Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 28 september 2020

90 reacties

 1. Dat was een mooi barrel-weekendje! Michal Pelka maakte deze foto vanuit het water. Het nieuwe normaal

 2. Heerlijk even uurtje longboarden nu op achterste bank na al dat geweld van de afgelopen dagen. Het is grijs, maar verbazingwekkend warm. Weinig wind en kleine anderhalve meter restjes achterin. Ik doe het ervoor hoor!

 3. Spierpijn van gister, was een beetje mikken op de langplank, maar leverde onnederlandse ritjes op. Vanmiddag weer even kijken (verdomme, wat heeft dat thuiswerken toch zijn voordelen)

  @tobias, ik heb oprecht even twijfel hoe ik je bovenstaande verhaal moet interpreteren. Hoewel ik niet de ‘eenzame surfer’ van de Maasvlakte ben, herken ik mij wel in de situatie. Ik begeef me nu al zo’n jaar of 8, vooral langplankend in de Noordzee. Scoor sporadisch een goede rit, ben alles behalve een natuurtalent, maar wel fit. Als het zo uitkomt duik ik ook wel eens alleen de zee in, ook als de omstandigheden wat uitdagender zijn. Daarbij volledig bewust dat er risico’s zijn (inherent aan de sport).

  Roep jij nu op om dit vooral niet meer te doen? Is het verstandig om altijd met een buddy te gaan om daarmee hulpdiensten te ontzien? Ik vind het lastig; wil aan de ene kant geen aso zijn met onverantwoord surfgedrag, aan de andere kant vind ik het ook weer ver gaan om alle risico’s te vermijden (wordt het leven niet leuker van)!

  Ps; sws fijn dat je dit soort balletjes opgooit en platform biedt waar dit soort dingen ‘normaal’ besproken worden. Zouden veel plekken wat van kunnen leren;) tnx

 4. @tobias, Wat een gruwelijke foto en dank voor alle berichten en waarschuwingen. Las gisteren ook nog even het verhaal van die voet op IJmuiden, sterkte maat! Lag afgelopen vrijdag nog op Wijk en zie het ook wel misgaan. Dit maal groepje jonge jongens, Duitsers, 6.4 -6.7 shorboards, twee van de drie kunnen niet duckdiven en gooien hun board telkens weg. Gelukkig zag ik de ‘zwakke schakels’ en kon ik er op anticiperen en vrijdag was het niet te druk op Wijk, maar dit vraagt inderdaad om problemen. Nu ben ik zelf niet van het commentaar en ook op surfweer minimaal (Lees: er zijn meerdere Jeroen’s haha) maar ik vraag me af hoe we met z’n allen hier op een leuke sportieve manier mee om kunnen gaan. Want eerlijk is eerlijk in NL hoef je je 60% van de tijd nergens druk om te maken en rommelen we allemaal wat aan. Echter soms is het wel goed en dan zou het inderdaad prettig zijn als we met z’n allen een gezellige veilige sessie aan overhouden zonder vin door je deck of erger door je been, arm of hoofd. Misschien ga ik af en toe ook vriendelijk vragen of men beter op kan passen. n.b. misschien in het Engels af en toe een waarschuwing hier plaatsen, zal je verbazen hoeveel dit lezen. Hoe dan ook tot in water!

 5. Sinds de opspuiting is de stroming op MV raar en onvoorspelbaar. Vorige week tijdens een sessie liep de stroming zoals ik het nog nooit heb meegemaakt in nederland. Eerst netjes met het getij mee daarna ineens tegengesteld en later liep het naast een mui als een soort grote draaikolk. Ene moment werd je naar buiten getrokken, dan weer richting het zuiden en later weer het noorden met een behoorlijke snelheid. Iedereen in de line up had hetzelfde trouwens, soms lagen mensen binnen no time 20-30 meter dieper.

  Vind het onbegrijpelijk dat er nu ook surfschooltjes komen.

 6. Nr5, gewoon lekker blijven peddelen hoor.
  Maar wel afhankelijk van de spot. Op Zandvoort geen probleem om de 5e bank 1km uit zee, maar zo dicht bij de grootste haven ter wereld is vragen om problemen.
  Helemaal bij howling offshore winds. Onshore is ms al weer een ander verhaal, net als windstil.

