Surfweer Vrijdag 11 februari 2022

Het is en blijft voorlopig nog een wind- en golfrijke winter met vrij aardige watertemperaturen. Alleen zitten we wel met wat olie, na het op drift geraakte zeeschip tijden storm ‘Corrie”. Of de olie afkomstig is van dit schip of elders vandaan komt is, is nog de vraag. In ieder geval rekening houden met deeltjes olie in de line-up en op de stranden. Check je gear na de surf-sessie en vermijd een warming-up op het strand. Ook in België en Zeeland is de olie een probleem, zie bijv de reportage op bndestem.nl De laatste dagen is er ondanks olie volop gesurft, dus laat het zeker geen belemmering zijn om te gaan. Hoe meer menselijk leven in de zee het gehele jaar door, des te meer het besef dat de zee permanent een schone plek moet zijn en blijven. Ook een veilige, en daar is in Nederland een belangrijke rol weggelegd voor de KNRM. Mooi om te zien hoe in de laatste 4 dagen van de hulpvraag voor een nieuwe boot het streefbedrag van 250.000 voor de Jaap Pronk werd binnengehaald. Uiteraard kan er nog steeds gesteund worden, want in eerste instantie was het streefbedrag nog 300.000 nodig voor deze nieuwe boot. Zie de donatie site scheveningen.samenvoorknrm.nl voor meer info.

Vrijdag 11 februari
Met een verwachte golfhoogte van 3 meter en een periode van 10sec is het Big Friday en blijft bijna de hele kust een grote onshore wasmachine met golven zo ver het zicht reikt. Achter de hoekjes en havens kan hier en daar een golf gesurft worden in de ochtend met dan nog het gunstige hoogwater. Later op de dag laagwater stroming, waarbij het op deze plekken niet meer zo goed gaat doorkomen. En langs de open stranden waar het nog wel doorkomt staat er behoorlijk wat stroming met de swell mee, dus van noord naar zuid. Dat komt omdat het na 12 uur de rest van de middag afgaand tij is. Eventueel valt de stroming nog wel iets mee vanwege de stand van de maan. Het was namelijk 3 dagen geleden halve maan, en dat betekent precies doodtij met minder lage waterstand en minder uitgaande stroming. Ook gaat de wind na 16:00 uur iets afnemen, dus wellicht is het hier en daar toch nog een uurtje te doen. De hoogte neemt gedurende de dag ook af naar een meter of twee. Opkomend wordt het echter niet meer, ook niet in België. Maar daar is dankzij doodtij en laagwater toch goed te surfen op de meest exposed spots. Zeker op het moment als de wind er helemaal uit knalt einde van de dag.

Zaterdag 12 februari
Zaterdag begint een heel stuk beter, alleen de swell kwam niet van ver met de kern van het laag midden in de Noordzee. Qua hoogte is het dus al snel gedaan, ook omdat de wind aantrekt tot al snel windkracht 5 in de ochtend. Geeft wel hele cleane surf de eerste uren van de dag. En het opkomend tij helpt een handje om de ruim 80cm hoge N-swell de kust op te duwen. Prima dus voor alle soorten surfboards, maar echt epic shortboarden is het niet overal. Wel kan het nog helemaal doorkomen naar Zeeland en België, met daar als voordeel nog eerder opkomend/hoogwater, al vanaf het begin van het eerste licht. Overigens is er in N-H in de late middag ook een winddeining te verwachten door de krachtige ZZW wind op zee. Aan de kust zelf zet de wind niet echt door, met uitzondering van het meest noordelijke gedeelte van Noord-Holland. Die wind is op de wadden ook een spelbreker, ook al komt de N-swell er daar de hele dag nog wel doorheen met heuphoog. Alleen die windkracht 6 met deze beperkte hoogte is meestal geen succes. Bij headhigh noordswell is een wind van 5-6bft een minder groot probleem.

