Nuttige surfweer info:

Surfweer Storm Francis 26-08-2020

152 reacties

 1. Hi! Ben nog niet heel bekend met surf in NL maar hoor steeds over die sterke currents. Wil donderdag ochtend Zandvoort proberen want forecast ziet er top uit weinig wind en groot! Stoked! 🙂 Currents zullen dan niet heel sterk zijn? Of?

 2. Net met afgaand liep het even lekker op de tweede bank, maar was echt maar een uurtje. Wind nog wel cross off en redelijke periode. Al met al prima te doen, maar nog niks speciaals hier.

  Denk dat zandvoort het moeilijk gaat krijgen voor een epic sessie morgenavond of donderdag ochtend. Zal met name goed timen gaan worden maar verwacht eigenlijk geen epic swell hier, gewoon lekkere brute Hollandse bakken. We gaan het zien! Wel zin in!

 3. Juist niet, stroomt bij Wijk en Scheef nog veel meer (naar buiten) dankzij de obstakels.
  Op zandvoort is de stroming vooral parallel langs de kust en lijkt mij minder gevaarlijk. Enige nadeel is de wandeling terug naar waar je de zee in was gegaan.

 4. Golven zijn er zeker, en prima ook, maar het is verstandiger om een taxi te boeken met de stroming die er nu staat

 5. Woensdag avond is misschien een leuke uitdaging, had gehoop donderdag ochtend 6:00 op Scheef perfect zou zijn maar we gaan het zien.

 6. Donderdag ochtend worden wijk en Scheveningen niets vanwege de vele schepen die er varen en de swell blokkeren. Je kunt beter naar Domburg of Texel gaan!

 7. Klopt hoorde dat WAZ komend jaar helemaal niks wordt vanwege de vele schepen die er varen! Kan beter Scheveningen gaan…

 8. Scheveningen is niet meer wat het geweest is, Ik zou overal naartoe gaan behalve naar Scheveningen. Veel te veel zeenhonden ook.

 9. Woensdag lekker naar de storm kijken vanaf de kant. Donderdag kijken naar de (ver-)gevorderde surfers en die enkele pro. De golven zijn waarschijnlijk te veel voor je, tenzij je het schuim langs de kant pakt. Let wel even op stroming en getij.
  Vrijdag rolt er nog schuim binnen en heb je geen last van gevorderde surfers die roepen dat je in de weg ligt, indropt of je board bij je moet houden. Misschien wel jouw dag!

 10. Zwart hoorde ik.
  Dus @ beginners komende 2 dagen.
  Let op elkaar!
  Als er nog iemand mee wil rijden.
  Donderdag rond Zaltbommel.

 11. Ik ben er 2 weken geleden geweest, maar de andere vier waddeneilanden (waar ik dit weekend langs ben gesurft op shortboard en vlieger) zijn beter. Alle spots gecheckt en een paar hele mooie nieuwe (en onbereikbare) ontdekt:

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/5473e.jpg

  Op schiermonnikoog is er bij ONO wel een spot aan de westkant van het eiland, maar de swell wordt geblockt door een bank ver buiten. Werkt dus alleen met hoogwater. Verder is de spot midden op het eiland bij het bewaakte strand een optie met zowel laag als hoogwater. Hoe verder naar het oosten hoe beter de swell binnenkomt op het eiland, alleen je kunt er zonder MTB niet komen.

  Er wordt door maar 1 a 2 personen gesurft op Schier en het eiland heeft geen surfschool of verhuur. Mocht je je baan zijn verloren tijdens de Corona crisis, gouden kans om daar je seizoens-bedrijfje op te zetten! Texel en de andere waddeneilanden hebben 2 of soms zelfs 3 surfscholen per eiland! Toeristen genoeg, helemaal nu.

 12. Dank voor je snelle reactie Tobias. Ik rij zo richting schier dus neem mijn boardje wel mee voor een hoogwater sessie. Getij valt daar precies goed met de wind, dus fingers crossed

 13. @Schier graag overslaan vandaag. We willen je niet als vermist persoon op het nieuws zien terugkomen vanavond.

