Surfweer Vrijdag 12 november 2021

De forecast voor komende dagen is nog altijd niet helemaal eenduidig. Het zal dit keer vooral een kwestie zijn van de boeien checken op de avond voor de dag dat je wilt gaan. En voor je gaat de webcam, hoewel dat minder betrouwbaar is dan de combinatie van boei-metingen en windverwachting te interpreteren. Meer hierover op 27 november in de Houten Kaap aan de Westerweg in Ouddorp (workshop golven voorspellen bij Natural High). Trouwens ook daar vandaag eenmalig de Single Day korting op SingleFin boards, fins etc. Omdat het de 11e van de 11e was, kreeg je %11 korting op alles wat maar iets met Single Fin surfen te maken heeft! Online bestellen en zelf ophalen een van de komende dagen. Dat combineren met een surf sessie gaat waarschijnlijk nog lukken ook. Hieronder het weerbericht per dag:

Vrijdag 12 November
Donderdag dus nog flat, hoewel er voor de liefhebbers altijd nog 20cm deining uit het noorden te vinden is in N-H en de wadden. Vrijdag worden de golven echter consistenter en komen meer uit noordwest, terwijl de wind uit het zuiden komt. De oorsprong van deze swell bevindt zich bij de kern van een depressie boven Schotland die vanochtend kortdurend langstrok (zie weerkaart). Waarschijnlijk zit er vrijdagochtend genoeg swell in de Noordzee voor een hoogwatersessie, ook al is de wind zuid en neemt toe tot vrij krachtig. Deze wind is van de depressie die op dezelfde weerkaart nog op de oceaan ligt. Dit systeem maakt de verwachting zo onzeker, want het vervaagt (vult op) en is misschien al te veel uitgeraasd als het de Noordzee bereikt zaterdag. In ieder geval geeft het vrijdagmiddag nog voldoende wind voor windlijnen in de kop van N-H. Zuidelijk N-H moet het vooral hebben van de NW swell die nog binnen blijft komen tot begin van de middag. Wellicht dat een combinatie van beide het in de middag toch nog klein en fijn houdt. De wind blijft in ieder geval aflandig tussen ZZO en pal Zuid. Alleen op Texel neigt de wind iets meer side-shore, maar dat geeft dan ook meteen genoeg hoogte uit de winddeining die dan ontstaat. Verder is daar namelijk niet veel van te verwachten. In Zuid-Holland niet genoeg wind en maar (te) kleine NW swell, alleen voor fun- of longboards.

Zaterdag 13 november
In de nacht van vrijdag op zaterdag belandt de kern van het lagedrukgebied in de Noordzee. Hierdoor zal de wind niet zuid, maar meer zuidwest of west zijn met golven uit die richting als resultaat. Voor de meeste spots waarschijnlijk het beste moment om te gaan dit weekend, korte periode swell maar vers en een redelijke hoogte. Ook in België in Zeeland is de ochtend het beste, afhankelijk van de exacte richting. Is het echt zuidwest, dan beter wachten tot later in de ochtend. Is het al echt west en valt de wind weg, dan beter met hoogwater in de vroege ochtend. Of gewoon de hele ochtend reserveren en de situatie ter plekken bekijken. Dat geldt ook in Zuid-Holland, maar niet per se in Noord-Holland. Daar kan het juist in de middag met laagwater nog iets beter gaan breken als de wind echt minder is of wordt met een langere swellfetch uit noordwest. Ook zal er nog iets van N-swell arriveren van de eerdere depressie die naar Noorwegen opschoof. Ook op de wadden is dat het geval. Overigens zal er in Zuid-Holland in de middag ook noordwest swell arriveren. Klein maar fijn en dat blijft zo met eb tot einde middag. Er staat daarbij de hele dag een zwakke tot lichte wind uit noord of noordwest. Niet echt een probleem, maar dan wel wat choppy golven. In N-H en op de wadden is er minder of zelfs geen wind. Of het daar dan meteen wel heel clean is, is nog maar de vraag. Verder op zee waait het namelijk wel noordwest matig tot vrij krachtig. Maar daar komen de golven dan ook weer van, wel zo fijn.

