Nuttige surfweer info:

Surfweer voor Vrijdag 15 september 2017

207 reacties

 1. @wijk aan zee: voor beginners is het het hele weekend de moeite waard. Niet alleen bij wijk. Zelf zou ik de spot kiezen de het ddichtstbijzijnde is. Wel kan drukte bij wijk een ppunt zijn

 2. Welk dier heeft een dubbel hoofd ?
  Andy kijk zeehond half metertje achter je
  Zag hem zelf niet , hij heeft een dubbel hoofd Dacht grapje
  bonk en werd naar achteren getrokken , in lease ha ha surf was top

 3. Dolfijnen gespot voor de kust van Scheveningen
  Vanochtend zijn er dolfijnen gespot voor de kust van Scheveningen. Het zou gaan om twee grote, donkere rugvinnen die ongeveer 200 meter voor de haven zwommen. Dit meldt SOS Dolfijn, het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee.

  Vast met een BIC aan een touwtje aan de staarten 🙂

 4. vorig jaar was het ook al zo goed rond 17 september, even teruggezocht op surfweer en leuk dat je terug kan kijken op de (goede) dagen en het weer voor de geest halen

 5. Ligt er aan wat voor shortboard, hoe zwaar je zelf bent en wat je niveau is.

  Mijn grootste board is 6’0 dus eigenlijk kan ik antwoorden 2 x ja, haha!

 6. Wijk 08:00 – 10:30 Lastig op de sup en ws te vroeg begonnen. Nog erg klotserig en weinig lijn. Later wel wat beter op de voorste banken, maar alleen pieken all over. Veel korte ritjes gezien.
  Ik ga er ook van uit dat dit nog niet de pure Noordswell was (toch?) en gewoon een opwarmertje voor morgen en zondag. 🙂
  Paar plaatjes uit de Gopro

 7. Tip Texel, paal 17. De tribune staat al klaar.
  Ivm met de wereldbeker kitesurfen, alleen er is geen wind 🙁 of juist 🙂
  Spot werkt met alle getijden!

 8. Tobias, helaas kan ik morgen pas vanaf 12 00 surfen. Is zandvoort dan nog een optie? Of word het smiddags stuk minder?

 9. Het ziet er nog niet echt uit in wijk. Zal opkomend tij daar nog wat verandering in kunnen brengen?

 10. Mooie hoogte op mv2, maar ontzettende klotsbak door stroming en matige onshore wind.
  Kon slechts paar korte ritjes maken. Bijna weer handschoenen en cap nodig want t was maar 10 graden.
  Hopelijk binnenkort een beter moment meepakken.

 11. Net het water uit bij zandvoort. Dikke bakken achterop maar wel rommelig en choppy. Hoogte zit er zeker in.

 12. petten leek vanmorgen bij het eerste licht niks te gaan worden…. toch nog goed gekomen!! nu wachten op HW sessie voor wat shorebreak fun 🙂

 13. Je kunt wel zeggen ‘Ja, het is weer helemaal flat overal’ ( met een foto van een aardige golf eronder), maar feit is gewoon dat het echt niets bijzonders is. Gewoon een dag zoals er zoveel zijn. Niets mis mee (het blijft Nederland), maar we hebben dit jaar al heel veel betere dagen gehad.

 14. Noordwijk vanochtend was crap. ZW chop zat er doorheen..
  Blij dat ik gisterochtend ben geweest 😀

 15. Toch nog even genoten van de live beelden van het NK! Helaas zelf onderweg naar werk in het hoge noorden. Hopelijk komen er nog wat leuke golven komende week! Hungry!

 16. ik vond wijko tussen 9.30 en 11.30 ook zeker de moeite waard! wel straffe peddel naar buiten maar wat een bommen achter in! kwa alertwaardigheid heb ik wel mn twijfels, kortom lekker stoked voordat de grote meute kwam….

 17. Toch nog veel onshore wind op wijk,
  Wel hoogte maar vond ze als beginner lastig te pakken. Lag steeds verkeerd.

 18. Wijko tussen 9.30 en 11.30 zeker de moeite waard, wel weer straffe peddle naar buiten maar man, wat een bommen achterin! kwa alertwaardigheid heb ik mn twijfels, maar goed, stoked de dag begonnen voordat de grote meute kwam! tot later!

 19. Wijk om half 8 was niets, later met opkomend rond 11 uur beter te doen. Maar wat verder van de pier (en de drukte) liep het niet echt super. Paar leuke ritjes gehad, maar niet zo mooi als vorige maand.

