Nuttige surfweer info:

Surfweer vrijdag 16 februari 2018

177 reacties

 1. Ok, het is geen vetpot maar er loopt in ieder geval iets. En het tij met afnemende wind kan straks nog een enorm gunstig effect geven:

 2. Noortuk ging af! Van 13.00 uur tot 16.30 erin gelegen met dikke meter setjes. Kwam ook steeds meer lijn in.

 3. Noordwijk was hartstikke leuk, zeker niet flat! Helaas moest ik er al snel uit(verplichtingen) maar heerlijk ff zo in het zonnetje.
  En @Noordwijk, maar goed dat we gegaan zijn, jammer voor degene die dachten dat t niks was en dit gemist hebben ;p

 4. alleen op Domburg – om 11:45 nog wat teveel cross wind golven. Na 12:25 was de wind veel minder alsook de cross golven en best aardig surfbaar. Na 13:15 stond het strand onderwater waardoor de golven dan minder steil worden en dus langer wachten op ene doenbare maar bijna clean golf. Om 14:00 hield ik het voor bekeken want golven waren minder.

 5. Ik had het niet zo goed verwacht. Was meer onder de indruk van de lange termijn kaarten waarbij het volgende week zelfs overdag -7 blijft vriezen!

  Wel veel wind uit ONO, dus zeker mooie golven te verwachten. Alleen voor de die-hards met de allerbeste wetsuits.

 6. Yep, iets te voorzichtige inschatting van mij. Dat geef ik toe. Wind was toch lang genoeg WNW geweest in de nacht van donderdag op vrijdag. Sinds de update van Rijkswaterstaat is het niet meer zo makkelijk om de wind en golfgegevens op de Noordzee in de gaten te houden. Daar moet ik dus even nog een oplossing voor vinden. De spectra geven namelijk geen richting en die is voor A12 en J06 wel heel belangrijk.

  Nu is het iig flat, het hele weekend. De restswell was niet voldoende voor golven vanochtend. Voor volgende week lijkt het GFS scenario uit te gaan komen. Toch wel verrassend dat GFS de verandering naar een oost-stroming er 5 dagen eerder in had zitten dan het ECMWF. En ook voor de termijn van +120 uur lijkt het GFS nu beter te scoren, want het EC had een toenemende ONO verwacht begin deze week.

  Het scenario dat het nu gaat worden is gunstiger. Op de Noordzee pal noord en bij ons lichte offshore wind. Dat hebben we eerder gezien een paar weekenden geleden!

 7. Parnassia achterste bank was bij laag eigenlijk te klein voor de 5’9. Maar ja, die paste in de auto.
  #opnieuwgeenzeehond

 8. Rijkswaterstaat: is er ingeslaagd om van een top informatie website naar een middelmatige info website te maken. De wind wordt enkel nog met één getal aangegeven waarbij het niet duidelojk is of dit de gemiddelde wind is (waarschijnlijk) of de rukwinden.
  Is deze beknotting omdat de gaskraan in Friesland dichtgedraaid wordt en er minder subsidies zijn ? Of wil RWS de gegevens betalend maken ?
  In ieder geval zeer bedroevend voor surfers, windsurfers, kitesurfers, strandzeilers, kustzeilers, … en eigenlijk minder veilig.

 9. Weerplaza heeft een beetje alternatief met wind en windstoten. Misschien even een mailtje met klacht naar rws sturen……

 10. Sinds dinsdag zit ik met de vraag in mijn hoofd hoe Zuidswell werkt. En hoe het komt dat er dan toch nog golven binnen komen. Wie weet er meer vanaf?

 11. Haha ik had precies hetzelfde. En als iemand meer info heeft over windrichting en swell richting ben ik ook bneieuwd. Kon t niet precies vinden. Ontstaat er bvb enige swell in de tegenovergestelde richting van de windrichting? Als een steentje in t water zegmaar.. of is dit 100% 1 kant op?

 12. Disndag 20 feb: die harde noordwind gaat aan de westkant van UK blazen en NNO wind overheen heel de noordzee. Zo mooi wordt het dan niet.