  Gaan de veerdiensten trouwens wel met deze wind?

 14. Hi,

  Welke spots in Zeeland zijn vanavond met hoogwater te doen? Wind gaat beetje liggen zie ik.

  Domburg (of echt te gevaarlijk met paaltjes)? Of Westkapelle bij dijk? Nog andere plekken?

  Ben wel gevorderde surfer.. thanks

 15. Hoor dat het morgenochtend lekker word. Wat is de veiligste plek om te gaan? Is WAZ goed? Ben wel ervaren en kan surfen maar ben zeker geen pro

 16. Morgen wordt het gevaarlijk met stroming etc. Vrijdag waarschijnlijk epic. Als je morgen wil proberen dan WAZ of skiffa

 17. Vrijdag epic? Welke forecast bekijk jij?

  @ Perdok scheveningen lekker mijden, veel te druk. WAZ is ook geen rustige spot, maar nog wel te overzien als je wat verder van de pier af gaat liggen. Wel een veiligere optie, aangezien er wel andere surfers in de buurt zijn die je eventueel kunnen helpen als er problemen zijn.

 18. Hoogte die aankomt valt beetje tegen, alles gaat hier ver buiten op de derde en vierde bank kapot en verwaaid. Eerste bank is prima te surfen, verder kom je ook niet. Zuidwesters doen het toch echt stuk minder hier dan verder naar het zuiden. Hoop dat er morgenochtend nog wat over is. Kan er wel eens rap uitzakken morgen en de wind draait hier pas wat later in de ochtend.

  Is er iemand bij Dishoek in geweest vandaag?

 19. Vanavond de laatste uurtjes voor het donker moet vgm lukken in ZH. Wind gaat volgens de voorspellingen toch nog behoorlijk liggen…

 20. Domburg en Westkapelle hebben allebei paalhoofden. Beide zijn vervelend met veel stroom. Maar die bij Westkapelle (zeedijk) lopen niet zo ver het water in, en als het ver genoeg op zee breekt, heb je er minder last van.
  Maar ik zou voor een spot zonder paalhoofden kiezen. Weet niet hoe bijv Ouddorp is?

 21. Zou er morgenochtend bij domburg echt zoveel stroming staan?
  Swell en wind staan tegenover elkaar volgens de app die ik check?
  Was er toevallig gistermiddag van 2 tot 4.
  Golven waren heel klein in het begin maar om 16.00 waren de golven toch zeker een meter. (misschien soms wel hoger maar vind het lastig in te schatten).
  Zaten dicht bij de kust (wel met redelijk laag water) en hadden totaal geen last van de wind. Totdat we het strand opliepen en het zand ons rond de oren vloog :P.

 22. Heeft er iemand een goed onderbouwde mening over die stroming morgenochtend? Ik zou er wel even bij Zandvoort in willen gaan rond tien uur, maar ben alleen, en een beetje geschrokken van alle gebeurtenissen afgelopen tijd. Ben bekend met muien, goede conditie enzo, maar een beginnende surfer.

 23. Morgenochtend zal minder stroom zijn dan vandaag waarschijnlijk omdat de wind minder is, en de swell uit NW verwacht wordt. Zeker na hoog water.

 24. Stroming is helemaal niet gevaarlijk hier voor surfers. Muien zijn je grootste vriend. Je kan hier werkelijk nergens bovenop knallen of tegenaan stromen. Het enige nadeel is paar keer stukje teruglopen maar de hele discussie ontgaat mij verder volledig.

 25. Opkomend tijd – stroming noord. Afgaand tijd – stroming zuid. Zoek zelf uit welk tij het morgen wordt en als je nou ook nog je leash omdoet dan en op je plank blijft liggen dan komt het helemaal goed morgen met die stroming. Overigens kan een mui als een channel werken. Zoek maar ff op wat dat betekent in surf taal. Keep it real guys!