 20. Wordt het morgen vroeg wat?
  Windguru en magic Seaweed geven kleine golven aan.
  Vanmorgen op Zandvoort was een goed begin van het weekend.

 21. HvH was zeker aan! Rond hoogwater liep er een prachtige shorebreak. Shortboarders paradise 🙂

 22. Ik weet het niet maar HvH was aan !!! Dikke steile holle wanden met een dikke lip !!! Het laatste uur in de shorebreak een paar lange ritten gescoord !! Take off alleen al was vet!!!

 23. Domburg clean waves doch veel peddle nodig om op de golf te geraken. Goed voor Sup. Iets minder bij hoogtij.

 24. beoordelen van condities blijft een subjectieve zaak, hangt af van niveau, verwachtingen, of het “jouw soort golven” zijn en simpelweg of je lekker gesurfd heb. Maar elke sessie in het water is vrije tijd die je niet besteed aan dingen die ‘moeten” dus wat mij betreft is elke sessie aan!!! Veel plezier vandaag en morgen,ik ga vanavond voor de 2e sessie.

 25. Kwam aardig wat later op gang dan je aangegeven had @tobias. Vandaag duidelijk beter met hoogwater. Liep juist erg lekker! Als je last van chop had lag je gewoon op de verkeerde plek op t verkeerde tijdstip..
  Heerlijk kunnen kortboarden. Maar je window was wel anderhalf uur te vroeg aangegeven:p

 26. Hoi!Ik moet morgen vanuit Huizen bij Hilversum komen.
  Wat is de beste tijd om te gaan?
  Ik heb ben geen beginner meer maar ervaren ben ik nou ook weer niet. Heb wel een longboard:-)
  Dus in de morgen vroeg of is het beter in de middag?
  Thanks alvast!

 27. De hele dag?
  Oké dan probeer ik de kust.
  Maar wanneer blijft dan nog steeds de vraag:-)
  Alvast bedankt en dan in het bijzonder onze taalkundige.

 28. Hoi,
  wordt het morgen nu nog leuk om te surfen?
  Deze site zegt van wel, andere weer minder..
  Ik moet een goeie 2,5 uur rijden. Zou het liefst niet voor niets gedaan hebben 😉

 29. Laat iemand lekker in z’n waarde en geef antwoord op z’n vraag of reageer gewoon lekker niet. Er is niet voor niets op dit forum een optie om vragen te stellen/te reageren, dus als iemand twijfelt is diegene volgens mij helemaal vrij om dat te doen. Om hem dan maar tussen de regels door voor domoor uit te maken is nogal triest.

  @Jannes als we de voorspellingen mogen geloven is het voor Nederlandse begrippen de moeite waard. En een dagje strand is sowieso nooit verkeerd! Veel plezier 😉

 30. Surf eigenlijk nooit in NL (nog nooit gedaan) maar vind dit toch wel erg leuk als ik het zo zie! MSW en surf forecast zeggen beiden knudde morgen maar begrijp dat het op wijk prima moet zijn?

 31. Ik dacht dat hier surf reports gedeeld kunnen worden ipv vragen te stellen maar goed, scheef was knallen gisterochtend en wijk vandaag ook, werd ietsje minder vanaf 15:30. Heerlijke swell!

 32. Wat zit iedereen toch te zeuren altijd! Voorspelling niet goed, te druk, te rustig, geen vragen stellen en ga zo maar door! Feitelijk is mijn comment ook een zeurcomment, maar wat ik maar wil zeggen: ik surf nog niet zo lang, maar heb wel geleerd dat een beetje zelfspot erbij hoort. Maak je vooral niet te druk! One love!!!

 33. @Camiel
  Dan mis je best wat af en toe. Dinsdagavond en vrijdagmorgen waren dagen die niet voor Franse omstandigheden onderdeden qua lijn, kracht en hoogte.

  Wat betreft de voorspelling van vandaag. Ik heb geen tijd vandaag, maar ik weet ook niet of ik mijn agenda er voor zou leegmaken gezien de beelden op de webcam. Maar het kan snel veranderen in Nederland. Het ene uur is het choppy crap en het volgende uur heb je cleane krachtige lijnen. En daarom is het zo fijn oom op 200 meter van zee te wonen

 34. Ik denk dat de meeste mensen (incl. mezelf) té hoge verwachtingen hadden, na de behoorlijk epic dagen die we al gehad hebben dit jaar, en het bizarre weer van v/d week… Persoonlijk miste ik vooral lijn. Ondanks dat toch heerlijk vermaakt en vooral ook anderen heel veel lol zien hebben.

  https://www.youtube.com/watch?v=gkK3s0aJpJo&t=1s

 35. He Dirbee! Vol spanning zat ik je film te kijken omdat ik hoopte mijzelf terug te zien. We hadden in het water gesproken over hoe dicht ik langs je was gesurft. Helaas heb ik de ‘final cut’ niet gehaald. ;-). Maar mocht je nog materiaal hebben van gisteren dan hoor ik het graag!

