Nuttige surfweer info:

Surfweer van vrijdag 31 mei 2024

De laatste dag van de maand wordt waarschijnlijk de mooiste dag van de maand om te surfen. De lente was gemiddeld genomen niet al te best met steeds maar een matige golfhoogte of helemaal flat. Deze laatste dag maakt alles goed, maar je moet er wel een beetje op tijd bij zijn waarschijnlijk. Daarover meer in de surfweer sms (hoewel hieronder ook al uitgebreide tips). Het is overigens ook de laatste kans om een van de 20 gratis seizoensabonnementen op de sms te verkrijgen door bij de KNRM twee mooie boardstickers te bestellen. Na vrijdag zijn de Surfweer stickers waarschijnlijk niet meer te bestellen, maar meer daarover volgende week. Eerst deze ultieme surf 3 daagse beleven en meemaken. Per regio zijn er nogal wat verschillen, want niet overal wordt de wind nihil. In België en deels Zeeland blijft het wat waaien vrijdag.

Zaterdag  is het begin van de meteorologische zomer, maar die dag lijkt het eerder op de herfst of op het weer dat we deze winter maandenlang hebben gehad… De golven zijn wel lekker hoog en de wind hard! Zondag iets minder hoogte en wind. Hieronder per dag de verschillen en de beste momenten per regio om het water in te gaan!

Donderdag 30 mei
Stilte voor de stormdagje, want er zijn nog weinig golven in de buurt. Die bouwen op deze dag langs de Engelse oostkust. Zie plaatje:

Een golfhoogte van ruim 4m met niet eens zo’n diepe depressie. Deze kwam vanaf Ierland met een kerndruk van 1001 en zakt maar 3 hPa naar 998hPa diep. Wat het toch zo’n actief laag maakt is de druk opbouw daar waar het laag vandaan koerste, bij Ierland. Binnen 24 uur tijd ging daar de druk van 1000 hPa naar bijna 1030. Het zijn juist die drukverschillen die de wind op de Noordzee doen aanzwengelen. Daarbij is goed te zien dat de wind aan de andere kant van het laag bij Denemarken veel en veel minder is. Vaak is dat juist wel het geval en dat hangt dan weer samen met het feit dat de ontwikkeling vanuit die kant wordt gestuurd. De luchtdruk bij Engeland is in zo’n geval stabiel en de trigger ligt in die situatie bij Scandinavië in de buurt. Overigens biedt zo’n situatie ook kansen, maar zo’n textbook situatie als nu is typisch iets dat in de zomer voorkomt en voor mega lekkere zomersurf kan zorgen. Laten we hopen dat dit zich nog vaak gaat herhalen deze zomer van ’24!

Vrijdag 31 mei

De regio N-H is het eerst aan de beurt met windstil weertype vanaf het eerste licht in de noordkop en op de wadden. Hoewel de wadden bij een fetch vanaf Engeland minder hoog zijn, is de ochtend tot 10u ook nog windstil met een dikke 1,5m swell. Enige nadeel is dat wanneer het hoogwater wordt de wind er in komt. Juist voor Vlieland en Texel is laagwater in de vroege ochtend wel gunstig en dus een go. Ook midden en zuidelijke deel van N-H goed in de ochtend, alleen met zonsopkomst nog wat chop onshore 2bft. Swell piekt in de ochtend, zoals te zien is aan de UKMO wave chart met 3m bij 9 seconde periode op het Clipper Dowsing punt ter hoogte van Texel richting het Engelse deel van de Noordzee. Hier komt zeker 2m van aan langs de gehele hollandse kust, waarbij de piek bij ons maar 2-3 uur later valt dan op de clipper. Voor Z-H betekent dat dus ook een vroeg moment met de hoogste en mooist golven waarbij in de hele vroege ochtend nog wel wat chop is. Het is pas echt windstil en cleaner nadat het frontje met regen dat overtrekt vanuit het noorden, maar daarbij oplost. Goed te zien ook aan de neerslag forecast. Voor zuid-holland zuid zal het goede pas de laatste paar uur van de ochtend en begin middag het moment om te gaan zijn. Klein nadeel is dat dan de tij-push er al uit is, maar gezien de grootte van de swell geldt hier een uitzondering op de regel en is het juist bij afgaand tij het mooist. Zeker op de grens Zuid-Holland / Zeeland. Hoewel het ook weer niet zo veel waait, dus eerder op de ochtend 8u is ook al te doen. Wel beter om iets meer naar midden / Zuid-Holland te gaan.

