Nuttige surfweer info:

Surfweer vrijdag 18 december 2020

118 reacties

 1. Whoop bedankt Tim en Tobias voor het posten! Was leuke middag, nu hopen dat volgende week weer waar mooie golven deze kant op komen!

 2. Hi,

  Komende week verblijven wij in Callanstoog. Voor mij een onbekende spot. Longboard nu 10 jaar dus zeker niet onervaren maar nieuwe spot… altijd lastig 🙂 We zitten bij de opgang van het strandpaviljoen de Toko (misschien bekend).

  De surf hoe is het daar? Juist met laag of hoogwater etc. Er liggen strekdammen maar juist wegblijven of opzoeken? Of toch beter richting Petten gaan (dacht dat dat meer shorebreak is)?

  Alle tips zijn welkom.

  Thanks

 3. Met Z-ZW beter met afgaand vanaf half tij, bij hogere golven is hw ook goed.
  Met noord deining is Petten beter! Enjoy!

 4. Prachtig cleane longboardpeelers vanochtend in Wijk aan Zee. Totdat de wind er in kwam. Morgen weer guys.

 5. Weten jullie waar je vaak zeehonden kan vinden?

  Het is namelijk een droom van mij eens in de surf te liggen naast wat zeehonden! 🦭

 6. Gisteren bij Wijk meerdere keren oog in oog gesurfd met een zeehond, vandaag op Zandvoort ook 1 gezien.

  Ik mijd meestal de drukke plekken, misschien dat dat helpt.

  Meestal kijken ze van afstandje wat er gaande is en blijven dan uit je buurt. Als ze mensen echt leuk vinden dan komen ze gerust bij ze op bezoek in de line up.
  Anders lekker met rust laten, ze hebben ons niet nodig.

 7. Vandaag Nice warm up gehad op waikiki second reef 😎. Nu terug naar Oahu straks tegen Kelly in the quarters!! Pretty stoked

 8. Lekker opgewarmd zonet, paar leuke golfjes @pipe , Jack lag mee in het water denk ik, ben niet zeker.. Straks kwartfinale!

 9. Woensdagochtend de moeite voor België? Surfforecast geeft maar kleine swell (0.3m).Wind ziet wel mooi offshore.

 10. Morgen de moeite om ergens bij Hoek van Holland/ Scheveningen te surfen in de middag?
  Surf normaal altijd Zeeland maar lijkt me leuk om is andere spots te surfen?
  Waar is het beste morgen middag?

 11. half 2 tot net was prima op de achterste bank met longboard. Mooie heup, weinig wind, lekker weer. Af en toe grotere set die door kwam. Zat wel twee swells door elkaar, één met tikkie noord en één meer WZW. Was in het water beter dan vanaf de kant, as usual. Was hier eigenlijk wel volgens de verwachting.

 12. Grappig. Ik was half uurtje later erin en vond het drie keer niets. Verschillende richtingen deining, korte periode, stroming. Was op SUP met foil, dus misschien had ik er meer last van.

 13. IJmuiden Zuidpier begon vanaf 1300 mooi te lopen. Daarvoor klotsbak. Wind ging er helemaal uit. Kwam mooie hoogte binnen. Wel flinke shorebreak. Heel verschil met Wijk. Dat zag er op de webcam minder uit.
  Mooie sessie erbij. Het was opvallend rustig trouwens..

 14. Even na 15 uur werd het inderdaad stuk minder, hoogte zakte eruit en het liep steeds minder op de buitenbanken, toen ben ik er ook maar uitgegaan maar de uurtjes ervoor waren prima te doen.

