Nuttige surfweer info:

Surfweer maandag 22 oktober 2018

219 reacties

 1. Best lekker op Scheef Zuid net. Beetje zoeken naar de wat langere ritjes, maar met dit weer is het ook geen straf om een beetje te dobberen:)

 2. Bergen aan zee had hoogte en lijn, desalniettemin alleen in het zonnetje in de ‘lineup’. Lekkere afsluiting van de maandag.

 3. @jop

  NIce one dude!

  Ik was er helaas pas om 16;15….te laat dus….womp womp 🙁

  Wel paar leuke gehad maar getij was craptastic

 4. Recent mijn eerste winterpak aangeschaft. Nu nog schoenen, handschoenen en een cap om mij de winter door te helpen.

  Heeft iemand tips?
  Hoeft niet het goedkoopste van het goedkoopste, maar liefst een goed prijs/kwaliteitsverhouding.

  Bij voorbaat dank

 5. Het was goed te doen naast het havenhoofd. Nu steeds kortere periode . Genoeg hoogte 😜

 6. @ Celibaco: Waar lag je, noord of zuid?
  Weet iemand of het veel uitmaakt of je noord of zuid ligt als er een noordenwind waait in scheef? Meestal is ook erg druk bij Zuid, tenzij je nog een metertje of 100 naar links gaat, maar heb je dan nog profijt van de beschutting daar als je 100-200m van zuidelijke havenhoofd afligt.

 7. Blij was ik toen ik in Tobias’ surfreport las dat de laatste dagen van oktober en de eerste van november goed zullen zijn in Frankrijk, net wanneer onze surftrip naar France gepland staat. Nu op de wind-en surfforcast sites merk ik dat het nogal een (onshore) winderige week zal worden…Beste forumleden, wat zou voor de week van 29 oktober tot 4 november de beste keuze zijn, Bretagne (meer kans op ’t vinden van beschutting) of de Landes iets gunstiger qua windvoorspelling….(HELP, dankzij MSW, Windy en Windguru zie ik door de bomen het bos niet meer).

 8. @Pablo: thnx amigo.
  Hoe zit dat normaal gesproken als de wind wel vanuit het Noorden komt? Heb je nog profijt van de bescherming als je 200-300m van havenhoofd zuid af surft (ivm drukte daar).

 9. Ik denk het niet. Heb je ook geen refractie van de pier dus minder kwaliteit. Wel bescherming van drukte ( soms ook belangrijk 🙂

 10. iemand enig idee of ijmuiden de moeite waard is?
  zie op de webcam (voor wat er te zien valt) dat er redelijk wat kitesurfers zijn

 11. Heb rond de lunch bij IJmuiden gesurft. Met longboard. En lol gehad. Kom voor Nederlande begrippen af en toe een aardig, lange rit maken.

  Go!

 12. vond IJmuiden niet veel, teruggereden naar de noordpier. Rommeliger uiteraard, maar stuk meer hoogte en lekker rustig in het water. Uiteindelijk een leuke sessie gehad!

 13. Ik zit die periode in bretagne en het ziet er naar uit uit dat de vrijdag winderig wordt , de rest van de dagen zal het wel meevallen denk ik. Het is nog een weekje dus er kan ook nog veel veranderen. 🙂

 14. Tobias, hoe kom jij bij een windrijk weekend? Volgens mij ziet de voorspelling er belachelijk goed uit namelijk?

 15. WRF van middernacht
  Zat: wind draaiend noord en iets toenemnd maar niet echt genoeg voor wind of kitesurf
  zon: noordoost afnemend

 16. Twijfel niet over de voorspelling. Vandaag 12 tot 15 sec. Ik wilde nog vrij nemen is echt uniek in nederland. En zaterdag de jetsky uit de schuur er komen golven van 4 meter. Het is feest mensen nederland gaat helemaal los. Nu alleen nog uitzoeken of ik me 3.2 4.3 5.0 pak aan trek of me 2 3 of 5 mm schoenen

 17. Hi guys..

  Even voorspelling voor zondag:
  -Offshore
  -Sunny
  -1.5m@7 seconds

  –> Outer Reef Wijkiki gaat af. Wax up your 6’6”!!