Wat betreft Zeeland geldt hetzelfde.Best even na hoogwater omdat het voor 8u, vroeg in de ochtend, nog vrij stevig waait uit west. Het is dan misschien zelfs beter om het wat hogerop in zeeland te zoeken dan helemaal zuidelijk richting de grens met Belgie. Want daar blijft de wind het scherpst tot eind van de ochtend uit west /wzw en slaat dan plots om naar pal noord, licht NNO. Begin van de middag even een ok moment, maar niet clean en ook al weer flink afgaand tij. Toch is er dankzij de hoogte nog genoeg te surfen met de lage waterstand. De wind wordt dan later op de middag vanaf een uur of 14:30u overal een spelbreker. Is zelfs even noord 6bft voor het einde middag weer wat afneemt naar NNW 4-5bft. Echter begin van de avond komt er een thermisch effect bij en blaast het weer krachtig windkracht 6bft uit NNW. Enkel met beschutting valt er dan nog wat van te maken, maar de swell is dan al wel stuk minder hoog geworden. In de plaats er van komt windhoogte. Ook lekker, maar nu wel wanneer het tij er in pusht. In het zuidwesten is dat ruim op tijd. In N-H is dat net maar een half uur voor donker dat de stroming omgaat en vloed begint in de stromen. Daar is het net zo goed wachten tot het volgende hoogwater moment, op zaterdagochtend.

Zaterdag 1 juni

Heel veel wind uit NNW en een nieuwe swell die opbouwt naar 2,5m met max. hoogte van 4m. Eigenlijk is dit niet te doen, tenzij je echt uit de wind kunt gaan liggen. Die is namelijk over de gehele lengte van de zuidelijke Noordzee 6bft recht op de kust. Alleen met vloed in het tij en met hoogwater valt de stroming nog een beetje te doen. Heel vroeg op de middag gaat de stroming dus al een probleem worden, mogelijk zelfs eind van de ochtend al. De meest zuidwestelijke spots in Zeeland en Zuid-Holland werken waarschijnlijk het beste en hebben ook nog een kans in de avond voor het donker. In N-H is het werken en zoeken, enige voordeel is dat er daar nog wel met laagwater in de middag gesurft kan worden als de stroming wordt gebroken.

Zondag 2 juni
De wind en golfhoogte worden minder spectaculair dan zaterdag maar of dat een voordeel is, moet nog blijken. Om in de luwte lekker te kunnen surfen is hoogte namelijk wel een vereiste. Dezelfde spots als zaterdag zullen op zondag niet even goed zijn. Wel is het op de niet beschutte spots weer een stuk beter te doen. Zeker in België is dit het geval als eind van de dag de wind er daar bijna helemaal uit gaat en het richting mid-tij vloeit. Maar eerder in de ochtend kan er waarschijnlijk ook al met een goede peddelconditie. Voor de rest is het vooral in Z-H waar de golfhoogte afname minder is en er dus ook op de beschutte spots nog hoogte staat. En in N-H biedt het lage water eind van de dag met de windafname kansen. Maar beste is daar toch om nog even te wachten tot de volgende dag. Maandag valt de wind terug naar 1-2bft wzw en geeft een mooie 1m swell in N-H en deels Z-H. Voor Z-H zuid en Zeeland en Belgie is er maandag niet heel veel meer van over.

Zie de updates in de Surf Reports en ook de laatste verwachtingen.

Wetsuitadvies water daalt naar 13-14°C

Vrijdag: Wetsuit 4/3mm schoen-3mm of schoenloos
Zaterdag4 mm wetsuit, wind dus oor-protectie
Zondag: 4/3mm met schoen wel nodig 3mm

75 reacties

  1. Super, eindelijk een beetje decent swell. De wind dropt momenteel al behoorlijk, maar nog niet echt clean op de cams, even wachten maar?

 1. Hoi,
  Ik kom net het water uit bij Wijk aan Zee naast het havenhoofd. Tijdens mijn sessie is mijn leash losgeraakt waardoor mijn board nu tussen de blokken ligt. Mijn schatting is ongeveer 20-30 meter voor het hek.
  Het gaat om een Channel Islands Neck beard 5’9 met oranje leash.
  Mocht iemand hem vinden tijdens laag getij graag droppen bij de surfshop en je kan me bellen op 0628428972. Ik heb de kustwacht al geïnformeerd hierover.

