Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 21 augustus 2020

137 reacties

 1. Zaterdag koerst de herfstdepressie richting de Noordzee en waait het het hardst met 7 bft uit zuidwest. Pas wel op voor die trog (zwarte lijn), daar kunnen felle buien op zitten in de ochtend en later op de middag.

 2. Zondag ligt het systeem perfect op swell onze kant op te sturen. Enige probleem is dat de reisafstand van dit systeem exact 2 dagen is. Komt dus pas dinsdag aan en dan gaat het mogelijk ook weer waaien bij ons.
  Maandag hopelijk al wel wat deining van de wind van dichterbij uit de Noordzee. Zal vast wel gaan lukken!

 3. Heerlijk, er gaat weer wat gebeuren! Ik heb vandaag overigens ook nog niet helemaal afgeschreven. Zit meer deining in dan verwacht. Als de wind zo gaat draaien kan het best nog een mooi uurtje worden rond laag op de tweede bank (al dan niet voor de foil).

 4. &@Eyeball ZV

  Nu je het zegt. En die tropische hitte die gisteren was aangekondigd door Marion de Hond blijft ook uit. Is eerder hondenweer met 22gr en regen.

  Dus zo maar ff kijken tijdens de kering van doodtij naar springvloed!

 5. Hier zonnig, warm, blauwe lucht, cross offshore, 70-80cm.

  Eerste bank prima te longboarden, te ondiep voor foil (ook 55 cm). Tweede bank gaat net niet lekker, met sup(foil) wel prima te doen.

 6. Hi! Wat denken jullie, morgen rond half tien in ZV te surfen met een 8’ softtop? (Of m’n ouwe trouwe 7’9 Big shortboard? 😉)

 7. Hi guys, denken jullie dat ik beter een longboard kan nemen vanavond of kan een groveler ook nog wel?

  Gaan als ze staan!

 8. De Noord werd steeds hoger en mooier, had t niet verwacht. Lekker druk natuurlijk en iedereen stoked, ik zag allerlei vaartuigen en vaardigheden, daarom nogmaals de oproep: kijk om je heen en hou je board bij je🙏

 9. Langeveld – Zandvoort gepakt met opkomend, wat een bakken achter de tweede bank. Echt heel dik. Magisch! Ik hou van dit soort beukdagen. Knalhard peddelen naar buiten maar erachter is het prima.

  Longboard? Zou er niet aan beginnen. Beetje volume is wel lekker tot litertje of 40. Als je nu moet vragen wat je moet doen, zou ik even tot maandag wachten.

 10. Heb laats een 6’10 fish gekocht en dit is ook mijn eerste bord. Kon wel beetje surfen maar nu valt het toch vies tegen. Zou iemand geïnteresseerd zijn om mij een lesje of twee te geven voor een kleine vergoeding en/of een biertje. Bedankt alvast. 0631546382 (Scheveningen)

 11. In Scheveningen doet volgens mij Pepijn tigges coaching. Ook op Facebook. Surftips van, voor surfers runt hij ook geloof ik. Misschien is dat wat voor je.

 12. Top sfeer naast de pier weer lekkere Hollandse rollers groot genoeg to keep some out 😂👍

 13. ruil je fish in voor een longboard, liefst softtop
  heb je direct 100 keer meer plezier van.

  kom je daar lekker mee uit de voeten, pak je je fish weer

 14. Dus je kon nog niet voldoende surfen en hebt een te klein board gekocht. Fish 6”10 als eerste board ook echt..

 15. Hi All, wat denken jullie. Is zondag einde dag te hoog/gevaarlijk voor een beginnende surfer? Graag advies 🙂 anders gaan we kijken of we maandag einde dag kunnen.

 16. Zondag waarschijnlijk nog hoog en wild, maandag meer kans op rustige surf. Nu is het water een No-go voor onervaren surfers

 17. Eerste bank is prima te doen, tweede bank is oorlogsgebied. Liggen zelfs wat klasjes in de whitewash te spelen. Mocht je fit genoeg zijn en goed kunnnen duckdiven dan zou ik zeker aanraden om die fish achter de tweede bank te peddelen, erachter trekt het lekker uit elkaar en je hebt ook nog eens geen last van kiters nu.

