Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 2 oktober 2020

104 reacties

 1. Yes, merci, aangepast!

  Drie talen in 1 zin. Toevallig komt dat net overeen met het windkaart van hierboven. Dat komt namelijk van een Franse site (http://www.meteociel.fr/modeles/index.php) terwijl de bron van het model de US government is (GFS model) en we hier gewoon Nederlands spreken 😉

 2. Haha scherp Tobias. Maar het is erg twijfelachtig voor morgen alles boven Zeeland te laag tij denk in de morgen. Of zijn er spots die het met NO en en prima werken?

 3. Alles tussen hoek van holland en scheveningen toch wel enigszins. Maar ja, eerst even cammetjes en boeitjes checken voor je gaat!

 4. Ha Tobias,

  Dank voor de voorspellingen, steeds maar weer! Zo leren we met z’n allen steeds een beetje beter het spel van golven, wind en getij te begrijpen.

  Wat dat aangaat, uit je berichten begrijp ik dat een noordooster swell alleen bij hoogwater golven oplevert. Dat heeft iets met refractie te maken. Maar wat dan? En waarom pakt de tweede bank de swell dan niet op? Heeft t iets met de push van het tij te maken, die de deinig wellicht letterlijk de richting de wal duwt?

  (Als ik gewoon een cursus moet volgen, dan moet je het maar zeggen hoor ;))

 5. Ik zie dat zondag ochtend firstlight het gerei afgaand is zou dat dan ook kunnen werken

 6. Webcam Kijkduin. Lijkt toch wel iets surfbaars tussen te zitten. Ga nog even twijfelen dan toch gaan.

 7. Hi Tobias (of anderen)

  Ik ga meestal in hvh surfen, maar wil nu vanwege ONO Domburg eens proberen. Kom uit Eindhoven, dus qua afstand maakt t voor mij niks uit. Wat is in Domburg de plek om te gaan surfen/welke parkeerplaats?

  Alvast bedankt!

 8. Google is your friend. Heb zelf nog nooit in Domburg gesurft maar zou bij de “surfschool sportshop Dombug” beginnen en van daaruit je plan maken. Dan ben je al aan het strand namelijk. Enjoy!

 9. Deze zaterdagochtend ter heijde gesurft. Mooie cleane golven van een kleine meter, precies zoals voorspeld op deze site! Dankzij deze topsite een top ochtend beleefd!

 10. Wie heeft er ervaring met/op Cap Gris-Nez? Er komt een hoop westenwind door het kanaal en ik zat te denken aan een kort tripje. Niet te ver en de moeite waard. Alle tips zijn welkom! Thanks

 11. @Remko Sangatte,vanaf Wissant 1e strandopgang (richting Calais), vond ik verrassend mooi bij opkomend. Audresselles idem dito, vanaf dorp stukje zuidwaarts. Daar wel checken bij laag ivm rotsen!

 12. Ik zou lekker de zeedijk pakken bij domburg. Veel en gratis parkeren. Hier lig je namelijk niet bij de surfschool en mensen die het leren. Surfschool kan ook alleen is hier maar een kleine parkeerplaats om gratis te parkeren. Anders €5 in muntgeld. Golven zijn nagenoeg hetzelfde (in mij opinie) tussen zeedijk en surfschool. Is ook maar 100 a 200meter afstand. Op de foto is de stip de zeedijk spot en de pijl de surfschool

 13. Ha allen,

  Ik ben nogal een koukleum en zit te twijfelen tussen een 5/4 , 6/5 of 6/4 winterwetsuit. Zijn er mensen die de hele winter een 6/5 gebruiken of is dat een beetje overkill?

  Ik heb ook nog een wetsuit vest liggen die ik onder mn 3/2 draag ipv een 4/3 te gebruiken voor oktober. Misschien dat ik die ook kan combineren met een 5/4 voor de koudere dagen

 14. Prachtige golven vandaag rond hoogtij in Blankenberge. Dankjewel Tobias voor dit surf report!

 15. Ik ga er regelmatig naar Wissant (bij ZZW,ZW) en Wimereux (Z,ZZW). Altijd vlak na hoogwater (eb).Je hebt er ook nog CapGrisNez (La Sirène) maar daar ga ik persoonlijk niet zo graag. Het is er wel windbeschut maar er zitten hoge rotsblokken alleen zichtbaar bij laagtij en de golven breken niet zoals een gewone beachbreak.
  Als je er gaat bij kanaalswell (zonder wind) dan ga je beter naar Wimereux, het komt er beter binnen.

 16. Die oostenswell blijft toch altijd een wondertje, vandaag heuphoge barreltjes solo op een pointbreakje ergens in het zuiden. Voel me al helemaal committed.

