Surfweer Maandag 22 november 2021

Dat was een lekker weekend met swell uit het noorden! Maar het is nog niet gedaan, want deze hele week loopt er swell uit het noorden en ook het weekend zit mooi in het verschiet met een noordstroming. Enige nadeel is dat uit deze richting de temperatuur snel daalt, zowel van het oppervlakte zeewater als de lucht. Maar daar tegenover staan lekker hoge golven en vaak ook nog zonder wind. Het windveld zit wel vlakbij, over de Britse eilanden en dicht tegen de Vlaamse kust aan. Daar kan het later in de week en in het weekend dus wel onshore windchaos worden, terwijl de wind aan de Hollandse kust gedurende het weekend sterk afneemt. De dag met de meeste wind is waarschijnlijk vrijdag. Uiteraard kunnen de verwachtingen nog wat gaan schuiven, maar in principe is het verloop t/m aanstaande zaterdag weinig onzeker.

Maandag 22 november
Na een op de boeimetingen zichtbare afname is de swell weer aan het toenemen. Ook de golfperiode gaat omhoog met meer kracht in de golven op het laagste moment van het getij en met vloed. De wind is begin middag helemaal afwezig en blijft dat nog tot ver in de middag. Vooral op het stuk Holland wat op de grens tussen N-H en Z-H ligt blijft de wind lang offshore en zwak. Vanuit het noorden arriveert een nieuwe windveld al veel eerder. De wadden zijn een hoge chaos, Texel valt eerst nog wel mee. Begin middag neemt de wind echter ook daar toe, terwijl die in zuidelijke deel van N-H veel langer weg blijft. De windtoename komt zelfs helemaal niet in Zuid-Holland aan. Echter staat daar wel een permanent zwak briesje schuin uit zee tegenover. Dus uiteindelijk wordt het ook goed surfen in Zeeland en België in de middag met vloed. De hoogte zit er daar ook goed in. Mocht je puur het moment willen met de minste wind, dan is het beste deel van de dag eerste helft van de middag. Hoewel in het zuiden de wind later op de middag ook steeds minder voorstelt en de waterstanden gunstig blijven. En het meer noordelijke deel van N-H blijft ws ook wel clean, ook al neemt de wind iets toe na drieën. De richting is daar NNO en dat is op spots in de buurt van Bergen en Egmond toch al snel aflandig. Wat naar het zuiden is het wel sneller aanlandig, maar daar komt de windtoename dan wel wat later op gang. Een dag met mitsen en maren, zoals altijd in de lage landen. Echter, de zon schijnt en de swell is volop aanwezig!

Dinsdag 23 november
In de nacht van maandag op dinsdag staat er boven de wadden een windkracht 6 uit noordwest. Dinsdagochtend begint dus vrij choppy, hoewel het in Zeeland/BE nog even windstil kan zijn (maar met het te lage getijde). Langs de Hollandse kust staan in de ochtend wel golven, alleen met afgaand tij komt er stroming voor en met de onshore noord windkracht 4 is het wel wat rommelig. Eind van de ochtend wel een snelle windafname, om begin vd middag toch weer iets toe te nemen. Toch ziet de verwachting voor later op de middag er weer gunstig uit vanwege de vrij zekere windafname, het opkomende tij en voldoende nieuwe swellhoogte uit noordwest. Alleen de wadden blijven te hoog en chaotisch. Terwijl de golfhoogte in Zeeland en België dan weer wat aan de kleinere kant is met maar een halve meter swell. Tocht is het wel de moeite, want de wind stel heel weinig voor het het tij doet de lijn er terug in komen einde middag. Dat is elders ook in min of meerdere mate het geval, hoewel N-H nog wel vrij choppy zal blijven ogen.

Woensdag 24 november
Woensdag compleet windstil en veel mooie clean in Noord-Holland en deels Zuid-Holland. Ook op de wadden is het eindelijk mooi surfen met eerst geen wind en later op de dag een zwakke ZZW toename. Alleen op Texel en N-H noord zou dit nadelig kunnen zijn, daar blijft de mooie surf dus beperkt tot de ochtend. Sowieso dan de meeste swell, maar wel het snelle afgaande tij. Dat is in Zuid-Holland nogal nadelig, maar daar kan einde middag wel weer wat opgepikt worden. Verder zuidelijk is de hoogte ws te weinig voor mooi surfweer. BE blijft flat en Zeeland en Z-H zuid zijn erg klein. Dan is de vroege ochtend dan toch het beste moment om te gaan, ook wat zuid-holland betreft.

Donderdag 25 november
Donderdag in de vroege ochtend mogelijk ook nog even windstil, maar al snel draait het van zuid naar noord en worden er choppy golfloze condities verwacht. Eind van de middag komt er wel wat windhoogte in, maar nog geen kracht van swell van verder weg. Die arriveert pas vrijdag.

Vrijdag 26 november
Nog een vrij voorspelbare dag met licht onshore, maar goede swellhoogte uit noordwest. In Holland is het tij gunstig. Dat wil zeggen hoogwater met de noordswell in de ochtend. En in de middag met de toenemende zuidwest juist gunstig eb-tij. Eind van de middag gaat de wind steeds verder toenemen, maar de stroming komt er in Noord-Holland pas in als het donker wordt. In Zuid-Holland hoeft de combinatie van NW swell met toenemende zuidenwind niet echt een probleem te zijn. Ook in België is hoogwater in de middag het alternatief, maar in Zeeland wordt het waarschijnlijk spelbreker. Daar is alleen de vroege ochtend goed mogelijk, ook al staat het afgaand tij er bij.

