Nuttige surfweer info:

Surfweer, the duckdive (How to) 🤙🏻

437 reacties

 1. Thanks Tobias, mooi om een inhoudelijk stukje te lezen 👍 kijk uit naar de volgende tips.

 2. Thanks voor dit stukje techniek kennis. Voordat het kunde wordt is het wel nog ff oefenen. 😁 Maar nuttig.
  SurfZ.

 3. Met het board van jonjon zou ik altijd onder water naar buiten peddelen…
  Heb vandaag in de tuin geoefend met een 6’0” fish. Valt niet mee

 4. Ik zie het ‘gestolen’ board op GeenStijl staan.
  Toch grappig dat daar specifiek niet wordt benoemd dat het tegen een vuilnisbak aan stond.

 5. Wat is dit nou weer voor een opmerking, word een beetje moe van dit soort reacties hier. Alsof de man die hier op beeld met dit in goede conditie board wegloopt niet door zou hebben dat hij iemands plankie aant jatten is? Hou toch op met die onzin en help onze vriend aan zijn plank terug

 6. Board heeft nooit tegen een Vuilnisbak gestaan dat is het hele punt. Board stond ter hoogte van de vuilnisbakken op het strand. Meter of twee er vandaan. Mooi herkenningspunt vanuit het water.

  Mensen denken serieus dat dit board in of tegen de prullenbak stond.

 7. Heb het zelf ook eens voorgehad met een 2e board dat ik op het strand had neergelegd om te testen.
  Er was niemand op het strand en ineens board weg. Bleek dat de shovel chauffeur hem had meegenomen en in de duinen gelegd (voor later)?

  Een tip om dit te voorkomen is je board dichterbij het water met de punt of tail in het zand te steken. Wel eerst een 40cm diep graven en dan je board er rechtop in.
  Voor je dit doet, eerst even nadenken of het afgaand of opkomend tij is. Bij afgaand kun je hem lekker dicht bij het water precies voor waar je erin gaat insteken. Bij opkomend moet je iets van 50-100 meter van de waterlinie af ingraven. Eventueel rekening houden met de wind, zodat die er niet pal op blaast.
  Ook handig om rekening te houden met de draairichting van de zon, als het onbewolkt is. Je wil niet dat je hele wax-laag binnen een uur tijd niet meer op je board zit maar op het strand ligt…

  Verder nog de tip dat je board eigenlijk altijd een eigendomsticker moet hebben. Eerlijk gezegd heb ik dat voornamelijk alleen op mijn, wind-, wing- en kitesurfboards maar het beste gebruik zou je die stickers gewoon voor al je surfboards moeten gebruiken. De kans is een stuk groter dat een achtergelaten of verloren surfboard niet wordt meegenomen als er een sticker met 06-nummer en naam op zit. Je geeft de ‘eerlijke vinder’ tevens nog een kans en de gelegenheid om je board weer anoniem op de vindplek terug te brengen.

  Deze stickers zijn momenteel uitverkocht, maar normaal gratis te bestellen bij de KNRM. Je hoeft geen donateur te zijn om ze te bestellen. Wel zo handig natuurlijk, mocht je een keer uit zee gevist worden. Ze vragen dan altijd of je al lid bent. Als je die vraag met ‘Ja, al jaren’ kunt beantwoorden zullen ze je dankbaarheid extra waarderen!

  Link voor de stickers als ze weer online zijn: https://www.knrm.nl/bestellen/veiligheid/be-traceable
  Link om de KNRM te ondersteunen https://www.knrm.nl/doneren

  Het beste is om voor een maandelijks of jaarlijkse bijdrage te kiezen, er is geen min. bedrag en alle klein beetjes helpen! Dit zou iedere surfer moeten doen, ook al is het maar voor een paar cent. De KNRM gaat het nodig hebben, want ze heeft geen staatssteun en is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van een ieder die zich regelmatig op het water begeeft.

 8. Is er nog een surfschool open in Scheveningen die een pak en softtopje verhuurt?

 9. Komen de golven van de verkeerde richting of weg door de wind? De metingen lieten wel wat surfbaars zien toch, ben benieuwd waarom ze niet aankomen

 10. t was goed maar wat een mensen🤔1,5 m was wel een dingetje😬Maar goed surfers zijn immuun denk ik. Ben maar op gepaste afstand het water in gegaan was overal prima🤞🏻

 11. Net een aanvaring gehad in Wijk. Was wel weer super mooi. Maar druk, en de ding die ik heb is niet zo mooi. Ik breng hem denk ik ook naar SRFboards want die wordt hier wel vaker genoemd. Wel balen van die ding. Gast waar ik de aanvaring mee had zei dat alle golven in Wijjk naar links gaan. Maar dat is toch niet altijd zo Tobias? Anyway zijn board had gelukkig niks, dus dat scheelde gezeur.

 12. Wat een drukte ook op Zandvoort. Lekker met zn allen op een kluitje gaan liggen. Voor de (waardeloze) golven had je het niet hoeven te doen. Hopelijk gaan snel de p-plaatsen tussen bloemendaal en zandvoort weer open zodat het zich weer een beetje kan spreiden en de buurt een beetje ontzien wordt van wildparkerende import surfers.

 13. Hi guys,

  Is de parkeerplaats bij WAZ afgesloten? Ik loop trouwens graag 200 meter verder van de pier voor een rustig stukje, dus niemand heeft last van me. En kan je anders eerder langs die weg parkeren en het strand bereiken? Hoor het graag! Thanks

 14. @@Eduard Dat dacht ik ook al. Heeft er iemand het nummer van SRFboards? Kan het nu nergens meer vinden in the comments.

 15. @ Eduard,

  Onzin natuurlijk, er breekt zat naar rechts daar. Ben goofy maar heb dagen gehad dat de fijnste golven allemaal op mijn backhand kwamen. Zelfs dicht bij de pier breken er nog golven naar rechts voor een kort maar leuk ritje.

  Vervelend voor je plank, hopelijk valt de schade mee.

  @ Peter Parking,
  Bij het windsurfpad heb je een strandopgang waar jij wilt zijn.

 16. Thanks. (Omdat het nogal een discussiepunt hier op het forum is momenteel om wel of niet te gaan surfen, hoop ik dat je antwoord serieus is, en je me niet de verkeerde kant op stuurt 🙂 ) Ik zie op Maps waar het is. Morgenochtend maar eens kijken.

 17. gisteravond was slappen hap, maar ach wel een zoute bek gehaald 😉

  Hopelijk snel weer echte/ betere golven

 18. Was het van vanmorgen nog wat op hoek van holland?
  Na de teleurstelling van gisteravond heb ik mijn wekker vanmorgen maar weer uitgedrukt, maar ik ben wel benieuwd of ik wat gemist heb…

 19. Moet maar eens afgelopen zijn met die semi-lockdown, dan kunnen de werkloze onder ons gewoon weer van hun rustige ochtend sessies genieten!

  Ben overigens benieuwd of surfen ooit weer in populariteit gaat afnemen. Is er hier een trendwatcher die daar verstand van heeft?

 20. 6 weken bewust thuisgebleven om gister dan toch maar weer eens te gaan.. wat een drukte zeg.. op zich niet erg, maar als er dan 4-6 man tegelijk op een golf peddelen en deze ook nog nemen is voor mij de lol er wel af.. waarom weet niemand meer wat de normale regels zijn in het surfen? Ik kom al 24 jaar op Wijk (ja oude lul) in die tijd bleven de beginners weg van de pier of hielden veel rekening met de oude garde. in deze tijd is het ieder voor zich! Het is een beetje geven en nemen en vooral rekening houden met elkaar en genieten van de sport. Dus voor alle New Cats: informeer je en doe normaal!! verder prima mn golfjes gepakt en de slalom geoefend..

 21. Is het vandaag nog wat voor longboard rond laagwater? Beetje lastig inschatten op de webcam…

 22. Ha Tobias,

  Bedankt voor de informatieve posts de afgelopen tijd. Om de forecast skills wat te verbeteren vroeg ik me af of je wellicht ook een stukje kan schrijven over de invloed van het getij en de stroming in Nederland en wat voor effecten dit heeft op de golven. Voor de rest… Stay healthy and stay stoked!!!

 23. Hey! Vandaag mijn surfeara verloren op het strand van Scheveningen ter hoogte van Hartbeach rond 15:00 🙁 mocht je ze gevonden hebben: o614 negen negen 46 twee vier! Thanks!

 24. Iemand inzicht of het morgen of vrijdag wat wordt? En waar dan het beste (rustig)?

 25. Discussie met vrienden en aangezien hier veel kennis te vinden is, wat is verstandiger met een softrack? Vinnen voor (risico met onverwachts remmen) of vinnen achter (risico dat board eruit glijdt

 26. Sowieso maak je het zo vast dat je board er niet uit kan vliegen. Aan de smallere uiteinden.

  Zelf vind ik de vinnen naar voren meer aerodynamisch op een of andere manier

 27. @Joao Balcalhau; Je weet toch dat je als werkloze uitkeringtrekker voorrang moet geven aan werkende surfers? Je werkende medesurfer heeft vaak maar een uurtje voor hij/zij weer jouw uitkering bij elkaar moet verdienen.

 28. Thanx voor je normale antwoord Boots. Draag het inderdaad zo! Maar telkens als ik uit t water kom heb ik water onder me pas en dat is zwaar met de pop-up.

 29. Als je water in je boots of wetsuit houd is dat vaak omdat die te groot/ruim is.

 30. Onder je pak.. Leash gebruiken om je pak op zn plek te houden. Gooi die leash dus niet weg als hij breekt maar gebruik hem om je andere voet!

 31. Onder je wetsuit.
  Je geeft aan dat schoenen vollopen met water. Dat ligt dan vooral aan de pasvorm van de schoenen (te ruim/groot). Water sijpelt er bijna altijd wel in, maar als de schoentje strak genoeg zitten blijft dat beperkt tot een klein beetje. Je kunt ook met klittenband of oude leash proberen je wetsuit beter te laten “aansluiten” op je schoentjes. Sommige merken wetsuit (Surface) leveren dit soort straps mee, dus vraag even aan je surfbuddies of zij zoiets hebben.

  In mijn beleving heb je met split toe schoentjes minder last van water in de schoenen, maar dat kan ook komen doordat die schoenen beter aansloten op mijn voeten. Van mijn nieuwe round toe winterschoentjes word ik niet blij. Zaten prima in de shop, maar voeten schuiven als ik aan het surfen ben. Heeft iemand daar een tip voor?

  1. @boots,
   je kan van die straps bestellen. Kosten iets van 2,50 geloof ik. Kan je een bijna waterdichte verbinding maken tussen boot en pak.

   Booties koop ik eigenlijk altijd een maatje kleiner dan mijn schoenen. Ze rekken altijd wel iets op en op de een of andere manier krijg ik het dan voor elkaar om zo nu en dan over mijn tenen te struikelen tijdens de pop up. Levert komische maar genante beelden op.