 17. Iemand enig idee of ze op de busverbinding Bloemendaal aan zee Zandvoort surfers met wetsuit&board (nat pak dus) meenemen? willen met de stroming mee surfen en bus terug pakken. Thanks!

 18. Ja, een druipende surfer in de bus vinden ze vast geen probleem….
  Ga gewoon lopen man. Die 2km kun je wel aan toch?

 19. Toch maar met m’n single fin naar het zuiden gereden vanochtend vroeg. Mooie golfjes. Morgen hopelijk ook weer wat in omgeving Bloemendaal.

 20. @Dre, zouden de omstandigheden van aankomende zondag en maandag goed werken op wissant, wimereux of cap gris-nez? Harde w-zw?

 21. Om nog te delen, aangezien ik me hier soms erger maar ook graag en met plezier de ervaringen van anderen lees. Vlieland was vrijdag de bom met knijterharde offshore, beetje als vandaag qua wind alleen toen met dikke noord swell. Door de knik in het eiland keuze tussen verschillende spots (hoogte) Zaterdag en zondag minder clean, en eigenlijk te veel van het goede.
  Die vrijdag zit in mijn top drie (na koninginnedag 2012 in Domburg en een hele koude sessie ergens in 2009 (??) botenvak Petten. Vanavond de local spot proberen in NHN, had daar graag afgelopen zondag ook willen liggen met de homeys! Groet Gerle!

 22. Ik denk dat vandaag CapGrizNez wel zal lopen na 15u, ook wissant maar dan met een harde offshore wind. Die wind is wel vervelend, als je inpaddelt krijg je water in ’t gezicht en die zorgt ook voor een harde stroming noordwaarts. http://www.yadusurf.com geeft raad als je op de betreffende dag klikt.

 23. Als er veel wind geraak je makkelijker achter de branding rond midtij. Wel een druk bezochte spot door windsurfers en kiters.

 24. Sorry ik kom er zelf op dit moment even niet uit. We willen vanmiddag rond 3 uur gaan. Is het te doen in wijk of Zandvoort?

 25. Het is nogal blown out vandaag…. maar Zandvoort zou ik zeker niet doen om 15uur.
  Mogelijk wel vanavond als de wind wat afneemt en meer ZZO draait. Hirlam ziet het wel zitten:

 26. Dikke bakken nu en stromng. Alleen niemand erin. Misschien met hoog nog te doen als de stroming minder word

 27. Ben nu omw domburg. Hopen dat de stroming wat minder wordt bij lager tij als het nu zo sterk us!

 28. Dat vormt inderdaad altijd een probleem met golven uit die richting daar , de stroming , met name in de ondiepe delen.

 29. Wijkiki net had pompende lijnen, heeele lange noserides gemaakt en echt genoten. Ook van de sfeer in het water! Woaahh

 30. Wijk ging net ff helemaal los. Mooie strakke lijnen met hoogte. Er lag ook nog een meisje met een camera in het water, ik ben benieuwd of we daar nog wat van terug zien:-)

 31. Ik had ooit een 6/5 hooded O’Neill wetsuit. Hoe dikker hoe stugger (meestal). Zelf surf ik liever met heel warme boots (7mm Xcell) en handschoenen (5mm) in de winter. Cap indien het echt fris wordt /waait. Als je dan een goede kwaliteit (Xcell beste wetsuit of warmste O’neill kiest ) dan is dus 5/4/3 prima.
  Ik ben meestal de eerste met boots maar surf (dikwijls) lange sessies.
  Veel anderen haten de schoentjes maar zie ik dan na 2uurtjes toch het water uitgaan omdat ze geen gevoel meer hebben… keuzes

 32. Wijk ging helemaal los gisteravond!! Werd alleen maar beter en beter. Lange supercleane lijnen, vaak overhead die binnen kwamen rollen met dikke offshore spray! Niet normaal!

  Heeft er iemand fotos/filmpjes? Er stonden in het begin wat mensen aan het strand met camera en in het water spotte ik 2x GoPro

 33. Pas op, staand wand wordt nu uitgezet op nog geen 50 meter van strand. Niet zichtbaar direct, dus pas op als je daar vandaag gaat surfen

 34. Dat mag niet op die plek, minimaal 200 meter van zeewering verwijderd, dus dat is dan vanaf de eerste molen, dit is ongeveer 100 meter vanaf de blokken gerekend. Op een dag verdrinkt een surfer, verstikt in de netten…

 35. Dat mag daar niet, minimaal 200 meter verwijderd van zeewering (blokken). Op een dag raakt een surfer verstrikt in de netten met alle gevolgen van dien

 36. Geen probleem, als je maar een mondkapje draagt. Zou alleen wel in de tussen cabines gaan zitten waar de stoelen van plastic zijn.