Zondag 13 februari
Anders dan zaterdag zijn er op zondag enkel en alleen golven te verwachten door de wind uit het zuiden. Die is behoorlijk aflandig en op nadering van het koufront einde middag zelfs zuid tot zzo van richting. Dat geeft dus vlakke zee condities in België en Zeeland en in Zuid-Holland ook niet veel beweging. Tussen Scheveningen en Noordwijk begint het wel steeds beter te bewegen in de loop van de dag waarbij geldt hoe later hoe beter. Nog verder noordelijk lijken de tijden eerder juist al voor betere golven te zorgen. Na hoogwater valt de stroming iets terug en als het aflandig is, valt dat meestal nog meer mee. En uiteraard eind van de dag meer hoogte door wind, afgaand tij haalt de golven misschien iets terug aflandig, ook omdat de wind steeds harder en meer aflandig wordt. Overigens is het in het noordelijke deel van N-H nog niet goed met hoogwater eind van de ochtend. Daar is het eerder wachten tot eind van de middag voor het getij goed genoeg is.

Maandag 14 februari
Nadat het koufront zondagavond over is gekomen, gaat de wind ruimen naar de zuidwesthoek en bouwt er wat meer winddeining op. Nu ook voldoende in Zeeland en Zuid-Holland met gunstig afgaand getijde in de middag. In N-H wordt het echter vrij laat pas afgaand tij, zelfs ietwat te laat. Uiteraard kan er ook wel met hoogwater gesurft worden, zo lang de wind maar niet te pal aanlandig is. Maar dat lijkt deze maandag overdag nog niet te worden. Pas in de nacht naar dinsdag draait het noordwest over de hele lengte van de Noordzee.

Dinsdag 15 februari
Swell, wederom hele dikke swell met 3m opbouw en lange golfperiodes. Dinsdag zou een mooie dag moeten worden, want de wind aan onze kust draait heel snel weer zuid tot zuidwest. Dat laatste zou natuurlijk niet goed zijn, helemaal als de wind te snel ook weer toeneemt. Goede surf zou dus alleen in de ochtend verwacht kunnen worden en de wind (golven) zijn dan weer voor de middag. En zo blijft dit weerpatroon zich maar herhalen en herhalen. Tot bijna eind februari en op weerkaarten die beschikbaar zijn voor lange termijn zien we een doorstromend westelijk patroon tot halverwege maart. Tegen dat de lente zou moeten beginnen zijn er dan ineens blokkades en een van noord naar oost draaiende patronen te zien. Zou de winter van 2022 beginnen in de lente? Of nog even een toegift voor alle gemiste kansen op sneeuw en surf-ijs? We gaan het in de gaten houden! Hieronder iig de nu geldende wetsuit millimeters en de mogelijkheid voor het plaatsen van surf-reports en surfweer gerelateerde berichten.

Wetsuit-advies 7 gr C zeewater
Vrijdag: Een 5/4 met vaste cap, 5mm hand, 7mm schoentjes
Zaterdag: Wetsuit 5/4mm hooded 7mm schoentjes 5mm handschoen
Zondag: 5/4mm kan met losse cap, schoentjes 6mm, handschoen 4 a 5mm
Maandag: — ,, —
 1. Zondag mooi voorbeeld van in de warme sector bivakkeren de hele dag, want het koufront bereikt ons pas laat op de avond.

  meer op http://www.surfweer.nl/ukmo

 2. Fucking stookolie op me schoen🤬

 3. Haha..lekkere bakken bij IJmuiden. 10 – 12:30 erin geweest. Af en toe onwerkelijk mooie lijnen, maar lastig op de sup met veel wind. Laatste uurtje was echt het mooist en onwijs leuk om alle watersporten vertegenwoordigd te zien: golfsurfen, wingfoilen, windsurfen, kitesurfen en een idioot op een sup.
  Ook “the man with the plan” was lekker bezig op de wingfoil combi

 4. Wel altijd even goed douchen na een sessie op Wijk of IJmuiden :
  https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220210_96630494?utm_source=google&utm_medium=organic

 5. @Dirbee Ik wacht op het filmpje op Youtube. 🙂 Altijd genieten!