 32. Wie was er gisteravond aan t filmen met waterhousing Camera? Heb je mooie beelden, wat een heerlijke sessie!

 33. Zonder de split in je schoentjes ga je inderdaad makkelijker schuiven.. Je kan je tenen bij elkaar tapen voor iets meer ‘houvast’ en minder bewegingsruimte.. maar volgende keer weer gewoon de split toe halen en iets koudere tenen hebben..

 34. Heeft iemand ervaring met hoe je een epoxy ding fix weer mooi gepolijst krijgt? Ik hoorde iets over autopoets en dan flink wrijven. Dat wordt al gauw mat. DAnk je voor je gouden tip

 35. Als je hem echt gaat polijsten gaat hij juist glimmen (en dus niet de mat finish waar je volgens mij naar op zoek bent). Het idee is om het plekje met een steeds kleinere korrel te schuren. Ik zou bijvoorbeeld beginnen met 140, daarna 200 en daarna 400, waarbij je bij de laatste fase ook wat water kan gebruiken zodat hij extra glad wordt.

 36. Wat voor pak dragen jullie nu?ik heb een 5.4 en een 5.3 allebei kitepakken is dat een probleem

 37. Zelf draag ik nog een 5/4 met 5mm schoenen en lekke 4mm handschoenen of 2mm goede handschoenen. Een goede 4/3 zou ook wel kunnen maar dan moet ik weer oordoppen in omdat die geen Hood hebben.
  Ik vind een 5/4 soepel zat om nog even te wachten. Waarom kou lijden?
  Beetje afhankelijk van het weer ga ik in mei over naar een 4/3 en eind mei zonder handschoenen/schoenen.

  Qua schoenen heb ik het liefst round toe. Mijn tenen blijven het warmst als ze net z’n allen bij elkaar zitten. Dat geldt ook voor handschoenen. Wanten paddelen ook fijn naar zijn verder wel onhandig. Schoenen koop ik altijd vrij strak 2 maten kleiner dan mijn normale schoenmaat. Dit jaar voor het eerst Vissla zonder straps gehad. Goed bevallen.

  Qua diktes kan je altijd compenseren. Met een dikker pak langer zonder schoenen. Dunner pak eerder schoenen aan. Dat idee

 38. Kitepak is niet zo’n probleem denk ik. Misschien paddelt hij wat lastiger. Golfsurf pakken zijn er igg op gemaakt om maximale bewegingsvrijheid bij de schouders te hebben.

 39. Dikke parkeerbekeuring en ruzie met een Haagse aso met hond gehad in Scheveningen. En druk in het water, echt niet gewoon. Volgende keer rij ik wel naar Egmond of Castricum.

 40. Hoorde geruchten over een knokploeg in duindorp, omdat ze zelf hun auto niet meer kwijt kunnen, sinds parkeerplaats is afgesloten, en iedereen in de wijk parkeert. ik ga toch maar s ergens anders liggen volgende keer

 41. Zal inderdaad niet meer dan een gerucht zijn, vorige keren dat ik daar was waren er meer dan genoeg parkeer plekken voor iedereen.

 42. Tip: net de Red Bull tv app geinstalleerd en nu wat mooie surf movies aan het streamen. Ze hebben goede content! Enjoy.

 43. Wij zoeken voor de Centrale Expo SURFKRACHT = OERPRACHT van 30/10 tot 1/11 nog één of twee kunstenaars die hun liefde en bewondering voor het surfen en alle natuurpracht die daar bij hoort in hun kunst verwerken.
  De Haarlemse Kunstlijn groeit nog altijd in aanzien en brengt jaarlijks meer en meer mensen op de been.
  Ons gebouw Het Hoofdkantoor is voor velen een vaste plek om te bezoeken omdat we steeds weer goede kwaliteit brengen.
  Ben jij een kunstenaar die zichzelf serieus neemt en meer wil laten zien dan een leuke lifestyle, dan komen we graag met je in contact. Ruimtelijk werk is van harte welkom!
  De laatste jaren neemt de kwaliteit van deze expo steeds toe en die lijn willen we ook dit jaar voortzetten!
  De beschikbare ruimte is beperkt en er zal dus een ballotage plaatsvinden.
  Als je denkt dat jij hierin thuis hoort, stuur dan ajb een mail met een paar foto’s en korte uitleg naar erica-huber@hotmail.com
  Surfen en de liefde voor de zee en de natuur in het algemeen zijn enorm in opkomst! Nu de meesten mensen in verband met de corona alle kracht en schoonheid van de natuur extra zijn gaan ontdekken en waarderen, willen wij daar graag op aansluiten via de surf in deze expositie.

 44. Een goede 4/3 kan al. Ik had het er zelfs te warm in gister. Woensdag was het frisser maar kon toen ook al prima.

 45. kan inderdaad al een paar weken prima, ik heb er een losse cap bij voor als het te fris wordt, maar die had ik nog niet nodig. Wel goede schoenen en handschoenen erbij natuurlijk.

 46. @ koekebakker

  Waarom gelijk een Haagse aso? Kennelijk heb je een bekeuring gehad en zat je fout, hopelijk heeft die aso het er dan ook nog even goed ingewreven bij je 👍🏾👋🏽

 47. en als je niet fout zit kan je in bezwaar gaan, ik heb daar goede ervaringen mee. Maar een bekeuring krijg je meestal niet voor niets. Dankzij het betaald parkeren heb ik altijd mooi een plekje voor het strand, dus niks mis mee :-_

 48. Hallo aan de hele gemeenschap van surfers, ik zou graag willen vragen over de opening van het strand en wanneer. Ik ben niet erg op de hoogte van de informatie. Bedankt voor je antwoorden. Veel geluk voor iedereen.
  Sorry voor de vertaling

 49. In het kader van social distancing zijn de kiters en windsurfers nog wat dichter op ons komen zitten.

  Goed, het is een vreemde tijd maar de afspraak is nog steeds dezelfde:
  Wind- en kitesurfen is toegestaan tussen golfbreker 42 en monument ‘de Naald’. Op de site van jumpteam vind je onder het kopje gedragsregels een schets.

 50. @hervatting van de activiteit:

  It’s allowed to go in the sea on every beach, all the beaches are open, but some parkings are closed.

 51. Yup, een hoop kiters in het surfgebied net op de noord. Zelf eentje die doodleuk door de lineup naar het strand voer.

 52. @Tommie, zelfde op Wijk. Niet eentje maar hele hordes. Niets tegen kiters maar ook op Wijk geldt: kiten vanaf paal 2. Zeker met ZW wel zo fijn omdat de golven dan wat verder van de pier breken. Thnx.

 53. Ola mensen! Morgenochtend wil ik graag een poging wagen bij Wijk aan Zee. Kan ik als golfsurfer dan de auto parkeren bij en via het Windsurfpad naar het water lopen, of kom ik dan op een plek waar alleen maar kiters en windsurfers in het water zijn?

 54. @Noutski, je kan daar prima surfen morgenochtend. Met de verwachte windkracht en -richting zullen daar in ieder geval niet of nauwelijks windsurfers zijn. Kiters zijn helaas overal 🙂

 55. Wijk was dik vandaag vanaf 15:00 tussen de windsurfers. Mooie ZW rollers!!

 56. Gewoon ff kijken hoe druk het is en hoe hard het waait. Zijn er windsurfers, rij dan door naar de pier. Je bent als golfsurfer echt beperkt zichtbaar, dus bewust tussen de windsurfers gaan liggen is niet slim voor je veiligheid maar vooral ook niet relaxed.

 57. @Noutski, dat gevoel heb ik ook, maar bij de oier kan ik niet parkeren begrijp ik? En ik loop graag wat extra om niemand tot last te zijn hoor.

 58. parkeren kan gewoon bij de pier…. die is nooit afgesloten geweest…
  als je alleen wil surfen ga je niet naar wijk!

 59. Volgens mij zijn de kiters een grotere zorg dan de windsurfers…kiters zijn vaak met meer en ze letten minder op, vooral die twintippers snappen er vaak niks van (wat wij golfsurfers doen)

  Windsurfers kijken veel beter uit en snappen het golfsurfen ook wel, al zit er ook wel eens een pannekoek bij of zien ze je ook echt niet.

  Ik probeer altijd ff oogcontacr te krijgen, dan weet ik dat ik gezien ben

 60. het zijn nooit de kiters of de windsurfers! maar Golfsurfers zelf waar je voor moet uitkijken! grootste deel weten niet wat ze aan doen zijn! surfen zo over je heen en dan zeggen o ik had je niet gezien…. dus zou lekker bij de kiters en de windsurfers gaan liggen die zien je wel.

 61. Ik vroeg aan een kitesurfer waarom hij steeds tussen ons door ging. Zijn antwoord: “waarom niet!”

  It’s all fun and games until somebody loses an eye…

 62. Weet iemand of het beter is om met hoog of laagtij te gaan surfen vandaag? Bijvoorbeeld bij Castricum aan Zee

 63. Wijk was gisteravond echt lekker. Mooie ZW lijntjes. Bedankt trouwens voor alle tips omtrent longboardenen en de contact voor SRFboards. Nog een vraagje, is noseriden op the Don van Torq ook mogelijk? of moet ik daar echt the Horsshoe voor hebben? Ik weet dat er een paar zeer goeie longboarders op Wijk surfen dus hoor graag hoe jullie dat ervaren? Of dat er nog andere goede merken longboards zijn?

 64. Gisteravond surfhandschoen gevonden op Zuiderstrand in Den Haag. Mocht je er een kwijt zijn laat het me even weten. Ik houd deze site wel even in de gaten of er iemand reageert.

 65. Er zijn betere merken noseriders.. Torq is wel een prima goedkopere optie.
  Even bij Joost langs in Beverwijk (heeft Torqs liggen), Ozlines, Hightide. Altijd rondkijken/vragen!

 66. Ik (zorgverlener/surfer) heb al een tijd niet in de line up gelegen. We hebben onze handen vol aan Corona. Net in m’n pauze ff de webcam gecheckt. Had ik beter niet kunnen doen …. WTF? Iedereen boven op elkaars lip. Schouder aan schouder in de line up. In 2 minuten 3 bijna aanvaringen gezien! Gekkenhuis. Triest te zien dat de surf gemeenschap social distancing aan zijn surf boots lapt. Die 2de golf ga ik met mijn collega’s sneller moeten surfen dan dat we na 2 maanden non stop werken aankunnen. Hopelijk is het tekort aan beschermingsmiddelen dan wel opgelost …..