 18. Als je weet wat je doet en niet vies bent van een goede paddle sessie dan is er genoeg te vinden!

 19. Hi, ik surf normaal vanaf de Maasvlakte tot aan wijk. Maar nu is er een vriend in zeeland die ik graaf op zoek en mee ga surfen. Woensdag dikke noordwester opkomst en donderdag lijkt de wind er uit te gaan dus is zeeland leuk met zo een swell en zoja waar?

 20. @ zeeland; je zou ouddorp kunnen pakken of domburg (dorp of noordduine of dijk naar westkapelle)

  Is er toevallig vandaag overdag iemand op domburg/noordduine/dijk geweest?

  Ik dacht een goeie keus te maken om te wachten tot vanavond met afgaand water dat er dan minder stroming zou staan, maar dat viel tegen, sterke stroming en behoorlijk onrustigere/moeilijkere golven dan ik gehoopt had, zw wil nog wel eens best mooie windgolven geven, maar was redelijk closeout, hol, zoog de branding ook de golf in.

  Ff benieuwd of het vandaag overdag misschien wel goed te doen was, dan weten we dat ook weer voor een volgende keer

 21. Ik heb dezelfde vraag… iemand een idee of Domburg wat wordt vandaag? Heb er nog nooit gesurft. Rond laagwater maybe?

 22. Heeft iemand een linkje waar ik wat meer informatie kan vinden over de factoren die komen kijken bij het inschatten van de hoeveelheid stroming? Voor bijvoorbeeld vanavond vraag ik me af of er (heel) veel stroming zal staan of dat het te overzien is. Bedankt!

 23. Bij de Rijkswaterstaat Waterinfo zit ook een optie “stroming”. Ik weet zo uit mijn hoofd dat ie stroming in de IJgeul bij IJmuiden meet. Maar het is allemaal geen hocus pocus hoor, gewoon goed onthouden wanneer de eb en vloedstromen lopen, wanneer de kentering is en wat de windrichting is. Als je echt chique wil doen neem je de coëfficiënt er ook nog bij. Tobias heeft het allemaal ook wel eens uitgelegd en er bestaat ook nog Google.

  En met 30 knopen ZW, merk je van die ebstroom ook weinig hoor….

 24. Ik ben zelf beginner dus misschien klopt dit niet maar volgens mij is dit het:

  https://ridersguide.nl/waar-moet-je-wanneer-zijn-voor-het-juiste-tij-wind-en-golven-deel-2/#:~:text=Als%20kiteboarder%20heb%20je%20het,zelfs%20even%20helemaal%20geen%20stroming.

  Dit grafiekje geeft een goed beeld van de invloed van het getij op de stroming aan de Noordzeekust. Dat gecombineerd met de wind en de swellrichting zorgen voor de stroming. Waarbij sterkere wind en deining/swell dus voor meer stroming zorgen, en sterker tij (springtij) ook voor meer stroming. I

  Idealiter ga je er dus op een moment in dat de getij stroming de andere kant op staat dan de swell-richting, zodat ze elkaar opheffen.

 25. Getij + Windrichting + Windkracht + Swell + Swellrichting

  Even heel beknopt;

  Springtij is meer stroming dan doodtij
  Laagwater geeft stroming richting het zuiden
  Hoogwater geeft stroming richting het noorden

  Nouja de rest kan je wel zelf bedenken. Op de goede momenten heffen de windrichting/swellrichting en de stroming van het getij elkaar op en kan je prima surfen (zoals vanavond rond zonsondergang). Echter pak je het verkeerde moment dan is een taxi een goede oplossing.

 26. Morgen zijn de golven niet clean ivm de wind, maar kan je dan wel surfen of word dat dan erg lastig?

 27. Hallo, mijn dochter (11jaar) gaat vanaf morgen (maandag) tm woensdag naar een surf kamp in Ter Heiden (zuid Holland – Westland). Zij kan niet surfen.