 18. Afgegaan op eigen voorspellingen. En dik gescoort op de achterste bank regio Katwijk / Noordwijk.

  Setjes waren zeer goed met een goede lijn. Lekker met zijn tweetjes geript….. Niet te afhankelijk worden guys. Gaan wanneer ze er zeker staan.

 19. Ground swell. Regelmatig doorkomende setten, niet te druk Schev . Lange ritten. Mi happy

 20. Voor de werkers:
  Op de cam leek het heel wat,maar in het eggie mwah..wel grappig
  Maar niets gemist dus.

 21. Waz weer topdag vandaag dikke rollers uit het noorden en natuurlijk was het weer de Waveski die de grootste bakken reed helemaal de bom vandaag

 22. Was er iemand scheef vandaag? Ik was echt onder de indruk van de hoogte en kracht, heel on-Nederlands dikke roller na dikke roller tussen 14-16u. Lag dit aan mij of had iemand anders ook die ervaring?

 23. Hallo,

  Nu zaterdag zou ik in België gaan surfen met een paar vrienden, het enige probleem is dat zij niet het aangepaste materiaal hebben. Zijn er surfclubs die dikkere wetsuits verhuren?
  Thanks

 24. Gaat het zaterdag eind van de middag los met wegvallende en naar offshore draaiende wind

 25. Blankenberge (pier) was nauwelijks te surfen deze middag bij hoog, hoe was het op andere spots? In zeeland was er duidelijk wel swell genoeg dus ik kan het bijna niet geloven dat het in belgië niet doorkwam.

 26. Domburg tot hoogtij wat moeilijk (windje, stroming en stuitergolven) Nadien SUPte het prachtig met soms een tweede deel daar de golf zich soms terug vormde op de eerste bank.

 27. Gister de zuid gepakt tussen 14:30 en 17:30; rommelig maar wel af en toe een leuk setje. Niks bijzonders imo

 28. Vreemd, MSW geeft voor zuid Holland 1 meter swell aan met 8seconden en de juiste windrichting. Waar lezen jullie dat het flat wordt?

 29. Persoonlijk had ik gister met 5/4 na 2 uurtjes al aardig gevoelloze grote tenen, maar komt mischien ook omdat me knie lekte

 30. vandaag nog zonder (hand)schoentjes 2 uur gesurft, maar het was behoorlijk koud. Volgende keer iets meer rubber aan de uitstekende delen. Cap is nog niet echt nodig. Oordopjes absoluut wel.

 31. Mij voorkeur gaat uit naar een iets dikker pak zonder schoenen/handschoenen. Met een warm lichaam redden mijn aanhangsels het prima zonder bescherming.

  Andersom kan je met extra rubber het langer uithouden in een dunner pak..

  Ik bewaar mijn oude winterpakken altijd voor de seizoensovergangen. Schoenen en handschoenen aan probeer ik zo lang mogelijk te rekken.

 32. We zullen het na dit weekend weten. Vandaag was nog te doen zonder handschoentjes en gare schoentjes van 2mm waren ook nog warm zat in een 4/3 tje.

  Maar ja, temperatuur gaat van 12 gr naar 7 dit weekend. Dauwpunt gaat naar -4 zondag. Wat dat doet met de afkoeling boven/in het water lees je hier: https://surfweer.nl/wind/surfen-bij-extreme-temperaturen

  Best dus nieuwe 4mm pakken of 5/4 met dunne cap en dunne schoentjes. Handen opwarmen onder je cap of continue in het water houden. Om nu al met handschoenen te gaan is ms wat overdreven, maar ik neem ze al wel voor de zekerheid mee, mn 2mm fingertjes! Geen zin om er na driekwartier al uit te moeten als het mn handen blauw beginnen te zien.