 67. Gisteravond heb ik tijdens een veel te drukke sessie een aanvaring gehad op Scheveningen-Noord. Letterlijk; er is iemand vol met de neus van zijn surfboard tegen mijn gezicht aan gesurft tijdens mijn eerste keer uit peddelen.
  Het is gisteravond in het ziekenhuis gehecht. Ik houd er gelukkig niets ernstigs aan over. De wond zit een paar centimeter onder mijn linkeroog, dus dat had nogal anders kunnen zijn.
  Voor mij een goede wake up-call. Het is hier soms veel te druk; iedereen zit boven op elkaar (ondanks de mini-golfjes). In plaats van anderhalve meter afstand, zou de regel in het water 5 meter moeten zijn. Het gevaar is dus vooral in de onkunde of verkeerde inschatting van medesurfers.
  Met andere woorden; houd afstand! En vermijd deze belachelijke drukte. Het is echt gevaarlijk.
  Na de aanvaring kreeg ik uitgebreid excuses en later wezen verschillende andere surfers mij erop dat het wel degelijk een diepe snee was. De sfeer goed in het water, dat dan weer wel.

 68. …wordt t nog wat vanavond in Scheveningen? Zin om ff te knallen!

 69. Bedankt allemaal voor de feedback. Het ging me niet om de wind- en kitesurfers, puur om te weten waar ik het water in zou kunnen bij WAZ. Vandaag ijskoud langs de verkeersregulaar bij de rotonde van Bloemendaal gereden naar Zandvoort en daar kan je dus op het tweede deel van de boulevard gewoon parkeren. Dus: zoek een rustig plekje en niet allemaal voor Surfana, het kan! Just sayin’ 🙂

 70. Dat eindeloze gezeur over enkele kiters / windsurfers die in het golfsurfgebied kiten, als kiter / windsurfer sta je ongeveer 1.5 m boven het water en zie je de surfers al van ver. De ongelukken / aanvaringen tussen windsurfers / kiters en surfers in Scheveningen in de afgelopen jaren zijn echt op 1 hand te tellen terwijl er op een dag zoals vandaag met meer dan 100 ! surfers in Scheveningen weet ik niet hoeveel aanvaringen onderling gebeuren, vaak met schade aan boards, maar ook fysieke schade. Relax, en voordat je als een malle begint te roepen en de schelden, ik heb je al lang gezien en draai me bottom turn op de golf die al verder breekt dan de line-up.

 71. Ja, maar er zijn ook een hoop kiters die je inderdaad al van ver zien liggen en denken “daar ga ik eens stoer een meter langs razen”… Het gaat niet zo zeer om de aanvaringen denk waar mensen hier over klagen maar meer de houding van menig kiter op het water

 72. Het is gewoon a-relaxed dat je steeds van die zingende lijnen en kites boven je hoofd hebt.
  Wij weten niet of je alles onder controle hebt of niet, dus we moeten wel steeds opletten.
  Op andere golfsurfers kan je beter anticiperen omdat je als surfer zelf dat bewegingspatroon veel beter kent.
  Ik zie die kites ook regelmatig met een noodgang op het water klappen.

  Je hebt als kiter letterlijk de beschikking over de hele zee. Waarom je dan in het golfsurfhoekje moet komen snap ik niet.

 73. @Be en Tobias : je mag inderdaad terug surfen vanaf maandag …(quote)als je ” binnen een redelijke afstand ” woont 🤔🙄. Weten jullie wat een redelijke afstand is ? 1- 1,5 u is dat ok ? Is zo voorbij hoor 😬… .

 74. All right, dichtstbijzijnde van Berlaar (Lier) zal dan Knokke zijn zeker…😬😛?

 75. Ik golfsurf, SUP en windsurf op zee.
  Mijn ervaring: Als het echt een beetje waait en er aardige bakken staan dan zijn golfsurfer het minst/slecht te zien (geldt ook voor windsurfer die worden gespoeld). je hebt maar weinig tijd om waar te nemen omdat je -met de snelheid die je hebt- ook al op de golf moet letten, moet inschatten waar de andere wind-en kitesurfers zijn en heen (kunnen) gaan. Dan nog door het venstertje turen en langs de mast/zeil. En je moet zowel met uitvaren als golfrijden opletten. Niet dramatisch, maar wel iets om rekening mee te houden. Bij side-shore en side off kan je meer/beter zien. Bij side on is het iets listiger.

  Ik deel overigens de ibservatie dat golfsurfers en suppers elkaar meer in de weg kunnenliggen en vaker onbedoeld met elkaar in aanraking komen. In Nl heb je vaak meerdere banken waar de golven op breken. Met golfsurfen lig je meer bij 1 van die banken. Windsurfend kom je ze allemaal tegen :-).
  In andere landen lost dit zich vanzelf op omdat golfsurfers vaak niet meer gaan als het hard waait en/of het verschillende spots zijn.

 76. Heb in de afgelopen 10 jaar 2x een aanvaring gehad met een kiter, geen pretje!! Beide keren in het golfsurf gebied en beide keren vlak na het duckdiven van schouderhoge golven. Pannekoeken net als jij die dachten dat ze alles zagen en onder controle hadden….
  Ronduit debiel dat gasten zoals jij zonodig die laatste 200 meter bij de pier ook nog willen gebruiken terwijl je tig km ruimte hebt.

 77. gelukkig houdt 90% zich wel aan de regels. Ben jij zo speciaal? Of vind je dat we alle windsurfers en kiters maar vlak bij de pier moeten loslaten?

 78. Waz weer top in Velsen noord behoorlijk druk en goeie vibe en nog golven ook zeehond erbij!

 79. Voor de Belgische surfers: is het jullie duidelijk wat er mag vanaf maandag? Surfen mag, maar naar zee rijden enkel als het een aanvaardbare verplaatsing is. Ik rij vanuit Brussel rechtstreeks naar Oostende (kortst bijzijnde surfplek). Moet kunnen?

 80. Ik ben heel blij voor je dat jij zo stoer en goed bent, maar die gebiedsregels zijn er niet voor niets. Onbewust regels overtreden kan iedereen overkomen, maar als iemand je daar op aan spreekt hoor jij je excuses aan te bieden en je gedrag aan te passen. Infantiel een grote mond opzetten siert niemand.

  Er gaan heel wat meer kitesurfers per jaar naar het ziekenhuis met ernstig letsel dan golfsurfers. Want ja jullie hebben alles heel goed onder controle… tot het moment dat de controle verloren wordt en jullie als slappe popjes met hoge snelheid achter je vliegertje aan stuiteren.

  Als je denkt dat jij te goed bent om ooit in die situatie te kunnen geraken, heb je er simpelweg nog niet goed genoeg over nagedacht.

  Ik wens je veel wijsheid in de toekomst.

 81. Nee, denk niet dat dit zal aanvaard worden als verantwoorde verplaatsing.

 82. Daar ga ik wel vanuit ja. Wordt een beetje aan eigen interpretatie overgelaten, dus een slechtgeluimde agent kan altijd gasboete uitschrijven vrees ik. Maar aangezien motards recreatieve ritjes mogen maken, zal dit ook wel mogen. En anders is er natuurlijk altijd dat Oostends lief wat je kan gaan bezoeken.

 83. Dat Oostends lief is er al schraal van, vergeet uw SexWax niet… 😉

 84. Gezellig druk, maar keurig op een (1,5m +) rij.

  Vanochtend al een sessie gedaan. Met 1,5 kilometer sociale afstand, vlakbij een verlaten racebaan.

 85. WAZ was heerlijk vandaag. Lag er om 09:00 als eerste in, en langzaam druppelde het vol. Ik ging om 11:00 weg en toen kwam de meute echt goed op gang. Maar zonnetje erbij, geen wind, heerlijke ochtend.

 86. HvH was klein maar super clean vanaf 11 begon het een beetje, tussen 12 en 1 wel paar aardige golven gezien en wat langere ritten kunnen maken.

  Beetje zon af en toe, heeeeerlijke dag.

 87. Misschien leuke voor de surfers die het zat zijn om in de drukte te surfen!!

  Een klassieke scooter met scooter surfboardrack.
  Advertentie nummer: m1545823259 voor een scherpe prijs!!

 88. He tobias, zou je een after analyse kunnen doen van vandaag, surf was top maar waar kwam dit( voor mij) onverwachte cadeautje nu vandaan ,toch niet die zw van gister?!?!

 89. Hallo allemaal,

  Ik ben vrij recentelijk geswitcht van mijn soft top naar een fish. Pop up en down the line ging prima op de soft, maar nu op de fish toch wat moeite. Kom (bijna) elke keer op m’n rechter knie terecht(Goofy). Iemand hier ervaring mee/tips?

  Gelukkig ging het een paar keer wel goed en toch nog wat (korte) ritjes kunnen maken👍🏼

 90. Amen. Het is veel ikke en weinig besef wat deze drukte gaat betekenen voor jou in de zorg.

 91. @Flipmode, van de noord(west)enwind die zaterdag overdag en in de nacht van zaterdag naar zondag ten oosten van Engeland stond.

 92. Wat is je vraag precies? Op je Fish kom je met je andere been voor als je je pop up maakt?

 93. Heerlijke dag op Wijk aan Zee!!! Helaas wel onze leash laten liggen direct links van het boardrek van aloha. Mocht iemand ‘m hebben gevonden graag een berichtje (06-15043015). Dank!

 94. Zo ligt het aan mij of is er de laatste tijd gewoon veel leuke en goede surf??
  Wijk was weer top vanochtend met opkomend. Wel een beetje druk. Maar ben iets naar rechts gegaan en daar was het al een stuk minder. Als het zo lekker blijft ga ik toch maar eens dat nieuwe longboard scoren.

 95. dokter gigi betekent toch tandarts in het indonesisch? helpen die ook al Corona patienten?

 96. Eduard, das maar hoe je het ziet, er zijn golven…speelbaar dus leuk zat…maar ik wacht toch nog wel op wat hogere swell, dat vind ik echt mooier en ben ik wel weer eens aan toe… (Maar blijft erg relatief..De zuiderburen zijn nu blij met alles gok ik 🤭)

 97. Sjesus, ik ben een beginner. In het witte water gaat het best goed. Vandaag wat verder in het water gegaan. Ik werd opgepikt door een flinke golf, keek naar beneden, en sprong uit angst gewoon van mijn board af, haha. Weliswaar schreeuwend van enthousiasme, wat een gevoel, wow. Wat ging dat hard, en wat was ik hoog voor mijn gevoel. Schitterend. Share the stoke.

 98. Mag ik naar zee om te sporten?

  Dit is afhankelijk van uw woonplaats. U mag de auto nemen om naar uw vaste watersportclub te rijden. “Maar het is niet de bedoeling dat men het volledige land doorkruist”, benadrukt het Crisiscentrum.

  Dus nee, ik denk niet dat je van Brussel naar Oostende mag om te surfen, zo ff 100+km

 99. @Local

  zo te zien moet je nog een weekje wachten maar het lijkt er op dat het vanaf zondag een paar dagen (misschien wel de hele week) genieten wordt van een flinke noorder deining. Op Windy ziet het er wel veelbelovend uit!