  Woensdag wordt windkracht 7 verwacht. Wat denken jullie

  Graag hoor ik jullie mening. Ik ben totaal onervaren met surfen

  Alvast bedankt voor jullie reacties

  Liliana

 28. Neem contact op met de organisatie en leg je vraag daar voor.
  Ik denk dat zij geen risico nemen en een andere activiteit op strand inplannen. Want het is natuurlijk wel een machtig gezicht!

 29. (semi-offtopic) Gisteren een surfincident(je) op Scheef met een in NL wonende kunstschilder uit de Dominicaanse rep. board versus onderarm. Samen eruit, gegevens uitgewisseld en vandaag nog even contact over onderlinge schade (surfrepairshop here I come). Blijkt een ontzettend sympathieke, hartelijke man en is niet kleinzerig. We raakten aan de praat over zijn werk als kunstenaar en zijn moeite om een geschikte (niet toeristisch-commerciële) galerij te exposeren in NL. Omdat hij zo’n warme, vriendelijke ziel heeft hierbij mijn oproep aan de surfcommunity als iemand iets weet/heeft op dit gebied: chichireyes.com. Heel mooi als hij hierdoor verder kan met z’n (andere) passie!

 30. Vanavond lijkt de wind wat te gaan liggen dus dan wil ik gaan. Het is dan wel opkomend tij.
  Dat zou toch even goed moeten kunnen ivm stroming (ik ben beginner-intermediatewannabe)?
  Ik word een beetje ongerust van al die waarschuwingen. Maar als ik in het water lig, valt het tot nu toe mee qua stroming. Ook een keer bij een rode vlag.

 31. @Yarin: het was eerlijk gezegd geen antwoord op jouw vraag.
  Ik surf in Petten. Ik weet niet hoe het vanavond in HvH is. Daar is het eerder hoogtij, denk ik.

 32. Volgens mij is het maandag niet meer zo de moeite al hier boven beschreven. De wind komt er toch in.

 33. Beginnende surfer hier. Vroeg me af of er morgen goede omstandigheden zijn voor de beginnende surfer of staat de wind niet goed zoals hierboven een keer gezegd is? (En waarom niet/wel, leer graag hoe ik dit zelf kan spotten)

 34. De afgelopen dagen in Normandië geweest dat is maar 4-5 uur rijden vanuit NL. Er zijn veel vragen op SW over dit gebied hier een korte impressie van een periode MET swell en gunstige wind:

  Donderdag en vrijdag liep er een knal swell met wind uit het z-zw in -Dieppe- een verrassend leuke plek met ditto golven. Het getij is een issue maar als boogieboarder en surfer leuke opties zoals een backwash golf haaks op het strand die 50 m doorrolt.

  Etretat was matig heel korte periode dat het liep door het tij en overal rode vlaggen.

  https://goo.gl/maps/AsDcD6PQHagF22Ma9 dit is een spot die lijkt op pantai Tegel in Bali 15 km boven Dieppe. Prachtig!!! En totaal onverwacht gevonden door een picknick.

  Pourville schijnt ook goed te zijn.

  Mega swell die het kanaal in pompt geeft mooie lijntjes! En heel veel bezorgde lifeguards in Noord Normandie……Dieppe is leuk ook om uit te gaan.

 35. He Niels ik wil morgen ook surfen maar de wind komt naar het land toe wat betekent dat de golven rommelig worden, als de wind van het land afkomt zijn ze meestal clean.
  Mijn vraag was of je dan wel kan surfen met zulke golven? Iemand een idee?

 36. Ik moet effe rijden naar de kust, dus vroeg me af welke dagen volgende week het beste zijn om eventueel enkele dagen iets te boeken. Woensdag en donderdag trekt een depressie pal op ons stuk van de Noordzee voorbij, dus dan vermoed ik te veel wind?

 37. Vandaag in Scheveningen rond 4 erin 6 eruit. Man man wat was het druk. Golven waren nice maar heb toch vaak aan de kant moeten gaan, omdat degene naast me hem net iets eerder had, of dat je voorrang hebt maar iemand voor je peddelt en kijkt niet om zich heen en dan moet je of stoppen of net eromheen draaien. Weet iemand een andere spot waar de golven lekker zijn maar dat het niet zo druk is als in Scheveningen? Kijkduin? Of HVH?