 13. Vroegah inderdaad een beetje op gevoel naar zee. Toen reed ik mijn golfjes ook nog een onzinkbare BIC. Kwaliteit van golven was minder belangrijk, als er maar rimpels waren dan was het goed genoeg. Tegenwoordig met vrouw en kinderen en een drukke baan is tijd schaars (prijs je gelukkig scholieren en studenten) en is het enorm fijn dat er iemand is die voor je uit zoekt wanneer het echt de moeite waard is, zodat je daar eventueel een beetje de rest van je leven omheen kan plannen.
  Gelukkig heeft mijn vrouw in de afgelopen tien jaar ook geleerd dat ik er niet gezelliger van word, als ik mee ‘moet’ naar een tuincentrum als er schouderhoge offshore bakken binnenrollen =0)

 14. Van de laatste vier elfstedentochten waren er drie in februari. Dus kan nog:)
  Opzich valt historisch dus wel mee

 15. Hii, ik heb een offtopic vraag. Ik ben aan het kijken voor een surf/strand trip in sep met m’n vriendin. Zaak is dat het naast surfen ook goed vertoeven is in een gezellig dorpje en op het strand. Plekken als Zarautz bijvoorbeeld.. Nu kom ik qua weer uit om de canarische eilanden en dan bvb Famara op Lanzarote. Nu lijkt dat me alleen niet heel gezellig met een goed strand.. Zijn en andere plekken die beter passen bij de dingen waar ik naar zoek? Kan dus ook in Noord Spanje zijn of Zuid Frankrijk. Geen portugal,, daar zijn we al geweest 🙂

 16. Noord Spanje is zeker aanrader. Eigenlijk hele kust van baskenland tot en met galicie. Mooie natuur en vriendelijke mensen. San Vicente de la barquera is misschien wel wat voor jullie.

 17. MV was mooi ca heup toen ik aankwam om 7.45. Daarna kakte het in. Paar ritjes die geen naam mogen hebben.

  Wel weer lekker om in het water te liggen.

 18. Een vraagje voor degene die het weet, op sommige kaarten van RWS kan je de golffrequentie en de golfrichting zien.
  Deze richting wordt dan uitgedrukt in graden.
  Als de richting 0 graden is gaan de golven dan naar het noorden en 180 graden zuid?.

 19. Wijk was vanmorgen heerlijk. Zonsopkomst, volle meter op de sets dus lekker longboarden met maar drie man te water. Top begin van de dag! Als je kan duik er nog snel even in

 20. Ik ga een paar daagjes naar Normandië in de buurt van Etretat, heeft iemand nog een idee van spots in de buurt die de moeite waard zijn? Hopelijk kan iedereen een beetje scoren en anders op het ijs 😉

 21. Off-topic vraagje:
  Klopt het dat er een vanuit deze site een “schaats-app groep” is?
  En hoe kom je daarbij?

 22. als ik google heb je een aantal mogelijkheden…

  Etretat zelf, maar keienstrand

  Zandbaaitje in de buurt (althans dat lijkt het, maar kunnen ook keien zijn):
  – Strand bij Le Tilleul
  – Pointe du fourguet
  – Saint Jouin Bruneval
  – Le Havre net voor de haveningang

  Verder Fecamp, maar net als Etretat ook losse keien, dat moet je willen denk ik..

  Of er genoeg swell binnen zal komen weet ik niet en hoe het er loopt of kan lopen ook geen ervaring mee, weet wel dat Fecamp en Dieppe goed kunnen zijn voor windsurf in de golven…

  zie MSW voor forecast: https://magicseaweed.com/Etretat-Surf-Report/80/
  (komende dagen/week lijkt het zeer weinig)

  succes Ridge

 23. @Ridge, super heel erg bedankt voor alle info. Hopelijk zit er wat surfbaars tussen in Yport. Of het het waard zal zijn is de vraag maar als enige kans ga ik het er toch op wagen. Thanks anyways 🙂

 24. @spots
  Je moet het idd wel treffen daar in Eretrat….leuke overnachtingsplek op korte afstand is ‘chambres d’hostes d’esneval’ in Cricetot-l’esneval. Een oud kasteel met enorme kamers, leuke uitvalsbasis.