 100. Mooi!! Lekker gevoel 🙂 let is het is verslavend, je kunt nu nog terug … 😳

 101. @hazzy, ja we gaan het zien…ondertussen njoyen we de “zoethoudertjes” 🤙🏻

 102. Geen kiters of windsurfers gisteren maar heel ander gezelschap in het water: jetski’s. Man man wat een herrie en stank.. jammer want verder topsessie!

 103. Gisteren leuk gespeelt bij Callantsoog. Zonnetje er bij, heerlijk.

  Vandaag einde van de dag beweert MSW dat er wat hooghte in komt. Ik vermoed omdat het dan wat meer gaat waaien. Maar wel met een NO wind. Wordt dat linke soep qua stroming?
  (ik ben vaak een beetje paranoia als het gaat om stromingen…zo’n peddel held ben ik niet met mijn bier buik)

 104. Wat zijn de beste insta accounts en websites voor foto’s van golfsurfen? Gisteren waren de golven echt perfect en ik heb daar graag een plaatje van ter herinneringen 🙌🏽

 105. Insta: Jophermans, 69things, michalpelka, surf.art, hangingshoulder72, erwindevisservisualart

  Om er maar een paar te noemen!

 106. Belangrijk is dat je eerst je achterste voet moet neerzetten voordat je je voorste voet neerzet. Oefen op het droge zodat je gewend raakt aan de beweging. In het water zal het dan ook resultaat opleveren.
  Succes

 107. Tuimelaar, bruinvissen, zeehonden, barneys on jetskis, konijntjes in die water. Yeeeeew

 108. Gaat deze wind voor een surfbaar swelletje zorgen morgen? Wind is morgen iig gunstig!

 109. je moet met twee voeten tegelijk neerkomen! en niet naar je board kijken!!! maar naar waar je heen wil! thats it.

 110. Hoi all, ik zit te denken om een sorfboard te kopen voor de wat kleinere zomer dagen, iemand tips of ervaring mee,zat zelf te kijken voor Softech Mason Twin Size 5’6 Surfboard

 111. Pop-up.
  Wanneer je board korter is kan je pop-up in het begin iets lastiger zijn omdat je niet meer met je tenen op je tail kan afzetten.
  Nu moet dit min of meer vanuit je knieën komen.
  Gewoon even wennen/aanpassen en goed timen.
  Komt vanzelf goed.

 112. Ik kan het nu niet goed inschatten of het morgen genoeg is.
  Te weinig lijkt het nu/

 113. Tobias, of iemand anders? Op de website van rijkswaterstaat vermelden ze niet bij elke boei de golfhoogte. Als de golfhoogte niet vermeld wordt dan vermelden ze enkel de energiedichtheid in [cm2s]. Ik vraag me dus af hoe je [cm2s] omrekent naar golfhoogte.

  Ik heb al een beetje research gedaan maar zonder resultaat. Zo heb ik deze formule gevonden op Wikipedia. E=1/8 ρgH². Maar deze formule hanteert [cm3s] in plaats van [cm2s], dus deze formule werkt ook niet.

  Weet iemand hier raad mee?
  Alvast bedankt 🙂

 114. Nee, is niet te berekenen volgens mij. Zodra je een oplossing weet, laat het ons weten!

  ps. ik kijk altijd naar soortgelijke boeien in de buurt en probeer daar die hoogte (energiedichtheid) mee te vergelijken. Dat zegt meestal wel voldoende.

 115. Volgens mij is de energiedichtheid vooral afhankelijk van de periode. Dus met toenemende periode neemt de energiedichtheid (exponentieel) toe.

 116. klopt, maar een lage waarde hoeft niet per se kleine of slechte golven te betekenen. integendeel, iets minder periode is im de Noordzee vaak veel beter.

  momenteel toch wat verhoging voor het uiterste zuiden. Zou het dat toch, twijfel over Belgie?

 117. Laatst vroeg iemand me om je mail adres. Je hebt haar en haar zoon vorig jaar bij Wijk leuk geholpen bij het surfen. Kan ik iets doorgeven? 🙂

 118. Zondagochtend lag ik in Wijk tijdens mijn struggle om door de branding heen te komen, in de weg van een surfer die net aan een mooie ride begon. Ik riep oprecht ‘sorry’, hij ging mooi om me heen en ik kreeg een hele grote grijns als antwoord. Heerlijke sfeer! Zoooo, weer wat positieve vibes in deze posts. 🙂

 119. Iemand nog een goed adres voor wetsuit Rits reparatie? Liefst Noord holland

 120. Hey Marcel,

  Volgens mij zat je wel op de goede weg.

  De units van E is [J/m2], welke herschreven kunnen worden tot [kg/s2]. Dit is de mean wave energy density per horizontal area. De units van rho (de density) is [kg/m3]. De units van gravity g is [m/s2].

  Als we de formule herschrijven, krijgen we de energie density: E/rho/g geeft units [m2] (of natuurlijk [cm2]). Dit geeft iig een energy density in units [cm2] en niet [cm2s]. Ik weet alleen niet precies wat ze met die factor hebben gedaan, ik neem aan dat ze deze al in de energy density hebben verwerkt.

  Ik heb dus een vermoeden dat de units op de verticale as incorrect zijn. Deze units passen meer bij de power density, maar in dat geval (als je de formule voor power density toepast) krijg je onrealistich golfhoogtes met de aangegeven waarden.

  Ik denk dat het er op neer komt dat je simpelweg alleen de wortel hoeft te nemen van de waarde van de energy density om de golfhoogte te krijgen behorende bij een bepaalde golf periode.

  Een voorbeeld: Momenteel geeft K13 een maximal energie dichtheid van 11394 [cm2] voor een periode van 6.45 seconde (of golf frequency van 155 mHz). Dit resulteert in een golfhoogte van wortel (11394) = 106 cm. Dit lijkt wel te kloppen als je naar de 3D golfspectra plotjes kijkt.

 121. Was top zondag. @pop up. Heb zelf ook nog wel eens me knie per ongeluk op me board my hielp om te trainen, burpees, push ups maar ook goed benen trainen. Heb het nu alleen nog als ik moe ben na bijv 3 uur in het water.

  Volgend weekend golfjes van 2m+? Ziet er goed uit tot nu toe.

 122. Ondertussen zie ik het antwoord al op de webcam … duimen voor zondag noordswelldag!

 123. @ Philip and Arie, bedankt voor de bronnen.

  Volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppervlaktegolf_(vloeistofdynamica) kan je de golf energie uitrekenen als volgt:

  energie = 1/8*rho*g*golfhoogte*golfhoogte

  De energie dichtheid is gegeven als:

  energieDichtheid = energie/rho/g;

  Door de eerste twee formules te combineren krijg je:

  energieDichtheid = 1/8*golfhoogte*golfhoogte

  Als de units op de verticale as dus idd [cm2s] zijn, dan betekent dat ze de energieDichtheid hebben genormaliseerd met de frequentie (wat simpelweg delen door de frequentie betekent). Dus:

  energieDichtheid = energieDichtheid/frequency

  In dat geval is de golfhoogte als volgt uit te rekenen:

  golfhoogte = wortel(8*energieDichtheid *frequency)

  Let er op dat frequency in Hz moet worden ingevoerd, en niet mHz zoals gebruikt wordt in de plot (Dus delen door 1000). Interessant genoeg levert dit ongeveer hetzelfde antwoord op als het eerder getoonde rekenvoorbeeld. Alleen had ik hier aangenomen dat de factor 1/8 meegenomen was in de energieDichtheid, wat dus fout was. In termen van golf periode, kan de golfhoogte worden uitgerekend als:

  golfhoogte = wortel(8*energieDichtheid /periode)

  Dit zou hem dan moeten zijn 😉

 124. Ja er komt weer wat aan. Wel afwachten of het niet te hard waait en stroomt. Kan aardig naar buiten trekken langs de pier in Wijk met harde N wind.

 125. Eens.
  Denk ik 🙂

  Ik zat vanmiddag te twijfelen of ik die factor 8 nou wel of niet mee moest nemen.
  Maar dit lijkt hem te zijn inderdaad.

 126. WAZ was vandaag lekker druk, vrijheid blijheid met een nieuwsgierige voorbijgaande zeehond. Top!

 127. Zo zo, er is me toch een partij swell uit het Noorden in de maak.
  Met een fetch helemaal tot aan Spitsbergen gaan we vanaf zondag dikke swell zien.

 128. Zie ik erg weinig offshore hier.. Wel inderdaad dikke dikke NW swell. Flinke cross onshore wind, 2+m golven. Niet voor de beginners dus! NW dus hoogwater in de middag. Dit geldt ook voor maandag. Dan gaat dinsdag de wind afnemen en zien de voorspellingen er gunstig uit met zelfs een hogere periode dan zondag en maandag, ongeveer 1.5m 7 sec met een lichte cross onshore bries.. Woensdag in de ochtend waarschijnlijk heel erg mooi met hoogwater, wind gedraaid naar licht cross offshore. Afhankelijk van de wind deint het de hele dag nog door.

 129. Helaas ben ik op scheef zuid een vin verloren. Heeft iemand deze gevonden? Fcs performer blauw. Dank

 130. Ik heb van de week ongeveer 1,5-2 uur erin gelegen in m’n 5/3 zonder handschoenen en schoentjes en dat ging prima. Moet wel zeggen dat m’n voeten wel redelijk koud werden, maar handen waren prima. 4.3 zonder handschoenen zou prima moeten kunnen.

 131. Nog even terug naar de duckdive waar dit verhaal mee begon ik doe het eigenlijk nooit het is erg moeilijk maar niet onmogelijk maar makkelijker is om te eskimoteren en goed te kijken waar je zo ongeveer tussen de golven door laveert naar achter 😀

 132. Je hebt gelijk hoor goos, langetenensyndroom van lui die met de auto moeten, niks van aantrekken en blij zijn dat we kunnen gaan als het aan is!

 133. Buiten al het Corona gedoe om: het was in de buurt van Scheef erg lekker met opkomend, 0.5m@10s deed me een beetje aan zuid-franse zomersurf denken🤙

 134. Vanmiddag wezen surfen op waz was hartstikke goed. Er waren alleen wat jongens aan het surfen op oa softops die de hele tijd aan schreeuwen waren naar elkaar. Ik vond dit erg vervelend moet ik hier wat van zeggen in het vervolg of is dit normaal?

 135. Hier ook allemaal schreeuwende kinderen op het strand.

  Ik ga juist surfen om even van die krengen thuis weg te zijn…

  Gelukkig kon je ze vanuit de shorebreak torpederen met je board

 136. Op Zandvoort al langer last can joelende surfers. Dat zijn geen tieners en ook geen beginners.
  Gelukkig zijn er nu jetskiers. Die zijn nog irritanter…

 137. Misschien handig om dingen waar je je aan stoort bespreekbaar te maken met mensen die er verantwoordelijk voor zijn. Hetzelfde geldt voor wind- of kitesurfers die te dicht bij komen: Keep it positive!