 26. Ik denk dat als je twijfelt of je moet gaan surfen omdat je twijfelt aan je eigen capaciteiten /fitheid/ervaring je het gewoon NIET moet doen.
  Mijn 50 cent voor jouw veiligheid.
  Ga gewoon dan kijken op een pier en leer van het kijken, volg hoe mensen erin gaan, waar ze liggen hoe ze golven pakken etc.

 27. Misschien onderschatting van mijn kant, maar waarom is stroming ineens zo’n hot topic? Ja, vandaag leek het me inderdaad best gevaarlijk om uit te peddelen als je onervaren / onbekwaam / fysiek niet in orde bent om je te redden met zo’n storm. Morgen staat er amper wind en NW swell, maar dat is toch niet uniek of een levensbedreigende voorspelling? Als ik niet vaker in de Noordzee zou hebben gelegen zou ik bijna denken dat het echt levensgevaarlijk is om morgen het water in te gaan..

 28. Domburg was vanavond best te doen zeker toen de wind steeds meer ging liggen! In het begin van de avond nog wel stroming maar dat werd ook steeds beter. Kortom lekker gesurft

 29. Wat een bangmakerij allemaal zeg! Vandaag echt dikke prima ook als je geen doorgewinterde surfer bent!

 30. Normaal ga ik ook altijd naar scheef maar dat is (bijna) niet meer te doen zoveel mensen liggen er in zee. Ook wordt iedereen altijd erg zenuwachtig van ons als wij komen aan peddelen op de SUP.

  Dus…..welke andere spot is aan te raden. Kom uit omg Utrecht dus moet er toch voor rijden. Liefst wel op redelijk dezelfde reistijd.

  De reden dat wij vaak naar scheef gaan is omdat er familie en vrienden wonen waar we dan een warme douche pakken dus nog niet eens voor de golfkwaliteit 🙂

 31. het leuke van Utrecht is toch dat je van hoek van holland tot camperduin binnen een uur kan bereiken. Dan zou ik echt niet naar Scheveningen gaan inderdaad, alleen als dat de enige plek is door de wind…

  Maar feitelijk zijn alle opties goed vandaag

 32. Jongens/Dames gewoon lekker gaan surfen. Was lekker zuidelijk strominkie vanmorgen. Even wandelen ook altijd gezellig.

 33. IJmuiderslag vanochtend met laag tot mid tij was erg matig helaas. Kon niet later ivm werk. Golven nog klein met hier en daar een beter setje, wel clean. Denk te beschut van N swell door de pier. Samen met de stroming (onmogelijk om bij dezelfde bank te blijven liggen) vooral veel peddelen voor herpositioneren en dan kleine setjes. Hopelijk beter voor iedereen die later kan vandaag!

 34. Scheveningen-N bijzonder lekker vanochtend. Qua crowd control boffen dat het overal lekker brak, nergens écht op een kluitje gelegen en een goede sfeer. Zou de ochtend-stoke toch zijn uitwerking hebben?

 35. Heerlijk daarnet in cadzand. Kleine cleane golfjes genomen op het bodyboard. Man dat was genieten!

 36. Ik zou vanavond het liefst surfen in BE, maar moet helaas in Nederland zijn ivm werk.

  Vraagje: vanavond dan debeste kansen in Zeeland, met opkomend tij? Of zal het Noordelijker (ergens tussen HVH en Zandvoort) ook nog goed zijn, mits extra stroming door laagtij.

 37. Tobias, ik hoop dat je de foil achterin de auto hebt liggen! Was vanmorgen subliem met de foil op de buitenbank. Heerlijke lome rollers, je kon zo opstappen. Ging richting de anderhalve meter. Golven missen wat power maar dat is wel lekker voor de foil vind ik.

 38. Wijk vanochtend vroeg erg lekker. Goeie pieken, geen wind en leuke ritjes.
  Ik las op internet dat als je je wetsuit insmeert met Nutella je geen last hebt van de stroming.

 39. Was weer prachtig op Wijk. Iedereen prima vriendelijk, paar mooie crashes gezien, die horen er geloof ik bij tegenwoordig haha…. De verhuur zit natuurlijk daar in de hoek dus ik snap dat beginners geen km gaan lopen, maar lijkt me ook leuker voor hen. Hoe dan ook, stoked!