 25. @spots;
  Yport met hoog: prachtige linkse reefbreak, heeft idd wel veel swell nodig, maar komt daar dan wel beter en hoger binnen dan de drukkere reefbreak in Etretat die alleen met laag-midtij werkt.

 26. plat volgende week. zondag laatste swell en etretat heeft serieus wat swell nodig.
  oneeen een keienstrand…pfff… beter een zwembad zoeken zeker

 27. Wind is dit weekend ook net te aflandig voor het genereren van golven. Vanaf maandag lukt het wel.

 28. Rws is iets positiever, zit nog rond de 5 graden (nog fris), maar wel “grappig” dat 2 metingen zo uiteen lopen…

  2 verschillende methodes met een iets ander beeld

 29. Morgen iets van golven in BE Tobias? Windy app zegt van wel. Mocht je vanavond het willen meenemen in de sms 😉 thanks!

 30. Iemand een idee van de schaatskansen? Oppervlakte water is nog een beetje warm, Maar toch wel een paar dagen vrieskou!

 31. Ik denk pas woensdag. Knmi rekent met een 5cm die er nu al ligt, maar dat is alleen het geval op beschutte bosmeertjes en ondergelopen weilanden etc. Voor de plassen zoals Loosdrecht en Ankeveen moet het deze nacht met nul beginnen. Het beste donderdag vrijnemen. Of vrijdag als de neerslag niet te snel komt. Dan namelijk wat minder wind. Donderdag wordt echt afzien tegen de wind in…

 32. Ik momenteel met -24 in de sneeuw. Ook geen pretje.

  Ps. Daarom ook even geen nieuwe update van het surfweer. Maar de echte die-hards gaan nu toch wel!

 33. Voor iedereen die gek wordt van de platheid van de zee; We hebben nog wat plekken over in Ouddorp en Camperduin!! Kan je je daar lekker warm op voorbereiden.

  Lijkt het je leuk om jou kennis en ervaring te delen met een hele bijzondere groep kinderen? Geef je dan nu op voor 1 of meerdere dagen!
  Meer info op http://www.surfproject.nl

 34. Dat dijt n beetje circulair uit. Vandaar dat het ook vooral/alleen in het zuiden is. Verder weinig wind en voldoende kracht voor lboard. En zon! Whois goin’?

 35. Wie durft er iets zinnigs te zeggen over de voorspellingen van Anchor Point eind volgende week (6,7,8 en 9 maart)? MSW geeft 5 sterren voor woensdag en donderdag ondanks een kleine onshore wind. Ik twijfel erg of het de centen waard wordt…
  Iemand opbeurende woorden?

 36. @Normandië Ziet goed uit! Zo zag het er bij P6 op MV2 uit om 12u. Alleen ik en nog ’n andere zeehond dobberden er.. af en toe een golfje 🙂

 37. Het lukt mij niet om in die ‘schaatsgroep’ te komen? Als ik die code scan dan opent hij mijn normale whatsapp gesprekken op mijn laptop?

 38. De groep zit op zn max, 256 deelnemers.
  App mij even naar het surf sms nummer. Dan stuur ik je een link als iemand de groep verlaat.

 39. Wijk 12:00-13:00uur – golven waren prima te longboarden… maar eerlijk gezegd denk ik dat ik de volgende keer oversla met zulke koude omstandigheden. Desalniettemin stoked en weer een ervaring rijker 😉

 40. Als er op wijk longboard golfjes staan met deze windriching, kun je Wijk dan mee nemen in de alerts komende dagen? Lijkt er op dat de wind wel even blijft waaien vanuit het oosten…

 41. Dat is dan niet zo moeilijk wat de timing betreft, want met deze golfrichting heb je opkomend nodig om de golven naar het strand te duwen in NH. Maar nogmaals: brrrrr!!

