Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 17 februari 2023

De Noordzee komt de komende weken tot leven en niet zo’n beetje ook. Storm met de naam Otto komt over het noorden van Engeland de Noordzee in. Eerst geeft dat bij ons alleen heel veel wind en golven uit het west tot zuidwesten. Daarna op zaterdag en zondag, rolt de swell uit het noorden uit op onze kusten met behoorlijk wat impact en energie. Helaas komt het volgende, veel minder zeggende lagedrukgebied er vanaf de oceaan meteen achteraan. Daardoor zullen we de swell dit weekend wel met wat wind moeten doorstaan. Op zich geen probleem als er genoeg beschutting of ‘tegentij’ voor de stroming kan worden gevonden. En er zijn ook nog kansen dat de slepende fronten van dit tweede laag blijven hangen en een zone van geen wind veroorzaken. De meeste kans is hierop in het noorden (de wadden) op zaterdag en in het zuiden en zuidwesten op zondag.

Vrijdag 17 februari
Veel wind zorgt voor de aanvoer van zachte lucht en ondanks de wind valt er eigenlijk prima te surfen. In de ochtend ontbreekt de hoogte, maar waait het ook iets minder hard. Storm Otto ligt ver van ons vandaan, alleen komt wel het koufront er van langs tussen 14:00 en 16:00 uur. Heel veel regen komt daarbij niet mee, maar de wind gaat wel nog een tandje harder naar 7bft en de windrichting wordt langs de noordwestkust steeds meer WZW aanlandig. Een groot deel van de dag blijft het dus nog prima side zuidwest, waardoor er beschutting is te vinden met golven. In de vroege ochtend zou het een uurtje overal nog te doen kunnen zijn, maar alleen in N-H echt hoogte. Zuid-Holland is dan nog heup max. Pas in de middag wordt het daar flink hoger, nadat het tij weer gaat zakken en de stroming meer gunstig wordt. Ook is er nog kans op iets van windafname als het koufront eenmaal is gepasseerd of boven ons hoofd ligt. Dat zou dan de laatste 1,5 uur van de dag moeten zijn. België, Zeeland en Zuid-Holland blijven te doen, de surf is er en de wind is met 6-7bft net niet echt te hard. Ideaal is het allemaal natuurlijk niet, maar de lucht is niet koud (het zeewater wel veel kouder).

Zaterdag 18 februari
De nieuwe storing brengt ook weer windkracht 6, wel zijn de vlagen minder hard. Ook is er wat meer bewolking en regen het eerste deel van de dag. Beetje afhankelijk van de timing van het laagje over de zuidelijke Noordzee, is er misschien in de ochtend nog een a twee uur lang hele dikke swell te surfen met nog niet echt wind. Op de oostelijke wadden is het zelfs offshore of windstil, maar cleant het tocht niet goed uit. Dat komt omdat de hoogte too much is, de swell is nog te vers en te veel. Wellicht aan de randen van een van de eilanden. En in het meest gunstige geval liggen Texel en Vlieland ook boven het polaire front in het windstille gebied met zonsopkomst. Pas vrijdag-avond meer duidelijkheid, want de ochtendkansen zijn. Voor België en het zuidwesten is de noordswell gewoon prima te pakken met de harde wind uit zuidwest er overheen. Die storen elkaar niet echt, want hebben een hele andere periode en richting. Hoe meer protectie tegen de zuidwest je kan vinden, hoe beter. En ook loopt het gewoon met laagwater, omdat de swell nog zo dik en vers is. Wellicht is einde van de dag een tweede sessie waard, omdat de zuidwestenwind dan iets afneemt. Swellhoogte is dan ook wat minder, toch nog ruim 1m noordswell in het zuiden en 1,5m langs de noordwest kust.

Zondag 19 februari
Ook zondag staat er 1m noordswell op het programma. De wind zou wel eens heel gunstig even zuidoost kunnen worden als zich in de koude lucht zich een kleinschalige verstoring (komma, of laagje) weet te ontwikkelen. Dat wordt een last-minute call, maar wel de moeite voor wie op stand-by blijft staan en op het laatste moment besluit om te gaan. Het getij daarbij kan in het zuiden wel flink helpen en is vooral begin van de middag goed. In Zuid en Noord-Holland gewoon met laagwater al gaan, want waarschijnlijk is het dan het meest clean. Volg de updates hieronder in de surf-reports voor de laatste details.

Maandag 20 februari en verder
Maandag is de zuidwester weer compleet terug en komen er alleen nog golven uit die richting. Ze zijn een stuk minder hoog, dus op zich is het nog wel een goede surfdag. Dinsdag dan waarschijnlijk iets beter, omdat de wind er iets uit gaat. Ver noordelijke op de Noordzee gaat de windrichting tijdens deze afname naar noordwest en blijft dat een aantal dagen. Dat wordt dus iedere dag raak volgende week! Mogelijk dat donderdag er nog een moment bij zit zonder wind aan de kust, maar voor de rest is het vooral dikke windbakken surfen en hier en daar een goede peddelsesie met veel duckdives. Wel met cap op, want de temperatuur valt ook omlaag met die luchtstroom van noord naar zuid.

Wetsuitadvies Water Noordzee 7gr C

Vrijdag: Een 5/4mm hooded schoen 6mm, hand 4mm
Zaterdag: Hooded 5mm wetsuit, schoen 6mm en hand 5mm surf ears!
Zondag5/4mm hooded met 6mm schoen en 4mm hand

28 reacties