 138. Gisteravond was weer genieten. Bedankt Tobias.
  Ik ga van het weekend m’n nieuwe plankje ophalen.

 139. Wat is er mis met mensen die plezier hebben in het water?

 140. Had hier lyrische verhalen verwacht over vrijdag 8 mei. Het noorderswelletje dat eerder kwam dan ik dacht, zonneschijn en geen windVanochtend was de swell op. Anklesnappers op de kant.

 141. Wordt er vanavond in Den Haag wat goeds verwacht? Tips om zelf te lezen zijn ook van harte welkom 🙂

 142. Gisteravond rond 8-9 uur mijn ripcurl (volgens mij) 2mm, s handschoenen vergeten op de parkeerplaats van wijk aan zee bij de pier. Na een uurtje teruggereden en ik kon ze niet meer vinden. Als iemand deze heeft gevonden, zou je me dan een Appje willen sturen op 0657745394?

  Thanks!

 143. misschien weer bij opkomend getij. Dat is straks al. Je kan de webcams vanaf nu in de gaten houden!

 144. Vraagje: morgen zijn de voorspellingen voor Domburg flinke golven vanaf eind van de middag / avond, maar wel windkracht 6 a 7.
  Zijn dat OK golven om op te surfen of te onrustig?

  Thanks.

 145. Als het niet te doen is van wind of golfhoogte in Domburg, is het soms goed langs de westzijde van walcheren.

 146. Windy voorspelt golven en wind, al draait de swellrichting nogal vreemd op windy vind ik. Ik dacht vandaag te timen tussen 14 en 17u om de te harde wind en ook de al te grote golven te mijden. Wordt dat nu swell van ver of windgolven? Iemand een ander idee hierover?

  Ik blijf het toch moeilijk hebben met voorspellen, werkt die betalende alertdienst ook voor België?

 147. Het is alleen nno dan trekt de zwell niet om het puntje heen (Walcheren)
  Het wordt gewoon een grote rommelbak en je moet gewoon hard peddelen 💪

 148. Ik zit met hetzelfde probleem. Volgens sommige gegevens komt de swell 1-2u vroeger binnen dan de wind. Andere gegevens geven aan dat ze gelijktijdig komen.
  Ik gok dus ook dat 14-17u wellicht het “beste” zal zijn…

 149. Wijko was voor het weekend, meer dan Fun!! stoked voor de rest van 2020!

 150. Ijmuiderslag was heerlijk. Lange lijnen met veel power. Windsurfers letten heel goed op dus het was echt een feestje.

 151. Iemand naar Belgische kust geweest? Zag niet veel vets op de wazige webcam…maar misschien vergis ik me

 152. Thanks voor de tips.
  Domburg (autostrand Westkapelle) was gisteren rond een uur of 16:00 wel erg wild (flinke wind).
  Heb het een uurtje geprobeerd, maar ben toen gestopt, de houten palen in het water waren niet meer te zien, dus te gevaarlijk.
  Iemand nog tips waar je minder last van deze houten palen hebt? Want de golven waren erg goed.

 153. Ik wil morgenochtend even een vroege sessie pakken voor werk (ivm weinig wind), maar vraag me af of dat zo sochtends vroeg al een beetje te doen is zonder handschoenen en met een 4/3?

 154. Door al het schuim leek het gister soms wel winters…

 155. Iemand ervaring met surfen in Petten? Tips zijn welkom. Surf buddy ook. Vertrek vanuit Amsterdam dus als je zin hebt samen te gaan, let me know!

 156. @ Niki, vanuit waar in amsterdam vertrek jij naar PEtten? noord zuid? oost of west?

 157. @Pascal: tot de winterstormen dit jaar waren de palen bedekt onder het zand bij het autostrand. Helaas moet je nu wat meer opletten maar de locatie is eenvoudig te zien als ze onder water staan: kijk naar de dijk, waar een laag asfalt over de keien ligt staan ze.

 158. Mijn ervaring met Petten is dat de golven, sinds het opspuiten van het strand een paar jaar terug, zijn verslapt. Leuk nog voor longboard of SUP, maar de steile golven van weleer zijn er niet meer en de zandbank uit de kust zorgt ervoor dat de golven aan kracht hebben ingeleverd.

 159. @Petten
  Is dat dan hetzelfde voor Hargen? Morgen vroege ochtend geven ze namelijk 3 sterren aan. Zou jammer zijn erheen te rijden voor een natte scheet 😛

 160. Dat is ook mijn ervaring met Petten. Ik ga wel eens naar omliggende stranden, ook vanuit Amsterdam West. Laat maar weten als je een keertje mee wilt!

 161. Camperduin naar het zuiden en Callantsoog naar het noorden vind ik ook wat kruimelig vanwege het opgespoten zand. Naar een goed alternatief in de directe omgeving ben ik ook naarstig op zoek. Maar begrijp me niet verkeerd, er zal zeker een golf te pakken zijn!

 162. Petten is een beach break geworden zoals de rest van noord holland tot de pier van wijk (daar zijn de nog wat extra kruimelig). Verder nog wat locals die vinden dat ze meer recht hebben op golven.

  Voordeel is wel de ligging van de kust, de wind kan daar net een beetje meer offshore zijn

 163. Is er een webcam beschikbaar voor Ijmuiden. Heb een tijdje gezocht maar niks gevonden. Gister eerst bij Ijmuiden wezen kijken. Leken alleen helemaal geen golven te zijn vanaf de duinen. Denk dat het te maken had met de swell richting icm de pier. Maybe is het erna wel losgegaan aangezien ik er wel een positief surf bericht over zag. Erna bij wijk erin gegaan maar niet te doen door combinatie van stroming richting de pier en de hoge golven. Dus was benieuwd of iemand eyeball heeft bij Ijmuiden of een webcam weet?

 164. We waren er rond 6 uur schat ik. Alleen toen leek het vrijwel flat. We keken wel vanaf ver dus wie weet was het wel meer.

 165. Wel even vanuit perspectief windsurfer.
  Tussen 12 en 14u
  Harde side offshore wind. Golven tussen 1 en 2 meter hoog. Door getij werd het verder naar buiten beter. Dat zou een straffe peddel zijn, zeker terug. Door harde wind was take off voor golfsurf vast uitdagend, voor SUP waarschijnlijk niet te doen. Positie houden ook, want er was aardig wat in beweging.

 166. Ik dacht inderdaad ook dat het vanaf 6 uur wel iets zou moeten gaan worden. Ben benieuwd!

 167. 1 grote hoop schuim en klotsbakken aan de Belgische kust. Fingers crossed voor morgen??

 168. Gisteren in Oostende was moeilijk. Rond 16u stond er al een strakke Noordooster, de golven waren dus rommelig, stevige stroming ook gezien springtij eraan kwam. Achterin soms wel mooie golven. De wind ging steeds harder opzetten, waardoor je richting staketsel werd gedreven, enkele mensen (waaronder een meisje van een jaar of 14, 15) kwamen hierdoor in de problemen, en moesten de blokken van het staketsel op klimmen.

 169. Zijn er al veel Belgen gaan surfen deze week? Of is het nog eenzaam op zee? 🙂

 170. Wat gebeurt er nu in Scheveningen brandweer ambulance en reddingboot actief bij de pier??

 171. ik citeer

  Zes surfers zijn maandagavond in het water bij Scheveningen in de problemen gekomen. Drie van hen zijn met reddingsboten uit het water gehaald, laat een woordvoerder van de Kustwacht weten. Twee van hen worden gereanimeerd. Naar de overige drie surfers wordt nog gezocht.

 172. ik zie de foto en…. hoe stom kan je zijn!! Dat schuim is wel een meter dik!!! hoop voor ze dat ze gaan redden…

 173. Kan me niet voorstellen dat je op de noord erin gaat met deze omstandigheden…

 174. Ja ik zat ook aan het schuim te denken, maar zijn eilandjes, waar je omheen kunt peddelen. zou het niet dat ze in de rip naar buiten zaten bij de Noordpier (bij noord handig om naar de zuidpier te gaan)?

 175. Door de stevige stroming en noordooster gisteren rond 16u30 kwamen ook enkelen in de problemen in Oostende. Je werd zo richting het staketsel gedreven. Sommigen moesten de blokken van het staketsel opklimmen, wat een hachelijke onderneming is met de inbeukende golven. Hopelijk komt alles goed daar in Scheveningen…

 176. Heftig en scary, hoop iedereen safe en well. Ben benieuwd waar(door) en ze in de problemen zijn geraakt. Bij de zuid kan ook een hevige rip ontstaan.

 177. Met de rip naar buiten om naar de Zuid te gaan?

  Zelfs als het glassy is, paddel je niet zomaar om de havenhoofden heen. Stroming is echt verraderlijk daar.

  Als je wil switchen ga je door de haven tussen de hoofden

 178. Volgens Hans van de Broek, de eigenaar van surfschool The Shore in Scheveningen, gaat het om ervaren surfers. ,,Het zijn in elk geval een aantal bekende uit de Scheveningse surfwereld.” Meer kan Van de Broek ook niet over de situatie zeggen. ,,Laten we hopen dat het met een sisser afloopt.”

 179. Waren er surfbare golven in Scheveningen dan? Cam ziet er niet echt interessant uit, behalve dan die helicopter en boten. Bizar hoor, sterkte voor de betrokkenen

 180. @Tobias, misschien een mooie topic voor na de Duck Dive.
  Bij welke omstandigheden kun je beter niet het water in gaan.
  Ik hoop op het beste voor deze 6, met die kiter van gisteren zou onze watersport anders heel snel in een slecht daglicht komen te staan.

 181. Dit gaat een deuk oplopen voor Scheveningensurf spot! gecondoleerd voor de nabestaande! echt niet te begrijpen dit! hoop dat ze nu maar wat strenger gaan optreden daar!

 182. Waar is het schuim zo gevaarlijk dan? Minder drijfvermogen? En waarom is Noord gevaarlijker dan Zuid met deze omstandigheden? Onervaren surfer hier..

 183. Er wordt nog steeds gezocht.
  Bij kite en windsurfen komt vaker voor dat mensen hun materiaal kwijt raken. Is iets bekend over het materiaal van deze 6 surfers?

  Het schuim is wel verraderlijk. Je hebt gevoel dat je niet kan ademen. Heb je dat en een paar golven op je snoet dan kan ik me voorstellen dat je in paniek raakt. Met een plank kan je meestal gewoon gaan zitten en kom je boven het schuim. Waterstarten met windsurfen is een ander verhaal.

  Zoals anoniem al zei, wellicht is deze akelige en verdrietige situatie aanleiding voor wat instructie watersafety. Misschien podcast/serie vlogs van bekendere surfer (kite, golf en windsurf) die bijvoorbeeld knrm-er interviewt over de gevaren en hoe te handelen.
  Kan meteen lesmateriaal worden voor de surfscholen.
  Surfetiquette erbij en we zijn allemaal een stuk veiliger.

