Surfweer Vrijdag 15 oktober 2021

Iedere dag deze week en volgende week zijn er te surfen golven in de Noordzee, maar de ene dag is wel beter dan de andere. Zo is dit weekend zaterdag de call en wordt in Scheveningen het Open NK Shortboarden Men en Women georganiseerd. De jurering wordt gedaan vanuit het hoger geplaatste beach-stadion, maar het spektakel is natuurlijk het best te zien vanaf het havenhoofd of vanaf het strand. Graag rekening houden met he feit dat het eerste stuk dus wedstrijdgebied is en niet mag worden gebruikt voor vrij-surfen. Is ook totaal niet nodig, want zaterdag wordt een windstille dag en heb je eigenlijk nergens beschutting nodig om goede cleane golven te surfen. Vrijdag is dat nog even een ander verhaal met de wind die uit het noorden komt. En zondag later op de dag ook, met wind die uit het zuiden komt. Meer daar over in de updates per dag hieronder.

Vrijdag 15 oktober
Na het overtrekken van een actief koufront draait de wind al snel van WZW naar Noord. Alleen in Zeeland en België is de wind nog even west tot een uur of 10:00. In België is voor het front nog een optie, want west geeft hier en daar toch nog wat protectie en al te hard waait het niet. In Zuid- en Noord-Holland tot 10u echter nog te hard, maar al wel noordwest. Daarna neemt de wind af naar 5bft en wordt het met protectie steeds leuker surfen met de mix van westgolven en nieuwe swell uit het noorden. Op spots als Zandvoort en Egmond is het wel erg rommelig, hoog met vette bakken voorin als je ze weet te pakken. Het begint alleen na 13u al wel steeds meer te stromen. Op Texel is het tot 13u met de wind eigenlijk geen beginnen aan. Gelukkig blijft het tij daar wat langer en kan tweede helft middag ook nog gunstig uitpakken. Op het uiterste zuiden van het eiland einde middag en avond. Wel voor ervaren surfers. Eigenlijk heel N-H op een uitzondering na met protectie. En eigenlijk ook Zuid-Holland overal behoorlijke chop met stroming, al vanaf 11:30u. Er zit dus maar een klein moment tussen dat het de moeite is tweede helft van de ochtend. En wat beschutting zal nodig zijn. Pas na 17:00 uur echt minder wind en dan lijkt de eb-stroom wel te zijn uitgewerkt met nog wat meer opties om te surfen op spots met en zonder strekdammen in Zuid-Holland. In N-H gaat dat niet meer echt lukken, want de eb-stroom blijft tot donker. In Zeeland komt het tij nog wel om 19:00 al hoog genoeg, echter dan is het binnen 15 minuten donker. Een alternatief lijkt dus alleen net na het koufront in Zeeland tweede helft ochtend. Begin middag te veel noordswell met afgaand tij en opkomende stroming. Dat is ook het geval in België. Wordt een lastig verhaal. Hoewel soms ook niet te hard is en er ook een paar laagwaterspots bij de Havens zijn die kunnen werken omdat de swell voldoende toeneemt.

Zaterdag 16 oktober
Zaterdag is een stuk minder gecompliceerd surfen. Eigenlijk is het meest ingewikkelde nog de surf-regels. In het weekend kan het op de vier best bezochte spots van de Benelux (Oostende, Maasvlakte, Scheveningen en Wijk aan Zee) nog wel eens druk worden in de line-up. Helemaal op Scheveningen, omdat daar de hele dag een groot deel van de spot zal worden ingericht als wedstrijd-arena. Er zijn overigens nog een paar plaatsen beschikbaar! Zie @NKSurftourvoor info en updates gedurende de dag. Gelukkig bestrijkt Scheveningen meerdere kilometers strand waar zaterdag de hele dag goed gesurft kan worden. Het mooist breekt het dan met laagwater, omdat dan alle banken breken. Maar zeker ook met hoogwater in de middag met de dikste shorebreaks en leuke barreltjes. Voor zuidelijk Zuid-Holland geldt dat moment ook als het beste moment, hoewel er halverwege de kust ook met laagwater uitstekende bankjes te vinden zijn. Voordeel van de ochtend is de rust, de meest cleane golven en in principe ook nog de meeste swell. Neemt niet weg dat er in de namiddag en avond ook nog gewoon 1m swell te vinden zal zijn. Tijdens afgaand heb je alleen van mid naar laag soms een moment van 45 minuten lang dat de golven helemaal weg lijken te zijn. Eenmaal helemaal eb begint het dan gewoon weer goed te breken op de achterste banken. Voor het zuiden (Zeeland en België) gaat die uiteraard niet op. Daar is het met name het opkomende en het hoge water met in Zeeland ook nog een deel van het afgaande, waar het mooist gesurft kan worden. De swell zal iets kleiner zijn dan in Zuid- en Noord-Holland, maar ook nog voldoende voor alle categorieën. Hoewel je eerder aan een fish zou moeten denken dan een aardappelschil lijkend shortboardje. Die komt meer van pas op de wadden en ook wel in Noord-Holland. Mogelijk in de ochtend, maar zeker ook nog in de middag. De bovenste helft van Noord-Holland zit alleen met een klein kansje op 2-3bft uit zee (zuidwest) later op de middag. Daar is het dus mooier om de achterste laagwater banken te pakken en de hoogwatersessie wellicht te laten liggen mocht je vooral op zoek zijn naar die glassy rides van ver in zee naar voren. Voor het shortboarden is dat beetje wind niet zo’n punt en is het hoogwater moment in Noord-Holland eigenlijk gewoon het beste. Geniet er van, want zondag zal er nog maar de helft of nog minder van over zijn!

