Surfweer Vrijdag 19 maart 2021

De metingen zitten weer behoorlijk in de lift en dus is deze swell-periode nog niet gedaan. Er is vrijdag wel meer wind te verwachten dan de afgelopen dagen, mede dankzij het zonnige open weertype. Maar op zich valt er wel wat van te maken, omdat de wind ook weer iets gaat liggen en het tij de stroming tegen de wind induwt. Zaterdag is er dan helemaal geen wind en zijn de rest-golven nog af en toe knie- tot heuphoog leuk te surfen met allerlei soort surfboards. Een conventioneel shortboard is echter niet geschikt voor de zaterdag, maar misschien lukt dat op zondag wel eind van de dag. Er staat dan redelijk wat wind uit het noordwesten, maar ook die neemt wel iets af en zal het tij de stroming doen keren als de swell er eenmaal is. Maandag arriveert een nieuwe portie, tegelijk met het inkomen van het eerste getij vd dag. Er is dan niet veel wind, zeker niet in het zuiden. De moeite waard om nog even mee te pakken voor het naar alle waarschijnlijkheid enige tijd golvenloos gaat worden in de Noordzee.

Vrijdag 19 maart
Dit zou wel eens de eerste thermische winddag van het voorjaar kunnen worden met een hogere windsnelheid dan de weermodellen verwachten. Tegen een uur of 16:00 staat er in Zuid-Holland aan de kust een windkracht 6. Dit alles veroorzaakt doordat het land toch vrij snel op aan het warmen is, terwijl de zee ijskoud blijft. Een waarschuwing waard voor wie denkt dat het lekker is om even een half uur rond te dobberen zonder board (mocht die losraken). De golven zijn in ieder geval ook onderweg, op de J06 meting staat 1 tot 1,4m als maximale golfhoogte. Deze komt eind van de dag langszij de grenzen tussen Z-H en N-H waarbij het tijd gunstig de andere kant op stroomt. Ook verder zuidelijk zal de swell arriveren, echter is de wind wel erg hard onshore noord met een hoop rommel en chop op het zeeoppervlak. Maar op zich is het tij gunstig, dus wil je gaan dan gewoon gaan!

Zaterdag 20 maart
Hoe kleiner hoe lastiger het meestal is de exacte hoogte in te schatten. Zowel op de boei-metingen, verwachtingsgrafieken als uiteindelijk op de webcam. Het enige wat niet moeilijk is of doet, is de wind. Die is er namelijk niet, dus alles wat er breekt is mooi glassy clean en rolt lekker krachtig klein binnen op de stranden van Z-H, N-H en ws ook Zeeland. Voor België is de hoogte ws net iets ondermaats, maar helemaal flat zal het niet zijn. Nadeel is daar het sneller afgaande tij, dat om 8:30u eigenlijk al weg is. Wil je er iets van meepakken in Vlaanderen, dan heel vroeg gaan of even wachten tot de kansen in de middag met hoogwater. Dat geldt voor Zeeland en zuidelijk Z-H uiteraard ook. Maar hoe verder naar het noorden hoe langer het tij standhoudt en hoe minder nadelig een afgaand tij in de praktijk uitpakt. Echter is er op de wadden nog een klein addertje onder het gras. Daar zal begin van de middag het kleine front zonder regen voor een wat meer westenwind zorgen. De ochtend is er echter wel heel mooi en het pakt er zeker nog het meeste swell van alle regio’s op.
 1. Zaterdag om 12 uur UTC ligt de swell opbouw met de koufronten midden in de Noorse Zee. In de regel duurt het 1 a 1,5e dag voor de langere periode golven hiervan bij ons arriveren. Dat zal dus naar alle waarschijnlijkheid pas maandag zijn.

  Verder om 12 UTC ook het afbrokkelende warmtefront wat op de wadden arriveert met wat lichte regen. Herkenbaar aan de streepjes die door de linie/lijn zijn getekend.
  Altijd verwarrend met de stipjes die er ook wel eens staan, maar dan is juist het tegenovergestelde het geval (namelijk weer het activeren/aansterken van een eerder verzwakt front). Bron: https://www.metoffice.gov.uk/weather/guides/what-does-this-forecast-mean

 2. Gezien ik 1.5+ uur moet rijden naar de kust is hoogwater morgen wel echt te vroeg. Weet iemand spots die goed werken met mid of laag tij tussen scheef en wijk?
  Ga meestal hoek van holland, maar dat vind ik de laatste tijd niet lekker werken met laag..