 15. IJmuiden ging idd flink af.. Shorebreak was heftig. Achterste bank liep ook goed. Periode was goed. Topdag.

 16. Sessie scheef vanochtend en vanmiddag wijk. 2x niks. Had op meer gehoopt vandaag! Maar lekker gepeddeld weer, er zijn slechtere dagen 😉

 17. Tja… de pareltjes op Wijk waren in de vroege ochtend te vinden (niet bij de pier). 8uur erin, geen rommel, geen klotsbak, niet veel wind, weinig mensen en goede lines soms met ritjes tot naar het strand met opkomende tij, eerste 1.5h super. Was nog best goed tot 12:30 👌🏼

 18. Nu, zeker heb ik het niet afgemeten haha maar als ik met +190cm lengte oprecht op me board sta en niet over de lip kan heen kijken, dan moet die golv tog wel hoger dan 190cm zijn… en als er op de Ijgeul boeien om 8:30 een significante golvhoogte van 203cm staat dan zijn 2m met opkomende tij niet onrealistisch, of zie ik het verkeerd 🙃

 19. @ Island Vibes
  Denk dat Texel niet the place to be gaat zijn… Zeker vrijdag niet.
  Tenzij er aan de zuidzijde gesurft kan worden…
  Hele dikke swell (3m+) ivm met side onshore wind.
  Dat worden, mijns inziens, wild island vies!

 20. Zoals je omschrijft met 190cm en er niet meer overheen kunnen kijken dan idd wavefaces van ongv 2 meter…ben ik totaal met je eens…boeimetingen waren idd ook rond 2m
  (En staand op een sup kun je dat gewoon erg goed zien en inschatten)

  Blijft altijd discussie geven, krijg je idd weer van dat Hawaii-style gelul…
  Je surft op de face en niet er achter

  What you have seen is what you had … as simple as that

 21. Wijk eerste licht was erg mooi voor longboard. Maar niet voor boogiefish, die ik surf. Wel mooie lijntjes, maar hoogwater werkte niet mee

 22. Kon alleen rond hoog water vanochtend. Dat was niet best.
  Wind trok aan en draaide naar side / side-onshore. De golven waren teleurstellend, laag en futloos, en rolden over de bank heen. Ook nog vloedstroom naar het noorden.
  You win some, you lose some. Deze was amper het natte pak waard. Hopelijk rest van de dag beter, voor wie nog gaat.

 23. Kom net het water af bij Egmond. Eerst nog wat wind maar die ging er snel uit. Bij afgaand tij werd het steeds beter. Iets ten noorden v Egmond mooie lijnen. Wel opvallen dat de swell twee richtingen had, zw en nw. Het was soms ff wachten op de nw swell maar dat was het waard. Fijne sessie.

 24. Hey Tobias,

  Waar wordt voor morgen betere surf verwacht, IJmuiden of wijk aan zee (bij het dorp). Ik vraag mij vooral af of de swell nog goed binnen komt bij IJmuiden omdat de wind/swell sterk vanuit het noorden komt. Ik hoor het graag thanks!

 25. Check de cams morgen gewoon even voor je in de auto stapt dan zie je het zelf.

 26. Gisteravond de boeien gecheckt. Verwachtte er niet veel van, dus maar afgesproken om te gaan tennissen om 10:00. Maar toen! Het regende hard, dus toch geen tennis. Engzins teleurgesteld toch maar in de auto gestapt om even lekker te gaan peddelen in de buurt van Bergen voordat de visite zou komen. Kom ik aan… Kniehoge perfectie. Niet slecht. Totdat ik 200 meter verderop de bank zag. Lange lijnen. Heup- tot borsthoog. Snapte er niks van. 2 uur lang me helemaal suf gesurft. Blijkbaar werkt NH beter met meer W dan N in de swell… Bijna te laat voor de visite. En zo blij met die regen… Morgen weer tijd voor tennis. Vandaag voor de big smile

 27. Stoked!
  Klopt idd ja, bij west staat de golfrichting pal op de noord-hollandse kust.
  Ik was zelf op Texel. Zelfde verhaal! Alleen niet bij de Koog, daar is het door de suppleties wel heel erg of close out voorin of heel ver achterin gaan breken met veel wegzakkers.
  Gelukkig zijn er genoeg zandbanken tussen paal 15 en paal 22 waar je dat probleem minder hebt.

  Morgen helaas te veel wind waarschijnlijk.

 28. Ik weet niet wie die stroming heeft besteld maar het was met opkomend/hoog bij de zuid niet te doen 😂, per ritje ca 15 min terug peddelen, zelfs met de lift erbij.