 36. @Dirbee’71 Leuke filmpje en ook nice om TheRZA weer eens te horen. Ghostdog (film) gezien neem ik aan?

 37. Heheh lachen, ik sta er ook op. Maar was toch iets te dichtbij je aan het surfen! Paste er niet helemaal op!

 38. Wat een topweekend was dit !! Zaterdag Bloemendaal shorebreak fakking hard en vandaag wijk helemaal lekkere lange lijnen gesurfd ….:)

 39. Vandaag was perfect voor beginner met longboard op WAZ 🙂
  tussen 11 en 14 heerlijke lijnen.
  was wel druk maar omdat het overal mooi brak niet hinderlijk.

 40. Man wat een feest vandaag. Even een kleine shout out naar Tobias! Heerlijk gesurft bij de secret spot van waikiki.

 41. Maasvlakte ging soms met SUP: tussen 8:35 en 9:10 in de beach break richting P5 – daarna noppes op de zandbank – na 10u soms in de beach break richting p5 – beste nog omstreeks 11:20 tot 11:50 in de beach break

 42. Zeebrugge? Kan je niet beter naar blankenberge gaan? Heb nog nooit lekkere golven zien lopen daar, allezins niet in vergelijking met de spots in blankenberge.

 43. Scheveningen was vandaag fantastisch. Vooral tot 12.00 met een off shore windje. Clean en krachtige golven! Top @Tobias. Dank voor jouw voorspellingen & deze inspirende website!

 44. Vandaag minste dag van de 3 voor mij, maar nog best leuk…de STOKE zat hem meer in gister en eergister, vandaag had ik er meer van verwacht

 45. @Remko: sorry man, je had zeker de final cut gehaald, maar soms kom je vol verwachting thuis, check je de beelden en zijn sommige beelden die je dacht te hebben er gewoon niet!!!

  ..of @Tobias: stonden ze er minder goed op dan verwacht…

  @Bart: thanks, ken ‘em zeker. Heerlijke film en een heerlijke stukje muziek!!

  Vandaag was weer top hè jezus wat een afsluiter en voor mij persoonlijk de lekkerste dag van de drie (op een rij, wat een luxe in NL) 10:00 bij de molens erin gegaan en laatste uurtje nog bij de pier ge-stoked!! Druk maar wel beregezellig!! Wat een feest!!

 46. Nogal tegenstrijdige voorspellingen voor morgen (maandag). Komt de wind en de golven op tijd voor hoogwater begin de middag in belgië? Of beter wachten tot dinsdag?

 47. @dirbee’71… sorry voor het drammen hoor, maar het gebeurt nou eenmaal niet vaak (nog nooit!) dat je al surfend op de gevoelige plaat wordt gezet. Is er een mogelijkheid om daarvan iets te zien?

 48. Dirk, jouw water shots en reports hier zijn altijd een feest om te lezen en te zien!
  Met of zonder mijn face 😜

 49. Hey,
  Ik hoor al jaren verhalen over de richt in vlissingen. Zou deze graag eens surfen weet er iemand bij welke condities deze spot werkt ?

 50. Alleen bij bijzondere omstandigheden loopt het aardig, als het te heftig is bij de noorwestgerichte spots. Je ziet het eigenlijk al aan de ligging.

 51. Wat een sessie zondag! Zon, surf en cleane bakken. Iemand die toevallig weet wie daar met zijn tripod foto’s stond te schieten?

 52. Na de heerlijke golven van gisterochtend (SMS was weer spot on!) heb ik een vraag over een board voor mijn vriendin voor kleinere / slappere golven.

  Mijn vriendin (1.68, 55 kg) kan op hogere golven in NL en buitenland goed uit de voeten op haar 6’3 shortboard, maar wil ook een plankje voor als de golven klein / slap / rommelig zijn. En ze wil niet longboarden. Wie heeft er ervaring met een kleiner boardje als de condities in de Noordzee suboptimaal zijn? Alle tips en info van harte welkom! Dank!

 53. Beetje off topic maar bezig met tripje naar Portugal. Iemand nog aanraders voor overnachtingen in de buurt van Sagres?

