heel veel geld verdienen aan deze wind projecten. Sommige politici ‘eten’ mee van dit succes,… dat is al jaren zo. Afijn, een goed doel (schone wereld) wordt helaas commercieel misbruikt. Good luck out there !

 67. @@ Dikke bankrekeningen

  Op ftm.nl kun je toevallig wel wat vinden. “Follow the money” is een betrouwbaar platform. Als je mee investeert in die windmolens kun je rendementen halen, wat gewoon is bij investeringen. Wat het “leuker” maakt is dat er nog subsidies te vinden/regelen zijn uit de tijd dat die windmolens nog niet op zichzelf winstgevend zijn. Op die subsidies kun je als handige investeerder aanspraak maken. Dus bonusje op je rendement.
  “Dikke bankrekeningen” is natuurlijk subjectief. Maar het gaat natuurlijk wel gewoon om mensen die wat centjes opzij kunnen zetten en een risicootje kunnen overleven :-). En als ze dan lekker subsidie (belastinggeld) bovenop de winst krijgen zal dat een bankrekening niet in het rood brengen.

 68. Jaa morgen word als het goed is chill, weet iemand of het dinsdag ook nog lekker word voor met een longboardje?

 69. Thanks. Ja het wordt mooi in Wijk aan zee maandag en dinsdag, zeker leuk om te longboarden en wie weet wel shortboarden op een dikke fish. Ik adviseer wel 5mm pak 3mm handschoenen en 4.3mm schoenen en earplugs.

 70. Dat klink al een stuk genuanceerder. Ik ben abonnee op FTM, vanwege hun goede onderzoeksjournalistiek.

  Er gaan al enkele decennia forse subsidies naar fossiele brandstoffen. Daarnaast is Maasvlakte 2 juist ook met dikke subsidies aangelegd.
  Ik val een beetje over de stemmingmakerij van @Jelle door er opeens ‘dikke bankrekeningen’ bij te halen. Alsof het dan opeens veel erger is dat er windmolens komen te staan.

 71. Zet die dingen gewoon op zee en niet in de branding ziet er niet uit niemand die daar vrolijk van word

 72. Of gewoon helemaal geen windmolens, ook niwt op zee. Verouderde techniek die zorgt voor instabilieit op het netwerk en het uitzicht verneukt, zoals inmiddels in Domburg het geval is.

 73. Nee, niet onder een steen gelegen. En ja bij grotere “swells” nog steeds beter, maar helaas komt dat niet zo vaak voor. Verder breekt het een stuk minder. Dat is een feit die door elke regelmatige MV bezoeker bevestigt zal worden.

 74. yep, het breekt niet zoals eerder…

  laatste opspuiting is oktober geweest, al was dat een relatief klein stuk
  Daarnaast zijn er de laatste stormen wat duinen “opgegeten”, met als gevolg dat de banken er niet beter op geworden zijn

 75. Ik ga met de kerstdagen een paar dagen naar Bretagne (Penmarch). Wie heeft tips qua spots, en aan de voorspellingen te zien spots met beschutting :P?

 76. @Penmarch

  * Pointe Leydé (net boven Douarnez) – lefthand pointbreak (opkomend tot HW, alles van WZW to ZZO is offshore)
  * Baie des Trespassés (meest westelijke punt) – alles van ZW via O naar N is offshore
  * Pors Theolan (net ten noordoosten van de Baie) – alles met Z is offshore
  * St. Tugen (net ten zuiden van dorpje St. Tugen) – beste van laag naar mid tij- N tot O is offshore.
  * Penhors – mellow beach break – windgevoelig.
  * La Torche – zuid tot noordoost is offshore.

  Tussen Pors Theolan en Pointe Leydé zijn nog meer Rifs te vinden. Beste checken bij locals want tijgevoelig. Zowiezo is het getij iets om rekening mee te houden.

 77. Strand van mesperleuc! Meest noordelijke stukje van dit strand heeft een rotspartij die van mid naar hoog loopt als een trein. Recht onder het camperveld kan je uit peddelen. Alleen bij heel stevige swell uit noordwest of gewoon stevige swell uit west en zuidwest. Alles van noord-noordwest wind tot aan oost is offshore

 78. Rond de lunch het water in geweest (na 2 weekjes corona). Helemaal clean en aardige lijnen. Heup tot navelhoog op 2e bank. Voor de buitenbank had ik geen puf.
  Golven waren soms wat lastig te pakken, maar met voldoende volume liep het prima. Had van mij wel een “alert” verdiend.

 79. @Penmarch + @all: zelf surfrider kopen, rijden en zoeken. Niet nodig om hier spots / spot-info te plaatsen. Oude en vermoeiende discussie

 80. Ik was wel naar de derde bank gepeddeld en was stiekem echt heel lekker, zonnetje er zelfs nog bij en prachtige witte/zilveren offshore nevel tegen pikzwarte lucht in de verte. Zaten echt prima setjes tussen. Heerlijk longboarden maar wel beetje geduld nodig om op juiste golf te wachten.