 42. Nummer van de sms kun je hier vinden https://surfweer.nl/sms/

  Wind is de komende dagen te aflandig voor golven in Noord-Holland. België pikt het wel op met hoogwater. En mogelijk ook zuidelijk gedeelte Zuid Holland en Zeeland.

 43. Levert dit spectrum of resten hiervan ergens golven op bij ons of wordt alles richting Engeland geblazen?

 44. Ik zie nu op de webcams mooie golven binnenkomen. Hopelijk morgenavond nog wat over. Informatief smsje Tobias? Thanks!

 45. BE loopt al 2 dagen heerlijk morgen ook nog maar voor zaterdag heb ik mijn twijfels ! Dus geen weekend crowd

 46. Een vraag aan onze Belgische vrienden – ik moet morgen in Brugge zijn voor werk. Waar raden jullie mij aan om naartoe te gaan als ik daarna ergens wil surfen? Thanks!

 47. In Oostende wordt er veel gesurft langs beide kanten van de haveningang. Langs de oostkant is ’t wel meestal druk (zoals Scheveningen). Langs de westkant zijn er bij NO en O-wind ook goede golven, die kant ligt dan uit de wind. In Blankenberge voor de surfclub zijn er ook goede surfgolven.

 48. Hoi lieve surfvriendjes!
  Ik heb zin om weer eens te gaan surfen. Maar ik heb alleen een 3/2..ik heb op bali leren surfen..ben daar best goed geworden in 2 weken..een 3/2 is toch wel voldoende voor 2 uurtjes in het water?

 49. Ik weet niet of je zit te trollen, maar ik zal toch eerlijk antwoorden. Een 3/2 is uitstekend voor twee uurtjes in het water, in de zomer… Ik weet alleen niet wat een wetsuit te maken heeft met het feit dat je in twee weken tijd heel goed bent geworden :)?

 50. als je goed bent geworden in 2 weken zal het zeker lukken met je 3/2 hoor! laat es weten hoe het ging, go for it

 51. Hoe zuidelijker hoe beter. Sorry voor het niet updaten van het bericht deze week. Maar de echte die-hards die met -6 gaan weten toch wel waar te gaan denk ik!

 52. @ België – Bedankt! Was heel mooi in Blankenberge! De hele week de boeien en NL-se webcams in de gaten gehouden, maar België was the place to be

 53. In lacanau lekker eindelijk weer in de sneeuw gesurft vd week. Na een lange winter zonder heel veel goede surf hier.

 54. @Lacanau weet jij niet een beetje leuk huisje te huur daar? ik ken de omgeving goed ben er vaker geweest , Tips?

 55. Woon je er permanent? Zo ja, wij komen er vaak in het voor en najaar. Nog een leuke accomodatie voor ons?

  Cheers

 56. Vrijdag zeehondje gezien in Oostende!! Ik weet dat jullie dit zeer interessant vinden, dus ik voel me moreel verplicht dit hier te posten.

 57. Off-topic, hoeveel mm hood is aan te raden. Ik zit te twijfelen tussen 2.5 en 3 mm. Thanks 🙂

 58. Nu het weer warmer wordt is 2mm zat.

  Zal helaas niet nodig zijn komende tijd, want helemaal flat : – (

  Er liggen te veel lagedrukgebieden in de buurt, waardoor het op de Noordzee windstil is. Dat kan dus ook… in de kern van een laag is het immers windstil.

 59. Toob, afgelopen vrijdag was het echt “Barrelfest” in Zuid-Holland. Hoe kan het toch dat regio katwijk en scheveningen zo goed als flat waren. Aantal kilometers lager ging het af als nooit tevoren, wat je goed kon zien op de platen van surfed.

  To bad we’ve missed this session.

 60. ps. dit was wel echt de alert van het jaar geweest…….

  Dat er nog meer mooie offshore sessies mogen komen.

 61. Afgelopen zaterdag eind vd middag nog wat schattige golfjes kunnen pakken bij Domburg. De zee was minder koud dan ik had verwacht, en fantastisch om er weer na een tijd in te liggen.