 54. Ik zit al een tijd met hetzelfde dilemma en ik heb m’n oog laten vallen op de Firewire greedy beaver. Wordt gezien als hét board voor de slappe dagen. Misschien is dat wat voor haar? Ik ben zo goed als om en ga hem waarschijnlijk binnenkort aanschaffen 🙂

 55. @Peter
  ik surf sinds kort op de Torq Pod Mod (5’6) en dat ding gaat als een raket op vlakkere slappe golven. Ook te verkrijgen in 5’10 en 6’2. Voor als je wat meer volume zoekt.

  Ik hoor overigens ook goede dingen over de TEC serie van Torq. De Summer 5 zou een optie kunnen zijn.

  Appletree heeft trouwens ook erg mooie boards die specifiek gemaakt worden voor noordzee-condities. Zijn wel iets duurder dan de torq boards, maar je steunt dan wel weer een hollandse shaper. Is ook wat waard.

 56. Hee Hazzie hoe dik ben jij? Dat je zo goed weg komt op de 5’6 bedoel ik 😁. Twijfel nog over het vele volume (ik weeg 70kg).

 57. @Peter.

  wel eens naar deze gekeken: lib tech / lost round nose fish redux.

  ik vind het een ideaal boardje om rollers mee te pakken. maar surft ook heerlijk in wat steilere golven. door de vele opties die je hebt om je vinnen te plaatsen kan je je board ook aardig finetunen. en dit ding kan een stootje hebben waardoor je de komende jaren geen nieuwe hoeft aan te schaffen. en hij is ook nog eens in de aanbieding in de surfshop van surfweer…. 566 euro is echt niet duur voor z’on board.

 58. Idd die catchboardjes perfect voor slappe dagen..eigenlijk ook voor hogere dagen. Maar zonde om je dure boards te slopen op rommeldagjes met allemaal lesjes/klasjes om je heen.
  Ook veiliger trouwens.
  Bij deze mijn duit in het zakje voor de softtop..

 59. Dank voor alle reacties en tips, genoeg aanknopingspunten om verder te zoeken. Ik laat weten als er een besluit genomen is!

 60. @010surfert; sagres zelf is prima om een huisje te huren. als je ook westkust wilt surfen dan ligt raposeira wel gunstig. auto huren bij luz cars. ik ben er vaak geweest maar op een of andere manier zit je toch erg veel de auto om al die spots te checken maar het is een leuke surfbestemming. vorig jaar werd er stevig op getreden tegen wildkamperen. leg waardevolle spullen een beetje uit het zicht want heel soms wordt er wel eens een ruitje in getikt. enjoy!

 61. In frankrijk stikt t van de redelijk tot goede surfers die dat gewoon op een decathlon softtoppie doen hoor. Deze zomer heeeel vaak gezien. Prima spul, prima prijs.

  Zo intensief als een surfschool zul je het toch niet gebruiken. Dus zou ik lekker voor dit merk gaan.

 62. Mensen, na de afgelopen dagen heb ik even een vraagje.

  Ik zie op fora en tweedehandswebsites zo nu en dan een Groveler voorbij komen. Wat zijn daarvan de pro’s en con’s? Ik zie ze niet veel in het water in NL, maar lijken me toch vrij geschikt voor in de Noordzee.

  Wat zijn jullie ervaringen?

 63. Ik vaar nu een half jaar de Puddle Jumper 5’9, 37L van Lib Tech / Lost. Echt een top board voor de Nederlandse condities. Heb echt zo veel lol met dit board in Nederlandse condities. De brede neus zorgt voor makkeljk inpeddelen op slappe dagen en de brede tail met quad set-up en de lage rocker zorgen voor ziek veel drive en snelheid!

  Heb het board ook in Sri Lanka en Spanje gevaren op hogere dagen waar hij het over het algemeen wel goed doet, maar moet er wel bij vermelden dat het board niet echt meer presteert in overhead condities, dan is het board echt te breed in de tail om lekker grip te houden.

 64. Het is natuurlijk een kwestie van smaak (en fitheid), maar ik meen dat de gemiddelde Nederlandse surfer (70-85 kilo, een keer per week/twee weken in het water) ) niet kleiner zou moeten rijden dan 7’0. De kleinere bordjes zijn leuk voor de echt goede surfers en de paar topdagen die we hebben, maar op de meeste dagen pak je gewoon minder golven en rij je ze minder lang uit op < 7'0. Hoe langer het board hoe langer de ride. En een 7'0 is kort genoeg om te rippen als op een shortboard.