 29. Maasvlakte ook best veel stroming. Idd lekker peddelen😁.
  Van de kant dacht ik dat t wel meeviel. Tot ik er in ging…

 30. Windguru vs. Windy morgenochtend Scheveningen.

  Windguru geeft flinke swell uit NNW maar is niet terug te zien op de Windy map vrijdag 8u. Betekent dit wind en chaos morgen?

 31. Mijn inschatting is dat het niet heel clean zal zijn vanwege de onshore wind. Maar valt wel te surfen gezien de swell hoogte, en iig minder wind dan vandaag. Dus hopelijk ook iets minder stroming 🙂

 32. Vanochtend nog die in vlissingen zijn geweest?
  Ben heel even langsgereden, was erg klein maar zag er wel in liggen, even benieuwd of het de moeite was

 33. Check de “wind waves” layer op windy.
  Windy maakt onderscheid tussen swell en lokaal gegenereerde wind waves.

  Het zal niet al te clean worden. Misschien beter op de zuid.

 34. ik krijg net een bericht van een kennis die vanmorgen een kiteboard heeft gevonden op het strand in ijmuiden, mocht de rechtmatige eigenaar dit bericht zien kan ik jullie mogelijk in contact brengen….fijne kerstdagen allemaal

 35. Hallo allemaal, vraagje;
  Mijn magische board heeft wat reparaties nodig en ik ben op zoek naar een echt goede reparateur. Ik kan zelf ook best wat reparaties uitvoeren maar wil nu graag een professionele reparateur zien te vinden om wat grote schades weg te werken. Ik ken wel wat zaken waar ze reparaties doen maar geen idee of het dan ook goed werk is.
  Ik woon zelf in de buurt van Rotterdam maar kan natuurlijk een stukje rijden.
  Ik hoop dat iemand goede tips heeft, misschien een ervaren shaper of goede zaak. Alvast bedankt en surfze nog deze dagen!!

 36. Julian van Surfhuis in Scheveningen kan ik je aanraden. Doet alles van shapen tot reparaties. Heb goeie ervaring met hem, heeft een reparatie voor me gedaan en later een board met hem geshaped.

 37. Net gesurft op de zuid in Scheveningen dikke bakken zeer moeilijk supersteil en keihard! Heerlijk om weer eens een andere spot te checken super dag met Maarten en Bart 👍😷

 38. Noordzee board store is ook netjes, ik kok vorige keer niet eens meer zien waar de reparatie zat

 39. Egmond was ook heel lekker vanmiddag rond hoogwater. Bankjes doen het goed als tij niet te hoog komt. Paar leuke bruine coverups en barreltjes gereden.

 40. Ik zocht het vandaag als hagenees wat rustiger op en heb voor het eerst in IJmuiden gepeddeld zo tussen de kerstdrukte thuis door:) was een leuke sessie, niet zo druk, chille vibe, zonnetje en lekkere heuphoge lijntjes. Top!

 41. Wie gaat er morgen in bij Wijk? Ik twijfel of ik er door kom met mijn longboard? Het ziet er toch weer mooi uit voor het einde van het surfjaar.

 42. ja was lekker op de noord vanmorgen. aardig hoog en clean. wel nog pap in de armen van het vele peddelen op de zuid gisteren. Corona-kerst zonder familieverplichtingen heeft zo zn voordelen

 43. Als het hier nog een beetje tot rust komt, wordt het echt een feestje, de golven staan er zeker!

 44. Zijn er nog ergens mogelijkheden voor verhuur of is alles dicht ? Wil mijn vriendin meenemen een dezer dagen

 45. Volgens mij is alle verhuur open. Iig in en rond Scheveningen.

  Gewoon ff bellen? Of Facebook of website van de verhuurder bezoeken.

 46. Wijk was fantastisch. Vanochtend niet zo crowded, maar s’middags werd het drukker. 4 uur er in gelegen.

 47. Straks met laag wordt super om te foilen! Misschien nog net een beetje voor de beginners en foamboarders, maar ik zou lekker thuisblijven voor dit mini swelletje tenzij je een vleugel onder je board hebt.

 48. Hoi iedereen.
  Was erg leuk zondag late namiddag in hoek van holland.
  Er lag ook een jongen in het water die watershots maakte. Zijn deze pics ergens te vinden? 🙂
  Merrry xmas

 49. Ik ga meestal in Hoek van Holland, maar wil morgen een keer naar Zandvoort.
  Iemand tips over waar je dan het beste het water in kan?

