Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 22 november 2021

117 reacties

 1. Later deze week komt dit uitgestrekte hogedrukgebied (1045 hPa) op de oceaan te liggen. Een garantie dat alle depressie activiteit noordelijk langs en in de Noordzee eindigt. Een ideaal uitganspunt, alleen ligt het hoog wel heel westelijke op de Oceaan. De meeste fetch uit het noorden staat nu boven Ierland en de oceaan zelf. Op zich heeft dat ook weer voordelen want dan zijn er bij ons meer afwisselingen. En langere periodes zonder wind, maar wel genoeg swell.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/518ee.jpg

 2. Heb het er net bij gezet onderaan het bericht. Iets van 2mm zou genoeg moeten zijn met deze watertemperatuur en de zon er bij.
  Alleen einde dag geen zon meer, dus voor een heeeele lange hele middag sessies zou ik 3mm pakken.

 3. Heerlijk geript op mijn singleFin naast de pier. Wel veel goede surfers in het water vandaag, ik zag hier en daar een airtje.Het was prima te doen met alleen schoentjes.

 4. Wijk was ook niet veel soeps. 8:00 uur erin 11:00 eruit.
  Na een echt super- en on-Nederlandse vrijdag had ik best wel behoorlijk hoge verwachtingen voor vandaag “alert”dag. Maar het was een slappe klotsbak, met weinig lijn, notabene offshore wind.
  Maar echt niet, maar dan ook totaal niet clean..

 5. Hi iedereen,

  mensen ervaring met surfen op de canarische eilanden? Wil miss begin december gaan, twijfel een beetje tussen lanzarote, fuerteventura & Tenerife.. iemand tips? Lijkt opzich allemaal wel goed, maar misschien iemand een aanrader wat het beste is

  redelijk ervaren surfer (ook op reefs etc).

  thanks!

 6. in mijn ogen is fuerteventura het beste surf eiland. Corralejo is een echt surf dorp, maar wellicht dat anderen juist fan zijn van een ander eiland

 7. Mooie Foto’s Ed! Weet iemand of die foto’s van de cameraman in het water op Ed zijn foto ook ergens te vinden zijn? lijken me ook mooie platen.

 8. Gisteren 11.00 uur er in, 14.10 uur er uit. Lichte offshore wind met lange windstille perioden. Desondanks bleef het wateroppervlak maar dansen. Echt als een malle. Weinig lijn, golven braken her en der. Laatste 10 minuten leek er dan eindelijk meer structuur en rust in te komen.

 9. @wWijkie: deel die mening compleet. Ik lag erin van 08:00 tot 11:00.. een grote klotsbak, weinig lijn, zelfs weinig hoogte. Deze windrichting is iets verder van de pier denk ik beter.

 10. IJmuiderslag van 12-14, prachtige lijnen, heerlijk zonnetje. Echt genieten op de lange plank!

 11. IJmuiderslag was idd super ik lag er ook in van 1200-1400 uur iets naar het noorden. Supermooie lijnen bij weinig wind. Vooral rond 1300 uur liep het heel nice. Mijn nieuwe 5/3 was eigenlijk te warm voor vandaag 🙂

 12. @ Tobias : Als het Zaterdag precies zo uitpakt als op de kaart met de kern van dat hele klein lage druk gebied precies boven Zeeland, zou dat de best/biggest surf van deze eeuw op moeten leveren, indien het zich bij hoog water voordoet. Weinig wind aan de kust en op 20 km afstand 100+ km/h wind.
  Bizarre kaart !
  Weinig kans dat het zo uit gaat pakken denk ik.

 13. @Tobias Spannend die kaarten. De modellen hebben het er bizar moeilijk mee. Het Europese model was vanochtend positief, GFS duidelijk minder daarnet.

 14. Voor wat het waard is met de continue wisselende output van de modellen.

  De ECMWF run voor komend weekend ziet er nu episch uit!

 15. Normaal gesproken zit het veld met de meeste wind veel meer in het noorden dan op deze kaarten . Dat betekend dat de swell nu van veel dichterbij komt en dus veel minder energie verliest. Als de wind dan ergens aan de kust wegvalt of aflandig is heb je de best of the best voor de zuidelijke Noordzee, naar mijn idee.

  Weinig zekerheid helaas , spannend dat wel.

 16. In Scheveningen heb je met opkomend tij stroming richting het havenhoofd door werveling van het havenhoofd. Is daar ook sprake van in Hoek van Holland?

 17. Wat zijn de juiste getijden voor Noordwijk. Ben er ene paar keer geweest met mijn longboardje maar het verschilt nogal… Laag, mid of hoog? Opkomend of afgaand?

  Tips zijn welkom.

