Surfweer voor & na Kerst 2021

December gaat de boeken in als een prachtige maand, maar stiekem was November nog wel een heel stuk beter. Het jaar gaat eindigen met een aantal meest golfloze dagen voor kerst, maar daarna gaat de swellmachine weer aan. Uit welke richting de swell precies zal komen is nog wat onduidelijk. Dat het goed koud gaat zijn, staat wel vast. Inmiddels is de watertemperatuur gedropt naar zo’n 7,5 graden Celsius. Dat kan nog lager, meestal zitten de laagste waarden in januari of februari op 4 a 5 graden. Hieronder per dag de verwachtingen in detail.

Donderdag 23 december
Op woensdag dus al helemaal flat, hoewel de boei-meting nog steeds een enkel-hoge rimpel aangeeft en er heel af en toe een superklein rollertje te zien is. Wellicht op de wadden nog te longboarden, maar pas op voor je fin. Donderdag geen swell, maar een heel klein beetje zeegang door de vrij krachtige wind uit zuidzuidwest. Die is niet meer dan 5bft en over het koude water geeft dat in de regel nauwelijks beweging. Alleen in N-H eind van de middag hier en daar een heel klein rollertje met opkomend tij (en dus ook wat stroming). Niet ideaal, de wadden zijn niet veel beter m.u.v. misschien Texel.

Vrijdag 24 december
Vrijdag ziet er al beter uit met meer iets van swell uit WNW, alleen wel hele grote verschillen tussen het noorden en zuiden. Het windveld is vrij lokaal en ligt vooral recht voor de kust van N-H van Zandvoort tot Den-Helder. Ten noorden daarvan juist weer weinig wind, dus de wadden blijven buiten schot. Dat is voor Zeeland en Belgie ook het geval, maar tussenin Z-H midden en noord doet nog wel mee. Voordeel daar is dan weer dat de onshore wat eerder afneemt en het dus cleaner is. In N-H zal het in de ochtend wel heel rommelig vol aanlandig blazen met windkracht 6. Maar gelukkig neemt de wind al snel af en is het later in de ochtend in ieder geval minder windy. Wat het tij betreft is het wel beter om te wachten tot later en dan is de wind ook nog verder afgenomen. Qua hoogte en kracht in de golven is het dan al wel gedaan, blijft dus alleen iets te longboarden over waarschijnlijk.

Zaterdag 25 december
Tijdens dat windveld op vrijdagochtend voor onze kust is er tegelijkertijd in het uiterste noorden van de Noordzee een windveld dat onze richting op wijst. Deze is maar heel kort qua duur en intensiteit, met swell die dan nog 500 km afstand moet afleggen. Eenmaal aan onze kust krijgt deze te maken met een toenemende OZO of Oostenwind. Het ligt een beetje aan de precies windrichting O of OZO, of deze meewerkt met de swell uit het noorden. In het meest gunstig geval kan in Zuid-Holland met hoogwater nog iets van swell doorkomen uit noorden een paar uur lang. Voor België en Zeeland is het maar een uurtje en eigenlijk ligt het te ver zuidelijk voor de swell uit het noorden. Wel het laatste uur van de middag een kans op oostenwind lijntjes in Zeeland en vooral Belgie. In Z-H gaat dat niet meer lukken, in N-H ook niet. Daar is alleen de ochtend heel even longboardable clean. Met afgaand tij wordt het snel kleiner en volgen er lange wachttijden tussen de sets uit het noorden. Maar al met al toch een dag om in de gaten te houden met longboardkansjes. Shortboarden gaat het niet worden. Daarvoor komt de swell vanuit een te korte fetch en te veel uit NNO richting onder Noorwegen.

Zondag 26 december
In de nacht van zaterdag op zondag wordt de windrichting steeds meer Oost OZO en later zelfs ZZO met een behoorlijke toename. Swell die uit het verre noorden moet arriveren krijgt het nu wel heel moeilijk. Op een bepaald moment einde zondagmiddag gaat de wind wel ineens flink afnemen en kan er weer wel weer wat binnenkomen. Is dan met laagwater alleen surfable in Z- en N-Holland. Zeeland en België pikken het pas op rond 16:30u en dan is het al bijna donker. En eigenlijk komt de deining die doorkomt nu ook van te ver weg om voor het zuiden voor surfbare condities te zorgen. Zondag in het zuiden dus blijvend flat.

Maandag 27 december
Een windstille en veelal golfloze dag. In de middag wel wat meer wind uit zuidoost met afgaand tij. Als het dus nog iets zou kunnen worden, dan is dat in de ochtend met hoogwater in het noorden (Noord-Holland, maar vooral de wadden).