 65. Haha, ik ben 92 kilo, 191 lang en mijn langste board is een 6’1
  Heb ook wel eens een 6’5 geprobeerd, maar dat was echt niet lekker om te draaien in die korte Nederlandse face van de golfjes die we hier hebben. Eigenlijk geldt voor Nederland, hoe kleiner hoe beter maar wel hoe breder. Een van mijn shortboards is zelfs 22 breed en 2 7/8 dik. Die gaat als een raket met golven van 20cm en korte vinnen. Op van die dagen dat zelfs de longboarders thuis blijven met een te lange fin in het zand 😉

  Kortom, surfboards in Nederland, meer smaak en religie dan waarheid.

 66. eens tobias. mijn langste board is ook 6’2 en ik sprak een paar maanden terug een gast in het water (ongeveer mijn formaat) die reed op een 4’6 of zo in de shore break en kwam daar goed op weg. Was geen heel breed board trouwens.

  ik rij daarnaast liever korter op een golf waarop ik een paar (voor mijn doen) radicale bochten kan draaien dan dat ik cruisend de golf afrij tot aan het strand. Maar dat is ook een kwestie van smaak

 67. Lengte, breedte, dikte, vorm/outline, scoop, rocker, fin setup, vinnen en materiaal

  Dat in een formule met lengte, gewicht, bouw, souplesse, kracht, skills en karakter. Stijlvoorkeuren. Omstandigheden. En budget.

  Ik snap wel dat het vragen oproept.

 68. Met sup exact zo,genoeg volume om net te blijven staan en zo kort mogelijk naar wel lekker breed. Jp wide body😉

 69. Geen idee of ik dan kan, maar lijkt me vet om met een groepje naar de Quick Pro toe te gaan en zelf een surfje te zetten! Mooie praat over boardjes, ik zat zelf juist te twijfelen tussen een puddle jumper en een torq pod mod! Goed om te horen dat beiden bevallen in de Noordzee.

 70. Fingers crossed vraag aan Tobias. Gezien de redelijke flatness hier: heb je een forecast voor Les Landes/Vendee/Bretagne voor eind volgende week? zie op ECMWF richting volgend weekend (1 okt) een hoogje ontstaan in die regio met flinke depressie noord-atlantisch de dagen ervoor. Wordt het te hoog voor de zandbanken van Les Landes? Bereikt de swell zuidwest gerichte stranden/baaitjes?

  Veel dank!

 71. Of het te hoog wordt in Les Landes ligt vooral aan jezelf, maar 2,4m bij 14 seconden is best wel bruut ja!
  Beetje beschutting kan dan geen kwaad als je op longboard bent.

 72. In foot zo te zien.

  Gisteren en vooral vandaag (!) kan wel kloppen ja, want de richting is nog steeds iets van west / noordwest. Morgen (donderdag) wordt het echter zuid en staan er alleen golven ver op zee. Heel misschien dat je in de kop van N-H (Texel) nog genoeg hebt voor een beginnerssessie. Elders gewoon echt helemaal flat.

 73. Nog even verder op de discussie van gisteren. Ik vaar in NL ook op een Puddle Jumper 5″9. Ik ben 85 kg / 190 cm en het is voor mij perfect. Zou absoluut niet groter willen met deze shape. Zelfs de kleinste golfjes zijn te pakken en in NL wordt het niet te hoog voor dit board. Eens met opmerking over hogere golven, dan moet je toch echt een “echt” shortboard pakken. Ik heb nog een paar andere planken maar in NL kun je met de PJ altijd wel uit de voeten en ik pak weinig anders meer.

 74. Om de “board-discussie” te sluiten. Je kan altijd nog, simpel als wat, je schoonmoeder gebruiken, genoeg breedte en volume om lekker weg te komen in de magic waves from NL.

 75. OK wederom dank voor alle input. Eerst maar eens de Jonagold van Apple Tree en de Puddle Jumper verder bekijken.

 76. @peter

  Ik heb gisteren mijn Jonagold opgehaald en vandaag op gesurft. Ging prima in de slappe kleine surf vandaag (WaZ 17:30 – 18:45). Ik kom van de Bic 7.9 en dacht dat de stap naar 6.3 (custom iets langer dan de standaard 6.2) best groot zou zijn, maar het is echt een wave catcher!

  Neem ff contact op met Appletree zou ik zeggen. Hele relaxte gasten en ze hebben een leenbord. Dan kun je het gewoon uitproberen.

 77. Hahaha ja prachtig om de 6″3 custom dan te pakken! Iedereen gewoon lekker doen waar ie zijn in heeft hoor, zijn al genoeg geleerden die een hele studie van boards maken.