Zondag 14 november
Zondag beloofd een mooie, maar kleine cleane dag te worden. Er staat ongeveer 0,5-1m noordwest swell en de wind komt uit het oosten. Dat laatste maakt het clean zo lang die wind niet te hard wordt of op sommige plaatsen te veel noordoost draait. Is alleen iets voor de wadden en dan vooral de oostelijke om iets in de gaten te houden. De wind in de ochtend voor het hoge water in Belgie en Zeeland is nog niet genoeg toegenomen om het cleane er af te halen. Daar dus ook gewoon een go voor de grote volume boards! Elders zal iets later in de ochtend de swell nog door blijven gaan en zelfs bij afgaand tij tijdelijk iets verbeteren. In de middag wordt het dan minder en minder met uitzondering van het hoge noorden wellicht. Maar de ONO wind is zelf niet voldoende voor de aanmaak van nieuwe NO-swell die de zuidkusten zou kunnen bereiken. Ook maandag lukt dat niet en de dagen daarna verlopen helemaal flat. Woensdag in de middag wel steeds meer wind en nieuwe swell of windgolven uit west, later westnoordwest. Een echte westcirculatie geeft een herfstachtig weertype met lekker veel golven en wind. Momenten zonder wind of even wat minder wind zullen maar heel kort duren. Maar als ze overdag langskomen, dan is het meteen ook heel goed en de moeite waard!

Wetsuitadvies Noordzee 12 gr C
Vrijdag: Minimaal 4/3mm met 5mm schoentjes
Zaterdag: 4/3 met laagje extra, schoentjes 3mm, handschoen 2mm
Zondag: 5/3mm met schoentjes, 2mm hand

– Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar.
 1. In de nacht van woensdag op donderdag trok die pitje langs Schotland en zou voor vrijdag toch iets van NW of WNW in de Noordzee moeten binnen brengen. Te weinig noord voor het bereiken van ook de zuidelijkere delen (BE en Zeeland).

 2. Zaterdag ochtend 7:00 staat er een vrij lange maar matig krachtige fetch langs de Engelse Oostkust. T’ is allemaal maar net genoeg, maar wie het kleine niet eert… die

 3. Hi Tobias. Voor zondag schrijf je toenemende wind in de loop van de dag. Maar op Windguru zie ik voor Scheveningen juist afnemende wind voorspeld. Neem aan dat de actuele WG info klopt ?

 4. Staat sowieso weinig wind aan zee, omdat het aflandig is.

  Maar in principe neemt het in de ochtend toe en is het tussen 13-15u met 3-4bft het meeste. Daarna neemt het weer af. Zal dus iig een clean zeetje geven, maar of het ook wat hoogte heeft? Ws alleen met het juiste tij aan het begin van de dag.

 5. Dank je voor de info maestro!

 6. Ziet er heel aardig uit voor morgenochtend.

 7. Is zondag goed aan de kust van z-h?

 8. Goed niet, maar hopelijk nog niet helemaal flat. Zou wel eerst de webcams bekijken voor je gaat..

 9. Weet iemand of de doucheruimtes/kleedruimte bij wijk aan zee open is of alleen als de shop open is?

 10. Buitendouche wel. Afgelopen week alles dicht behalve goeie koffie en
  worteltaart bij Timboektoe.

 11. Zat nog redelijk wat hoogte in vanochtend vroeg. Rond 10:00 werd het wel minder.

 12. IJmuiden zuidpier was hoger dan verwacht! Nul wind en een zonnetje erbij.

 13. alleen in het weekend volgens mij, anders surf je even naar de site van ozlines/greenwaves…of je belt ze even 😉
  btw slappe surf vandaag.

