Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 18 oktober 2019

118 reacties

 1. Ik was eigenlijk van plan om maandag of dinsdag de hele dag naar de kust te komen. Daarom zou het nog steeds interessant zijn welke dag er beter uitziet 🙂

 2. Beste Tobias,

  Volgens jouw voorspelling zou het dus morgen ochtend nog wat kunnen worden in zandvoort maar volgens bijvoorbeeld magicseaweed zal het niks zijn. Is er inmiddels al iets veranderd of begrijp ik magicseaweed verkeerd?

  Super bedankt voor de update trouwens!

 3. Was mooi vanmorgen in Egmond dikke bakken veel regen wind en zeehonden 730 in het donker topdag

 4. Van 17 tot 19 uur werd het steeds beter!
  Lekker zonnetje, een olifant aan de horizon en af en toe golven van anderhalve meter:-)

 5. Als maandag niet lukt is er dinsdagmiddag weinig wind op Domburg met laagtij (loopt niet zo goed op Domburg)

 6. Helaas mijn boots gister avond laten ligen voor de heren kleedkamer bij wijk aan zee, iemand iets gevonden, zou fijn zijn:)
  0613348216

 7. Is morgen laat in de ochtend/begin middag nog ergens surfbaar? Ik kom uit Enschede, dus kan helaas het vroege hoogtij niet meer helemaal meepakken. Het lijkt meer te gaan waaien in het Noord-Holland, maar daar lijkt de swell ook beter door te komen. Ik kan in principe naar hele Nederlandse kust rijden, alleen de eilanden zijn niet mogelijk. Is het het waard om ergens naar toe te rijden?

 8. Wijk gaat hele ochtend al af. Mijn werk daarentegen komt niet echt af zo. Foto’s van scherm, inclusief longboarder in barrel…

 9. Katwijk vanochtend 8-9 was net aan de moeite met shortboard, redelijk rommelig en weinig lijn.

 10. Iemand idee wat wind gaat doen in belgie straks? Tegenstrijdige berichten op windy en windguru…

 11. Scheveningen was ook lekker vanmorgen. Lag er al in voordat het eerste licht doorkwam. Best lastig inschatten of een golf haalbaar is, als je niets ziet…
  Nu weer op kantoor nagenieten

 12. Lekker hoor. Ik neem me ook wel eens voor om voor kantoor te surfen, maar als dan de wekker gaat op een onmenselijk tijdstip en het nog donker en koud is… moeilijk!

 13. @@hazzie, ik heb totaal geen probleem om vroeg op te staan. Mijn dochter vroeg me van de week nog waar ze me ’s nachts voor wakker kan maken en goede surf is eigenlijk het enige. Sta in de zomer nog wel eens om half vier op om bij het eerste licht in zee te liggen als de surf goed is. Niets mooier dan de eerste golven van de dag te pakken bij een zonnetje die net boven de horizon komt gluren. En omdat ik in Scheveningen surf is dat ook bijna het enige moment dat je de golven niet met 200 anderen hoeft te delen.

 14. Wijk was echt ontzettend goed vannochtend, zelden zoveel barrels in 1 sessie gezien in NL…. Fijne sfeer in het water ook!

 15. Zelfs iemand met gesnapt board gezien vanochtend in wijk. Een barrel had ik niet te pakken maar dat lag eerder aan mijn skills dan aan de condities

 16. Iemand een idee hoe het in Zuid Holland zal zijn morgen first light? Ik zie iets meer swell staan dan vandaag, maar lagere periode en minder gunstige wind. iig stoked over vandaag!

 17. Wauw!
  Middagsessie op Zandvoort gedaan. Alert was dik verdiend en ik vermoed dat de meeste surfers hun sessie al achter de rug hadden. We lagen met 2 man op de 2e bank. Prima voor longboard en SUP. Wind bleef er heel lang uit en de golven bleven komen :-).

  Achterste bank brak ook af en toe, maar dat was me te heftig. Was mijn eerste sessie met een foil.

 18. Wow!!! Barrels en brekende boards! Moet wel erg heftig zijn geweest. Leek ook op overhead golven! Sick. Niet op mijn woonplaats iig.

 19. En nu 36-48 uur er bijtellen tot de nieuwe swell van deze langspeelplaat ‘muziek’ gaat geven in de Noordzee:

 20. Eerste sessie is onwennig: hoe til je zo’n ding naar het water (en zet je de auto op slot)?

  Heb een clinic via F-one gedaan achter een boot. Daar wel veel aan gehad wat betreft positie op het board en meebewegen met de vleugel.