 50. Maakt in Zandvoort weinig uit. Er zijn geen pieren of strekdammen. Betekent wel dat de stroming ongeremd langs de kust trekt. loont soms wel om een paar honderd meter opzij te kijken of de banken daar anders lopen. Als het stroomt maakt het minder uit omdat je langs de verschillende banken zult drijven :-).

  Zowel aan zuidkant als noordkant kun je aan de boulevard parkeren. Centrum minder goede parkeermogelijkheden.

 51. Heb afgelopen dagen geregeld wat zien langskomen over petten. Dit ging vooral over de spot zelf. Ik vraag me af of het op dagen zoals morgen zin heeft om naar petter te gaan ipv voor wat meer hoogte, iemand ervaring?

 52. Als je er niet helemaal alleen er in wil zou ik er in Bloemendaal in gaan… evt thv centrum zandvoort ligt ook vaak wel een groepje..

 53. Iemand morgen ook aan het surfen op Texel ?
  Zoek nog surf gezelschap aangezien ik de spots niet ken

 54. Liggen er dit jaar bij elke opportunity genoeg in hoor bij zandvoort. De tijden dat je alleen lag zijn over…behalve op de ruige dagen! Niveau is wel stuk lager dan bij Scheef en Wijk;-)

 55. Ik doe het al jaren, kan prima. paar tips die ik geleerd heb gedurende de tijd:

  – Koop niet zo’n steun van aliexpress, maar een echte….
  – Zet de steunen zo ver mogelijk uit elkaar
  – Gebruik geen boardbag
  – Met de elastieken vastzetten en niet met surfbanden, het moet kunnen bewegen en trillen etc
  – Bochten beetje ruim nemen
  – Als je er net tussendoor denkt te kunnen, dan kan dat vaak net niet!!!!!
  – Bij harde wint niet over de boulevard of door de polder
  – Vinnen naar binnen, heeft me een keer paar honderd euro lak schade gekost van geparkeerde auto.
  – niet harder dan 100 op de snelweg.

  Succes

 56. Ik lag in het water te fotograferen, als je me een pb op insta stuurt (rogier_muller) dan kijk ik of ik je toevallig ook heb gefotografeerd.

 57. Hoi iedereen, ik wil graag een winter wetsuit aan willen schaffen. Tobias geeft in zijn voorspelling natuurlijk altijd een advies mee voor die dagen. Wat is jullie ervaring met de verschillende diktes? Hoe nauw komt het? Ik snap natuurlijk ook wel hoe dunner hoe korter je in het water kunt blijven. Maar wat zijn jullie gouden tips?
  Super bedankt! Groet, Bart

 58. Koop beter gelijk een goed pak die goed gesealed is waardoor je ook met een dunner pak langer in het water kan blijven ook met mindere diktes. Ik heb de laatste 3 winters met een top lijn 4/3 door gesurft. 1 keer investeren maar achteraf zeker geen spijt.

 59. 5/3 is meer dan genoeg voor Nederland. Ik heb het liefst met losse cap omdat ik die echt bijna nooit op heb. Je kan er voor de februari dagen met harde wind nog hesje van 2 mm onder doen, maar da’s vaak echt te warm. 6 mm is niet nodig hier en weer zwaarder en minder flexibel. 5/3 houdt je warm tot je armen het begeven, no worries. Investeer wel even in goede boots en handschoenen, 5 mm ook meer dan genoeg. Pas op met handschoenen dat ze niet tikkie te klein zijn, dan gaan je vingertoppen eraan.

  Komt niet zo nauw inderdaad, iedereen zijn eigen voorkeur. Ik ben beetje de koukleum van de groep, meeste hebben 4/3 voor zo ongeveer het hele jaar, al dan niet met hesje eronder.

  Uiteraard volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren maar een kwaliteits 5/3 is echt warm genoeg in mijn ervaring. Meestal staat het zweet in mijn naad het eerste uur…..