 38. Jongens en meisjes, de zee is geen wave pool hè! Beetje golven zoeken en het weer uitpuzzelen is de helft van de fun.

  Zou het woensdag namiddag te doen zijn? Ja hoor denk wel dikke 3 meter swell. Succes!

 39. Nee, Scheveningen is echt the place too be!
  De rest van de spots zijn allemaal ruk.

 40. @niels / @anoniem Ga als er golven zijn, zeker als beginner! Van al die verschillende omstandigheden leer je allemaal verschillende dingen. Enige uitzondering is als het te hoog is, dat kan gevaarlijk zijn als beginner. Mijn ervaring is dat al die zaken als het juiste tij en windrichting er eigenlijk pas toe doen als je beter wordt en je weet waar je naar op zoek bent.

 41. Na al dat heerlijke geweld van de afgelopen dagen, viel vandaag smerig tegen hier. Paar keer geprobeerd vandaag maar zat geen puf meer in, nog wel wat hoogte. Toen de wind afnam was het echt helemaal gebeurt. Was dan gek genoeg wel weer ideaal voor de foil met mooie rustige schuimrollers, maar ik had echt de puf niet meer.

  Komt gek weekje aan! Zal ongetwijfeld prachtige uurtjes opleveren maar wordt even goed uitkienen. Voor alle beginners zou ik zeggen, peddel maar gewoon uit, van elke golf en elke omstandigheid leer je. Woensdag zou ik maar even overslaan!

 42. Het is zondagavond, zit te wachten op een classic, maar de kans dat dat gebeurt is nog kleiner dan een matchstick.

  Toch zoef ik naar strand, klaar om golven aan te vallen, want er gaat tenslotte niets boven sunset barrels knallen.

  Onderweg zie ik de mensen, rondkruipen als de mieren, om in een kluitje op elkaar lekker kermis te gaan vieren. Vind het fijn voor deze mensen, maar tel ook mijn zegeningen. Want wat als al die mensen allemaal de zee ingingen!?

  Gelukkig is dat niet zo, want er zijn er niet zovelen, die met hun 35 plus écht buiten willen spelen.

  Ik duik de koele zee in, ze versmelt met mijn gedachten, futiliteiten die verstommen, onze zee heeft superkrachten.

  De ondergaande zon schenkt de zee een gouden aanblik, het was vanavond maar een meter, maar voor mij was het een classic!

 43. @anoniem, ja, gewoon gaan, en als je de luxe hebt om te kiezen, probeer dan een moment te vinden met wat minder wind.

 44. Hallo iedereen,

  Ik vroeg me af of mensen hier een logboek bijhouden voor Scheveningen, wanneer de golven bij welke condities en getij lekker zijn, en wanneer het juist close out is, stel het de wind komt net van NO. Ik ben zelf het een beetje gaan bijhouden en merkte dat bij een ZW wind/swell de golven in Scheveningen vooral links zijn, terwijl bij een noordelijke swell breken ze vaak beide kanten op (vaak rechts wel wat sterker).
  Merkte zelf ook dat Scheveningen vaak bij opkomend getij erg lekker werkte, bij bijv. een NW swell.

  Ik vroeg me af of andere mensen hier ook een soort van logboek (desnoods misschien van andere spots ook) bijhouden en zoja of ik hier wat extra informatie uit kan halen.
  Laat het me weten , ben benieuwd!
  Alvast bedankt.

 45. Ook merkte ik dat als je veel wind hebt met een en een swell met een periode van +9 dat de golven dan alleen maar close out zijn (wat waarschijnlijk woensdag het geval gaat zijn , weet het niet zeker ? ), en wellicht dat de banken hier ook wat mee inspelen.

 46. Scheveningen havenhoofd inside was echt weer een soort trechter vandaag door die stroming(en gister trouwens ook). Vermoeiend om steeds tegenin te moeten paddelen.. maarja, ondanks dat wel genoten. Komende week ziet er nice uit.