 6. Was jij die strijder op de SUP? Respect!
  Old school met de windsurfer erop gegaan. Kwam onderweg naar buiten het nodige aan witwater tegen. Met zeil was er goed doorheen te komen, met een SUP een ware tour de force.

 7. Dirbee staat er zelf een keertje op! Jammer dat je viel, was toch wat te windy voor de sup misschien.

 8. Ik zag je, ik ging ervoor, ik hield m niet. Onbalans 😞
  Werd beter met de wind. Laatste uurtje was echt top

 9. Einde van de dag toen de wind eruit knalde werd het oil glass

 10. Ik gebruikte altijd deze maar die werkt nu niet meer. Is er een alternatief om
  Getij per locatie snel te zien? En dan niet alleen hoogwater en laagwater maar het exacte verloop over de dag

  https://www.prahprah.nl/?location=hoekvanholland

 11. Flat…

 12. Kolen en ijzererts, het hoort er niet maar het water wordt er niet vies van hoor.

 13. De helden van https://zeeroeien.nl/ zijn hartje winter ook weer de zee op zo te zien? Rechts in beeld. Is ook aardig flat aan het worden, maar de wind steekt wel pittig op en voelt ijskoud aan.

 14. Wijk 8.00tot 10.00 klein maar heul clean en mooie lijnen na 10.00 werdt minder en ook drukker ?

 15. zatermiddag tussen 3 en 4 op het strand van Wijk aan Zee / Velsen ter hoogte van Aloha

 16. Check wisuki voor het overzicht van getij incl grafiek

 17. Waz weer top vandaag mooie golven dankzij de wind lekker rustig goed te doen 😁

 18. vandaag

 19. Wow, extreme golven, extreme wind en extreme periode. 🤪

 20. Vergeet magicseaweed. Minst betrouwbare voorspelling voor Nederland.

 21. Gaat desondanks wel wat gebeuren, alleen 4 sterren met 100 km/u wind is nou juist niet echt wat je wil…

 22. Mooi plaatje van de kleinheid van een mens met op de achtergrond het een na grootste vrachtschip ter wereld (de Evergreen Ever Ace) vanmorgen op de webcam van Scheveningen

  https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2020/12/10/top-10-grootste-containerschepen-van-de-wereld/?gdpr=accept

  https://www.marinetraffic.com/nl/ais/home/shipid:6751322/zoom:10

 23. Er zit met de wind van de komende dagen zeker wat moois in het vat. Als je het juiste moment weet te kiezen en voor de protected spots gaat is het scoren.

 24. Hmm, dat wing foil filmpje op instagram ziet er wel echt te gek uit. Het begint te kriebelen, hehe. O nee, niet nog meer boards! 🙂

 25. Eind v/d week wordt niks meer en volgende week op vakantie. Valt er morgen nog iets te surfen? Long- short of fish? Anyone?

 26. @tobias ben wel eens benieuwd of je ooit nog golfsurft? Zie alleen maar wing foil filmpjes voorbij komen namelijk!

 27. Haha, ja wel hoor, laatst nog op Scheveningen en a.s. ws vrijdag ook gewoon.

  Maar gewoon surfen filmen van jezelf is niet spectaculair, tenzij je in de barrel zit 🙂

 28. En als het waait is 🏄🏻‍♂️ en iets met wind gewoon leuk en meer praktisch 🙂

 29. Ok helder! Was al bang dat ik ook nog een wing en foil moest kopen 😉

 30. Check de nieuwe site van Tobias; https://wingfoilweer.nl 🙂

  Zo, lag er vanmorgen bij Bloemendaal in. Niet te doen, hehe, maar lekker anderhalf uur in de zee geweest, dat is altijd lekker.

  Fijne dag!