 184. Denk dat het schuim in combinatie met de harde stroming gevaarlijke situaties op kan leveren. Stel je komt in deze stroming terecht waarna je diep in het schuim verzeild raakt dan zie je helemaal niets meer. Dus ook naderende golven zie je niet aan komen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje…

 185. Harde Noordwind en dikke noordswell geeft flinke stroming naar het zuiden. Dat kan niet verder stromen als het het noorder havenhoofd tegenkomt, dus daar stroomt alles de zee op. Of je stroomt tegen de blokken op. Daarom is het zo gevaarlijk. Weet verder niet of dat hier de boosdoener was, maar ik vermoed van wel. Heel verdrietig dit 🙁

 186. Heftig nieuws, 2 overleden en nog eens 3 vermist,……ben hier stil van

 187. Idd. Het schuim is puur hinder voor de Reddingsbrigade omdat ze daardoor minder zicht hebben op het wateroppervlak.

  Zware NNO wind duwt al het water incl jou tegen het havenhoofd en daarna doorstroomt naar zee om even makkelijk uit te leggen

  Gecondoleerd voor de nabestaande!

 188. O man. Ik lees het net in een krant. Wat een ontzettend treurig bericht. Ben er ook stil van.

 189. shittt hoe kan dit zo gebeuren? met je board is het toch heel moeilijk om echt in de problemen te raken als je ervaren bent. :O sterkte voor nu!

 190. Maakte het drama niet mindef groot, maar weet iemand of dit surfers, windsurfers of kiters waren?

 191. Bedankt voor de reacties, afschuwelijk wat er gebeurt is inderdaad.. @EdKadett kan ook op een minder denigrerende toon, men had mij ooit vertelt dat door veel schuim de dichtheid van het water minder wordt waardoor er minder drijfvermogen is, maar dit is dus onzin.

  “Zware NNO wind duwt al het water incl jou tegen het havenhoofd en daarna doorstroomt naar zee om even makkelijk uit te leggen”, is het dan vervolgens niet mogelijk om via een grote cirkel weer terug te peddelen naar land? In principe kan het niet zo zijn dat je nooit meer terug kan komen naar land toch?

  Zou interessant zijn als hier een keer een artikel over geschreven wordt, ik weet zeker dat velen met mij niet goed weten hoe gevaarlijk de zee kan zijn hier in Nederland.

 192. Pffff, Wat ontzettend verdrietig zeg dit, stil van…, sterkte aan alle nabestaanden

 193. Sorry Bobbie😢i
  Ik las het na het plaatsen.
  Gecondoleerd voor familie en vrienden 🙏🏽

 194. Ik wil net gaan posten over een toch wel erg goede surf in IJmuiden. Maar het nieuws uit Scheveningen drukt de sfeer nogal. Hopen op het beste voor de nog vermiste mensen.
  Ik kan mij niet voorstellen hoe beangstigend het moet zijn om in die situatie terecht te komen.

 195. Heftig surf al heel wat jaren in Nederland maar dit is de eerste x dat dit gebeurt. RIP en sterkte voor de nabestaanden. Hoop dat het goed komt met degene die nog vermist zijn. Maar als ze niet zelfstandig de kust hebben bereikt vrees ik met grote vreze🤞🏻

 196. Het is niet zo moeilijk om in de problemen te raken ook als je ervaren bent. De zee is altijd verraderlijk.

 197. Ook met board gaat dat best makkelijk schuim met weinig draagvermogen, flinke wind, als je dan door de stroming richting de rotsen geduwd wordt ben je wel even zoet om daar vandaan te peddelen, als je dan uitgeput raakt en een golf over je heen krijgt en weer terug ben bij af…ook de kou helpt dan niet mee.

  Sterkte aan de betrokkenen en hopelijk dat de overige 3 de zee opgekomen zijn waar het niet meer breekt en daar op krachten weten te komen of het in ieder geval volhouden tot ze gevonden worden.

 198. ..dat kan zeker wel het geval zijn. Met deze rip ga je eerst naar buiten en dan de wind die je naar het zuiden blaast. Dat cirkeltje is hypothetisch als er geen of weinig wind zou zijn.. afgaand tij zuigt je nog verder de haven in of voorbij naar buiten/zuiden..

 199. Wordt er ook zuidelijker dan de zuidpier gezocht? In 2 uur tijd kun je op de zandmotor liggen met zulke stroming toch? Wat een verschrikkelijke avond..

 200. Wow wat onwijs heftig man. Veel sterkte voor de bekenden en familie van deze surfers!! Hoop dat ze de andere vermisten snel vinden! Heb op die plek ook een keer vast gezeten in een mui, wilde daar echt niet meer zijn en was heel blij dat ik er heelhuids uit kwam toen. Sindsdien een stuk voorzichtiger/angstiger.

 201. @X sorry als je dat als denigrerend ervaart. Dat is nu niet het moment daarvoor en ook zeker niet mijn intentie.

 202. Holy moly.. vreselijk dit. Sterkte aan de familie en vrienden. 1000x dank aan de kustwacht/alarmdiensten voor het werk

 203. Jezus wat ongekend heftig dit, 6 watersporters in een week dood.
  RIP 🙁

 204. Gelijk maandelijks donateur geworden voor de reddingsbrigade, besef je nu ineens, super dankbaar voor jullie inzet!!

 205. Ook donateur geworden! Wat een helden. Een tijd geleden al aan zitten denken, maar deze gebeurtenis en actie was voor mij de bewustwording! Bedankt voor het goede werk, met zoveel mensen.

 206. Man man wat heftig!! Gecondoleerd allemaal. Een noord noort oost al twee dagen met swell en dan afgaand getijde zorgen voor een exreme uitstroom bij een vaste mui in combinatie met schuim waar je niet in kunt ademen kan ik me voorstellen dat de surfers zwaar in paniek zijn geweest.. daar zwem je niet even uit. Daarnaast zijn het vaak ook goede zwemmers/surfers die in een rip verdrinken omdat ze toch denken wel even terug te zwemmen of te surfen.. je wilt ook niet de zee op met deze omstandigheden.. wordt het niet eens tijd voor een verplichte flair in je pak bij dit soort omstandigheden?? Als je dan op zee drijft kun je alarm slaan met een duidelijk licht punt.. (flair is zo’n vuurpijl met veel en lang licht) sterkte allemaal en allemaal steunen die knrm!!

 207. Wat ongelooflijk erg dit allemaal. Veel sterkte aan alle nabestaanden, stay safe allemaal….

 208. Gisteren waren we bij Velsen noord ook met een paar surfers er in. Binnen 5 minuten waren we 100 meter afgedreven naar de pier. Omdat ik wel achter de white wash was gekomen kwam ik uiteindelijk ook in dat schuim uit. Dat ziet er leuk uit maar is super gevaarlijk. Het lijkt op een soort poedersneeuw waarin je niets ziet en niet kunt ademen. Als je dan niet kunt staan is het logisch dat je in paniek raakt en als het lang genoeg duurt verstikt. Echt geen pretje. Wij zijn daarom ook direct naar IJmuiderslag gereden en daar was het 1000x beter en veiliger.

 209. Ik ben vanaf vandaag ook maandelijks donateur met precies dezelfde reden.

 210. Heel trieste gebeurtenis.. Dat het zo fout gaat, moeten ze het havenhoofd wel geraakt hebben bijna, want was niet zo’n sterke stroming..

 211. Drama op scheveningen jongens. Ongeacht de oorzaak paar tips van iemand met 25 jr ervaring op Wijk:
  -ken je surfplek que stromingen, banken, etc. En let op de weersverwachtingen,
  -ga met zwaar weer altijd met een buddy surfen en hou elkaar in de gaten,
  -hou je aan de surfregels,
  -heb altijd ID bij je, ook onder je pak
  Surfen blijft een risicosport. Keep surfing (safe). Iedereen sterkte met deze klap voor de community.

 212. wat een vreselijk nieuws..sterkte aan familie en alle scheveningse surfers!

 213. Voordat er wilde verhalen rondgaan. Wat tot nu toe echt helaas bekend is( zonder namen te noemen):

  Het is een zwemgroep geïnitieerd vanuit een organisatie. Deze zijn er bij de Keizerstraat ingegaan,Hard afgedreven en waarschijnlijk gestikt in het schuim. Helaas 2 mensen officieel overleden.

  Alle sterkte natuurlijk voor diegene die ze kennen.

 214. Ken de spot niet goed,maar dat een hele groep surfers zo in de problemen kan komen geeft aan dat, zelf met ervaring, de Noordzee verradelijk en gevaarlijk kan zijn.
  Iedere surfer krijgt te maken met het inschatten van gevaar. Ik surf zelf al jaren op wijk maar schrik hiervan. Voor later: wat is hier misgegaan..?
  Voor nu: sterkte

 215. Sterkte allemaal, wat een vreselijke situatie! Wat ik zag op verschillende nieuwsmeadia was dat de reddingswerkers aan het sjouwen waren met in ieder geval 1 surfboard en twee kiteboards (NOS/RTL). Er zal vandaag wel meer duidelijk worden welk type watersport het hier betrof. Wat een zwarte dag.

 216. Condoleances voor alle familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers. Wat een verschrikkelijk drama, veel sterkte. Voor alle andere watervrienden: be safe and carwefull.. het kan (klaarblijkelijk) iedereen overkomen. Hulde aan alle reddingswerkers die deze zware acties uitvoeren. Heeft mij ook aangezet om nu eindelijk eens donateur te worden..

 217. ter aanvulling; dit waren een paar van de meest ervaren watermannen op Scheef Noord. Weten normaal gesproken zeker wel wat ze doen, zou er blindelings achteraan gaan… RIP

 218. Heftig allemaal… ik sla vandaag maar even over. Even van bijkomen merk ik.

  Brengt mij ook terug naar 10 jaar geleden, toen ik in Wijk serieus in de problemen kwam bij de pier. Slecht weer, niemand op de pier en mijn maatje die te ver weg was om door te hebben wat er gebeurde… Was heel heftig en wonder boven wonder wel goed afgelopen.

  De zee is en blijft verraderlijk… zeker als het zo wild is. En als het zo wild is dan wil ik geen obstakels in de buurt hebben, tenzij het beschutting geeft.

  Dat is wat ik 10 jaar geleden heb geleerd (en ken de omstandigheden van de spot) en weer uit het verschrikkelijke verhaal van gisteren haal.

  Stay safe and be smart! Bless

 219. Van Duindorponline

  Zojuist is het stoffelijke overschot van een derde persoon gevonden bij het Noordelijke havenhoofd. #reddingsactie #Scheveningen

 220. Vreselijke gebeurtenis!
  Sterkte voor alle familie, vrienden en overige nabestaande.

 221. Wat een verdrietige dagen:( Ben er behoorlijk door aangeslagen.
  Een zwarte bladzijde in de watersportgeschiedenis van ons land.