 3. Ja, maar dat wordt hier niet gedeeld, go search…

 4. Vanmorgen vroeg was erg lekker! Op Wijkiki.

 5. Zandvoort

 6. Superclean, kabouter-surf

 7. Hoe wordt de surf morgen in Zandvoort?

 8. Niet zo clean als vandaag, maar wel hoger.

  Eyeball

 9. Bergen was heerlijk vanochtend. Eerst alles of niets met glassy mini barrels in de shorebreak. Daarna lange longboardlijnen achterin… Alles heuphoog+. Rond 1000 (en 2.5 u surfen voor mij) was de kracht eruit en kwam de wind erin. Hoe lekker, zo’n lange ochtendsessie in de zon – natural high!

 10. Uber cleane kleine lijnen op de sets @Noordduine in Domburg, tot 10 uur zelfs… inclusief zeehond jawel.

 11. Dan lag ik naast jou vanmorgen. ( blauwe softop )
  Was boven verwachting lekker relaxt vanmorgen .bijna 2 uur genoten
  Gr Natasja

 12. Uitstekende voorspelling weer Tobias, midtij ten zuiden van Scheveningen was tot half elf fijn, klein maar genoeg en clean.

 13. Egmond liep als een trein vanochtend. Mooie sessie met Robert van Backyards en local Berrie. Hoogte tot schouder + en veel kracht in de golven. Mooie ritten gemaakt en super stoked. Een dag om te onthouden.

 14. Inderdaad, top !

 15. Morgenochtend of vroege middag een beetje te doen in ZV?

 16. Is het morgen in Bloemendaal aan zee? En hoe laat kun je het beste gaan?;)

 17. Zo top surf vandaag , zon geen wind was misschien niet epic maar gewoon lekker.
  Waar ja ergens langs de nederlandse kust waar geen cams staan.
  Houden zo.

 18. Hee Guys, ik neem vanaf april altijd een abbo op surf weer maar heb echt al heimwee ! Wil zo graag surfen vandaag. Kan iemand me vertellen hoe het er vandaag uit ziet in ZV?

 19. Rommeltjechaos,ik zou morgen checken als ik jou was!

 20. Thanks Tobias !

 21. zier er goed uit hoor nu! redelijk clean, wel wat vliegers…

 22. Beste lezer,

  Misschien een beetje een rare oproep maar sinds de start van covid heb ik het gevoel dat het leven een beetje voorbij vliegt, elke dag is hetzelfde. Ik wil heel graag vette dingen doen, maar liever niet alleen, net als dat ik liever niet alleen het water in ga. Het lijkt me heel vet om een aantal mensen bij elkaar te roepen om elkaar dingen te leren, vette avonturen in Nederland te maken (natuurlijk ook rekening houdend met covid). Anyway, mocht je je aangesproken voelen of gewoon een gesprekje willen over vanalles en nog wat stuur dat een berichtje op Instagram naar het bovenstaande ‘adres’. En dan wellicht tot later!

  Zonnige groet

 23. Hoe is de watertemperatuur op dit moment eigenlijk ongeveer? Het kriebelt ondertussen wel heel erg om het water in te gaan 😉

 24. Te koud

 25. Gewoon vette sessie gehad vandaag net voor donker pier Velsen noord lekker rustig ook 😁

 26. 🙂

 27. nu is het water tussen 6 en 7 graden warm. Heel stilletjes wordt het warmer. zeker na Zuidwesten wind en stromingen die warmer water in de Noordzee zal gaan pushen. Kouder dan dit wordt het niet meer voor jan-feb volgend jaar….

 28. Ochtend was helaas nog rommelig ten zuiden van Scheveningen maar toen ik weg ging rond half negen ging het er steeds beter uit zien.

 29. Gisteren heerlijk gesurfd einde middag! @ tobias waar is het gridpunt 100km van windguru gebleven? maak hier veel gebruik van alleen is al een tijdje offline? is er een vergelijkbare link?

 30. Nee, helaas geen vergelijkbaar overzicht kunnen vinden. Windy geeft wel een output waar je een verder gridpunt op zee kan kiezen.