 31. Hoi allemaal,
  Ik weet niet zeker of dit hier mag,
  Maar ik ben voor een klein beginnend surfschooltje op zoek naar wetsuits. Wil geen nieuwe kopen, want er zijn volgens mij nog voldoende 2e hands wetsuits in omloop die een 2e leven verdienen.
  Als je iets hebt liggen en je wilt er vanaf voor weinig of niet, stuur me even een berichtje! 0617143385

 32. Duikt er in morgenochtend? Alles ligt klaar, maar ben toch wel beducht voor die storm die komt..

 33. Ikke @wieowie !
  Zo vroeg mogelijk. Beschutte spot.
  Ben ook benieuwd of er meer gegadigden zijn voor een sesh tussen Dudley en Eunice.

 34. Yes al heel vaak zelf gaan checken of een spot misschien toch goed liep met laagwater maar tot nu toe telkens uitgelopen op een domper, iemand nog een tip voor ZH en NH?

 35. Tipje van de sluier waar o waar??

 36. Het zal net aan gaan morgenochtend

 37. Als in qua wind, of golfhoogte?

 38. dat, en licht 😉

 39. Morgen point breaks zoeken op het Ijsselmeer! 🤙

 40. Mogge surfers. Is er iets surfbaars deze ochtend, tot een uur of elf? Zou graag nog snel even gaan straks!

 41. Bijna flat joh. Wat is dat voor forecast.

 42. Swell komt niet zuid door. Te laag tij.

 43. Was dat even een teleurstelling vanochtend

 44. Het was volgens mij wel perfect clean Tobias, zat je er toch niet helemaal naast met je voorspelling…. 😉
  Gelukkig had ik besloten deze ochtend de rondingen van mijn lieftallige vrouw te verkiezen boven de onzekere rondingen van de golven hedenochtend.
  Laten we hopen dat de rest van de voorspelling ook niet klopt en we dit weekend alsnog een moment krijgen van hoge golven met nauwelijks wind….

 45. is er vanmiddag nog iets te surfen wil graag ff rippen

 46. what the… ??? 🙂

 47. haha op de cam vanochtend wel 30 lui in het water op een spiegelgladde zee! blij dat ik me werk niet verzet heb

 48. Soms is er meer hype dan surf

 49. Hoewel de stilte voor de storm vanaf het eerste licht al flink winderig was, liepen er toch echt fantastisch mooie lijnen op de noord. Het was af en toe lang wachten en met een shortboard had je er niet veel te zoeken, dat wel.

  #lefthanderwonderland

 50. Vanochtend een heerlijke surft van 8 tot 930

 51. Wijk was heerlijk eerste uur! lekker veel power in de golven.

 52. Idd, dat was een goede call Tobias!

 53. Was bagger van 09:00 – 10:30. Zag in de verte nog een paar andere surfers afdruipen. Trouwens, is de webcam van Aloha / WAZ weggewaaid?

 54. Wat een teleurstelling idd vanochtend in Scheveningen. Zeker vergeleken met gisteren; dikke bakken, nauwelijks wind en 5 man in het water 🙂

 55. Surf update Scheveningen 16:15: Slappe meuk

 56. Ik ben van plan naar wijk te gaan zo. Is er nog wat hoogte voor longboard?

 57. Ik zou gewoon gaan en dan je board in Den Helder ophalen

 58. Peddel viel mee was snel achter gelukkig, tot langevelderslag zeker 10 golven gehad.. topsessie!!

 59. Nieuwvliet/Cadzand liep niet toen ik er net was. Iemand een tip qua getij voor daar?

 60. Iets voor hoog meer push, maar blijft lastig met swell uit WNW. Beter is NNW swell of zelfs NNO.

 61. Net was insane een uur voor donker

 62. Ja de cam zag er top uit! Domburg was ook erg goed te doen, strak getrokken golven sideoffshore

 63. Thanks Tobias! En wijk ziet er inderdaad erg hoog uit

 64. Skiffa was sick hoog