 78. Altijd leuk die board discussie. Ik vind voor de kleine dagen de Libtech …Lost Roundnose Fish Redux erg fijn. Is idd ook in wat hogere golven in het buitenland lekker te surfen. Ik heb hem wat oversized gekocht voor de absolute bagger maar had zeker weg kunnen komen met een kleiner maatje.

  Voor de dagen dat ik het ff niet weet pak ik standaard de Hypto Krypto. Lekker allround en eigenlijk in alles wel te gebruiken.

  Verder een variatie aan shortboards

 79. @Eyeball Zandvoort
  6.2 is de normale maximale lengte, maar ik wilde nog net iets langer. 6.3 is het langste wat Appletree met hun technologie kan maken, dus vandaar die lengte. Hij heeft nu net 2 liter meer dan standaard wat hem precies brengt op wat ik zocht.

  @naamloos daarboven…
  Whatever. Ik heb eerst de 6.2 geprobeerd en was daar ook al blij mee. Wilde toch zoveel mogelijk volume en 6.3 is maximale wat ze voor deze shape kunnen maken. Ben er echt super blij mee. Ging gisteren super. Zelfs meer golven gepakt dan een paar longboarders die er ook in lagen.

  Kan Appletree van harte aanbevelen.

 80. @Damien dank voor de info. Ik zal appletree eens even contacten. En veel plezier met je nieuwe boardje!

 81. Wat een opgecropte crab grootdoenerij hier zeg, alsof de kelly,s hier garages vol boardjes hebben staan hahaha! 😂😂😂

  Als je nou 1 keer voor een Custom, als een maatpak vooral voor jouw gewicht, wat meer geld uitgeeft en een Shaper benaderd die dat voor jouw mogelijk maakt, heb je maar 1 board nodig die alles doet waar je naar zoekt!

  Uiteindelijk loop je op schoenen die je elke dag lekker zitten en doen waarvoor ze gemaakt zijn, alround een comfortabel gevoel geven! Ook een Surfboard! Er is er altijd maar 1 waar je heerlijk mee surft!

  Vroeger was een dik surfboard not done in de surfwereld, het moest dun en stylish zijn en daar kon je mee gezien worden op het strand onder je armpie richting strand! Gemaakt voor de tieners en atletische ripper surfertjes! Maar ik zie in de 15 jaar dat ik op wijk Surf maar heel weinig Slatertjes die op kleine dunne Boardjes die rippen haha!

  De meeste surfers zijn ouder en hebben meer geld te besteden en zitten in een zoektocht naar verschillende Shapes,net als de zoektocht voor de ultieme Golv, maar onwetend zoeken zij vooral volume omdat ze zwaarder zijn en de makkelijke hanteerbaarheid, korter, in de auto etc etc!

  Wat is er nou mooier dan lekker drijven op een meer volume board die niet in de lengte maar iets meer in de breedte en vooral in de dikte meer volumesurf geeft! Dat weten de Supsurfers onder ons al en de Waveskisurfers al veel eerder waaronder Moi!

  Het gaat alleen niet om de vorm van de shape want bv een round nose is mischien niet zo mooi en rocket, maar geeft voorin veel volume om langer in die korte hollandse golv te surfen!

  Het drijvend vermogen geeft meer lift in de takeofff en vooral meer snelheid ook op mushy kleine golven! Bij de juiste lengte en vin-setup en vast rocker gegeven voor de kleine holle noordzee golven heb je een Custom alround board nodig voor altijd en overal in de noordzee!

  Te koop bij je hollandse Shaper!

  Bertski!
  Waveskishapes!

 82. Julian van Vliet (Surfhuis / Dingdocter, Scheveningen) snapt goed welke shapes lekker werken in Nederlandse condities en samen met hem kun je zeker tot een mooie shape komen die je ook nog eens digitaal kunt previewen voordat hij de blank digitaal voor je uitvreest en aflamineert.

 83. Toch nog een opmerking bij vorige comments: boards boven de 600/700 € vind ik persoonlijk te duur. Volgens mij kan je ook fun hebben op de noordzee golven op goedkopere boards, nee?

 84. Iemand die weet hoe Marokko is begin December? En een goeie spot weet om ook surfkamp te doen?

 85. Je koopt een lekker groot board,je leert surfen,het gaat fantastisch..je probeert een kleiner board,hey dat lukt!
  En een nog kleiner board,en een nog kleiner board…je knalt!!
  Je vliegt over het water,het leven lacht je toe,je droomt van verre reizen met je vrienden en het leven lacht je toe.
  Je bent in de bloei van je leven en je bent fit,sterk,lenig en snel..en dan….
  Kom je natuurlijk een vrouw tegen,je knippert 1 keer met je ogen,en een vaste baan,een koophuis en 2kinderen later,
  lig je daar dan in het water.
  Tot je kin onderwater op je 5″6 2*2/5 17,gastjes van 14 om je heen pakken al je golven af en maken airs..jij paddled en paddled,en je voelt ineens de gevolgen van netlix en 5 seizoenen’the walking dead’
  met chips en bier.
  En je denkt:
  Ik ga toch maar weer eens mn oude longboard opknappen.