  Op de SUP vond ik het wel lastig. Ik heb een crossoverboard met een flinke vleugel (Moses alu, met 873 Tortuga front wing). Vooral bezig geweest met hoe houd ik het board op het water als ik dat wil.

  Wat mij echt opviel is hoeveel invloed de hydrofoil ook heeft bij naar buiten peddelen en positioneren voor take off. Je draait een SUP met hydrofoil niet in 1 seconde om als je een golf wil pakken.

  Paar korte stukken op de vleugel gevaren en aantal keer ook nog op mijn board ‘geland’. Ik ben blij, zo niet stoked.

  Nog wel flink wat te leren. Maar dat is voor mij juist 1 van de redenen om te starten.

 21. Nog te vroeg om echt te beoordelen, maar de combinatie van board (120 liter SUP) en hydrofoil met grote front wing (de Moses Tortuga is ongeveer 2.000) lijkt te doen waar ik op hoop: met vrij weinig deining al op de vleugel kunnen komen en lang door glijden.

 22. @Middagsessie Zandvoord, Cool man! Ik foil nu sinds de zomer. Je kunt beter je mast helemaal naar achter zetten als je begint met foilen. Dat is een stuk makkelijker.

 23. Heeyy, mijn auto heeft panne! Is er iemand die donderdag ochtend/vroege middag vanuit regio Zaanstad naar Wijk rijd met wie ik eventueel mee kan liften? En weer terug natuurlijk :P. Surf een longboard maar kan ook wat kleiners meenemen als dat niet past. Cheerz

 24. Zou morgen wat kunnen worden…? Lijkt erop dat er lange periode swell onze kant op komt, vraag me alleen af ofdat de hoogte er een beetje voldoende in zit!

 25. …was nog verrassend leuk net met opkomend vanaf 17u! Heb me nog goed geamuseerd op de SUP.

 26. Maandag was Scheveningen op z’n best, 5 uur als een malle golven af geknalt…. helaas nog niet met mijn grote wens: longboard, maar met een surf kajak. Heel hard peddelen, veel golven pakken en blijven lachen want het was ook nog gezellig. Dik, clean… voor de liefhebber hier een video impressie:

  https://www.youtube.com/watch?v=5RtH6mVhRsc

 27. Thanks for sharing the stoke!

  Is er in Scheef niet iemand die een keertje wil ruilen (uurtje surf kayak voor uurtje longboard)?

 28. @Maarten, mooi filmpje. Wat voor merk/type surf Kayak heb je? Ik kan door een knieblessure niet meer lang achter elkaar surfen/suppen, dus ben nu naar kayaks aan het kijken. Dankjewel!

 29. Contact hem even op instagram svp.

  Nu die swell aan het volgen. In het noorden /wadden komt al iets kleins binnen. Maar eigenlijk gaat de A12 nu pas echt stijgen. Zal dan niet meer voor het volgende hoogwater getij arriveren vrees ik. Met deze lange periode (cq lage frequentie van 70 mhz) is de reistijd wel iets korter dan de 10 a 12 uur die er normaal voor staat. Dus dan zou je er nu 8 tot 10 uur bij mogen optellen.

 30. Echt een leuk filmpje!

  Ik zou gewoon een longboard huren bij één van de surfscholen ter plaatse..

 31. Periode 16 is niet iets dat je vaak ziet hier. Zou het ondanks de mini hoogte op buitenbanken kunnen graag breken in ZH met lw? Voor het foilen zou dat top zijn!

 32. @maarten:
  Wat een mooi filmpje zeg wow!
  Zie mezelf voorbij komen op 1.20 hihi..was een mooie middag zo windstil.

 33. @ @ Whoop! Dank dank, heb een SUP en softtop dus dat is het probleem niet 🙂 Ook les gehad van mr Ringelberg wat heel goed beviel, maar als er echt dikke golven zijn pak ik nu nog liever de kajak voor gegarandeerde fun.

  Kajak zijn altijd te proberen, DM me op insta of scheveningen.surf@gmail (punt com)?

