Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 2 januari 2015

109 reacties

 1. Het lagedrukgebiedje voor zaterdag met als eerste het warmtefront. De wind zal op nadering
  van het warmtefront al snel naar zuid krimpen. En in de buurt van de kern valt de wind helemaal weg.

 2. Dat het daarbij regent nemen we zaterdag maar voor lief. Regen op het warmtefront valt nog mee met vooral continue (mot)regen. Op de knik met het koufront (blauwe lijn) gaat het wel flink plenzen.

 3. Noord is chaos, ik ben benieuwd naar Zuid maar om er nou op de gok 40 min heen te rijden… 🙁 iemand een eyeball?

 4. Net een GFS run gezien die toch wat minder gunstig is. Daarin lijkt het laag eerder “op te lossen” net voor of boven de UK en zou de time window weleens heel wat kleiner kunnen worden in een kleiner gebied. Toch maar hopen dan dat de andere modellen gelijk krijgen. Hirlam en rasp blipmaps geven wel mooie wind en met een kleine 4-5 ft zou dat toch lekker kunnen uitpakken met die lage periode swell.

  Fingers crossed **

 5. Hmm ziet er idd naar uit dat het laagje een wat afwijkende koers neemt waardoor de wind hoogstens zw gaat worden in het zuiden (vanaf scheveningen naar beneden) en mss even zzo in delen van Zeeland. Langs de westkust lijkt er teveel w-component in te zitten en blijft de wind te krachtig om het (naar mijn idee) echt de moeite te maken. Langs de westkust draait de wind bovendien al vrij snel naar nw en neemt toe naar (vrij) krachtig en dan is het gedaan met de pret.

  Tobias…wat denk jij ervan? Loont het de moeite om omgeving westland te checken vanmiddag ipv Noord Holland?

  Cheers.
  L@rs

 6. Helemaal offshore zal het denk ik niet worden, maar op de boeien neemt overal langs de kust de wind inmiddels flink af. Ik denk dat het nog steeds een mooie middag gaat worden. Even afwachten…

 7. Webcam scheef ziet er redelijk uit! Hoe dan ook er zijn golven dus zie jullie in het water motherfuckaaahsss

 8. Met gemak de beste golven van 2015 tot dusver!!!! Happy new year!! 🙂

 9. Scheveningen Noord was geweldig van 12.45-15u, vooral bij de zandopspuiting. Zelfs een barreltje gehad, verder prachtige wanden en lekker rustig in het water. Als je maar niet in drukte en klots bij Haven ging liggen…

 10. WAZ was absoluut aaaaaan!!!
  Uur of 12:30 erin, kwam er niet eens doorheen op m’n sup. Veel wind weinig lijn en alleen maar brute kracht. Halve km verder er weer uit, teruglopen, uitpuffen, poging 2.. Yes! succes. Dikke bakken daarbuiten en idd behoorlijk druk. Was behoorlijk lastig en slopend en ik moet bekennen dat ik maar 3/4 ritjes gehad heb die de moeite waren, maar die waren dan wel ook meteen errug lekker.
  Én een primeur voor mij. Ik stond voor het eerst in mijn surfleven met mijn volledige 1.92 in de schaduw van een hele dikke witte lip. Jawel!! In de barrel. Volledig overweldigd door deze ervaring werd ik dan wel meteen genadeloos van m’n board afgebeukt door moedertje natuur.. maar deze word me niet meer afgenomen 🙂 STOKED!!!!

 11. Regio kijkduin dikke holle bakken. Genoeg barrels voorbij zien komen, alleen helaas niet er in gezeten. Het getij kwam helaas net niet hoog genoeg, daardoor was het maar een uurtje echt mooi. Wel super sessie!

 12. Iemand surfhandschoenen gevonden op parkeerplaats bij WaZ vandaag? Ben ze daar verloren. Tel 0646418241

 13. Ja, daar lag ik ook want bij de Noord was het superklots en choppy rond die tijd. Eerder was het daar wel al goed. Twee sessies gedaan.