  Ik wil iedereen die deze dappere strijders kent een warm hart toe dragen!

 222. Nos meld zelfs 2 lichamen. Erg sneu.
  “Gelukkig” voor de familie zijn de lichamen gevonden en zijn deze niet verder de zee op getrokken door de stroming.

  Denk dat de grote boosdoener het schuim was, niet de stroming.

 223. “Fear is connected to reverence and respect. There’s always a level of fear that exists when you truly understand what’s going on.”

  Mijn oprechte condoleance voor alle nabestaanden. Ik hoop op een goede reconstructie zodat wij hier allemaal wat van kunnen leren. Ego to the side..

 224. Aanvulling: blijkbaar betreft het vooral surf & kiteboards die verloren zijn geraakt in het schuim (veel!) en die de reddingswerkers tegenkwamen tijdens de zoektocht. Hoogst waarschijnlijk staat dit dus los van de drenkelingen.

 225. Het was een zwemgroep van de shore….dus er was niemand met een plank of bodyboard!! Sterkte voor de nabestaanden

 226. Kan zijn dat er andere mensen te hulp geschoten zijn, dus uitsluiten kan zeker geen kwaad. Bovendien een verloren kiteboard is niet zo gek, maar een verloren surfboard naar mijn inziens wel

 227. Hoe weet je dit? Ik lees toch overal echt dat er minimaal één surfer bij was

 228. Als ik me mag aansluiten bij de verdrietige woorden eerder van Noutski; O man. Ik lees het net in een krant. Wat een ontzettend treurig bericht. Ben er ook stil van, RIP

 229. @ niki, @Broer Konijn
  Vanuit west. De overtoom, vlakbij vondelpark, dan wil ik zeker aanhaken, woon in frederik hendrik buurt, mail me op ripcurllourens@yahoo.com en we doen een surf date naar petten ok?

 230. Daarom bovenstaande beeld beter delen via de kite communities als hanglos.nl

 231. zo heftig en unreal, ben er helemaal ondersteboven van….sterkte allemaal

 232. Heftig inderdaad, RIP.
  Maar ik vraag me dan af of het verantwoord was om met dat weer de zee in te gaan? En dan nog met zoveel? Zie ook het gevonden materiaal.
  Ik weet het niet. Ik heb de omstandigheden niet gezien; enkel de voorspellingen

 233. Wat ongelofelijk droevig 🙁

  Ik hoop dat binnenkort duidelijk wordt wat er precies is misgegaan, misschien kunnen we er wat van leren.

 234. ik opende de cam vanochtend en zag dit beeld. rust zacht aan degenen wiens levens zijn ontnomen door de krachten van onze zee. wat een duistere dag voor deze community.

 235. Can’t believe what happened.
  my friends and my thoughts are with those who left and their relatives. What a tragedy.
  Hope and strength from Germany 🙁

 236. Ik kan alleen maar bedenken dat afgaand tij, harde NO wind en de dikke laag schuim een verschrikkelijke combinatie is.. Maar als het om ervaren mannen gaat, dan lijkt me dat ze dit ook weten;( blijft speculeren.. Ook de grootte van de groep beangstigd mij..

  Bij afgaand tij waren er de laatste tijd sowieso al rare/sterkere/grotere muien.. wellicht is daar ook iets mee aan de hand de laatste tijd?

 237. Ik zie op foto knrm meer dan een halve meter schuim. De blokken lijken wel besneeuwd. Iemand enig idee wat dat schuim is.

 238. Hoorde dat degene die het overleeft heeft zich met de stroming van de mui naar open zee heeft laten stromen. Om zo aan het schuim te ontkomen.

 239. Lees even terug. Dat materiaal is wel gevonden door de KNRM tijdens de zoektocht, maar waarschijnlijk niet van de groep zeezwemmers / bodysurfers die in problemen is geraakt.
  Het zijn (mogelijk op 1 na) kitesurfboards.

  De wind, noch golven, noch stroming, noch temperatuur, noch gebrek aan ervaring waren het fatale element. De 1e drie spelen wel mee, maar het schuim is de echte fatale factor. Taaier en dikker (qua samenstelling) dan ik ooit eerder heb gezien en dan bij het noordelijk havenhoofd nog opgehoopt in dikke massa’s. Op de kant, maar ook op het water.
  Als je daar met je hoofd inzit kan je nauwelijks tot niet ademen. PANIEK!
  Begin vanaf daar maar met de optelsom (stroming, golven en wind), dan begrijp je de fatale afloop.
  De factor schuim hebben de mannen, met al hun ervaring, niet goed ingecalculeerd. En, naar mijn bescheiden mening, ook niet kunnen inschatten vanwege de genoemde opmerkelijke samenstelling.

  Nieuws blijft vreselijk en het verdriet wordt er niet minder van. Sterkte aan ieder die hen heeft gekend!

 240. Heel veel sterkte iedereen.

  Ik ben zeker geen expert. Maar ik lees hier dat het schuim geproduceerd wordt door industrie en dumping van voedingsstoffen.
  Ik ben bang dat door de crisis industrie extra is gaan dumpen. Als dit waar is moet de waarheid ook boven tafel komen. Wie doet dit?

  https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6626/

  Laatst zag je ook in de schelde dat vissen massaal doodgingen omdat er Frankrijk bieten werden gedumpt.

 241. Denk dat je met je analyse inderdaad goed zit, ik durf bijna met zekerheid te zeggen als dat fkng schuim er niet was geweest ze alle 5 vrolijk onder de douche hadden gestaan. Rip boys. Woon al dik 20 jaar in Scheveningen en het schuim was inderdaad bizar dik opgeklopt door de harde NNO oostenwind van de afgelopen 2 dagen, daar wil je niet inkomen. Was op de zuid toen het gebeurde, spookt de hele tijd door mijn hoofd. Vreselijke nachtmerrie.

 242. Denk dat de vele zon van afgelopen weken de algengroei flink heeft bevorderd. Combineer dat met een flinke noord swell (5 meter op de boeien) en een wind die alles tegen de pier duwt.

  Lees net dat een van de lichamen niet optijd kon worden geborgen en weer is afgedreven. Maakt het voor familie toch wel extra moeilijk, sterkte.

 243. Vreselijk nieuws dit, sterkte aan de nabestaanden.
  Iedereen is geschokt nu.
  RIP mannen

 244. Ik lees online dat het om ervaren zeezwemmers zijn naast de meldingen hier? Lijkt mij dat als het surfers waren dat hier vast wel al een vriend of familie lid dat heeft kunnen bevestigen.

 245. @marcel het waren surfers die zich ook bezig hielden met zeezwemmen/bodysurfen

 246. Maf, dan lees je dit op de website van Surfit Outdoor, gasten helemaal stoked dat vandaag het seizoen weer open kon, laatste voorbereidingen treffen en dan dit…

 247. Misschien een idee om deze week (als het 100% veilig/flat is) een paddle out te organiseren ter nagedachtenis aan de vreselijke gebeurtenis en uiteraard de slachtoffers?

  Misschien is er een surfshop/school/instantie die het voortouw op zich wil nemen?

  Is er al initiatief genomen?

  Ben al de hele dag stil van deze tragische gebeurtenis…

 248. Zie facebook: soul Surfers Scheveningen in memoriam.

  Wordt gesproken over een paddle out en andere initiatieven.

 249. Er spoelen momenteel veel boards aan waarvan de eigenaar niet bekend is. Geeft toch weer aan wat het nut is van de be traceable stickers van de KNRM. Zou een hoop schelen als je de eigenaar van een board met een belletje kunt achterhalen

 250. Het zijn allemaal bekende voor vele locale surfers uit Scheveningen. Het zijn zeker hardcore: surfers, zwemmers, bodysurfers en vooral echte zout waterratten.

  R.I.P. Ik zal jullie vrolijke en opgewonden Smiles vooral missen!!

  Heel veel sterkte voor de nabestaanden, vrienden de Scheveningse surf scene is in diepe rouw.

 251. De laatste alinea/zin van het NOS artikel ‘grote hoeveelheid schuim..’ deed me dit berichtje schrijven. Jouw site en informatievoorziening is fantastisch en je hebt er hoogstwaarschijnlijk ongezien al heel veel levens mee gered, ik hoop niet dat je je schuldig voelt over het niet bijwerken tijdens de coronacrisis. Degenen die ergens door gered worden zullen dat doorgaans nooit weten, omdat het gevaar voor hen tijdig werd afgewend. Ik ken je niet maar je bent super, Tobias!

 252. Dank voor je lieve woorden, Esther. Ik heb hier op mijn eigen site eigenlijk nog niet gereageerd op het tragische ongeval. Ik kan ook eigenlijk niets anders uitbrengen dan mijn verdriet, medeleven en respect voor de slachtoffers en nabestaanden. Alsmede voor alle redders en iedereen die hierbij betrokken is, inclusief de gehele surf-community. Er is nog nooit in de 25 jaar dat ik nu surf iemand overleden tijdens het bodysurfen of golfsurfen. En dan in een klap 5 jonge mensen die superfit waren. Er moet hier iets heel erg onverwachts zijn gebeurd. Dit had ook mij of ieder andere surfer kunnen overkomen.

 253. Ik ben het helemaal met je eens Esther. Tobias, ik weet niet wat je precies in het interview hebt gezegd, wij lezen er alleen wat zinnen van op de NOS. Maar dit afgrijselijke ongeluk kan en zal helemaal niemand wijten aan het ontbreken van berichten op deze site.

  Heel veel sterkte voor iedereen die het nodig heeft

 254. Allereerst ook mijn medeleven met de familie en vrienden die rechtstreeks getroffen worden met dit verlies. Wat een tragiek.

  Wbt surf: ik twijfel tussen WaZ en IJmuiderslag vanavond, gisteren was IJmuiderslag fijn. Iemand suggesties voor vanavond? Wat doen jullie?

 255. Beste Tobias,

  Graag sluit ik me aan bij de woorden van Esther. Dit heeft niets te maken met het wel of niet plaatsen van een update maar helaas een zeer noodlottige avond waarin zelfs de sterkste watermannen werden overvallen door extreme condities van wind, golven, schuim en getij.

  Toen ik rond 1999 begon met surfen checkte ik altijd Pipo de Kloon en later de HartBeach website. Dan nam ik de gok en soms scoorde ik fantastische surf maar vaker belande ik in een klotsbak of was het toch flat en keerde ik weer terug naar huis. Vaak nogeens s’morgens vroeg voor mijn werk.

  Door jouw berichten wist ik als Leidse surfer veel vaker een goede surfsessie te pakken en heb je me zoveel plezier bezorgd zonder dat je me kent.

  Misschien nog wel belangrijker dat ik veel van je geleerd heb over alle invloeden van het getij, stromingen, windrichtingen, golfrichtingen en zoveel meer. Dt alles maakte surfen absoluut veiliger en kon ik de juiste momenten pakken om te gaan surfen.

