Surfweer maandag 4 oktober 2021

De eerste maandag van de maand begint meteen met goede wind en golven. Vanmorgen zag het er nog er fraai uit, omdat de wind niet al hard en niet al te aanlandig was. Vanmiddag is het behoorlijk blown-out, maar de wind neemt iets in kracht af en de golven weer hoger. Dinsdag is er ook veel wind, maar dan zo aflandig dat golven ver te zoeken zijn. Die worden in eerste instantie van de kust afgeblazen. Ergens midden op de middag luwt de wind op de doorgang van een front, dan is het eventjes lekker surfen. Woensdag is het bar en boos met stormachtig onshore langs de Hollandse kust. Op de wadden mogelijk windstil tijdens de ochtend in het oog van de storm. Allemaal heel erg onzeker, maar kan daar wel mooi uitpakken. Elders eigenlijk geen mogelijkheden, ook niet op de beschutte spots. Op heel misschien een enkele uitzondering na bij hoogwater in de middag. Donderdag windstil weer met swell en snel verbeterende condities!

Maandag 4 oktober
Tussen 14:00 en 17:00 neemt de wind aan de noordkust toe toe 7beaufort en met het opkomend van het tij is de branding daar een grote snelstromende bergrivier. Dat komt niet meer goed voor donker. Een stuk zuidelijker lukt dat wel. En ook in Zuid-Holland zitten er kansen rond alweer afgaand tij laat op de middag. De wind gaat dan snel aflandig en wordt mogelijk zelfs even zwak of matig tijdens het aflandig draaien richting zonsondergang. Geen slecht einde van de dag. Ook in Zeeland draait het aflandig, maar moet je er misschien al wat eerder bij zijn, want wind weg = golven weg. België heeft dat probleem niet, want daar is en blijft het zo goed als flat. Alleen het tij werkt misschien een rimpel naar binnen met het sterkste vloed moment.

Dinsdag 5 oktober
Dinsdag een zuidooster en het is altijd een gok of daar wat lijnen van de kust kunnen bereiken op de meest naar het zuidelijk gelegen spots in Noord-Holland. Soms lukt het op Zandvoort, Castricum en Bergen aan Zee. Waarschijnlijk eerder in de ochtend dan de middag, want dan waait het echt te hard offshore. Tot de wind kentert en er vooruitlopend op ook helemaal wegvalt. Dan is het moment op het op alle spots in Noord-Holland te proberen, ook als is het ongunstig opkomend / hoogwater. Zolang de wind niet aantrekt valt de stroming nog mee. In Zuid-Holland zijn een aantal mogelijkheden, echter een stevige zuidwester kickt daar sneller in en is einde middag of begin van de avond met ZW 7 een probleem. Mogelijk valt het mee en blijft die harde wind alleen voorbestemd voor de Vlaamse kust. Daar gaat de wind al veel eerder om naar zuidwest, eerste helft middag. Het moet dan eerst een paar uur gewaaid hebben en dan kan er daar ook wel gesurft worden. Niet ideaal als het zo hard waait, maar met beschutting wel wat mogelijk. In Zeeland is dit ook de verwachting. Op het front nog te hoogwater en niet voldoende zuidswell voor echte branding. Hoewel het hoge water soms wel wat lijntjes naar binnen kan duwen. Dus om te longboarden het front uitkiezen om een nat pak te halen. Dat is daar dus ook al wat eerder dan in Noord-Holland, begin van de middag al.

Woensdag 6 oktober
De kern van een klein laag ligt boven Vlieland/Texel in de ochtend met daar windstil met swell uit het noorden (1m bij 10 sec). Dat kan dus even mooi zijn, wel eerst nog te veel hoogwater op Vlieland. Nog mooier zijn de oostelijke wadden, want daar is de wind zuid offshore en komt die swell ook goed aan met 1m clean en gunstig getij (hoogwater, geen strekdammen). Schiermonnikoog blijf het langst clean offshore tot een uur of 14:00. Op Terschelling is het om 11:00 waarschijnlijk al gedaan met de cleane lijntjes en draait de wind ook langzaam onshore. Het zal lang niet zo hard zijn als lang de Hollandse westkust met windstoten tot 90 km/u in Zuid-Holland zuid en Zeeland. Mogelijk dat de kop van N-H in de vroege ocht nog rustig is en er wel tenminste iets gesurft kan worden. Zuidelijker is erg geen beginnen aan, tenzij de wind voor 10u nog niet op z’n hardst is. Maar rommelig is het sowieso en met de W-WNW richting is er geen enkele beschutte spot te vinden. Maar even afwachten tot de dag zelf. Heel misschien gaat het in België iets minder hard waaien en kan er heel zuidelijk in de wind toch nog gescoord worden.

