Surfweer maandag 29 mei 2017

Na een lange periode van flatness en hittegolven zijn er vanaf vandaag eindelijk weer echte golven te vinden in de Noordzee. Allereerst kwam er vanochtend een uiterst zeldzame vloedgolf over de stranden van Katwijk naar Zandvoort rollen. Veroorzaakt door luchtdrukverschillen voor en na de onweerszone die op zee lag. Van de video’s die er van gemaakt zijn zou je zeggen dat het de langste rit in Nederland ooit gesurft had kunnen opleveren. Ook was er veel schade zo te zien. Dit soort golven zijn natuurlijk praktisch onmogelijk te surfen. Het is er maar een (en een tweede kleinere) en ze komen altijd compleet onverwachts. Ook is het niet verstandig om met onweer de zee in te gaan. Gelukkig is normale deining wel goed te forecasten, hoewel dat voor vandaag nog best een lastige is!

Maandag 29 mei 2017
De kleine swell die onderweg is, komt volgens de berekeningen aan het eind van laagwater aan in Noord-Holland en heeft daarna nog een paar uur nodig om door te komen tot in Zuid-Holland. De metingen op de A12 boei geven een periode van ruim 6 seconden (150 mhz) en een hoogte van 100cm significant. De J6 boei die al een heel stuk dichter bij de Nederlandse kust ligt, geeft een waarde van 80cm met dezelfde frequentie. Haal daar nog 20cm van af en je hebt ongeveer de swellhoogte die bij ons aan de kust wordt verwacht vanavond. Alles hangt nu verder af van het getij en de wind. Op de meeste spots lijkt dat wel gunstig te gaan verlopen. Er komt wel iets van zeewind te staan, maar die neemt vanavond al snel af. In de avond trekt een buienlijn weer van zuid naar noord, maar verwacht wordt dat de meeste buien over land zullen trekken. Wel geeft dit een uurtje meer ZW wind aan de kust, waardoor de golven minder clean zijn. Als het slechte weer eenmaal gepasseerd is, wordt de wind meer zuid en zal het ook weer cleaner worden. Overigens waait het rond Texel en in de kop van Noord-Holland vanmiddag tot windkracht 6 uit noordoost. Het windveld is vrij lokaal, dus heeft niet direct invloed op de swell. In principe zou het zelfs kunnen helpen de golven sneller onze kant op te krijgen. Helaas voor de wadden is deze wind gewoon schuin aanlandig, met de nodige rommel. Uitzondering is Texel, waar de noordooster genoeg aflandig staat. Maar ook nog te hard, pas vanavond laat kan er daar een beetje gesurft worden. Verder is het vooral een kwestie van afwachten vandaag. Webcams in de gaten houden en gaan als ze staan!

Dinsdag 30 mei 2017
Er is een kleine kans dat de noordswell er in de vroege ochtend nog even wat moois geeft, maar waarschijnlijk gaat de zuidwestenwind al te snel voor problemen zorgen. Gevolgd door golven uit het zuidwesten, maar die zijn klein en niet zo krachtig. Perfect beginners-surfweer, met de beste condities in Noord-Holland. In de avond is de wind vrij krachtig windkracht 5, maar in de regel moet het minimaal 6 bft waaien om bij zuidwest wat hoogte te krijgen. Dat doet het verder op zee wel, voor de kust van Noorwegen en Denemarken!

Woensdag 31 mei 2017
In de loop van de middag worden de golven steeds beter en wordt de wind minder. Deze swell is een stuk makkelijk te forecasten dan die van deze maandag. Getijden vallen gunstig, d.w.z. opkomend en hoogwater in de middag en avond. In Zeeland en België wel een heel stuk kleiner dan langs de Noord Hollandse kust (en deel Z-H). Dat komt omdat de swell nu veel meer westelijk is en de Noordzee naar het zuiden toe steeds smaller wordt. Dat scheelt toch snel meer dan de helft aan golfhoogte. In het noorden wordt het woensdag zeker 1,5m hoog terwijl er in het zuiden golven van 0,5 tot 0,75m hoog worden verwacht. Wel veer cleaner, want in het zuiden gaat de wind eerder liggen dan in het noorden.

Donderdag 1 juni 2017
De maand juni gaat goed van start met goede golven zonder dat het waait. Eigenlijk loopt er de hele dag wel voldoende swell. In het zuiden moet je echter al met hoogwater zijn, zo vroeg mogelijk op de dag. Het tweede hoogwater kan ook, dat valt ergens in de avond. Hoewel er dan altijd kans is op wat zeewind, vooral in het zuidwesten. Op de wadden staat er in de ochtend ook nog een onshore wind. Daar kan ook beter nog even gewacht worden tot de middag. Ook kan er in de kop van Noord-Holland in de ochtend nog wat wind staan, maar dat neemt daar in de loop van de ochtend al snel af. Uiteindelijk zijn er overal cleane golven met weer dezelfde verschillen in hoogte als op woensdag.