  Buddy is wel handig, maar ik zelf gebruik altijd de knrm app als ik alleen ga. Stel daar een begin en eindpunt op zee in en een wayback point. Mocht ik me na mijn sessie niet afmelden, dan slaat de knrm zelf alarm.

  Wat een helden dat ze deze app gemaakt hebben en dat ze er überhaupt zijn voor ons!!!!

  https://apps.apple.com/nl/app/knrm-helpt/id940642344

  of android:

  https://play.google.com/store/apps/details?id=safetrx.knrm&hl=en_US

 7. Man man man wat was dat weer goed. Mijn top 3 van afgelopen maand heeft nu 15 sessies geloof ik…. Voldoende hoogte achterin en af en toe mooie cleane sets met kracht. Heerlijk op longboard maar had ook zeker met wat kleiners top geweest. Komt tikkie meer noord in de swell en met de eb stroom erbij was wel stukkie teruglopen, maar who cares. Magnifieke sessie weer! Heb wel het idee dat wat kleiner aan het worden is nu.

 8. Wat wil je weten? Komen met een busje vol softtops, liggen verspreid over de line up. Leraar dropt paar keer op je in en gaan weer weg. Van een afstand te herkennen aan opvliegende boards bij een setgolf. Zon eind rijden om een paar schuimgolfjes te rijden in een bak stroming, i dont get it.

 9. Dank voor de tip van de KNRM app.
  Nog wel even nieuwsgierig wanneer jij de app gebruikt en de app zou aanbevelen.
  Gebruik jij de app altijd als je in je eentje het water in gaat? Of alleen bij specifieke omstandigheden dan wel specifieke ‘avonturen’?

 10. De dag dat ik een app moet gebruiken om te gaan surfen, kap ik er mee.

  Van leven ga je dood, deal with it

 11. Zelf heb ik ze nog niet gezien, en hopelijk was het eenmalig opdat er op scheef het NK gaande was….

 12. Naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen alleen nog maar noodzakelijke reizen worden gemaakt

  Dus zal rustig worden op scheef 😉

 13. @henk. Het laatste uur voor hoogwater liep er een lekkere beukende shorebreak. Hoog steil en hol. Dikke drop, 1 of 2 turns en dan de close out induiken. En daarna alle schelpen uit je lichaamholten pulken.

 14. Hoi Tobias, hoe kan ik de comments van het vorige bericht (gisteren) terug zien? Er zaten een paar foto’s tussen die ik weer wil opzoeken…..

 15. tips van iemand anders over hoe ik de comments van gisteren terug kan zien natuurlijk ook welkom!!!

 16. Wetsuit @the spot Zandvoort
  Iemand toevallig gisteren (zondag 27 sept) einde middag/avond het verkeerde wetsuit meegenomen (oneill, blauwe binnenkant). Er hing nog een andere einde dag die daar op leek qua binnenkant, maar helaas niet meer die van mij….Neem graag even contact op met the Spot, zij hebben mijn gegevens. Alvast bedankt!!

 17. Joo, zojuist lag ik er bij wijk in en ik had een botsing met 2 anderen. Ik zou hier nog op terug komen dus als jullie dit lezen hoor ik het graag! Het was om ongeveer 18:30 gebeurd en ik had een wit 6”0 feet shortboard. Thanks!

  I was just surfing at wijk aan zee and had a collision with 2 other surfers and I would let you know here. If you read this please let me know! It happened around 18:30 and I had a white 6”0 foot shortboard. Thanks!

 18. Ik was 1 van die twee, goed dat je berichtje stuurt, was ongelukkige botsing, wil je telnr. delen, dan appen we even. Groet Lau

 19. Iemand nog mooie shots van Wijk aan Zee vrijdag ochtend / begin vd middag?
  Zag een hoop mensen met een GoPro in het water 🙂

 20. Mooi filmpje hoor! Wat een ochtend!
  Leuk, want ik denk mezelf te herkennen als surfer in je video en ook al eerder vertoonde foto!
  Mooi weer wat verbeterpuntjes Voor de volgende sessie. Dank

 21. Geinige beelden. Altijd tof om de omstandigheden terug te zien.
  Ook wel wat materiaal om de discussie onder de vorige forecast om te buigen naar meer begrip over de kleine verschillen tussen golfsurfen en wavesup. Bijvoorbeeld dat shortboarders zittend om kunnen draaien en zo’n beetje vanuit stilstand de golf in peddelen en SUP-ers meestal een soort aanloopje maken om wat snelheid te hebben als de golf al dat volume oppikt. En dat een SUP-er, zelfs met zo’n aanloopje en volume, ook nog weleens een golf mist. Helemaal als er wat tegenwind is.