 33. Zaterdag lijken de voorspellingen voor wind zeer uiteenlopend. Zeker daar er weinig wind zal zihn

 34. Sta je dan met je goeie gedrag..
  Afgaand tij + noorderwind (veel zwakker dan ik dacht uit je berich tobias) + megazieke stroming naar t zuiden en amper een golf te bekennen.
  Vanaf ijmuiderslag nog een stuk naar t zuiden gelopen om te checken, omdat de wind mee viel.

  Daarbij ook nog bliksemflitsen op zee, ben weer omgedraaid. Wat een megamisser helaas.

 35. not clean today……
  offtopic : france vendee forecast 1 m by 10 sec… on webcam only kneehigh
  .. when forecast gives clean waves 1m by 6 sec in nederland you have 1,50 m waves… the swell from the atlantic needs more power ?

 36. Wind gaat nog wel wat draaien straks in wijk, wel vervelend dat de cams eruit liggen. Vanaf 14h gaat het wel surfbaar worden. 🤙🏼

 37. Katwijk is nu licht offshore op de cams. Ziet eruit als rommel en hoogte ook niet super. Jammer dat zoveel andere cams kapot zijn.

 38. Dit riekt naar een complot.. op de (mogelijk) meest extreme dag van het jaar falen de cam’s 🙁 Ik wil eigenlijk zelf wel zien hoe of een klotsbak het word in Wijk voordat ik naar IJmuiden doorkar…

 39. The coast in Vendée is angled towards west-southwest. Swell comes from NW so does not hit the beaches fully. I was there last weekend and with a 1.2m@12s from the west and the waves were up to headhigh!
  Which webcam do you use? Bear in mind that the beach in Sables is quite protected from NW swells

 40. @suurff
  Ik zou eerder mikken op eind van de dag, hoogwater en minder wind. Eyeball Domburg op dit moment weinig te surfen.

 41. Vendée needs West Swell indeed, or SW. With low wave heights from 100cm and up and max 13 14 seconds period waves are usually fantastic with incoming tide in sandbars like Bud Bud

 42. @Dirbee ik ga zo ook boardjes halen op Wijk alvorens naar IJmuiden uit te wijken.
  Zal wel effe eyeball doen (rond 14:00)

 43. Ow ik zie net dat de stills op de sites het wel doen. Tot nu toe inderdaad dikke klotsbak hahaha

 44. Nou potverdomme, net in Scheveningen geweest; max 15 min, toen lag ik alweer als een dooie zee otter op het strand te hijgen; niet door heen te komen; vloeken en tieren en naar huis gelopen. De tyfus.

  Wel een leuke dame op het strand ontmoet vervolgens, dat dan weer wel!

  Rond 16:00 poging 2?

 45. op de cam lijkt scheveningen wel door te komen. ik kan helaas vandaag niet anders zou ik het proberen. Morgenochtend ga ik zeker de zee in. Wel met volledig koude-harnas aan

 46. Ik zag net op de webcam van Scheveningen ziekenwagens en brandweerauto’s op de pier… ziet er niet goed uit :(( alles oké?

 47. overhead golven, grote barrels, offshore wind. En ik lag alleen, geen andere surfer te bekennen

 48. Haha, dat is precies het gevoel dat ik ook had toen ik op het zuiderstrand aanspoelde. Zag heel mooie golven, maar die waren (voor mij) onbereikbaar. Maar afgaande op de rest van je verhaal laat ik me volgende keer in Scheveningen aanspoelen…

 49. Zojuist op Ijmuiderslag op zoek geweest naar lijn. Vooral veel current gevonden. Haast niet doorheen te komen. Van 15-16:45h. Daarna sprongen 10 gasten met 5″10 achtige boards t water in. Hadden jullie meer succes?

 50. Potverdorie 2m echte hoogte, barrels, gasten in barrels, amper stroming, verliefd gevoel na de lekkerste golf van me Nederlandse carrière. Lekker hoor

 51. Leuk golfje gepakt, maar vooral heel veel gepeddeld om niet ergens in Groot Brittannië te eindigen.

 52. Jaaaa sessie van het jaar… gescoord tussen 17uur en 18:30.

  Amen, geen stroming en mega swell voor de hollandse begrippen.

