Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 19 maart 2021

92 reacties

 1. Zaterdag om 12 uur UTC ligt de swell opbouw met de koufronten midden in de Noorse Zee. In de regel duurt het 1 a 1,5e dag voor de langere periode golven hiervan bij ons arriveren. Dat zal dus naar alle waarschijnlijkheid pas maandag zijn.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/thumbnails/8a46c.jpg

  Verder om 12 UTC ook het afbrokkelende warmtefront wat op de wadden arriveert met wat lichte regen. Herkenbaar aan de streepjes die door de linie/lijn zijn getekend.
  Altijd verwarrend met de stipjes die er ook wel eens staan, maar dan is juist het tegenovergestelde het geval (namelijk weer het activeren/aansterken van een eerder verzwakt front). Bron: https://www.metoffice.gov.uk/weather/guides/what-does-this-forecast-mean

 2. Gezien ik 1.5+ uur moet rijden naar de kust is hoogwater morgen wel echt te vroeg. Weet iemand spots die goed werken met mid of laag tij tussen scheef en wijk?
  Ga meestal hoek van holland, maar dat vind ik de laatste tijd niet lekker werken met laag..

 3. Bergen was heerlijk vanochtend. Eerst alles of niets met glassy mini barrels in de shorebreak. Daarna lange longboardlijnen achterin… Alles heuphoog+. Rond 1000 (en 2.5 u surfen voor mij) was de kracht eruit en kwam de wind erin. Hoe lekker, zo’n lange ochtendsessie in de zon – natural high!

 4. Uber cleane kleine lijnen op de sets @Noordduine in Domburg, tot 10 uur zelfs… inclusief zeehond jawel.

 5. Dan lag ik naast jou vanmorgen. ( blauwe softop )
  Was boven verwachting lekker relaxt vanmorgen .bijna 2 uur genoten
  Gr Natasja

 6. Uitstekende voorspelling weer Tobias, midtij ten zuiden van Scheveningen was tot half elf fijn, klein maar genoeg en clean.

 7. Egmond liep als een trein vanochtend. Mooie sessie met Robert van Backyards en local Berrie. Hoogte tot schouder + en veel kracht in de golven. Mooie ritten gemaakt en super stoked. Een dag om te onthouden.

 8. Zo top surf vandaag , zon geen wind was misschien niet epic maar gewoon lekker.
  Waar ja ergens langs de nederlandse kust waar geen cams staan.
  Houden zo.

 9. Hee Guys, ik neem vanaf april altijd een abbo op surf weer maar heb echt al heimwee ! Wil zo graag surfen vandaag. Kan iemand me vertellen hoe het er vandaag uit ziet in ZV?

 10. Beste lezer,

  Misschien een beetje een rare oproep maar sinds de start van covid heb ik het gevoel dat het leven een beetje voorbij vliegt, elke dag is hetzelfde. Ik wil heel graag vette dingen doen, maar liever niet alleen, net als dat ik liever niet alleen het water in ga. Het lijkt me heel vet om een aantal mensen bij elkaar te roepen om elkaar dingen te leren, vette avonturen in Nederland te maken (natuurlijk ook rekening houdend met covid). Anyway, mocht je je aangesproken voelen of gewoon een gesprekje willen over vanalles en nog wat stuur dat een berichtje op Instagram naar het bovenstaande ‘adres’. En dan wellicht tot later!

  Zonnige groet

 11. Hoe is de watertemperatuur op dit moment eigenlijk ongeveer? Het kriebelt ondertussen wel heel erg om het water in te gaan 😉

 12. Gewoon vette sessie gehad vandaag net voor donker pier Velsen noord lekker rustig ook 😁

 13. nu is het water tussen 6 en 7 graden warm. Heel stilletjes wordt het warmer. zeker na Zuidwesten wind en stromingen die warmer water in de Noordzee zal gaan pushen. Kouder dan dit wordt het niet meer voor jan-feb volgend jaar….

 14. Ochtend was helaas nog rommelig ten zuiden van Scheveningen maar toen ik weg ging rond half negen ging het er steeds beter uit zien.

 15. Gisteren heerlijk gesurfd einde middag! @ tobias waar is het gridpunt 100km van windguru gebleven? maak hier veel gebruik van alleen is al een tijdje offline? is er een vergelijkbare link?

 16. Nee, helaas geen vergelijkbaar overzicht kunnen vinden. Windy geeft wel een output waar je een verder gridpunt op zee kan kiezen.

 17. Zijn bij jullie ook allebei de cams in Wijk offline?

  Probeer in te schatten of het vanavond in de laatste uurtjes voor donker wat wordt, helaas wel met laag/opkomend. Iemand een mening?

 18. Heerlijke sessie vanochtend er is nog steeds surf maar wel wat lager maar zeker wel de moeite waard

 19. Wat een sessie op Wijk vanochtend. En ondanks dat iedereen thuis werkt was het niet zo druk in het water, misschien door de kou of zo.