 31. Zijn bij jullie ook allebei de cams in Wijk offline?

  Probeer in te schatten of het vanavond in de laatste uurtjes voor donker wat wordt, helaas wel met laag/opkomend. Iemand een mening?

 32. Alleen onze cam heeft ff problemen, maar die van https://www.timboektoe.org/webcam/ doet het nog. Lekker golfje, maar brrrrr koud!

 33. valt mee geloof ik…. er staan er daar 20 in alleen een zwembroek 🙂

 34. Is een 5/3 wetsuit met gloves en cap en 3mm schoenen voldoende met deze zee temp?

 35. Ja prima!

 36. Viel tegen vanochtend…

 37. Heerlijke sessie vanochtend er is nog steeds surf maar wel wat lager maar zeker wel de moeite waard

 38. Wat een sessie op Wijk vanochtend. En ondanks dat iedereen thuis werkt was het niet zo druk in het water, misschien door de kou of zo.

 39. Zandvoort liep ook prima. Deze thuiswerker kon daar dus ook prima plonzen. Een van de betere van dit jaar 👍.

 40. Ook deze thuiswerker heeft weer een sessie meegepakt. Zuidpier was begin van middag supermooi. Achterste banken begonnen vanaf 1300 uur mooi te lopen. Clean en lange lijnen en met 2 man in het water. Temperatuur was prima te doen. 5/4 was bijna te warm. Hopelijk binnenkort nieuwe 4/3 uitproberen.

 41. Paar foto’s van vanochtend:
  https://www.surfed.nl/sessions/2021/210322/index.htm

 42. Mooie platen, weer.
  Zo hoog en clean heb ik het vandaag in Zandvoort niet gezien. Toch maar eens op golvenjacht langs de kust…

 43. Sunset sessie was ook helemaal top! Lekkere krachtige rollers!!!

 44. de wadden lijken best een aardige restswell te ontvangen met zachte side-ofshore deze ochtend en vroege middag

 45. Ouddorp beach.
  Under construction

 46. Is Ameland een beetje te surfen met Zw wind?

 47. In mijn ervaring als het hard genoeg heeft gewaaid gedurende dag wel

 48. Wow.. volgende week mogelijk epic surf vanaf dinsdag t/m zaterdag? Windguru is lyrisch.

 49. Dat is nog wel erg ver weg. Zeker omdat EC (windy) het anders ziet.

 50. Eerst maar eens zaterdag en zondag beleven met dikke windsessies / hoge golven.

 51. Wel weer extreem koud met dauwpunt minus 2. Dit zorgt er voor dat je veel sneller afkoelt, omdat de lucht droog is en de verdamping van water op je huid of wetsuit sneller gaat. Daar is veel verdampingswarmte voor nodig , wat onttrokken wordt aan je lichaam/ wetsuit. Dit effect treed met name op als het dauwpunt lager ligt dan de luchttemperatuur, wat vooral deze zaterdag het geval is.

  Afgelopen dagen afwisselend 6/5 en op zonnige dagen 5/4 aangehad, maar ik vrees dat de 6/5 nog wel even nodig blijft..
  Met handschoen 3mm (of 5), schoenen 7mm en cap 2 of 3mm.

  Een waarschuwing wat betreft de watertemperatuur en de extreem verwaaid/verwilderde zee met stroming en muien is dus wel op zijn plaats voor alle lente-surfers die dit weekend voor het eerst weer zouden willen gaan….

 52. Vandaag en morgen nog lekker ‘warm’ met dauwpunt op +6 graden, alleen meer golf dat dit gaat het niet worden. Ofwel, zo goed als flat.

  Vrijdag een kansje, als de zuid-wind niet te hard of juist genoeg hard wordt. Er loopt namelijk iets van swell uit het noorden binnen, maar de zuidenwind trekt ook flink aan. Maar eens kijken hoe dat de komende 36 uur gaat ontwikkelen op de kaarten.

 53. Rond de lunch even erin gedoken. Geen handschoentje mee. Kreeg vandaag al last van koude vingers, dus zaterdag mogen de handschoenen, caps en winterschoentjes echt nog aan.

 54. Goed te doen dus van het weekend gewoon 5mm 💪🌊👍

 55. Ziet er nog altijd erg goed uit volgende week.. mogelijk zeer epic.

 56. Morgen teveel wind op de onbeschutte spots? of toch gaan?

 57. @ Tobias: je schreef gisteren “Vrijdag een kansje, als de zuid-wind niet te hard of juist genoeg hard wordt. Er loopt namelijk iets van swell uit het noorden binnen, maar de zuidenwind trekt ook flink aan.”