 62. waarom krijg ik geen meldingen meer er was WEER ergens surf maar weer niets ontvangen kan ik het beter zelf bekijken in het vervolg want ik betaal speciaal om juist mezelf tijd en moeite te besparen – positief moet ik zeggen dat je meldingen me al heel toffe surf hebben bezorgd moest ik een beetje boos overkomen dit komt door al lang niet gesurft te hebben :p

 63. Het was vrijdag echt niet flat in Scheveningen. Het ging echt af. Met opkomend tot hoog;)

 64. volgens mij omdat de swell uitdijt zoals het het netwerk-symbooltje zegmaar: ))))) . en dat dan vanaf de strook waar de swell gegenereerd is, dus gezien de windrichting moest je die dag zuidelijker zijn omdat de deining daar terecht kwam..

 65. Bovenstaande offerden gewoon een kookie 🏄🏼 bij lange flatnessdess , rare jongens die Hawaaiijaanse Sjamanen, ehh, volunteers 🔪, anybody ?

 66. Donderdag en vrijdag nog in de gaten houden? ZW’er en mini swelletje?

 67. volgende week word het vast wel heel goed omdat ik dan niet meer kan en nu wel ok

 68. Aangezien er geen surf is en ik wel wil boarden… wie weet er vette longboardroutes? Woon zelf in Groningen dus ken die rondjes inmiddels al wel haha..

 69. Hoeveel graden wil je hebben? Meestal gaat het vanaf eind maart heel snel, maar ik denk dat dit weekend ook wel een spurt gaat geven met +17gr in de verwachting!

 70. Even offtopic: Dragen jullie oordopjes ook onder je kapje? Ik heb eigenlijk nooit last van koud water in de oren, maar vraag me af of ik het best toch doe

 71. Beetje koudwater in de oren geen probleem… Kappie houd het water tegen.. En het is zo koud dat je toch niet te lang in zee kan liggen.

 72. Is een kapje bij deze temperaturen voldoende om surfers ear te voorkomen? Ik draag m’n doppen er voor de veiligheid altijd nog onder (maar surf dus quasi potdoof)

 73. Wijk met opkomend was best leuk vandaag; heuphoge lijnen met wat uitschieters hier en daar. Prima te doen nu wat temperatuur betreft… vorige week was vooral die harde oostenwind ‘killing’.

 74. Hallo,

  Weet iemand van jullie waar er golven zijn dit weekend?

  Alvast bedankt.

  Otto

 75. Dit weekend bij ons geen golven. Wel in Schotland, Cornwall, Frankrijk en de Engelse zuidkust. Heel misschien komt er daarvan ook nog een golfje door tot de ingang van het kanaal.

 76. Jan-Feb zijn dus in feite niet de koudste maanden om te surfen in de Noordzee.
  Hoewel het per jaar natuurlijk wel kan verschillen.

 77. Ha beste surfers,

  Per eind maart komt er een kamer vrij in een studentenhuis(4 personen) in de scheveningen bad plaats. Perfect als je een passie hebt voor surfen en studeert in regio den haag, Delft of Rotterdam! Ben je geïnteresseerd en wil je meer info? Drop dan een bericht op kamerinscheveningen @ gmail.com. Huurprijs is 425.50 incl GWE.

 78. Earplugs; onder kappie draag ik ze niet maar kan nooit kwaad natuurlijk.

  Maar wel beste aankoop die ik heb gedaan! Boosdoener is wind gecombineerd met water; dus vooral de zuidwest sessies (in mijn geval). Voor Nederlandse surf is het dus echt een must om ze te hebben. Surf Ears 2.0 zijn top!

  Go get them!

 79. Ziet er lekker uit! Waar zit je? Ik wil altijd nog eens naar Frankrijk rijden voor een weekendje maar nog niet aan toegekomen. Zit nu te kijken naar omg. Wimereux..

 80. Is dit iets om eventueel naar uit te kijken voor volgend weekend? Ik kijk dit al een paar dagen aan en lijkt er steeds beter uit te zien. Nog wel ver weg, maar je.. ik begin een beetje wanhopig te worden…..