Dinsdag 28 december
Omdat de wind op maandagavond weer zal toenemen uit ONO, is er op dinsdag weer ONO swell mogelijk die genoeg zou kunnen ombuigen voor een surfsessie in het uiterste zuiden. Met name in België en Zeeland nu dus, maar ook Zuid-Holland is een optie met hoogwater van 8 tot 11u in de ochtend. In N-H blijft het helemaal flat en komt niets geen golfhoogte tot aan de kust.

Woensdag 29 december
Een weersomslag zit er op deze dag aan te komen. De oostenwind is er niet meer bij en de windrichting gaat stilaan meer zuidelijk worden. Dat geeft zachtere lucht uiteindelijk, maar ook nog een kans op een rimpel noord-swell uit het verre koude noorden. Denk daarbij alleen aan de wadden en heel misschien iets enkelhoogs in Noord-Holland. Voor het grootste deel is deze dag gewoon echt helemaal flat.

Donderdag 30 december
Een ZZW tot WZW wind brengt een einde aan het koudere weertype. Heel veel golven zijn er niet met deze windrichting, want zeer korte fetch. Tenzij die wind natuurlijk genoeg hard aantrekt. Vooralsnog lijkt dit alleen een dag voor een paar slappe rollers in Noord-Holland te gaan worden. Maar het kan natuurlijk ook iets meer zijn en iets meer west. Dan is in Zuid-Holland ook nog een kans op iets meer surf.

Oud en nieuwjaarsdag
Heel veel zachter met +10 graden en wind uit het westen is de forecast met vrij grote zekerheid (70%) op dit moment van schrijven. Als de wind eerst flink toeneemt op oudjaarsdag dan zou het dan vooral met afgaand tij in de late middag het best zijn. Op nieuwjaarsdag dan eerder andersom, omdat bij een afnemende wind het juist ook goed kan zijn met hoogwater midden op de dag. Uiteraard is dat allemaal nog ver weg, maar de modellen zijn in de laatste runs steeds meer eensgezind aan het worden. Updates volgen in de surf-reports en graag daar alleen discussie over het weer!

Wetsuitadvies Noordzee 6 a 7 gr C
Vrijdag: Wetsuit 5/4mm met cap 6mm schoentjes 3mm handschoen
Zaterdag: 5/4mm met cap, schoentjes 6mm, handschoen 3 of 4mm
Zondag: 5/4mm met schoentjes, 4mm hand
Maandag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 6mm schoen
 1. De weerkaart voor vrijdag 01:00 uur s’ nachts. Goed te zien is het windveld (oranje pijl) voor onze kust. De wind valt vrijdagmiddag snel stil omdat er een zogenaamd zadelgebied https://nl.wikipedia.org/wiki/Zadelgebied zonder luchtdrukverschillen opschuift vanuit het westen.

  De blauwe pijl geeft de NNO wind aan ten westen van Noorwegen. De swell daarvan zal in de dagen na vrijdag iets van surf kunnen geven. Lastig te zeggen wat het wordt, omdat de wind niet zoals 9 van de 10 keer NNW is, maar meer ongebruikelijk NNO.

 2. Windkaartje er bij:

 3. Heeft er iemand wel is gesurft in Kaapverdië? Ik ga kiten maar ben benieuwd of mijn golfplank ook mee moet.

 4. Weet er iemand wat leuke spots om te surfen voor intermediate surfers in noord Frankrijk? Is voor aankomende week:)

 5. Kom maar kom maar kom maar!

 6. Ja

 7. Het kan daar helemaal af gaan, check vooraf even of er swell verwacht wordt. Deze tijd van het jaar is dat vooral uit het noorden.

 8. Check Ponta Preta maar…

 9. Wissant (linkerkant dorp) en Wimereux (zeilclub en de rechterkant van de riviermonding) zijn de beste, allebei na hoogwater. De wind kan wel de surf verpesten, Wissant is dan ‘beter’; Ik ben nog in Equihen en Berck geweest maar ’t is nog nooit de moeite geweest om verder te rijden. De eerstvolgende die echt goed is, is,Pourville (naast Dieppe).