  @Peter
  Dit is een RPF Master uit Portugal, sit on top surf kajak eigenlijk gemaakt voor grote golven, niet heel erg wendbaar, als je op Scheef ben en wil proberen: laat weten? Heb ook nog een Mega surf on top die is lekker wendbaar, beide wel hard werken om door de shorebreaker uit te peddelen 🙂

  Wat ook een hele relaxde surf kajak is om mee te beginnen: Perception 5-0

  Gister was het vooral klotsen op Scheef, toch wel grappig wipeout filmpje kunnen maken van de ‘dudes’ en ‘dudettes’ die lol trapte met softtops: https://youtu.be/DvDjHdzrhKQ

 34. Coming over for the weekend.
  Any surfable waves around this weekend? Visiting family near Utrecht so entire NL coast is possible. Will surf 9’6″ Log

 35. F16 boei stijgt nu goed door. Dus komt ook in Z-H nog net door voor donker voor de sup etc.

 36. Bloemendaal 1700/1900 met voordeur inimini gesurft knie hoog, matige power, wel mega clean.

 37. Tja…hoeveel gaat hiervan morgenochtend binnenkomen? De helft? Een derde? Zal niet de eerste keer zijn dat het tegenviel, al had de swell toen meer last van tegenwind…

 38. @A12

  Lekker de A12 pakken morgen in de ochtend! Genieten bij afslag Harmelen!

 39. Leuk met een longboard/softtop met veel volume misschien maar meer ook niet. Jammer, toch maar aan de arbeid dan.

 40. 😱😱😱😱😱😱
  🤭🤭🤭🤭🤭🤭
  🤢🤢🤢🤢🤢🤢
  🤯🤯🤯🤯🤯🤯

 41. @Tobias – de boeien logen er niet om met 2m op de J6 onder 100mHz, de richting was ook NW, desondanks kwam het in Petten met moeite boven heuphoogte tussen 8 – 10 uur.
  Was de golfrichting toch te noordelijk voor Petten?
  Foto is van rond 10:00.

 42. …was longboard heaven vanochtend. Bij de grootste sets waren de twee peaks te connecten, nog nooit meegemaakt. Veel stoke in t water! 🙂

 43. Mooi clean, maar ik vond de golven maar matig breken.
  Heel af en toe een aardige setje.

 44. Scheveningen was echt fantastisch clean, mooie hoogte en megarelaxed terug peddelen, perfecte SUP omstandigheden.
  Kent iemand die fotograaf met witte hoodie die tot ca 9.30 foto’s maakte? Benieuwd of hij actie plaatje van mij heeft…

 45. Achja shit happens, is geen exacte wetenschap toch surffreunden. Mooie oefening in leren omgaan met teleurstelling.

 46. A bit disappointed by the crowd in scheveningen north 🙁 I was with a short board and all longboards and sups dropped in all set waves.. i can put it on eagerness… but experienced guys with longboards snaking continuously… that is a lack of etiquette… while shortboarders were cool, taking turns.. looking forward the real freeze when the crowd is really looking after each other.

 47. Vraagje over Texel… zuidwest beetje aflandig bovenin en bij de vuurtoren achter de dam beschutting of is t daar helemaal niks… zoek leuke optie voor veel wind 😏

 48. @Tom

  When in doubt, drop in. You risk a ding but today iT was worth iT 🤣🤙🏼🙏🏻

  Long waits but worth while.

  Spaghetti arms and fries warfare with onions for breakfast! Aloha from Bunny territory.

 49. Volgende N-swell komt gelukkig van wat dichterbij in de Noordzee. Geeft iig wat meer golven per minuut en niet zo zandbank afhankelijk.

 50. Bij de vuurtoren Inc. strekdam gevaarlijke stroming met kans op aanspoelen Vlieland ✌🏻

  Met een zieke ZZWer moet de NO kop lopen in de Waddenzee. Heb het een keer meegemaakt maar was kniehoog 🤪

 51. Voor zaterdag a.s. zuidwestelijke wind van 60km per uur. Te doen of too much?
  Laatste keer dat ik ging met dergelijke zuidwestelijk/offshore wind was het zowat onmogelijk om in de golf te komen (voor iedereen) doordat de wind je zo hard terugduwde

 52. wordt zaterdag ZZW dus ik denk dat er in Scheef geen golf te vinden zal zijn. Bij ZW kan het wel lekker lopen met zo’n harde wind.
  Hele late drops maken, dan lukt het wel om in de golf te komen. Als de wind ZW is en je surft naar links, heb je de wind in de rug en ga je als een dolle die golf af. Ga je naar rechts dan moet je je klein maken want dan krijg je de volle peut wind (en spray) in je bakkus en zie je niet zo veel. Kijk daarbij ook uit bij het van je plank af springen want anders steekt er een board uit je oog.