  Groet

  Frank

 18. Als het echt windstil is dan eerste 1-2 uur na helemaal laag water uur voor en na hoog alleen soms kan er met hoog water teveel op de banken staan en dan breekt er niks.

 19. Ik zou zeggen check de webcam van Egmond.. komt serieus wat binnen. Geen weer voor beginners.

 20. Platform K6 net ten Noord westen van Nederland geeft nu 3744 cm2! 11,3 seconden en 2,67 meter ! Veel golfenergie dus

  Dat is onderweg !

 21. Was spot on vanochtend en werd na 8 uur alleen maar beter! Best wat hoogte weinig stroming en de golven liepen goed door. Ik heb in deze tijd van het jaar nog niet zoveel mensen in het water gezien in Noordwijk 20+. Maar geen probleem, golven en pieken voor iedereen.

 22. Domburg is het best straks in het laatste uur voor donker met een zwakke side-shore west zuidwest wind, verwacht ik .

 23. Hoe lang ging dat nou vanochtend vroeg zonder schoentjes en handschoentjes en cap @ Wijk. Best aardige sessie, af en toe echt goede dikke golf, mooi clean tot 830.

 24. Nog niet eerder meegemaakt dat de wind verwachtingen van windfinder &marifoon weerbericht er zo naast zitten Richting 180 graden verkeerd, kracht eveneens.

 25. Ik vond het wel goed en meerderen met mij. De uitschieters zaten op schouderhoog. Superclean maakte ook de iets lagere goed.
  Wijk hierboven ziet er inderdaad wel weer wat hoger uit. Maar dat is wel vaker verschil zeeland en NH en ZH.

 26. Ochtendsessie was mij een beetje tegen gevallen op Hoek.
  Mega clean en redelijk hoogte (goeie meter), maar ik vond het gewoon vaak voor geen meter lopen. Zeer veel closeouts, lang wachten en zoeken naar die ene parel.
  Toen kwam de zw wind er ook nog in en werd het nog rommelig ook.
  Exit.

  Middagsessie was meer waar ik op gehoopt had.
  Mooie dikke bakken met prima power.
  De wind viel gelukkig ook erg mee. Vaak zelfs mooi offshore.
  Helaas het kruit in de ochtend al behoorlijk verschoten dus niet langer uit kunnen houden.

  Al met al een prima surfdagje.
  Ondanks de hogere verwachtingen en het natte, kouwe pleurisweer….

 27. Wellicht dat dit wel de beste surfweek was in de moderne surfhistorie van de lage landen. Wat een bakken gesurft deze week zeg. Zulke dagen nu al wel enkele keren eerder meegemaakt. Maar 4 dagen in één week met zulke golven en dan is het nog niet klaar!!

 28. Ja, de webcam zag er ’s middags voor HvH een stuk beter uit dan de ochtend. Zoals @Glurie al zei was het ’s ochtends nogal zoeken. Heel steil en close-outs of weinig lijn. Maar wel af en toe een pareltje.
  Morgenochtend weer een poging!

 29. Domburg was zalig van 7:45 tot 8:15. Met de afname van het tij werd het steeds minder. Laatste uur voor donker viel tegen.

 30. Vanochtend met first light bij HvH. Prachtig windstil & webcam zag er strak uit. Maar na 10min begon het horizontaal te hozen. Blijkbaar was het windveld toch wat opgeschoven t.o.v. de modellen. Wetsuit weer uitgetrokken en teruggereden. Helaasch!…

 31. Wie niet waagt die niet surft.

  Maar wel jammer natuurlijk. Ik denk dat meer noordelijk in de provincie de wind wel genoeg side-off was. Webcams bij Noordwijk zagen er vrij clean uit.

  Wind eerste helft van de middag lijkt daar ook wel afwezig te blijven. Afgaand tij wel wat minder fijn, maar wachten tot einde middag is niet heel handig omdat dan de wind wel weer matig onshore wordt.

 32. Zuidkant Walcheren liep van geen meter. Heeft iemand een verklaring hoe dat komt terwijl er wel genoeg hoogte op de boeien buiten stond?

 33. Dat ja en dat de swell-richting niet noordwestelijk is maar meer pal noordelijk. Dan ‘schuift’ de hoogte er wat aan voorbij. Een sterke getijdestroom had dit nog wel kunnen keren, maar het is halve maan met doodtij momenteel.

 34. Het was echt weer dik aan op Wijk aan zee. Heel veel longboard locals gingen naar IJmuiden. Maar het was prima op mijn 9’4” . Duimpjes in de lucht en dikke smiles. Nu nog stoked.

 35. Het was dik aan op Egmond lange tijd geleden dat ik zulke hoge dikke barrels heb gezien. Windje stil. Epic

 36. Noordwijk was absoluut aan. Tussen 11.30 en 14.00 op 15 min na, windstil/licht offshore! Schouderhoog-headhigh. Topweekend!