  Rippins op de korte plank.

 53. @NoordenHolland amper stroming? Straf. In Scheveningen leek het op een wildwaterbaan die op hoogste snelheid stond

 54. Wat een middag op IJmuiden richting pier was dik epic , wind weg, zon en clean. Doe er nog maar zo een !

 55. Wijk Dorp clean met hoge pieken op de achterste bank. Bij hoog tij naar branding gepeddeld met goeie lijnen en krachtige golven. Geen stroming, handvol lui in het water.

 56. 3 a 4 voet was het misschien….
  😉
  Nee, over hoogte weer niks te klagen.
  Hele dikke bakken.
  Maar ik vond het maar een rommeltje op de mv2….
  Kwam er ook maar zeer moeizaam doorheen. En eenmaal buiten klotste het nog steeds aan alle kanten.
  Begreep er niks van aangezien de wind echt helemaal wegviel.
  Geen lekkere sessie voor mij helaas.
  Morgen nog maar eens proberen.

 57. Scheef zuid gedaan tussen 15:00 en 18:00. Aardig wat stroming, dikke sets. Helaas nogal peaky en wonky. Paar keer gestuiterd op mijn board.

  Wel paar bommetjes gepakt 🙂

 58. BE dikke overhead bakken super stoked ! Alhoewel BE meer in het windveld lag viel de wind rond half 3 al volledig weg en bleef de Swell mooi binnen komen met mooi aflopende golven !!!

 59. Mega mooie dag op Scheveningen! Er stonden veel mensen foto’s te maken bij het linker havenhoofd (blokken). Kan ik ze ergens bekijken? 😁

 60. ijmuiden naast pier mooie bakken, nul stroming. wel even vechten om eruit te komen maar daarna goed te doen tot donker

 61. Zuidkust Walcheren gekozen vandaag. Tot schouderhoog, voldoende lijn, maar minder clean dan verwacht.

 62. Vandaag mag er wel eens met bloemetjes gezwaaid worden naar Tobias voor de prima voorspelling.

  Domburg 16:00. Veel beter wordt het niet in de Benelux.

 63. Waz weer top vandaag inderdaad grooote bakken lastig doorkomen maar eenmaal achter zeeer dik zwaar genieten

 64. Zulke golven lang niet meer gezien in onze contreien, Domburg was off the farkin’ grid!
  Stoked!

 65. Mooi om alle resorts te lezen! Ben benieuwd hoe andere spots waren, bijv. Ouddorp of HvH, Bloemendaal, Petten, de wadden, en alles wat er tussenin ligt 😉

 66. Wave king, lag je alleen in WAZ of waren er meer? Altijd lastig kiezen, Wijk of IJmuiden met deze condities. Waren het vooral grote jetsers of ook met wat lijn? IJmuiden was iig lekker, en een korte tijd (half uurtje?) subliem.

 67. Schouder doet nog auw maar t was meer dan de moeite waard..
  wat n mooie golven vanmiddag!
  Noordzee thank you

 68. Beste sessie in 8 jaar surfend in Nederland, wat een dag zeg. 6.5 uur in het water gelegen met twee korte pauzes, sterke stroming, hoge golven, barrels, shorebreak die geweldig liep en pas na 4 met andere mensen in het water. Wat een dag!!

 69. Hoek was rond 4 uur echt bijna niet te doen. Leek redelijk maar gigantische peddel om buiten te komen en daar toch weinig lijn. Vanaf half 6 opeens super clean, rustige lijnen en echt zeker 2,5m op de face. was de enige in het water.