 14. Opzich nog wel iets van hoogte maar zat totaal geen lijn in @domburg

 15. Topdag leuke spelegolven lekker warm in me 5mm pak 👍🌊🍰

 16. Afgaand in Zandvoort was hetzelfde verhaal (slappe golven/weinig lijn), maar ook weinig wind en ruim voldoende hoogte, power en lijn voor de foilers onder ons. Zie dat de waveskiers er ook lol mee hadden.

 17. IJmuiderslag vanochtend was zeker wél te doen. Chaotisch, rommeligaar af en toe dikke drops. en super weertje!!

 18. Klopt helemaal, Ik zag je gaan. Goede beschrijving van de ochtend. Er zat ook zat kracht in. Mooie foto trouwens! Kennelijk veel verschil tussen de spots.
  MaartenX

 19. Mooie lijnen op Egmond vanochtend. Fijne sessie erbij.

 20. Onverwachts echt nog heel leuk. Klein maar super clean en lange lijnen

 21. liep een leuk klein golfje vanochtend

 22. Was top!

 23. Was lekker deze is ochtend op Scheveningen. Werd wel druk tegen 10-en en zeker toen de Aloha surf groms de line-up veroverden. Talentjes! Let wel op boys dat je niet iedereen zit te jugglen en te snaken want das gewoon niet tot. Vond het wel een uitdaging om de paddle battle aan te gaan met een grom en zo wat extra calorieën te verbranden 🥵.

 24. @Matthijs van Beelen
  Nou en of!

 25. Bergen van het weekend gesurft. Beide keren rond hoog. Wat een stroming staat daar welke je steeds achter de lineup drukt zeg. Loopt het in bergen az beter met een ander getij en w n/w swell toevallig?

 26. Rond mid tij loopt het een beetje als trestles: mooie a-frame met whackable walls

 27. Ben op zoek naar een Harley Ingleby Moe om te testen / kopen. Iemand in bezit van dit board? Dank

 28. Hoorde dat Bergen met eb naar opkomend nog het best te vergelijken is met padang padang.
  . Vanwege de ondiepe bank met holle zuigers

 29. bergen met padang padang vergelijken, u made my day 🤣

 30. die van mij ook hahaha

 31. zo zijn alle spots te vergelijken. met Indo, als het daar flat is gaan wij hier als een stelletje lemmingen het water in 😜

 32. Als je een betere uitleg van de NL spots wil (zuid naar noord)

  Domburg –> Hossegor van Zeeland
  Ouddorp –> Dutch Malibu
  Maasvlakte –> mix tussen Keramas & Mavericks
  Scheveningen Noord: the Wedge
  Scheveningen Pier –> Huntington “HB Pier”
  Noordwijk –> Lakey Peak
  Wijk aan Zee –> Supertubos
  Bergen –> een beetje zoals Padang Padang
  Texel Paal 17 –> Cloudbreak
  Texel Paal 9 –> Banzai Pipeline

 33. Goede uitleg hierboven inderdaad ..
  Je vergeêt nog wat spots..
  Hoek van Holland… Mix tussen G land en Desert point.
  Zandvoort… Op goede dagen zoals Skeleton Bay.
  Ameland… J-bay op een heel goede dag.

 34. Vette bakken vandaag!

 35. Vandaag inderdaad mooie bakken op de Noord tussen 09:30 en 10:30 !!
  Er was vanaf 09:30 ook een fotograaf aanwezig op het noordelijke havenhoofd met een aardige camera.

  Nu zou ik graag in contact komen met de fotograaf om te kijken of er nog wat mooie fotos tussen zitten die eventueel over te nemen zijn 🙂

 36. Vanmiddag rond hoog was het op de Noord ook lekker. Lange ritten helemaal van achteruit tot op het strand. Lamme armen van het terug peddelen maar ozo lekker gesurft!