Wetsuitadvies (water nog rond de 16gr C)
Maandag: Wetsuits 4/3mm
Dinsdag: 4/3 warm zat, nieuwe zelfs te warm
Woensdag: Flink kouder dus min 4/3mm met schoentjes!
Donderdag: nieuwe 3/2mm 4/3mm vroege ocht.
 1. De kern van het stormlaag woensdag wordt op de weerkaart aangegeven met een X en ligt dus ergens vlak boven de afsluitdijk Texel/Vlieland. Meeste wind in Zuid-Holland en Zeeland, omdat daar de isobaren het dichts bij elkaar liggen.

  Updates van deze weerkaarten op http://surfweer.nl/ukmo

 2. Lijntjes!

 3. Zooo wat was Petten heerlijk net, stroming viel ook reuze mee!

 4. Nu ook weer, nu de wind is weggevallen.

 5. Gisteren was ook insane bij Wijk! Lange cleane lijnen met behoorlijke hoogte!! En maar 10 surfers haha!

 6. Heerlijk! Net water uit cleane golf en goede hoogte!!

 7. Gister in 2 uur wel 3 verschillende condities gesurft. Grappig om te zien hoe de windrichting de surf bepaalde. Van bijna flat naar cleane ruim 1m lijnen en vervolgens slappe mushy golven.

 8. Donderdag wind weg en restant golven volgens RWS.

 9. Nollehoofd kan gaan werken nu de wind gaat meer Noord west

 10. Wijk net even gekeken, enkele foto’s kunnen maken maar lastige condities. morgen beter!

 11. Anderen ook last van korreligheid/wazigheid bij sommige standen van de Dechi cam? Het lijkt alsof die schoongemaakt moet worden oid. Hij is niet scherp meer!

 12. Morgenochtend WAZ aan de Noordpier in Velsen Noord iets te surfen?

 13. Liep het nog op de Nolle? Had helaas geen tijd om te gaan kijken.

 14. IJmuiden liep wel oke zo een 20-100 meter van de pier af. Tussen de dubbele golven leuke lijnen gesurfd.

 15. Wat is de betrouwbaarste bron voor getij-tijden?
  1tje is MSW en de ander windguru, beide voor 7 oktober

 16. Rijkswaterstaat natuurlijk, als het om Nederland gaat. Ik heb er een aantal onder elkaar gezet op https://surfweer.nl/spots

 17. IJmuiden Zuidpier was super vanochtend. Op de webcam zag Velsen Noord er choppy uit dus maar voor de Zuidpier gekozen. Bij het allereerste licht het water in en dat was het mooiste moment. Later meer clean maar met wat minder hoogte. Fijne sessie, met een zeehond erbij een goede start van de dag.

 18. Nolle was niet clean maar zeker surfbaar.

 19. Kijkduin is mini nu

 20. Komt wel weer als het tij goed is. Zit genoeg swell op de boei-metingen. Nieuwe maan, dus we gaan weer richting springvloed.

 21. Schiermonnikoog was de dagtrip waard zeg! Leek wel Frankrijk vanochtend met die offshore en 10 seconden.

 22. lekker hoor @ stadjer

 23. Wijk vandaag, clean.
  Foto’s via de link. Ochtend 10:00/11:00, Middag 15:00/16:00.

 24. Wat denken de experts over morgen qua surf? Hoor het graag 🙂

 25. Heb je nog tips of het zaterdag nog de moeite waard is en waar te gaan?

 26. Heb je nog tips of het zaterdag nog de moeite waard is en waar te gaan??

 27. Nee,zaterdag 0.5 meter bij 3 seconden op Schier; niks. Voor golfsurfen altijd naar het badstrand bij de Marlijn. Meestal beste rond hoog water. Met Laag water kan ook op de buitenbank maar das een eind peddelen dus dan moet je wel weten wat je doet

 28. Terschelling was ook weer knap, offshore en echte push achter de golven 🤙

 29. Iemand al een eyeball op Zandvoort of Wijk? Op de cams alleen maar mist.

 30. Heerlijk was het weer naast de pier. Vanmiddag met opkomend weer. Zonnetje er bij, good vibes. En tijdelijk weer terug naar m’n 3/2

 31. Goedemorgen,

  Woensdag bij het surfen mijn Go-pro verloren bij hoek van holland tussen de pier en de surfschool van Freek. Mochten jullie iets vinden/hebben gehoord dan hoor ik het graag! Ik houd deze pagina in ieder geval even in de gaten, of anders kunnen jullie hem ook bij Freek afgeven.

  Groet!

  Joost

 32. Kent iemand een goede website voor een long range swell model voor Frankrijk (oftewel, om te checken of er as vrijdag een trip gezet moet worden of niet!) surf-report ken ik, die kijkt een week vooruit.

 33. windy.com toont de resultaten van de runs van verschillende modellen. Ze hebben ook een app (rood icoontje).

  Langetermijnvoorspellingen zijn doorgaans minder nauwkeurig.

 34. Iemand een idee van een charity die oude wetsuits/leashes/boardbags inzamelt om te versturen naar kansarme gebieden? Wil die spullen niet weggooien!