 47. Waar ligt het Scheveningen Havenhoofd inside? Bedoel je de noorder kant of de zuider kant? Ik had niet zoveel problemen bij Noord.

 48. @ouddorp, wanneer/hoe laat was je op ouddorp? Domburg viel behoorlijk tegen, althans toen ik erin lag van het weekeind

 49. Zuiderstrand was vanochtend (met hoog) een grote klotsbak, merk dat het daar toch vaak beter is met laag, dan breekt het dieper en zit er meer lijn in. Met longboard gaat dat iig beter, misschien dat het voor shortboard anders is.

 50. Waar ergens loopt Domburg dan goed met hoogwater? Hoorde dat er dan vaak veel stroming stond en de paaltjes gevaarlijk waren?

  Of is er een spot waar dit minder relevant is…

 51. Locatie maakt in Domburg niet zoveel uit, blijf het overigens een overgewaarderde spot vinden waar het soms mooi is maar meestal slechter dan Scheveningen en Waz. Met stroming paaltjes idd goed in de gaten houden

 52. Domburg word idd veel overgewaardeerd, ik raad dan ook iedereen aan om een beter plekje te zoeken😇🤓

 53. @ZenBytes
  The girl rocks, maar de dude sucks.
  Lekkere zonder kijken de golf inpeddelen. Hoppaaa!
  Ben benieuwd naar de afloop….
  Hopelijk herken je jezelf en maak je er een leermomentje van.

  Hoek was dit weekend rommelig maar lekker. Mooie bakken soms met opkomend tij. Wel een flinke wandeling terug….
  Vanmorgen helaas rommelig en een stuk minder hoogte.
  Erg benieuwd of het morgenochtend de vroege wekker waard gaat zijn…
  En dan fingers ctossed voor woensdagavond/donderdagochtend!

 54. @Glurie zag het ook en weet hoe het voelt als iemand dropped in een golf die niet voor hem of haar bestemd is. Have been there, like a lot of us.
  Het vervolg is foto 1, ze maakt een carve om niet te crashen, maar zie liever foto 2 net naar take off.

 55. Als je zoals de dude op de foto’s indropt en dit je meer dan eens gebeurt, ga dan ajb op een rustig stuk verderop oefenen. Iedereen mag rustig z’n leercurve volgen maar het zonder om te kijken indroppen moet echt een ‘wake up’ call voor je zijn om zoiets nooit meer te doen! Je moet echt ervoor zorgen dat je anderen niet zult bezeren, in de weg ligt door verkeert uit te peddelen of door onkunde ‘in te droppen op surfers’.
  Mocht het dan toch gebeuren haal niet schaapachtig je schouders op maar excuseer jezelf en ga.
  Nogmaals het overkwam iedereen maar ga verderop oefenen tot je veilig om je heen kunt kijken (en zeker weet dat er niet al iemand op de golf surft) terwijl jij voor je golf gaat!
  Succes en stay safe!

 56. Tsja er loopt wel klein swelletje en de wind is inderdaad offshore, breekt licht op tweede bank. Leuk voor de liefhebber maar ik wacht op het zwaardere werk later vandaag. Have fun!

 57. Iemand nog tips voor wetsuit repair? Ooit wel eens in het Westland naar een zaakje geweest, maar geen idee meer waar die precies zit en wat de naam is.

  Ik heb een Billabong Carbon Furnace wetsuit, nog maar max 10 keer gebruikt, maar helaas begint het al te scheuren op de plek waar de mouwen aan het rugpaneel vastzitten.

  Zelf al met lijm en patches aan de slag geweest, maar dat lijkt niet echt goed te houden.

 58. Mensen ook wel eens last van een enorme hoeveelheid water die uit je neus komt na een lange sessie of een paar keer heftig spoelen?

 59. Ik had dezelfde wetsuit. 1 keer en nooit meer 🙂 Super flexibel maar als daardoor je wetsuit na enkele weken intensief gebruik uit elkaar valt dan sla ik hem over. Ik heb hem ook geprobeerd te fixen maar hij blijft uit elkaar vallen.