 14. OMG wat was het AAN op de Noord 🙂 goeie lange ritten waardoor ik goed op techniek kon focussen en cutbacks kon oefenen. mooie sessie en nog een goeie sfeer in het water ondanks wat bijna botsingen om me heen!

 15. Precies! Beter daar ! maar dan heb ik je toch herkend ….na cursus 4 of 5 jaar geleden 🙂

 16. Lekker gesurft op Bloemendaal van 14.30 tot 16.45. Beetje klots maar wel voldoende hoog, krachtig en steil. Top eerste sessie van het nieuwe jaar!

 17. Right on, Blvrd!

  Overigens was België ook heel mooi, maar half zo hoog als NL. Niet met laagwater i/d ochtend, maar met hoog braken er 0,8m hoge cleane lijnen. Dit was bijvoorbeeld om 14:00 op Mariakerke (als ik het goed schrijf).

 18. Heerlijke sessie in NH! Lange ritten.
  Eerste grote storm van 2015 lijkt er trouwens ook aan te komen einde van volgende week. Kaarten kleuren weer zwart, ook bovenin de Noordzee…

 19. Morgen van plan naar de kust te rijden voor surfen. Moet er echter wel een stukkie voor rijden. Iemand tips hoe laat en waar ik het beste kan zijn? Bvd

 20. Ondanks dat ik geen enkele golf te pakken heb gehad en door en door verkleumd ben, heb ik onwijs genoten van de golven vandaag bij WaZ. Lekker zware paddle naar achter, paar pogingen gedaan om een golf te pakken, paar keer flink gespoeld. Helaas bij de enige keer dat ik de golf te pakken had dropte er iemand op me in waardoor ik niet zeker genoeg was om verder te gaan en direct de balans verloren. Maar man… wat was het vandaag lekker!

 21. “Dit zijn ook de hoogtes die voor zondag worden verwacht met daarbij wel een vrij krachtig aanlandige wind. De wind neemt in de loop van de dag af en in Zeeland en België valt deze zelfs helemaal weg.”

 22. Scheveningen was mooi clean in de late middag.
  Lekkere wandjes die zorgden voor lange ritten. Werkt goed die surfweer sms!!

 23. Westland was ook prima. Ondanks dat ik vanmorgen wat sceptisch was over de wind was het prima.

 24. @Boulevard, cursus op de motor? grappig 🙂
  waarschijnlijk moet ik vandaag laten schieten..

 25. Bonjorno guys, wanneer is het beste moment vandaag, zo met laag water of toch nog ern paar uur wachten op hoog? Cheers

 26. Hè tobias, complimenten met compleet leeg houden van onze thuisspot . Geen overhead barrels helaas maar geen profs en geen blinde indroppers geen gejoel als iemand een bocht maakt. Surf SMS is top

 27. Het beste moment kies je zelf! Beetje nadenken, getij, wind, stroming checken kijken en gaan! Super leuk en leerzaam….

 28. WaZ was aan achterin idd gisteren rond 15.00!
  druk maar zag niet veel mensen echte leipe ritten scoren……..(zou de nieuwjaarsbrakte nog meespelen?)

 29. Damn gebruik het nie graag maar naar Belgische normen was het naar mijn gevoel epic!!! Goede hoogte en belangrijker wa n kracht en lange ritjes

 30. Zandvoort was echt mooi vandaag. Met drie man in het water. Shortboard, mooie krachtige golven. Was heerlijk. 2015 begint goed!

 31. Wijkiki was vandaag (nog) groter dan gisteren én er was zon!
  Maar het was ook veel rommeliger.. Pas rond een uur of 14:30/15:00 lijnde het meer uit en werd het echt krachtig en hol (helemaal hoog?).
  Best eng af en toe met een 10″ SUP, die drops. Wel kicken!
  Wederom zeer stOked!!!