Wetsuitadvies (water nog rond de 16gr C)
Vrijdag: Minimaal 4/3mm met 3mm schoentjes
Zaterdag: 4/3 warm zat, maar wel lekker. Schoentjes wel/niet 2mm
Zondag: 4/3mm met schoentjes
 1. De swellbron hoog in de Noorse Zee.

 2. Hoogte zit er goed in op vrijdag en dat komt nog allemaal naar beneden voor zaterdag:

 3. Het wordt serieus!

  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=HAEW2&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts

 4. Ik heb een nieuwe 3/2 is dat nog te doen zaterdag?

 5. Lekker man!

  @Wetsuit
  3/2 is zaterdag zeker prima als je een beetje nieuw en degelijk pak hebt.

 6. Mooie dikke bakken hoor, wel beetje geduld nodig want loopt door elkaar heen. Zou maar lekker 4/3 aantrekken en schoentjes, stuk frisser ineens dan vorige week.

 7. Zaterdag staat er weinig wind. Ik denk dat ik nog een keertje de 3/2 aantrek. Ik heb wel een board met veel volume…

  Vanochtend een uurtje op de windsurfer geploeterd. Dat was – met 3/2 en zonder schoentjes – nog goed te doen. Als je langer in het water ligt (shortboard) is iets meer rubber wel lekker, zeker als het waait.

 8. Laatste sessie in de 3/2

 9. 43 zonder schoentjes was prima vandaag. Voor de zon doorbrak had een cappie wel gekund op die kale schedel van me. Tenzij je voor dawnpatrol gaat. Dan misschien wel lekker

 10. Iemand enig idee wat de tijden zijn dat de wedstrijd gehouden wordt in Scheveningen? Te lezen is dat er 09.00 gestart wordt met een skippersmeeting en de heats dan bekend worden gemaakt.

  Thank alvast!

 11. @NK om 9:00 wordt een wavecheck gedaan en wordt er een heatindeling gemaakt.
  Open women + open men dus in totaal ongeveer 48 deelnemers. Dat delen door 4 -> 12 heats. Elke heat duurt vgm 30 min dus NK duurt minimaal 6 uur + nog tijd voor finales enzovoorts.

 12. Zooooo dat was lekker vanmorgen. uber cleane wandjes en maar tien tot twintig man in het water van half 8 tot half 9. Daarna werd het iets drukker, maar voor Scheveningse begrippen heel rustig.
  meer van dit graag.

 13. Domburg gaat total-los, bijna geen wind

 14. Man man man, wat een feest! Windstil, heerlijke lijnen en lekker hoogte op de sets. Super veel volk, maar iedereen had zich netjes verspreid. Echt een top dag!

 15. Er stond vanmorgen iemand foto’s te maken bij ter Heijde, ben wel benieuwd naar de beelden.

  Iemand een idee wie dat was of waar dat gepost wordt?!

 16. Zou het morgenmiddag nog ok zijn om naar Domburg te gaan?

 17. Vanochtend Ouddorp, was mooi, hoog en clean, alleen braken de golven dicht op de kust. Er lijken ook geen tweede en derde banken te zijn (die zijn er bijv in Katwijk wel) daardoor nogal abrupte close out over de hele breedte, niet ideaal voor de sup, zelfs als ervaren super met korte sup. Ik zit hier in center parcs, heeft iemand nog tips voor een betere spot hier in de buurt? Bijv op het eiland hieronder? Ik kan ook naar Domburg rijden maar dat is wel weer 40 min weg….