  Op wat moeten we dan net letten? Ik surf in BE en keek naar de voorspellingen van Windy (ECMWF) en zie dat daar om 13uur plots een hogere periode tevoorschijn komt. Ik meen dat dit is wat je bedoelt? Dat periode verandert betekent dat die Noord-swell even de overhand neemt en dus kans krijgt er wat krachtiger door te komen? In het tabelletje zie je ook dat de deiningsrichting even verandert namelijk.

  Lijkt me dus een goeie moment om te gaan surfen dan, want hoog water is op mijn surfspot dan ook rond 13u volop aan.

  Is dat Windy-tabelletje voldoende betrouwbaar of zou je mij naar een andere bron doorverwijzen om dat top-momentje van morgen 😉 niet te missen?

 58. Een interessante, maar in de praktijk is 0,4m op deze hoge periode niet genoeg voor België om te breken. En de zuidenwind doet het helaas ook niet. Vrees dat jullie moeten wachten op zaterdag, maar dan zit je wel meteen in de goede hoek!

 59. Vandaag was echt goed ! We hebben ons vermaakt

 60. It’s not about the ocean but about the motion

  -Man met kleine oceaan

 61. Wat een onzin, het was echt helemaal niks. Lag 1 beginner in maar die had echt geen idee wat ie aan het doen was. En een sukkel op een elektrisch of motorisch surfboard. Beetje optimisme is top maar gisteren was volkomen ruk.

  Nu staan er hele vette bakken en straffe onshore. Harde stroming ook. Ik ga er zo zeker in maar zou het vandaag niet aanraden om lekker even in te komen.

  Zv

 62. Toch nog leuk golvjes gereden gister bij de noord pier Velsen heerlijk weer en best nog druk! Vanmiddag weer proberen zal groot verschil zijn met gister 😁zin in!!!

 63. Gisteren vlak voor donker ergens tussen Velsen Noord en Wijk toch echt een prima bankje gevonden om mijn lange plank in te wijden.
  Straks een mooi plekje vinden voor met de korte plank.
  Slechte golven bestaan niet. Wel slechte attitudes en verkeerde keuzes qua materiaal.

 64. Heb me vrijdagochtend prima vermaakt op Zandvoort.
  Maar dat kwam doordat ik een vlieger in mijn handen had.
  Echte golven waren er inderdaad niet, maar voor de beginnende surfer met voldoende volume was er genoeg schuim te rijden. En de zon scheen lustig. Die Optelsom kan dus best positief zijn. Ik zou zelf niet met de surfplank erin zijn gegaan, maar dat is een keuze 🙂

 65. Waz helemaal top net voor donker en avondklok dikke bakken de wind viel bijna weg en easy paddle out denk de top drie van het jaar 😁👍

 66. Wijk was weer mooi, ondanks de wind pal uit het westen. Dikke bakken en ouderwets gezellig.

 67. Zou fijn zijn als diegene die gisteren op de noord zijn punt in mijn board boorde (en dit leest) even hierop reageert.

 68. Vanmiddag met hoog water nog interessant ?

 69. @vincent Post even wat er is gebeurt, ieder zijn eigen versie. Iedereen wilt het nu weten, zelfs degene die het niet wilt.

 70. Voor iedreeen die ooit een surf-botsing maakt: niemand doet het expres. Los het samen netjes op. En vooral: kijk voordat je gaat staan!

 71. Oké. Dit is het verhaal: ik surf op een linkse. Ben snelheid aan het maken en zie in de verte iemand aanpeddelen. Hij maakt een bottom turn, ik wil over de golf uitwijken. Hij ook. Hij boort zijn punt in mijn board. Niks expres, gewoon te druk en niet goed gekeken van hem. Ik zou het samen opgelost hebben.