 37. Levensgevaarlijke situatie, maar ze weten wel wat ze doen. Hebben een goede golven-verwachting, want deze netten zijn waarschijnlijk voor morgen al weg omdat er dan weer golven staan in die hoek.

  Maar toch, het zijn twee mini boeitjes zoals je kunt zien op de screenshot van de cam. Ik ben er een keer ingefoild, omdat je daarmee surft op de energie van de zee en er niet per se een golf hoeft te breken.
  Na 5 minuten maar naar de kant gezwommen, was geen doen om mn board er uit te krijgen. Naar de auto een mes gehaald en terug van de pier gesprongen om aldaar mijn board en foil te bevrijden (inclusief een paar vissen).

  Heb het toen niet gemeld, want waarschijnlijk had ik dan een rechtszaak gekregen voor het vernielen van een net…

 38. De zuidwester steekt alweer op!
  Toch vandaag al weer nieuwe golven & niet te dicht naast de blokken gaan!

 39. Vandaag met laag water lage maar cleane golven. Er lag alleen maar 1 dame in en die kon behoorlijk overweg met deze omstandigheden. Knap hoor

 40. Als ik naar de voorspellingen kijk zou morgenochtend misschien wel even leuk kunnen zijn in ZH (relatief weinig wind). Wat denken jullie?

 41. Welke app is het meest betrouwbaar in Nederland? Gebruik momenteel Magic Seaweed. Klopt regelmatig niet. Naast surfweer nog zoekende naar een betrouwbare app dus..

 42. @Hans, Beter abonneer je je op de sms service van Tobias. Dan heb je geen app meer nodig.

  De apps gebruiken namelijk in 90% van de gevallen allemaal hetzelfde rekenmodel: WW3 (wavewatch 3) wat afgeleid is van het Amerikaanse weermodel GFS. Heeft de ene app het fout, dan heeft in bijna alle gevallen de andere app dat ook.

  Windy gebruikt naast WW3 ook WAM, wat ontwikkeld is door ECMWF. Dit model presteert soms gemiddeld iets beter, maar is niet gratis en wordt daardoor maar weinig in apps gebruikt.

  De kunst die Tobias verstaat is voor de Noordzee windkaarten om te zetten naar golfhoogte en een golfperiode en dan op basis hiervan een voorspelling te maken voor de Nederlandse en Belgische zandbanken. Als je niet (zoals ik) direct aan zee woont dan is de sms-service van Tobias de beste investering die je ooit zult doen in je surf carrière. Heel wat vrienden van mij die verder van zee wonen zweren bij deze service.

 43. Windguru app is ook nog altijd een goede voorspeller , als je de gegevens een beetje weet te interpreteren voor de spot waar je heen wil.

 44. Was stiekem prima ochtendje hier hoor! Zat genoeg hoogte in. Tweede bank lijnde aardig uit maar rond 11 uur kwam de klots erin. Wel mooie lange ritten kunnen maken. Was beetje gekke swell maar wel leuk en water was heerlijk.

  Wat een nachtmerrie zeg die frame grabs hierboven, 40 man te wachten op een enkel bijtertje. Dan heb ik het zo slecht nog niet!

 45. Is dat pier WaZ? Je weet dat het daar verboden is om met een drone te vliegen? Check de kaarten. Dorp WaZ mag het (net) wel bij opgang Relweg. Ivm helikopter standplaats in Ijmuiden dacht ik. Toffe beelden, daar niet van..

 46. De weermodellen die apps als magic seaweed gebruiken zijn te groot voor ons kleine Nederland. Ook is de Noordezee relatief ondiep waardoor het ook allemaal net even anders werkt. Was gisteravond trouwens weer lekker in Wijk op m’n single fin, toch fijn die surf SMS.

 47. Ik wil do vr met mijn vriendin gaan surfen in Wijk aan zee. We zijn al een tijdje niet meer het water in geweest. Nu is mijn vraag of het nog te doen is in een 4/3 en zonder schoentjes/cap. En we vroegen ons af hoe het zit met parkeren en de drukte/sfeer/surf niveau in het water na het zien van de dronebeelden.

 48. Ik lag zondag met een nieuwe 3/2 in het water zonder (hand)schoenen/cap, wat prima te doen. In het begin wel koud aan handen en voeten. Het was toen 13 graden. Hoop dat dit je helpt.

  Mocht je het snel koud hebben zou ik schoentjes aandoen.