 81. Hi all. Ik weet dat het hier vooral over de surfcondities gaat, maar ik probeer het toch; Loont het de moeite om van een 8’0 met 60 liter over te stappen op een 9’0 of 9’6 longboard van 72 of 80 liter? Het kost allemaal wat, en ik vraag me af of 12 liter volume veel verschil maakt in peddelen en golven pakken. (Los van je kracht en techniek).

  Geen discussie, gewoon wat ervaringen zou fijn zijn. Thanks!

 82. Vooral de extra lengte gaat zorgen dat je sneller/makkelijker golven kan pakken, de 12 liter helpt een beetje. Zorg dat je er 1 neemt die niet te veel banaan is. Veel rocker zorgt weer dat het lastiger golven oppakt

  Naast volume zijn lengte en shape dus ook belangrijke factoren..

 83. Ik sluit me bij de opmerkingen hierboven aan, lengte is lekker maar ik zou niet boven de 9″0 gaan. Ik vind 9″0 met 65-70 liter perfect.

  Heb ook een banaan longboard maar die is lekker voor Frankrijk, gewoon een ordinaire platte schuiver is prima! Geen fan van tuflite, maar voor NL kan het prima, lekker licht en peddelt goed.

 84. Shape maakt meer verschil, maar +12liter is procentueel een behoorlijk stap omhoog.

  Als je verder zelfde lengte, ouline en rockerline zou hebben (board is dan dikker) zal je waarschijnlijk net iets sneller peddelen en iets langer kunnen meeglijden. En iets lastiger draaien/sturen.

 85. Thanks guys/girls. Heb nu een Torq TET-CS 8’0 (weinig rocker), en op zich is het een heerlijk boardje. Maar jullie herkennen het wel denk ik; de quiver is altijd aan verandering onderhevig… en nu broed ik op een iets langer board. 🙂 Als het eenmaal begint te kriebelen.. Een 9’0 past nog net in de auto, dat is dan hoe dan ook toch wel weer handig.

 86. @volume:
  Denk eraan dat het heel anders surft en moeilijker te bewegen is!
  En “lichter” longboard klinkt leuk alleen is een zwaarder longboard veel stabieler en makkelijker mbt secties halen gezien het momentum.
  Hangt allemaal nogal af van je surfcaps 😉
  Lekkere lange softop kopen die van betere kwaliteit! Veliger voor iedereen en dan pak je lekker wat golfies, leer je sneller en hebbie meer fun!

 87. @volume:
  Denk eraan dat het heel anders surft en moeilijker te bewegen is!
  En “lichter” longboard klinkt leuk alleen is een zwaarder longboard veel stabieler en makkelijker mbt secties halen gezien het momentum.
  Hangt allemaal nogal af van je surfcaps 😉
  Lekkere lange softop kopen die van betere kwaliteit! Veliger voor iedereen en dan pak je lekker wat golfies, leer je sneller en hebbie meer fun!

 88. Heerlijke surf, voor iedereen genieten!!
  Ook voor het groepje van 3 foilers op de MV van 14.30 tot 16.30.

  Wij lagen (gelukkig) niet in de buurt, jullie lagen wel in de drukke line up en gingen (uiteraard) ook wel eens onderuit, waarbij de foil gevaarlijk in de rondte vliegt.

  Alle golven en plezier is je gegund, maar zoek aub een lege piek op en niet in de normale line up. Wel zo veilig voor jezelf én vooral voor anderen. De drop-in op een vd lokale dames, die je wel leek te zien, zal vast een foutje geweest zijn…shit happens, maar doe het verantwoord aub.

  Fijne dagen!

 89. Iemand een last minute lift nodig naar Portugal? Ik vertrek morgen met mijn 2 dochters in een een camper. 0616431068

 90. Vanaf 1 maart a.s. worden alle
  parkeerplaatsen langs de walcherse kust die nu nog vrij parkeren zijn, betaald parkeren.

  Tarieven:
  €2,00/u €12,00/dag achter de duinen
  €2,40/u €15,00/dag buitenzijde zeedijk Westkapelle

 91. Het was weer heerlijk op de single Fin in Wijk aan zee. Volgende week verlaat ik dit land en ga naar Portugal. Weet iemand of je daar je bus gewoon kan parkeren en of er een toilet of porta potti in moet?

 92. Nee in Portugal mag je gewoon op de parkeerplaats schijten, totdat er regels komen.

 93. Die erna was ook grappig:
  Euhm….Ik zat achter je en dichter bij de peak
  “Ja omdat jij toen toch ging staan” 🙄

 94. vandaag weer 2 foilers op de mv
  waarvan 1 aan het mee peddelen en in-droppen was…
  levensgevaarlijk!

 95. @ vraag hoe laat: 15:14, toen was ik er al uit, lag er tussen 11:30-14:30 in (toen was het al super).
  @ zonder cap: het was heet, moest af en toe afkoelen

 96. Zie webcam. Dat moet met 10 foot softtop wel te doen zijn. Zou wel de vinnen er af halen. Misschien dat met opkomend de vinnen er weer op kunnen.