 86. @pipo de kloon

  Welk eiland ga je? Ik ben afgelopen jaar naar Sao Miguel geweest het is goed surfen daar bij Santa Bárbara en Ribeira Grande.

 87. @Kapitein Roodboard
  Dat is het leven, zelfs voor een surfer! Prachtig samengevat! Maar blijven genieten!

 88. Een eigen boardje bouw je toch ook voor 200-400 euris.
  Is zeker in mijn geval niet zo netjes en licht afgewerkt, maar zo kan je wel lekker zelf je ideale shape vinden.
  En je kan t zelf aanpassen en leert meteen kleine reparaties doen.

  Met mijn zelfgemaakte sup en surfboard heb ik ook vooral volume en breedte gekozen.

 89. @roodbaard
  Geniale txt

  Top tip koop je ideale board in de winter op MP en mocht je snowboarden koop in de…..zomer.

  Veel 2e plus handsjes staan te koop voor meer dan de oude verkoopprijs. Van schaarste is geen sprake dus afdingen tot huilens toe.

  Ik zag mijn oude pop-out van 10 jaar oud voor 300 euro te koop staan. Ooit gekocht voor 240.- plus touwtje (..leash)

 90. Heee iedereen,

  Ik heb even een vraag. Ik wil een go pro gaan kopen. Deze wil ik gaan gebruiken in het water om filmpjes te maken. Welke go pro is nou goed? Ik heb ongeveer budget van 250/350 euro. 🙂 hoe goedkoper hoe beter Haha.

  Thanks! X

 91. Ik zal eens proberen je op de goede weg te helpen. Bij de gopro camera’s is het zo dat de nieuwste modellen steeds wat meer opties hebben. De simpelste/eerste gopro modellen konden bijvoorbeeld 1080p filmen met 30 fps, de modellen daarna werden steeds beter met 2.7k filmen in 60 fps tot 4K video’s schieten met 30 fps. Fps staat voor frames per second en houd simpelweg in dat hoe meer fps je hebt, hoe mooier je slomo’s worden. Als je gewoon wilt filmen en je niet bezig wilt houden met videobewerking zou ik gewoon een goedkopere nemen die bijvoorbeeld full HD kan filmen met 60 fps. Dan kun je altijd nog wel slomo’s maken. Wil je echt met aftermovies gaan werken en mooie shots maken dan zou ik voor de allernieuwste gaan, want daar zitten gewoon de meeste opties op, zoals active stabilizer, 120 fps als je full HD filmt en weet ik het allemaal nog. Enige nadeel is dat je hier ook voor betaalt. Ik heb eerst de gopro Hero 3 black gehad, maar die word niet meer verkocht. De Hero 4 silver komt overeen met de Hero 3 black, maar voor (pak hem beet) 100 euro meer heb je de nieuwste Hero 5 black. Nadeel is dat je hoe dan ook veel betaald voor een gopro. Hopelijk kun je hier wat mee.

 92. De cloon camera vd Ac.ion is ook niet slecht 30,- nieuw. Ik heb er zelfs mooie duikfilmphes mee gemaakt. De mondklem etc moet je echter zelf inelkaar knutselen

 93. Merk EKEN ook via Ali…..ss te krijgen met wifi voor dat bedrag en 4k video. Kun je er nog eens laten liggen na een spoelbeurt

 94. Testaankoop heeft onlangs een interessante test gedaan betreft actioncamera’s. Gopro’s scoren goed, maar sommige camera’s tot 5 keer zo goedkoop scoorden ook opvallend goed. Ik weet wel niet of accessoires zoals een mouth mount ook gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij die andere merken, maar dat kan je wel even opzoeken. Alle resultaten zijn te vinden op testaankoop.be

 95. Wat een mooie over korte boardjes. Kijk op een normale surfdag om je heen en je ziet de longboarders veruit de meeste golven pakken. Maar goed, ieder zn keuze.