  Inmiddels woon ik al bijna 4 jaar in Portugal maar lees nog altijd het surfweer op je geweldige website.

  Keep your head up!

  Gecondoleerd aan alle nabestaanden.

  Casper

 256. Ik twijfel of ik 1,2 of 5 bloemen leg bij de Shore vanavond, maar twijfel jij vooral waar te gaan surfen!

 257. nou nou zeg, betuigt toch eerst medeleven? laat de man/vrouw gewoon zn vraag stellen.. rouwen kan op ieders eigen manier

 258. Ben er al sinds gisteravond naar van. Zoals Tobias zegt dit had iedereen kunnen overkomen. Heel veel sterkte aan alle nabestaanden.

 259. Snap dat het emotioneel is, maar het leven gaat gewoon door. Een vraag over waar te surfen is misschien relevanter dan ooit. Wijk en Scheveningen hebben namelijk iets overeenkomstig. Alleen zijn de omstandigheden vandaag niet die van gisteren en is surfen geen zwemmen.
  Voordat je ergens het water ingaat, check ook even op de schuimmassa.

  Ik heb door het drama in Scheveningen even geen zin om te surfen vandaag, dus niet gekeken waar ik er in zou willen. Ik kan je dus niet op weg helpen. schuimmassa.

 260. Denk dat je gezien gisteravond wel kan invullen welke kant van de pier veiliger is om te surfen

 261. iedereen die wil gaan surfen moet dat gewoon kunnen doen vind ik en ook zonder meteen veroordeeld te worden..

  Iedereen gaat verschillend met rouw om en misschien is nu wel gaan surfen juist wel een heel mooi eerbetoon (zo kan je het ook zien) Daarnaast raakt het ook niet iedereen op dezelfde manier…

  En ook, de mannen zelf waren watermannen en die zouden het begrijpen als geen ander

  Dus Wijk vd Ijmuiden doe je ding.

 262. Dank voor je reactie. Je geeft precies aan zoals ik het bedoeld had.

  Jan
  ‘Wijk vs IJmuiden’

 263. Een periode van rouw is voor iedereen anders. Zelf heb ik dit ook moeten meemaken na een zelfmoord in mijn directe kring. Ik merkte toen dat veel vrienden van mij hun afleiding zochten in het water.

  Het is diep diep triest wat er gebeurd is maar laten we coulant zijn naar elkaar in deze moeilijke tijden en mensen niet afrekenen op de acties die zij ondernemen om deze vreselijke gebeurtenis een plekje te kunnen geven.

  RIP

  ps. Ik heb zelf mijn donatie aan de KNRM verhoogd en ik hoop dat meer mensen deze geweldige organisatie een hart onder de riem steken dmv een donatie, niets anders dan waanzinnig veel respect voor deze mannen en vrouwen. Er zijn gisteren mensen geweest die naar hun vrienden moesten zoeken in het schuim….

  https://www.knrm.nl/doneren

  Stay safe everyone en doe vooral waar je je fijn bij voelt in op deze gitzwarte dag!

 264. Wat een treurige dag, de hele dag mee bezig.. We zullen er ongetwijfeld van leren maar wat een klap.

  @To go or not to go? Ik ben vandaag ook donateur geworden van de KNRM, goeie tip.

  @Tobias: ik lees al jaren je berichten en ben ook jaren geleden op de cursus geweest. Ik denk niet dat er veel mensen op dezelfde schaal bijdragen aan veiliger surfen!

  Mochten nabestaanden het lezen: alle sterkte toegewenst.

 265. Ben ook donateur geworden. Voelt eigenlijk raar dat ik het niet eerder gedaan heb. Jammer dat zo’n vreselijke gebeurtenis het moest triggeren. Ben er nog steeds door aangeslagen. Arme kerels. Gvd.

 266. In een dag net zoveel doden als Teahupo’o heeft in 20 jaar. Onvoorstelbaar!
  Medeleven aan de nabestaanden.

 267. Ongelofelijk…niet te bevatten. Dit had ons allen kunnen overkomen, zelfs de beste surfers/zwemmers.
  Een zware klap voor de surfgemeenschap in Nederland.
  Sterkte aan alle betrokkenen en nabestaanden.

 268. Vreselijk schokkend nieuws! Sterkte gewenst voor alle familie, vrienden en de community

 269. Wat een tragedie!
  Lagen we vooral even niks zeggen en speculeren over het ontstaan hiervan dat kan later wel.
  Ik zou zeggen ga vooral lekker surfen dat zouden zij ook gewild hebben denk ik en als je niet wilt surfen vanwege respect is dat ook ok.
  RIP en dat het waar jullie ook wezen mogen nu maar barrelen als een malle!
  ✨🧡✨

 270. Een tragedie. Maakt stil. Mijn hart gaat uit naar en gedachten zijn bij de overledenen, de nabestaanden, de direct en indirect betrokkenen. Een wens dat zij kracht en steun mogen vinden bij elkaar.

 271. Wat vreselijk. Echt verschrikkelijk. Loop al de hele dag inwendig te schelden omdat het niet te bevatten is. Ook al zitten we een provincie lager en kennen we de slachtoffers niet, het raakt ons diep. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is. Heel veel sterkte toegewenst.

  Tobias, ik volg surfweer sinds 3 jaar en ook ik sluit me aan bij bovenstaanden dat je lessen en berichten voor mij absoluut hebben bijgedragen aan bewuste keuzes en veilig gedrag in en om het water. Waardering en veel dank hiervoor.

 272. RIP, gestorven in het harnas, ik hoop dat jullie zacht rusten mannen.

  Ik wil zometeen wat bloemen gaan leggen bij the shore, minuutje stilte nemen en daarna misschien erin voor een uurtje. Ik weet alleen niet hoe gepast dat is. Hoe denken jullie hierover? Nog even wachten met surfen op scheef?

 273. Ik zou gewoon gaan Scheef! En lekker genieten van de golven, dat hadden deze jongens zeker gewild

 274. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen, nabestaanden, familie, vrienden en de helden van de diverse hulp- en reddingsdiensten. Mijn surfhart is gebroken. Het had ons allemaal kunnen overkomen.
  PS. Tobias, je bent een topper – bedankt voor al je waardevolle werk door de jaren heen en keep up the good work. Er is werkelijk niets wat je beter had kunnen doen.

 275. Ken de jongens niet, surf al 20 jaar bijna als Belg in Nederlandse wateren. Nog nooit zoiets tragisch weten gebeuren. Intriest, ik leef met de hele surfgemeenschap van onze Noordzee mee, want dit hadden wij allemaal kunnen zijn. Vreselijk.

 276. Patrick legde de zaken gisteren goed uit bij Beau op de TV.

  Hopelijk krijgen we geen overhaaste regelgeving vanuit de gemeente…..

 277. Noordwind en afgaand tij en nog steeds veel schuim! Als je gaat ga dan aan de zuidkant alsjeblieft!

 278. Misschien niet het moment, maar wel even belangrijk; pas op voor de bastaardsatijnrups als je op de Maasvlakte gaat surfen, lag er namelijk vol mee waar je auto parkeert bij p5 afgelopen weekend.

 279. Nog steeds ongeloof dat dit aan onze eigen kust is gebeurd. Ik heb de boys persoonlijk niet gekend maar ik kan me voorstellen dat het een groot verlies is voor de surf familie. Want zo voelt het als je kennis maakt met surfen en je voor het eerst bij een surfschool (club) terecht komt. Zo heb ik het ervaren in Domburg en zo zal het in Scheveningen vast niet anders zijn. Een hechte familie met lieve open mensen die alle dezelfde passie hebben. Voor iedereen veel sterkte en Tobias bedankt voor al je goede werk. Het voelt alsof ik je al 3 jaar ken terwijl ik je nog nooit ontmoet heb. Voor alle surfers die er op uit trekken zeker doen. Voor mij is het in iedere geval een manier om dit en andere problemen te verwerken. En het is ook datgene dat ons bind. Al zal ook ik mixed feelings hebben vanavond. 🤙

 280. Zoals velen verbijsterd over het drama dat zich in Scheveningen heeft afgepeeld. Kende de mannen niet persoonlijk, heb sowieso weinig connecties met de Scheveningse crew, maar voel wel behoefte om er bij stil te staan.

  Los van de communicatie, naar Scheef rijden voor een paddle out past niet in de huidige tijdgeest (Corona), maar een paddle out op meerdere spots (Scheef, Zandvoort, Wijk aan Zee) tegelijkertijd misschien wel.
  Is surfweer.nl een platform om dergelijke plannen/initiatieven te delen?

 281. Intens triest wat er gebeurd is in Scheveningen, RIP!

  Niet onbelangrijk wat Gerry aankaart, pas op voor de bastaardsatijnrups!
  ik had ze gezien en was voorzichtig maar blijkbaar niet genoeg, wetsuit aan en uittrekken heeft ervoor gezorgd dat mijn wetsuit vol met haartjes zit. Goed uitgespoeld en met kleding (tape) roller behandeld om haartjes te verwijderen maar toch weer verder toegenomen irritatie na volgende sessie. Iemand een tip om je wetsuit van haartjes te ontdoen of deze onschadelijk te maken zonder je wetsuit op 60 graden te hoeven wassen (wat overal geadviseerd wordt met kleding te doen die in aanraking is gekomen met de rups).

 282. Het woord “drama” is het enige dat enigszins in de buurt komt van wat hier heeft plaatsgevonden. Tegelijk wordt het woord drama in zo veel gevallen gebruikt dat het nu bij lange na de lading niet lijkt te dekken.
  Niet alleen bij het strand maar in heel Scheveningen merkte je gister de verslagenheid, ook op straat en bijvoorbeeld op het schoolplein was de sfeer bedrukt. Onderstaande foto’s spreken boekdelen en blijf ik voor me zien.

  Ik sluit me verder graag aan bij de woorden van Ro Bloemendaal.

 283. Goed plan.. gecoördineerde paddle out bij je local spot lijkt me een mooi eerbetoon aan slachtoffers en nabestaanden.. (met het risico om erg reactied over te komen) ik hoop dat er iets kan worden opgetuigd. Ben zoals velen al drie dagen aardig van dag door dit drama..

 284. Zie nu 4 surfers erin liggen op noord. Ondertussen wordt et nog gezocht naar het lichaam van de 5e surfer rond de haven lees ik op het nieuws. Ik weet niet hoor maar je gaat daar nu toch niet het water in nu?

 285. Maandag 5 jonge mensen overleden, naar een word nog gezocht.
  En dan zie ik tot mijn grote verbazing dat er vanmorgen lekker word gesurfd,
  aan al die gene die er inlagen ik zou mij diep gaan schamen.
  Dit is zeer respect loos ikke ikke, al was het de mooiste surf in 10 jaar zou ik daar niet het water in zijn gegaan.