 70. Volgend weekend verlengd weekend in België (donderdag), we zouden graag richting Frankrijk gaan,maar la torche lijkt wel heel hoog en sterke wind… Toch Bretagne of dichterbij zoals l’anse du brick? Tips zijn welkom 🙈

 71. @ Hannah, wacht nog tm dinsdag voordat je een besluit neemt. Er zit veel verandering in het weer de komende week. Het kan nog alle kanten op…

 72. Gisteren blijkbaar memorabele dag moeten missen, hoe zit het voor vandaag? zelfde voorspellingen, mss wat vroeger omwille vd uurwissel? thanx.

 73. @hans Klok, 1.5h rijden, en geen webcams. Vorige reports waren allemaal memorabel vanaf 16h tot donker? vandaar. Nu ook al goed dan?

 74. Gisteren ging ik in mijn eentje erin bij Hoek rond 16:45 , met dit soort condities toch wel prettig dat er nog een paar surfers in lagen bleek later .

 75. @seppe: gisteren ‘memorabele’ dikke swell. En er is dan geen stemmetje in je hoofd die zegt; misschien moet ik er morgenochtend als de kippen bij zijn om de ‘restjes’ te pakken? Offshore NO, hoog water in de vroege ochtend, wind die later harder gaat waaien…. Hmmm is surfen wel de juiste hobby voor je? 😉 Go out and find out! Is leuk man!

 76. Eyeball HvH: straffe side shore wind zorgt voor choppy condities. Af en toe wat aardige bakken, maar weinig lijn

 77. Parnassia lekker vandaag met de sup en de langplank. Voor laag ca 13u mooie golven en off shore.

 78. Was naast longboard ook shortboard heaven op Scheveningen tot schemer. Leuke barrel ritjes kunnen maken!

 79. Zouden dinsdagmorgen hoog water, swell, lucide interval van de wind en een vrije ochtend precies samenvallen voor 1 of 2 uurtjes?:)

 80. Tussen 15-17u was wijk helemaal top..ca. 500 mtr van de pier af. Trouwens leuk filmpie van gisteren dirbee!

 81. Vanmorgen om 8:00 ff wijk gesurfd …. clean maar slap voor mijn 5.8. Daarna hoogwater gepakt op de Maasvlakte 😳😳😳 dat was epic!!! Wat een power echt super !!!

 82. iemand nog drone footage van callantsoog eind middag 27 oktober? ik zag er 1 voor mn neus vliegen

 83. @Gerry Heb wel wat meer beelden van die dag, houd m’n instagram in de gaten, daar plaats ik de beelden. Ben je makkelijk te herkennen als surfer? Kan altijd kijken of ik wat shots van je heb

 84. @Job; thanks voor je reactie. Licht blond, redelijk kort haar, wit board. Niet heel makkelijk dus :). Lag op de “tweede peak” (dus niet vlak langs het havenhoofd). Zal iig je Instagram in de gaten houden!

 85. Msw en windfinder gecombineerd lijkt het me woensdagochtend/middag wel iets te kunnen worden in scheef. Zelfs een straaltje zon derbij

  Offshore, mr misschien te sterk ?

 86. Weet iemand een goede shaper die boards kan kopiëren. Ik wil een mini twin van DHD laten namaken.

 87. Twee dagen ouderwetse Noordzee Swell!

  Morgen middag swell in het onderstaande kaartje. Zegt genoeg!

 88. Nondej! Heb ik nu al 3 weken lang de Stille Oceaan met alleen maar slappe surf voor mijn neus. Gaat het thuis los. En als ik eind deze week terug ben, dan is de Noordzee weer stil.

 89. Hi Allen!

  Ik en een maatje gaan zaterdag richting Frankrijk rijden, nou hadden we het idee om een weekje in Lacanau Ocean te gaan zitten, nu zijn we een beetje de voorspellingen in de gaten aan het houden maar zo te zien komt er wel aardig wat hoogte aan, dit schuift echter nog heel erg. Nu was mijn vraag weet iemand een beetje wat we kunnen verwachten? en komt die hoogte ook echt door?

  Alvast bedankt!