Lange termijn:
Vrijdag weinig swell en weinig wind. Dat laatste is wel gunstig mocht er toch nog een restje van de noord-swell over zijn. Voor de surflessen is het waarschijnlijk prachtig. In het weekend is het onrustig op de Noordzee met meerdere lagedrukgebieden boven zee. Zondag lijkt de beste dag, omdat het dan eerst vrij krachtig waait. Zondag waait het minder, maar dan is er juist wel een kans op cleanere golven.

Aanbevolen wetsuit-diktes (zeewater 14-16 gr):
Maandag: 3/2 mm wetsuit zonder schoentjes
Dinsdag: 3/2 mm wetsuit (schoen optioneel)
Woensdag: 4/3 wetsuit, schoen 3mm
Donderdag: 4/3 mm schoentjes 3mm (middag 3/2 mm)
Weekend : 4/3 mm wetsuit bescherm oren ivm wind
 1. Dit ging er aan de vloedgolf vooraf. Niet echt een moment dat je denkt, ik duik de zee in voor een vloedgolfje!

 2. Swell op de A12 en de J6. Hoogte neemt af met de afstand, maar ik heb goede hoop op een kleine sessie vanavond.

 3. Thanks voor de update Tobias!

 4. @tobias?
  Was die golf zo groot op die foto??

 5. http://www.katwijkactueel.nl/2017/ravage-op-strand-na-onweersbui-en-vloedgolf/25647/

 6. Gisteren lagen we op het strand van cadzand.rond 15.00 Toen zagen we ook ineens die water verplaatsing.niet zo heftig als op de beelden maar duidelijk dat de zee weg trok en weer dik terug kwam.geen schade wel kindjes die weg spoelen…nog nooit gezien..

 7. http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/mini-tsunami-verrast-strandgangers/

 8. Vanuit het KNMI waarschuwen ze voor storm vanavond? Is dat iets waar we rekening mee moeten houden als we er lekker bij Wijk in willen vanavond?

 9. zou die wel gesurft hebben.

 10. Tobias,

  Vanaf 19:00 uur de moeite om er in te gaan bij Petten?

  Moet er een half uurtje voor in de auto zitten dus een beetje een positieve indruk zou chill zijn 😉

 11. Even de webcams in de gaten houden. Nu nog niets. Hoewel, TexelKoog loopt al een mooie cleane golf van een halve meter. Dus het komt al wel dichterbij!

 12. Top! Merci

 13. Gaan of blijven staan

 14. Is nog geen fluit.. kan het nog komen?

 15. Kloppen de tijden in de surfsms Nog? . Zie niets op de cams

 16. Nops to day flat.. misschien morgen..

 17. Het zag er even voor 19 uur zo mooi uit op de cam van Bergen aan Zee. En nu flat. Wat spijtig.

 18. Wil woensdag heen. Kom vanuit Groningen. Bekend rond welk tijdstip het een beetje aantrekt?

 19. Scheveningen noord was echt ff genieten van 8 tot 9.

 20. Weer spot on Tobias!! WaZ 18:00 erin, klein golfje, half uurtje later steeds beter met de besten heuphoog, redelijk hol en aardig wat push. Genoeg om ons heerlijk te vermaken met zon, 2mm pak en kleine sup. Lekkerrrrr

 21. Goed om te horen Dirk! Ik had er behoorlijk de twijfels van vandaag en gisteren.

  Mathijs, ik zou donderdag gaan. Swell moet van ver komen en is woensdagochtend nog maar net aan haar reis begonnen. En als je gaat, dan misschien zo laat mogelijk. Hoewel het ook weer begin te waaien na vijfen. Hmm. lastige weer.

 22. Waz dus gaan en het waz aan heerlijk gespeeld top zeer leuke golven en retedruk topsfeer morgen weer !!!

 23. Top voorspelling weer. Heerlijk longboarden tussen 19u en 21u op de noord..

 24. Van half zes tot half tien meer dan goede longboard golfe. Met soms echt wel dikke uitschieters vooral rond 7,8

 25. Tobias, thanks! Donderdag gelukkig ook vrij. Gok daar dan liever op vanwege de reistijd die ik heb vanuit Groningen.

 26. Inderdaad goede voorspelling! Lots of fun, heerlijke tempetaruur, steeds hogere sets richting donker. Thnx Tobias.

 27. Thanks Tobias.
  Woensdag avond even kijken bij Hoek van Holland.

 28. En heeft iemand de grote katwijk zandvoort golf gesurfd ?😃?
  Nog n vraagje mijn man gerard zoekt voor aanstaand pinksterweekend een lift naar de vendee. Weten jullie misschien iemand??? Hij is gek op autorijden en er ook nog es heel goed in!

 29. Weet er iemand een app of iets anders handigs voor op je android telefoon waarop je de getijden in een grafiek kan zien? MSW-app kan natuurlijk maar is wat omslachtig. Merci.

 30. Dagje vrij! Fingers crossed voor Zeeland.. te lang geleden!!

 31. off topic.–>Als beginnend surfer probeer ik het weer een beetje te interpreteren. Wij zouden morgen vertrekken naar Frankrijk. Als ik het goed begrijp ligt er een depressie en komt er donderdag/vrijdag/zaterdag redelijk wat swell binnen uit NWW. Ik twijfel om naar La Sauzaie/Les Dunes te gaan (7,5uur rijden) of voor wat dichter te kiezen (Siouville in Basse Normandie – 6uur rijden). Volgens mij ligt Siouville ook goed georiënteerd voor swell binnen te krijgen. Klopt mn redenering??? merci!