  Alvast bedankt!

  1. Dat is schrikken zeg! Ook in zo’n geval is het handig om iets van een nr op je board te hebben. Zie https://surfweer.nl/knrm

   Is een sticker van de KNRM & Surfweer. En verspreid over alle bestellingen ontvangen 20 mensen een seizoen extra Surfweer gratis! Dus bestel snel en betaal alleen de verzend +druk kosten voor het printen van jouw tel nr. op twee of meer ultra waterbestendige stickers. Ps vandaag de laatste dag dat het kan.

 2. Vanmorgen 07.00 uur bij Ter Heijde waren het wel echt dikke bakken maar ook echt verre van clean… 1 grote klotsbak. Wel lekker een uur kunnen paddelen. Voorbereiding voor de mooie dagen en ik de conditie nodig heb.

  1. Je was te vroeg de wind was toen nog vol op 5 Bft. Om 10:00 was het 2 Bft en werd het best wel mooi (en nog steeds heel hoog).
   Altijd even de wind checken voor je gaat 😉

 3. Toch een groot gemis een webcam bij IJmuiden en/of ijmuiderslag. Het kan daar zo verschillen wat betreft verwachtingen en uiteindelijke condities. Vanochtend was ik verhinderd maar ben wel benieuwd of het wat was. Wie heeft er in gelegen?

  1. Gisteren heerlijke bakken. Eerst voorin gelegen. Wat klots bakkerig maar na een uur toch helemaal naar achter gepeddeld. Wat een cleane hoge bergen!

   Bij het terug peddelen voelde ik mij ineens misselijk en dizzy. Na 5/10 min was het minder tot weg. Is al de derde keer. Iemand hier ook last van?

   1. Hey,

    Ik heb dat ook een paar keer gehad. Dizzy en misselijk.. was in Wijk aan zee. Vraag me af zeeziek, of is er iets met het water?

   2. zelfde, ook misselijk en wat duizelig… heb ik weleens vaker gehad… trekt gelukkig snel weg naderhand inderdaad . meestal heb ik het als ik weer op de kant kom na een sessie. vreemd genoeg tijdens de sessies bijna nooit…. gelukkig zijn er meer die dit weleens hebben, begon al serieus aan mezelf te twijfelen en mijn gezondheid… geen idee wat het is, soms denk ik weleens soort wagenziekte, of positie duizeligheid. iets dat door het geklots en gespoel misschien opspeelt ofzo? heb het met andere sporten nooit.

  1. Die eerste plaat is echt schitterend.
   Echte hollandse bakken, kiters op de achtergrond en een verdwaald board in de lip.
   Heerlijk!

 4. IJmuiden tussen 10u-12u was lekker afgelopen vrijdag. Was even zoeken naar goede plek. Richting Slag goede hoogte gevonden.

  • o_1hvcap0d01bsl1cs3a41bn6v1e9.jpg

   Image

 5. Hey,

  Ik heb dat ook een paar keer gehad. Dizzy en misselijk.. was in Wijk aan zee. Vraag me af zeeziek, of is er iets met het water?

  1. Ik lag er vanochtend in en het was inderdaad behoorlijk deprimerend. Helemaal als mannetjes ook nog agressief gaan doen om golven van 30cm waarop ze niet eens priority hebben. Vrij bizar allemaal

 6. Was echt fucking waardeloos vanochtend op scheef tussen 10-12u

  moet toch maar eens kijken of ik het kitesurfen niet ga oppakken of zon golfsurf foil leren besturen, tenminste nog wat plezier.

 7. Heerlijke golven in Wijk aan Zee gisteravond, heerlijke zonsondergang en af en toe een high five met een kwal tijdens het paddelen

 8. Heerlijk vanochtend WaZ. Lag ook een hele aardige fotograaf in het water. Als iemand z’n insta of website weet let me know, volgens mij had die mooie foto’s van aardig aantal rippers.

 9. Iemand enig idee of morgenochtend vroeg goed gaat uitpakken?
  Wind onshore lijkt wel flink toe te nemen.

  Of later deze week beter?