 35. Wijk net was glassy, gezellig, zonnig en zeker rond 13u met nog wat hoogte naast de pier. Hele fijne sessie gehad.

 36. Thx voor de tips (Dries). Windfinder modellen geven een wel heel sterk offshore windveld. Gaat er steeds meer op lijken dat het een weekje flat gaat zijn!

 37. Deze is voor Moliets.

 38. Vanmiddag al schoentjes aan?

 39. Yes, hoewel het voor een kleine sessie nog wel zonder kan. Van het weekend pas na 1 uur minder gevoel..

 40. Zou je bij de volgende update op de site en/of app ook een globale voorspelling kunnen doen voor volgende week (herfstvakantie)? 😉

 41. Ben voor een weekje in de buurt van de waddeneilanden, is er wat om te surfen?

 42. Was echt lachen op Scheveningen Noord, niemand te zien, lekker los gegaan met de surf kajak. Flinke klotsbak voorin, achterin was het lekker groot en dik. Geen enorme lange ritten maar beter dan zondag 😛

 43. Bretagne volgende week ziet er interessant uit, maar wel wat verschil in de Windy models:

 44. GFS

 45. @VelsenUSA

  De modellen zijn al zo’n 72 uur nogal springerig wat er precies gaat gebeuren vanaf volgende week dinsdag. Ik zou er je trip nog niet op plannen. Gewoon even geduldig afwachten.

 46. Hoi Tobias, gaat die wind er nog uit echt? Ik en mn maat zijn helemaal nerveus omdat onze planning verkeerd loopt

 47. Super nice session, clean and head high on the 2nd bank!

 48. Dat klinkt alsof ik verkeerd gegokt had, Wijk was een grote klotsbak. De windafname viel helaas alles mee..

 49. Denken jullie dat het er zaterdag mooi gaat doorkomen ? Volgens de forecast ziet het er goed uit

 50. Net drie weken in Bretagne geweest. De voorspelling week vaak af van de werkelijkheid. De nodige windgaten en super surfmomenten die niet op de kaart stonden. Verder dan 2 dagen vooruitkijken heeft vaak weinig zin. Dat is juist de charme van Bretagne. Laat je verrassen!

 51. Ja, precies, we gaan ons laten verrassen 🙂

 52. Ola!
  Is het morgen in de ochtend een beetje te doen met een bodyboard bij IJmuiden? Moet op de fiets naar het strand, dus longboard kan niet mee. Vrouwlief heeft de auto. (Yeah, shoot me haha). Thanks!

 53. Nog wat te surfen morgen in de na middag op Scheveningen?

 54. Ziet er voor Scheveningen wel prima uit voor golfsurfen on msw

 55. @Scheveningen woensdag
  Golven waren best okay, maar wat een bagger in het water! Zoveel zeewier dat je soms gewoon niet vooruit kwam of dat je op de golf zoveel weerstand kreeg dat je gewoon bijna stil stond.

 56. Wat te doen bij stink(zweetgeur)schoentjes na gebruik? In sopje leggen werkt niet. Iemand tips ?

 57. Niets. Bleekwater misschien. Pure azijn kan ook een nachtje laten staan.

  Als je nieuwe hebt, altijd goed spoelen en bovenop de CV leggen. Alleen als ze snel drogen, voorkom je dat ze gaan stinken.

 58. Is op de verwarming leggen niet een grote no go met gelijmde naden?

 59. Hallo medesurfers. Mijn longboard heeft na een aanvaring een reparatie aan de rail nodig. Ik wil hem in de buurt laten maken, woon in Callantsoog. Heeft iemand het nummer van srfboards voor mij?

 60. Prima sessie vanochtend 09:00 – 11:00 was een beetje zoeken naar een uitgelijnd setje. Er zat genoeg power in voor de korte plank. Stoked.

 61. Hey Tobias,

  kan je ons nog wat helpen in de interpretatie voor de surf morgen? (ik zelf zou willen surfen in BE)
  Ik was al tijdje de weerkaart van Windy in de gaten aan het houden, daar is momenteel een groot windveld flink naar de noordzee aan het waaien maar het buigt ter hoogte van Noorwegen wel wat af. Vanacht zakt het wel verder door naar het zuiden, dus lijkt mij dat er behoorlijk wat swell naar onze noordzee moet komen! 🙂

  Ik checkte net ook de 3D golfspectra op het deel van de modellen op deze site. Daar zie ik een swell opbouwen bij de K13 en J6 boei. Periode wel maar 5 sec (??).

  Gaat het morgen voormiddag inderdaad zoals ik zie goeie surf zijn?
  Bedankt al!

 62. Goeie weet ik niet, want het is wel gewoon onshore. Maar dan zijn er in ieder geval wel golven. Ik zou wachten tot een dag later!

 63. Hoe ziet het weekend in België er uit?

 64. Ha Tobias, valt er morgen in Noordwijk/Zuid-Holland nog te surfen?

 65. Mooi met hoogwater

 66. Is er nog nieuws over de surfpools die in Nederland zouden komen? Die 24/7 waves in Den Haag of bij de Eemhof?

 67. Thanks. Ik ga hem even contacten.