 90. Magic seaweed is slechte voorspeller voor de noordzee in onze contreien. Eerder windguru raadplegen of een zekere tobias, zeggen ze…

 91. Alles tss de 1,4m-2,5m op windguru is enkel voor (heel) goede surfers. Boven de 2,5/3m op windguru zijn volgens mij moeilijk surfbaar of close-outs.

 92. Als het teveel daar wordt rij dan door naar het zuiden naar Hendaye (grote baai die vrij beschut ligt) en Bidart en omstreken meer kans op beschutte plekjes om te surfen!

  lekker hoor zo’n trip!

 93. In de nieuwste 06 run komt de wind vanmiddag om 14u in BE onshore 6-7 bft. Om 15:30u pas in Zeeland en om 16:30 Z-H zuid.

  Zuid-Holland midden en noord komt pas na 17:30u de wind en N-H blijft tot donker offshore 🙂

  Have a nice day

 94. En morgen (woensdag) natuurlijk ook gewoon weer.
  Het zal wel de laatste goede dag van deze maand worden helaas…

 95. @Tobias
  Gelukkig is het ook gelijk de laatste dag van deze maand;)
  Dus laat November maar weer goed worden!

 96. Even een eyeball vanuit andere hoek (wijk dorp). Komt echt wel swell binnenaar oh wat zonde van het lage tij & de wintertijd…
  Noordwijk en Zandvoort beter nu? Lijkt me sterk maar wie weet. Pier Ijmuiden zorgt misschien voor betere refractie van die NNO afkomstige swell.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/Screenshot_2018-10-30-12-06-44.png

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/Screenshot_2018-10-30-12-06-57.png

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/Screenshot_2018-10-30-12-06-16.png

 97. Zo te zien komt er nog wel wat door vrijdag.. goede verwachtingen voor dit weekend?

 98. Firday and Saturday will be the only good days for Lacanau… really to big after that or you have to be very very good.

 99. @windguru-tipgever thanks !

  Al een paar keer zwaar gestoked door msw & windfinder vertrokken en geen spijt van gehad. Deze dagen raakte ik er niet wijs uit, mr als Tobias zegt morgen, dan zeg ik: see y’all morgen om 9u id line-up
  –ook al ging ik zonder Tobias’ advies er ook wel gelegen hbb waarschijnlijk 🙂

  (en idd de voorspellingen hier zijn meer dan de moeite waard om te volgen, mr wil het graag zelf begrijpen ook 😉 )

 100. In Domburg waaien de kliko’s al van de straat. Vanochtend clean mooie hoogte maar al snel close out door het lage water

 101. Domburg 9:05 tot 11:15 van goed naar close out.
  Van 5*C warm naar 3*C koud met regen en dan opstekende wind

 102. Woensdag: herhaling – de wind zou aflandig zijn doch afnemende golfhoogte: Weinig hoogte op Domburg (minder wind) – meer hoogte op MV (maar meer wind)

 103. scheef ziet er mooi uit. Nu te laat om nog te gaan want over een uurtje komt de wind uit het westen en dan is het gedaan met de cleane lijnen.
  hopelijk morgen meer van hetzelfde.

 104. Wijk naast basalt blokken uitde wind… WOW!!! soort Bali Batu Balong meet Hollandse hoogte er leek geen sets te zijn want het bleef maar doorkomen van 1345 tot 1645 uur aanpeddelen in NL nog nooit zo easy even stallen en racen maar. Beste middag van dit jaar voor mij!

 105. Sowieso zijn de afgelopen 2 weken zalig geweest voor Nederland.
  Is dit ook gebruikelijk wat verder de winter in?

 106. nog beeldmateriaal voor de werkende lui? Webcam beelden waren mooi vandaag (scheef). Op naar morgen!

 107. Parnassia was knallen, van 15.00 tot 16.00 was het achterin echt top, daarna ging het voorin beter breken. Had mijn biscuit bij mij maar baalde dat ik niet een iets sneller board mee had, er waren nl barrel mogelijkheden.

 108. Noord SCH ging zo hard af! Bijna epic. Morgen zeker naar de Zuid of Maasvlakte met 400 cm en klotsbak golven