 37. Ijmuiden was top tussen 12.30-13.30. Mooi clean en hoog. Wel 2 swells door elkaar leek het.

 38. Scheveningen Noord was vanaf het eerste licht tot kwart voor 9 goed te surfen. Wel wat klotserig vergeleken met gisteren, maar wel lekker dik en hoog. Daarna knalde wind er vol in en was het niet veel meer. Korte sessie dus maar wel lekkere ritjes kunnen maken.

 39. de zaterdagmiddag was echt 4x zo dik als de ochtend in zvoort. ook x4 aan hoeveelheid deining op de boeien overigens was dit overal t geval? f

 40. Hij gaat bij jullie wel iets naar WZW, maar wel pas heel laat op de middag.

  NL is iig overal onshore niet te doen vandaag… maar morgen nog erger!

 41. Ik was ook aan het kijken voor een leuk moment deze week in BE.
  Donderdag voormiddag is de wind over een heel groot gebied aan het waaien, dat gebied strekt zich uit langsheen heel Scandinavië. Mooi fetch voor een goeie Noordswell opbouw lijkt me! Of is de tijd die dat grote wind er aanwezig is niet lang genoeg voor een goeie periode?
  Donderdag namiddag zwakt het dan af om vrijdagnamiddag in BE even rustiger te zijn en daarna offshore wind. Lijkt mij neen mooi plaatje om vrijdag tegen HW te gaan surfen. Of toch geen zekerheid op succes?

 42. Als die zuidwest voor het warmtefront maar niet te hard toeneemt.. Evt slimmer om eerder op de ochtend te gaan, ook al is het dan laagwater.

 43. Vrijdag ziet er de meest surfbare dag uit, wel kans op blown out condities met hoogwater.

 44. @@: Dat zijn nogal veel vragen , waarop de antwoorden niet even snel te geven zijn!

  Morgen grote kans op goede condities aan de Westerschelde stranden van Walcheren , rond hoog water, in ieder geval.

 45. Het is best een beetje zoeken naar het juiste om te doen en vooral experimenten. Meestal is bij zuid swell laagwater bezig (want bij hoog teveel stroming). Bij Noord swell gaan met hoogwater (deze komt dan veel beter binnen dan bij laagwater). Natuurlijk altijd goed kijken wat de wind doet.

  Tobias zijn sms service kan hier supergoed bij helpen als goede guideline! Verder spotkennis op doen door veel te gaan!

 46. @Tobias @atmosphere
  Bedankt voor de reacties. Ja ik weet het veel vragen :-). Maar surfen bij heavy onshore blijft zo wat een raadsel voor mij hoe je er net een goeie sessie tussen al dat wild geweld van kan maken. Naar de zuiderstranden aan de Westerschelde klinkt inderdaad logisch, daar heb je het land achter je waar de Noorderwind alvast wat gebroken is = beschutting.

  Wat Tobias zei van vrijdag te gaan in de ochtend waar het beduidend minder wind is (maar waar ook opkomende windswell uit ZW): ben ik wat onzeker over of LW werkt op de Belgische stranden. En zo’n lekker weertje is het niet om als alternatief je zonnestoel of surfskate boven te halen moest het toch maar niks zijn die golven XD!
  Ik denk dat ik best nog even geduldig ben op wat betere kaarten voor een succesvolle surf sessie. Ma sowieso bedankt voor de feedback!!

 47. Wind is nu pal 315 graden dus side-on shore op de stranden. Zullen geen cleane condities worden. Stroming, windchop en dus een flinke peddelklus.

 48. Welke stranden zijn daar surfable dit weekend?
  Ik ken alleen Domburg (yes I like). Nollestranf ligt t dichtst bij Vlissingen. Hoe is dat? LW? Of HW? En waar nog meer?
  Als je me liever mailt ipv hier te vermelden: linewoodsurf@gmail.com

 49. Van het weekend is de wind zuidwest tot west. Dan zijn de zuidstranden niet echt surfbaar. Beste optie is domburg met laag

 50. Got a new nickname after taking off on great wall of fire (dat voelde ongeveer zo): Hellboy! IJmuiden, wat een cadeaus tussen 12-14

 51. Voor als mensen het nog niet wisten, ijmuiden was lekkaah. Offshore zo nu en dan en heerlijke lijntjes!! Wat een middagje!!

 52. (jongens houdt t nou een beetje stil, anders liggen we de volgende keer hutjemutje)

 53. Net boven Vlissingen heb je dishoek, daar vind je condities zoals op de foto’s bij harde NW-wind (swell). Soms breekt het ook goed bij windorgel, beide alleen bij hw.

 54. Zonder bewijs foto’s geloof ik niet dat Ijmuiden aan was. Zal wel de gewone slappe hap zijn geweest.