 20. Zandvoort liep ook prima. Deze thuiswerker kon daar dus ook prima plonzen. Een van de betere van dit jaar 👍.

 21. Ook deze thuiswerker heeft weer een sessie meegepakt. Zuidpier was begin van middag supermooi. Achterste banken begonnen vanaf 1300 uur mooi te lopen. Clean en lange lijnen en met 2 man in het water. Temperatuur was prima te doen. 5/4 was bijna te warm. Hopelijk binnenkort nieuwe 4/3 uitproberen.

 22. Mooie platen, weer.
  Zo hoog en clean heb ik het vandaag in Zandvoort niet gezien. Toch maar eens op golvenjacht langs de kust…

 23. de wadden lijken best een aardige restswell te ontvangen met zachte side-ofshore deze ochtend en vroege middag

 24. Wow.. volgende week mogelijk epic surf vanaf dinsdag t/m zaterdag? Windguru is lyrisch.

 25. Wel weer extreem koud met dauwpunt minus 2. Dit zorgt er voor dat je veel sneller afkoelt, omdat de lucht droog is en de verdamping van water op je huid of wetsuit sneller gaat. Daar is veel verdampingswarmte voor nodig , wat onttrokken wordt aan je lichaam/ wetsuit. Dit effect treed met name op als het dauwpunt lager ligt dan de luchttemperatuur, wat vooral deze zaterdag het geval is.

  Afgelopen dagen afwisselend 6/5 en op zonnige dagen 5/4 aangehad, maar ik vrees dat de 6/5 nog wel even nodig blijft..
  Met handschoen 3mm (of 5), schoenen 7mm en cap 2 of 3mm.

  Een waarschuwing wat betreft de watertemperatuur en de extreem verwaaid/verwilderde zee met stroming en muien is dus wel op zijn plaats voor alle lente-surfers die dit weekend voor het eerst weer zouden willen gaan….

 26. Vandaag en morgen nog lekker ‘warm’ met dauwpunt op +6 graden, alleen meer golf dat dit gaat het niet worden. Ofwel, zo goed als flat.

  Vrijdag een kansje, als de zuid-wind niet te hard of juist genoeg hard wordt. Er loopt namelijk iets van swell uit het noorden binnen, maar de zuidenwind trekt ook flink aan. Maar eens kijken hoe dat de komende 36 uur gaat ontwikkelen op de kaarten.

 27. Rond de lunch even erin gedoken. Geen handschoentje mee. Kreeg vandaag al last van koude vingers, dus zaterdag mogen de handschoenen, caps en winterschoentjes echt nog aan.

 28. @ Tobias: je schreef gisteren “Vrijdag een kansje, als de zuid-wind niet te hard of juist genoeg hard wordt. Er loopt namelijk iets van swell uit het noorden binnen, maar de zuidenwind trekt ook flink aan.”

  Op wat moeten we dan net letten? Ik surf in BE en keek naar de voorspellingen van Windy (ECMWF) en zie dat daar om 13uur plots een hogere periode tevoorschijn komt. Ik meen dat dit is wat je bedoelt? Dat periode verandert betekent dat die Noord-swell even de overhand neemt en dus kans krijgt er wat krachtiger door te komen? In het tabelletje zie je ook dat de deiningsrichting even verandert namelijk.

  Lijkt me dus een goeie moment om te gaan surfen dan, want hoog water is op mijn surfspot dan ook rond 13u volop aan.

  Is dat Windy-tabelletje voldoende betrouwbaar of zou je mij naar een andere bron doorverwijzen om dat top-momentje van morgen 😉 niet te missen?

 29. Een interessante, maar in de praktijk is 0,4m op deze hoge periode niet genoeg voor België om te breken. En de zuidenwind doet het helaas ook niet. Vrees dat jullie moeten wachten op zaterdag, maar dan zit je wel meteen in de goede hoek!

 30. Wat een onzin, het was echt helemaal niks. Lag 1 beginner in maar die had echt geen idee wat ie aan het doen was. En een sukkel op een elektrisch of motorisch surfboard. Beetje optimisme is top maar gisteren was volkomen ruk.

  Nu staan er hele vette bakken en straffe onshore. Harde stroming ook. Ik ga er zo zeker in maar zou het vandaag niet aanraden om lekker even in te komen.

  Zv

 31. Toch nog leuk golvjes gereden gister bij de noord pier Velsen heerlijk weer en best nog druk! Vanmiddag weer proberen zal groot verschil zijn met gister 😁zin in!!!

 32. Gisteren vlak voor donker ergens tussen Velsen Noord en Wijk toch echt een prima bankje gevonden om mijn lange plank in te wijden.
  Straks een mooi plekje vinden voor met de korte plank.
  Slechte golven bestaan niet. Wel slechte attitudes en verkeerde keuzes qua materiaal.

 33. Heb me vrijdagochtend prima vermaakt op Zandvoort.
  Maar dat kwam doordat ik een vlieger in mijn handen had.
  Echte golven waren er inderdaad niet, maar voor de beginnende surfer met voldoende volume was er genoeg schuim te rijden. En de zon scheen lustig. Die Optelsom kan dus best positief zijn. Ik zou zelf niet met de surfplank erin zijn gegaan, maar dat is een keuze 🙂

 34. Waz helemaal top net voor donker en avondklok dikke bakken de wind viel bijna weg en easy paddle out denk de top drie van het jaar 😁👍

 35. Wijk was weer mooi, ondanks de wind pal uit het westen. Dikke bakken en ouderwets gezellig.

 36. Zou fijn zijn als diegene die gisteren op de noord zijn punt in mijn board boorde (en dit leest) even hierop reageert.