 40. Ik ging er bijna Frans van lullen. 09:00-13:00 on-Hollandse Franse muren. Hol, snel, iedereen lekker naar wijk/Scheveningen, alles was voor Bassie en zelfs de stroming viel ontzettend mee. Thanks Tobias!

 41. Gewoon mooi was het. Cleane lijntjes, windstil over het algemeen en soms zelfs een zuchtje zuiderwind waardoor de golven zo’n gordijn van waterdruppels naar achteren blaast terwijl jij daar ligt. Genieten man. Geen zeehonden dit keer maar overvliegende zwanen. Er hingen donkere wolken boven de zee, en opeens brak het licht door, alsof Iemand het lichtknopje aandeed. Fantastisch toch. Nooit gedacht dat ik van surfen poëtisch zou worden.

 42. langevelder ook erg lekker in de ochtend tot een uurtje of half 12 toen verloren de golven wat kracht. Super clean, amper stroming en heerlijk rustig!

 43. Nutella werkt, maar Duo Penotti werkt nog beter. Wel flink smeren voor langdurig resultaat!

  Vanaf de kant leek het rommelig, in het water waren al die pieken juist fijn. Lag er meestal bij 1 in de buurt, dus veel ritten gemaakt. En lekker haartjes gewassen bij poging tot barrelen. ZV was dikke prima!

 44. Geloof dat ik op min of meer de zelfde mysterieuze plek van de plaat van Ed heb gelegen vanmorgen… 🙂
  Wat een genot.
  De Noordzee in optima forma!
  Cleane, krachtige 1,5m+
  Veel volk in het water, maar heb mezelf lekker met die beruchte stroming mee langs de kust laten drijven. Overal dezelfde mooie grijs-bruine pieken.
  En tijdens de lange wandeling terug lekker reflecteren op een mooie sessie.
  Stoked.

 45. wel lekker druk, toch vreemd hoe die drukte toch altijd langzaam opbouwt in de warme maanden tot een piek in Augustus/September

  Tijd voor de R in de maand zodat er weer wat ruimte komt op de piek 🙂

 46. Helaas vanochtend alles moeten missen ivm werk. Zou vanavond nog de moeite zijn? Ziet er nu vrij futloos uit🤔

 47. Volgende keer het plattegrondje ook masken, nu zien we nog waar het is….😉
  Maar wat een lekkere surf was dat vanmorgen, crowded maar relaxed sfeertje.

 48. Donderdagavond nogmaals een push met cleane mooie golven en weinig wind, hoewel dat misschien nu nog te ver weg is om 100 % zeker te weten… -> ennn wat denken jullie?

 49. Vanavond laatste 1-2 uur voor schemer met laag-tot-mid nog iets te verwachten in WaZ voor een iets gevorderde beginner?

 50. Voldoende swell voor de komende 6 uur op de boeien te zien. Gaan is altijd beter dan niet gaan.

 51. Weet iemand wie de vanochtend foto’s aan het maken was op scheveningen noord en waar ik die zou kunnen vinden? Alvast bedankt

 52. Hoi iedereen,

  Ik surf eigenlijk altijd bij scheveningen noord of zuid (dichtbij huis en meestal goed), maar ben benieuwd wat goeie spots zijn voor laag-mid tij in de buurt? Iemand die weet of de pier dan beter is? of maakt het allemaal niet veel uit.

  Wil het liefst wat hollere snellere golven (shortboarden) en geen longboard golven.

  Bedankt alvast!

 53. Vanmorgen rond 10:30 ofzo zag ik de rug van een zwemdier boven het water uitkomen, met een vin eraan. Leek wel een klein haaitje ofzo, was echt gek. Geen zeehond iig. Weet iemand wat ik gezien kan hebben? Iemand ook zoiets gezien?

 54. Nou ik vond het maar slapjes vandaag, had er meer van verwacht… NOT 🙂

  @Zv hoe regel jij Bruinvissen? 😛

 55. Insmeren met No Sugar Daddies chocopasta schijnt echt t beste te werken tegen stroming.

  Wat was dat lekker zeg vanmorgen van 10-12 Bloemendaal.