 96. Inderdaad een leuke discssie over boards.

  Ik weet voor mezelf dat er ongetwijfeld een moment gaat komen dat ik overstap op een longboard, maar dat probeer ik nog wel zo lang mogelijk uit te stellen. Persoonlijk haal ik nog veel meer voldoening uit een (goede) golf op een shortboard dan op een longboard, juist ook omdat ik het veel lastiger vind. Ik heb leuke, wat melige sessies gehad op een lange plank, maar mijn leukste golven waren allemaal op een shortboard.

  Zelf heb ik net een 5’9″ van Matta (Portugal) binnegkregen. Helaas helpt de zee niet echt mee om de plank te leren kennen.:-(

 97. @@type board: klopt natuurlijk helemaal, maar is ook appels met peren vergelijken.
  Het is net als fietsen: De een gaat graag wielrennen, en de ander mountainbiken.
  Het gaat dan ook niet zo zeer hoeveel golven je pakt, want dan zou iedereen gewoon een “log” hebben, maar hoe jij ze het liefst pakt, tóch.
  De een cruised lekker een golfje af, probeert misschien een cross-stepje of een hangfive en is super stoked. De ander pakt liever wat steilers en ript lekker “down the line”. Ieder zijn ding.

  Ik merk vaak dat de condities of heel geschikt zijn voor de ene discipline of voor de andere, soms voor beiden. Dus loom opbouwende golven achterin op de 2e en 3e banken, of een hoge hollere shorebreak.
  Ik sup zelf en heb onlangs een longboard erbij gehaald omdat ik dat ook wil kunnen, zeker met de toekomst (ouder worden) in gedachte, maar als ik dan sta te kijken, of lig te fotograferen/filmen dan kijk ik met het meeste plezier (en respect) naar de mensen die lol hebben met hun shortboard. En als ik jonger was en/of eerder was begonnen had ik nu ook op een shortboard of minmaal egg gestaan.
  En wie weet, als ik het longboarden een beetje snel op pik, gaat dat er nog wel van komen met die nieuwere dikke shapes van tegenwoordig

 98. Hey Tobias, zou die swell ook in Wimereux aan kunnen komen? richting lijkt goed,
  en zo ja wanneer dan? Miss een dagtripje waard.

 99. Tobias, windguru geeft voor aankomende donderdag 0.5 mtr aan. Iets golven dus of verwacht jij er niets van?

 100. Weet er iemand in hoeverre het mogelijk is om met een “foil sup” ongebroken golven op zee te nemen?

  Bv De surf is weer kak, maar de wind zorgt wel voor wat deining op zee. Is het dan mogelijk om op deze deining te gaan cruisen?

  Voorlopig vind ik enkel filmpjes van mensen die op deftige ongebroken swell surfen of effectief in de branding.

  vb van zo’n foil sup:
  https://www.mantafoils.com/product-page/inflatable-windfoil-supfoil-board

  Indien ja, zou het dan ook mogelijk zijn om bv een weekendje Engeland te doen op zo’n sup? Of zie ik naast grote tankerschepen nog dingen over het hoofd?

 101. Ik zou het gewoon eens proberen.
  Helaas geen golfjes die met het tij door het kanaal de zuidelijke nederlanden wisten te bereiken vanmiddag.

 102. Ik heb een prima Gopro Hero 3 black (met diverse accessoires waaronder een LCD backscreen, externe batterij met meer capaciteit die in de waterdichte surfcasing past en nog meer surfgerelateerde accessoires… zie foto) in de kast liggen. Voor 100 euro is de set voor jou. Ik lees hieronder wel of je interesse hebt.

 103. Kansloos de komende 10 dagen voor de Noordzee. Het hogedrukgebied boven Scandinavië is te sterk. Zelfs donderdag wordt de storing vanaf de Oceaan direct platgeslagen, maar wel heel even een beetje wind uit zee (zonder golven).

  Als Engeland nou niet eens in de weg lag… Oh wacht, tegenwoordig is er ook een tunnel naar de overkant! Die is best cheap als je binnen 48 uur weer retour gaat. Leuke trip kan nog best verrassend uitpakken met de juiste swell:

 104. @Soulsurfernst,

  Ja het is naar aanleiding van dit filmpje dat ik met de vraag gekomen ben. Met een sup heb je misschien niet meteen een deftige golf nodig om jezelf te lanceren. Misschien is een kleine bump al voldoende.

  Het ziet er wel vet uit in elk geval.

  @ vreemd, dieper op zee zijn is er meestal iets meer beweging dan aan de kust. Geen golven wilt niet meteen zeggen dat de zee plat is.

 105. Tobias, ik hoop as wo do en vr even naar domburg te gaan. Heb al wat gelezen over flat maar windguru blijft 0.5mtr aangeven. Moeite om surfboard mee te nemen?