 81. Volgens ecmwf wind uit zuidoost volgend weekeinde, dus waarschijnlijk gaat die roze vlek de verkeerde kant op. Dinsdag hopelijk kansje op wat onshore windchop

 82. jongens, jongens, wat een flatness….

  Iemand een tip tav surfvervoer? Welk tweedehands automodel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is (met een paar kleine/provisorische aanpassingen) relatief makkelijk om te bouwen tot een slaapcabine?

 83. Markie, daar wil je volgende week écht niet zijn, en al zeker niet op m’n sup. Check die wind…

 84. Ik ga in April een paar daagjes naar Sardinië, kent iemand toevallig wat spots? Grazie 🙂

 85. Als mensen nog plek hebben? Stel ik mij beschikbaar om aan te sluiten bij een tripPie. Kosten delen etc

 86. Zijn er meer spots in die regio die aan te raden zijn? Zoek nog iets voor een tripje in de meivakantie!

 87. @ Zandvoort Rav4 3deurs is een goeie man, duur in aanschaf maar gaat nijna nooit kapot, en de stoelen kan je een bed van maken, ideaal ook voor mij 1,95 m. Versie 2002

 88. Echt weer telegraaf nieuws. Kans is nul dat dit de eerstvolgende 100 jaar gaat gebeuren.

  Zomer is trouwens ook weer begonnen op wijk nu!

 89. Ik zit te denken aan de paasdagen…29-3 snachts rijden en 2-4 snachts weer terug…

 90. @Mac: en een mooie lefthander met offshore bij ZW. Deze spots gaan we dan Airport Right en Airport Left noemen 😜

 91. Ik rij al jaren een demio. 7+ft aan het dak en de banken zijn allemaal neer te klappen, ze sluiten aan elkaar en vormen zo een 2p bed. Ik kan er met m’n 2 meter goed inliggen. Voor een overnachting is het prima, langer dan dat niet.

  Looks zijn niet zo, betrouwbaarheid wel.

 92. Ah met pasen kan ik niet. Familie weekend. Ik heb inmiddels een trip naar zuid Portugal geplant van 6 tot 10 april. Maar contact houden voor de toekomst wellicht.

 93. Iets te snel op “enter” gedrukt…
  Morgen miss nog wat cleane golfjes uit het noorden?*
  Als er nog genoeg doorkomt met die opstekende zuiderwind tenminste.

 94. Kom maar op!
  55 knopen ONO boven de wadden
  Als dat geen golven (en gevoelskou) oplevert…

 95. Check ook die krul tussen Groenland en Noorwegen. Tweede swell is in de maan die op ma/di zou moeten aankomen. Wordt een surfrijk weekje vanaf dit a.s. weekend!

 96. Iemand gopro verloren op scheefN !?
  Roep ff model en accessoires en hij
  Is weer van jou

 97. Ha Tobias, vorig jaar maakte je reclame via surfweer voor surfcoachingsweken. Ik vroeg me af organiseer je die dit jaar weer? Kon er vorig jaar door omstandigheden niet bij zijn.:(

  Groetjes Mark

 98. gisteren met de dikkesup lol gehad van 11.00tot 13.00 op wijk daarna was het wel gebeurt er zat genoeg kracht in de groundswel voor leuke ritjes

 99. Bijna een maand geen update.
  Gaat slecht met de Nederlandse golfjes, maar er komt na een maand stilte een update voor het weekend?

 100. He
  Ik vroeg het me ook al af hoe het zit met de update.
  Ondertussen heb ik nog wel een vraagje over kleding onderhoud.
  Hoe drogen jullie je schoentjes en handschoenen?
  Vaak zijn ze bij mij de volgende sessie nog nat. Het zijn 5MM schoentjes en 3mm handschoentjes.
  Ik leg ze meestal op de verwarming te drogen maar misschien zijn er mensen met tips of betere opties. Dan hoor ik het graag.
  Let the surf begin.

 101. het was vandaag ook nog best goed te proberen maar ik zal morgen ook even moeten kijken of het goed word.