 22. Heeft iemand ervaring met een boardrack voor buiten? Ik wil eigenlijk een op mijn balkon een boardrack maken, boards uiteraard goed vast voor de wind, maar vraag me ook af hoe het met regen / zon / hitte / kou gaat?

  Iemand tips/ervaringen…? Thanks

 23. Probeer het zoveel mogelijk af te dekken. Tailpads en leashes gaan niet zo lekker op de hele tijd in de regen en vochtigheid. Probeer ook je boards uit de volle zon te houden, delamineren gaat een stuk makkelijker als er hele dagen een zonnetje op je board staat.

 24. Vraagje:we zouden graag een longboard maken uit hout. Wat vinden jullie de ideale afmetingen voor in de Noordzee? Tnx!

 25. Ik zou een longboard van tien meter maken. Als je korter wil, zaag je er gewoon een stuk af. Andersom is lastiger.

 26. Hai Tobias, ik hoorde dat jij zaterdag of vrijdag een filmpje had gepost in je verhaal op Insta van de cam van Wijk. Ik vroeg me af of je die nog ergens hebt😄Want hoorde dat ik dat wss was die je had opgenomen😉

 27. ik heb in Australie wel eens op een 11 ft gesurfd. Het draait wat traag maar je pakt elke rimpel. Op de meeste Nederlandse dagen ben je daarmee de koning. Maak je een 8 ft voor de hogere dagen

 28. Ik surf dit seizoen in Egmond. Ik het idee dat wanneer het laag is het veel beter breekt op de achterste banken. Heeft iemand ervaring op deze spot?

 29. Als het glassy is en windstil dan is laagwater idd een go voor dit soort spots. En dan bedoel ik ook Zandvoort, Bloemendaal, Castricum, Egmond, Bergen etc etc.

  Met een beetje wind of te weinig golfperiode (wat 9 van de 10 keer het geval is), dan is hoogwater op Bergen en Egmond eigenlijk het best. Maar kan zijn dat de banken wat veranderd zijn. Al een tijdje niet geweest!

 30. Even nog over die KNRM app. Die gebruik ik natuurlijk alleen als het spannend wordt en er echt helemaal niemand is op de spot. Of als ik ga surfen op een zandplaat waar je eerst 500 meter moet peddelen voor je weer grond onder de voeten voelt. En in de winter zet ik hem vaker aan dan in de zomer. Overigens neem ik mijn telefoon niet mee het water in. Zou wel handig zijn, omdat ze je locatie dan kunnen zien. Maar ze zien iig de locatie waar je er in gegaan bent. Zeker als de parkeerplaats niet ver van het strand is, is dat voldoende om een zoekgebied aan te wijzen mocht je vermist zijn.

  De mensen die zeggen “De dag dat ik een app moet gebruiken om te gaan surfen, kap ik er mee. Van leven ga je dood, deal with it ” zijn waarschijnlijk dezelfde die nu in de media roepen #ikdoenietmeermee

  Je hoeft helemaal niets. Maar dit jaar zijn er 10 mensen verdronken in zee (Zandvoort, Julianadorp, Ameland, Scheveningen Zuiderstrand, Scheveningen Noord en nog meer locaties). Think about it…

 31. Weekend ziet er trouwens goed uit voor het zuidwesten. Die ferme oost (later OZO) gaat in Belgie zeker wel iets naar binnen gooien. Helemaal als die wind daar op het strand slechts 1 bft zuid is rond hoogwater!

  Voor N-H ziet het er minder goed uit. Alles richting Engeland…

 32. Verrassing zeg vandaag! Mooi bijna clean heupje op de sets, cross offshore licht windje. Prima vermaakt met sup en foil op eerste en tweede bank met afgaand/laag. Had al wel beetje hoop gisteravond maar dit was toch meer dan verwacht.

 33. Ik vroeg me af als je je board voor een langere tijd niet gebruikt of het dan handig is om de vinnen eruit te halen? Of maakt dit niet uit?