 10. helaas…

 11. Was heerlijk vanmiddag, wind ging er helemaal uit. Mooie lijntjes van klein metertje, genieten!

 12. Welke spots in ZH Of NH zullen morgen ochtend de noorderswell nog wel aardig pakken? Tussen 8 en 12.

 13. Domburg laatste uurtje licht viel zeker niet tegen!

 14. Misschien weet iemand dit hier, de rits van mijn winterpak is afgebroken. Dus de loper. Heeft iemand ervaring met het vervangen hiervan of een adresje voor zo’n nieuwe loper? Groet & fijne dagen

 15. Gaat er wat vandaag doorkomen, of is de swell richting te oostelijk hiervoor? Op J6 is een leuk piekje te zien, alleen wordt de richting niet aangegeven. De andere boeien zijn alleen niet hoopvol…

 16. Tijdelijke noodoplossing: paperclip door oogje, als dat oogje tenminste nog heel is; dan wel paperclip afplakken omdat scherpe uiteinden neopreen kunnen beschadigen vrees is. Groet, Albert

 17. Wat voor merk pak is het? En of wat voor maar heeft de runner?

 18. touwtje er doorheen

 19. google eens op rits reparatie
  er bestaan heel veel oplossingen die je kunt kopen voor je runnen te vervangen

 20. De kerstkilo’s moeten er ook weer afgesurft worden. Morgen misschien kans op surf? Lijken morgenmiddag wat wsw windgolven binnen te komen of zie ik dat verkeerd?

 21. Amai, heb er zelf nog niet gesurfd of gekite maar vooral voor die laatsten zal het echt een verlies zijn.. En voor de golfsurfers hun spot een tiid lang niet bereikbaar. Hier is al veel over gezegd maar als ik het nu zo definitief lees voel ik een snik..;(

 22. Wat denken jullie van morgen ochtend in BE? Wind is even afwezig bij HW, maar vraag is of de golven ook niet weg gaan zijn. Bedankt!

 23. Ziet er goed uit toch voor morgen? Wind valt precies (even) weg met hoogtij..

 24. Wat een harde sessie was het weer, ik geef hem zeker 4 sterren. Veel progressie kunnen boeken door de mooie golven van vanochtend in WAZ.

 25. Waar zien jullie dat de wind even wegvalt morgen? Ik kan het bijv. op Windy niet zien.

 26. Ja wijk was echt lekker zeker tussen9 en 11 en daarna werdt minder maar ooknog leuk

 27. Dat ging over vandaag O-Face… Morgen is het de hele dag aan het waaien

 28. Vandaag nog te doen met die wind? Lijkt wel aardig wat swell binnen te komen.

 29. Wijk is heeeeel erg nice! Heb tussen 11-13 uur gesurft en was super! Lange lijnen en goed te surfen

 30. Lol dinsdag 18 sec met 2 meter volgens windguru. Nog nooit zo een hoge periode gezien hier.

 31. Er zit goede swell in het vat voor komende week. Wat een begin van het nieuwe jaar. Ik heb wel zin om weer dikke bakken te surfen op mijn Gato Heroi.

 32. Vanmiddag nog niet veel iig. Gelukkig wel retedruk dankzij de sms, dat maakt een hoop goed

 33. Ja dat wordt weer genieten voor je Eduard.

 34. Los Americanas is solid. Super toegankelijk, midden in het (te) toeristische stuk maar echt leuk en bijna altijd wel te surfen. Verder over het eiland veel leuke spots, maar beetje zoeken welke omstandigheden welke spot werkt. Wannasurf is alle info te vinden.

 35. Ik werd heel blij van Playa del Socorro en de eigenaar van https://www.quiverssurf.com/ in Puerto de La Cruz weet veel te vertellen over spots. De jonge winkelmedewerkers waren iets minder communicatief…

 36. Hoi, even offtopic..

  Ik kocht overlaatst een Catch surf softtop 7’0” x 22.0” x 3.125”. NU ben ik op zoek naar een gepaste boardbag om zowel de soft top als minimum 2 andere shortboards te vervoeren. Een boardbag met wieletjes lijkt me ideaal. Iemand die hiervoor een gepast model kent waar de soft top effectief in past?
  vb: Creatures All Rounder 3-4, 7’1 (iemand hier ervaring mee? past het hierin, gelet op de breedte)

 37. Wordt het vandaag nog wat Tobias?

 38. Kijk gewoon op de Cam dan zie je het zelf…

 39. Graag weet ik het vooraf of het ergens af gaat. Ik moet de kids dan even droppen ,daarna de boards op de Tessla en gaan.

 40. windguru 👍

 41. Kan mij voorstellen dat een zelf rijdende auto voor jou ideaal is :). Misschien kan Tobias zijn sms direct koppelen aan je routeplanner, kun je helemaal blind naar het strand rijden!

 42. Je kan altijd een surfweer sms nemen. Dan kan je bijj de andere pakken koek in het water liggen.

 43. Zoekt en gij zult vinden. Diederick