 49. Wetsuit advies zet Tobias er altijd bij. Staat onder de surfreport. Daarnaast zal ik zeker een 4/3 of 5/3 aandoen.

 50. Donderdag zou ik er niet in gaan als je al een tijdje niet geweest bent. Wordt veel wind verwacht..
  Vrijdag minder wind.
  Sfeer in WaZ is prima, vaak ook wel leuk hoor. Begroet anderen, lig niet in de weg, ga niet voor een golf peddelen die een ander al heeft. Etc. Dan wordt er niemand chagrijnig. Ga sowieso wat verder van de pier af liggen. Daar is het vaak wat rustiger en kun je dus meer golven pakken en hoef je niet te slalommen. Prima als je het goed kunt, minder fijn voor anderen als je het niet kunt 😉 Doordeweeks is het sowieso rustiger dan in het weekend. Parkeren ook geen probleem.. Het is geen hartje zomer meer gelukkig.
  4:3 is lekker. Cap is niet nodig. De eerste schoentjes zijn al gesignaleerd, maar zonder kan ook nog. Enjoy.

 51. Ik zie sinds kort de golfrichting en golfhoogte niet meer in de forecast. Heeft iemand een idee hoe dit komt, of hoe dit op te lossen?

 52. @windy @Jos

  Beter download je windy.com app ipv de windy app. Op de windy.com app kun je schakelen tussen weermodellen, golven etc….

  Hieronder een screenshot van de wind.com app.

 53. Hey hey. Wat denken jullie, er is veel wind morgen, maar is er ‘s ochtends wat te longboarden bij WAZ?

 54. Volgens mij doen ze dit omdat ze je willen laten betalen, alleen dan krijg je de full-service met golfhoogte etc. Ik heb de app verwijderd, niet zo een zin in die ongein.

 55. Goedemiddag,

  Ik heb helaas een gat in mijn longboard van ongeveer 2 bij 10 cm. Nu laat ik hem al 2 weken drogen, in het begin kwam er veel water uit (1 glas) en nu bijna niets meer. Wanneer weet ik wanneer ik hem dicht kan maken? En kan het kwaad als er toch nog een beetje water in zit?

  Alvast bedankt!

  Elias

 56. Hetis betet als de kern helemaal droog is. Als er nog water inzit nadat je hem dicht maakt zal dit niet tengoede komen aan de levensduur van je board. Bijv in de zomer als jouw board warm wordt zal het water gaan uitzetten en delaminatie veroorzaken en de kern verzwakken.

 57. Ik vind nergens de betaal optie in windy.app.

  Ik ben “pro”gebruiker door een actie in het verleden maar zie geen golf info?

  Nou ja, dan maar een van mijn zoveel andere apps gebruiken 😀

 58. Ik heb wat geld opzij gelegd voor een volgend board na mijn 8’ foamie. Na wat research lijkt een Torq 8’ tet carbon strip me wel wat. Is dat wat voor de NL omstandigheden? Goed te manoevreren, bijna een longboard, en niet te ambitieus qua te klein willen? Thanks!

 59. Heeft iemand nog tips voor Bretagne (in de buurt van La Torche) volgende week? Heb wel al e.e.a. aan info qua spots/getijden, maar wellicht hier nog een paar mooie aanvullingen!

 60. Vooral even de Franse regering in de gate houden komende dagen. Macron zou met verscherpte maatregelen komen.

 61. @Bretagne Koop de Stormrider Guide Europe en je hebt alle bekende spotdata in Europa gebundeld in een goed boek (en wat te lezen mocht Europe de komende weken verder op slot gaan ;)).

 62. Vanochtend vroeg Surfears gevonden bij Wijk, parkeerplaats bij de pier (Sea You restaurant). Lijkt er wel op dat er een auto overheen gereden is, maar nog wel bruikbaar denk ik. Mocht je ze kwijt zijn geraakt en het nog de moeite vinden om ze op te pikken, reageer maar met telefoonnummer of emailadres.

 63. Omdat er veel vraag naar is zijn we bezig met een overzicht van alle repairshops waar je terecht kan met schade aan surfboards.

  Hebben jullie op deze lijst nog toevoegingen?

  dingdoctor (scheveningen)
  boardrepair (haarlem)
  redrose (haarlem)
  yannis boardrepairs (haarlem)
  noordzee boardstore (scheveningen)
  dingrepairbeverwijk (beverwijk)
  surfrepairandmore (Wissenkerke)
  Awa sports (andelst)

 64. Helaas geen beelden voorbij zien komen van afgelopen zondagavond?!
  Wat een topavond was dat! 2m supercleane holle lijnen met offshore spray. Zeldzaam mooi en gek genoeg niet heel druk!

  Surfen is nog heel goed te doen in een goede 3/2 zonder schoentjes. Water is nog prima temperatuur. De luchttemperatuur/windchill wordt eerder limiterend.