 34. Zeker, ook als je je auto voor langere tijd niet gebruikt zou ik aanraden de wielen eraf te halen.

 35. Als alles goed droog is (metalen onderdelen) kan je de vinnen er met gemak erop laten zitten. Het maakt niet veel uit, maar als je liever lui bent dan moe, zoals ik laat je ze erop.

 36. Laat nou lekker zitten, hoe minder je aan die schroefjes zit te pielen hoe beter.

  Wel een beetje een vraag in de categorie: hoe spoelen jullie je wetsuit uit…..

 37. Ik deed het altijd onder de douche, eerste de binnenkant en dan weer omkeren en dan de buitenkant. Heb nu net zo’n grote bak gekocht om hem in onder te dompelen, gaat tijd schelen denk ik.. ;P

 38. Vin of skeg beter eruit dan blijft alles schoon ook minder breekbaar bij transport en snij gevaar bij verplaatsing 😎

 39. Maar waarom zou je je board voor langere tijd niet gebruiken!?

  Puur hypothetisch neem ik aan 😏

 40. Ha forumleden,

  Ik en een maat van mij zijn eventueel van plan om zondag te surfen in scheveningen, mits er een beetje golven zijn. We hebben een week les gehad, we gingen prima maar uiteraard zijn we verre van ervaren surfers. We hebben les gehad over theorie en etiquette en zijn in staat om deze na te leven. Hebben jullie tips voor ons in sch, en weet iemand hoe het surfweer deze week zal zijn?

  Groetjes!

 41. Rescpecteer de locals (comitted pro barrelriders) vooral op skiffa. Ga niet direct op de main (a-frame) peak liggen met je.goede gedrag.. kijk hoe de pro’s het doen. En ga rustig aan het zijkantje liggen. Veel plezier

 42. Mwahahaha hahaha ik ga voor je zitten! pro’s in Nederland Mwahahahaha hahaha hahahaha…. hahahaaaaaaaaa hahahaaaaa gekkie

 43. Mooie beelden en tevens ook jaloers dat ik zelf niet in het water kon liggen omdat ik verplichtingen in het weekend had. top beelden!

 44. @ Tobias,

  Dank voor je wijze woorden…..
  # De mensen die zeggen “De dag dat ik een app moet gebruiken om te gaan surfen, kap ik er mee. Van leven ga je dood, deal with it ” zijn waarschijnlijk dezelfde die nu in de media roepen #ikdoenietmeermee

  Je hoeft helemaal niets. Maar dit jaar zijn er 10 mensen verdronken in zee (Zandvoort, Julianadorp, Ameland, Scheveningen Zuiderstrand, Scheveningen Noord incl de 5 haringen. etc). Think about it…AMEN!

 45. Thanks for sharing!
  Lees hier op het forum altijd over de crowds op Scheveningen. Als dit een crowd is dan hebben we weer een mooi staaltje Haagse bluf te pakken. Mooie SUP-golfjes daar op de Zuid.

 46. Hoe ver het kanaal in moet je dit weekend gaan voor fatsoenlijke surf? Alle tips zijn welkom. Ik vond zelf Yport erg leuk maar toch ook al weer ver!

 47. Dat heet moderatie…
  Als je denkt dat je het hier voor een ander kan verknallen door bijvoorbeeld te zeggen dat t/m volgende week flat is, mag je een andere site bezoeken voor je reaguursels.

 48. google maps?

  Ziet er goed uit voor surf in eigen land zaterdagochtend.
  Alleen Noord-Holland en noordelijke deel Z-H altijd wat minder met deze richting, maar ook niet helemaal slecht.

  Beste opties liggen in Belgie, Zeeland, Zuid-Holland en op de Wadden eilanden.

 49. Tnx Tobias!

  Ik woon zelf kop van Noord Holland. Is het de moeite om naar het zuiden te rijden?

  Steven

 50. @Remko, ten westen van Cherbourg. Circa 8 uur rijden vanaf Scheveningen. Mooie spot, maar het window van weinig wind en swell is dit weekend erg klein. Alleen zaterdagmiddag is de wind (side) offshore en komt er swell binnen. Maar het is dan LW en le Rozel loopt enkel van 2 uur voor HW tot een uur na HW. Tegen de tijd dat dit zo is, is het al pikkedonker.

  Zondag volle bak onshore.