 60. Nee echt nog nooit gehoord, lijkt me alle reden om direct naar een dokter te gaan om te zien of er niet te veel ruimte in je schedel zit, of erger, dat er nog meer water in je hoofd zit

 61. Zijn gewoon je holtes die weer leeglopen pik, gebeurt vaak als je voorover buigt na een sessie, niks aan de hand. Waar gaat dit over????

 62. @ZenBytes
  (Slaat hand tegen voorhoofd)
  Man man man….
  Prachtig vastgelegd voorbeeld van hoe het dus niet moet.
  Helaas (steeds vaker?) de realiteit in het water.
  Maar goed, is hier ondertussen al vaak genoeg discussie over geweest.
  Laten we vooral surf reports posten want daar ontbreekt het hier de laatste tijd nogal aan wat mij betreft.

  Vanmorgen bij het eerste licht erin gedoken in de Hoekse regio. Had eerlijk gezegd iets meer verwacht.
  Super mooi clean, dat wel. Maar echt maar een klein metertje zonder al te veel push.
  Heel af en toe kwam er een mooie set binnen, maar verder was het vooral leuk als je een lange plank onder je had.
  Nog steeds geen slechte start van een dag. 🙂

 63. Is alle euforie voor donderdagochtend nog wel terecht? Ik zie het inzakken als een kaartenhuis gedurende de nacht. Ik hoop zo dat ik ernaast zit, maar het lijkt iets minder lekker te vallen dan paar dagen geleden leek?

 64. @Tobias
  Volgens zowel ww3 en WAM komt er een mooi portie noord swell aan. Beelden zijn de voorspelling voor de nacht van naar donderdag.

 65. Waz toch prachtig clean vanmorgen tot 11:30 1m lijntjes.

  Voor donderdag nog genoeg swell hoor. Maak je geen zorgen. Zelfs vrijdag nog iets in het vat.
  En als je woensdag wilt gaan, dat kan eigenlijk ook later op de dag.

  Wat een surfmaand is augustus uiteindelijk aan het worden. Na het weekend ook weer feest.

 66. Domburg was nice deze ochtend .. mooi clean.

  Voor mijn beginner niveau was dit perfect om te oefenen.

 67. Wat was dit genieten vanochtend. Golven tot aan m’n oksels, 1 woord genieten met een hoofdletter stoked. Dit ging al mijn verwachtingen te boven. Kreeg helaas wel m’n eigen surfplank tegen m’n hoofd, maar gelukkig was het water erg warm. Zelden zo vermaakt. M’n maatje stond wel wat vaker op zn plank, hoorde ik omstanders zeggen. En hij was niet zijn handdoek vergeten! Ik wel daarin tegen. Desalniettemin daar tegen over staande was het super clean en waren de golven perfect. Wat een heerlijke morgen, hopelijk de komende dagen weer van dit geweldige surf weer. Super stoked, top. 5 sterren

 68. Sorry, noemde mij zelf stoked surfdude hierboven, bedoelde als vraag aan hem waar hij was vanochtend maar vulde het verkeerd in!

 69. Vanochtend @Hoekipa 6.45u het water in, lekkere cleane golven wel! Had het idee net een half uurtje / 3 kwartiertjes te laat te zijn… sterke stroming nog wel ri. het noorden, 8.15u eruit moest werken.

 70. @Teun, nog steeds wel iets, maar weinig interesse zo te zien. Schoolvakanties zijn ook al weer afgelopen in N-H…

 71. Hi! Ben nog niet heel bekend met surf in NL maar hoor steeds over die sterke currents? Vooral bij Zandvoort? Wil a.s. donderdag ochtend (07:00/07:30) gaan, forecast ziet er top uit dus ben benieuwd en stoked! Weinig wind dus die current zal meevallen? Of?

 72. Ik ben vandaag voor de tweede keer bij Bloemendaal wezen surfen (normaal WaZ maar op de webcam leek het daar weinig), maar dat viel ook voor de tweede keer best tegen. Ik weet dat de condities vandaag niet geweldig waren, maar meer in het algemeen: Zijn er betere/mindere spots langs het Bloemendaal/Zandvoort strand of breekt het altijd allemaal hetzelfde?