 32. Ouddorp was nog mooier dan gisteren, wat een kracht achter die golven en geen draad wind, lekkkeerrrr

 33. Wijk was weer fijntjes! Een paar heerlijke dikke barrels gereden… (Moddersurfer et al., 2015)

 34. Vandaag ook weer een lekker dagje in cadzand zonnetje erbij af en toe een dikke set ..lekker woh!

 35. @ Dirbee met longboard…
  Vandaag overkwam het me (rond 16 u in wijk) dat ik met mijn minimal (kan er niet mee ducken) te ondiep lag om een grote bak te kunnen gaan nemen, terwijl een shortboarder op 1 mtr naast me een poging ondernam. Ik waarschuwde hem dat hij met longboarders/minimals beter wat afstand kan bewaren. Ik was wel een beetje geschrokken…
  Want: Vanwege het bereik van mijn board (ongeveer 5 meter, inclusief leash) MOEST ik hem vasthouden want anders was het gevaarlijk voor die shortboarder.
  Dit vasthouden lukte me maar NET! Ik werd compleet meegesleurd in flinke bak. Voelde de zeebodem zelfs.
  Hoe deal jij met zo’n situatie ??

 36. @Erica: Ik surf zowiezo geen shorebreakgolven met m’n sup, of alleen in rustigere omstandigheden. En ik blijf redelijk uit de buurt van anderen, zeker in omstandigheden als vandaag, want als die 10″ sup gaat is ‘ie niet te houden en idd een levengevaarlijk projectiel. Als ik ‘em nog wil kunnen houden, pak ik hem bij de leash vlak bij m’n board en dan.. hang on for dear life… is ie in ieder geval korter.

 37. Altijd je Lb vasthouden, turtle rol of onder je schouder klemmen en hard neus erin duwen. Loslaten is gewoonweg te gevaarlijk.

 38. @ Dirbee: Weer bedankt! Btw ik zat niet in de shorebreaks. Daar kwam ik vandaag met veel moeite slechts 1 keer doorheen! Morgen vast rustiger.

 39. @Erica, tenzij die shortboarder zijn takeoff verknald, heeft hij van jouw minimal niet veel te vrezen denk ik. In het geval hij valt en vervolgens jouw board over zich heen krijgt is het ook een beetje zijn eigen schuld vind ik. In eerste instantie is het jouw verantwoordelijkheid je board vast te houden, maar zoals je zegt soms word hij gewoon uit je handen gerukt bij hele dikke bakken. Wel altijd proberen beetje uit de buurt te blijven van de drukte als je een groter board hebt.

 40. @ Klayzo; inderdaad mislukte zijn take off. En ik zie voor me dat hij ongeveer onthoofd had kunnen worden… brr! Daar zou ik echt niet mee kunnen leven. Zowiezo letsel bij een ander… NEE!
  Het punt is, IK blijf altijd wel uit de buurt van anderen. Ik lig ook vaak wat dieper. Maar regelmatig komen “hanige” shortboarders, die in korte tijd veel willen en ook vaak kunnen, héél erg dichtbij. Ze snappen het risiko niet. Er komt een golf en je ziet ze bevooroordeeld denken “een vrouw, een minimalibu/longboard; die golf waar zij perfekt voor ligt, ga ik nu ff nemen”. Ze zijn eager en daar kom je ver mee, maar ja, niet relaxed!
  En die anonieme SUP-hater daar heb ik niks mee.

 41. SUP’s in drukke line-ups zijn levensgevaarlijk, tenzij er een hele goeie surfer op zit. Dat artikel is alleen wel erg zwart-wit, vind dat SUPpers ook wel een plekje hebben in de zee, zolang ze anderen niet in gevaar brengen.

 42. @ dirbee over het board vasthouden:

  Echt uitkijken met het vastgrijpen van je leash vlak voordat je gewassen gaat worden. Vorig jaar heb ik m’n vinger gebroken hiermee (longboard werd meegenomen terwijl ik de golf in dook). En dat was nog met handschoentjes aan, het kan ook gebeuren dattie er clean af word geript 😉

 43. Ha @Alex,

  Was jij het met zwarte hoofdcap en zwarte handschoenen 😉
  Nou ja, pedellend is stoerder dan zittend (lees: ik)