 72. Kan ik hier al heel enthousiast van worden of is het nog te ver weg 🤯

 73. Zaterdag middag een vin van een longboard gevonden op de parking van Noordduine Domburg. Volgens mij van een surfer met een blauwe Ford Focus. Wie o wie? 🙂

 74. Nu al zin in!! We gaan het zien! Weer iets om naar uit te kijken

 75. Nu al zin in!!

 76. Iemand enig idee of we deze week nog wat beginnersgolven kunnen verwachten?

 77. Big wave NL??

 78. Windguru geeft geen golfhoogte/periode meer aan. Weet jij daar meer van/hoe dat weer terug kan worden getoverd?

 79. Helaas, die data bestaat niet meer.

  The EMC WAVEWATCH III® global wave model Multi-1 was decommissioned in NCEP operations on March 22, 2021. https://polar.ncep.noaa.gov/waves/viewer.shtml?-multi_1-latest-hs-NW_atlantic-

  Iets wat er op lijkt kun je vinden op windy of gewoon het hoge resolutie model pakken in de nieuwe versie van windguru. Dit zeggen ze er zelf over:

  NWW3 wave model replaced with new GFS-Wave 9-25 km
  Today NOAA upgraded their GFS model to a new version 16.0, with this upgrade, for the first time, NOAA/NCEP is merging the operational standalone global WAVEWATCH III based wave model into the GFS system.

  The range of the new forecasts was extended to 384 hours (Windguru uses 240 hours, same as for current GFS). The model resolution was increased to 25 km, 16 km for latitudes between 15° south and 52.5° north, and 9 km for latitudes above 50° north. Mediterranean sea is now covered too.

  GFS-Wave is now the new default wave model for the WG mix forecast (and GFS weather forecast). In case you had your own preferences, all settings where you used the previous NWW3 was automatically replaced by the new GFS-Wave, it’s recommended to check your wave configuration for your custom spots if you have some.

  Update 27. March 2021: For now we are mainly using the 16 and 25 km, 9 km version is disabled by default because too many spots were underestimating wave size (probably beacuse of troubles with data interpolation)

 80. Alle grote swell word geremd door de ondiepe Noordzee (zoals de doggersbank). Zeker als het zo noordelijk is.

  Denk dat de swell van 26 september vorig jaar wel ongeveer de max hoogte is wat nog surfbaar is in Nederland.

 81. nutteloze comment maar wat een verlies dat windguru geen golfperiode meer geeft!!!!!!!

 82. Niet getreurd, ik denk dat we gewoon geduld moeten hebben, ze moeten er nog even aan sleutelen.

 83. Van de week nog kansen om beginnersgolven te pakken?

 84. Of is vandaag het beste wat er deze week is? Ben tot en met donderdag in Zeeland dus ben benieuwd of ik nog het water in kan

 85. Donderdag! Maar einde dag pas wel.

 86. Opkomend tij op zuiderstrand DH vandaag. Objectief: prut. Subjectief: heerlijk (zon, zeehond en af en toe een verdwaalde golf)

 87. Thanks! Morgen en overmorgen zo goed als flat dus? Ook voor de beginners?

 88. Hoe staat het met de plannen voor het uitbaggeren van de Noordzee?
  De officiële planning was aankomende donderdag gereed, toch?
  Ik hoop dat ze op schema liggen, want dan kunnen we volgende week op zoek naar de “Outer banks”. Impactvest aan en gun ‘geladen’.

 89. @morris,
  De plannen zijn er nog steeds. Ik heb mijn voorstel al ingefluisterd bij de kabinetsformatie. Helaas heeft het daar wat vertraging opgelopen door een voorvalletje met een A4tje, maar gelukkig zijn onze snode plannen niet uitgelekt.

  Overigens stonden mijn vrinden van Boskalis al gereed om de Doggersbank uit te diepen maar die zijn de laatste paar dagen druk geweest om een bootje vrij te trekken ergens in een kanaaltje ten oosten van Afrika. Waar ze wonderwel in geslaagd zijn.

  Ik heb ze na dit succes al gevraagd om de formatie vlot te trekken maar de crew is na dit spoedklusje in de Suez aan wat nachtrust toe kreeg ik als antwoord. We moeten dus nog even geduld hebben ;).

 90. 🤣

  Noordzee was on fire trouwens vanavond in het noorden.

 91. Zijn deze metingen van Windguru (sorry kan nog geen afscheid van deze site nemen) niet geschikt voor hoogte en secondjes?

  Thanks alvast!

 92. Echt he Tobias en heelijk zonnetje weinig wind namiddag
  Wijk was onverwachts top zeg rond hoogwater
  Mooie cleane lijnen meter+ voor aloha

  St🔥ked