 56. Liep lekker vanochtend. Heel veel plekjes waar het lekker liep. Wel jammer dat, in t kader van geef elkaar de ruimte, je met zn drieën ligt en er dan 4 gasten met een foilboard om je heen gaan zitten dansen.. 😉 Ben maar op een ander plekje gaan liggen.. Tobias:P Zag er wel geinig uit.

 57. Verwacht je nu een lijstje met goeie plekken rondom Scheveningen? Ga zelf lekker zoeken of vraag het eens in de line up.

 58. @surfspots Scheveningen, ik vind het Zuiderstrand , dus alles tussen de Zuid en Kijkduin, goed werken met laag en mid-tij

 59. Dus zeeland voor het eerst gesurfd. Was echt super vanochtend met hoge bakken en in de avond leuke shorebreak. Me eerste hoofdbarrel + rechterarm. Volgens de jongens van de surfshop een headdip of zoiets.

 60. In dit gebied zijn watersporten verboden, waarschijnlijk door de vele strekdammetjes. Ben al eens verzocht het water uit te gaan daar. Verder stroomt het er veel en zijn het voornamelijk close outs, er is een reden dat Scheveningen zo druk ik, het is simpelweg de beste spot in regio Den Haag.

 61. Yesterday was good in Belgium. Good waves in the morning. Surf at Sunrise is a good sensation.

 62. Was dat serieus HvH? Daar was ik toen ook en toch niet herkend.. Foto’s maken het mooier dan het was. Leuke take-off maar kracht verdween al snel

 63. Moet maar snel koud gaan worden..
  Man wat was het druk op Wijk, zelfs bij het windsurfpad, waar je altijd nog wel kon ontkomen aan de massa’s softtops..
  Wel lekkere bakkies in de ochtend 🙂 Stoked

 64. Ik weet dat je een veel geziene klant bent op wijk, maar waarom kies je niet voor Noordwijk? Je hebt er de bus voor om makkelijk te verplaatsen😜

 65. Tobias, wat een last minute call!!!! Had nog niet gekeken maar om half 12 er blind ingesprongen. Waar kwam dit vandaan!!!! Zo hoog en krachtig, echt te gek. Lag moederziel alleen achter de tweede bank te gieren van het lachen. Uiteraard niet clean, maar gaat voor mij persoonlijk dik over de sessie van gisterochtend heen. Dacht voor het eerst: ik moet een gopro mee want dit geloof je echt niet…..

 66. Tsja, een paar spots zijn nogal populair en ook nog gedeeld met andere watersporters. Aankomend weekend zal het ook wel gekkenhuis worden. Hele weekend wind, dus campers en stations vanuit het Oosten plus alle nederlandse kite-, wing- en windsurfers. Ik zou zelf bijvoorbeeld niet zondag naar IJmuiden/IJmuiderslag gaan zonder zeil, wing of vlieger.
  Op Zandvoort en Bloemendaal kan je de kitezones makkelijker ontwijken en heb je veel meer ruimte. Wijk (dorp), zelfde verhaal.

 67. Zeker Hoek van Holland. Leg dat kaartje maar eens langs google maps van de kust daar.

  Met foto’s kan je idd vrij suggestief te werk gaan, vooral die “barrelshots”

 68. Allemachtig zeg wat was het aan begin van de middag!!!!! Stroming was te doen van zandvoort naar Bloemendaal. Zijn er een paar kenners die de hoogte op de boeien van gisterochtend kunnen vergelijken met vandaag uurtje of 12? Ik denk echt vandaag anderhalf keer hoger was. Echt wtf!!!!

 69. Ik zag in de faceboek groep “golfsurfers in Nederland” hoopjes fotos langs komen die geschoten zijn!

 70. Wat is er eigenlijk met wannasurf.com gebeurt, zeker tien jaar al van de radar. Overgenomen door een andere website misschien? Ik zat toen ook nog op Hyves vermoedelijk. Happy days.