 60. 5/4 ION Onyx Core
  3 mm handschoenen (o’neill)
  mystic 5 mm booties

  goed betaalbaar en heb er veel plezier van.

 61. Je hebt wel een heel warmbloedige vriendengroep met 4/3tjes in de winter. En jij als kou kleum grotendeels zonder cap. Zelf kan ik een vastzittende cap wel echt aanraden. Komt een stuk minder water binnen. Ik heb hem wel de gehele winter op (ook goed voor je oren als je geen doppen draagt). Met het advies voor de 5/3 ben ik het wel eens, maar een 6/5/4 voor de meest siberische dagen is ook niet verkeerd.

 62. voor onder de 10 graden (water temp) zou ik zeker een een 5/4 nemen kan ook wel een 5/3 maar dan wordt het snel fris aan de armen en voor 18 graden water heb ik een 3/2, handschoenen zou ik 3mm nemen zelf heb ik 1.5mm wordt wel fris na 2uurtjes surfen 🙂 en voor het hooft ook 3mm en voeten 5mm. ik zou ook voo Oneill gaan daar heb ik het beste ervaring mee.

 63. Een nieuw wetsuit is altijd warmer dan eentje van half jaar oud. Wie koopt er ieder half jaar een wetsuit van dezelfde dikte?
  Ik zeker niet. Misschien een wetsuit voor twee seizoenen, maar meestal gebruik ik ze wel 3 of 4 seizoenen tot ze echt op zijn.

  Mijn hooded 5/4 ligt nu alweer in de kast te wachten tot de november/december maanden van 2021…

  Vorig jaar was dit wetsuit mijn trouwe vriend de hele winter door. Maar inmiddels is het 6/5mm wat ik dagelijks gebruik.

  Een 5/3 aanraden is leuk, maar alleen voor 1 seizoen en korte sessies. Daarna moet je weer een nieuwe 5/3 om de warmte terug te krijgen. Beetje zonde als je het mij vraagt…

  Hetzelfde geldt voor schoentjes. Die zijn in 5mm prima voor een a twee maanden, maar daarna is het materiaal moe en worden ze kouder. Liever dus 7mm of 8mm schoentjes of elk seizoen weer nieuwe (wederom beetje zonde).

 64. Ook met oordoppen kan je gewoon surfersears krijgen. Het gaat er om dat je oren eigenlijk niet kouder dan 14 grade mogen worden.

 65. Daarom is die cap zo fijn, blijft je hoofd lekker warm. Heb nog nooit oorwarmers gezien voor surfen, maar klinkt als een gat in de markt!

 66. kou / warmte is echt heel persoonlijk. Ik heb altijd een 5/3 gehad en de volledige winters mee doorgesurft. Het wetsuit dat ik nu heb heb ik al weer twee jaar oud en is wat lek op de naden. Een gemiddelde sessie duurt voor mij zo’n twee uur en dan heb ik alleen koude vingers omdat mijn handschoenen een beetje lek zijn.

 67. Je hebt wel van die banden om je hoofd/over je oren. Blijft alleen niet altijd zitten met duckdiven….

 68. Helpt het nou echt om zo’n hesje onder je wetsuit te dragen? en indien iemand daar goede ervaringen mee heeft heb je dan ook nog tips? Ik wil eigenlijk zo lang mogelijk met mijn 4/3 surfen (winterpak bewaar ik voor echte koude dagen), dus als een hesje de mogelijkheden van mijn 4/3 kunnen oprekken lijkt mij dat wel wat! Vorige week was een goede 4/3 nog prima trouwens (10 graden, water 8)

 69. Beter te warm dan te koud, je kunt je in het water eenvoudig afkoelen. Opwarmen daarentegen is een stuk ingewikkelder.

 70. Pasvorm!
  Een goed, warm pak houdt je niet zo goed warm als het water er steeds doorheen stroomt of als het je lijf “afknelt”.
  Een duur pak kopen en vervolgens een willekeurig rashvestje eronder steken lijkt me niet handig. Er zijn ook goede kwaliteit vestjes. Mijn ervaring is dat het wel iets helpt.
  Je zou eigenlijk eens op 1 dag met een aantal pakken een uur in het water moeten liggen. Dan kun je het verschil misschien voelen.