 37. @vincent Post even wat er is gebeurt, ieder zijn eigen versie. Iedereen wilt het nu weten, zelfs degene die het niet wilt.

 38. Voor iedreeen die ooit een surf-botsing maakt: niemand doet het expres. Los het samen netjes op. En vooral: kijk voordat je gaat staan!

 39. Oké. Dit is het verhaal: ik surf op een linkse. Ben snelheid aan het maken en zie in de verte iemand aanpeddelen. Hij maakt een bottom turn, ik wil over de golf uitwijken. Hij ook. Hij boort zijn punt in mijn board. Niks expres, gewoon te druk en niet goed gekeken van hem. Ik zou het samen opgelost hebben.

 40. Zaterdag middag een vin van een longboard gevonden op de parking van Noordduine Domburg. Volgens mij van een surfer met een blauwe Ford Focus. Wie o wie? 🙂

 41. Windguru geeft geen golfhoogte/periode meer aan. Weet jij daar meer van/hoe dat weer terug kan worden getoverd?

 42. Helaas, die data bestaat niet meer.

  The EMC WAVEWATCH III® global wave model Multi-1 was decommissioned in NCEP operations on March 22, 2021. https://polar.ncep.noaa.gov/waves/viewer.shtml?-multi_1-latest-hs-NW_atlantic-

  Iets wat er op lijkt kun je vinden op windy of gewoon het hoge resolutie model pakken in de nieuwe versie van windguru. Dit zeggen ze er zelf over:

  NWW3 wave model replaced with new GFS-Wave 9-25 km
  Today NOAA upgraded their GFS model to a new version 16.0, with this upgrade, for the first time, NOAA/NCEP is merging the operational standalone global WAVEWATCH III based wave model into the GFS system.

  The range of the new forecasts was extended to 384 hours (Windguru uses 240 hours, same as for current GFS). The model resolution was increased to 25 km, 16 km for latitudes between 15° south and 52.5° north, and 9 km for latitudes above 50° north. Mediterranean sea is now covered too.

  GFS-Wave is now the new default wave model for the WG mix forecast (and GFS weather forecast). In case you had your own preferences, all settings where you used the previous NWW3 was automatically replaced by the new GFS-Wave, it’s recommended to check your wave configuration for your custom spots if you have some.

  Update 27. March 2021: For now we are mainly using the 16 and 25 km, 9 km version is disabled by default because too many spots were underestimating wave size (probably beacuse of troubles with data interpolation)

 43. Alle grote swell word geremd door de ondiepe Noordzee (zoals de doggersbank). Zeker als het zo noordelijk is.

  Denk dat de swell van 26 september vorig jaar wel ongeveer de max hoogte is wat nog surfbaar is in Nederland.

 44. nutteloze comment maar wat een verlies dat windguru geen golfperiode meer geeft!!!!!!!

 45. Niet getreurd, ik denk dat we gewoon geduld moeten hebben, ze moeten er nog even aan sleutelen.

 46. Of is vandaag het beste wat er deze week is? Ben tot en met donderdag in Zeeland dus ben benieuwd of ik nog het water in kan

 47. Opkomend tij op zuiderstrand DH vandaag. Objectief: prut. Subjectief: heerlijk (zon, zeehond en af en toe een verdwaalde golf)

 48. Hoe staat het met de plannen voor het uitbaggeren van de Noordzee?
  De officiële planning was aankomende donderdag gereed, toch?
  Ik hoop dat ze op schema liggen, want dan kunnen we volgende week op zoek naar de “Outer banks”. Impactvest aan en gun ‘geladen’.

 49. @morris,
  De plannen zijn er nog steeds. Ik heb mijn voorstel al ingefluisterd bij de kabinetsformatie. Helaas heeft het daar wat vertraging opgelopen door een voorvalletje met een A4tje, maar gelukkig zijn onze snode plannen niet uitgelekt.

  Overigens stonden mijn vrinden van Boskalis al gereed om de Doggersbank uit te diepen maar die zijn de laatste paar dagen druk geweest om een bootje vrij te trekken ergens in een kanaaltje ten oosten van Afrika. Waar ze wonderwel in geslaagd zijn.

  Ik heb ze na dit succes al gevraagd om de formatie vlot te trekken maar de crew is na dit spoedklusje in de Suez aan wat nachtrust toe kreeg ik als antwoord. We moeten dus nog even geduld hebben ;).

 50. Zijn deze metingen van Windguru (sorry kan nog geen afscheid van deze site nemen) niet geschikt voor hoogte en secondjes?

  Thanks alvast!

 51. Echt he Tobias en heelijk zonnetje weinig wind namiddag
  Wijk was onverwachts top zeg rond hoogwater
  Mooie cleane lijnen meter+ voor aloha

  St🔥ked