 71. Hoe zit het met de aankomende buien, zit daar ook onweer tussen? Iemand een idee, is hier een pelleboer actief?

 72. Beetje lastig uitpeddelen door een muur van closeouts, maar daarachter braken vanochtend al een paar mooie golven.

 73. @pieter mooie foto. Spot bestaat alleen niet meer! Is op de 1e MV ingang nieuwe waterweg genaamd de Maasexpress! Onze enige riverbreak! Hebben ze helaas pijpleiding doorheen gelegd sindsdien werkt hij niet meer🤔 Leuk om deze weer eens voorbij te zien komen. Heb helaas zelf ook nooit de kans gehad om daar te surfen! Toen ik begon eind jaren 90 werkte hij al niet meer. Gelukkig zijn er nog wel Locals actief die de spot gesurft hebben. Alhoewel die spoeling steeds dunner wordt lijkt mij.

 74. @Bruce ik rond 89.sprong ik er in(zo ook maar even)
  Maar was lastig te komen met openbaar vervoer.

 75. Wat een sessie!
  Flinke peddel naar buiten, maar daar wacht dan ook een beloning. Dikke bakken van 2 tot 3 meter hoog, sterk en hol.
  De meeste over de limiet voor mij om nu te surfen, maar was wel leerzaam. Met deze ervaring maar eens visualiseren (zie podcast Pepijn) hoe ik ze de volgende keer wél kan surfen.

 76. Bij wijk bunker was het pittig tussen 12 en 14u. Hoge golven met even minder wind. Achter de break was het af en toe mooi. Verder alleen 3 andere surfers.

 77. Holy crap.
  Ging er rond een uur of 12 in bij Hoek met de gedachte wat te spelen in een onshore rommelbakkie.
  Lig ik, na een stevige paddle, ineens tussen bakken van een goeie 2 meter en Offshore wind! (vanwege de buien?) Zaten een paar sets tussen die daar zelfs nog een schepje bovenop deden…
  Wel lastig om te pakken te krijgen, maar heel vet.
  Ben benieuwd hoe het morgen gaat worden als het nu al zó hoog was….

 78. Morgenochtend vroeg lekker te surfen denken jullie? Enige momentje dat ik kan deze week. Pray pray pray! 🙂 Thanks!

 79. Dit was een dag zoals ik ze graag zie. Bruut, heavy, dik overhead en superveel kracht. Zaten hele grove jongens tussen in Noord Holland, sommige dik over de 2 meter idd.

  Cheers.

 80. Dit was weer een dagje voor in de boeken. Gisteren was top, vandaag ging er nog een schep bovenop. Ik denk echt dat op de tweede bank de grootste uit de set richting de 2.5m gingen. Wel wat piekerig maar eindelijk weer echte Noordzee power. Voor mij de mooiste sessie van augustus en ik heb ze allemaal meegepakt. Wat L@rs ook zegt, bruut en heavy vandaag.

  Stroming viel mee, de vloedstroom en wind legde het af tegen de wat noordelijker swell richting.

  @glurie, je moest er laat en stijl induiken vandaag. Niet te ver liggen en vol gas erin.

 81. Wowww het was echt aaaan vandaag! Ik dacht ik neem m’n midlength mee want het zal wel niet zo hoog en beetje onshore mush zijn maar man man wat een grote stljle bakken waren het! Denk inderdaad 2 tot 2.5 meter.. Uitdagend met een wat langer plankie maar heerlijk gesurft met nog een paar bizarre wipe-outs erbij haha.. Genieten dit.. weer een dagje die in de boeken kan als geslaagd 🙂

 82. Kijk morgen maar een beetje uit.
  Bij het noorde van een pier!
  Maar blijft nog even lopen.
  En was net ook best leuk.

 83. Op de kaarten ziet de forecast eruit als de beruchte dag in het voorjaar. NNO wind en dikke swell. Geen dikke, kleverige laag algen meer in deze tijd van het jaar.
  Vanmiddag pak ik er 1 extra voor de 5 🐟 uit Scheveningen. R.I.P. En rip (in loving memory).