 18. Met de sup kun je met laagwater naar het dan droogvallende eiland peddelen. Mooie linkse golfjes dan!

 19. Ouddorp is dood na de opspuiting, beter rij je naar Domburg of de Maasvlakte daarvandaan …

 20. zo moet je dat dus doen!: https://youtu.be/VI4p_bzOouo
  anders kun je beter gaan hockeyen:-)

 21. .

 22. Wat een topdag 9 uur derin 4 uur eruit mooie golven goede sfeer lekker lange ritten easy paddle out 💪🌊😉😂

 23. Ik was bij de Maasvlakte P6 vanmorgen tussen 11 en 13 uur. Super clean, topcondities … en toch maar weinig golven kunnen pakken. Golven braken dicht bij de kant, veel close out. Lastig vond ik het. Dat kan heel goed aan mijn surfvaardigheden liggen, maar ben benieuwd of anderen soortgelijke ervaringen hadden. Ik vroeg me af of het aan de golfrichting lag, teveel recht naar de kust. Of dat het water achter de zandbank bij de kust vrij diep is waardoor de golven hard op de zandbank klappen.

 24. Je was niet de enige…

 25. Ook backwash?

 26. Ik vond maasvlakte persoonlijk echt top. Dikke holle bakken.

 27. Maasvlakte is niet meer wat het was….

 28. Maasvlakte is sinds de opspuiting vorig jaar september niks meer. In 2022 moeten alle windmolens er staan dus zal binnenkort wel mee begonmen worden. Dit zal waarschijnlijk wel zorgen voor mooie opties.

  Iemand enig idee hoe die dingen worden neergezet op de vloedlijn? Tussen het water en het duin zit soms maar een paar meter zacht zand, lang niet genoeg ruimte voor een hijskraan en de zandbank maakt het vanuit het water ook lastig bereiken.

 29. Op de vloedlijn en waar het smal is op de ed-lijn…(zucht)

 30. Nog steeds prima en krachtig( should have been here yesterday) droeftoeters

 31. Nou nou, gezellig blijven. Feit is dat mv anders is geworden sinds de opspuiting. Je vindt het toch niet erg als mensen wegblijven? Verder ook heerlijk kunnen surfen gisteren. Top dag!

 32. Anyone in NL?

 33. Maasvlakte zandbanken liggen niet helemaal lekker. Had ook moeite maar ben out of shape. Vanaf de kant zag ik wel veel goede take offs maar mensen op rare manieren vallen. Net of de golf wat weinig drive had… gewoon niet zoveel snelheid

 34. Iemand toevallig wat foto’s van Domburg genomen gisteren ?

 35. Dijk Het Flaauwe Werk
  https://maps.app.goo.gl/kgSyMzevGHKgMaAW6

  Als het hier niks is, naar domburg of mv

 36. Domburg na hoog….

 37. NK Was gezellig op Scheveningen, voor iedereen die het in normale snelheid of in slow motion terug wil kijken, hier de 4K 50 frames versie:

  https://www.youtube.com/watch?v=gtyp1mwxNUY

  Zet hem op 50% afspeelsnelheid voor de 1uur+ experience 🥳

 38. Gisteren van 10:00u tot 11:30u even op Hoek van Holland geweest … vermoed dat ik eigenlijk te laat was ondanks opkomend tij, het eerste half uurtje was prima knie/heup hoog en redelijk clean, daarna stukken minder.

 39. @Scheveningen.surf
  Leuk filmpje vooral dat Fonger erop staat.
  groetjes van Sylt.

 40. Het weekend de goede momenten moeten missen. Om de ‘frustratie’ te lozen vanochtend een poging gewaagd.
  Was nog best okay op ZV om te foilen. Wel zwoegen om beetje tempo te krijgen/houden door de offshore bries.
  Gelukkig geen last van arrogante kwalletjes 😉

 41. @ NK Surf Scheveningen
  Zie ik nou allemaal (beginnende) surfers met softtops in het wedstrijdgebied liggen???
  😒

  Zaterdagochtend HvH was helemaal top trouwens.
  Geen last gehad van slecht liggende banken of drive-loze golven.
  🙂

 42. Morgen lijk goed te gaan uitpakken voor de zuidkant van walcheren !

 43. it did :