 32. Ik ben een paar keer in Siouville geweest, en over het algemeen wil je toch iets meer swell hebben om een beetje fatsoenlijke golven te krijgen daar. Ik denk dat er wel een leuk heuphoog longboard lijntje loopt met de huidige voorspelling, want zoals je zegt ligt het wel goed georienteerd. Het is ook erg getij afhankelijk, dus richting laag tij zal het bijna flat zijn. Ik zou persoonlijk een stukje doorrijden, maar misschien is het als beginnende surfer juist wel leuk daar.

 33. thanks klayzo!

  Volgens MSW zou de voorspelde golfhoogte bijna hetzelfde zijn voor Siouville en La Sauzaie/Les Dunes….maar zou het door de ligging toch veel verschil geven???

 34. @ Gd Schrijnwerk en dochters:

  Siouville heeft wel een smalle swell window. Hoe westelijker hoe beter. Windguru ziet er wel goed uit met een westelijke golfrichting.

  Siouville is geen 6 uur rjiden, eerder 7uur plus.

 35. Ja dat is het een beetje met MSW en windguru, uiteindelijk moet je die websites zelf een beetje interperteren. Mijn ervaring is dat ze het meest accuraat zijn voor spots die gewoon open aan de oceaan liggen, maar spots in het kanaal pakken vaak net iets anders uit. Mijn ervaring is dat er op Siouville meestal een halve meter minder binnenkomt dan voorspeld was.

 36. Houd er rekening mee dat Siouville/Rozel minder hoog uitpakt dan MSW aangeeft. Verder is mijn ervaring dat het erg getijde afhankelijk is, vaak komt er met laagwater weinig door. Het beste moment is iets na hoogwater.

  De spots in de Vendée zijn wat dat betreft beter, al lopen de meesten het best bij opkomend en hoogwater. Sauzaie zou ik als beginner nog even vermijden ivm met rif en localism.

  Sowieso is de wind voorspelling in de Vendée beter dan Normandie. En met die dikke swell van vrijdag kun je nog uitwijken naar de baai van Les Sables of anders de point bij La Tranche.

 37. @ Gd Schrijnwerk en dochters:
  Mijn man en zoontje 13, beiden beginners, willen hier in de Vendee Olonne ook komen surfen (Hebben alleen een lift nodig want ik zit hier al met de camperbus…) Dit is prima te doen met de wat lagere waterstanden. Ik zie hier overal pappa’s die t hun kinderen aan t leren zijn. Ik heb er 12 uur over gedaan met hemelvaartfiles en af en toe rustpauze.

 38. Ik gebruik de app “tides planner” van Imray. Super handig, wordt gebruikt voor de scheepvaart.

 39. iedereen bedankt voor de feedback!!

  @ erica, met plezier had ik ze een lift gegeven maar rijden op met een camionette…geen 2 extra plaatsen

 40. @ Gd Schrijnwerk en dochters:Ik snap t! Goede reis (wees voorbereid op grote drukte) en alvast veel surfplezier!!

 41. Gister avond was het best glassy en een leuk heup hoog golfje zo nu en dan.

 42. Worden Maandag ook wat?

 43. kan iemand mij vertellen waarom ik soms geen cam werkende cam van wijk heb en dit lees:
  Error loading player:
  No playable sources found

 44. @ hugo
  http://getij.rws.nl/outlookgadget/

  Al meet gepost maar blijft handig die ics bestanden( kalender format)

 45. Flash is niet geïnstalleerd op je computer, of flash is wel geïnstalleerd maar niet actief.
  In het eerste geval flash downloaden, in het tweede geval bij de instellingen van je browser flash activeren

 46. Gisteravond nog een leuke sessie gehad in cadzand..die wind gaf nog leuke borst hoge golven..ik hoop dat we vanavond ook wat swell binnen krijgen

 47. Wat is vandaag de beste tijd om een nat pak te halen?

 48. De tijd dat je tijd hebt.

  Verder zou je kunnen overwegen een abo te nemen op de surf sms, dan worden dit soort vragen behoorlijk precies beantwoord.

 49. Ik vraag me af of de woe / do voorspelling van hierboven nog wel actueel is. Het windveld is wat gaan zwabberen,…

 50. Ik ben aan het updaten idd.

  Voor de webcam moet Flash Allowed zijn in je browser.

  In chrome kun je dat via Advanced, — dan bij de Privacy en daarna “content settings” instellen. Zie voorbeeld:

 51. Dank voor de update! Maar klopt het nou dat de webcams van zowel Timboektoe als Aloha eruit liggen?

 52. @Jasper nee ze doen het prima…laten alleen niet echt veel hoogte zien (nog)…

 53. laten we rustig zeggen: ’t is plat…

 54. ok plat it is….helaassssssssss