 37. Wat een heerlijke dag vandaag zeg niet koud mooie lijnen niet veel stroming en ook bijna niemand in het water

 38. Was lachen gister, flinke golven achterin op Scheveningen de Noord, hard en kort. Uitpeddelen was wel effe een dingetje maar dat is dan weer goed voor de conditie of zo:

  https://youtu.be/glFT8QNEkEQ

 39. Morgen offshore en swell of zie ik spoken?

 40. Morgen geen offshore zo te zien sochtends wel weinig wind, maandag is denk ik een betere call voor offshore en swell in noordholland.

 41. Dikke Vette Sessie🤙
  WaZ 14:00-16:30 hoogte, lijn, kracht en consistentie. En houdbaar druk. Dikke lol

 42. Wijk was echt de bom en niet druk. Lekkere offshore swell.

 43. Hoe laat is het licht morgen voor een vroege ochtendsessie?

 44. Bob in de war met maandag

 45. Rond 05:30

 46. #stoked..

  https://zonsopgang.info/

 47. Vanmiddag maar effe peddelen 😁🇱🇺👍

 48. 1 grote teleurstelling vanochtend, die verre periodes komen zelden echt lekker binnen met laag.

 49. Dit leek inderdaad helemaal nergens op he.. Jammer helaas

 50. er is nieuw goed nieuws gepland?

 51. as zondagmiddag valt springtij in Zeeland mooi samen met een harde wind uit noordelijke richting en kan dus leuke surf gaan geven aan de zuidelijk gelegen stranden.

 52. Boardbag rits vast door corrosie/zout: iemand gouden tip ?

  (Zaterdagmiddag 15-18:00 was top op Noord!)

 53. In een bak met cola leggen kan helpen. Kan natuurlijk wat vlekken geven, maar de bag klinkt toch niet echt als nieuw 😬

 54. Eerst goed spoelen met lauw/warm water en daarna wat Wd40…

 55. Thanks ! Wd40 loste het niet op, ik ga kokend water proberen.
  (Oude bag idd, maar zit precies zo vast dat ik board er niet uitkrijg 😆🥳)

 56. Als cola werkt, werkt omdat t zuur is. Dan kan je ook azijn pakken. Geen bruine vlekken en plakkerige suiker zoals bij cola..evt zout eerst kwijt raken door t op te lossen in warm water

 57. Ik zou kaarsvet proberen. Gewoon een witte, kandelaarkaars. Uiteraard niet aansteken. Paar keer over de rits halen en dan langzaam de rits voorzichtig heen en weer tot het weer soepel loopt.

 58. Heet water loste het met wat wrikken op, beetje smeren nog. Dank allemaal !

 59. Precies, bedoelde idd goed warm tot heet water. Geen vlekken en werkt zga altijd. Mooi dat het gelukt is! 💪🏻

 60. Iemand een goeie tip voor Noord-Holland morgen rond 15:00? Voorspellingen zien er lekker uit. Surf altijd in Zuid-Holland en ben niet zo bekend met andere spots.

 61. Plaatje van vanmiddag

 62. Scheveningen Zuid vanmiddag.

 63. Kan iemand mij vertellen onder welke omstandigheden (golf en windrichting vooral) Scheveningen Zuid loopt? Biedt de pier bij noorde wind en swell juist bescherming tegen de wind of houdt het vooral de golven tegen? Alvast bedankt!

 64. Dat sorry dingen kun je beter ter plekke vragen. Er lopen zat surfers rond in Scheveningen die dat uitleggen. En surfshops en scholen hetzelfde

 65. Correctie
  Dat *soort* dingen

 66. Met deze condities is het denk ik overal wel goed. Ik zou zelf niet naar de bekende plekken gaan (Wijk), daar zou het druk kunnen zijn terwijl er zat andere plekken zijn waar het ook goed zal lopen en je waarschijnlijk maar met een paar anderen bent.

 67. Slappe meuk vanochtend. Viel erg tegen

 68. Was zonnig, paar surfers in het water. Supermooi. Maar het was wel slap volgens mij. Golf lijkt hoog: paddlen, popup, 0.5 seconden staan en weg was de kracht. Maar was toch een lekkere ochtend.