 10. ik zie, ik zie.. inzakkende wind – van storm tot bijna niets. Komt goed, voor zeker 2 hoogwaters aan de Belgische ku!st; din avond en woe avond. NW is altijd wel stevig op boksen tegen de brekers, dus woe beter. Tenzij de wind alsnog verandert van goesting. surf’s up

 11. Gister stond er iemand foto’s te maken van de surf(ers) bij Vlissingen. Weet iemand wie dat was of waar die foto’s terecht komen?

 12. Hoe gaat het nu?

  Anoniem schreef:
  juni 3, 2024 om 7:20 pm
  Was echt fucking waardeloos vanochtend op scheef tussen 10-12u

  moet toch maar eens kijken of ik het kitesurfen niet ga oppakken of zon golfsurf foil leren besturen, tenminste nog wat plezier.

  1. Ik ben juist van de foil afgestapt! Wat een golven de laatste weken! Elk deel krijgt het moois, de Wadden, Hollandse kust, Zeeland en Vlaanderen. Iedereen moet netjes op z’n beurt wachten 🙂

  2. Haha het was ongekend goed vandaag, lag er vanochtend in bij scheef en wat een verademing. Mooi vlak met groene bulten, echt top. Desondanks ga ik toch eens een kiteles proberen deze zomer.

   Gisteravond bij HVH geweest maar dat was niet denderend, veel close outs.

   Hoe was jouw sessie?

    1. Lekker boeien wat de hoogte was, niet zo uit de hoogte doen jij snob haha. Het was voor Nederlandse begrippen bijzonder clean met redelijke kracht (8s). Beter dan 90% van de dagen met ranzige klots.

 13. Vond het vanmorgen net na 8e op scheveningen zuid vies tegenvallen. Veel closeouts zonder lopende lijn. Was ook laag water, rare stromingen tussen de banken. Golven van 2 kanten. Weinig peil op te trekken. 5 min wachten op dat ene lekkere piekje.
  Volgende x beter.

 14. Nou ik vond de surf maar bar en bar slecht afgelopen weken in Zuid-Holland. De enige swell die er was werd constant kapot geblazen door de wind. Het enige wat er goed aan was, was de hoogte. Slappe hap, maar beter dan niks I guess.

 15. Hallo allemaal,

  Ik heb een vragenlijst samengesteld met als doel het perfecte surfboard te kunnen voorspellen. Op basis van de huidige gegevens ontvangt iedereen een shortboard. Daarom heb ik deze vragenlijst van 32 vragen gemaakt.

  Hiervoor heb ik jullie hulp nodig! Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter. Als je het leuk vindt, kun je de vragenlijst meerdere keren invullen, zolang je elke keer aan een ander surfboard denkt. De vragenlijst is volledig anoniem, tenzij je ergens je naam invult. Voel je vrij om de vragenlijst te delen!

  English:

  Hello everyone,

  I have created a questionnaire to predict the perfect surfboard. Based on the current data, everyone receives a shortboard. That’s why I’ve made this 32-question survey.

  I need your help! The more people who fill out the survey, the better. If you find it enjoyable, you can fill out the survey multiple times, as long as you think of a different surfboard each time. The survey is completely anonymous unless you choose to enter your name somewhere. Feel free to share the survey!

  De link naar de vragenlijst: https://forms.gle/7XvzCw7k6kYUwdCU7

  Alvast bedankt!

 16. Iemand ervaring met een beater board? Zou dit kunnen werken wanneer de noordzee wat messy staat of 20kt onshore blaast? Zou gaan om de carch surf beater 🙂

  1. Het is gewoon een soort mini simmons maar dan in softtop. Veel volume in een klein bordje. Is ook deels afhankelijk van je eigen gewicht. Maar gaat snel in plane.

 17. Volume genoeg maar hou er ook rekening mee dat zo’n kort, breed en vlak model heel anders surft dan een gewoon shortboard of mid-length. Geen kwestie van goed of slecht maar wel anders. Zeker in chop het wat harder werken met die brede tail.

 18. Relatief brede tail en platte bodem. Maakt juist snelheid in de niet punchy stuff. Ja, het is even anders surfen. Maar een must voor elke surfer om eens een simmons geprobeerd te hebben.
  Als de golven wat holler steiler beginnen te worden begint die best wel tail happy te worden, omdat ie heel snel wil en minder fin oppervlak, dus sliden!

  Gewoon heel erg leuk surfen op gemiddelde nederlandse dagen.

  Veel plezier

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here