Het weekend wordt bijzonder en met zeer grote verschillen binnen een klein gebied. Zo zijn er nu berekeningen voor wind tot 140 km/u op de Vlaamse kust, terwijl het richting Zeeland en Z-H windstil is. Uiteraard heeft dit alles te maken met de kern van de lagedrukgebieden die dichtbij liggen. Daar is namelijk windstil en tevens is het aan de andere kant van de kern rustiger met offshore wind uit de andere richting. Het lijkt er dus alleszins op dat de surf in ieder geval gaat arriveren en dat de wind hoe oostelijker en/of noordelijker meer gunstig en afwezig zal zijn. Dat maakt ook nogal uit voor het wetsuit-advies. Meer wind levert een veel snellere afkoeling op.

Wetsuitadvies Noordzee 11 gr C
Maandag: Wetsuit 5/3mm met 5mm schoentjes 2 of 3mm hand en 2mm cap
Dinsdag: 5mm of 4/3 met laagje extra, schoentjes 5mm, handschoen 2mm
Woensdag: 5/3mm met schoentjes, 2mm hand
Weekend: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar!
 1. Later deze week komt dit uitgestrekte hogedrukgebied (1045 hPa) op de oceaan te liggen. Een garantie dat alle depressie activiteit noordelijk langs en in de Noordzee eindigt. Een ideaal uitganspunt, alleen ligt het hoog wel heel westelijke op de Oceaan. De meeste fetch uit het noorden staat nu boven Ierland en de oceaan zelf. Op zich heeft dat ook weer voordelen want dan zijn er bij ons meer afwisselingen. En langere periodes zonder wind, maar wel genoeg swell.

 2. Hoeveel mm adviseer je vandaag qua schoenen en handschoenen?

 3. Heb het er net bij gezet onderaan het bericht. Iets van 2mm zou genoeg moeten zijn met deze watertemperatuur en de zon er bij.
  Alleen einde dag geen zon meer, dus voor een heeeele lange hele middag sessies zou ik 3mm pakken.

 4. Heerlijk geript op mijn singleFin naast de pier. Wel veel goede surfers in het water vandaag, ik zag hier en daar een airtje.Het was prima te doen met alleen schoentjes.

 5. Het was weer ouderwets goed vanmorgen vroeg. En weer eens gebarreld!

 6. Helemaal ruk vandaag, de wind is snel te veel voor deze spot

 7. Wijk was ook niet veel soeps. 8:00 uur erin 11:00 eruit.
  Na een echt super- en on-Nederlandse vrijdag had ik best wel behoorlijk hoge verwachtingen voor vandaag “alert”dag. Maar het was een slappe klotsbak, met weinig lijn, notabene offshore wind.
  Maar echt niet, maar dan ook totaal niet clean..

 8. In Katwijk was er dan bijna geen wind tussen 16u00 en 17u20. Af en toe mooie golven.

 9. Moet dat wel heel lokaal zijn. Bloemendaal was vanochtend juist prima.

 10. Vanmiddag:
  https://www.surfed.nl/sessions/2021/211122/index.htm

 11. Strakke platen Ed!

 12. Hi iedereen,

  mensen ervaring met surfen op de canarische eilanden? Wil miss begin december gaan, twijfel een beetje tussen lanzarote, fuerteventura & Tenerife.. iemand tips? Lijkt opzich allemaal wel goed, maar misschien iemand een aanrader wat het beste is

  redelijk ervaren surfer (ook op reefs etc).

  thanks!

 13. in mijn ogen is fuerteventura het beste surf eiland. Corralejo is een echt surf dorp, maar wellicht dat anderen juist fan zijn van een ander eiland

 14. Mooie Foto’s Ed! Weet iemand of die foto’s van de cameraman in het water op Ed zijn foto ook ergens te vinden zijn? lijken me ook mooie platen.

 15. Ik raad tenerifie aan

 16. Lanzarote is goed!

 17. Gisteren 11.00 uur er in, 14.10 uur er uit. Lichte offshore wind met lange windstille perioden. Desondanks bleef het wateroppervlak maar dansen. Echt als een malle. Weinig lijn, golven braken her en der. Laatste 10 minuten leek er dan eindelijk meer structuur en rust in te komen.

 18. Ik raad Texel aan!

 19. Fun België gisteren

 20. Rekkab op Instagram. Kan niet missen ✌🏽

 21. Hier teer ik nog wel een dagje of 2 op 💃🏼✌🏽

 22. @wWijkie: deel die mening compleet. Ik lag erin van 08:00 tot 11:00.. een grote klotsbak, weinig lijn, zelfs weinig hoogte. Deze windrichting is iets verder van de pier denk ik beter.

 23. Heerlijk!!…. 2 dagen minimaal!! Was dit vroege ochtend of late middag??

 24. IJmuiderslag van 12-14, prachtige lijnen, heerlijk zonnetje. Echt genieten op de lange plank!

 25. IJmuiderslag was idd super ik lag er ook in van 1200-1400 uur iets naar het noorden. Supermooie lijnen bij weinig wind. Vooral rond 1300 uur liep het heel nice. Mijn nieuwe 5/3 was eigenlijk te warm voor vandaag 🙂

 26. Ijmuiden was idd gewoon aan.

 27. @ Tobias : Als het Zaterdag precies zo uitpakt als op de kaart met de kern van dat hele klein lage druk gebied precies boven Zeeland, zou dat de best/biggest surf van deze eeuw op moeten leveren, indien het zich bij hoog water voordoet. Weinig wind aan de kust en op 20 km afstand 100+ km/h wind.
  Bizarre kaart !
  Weinig kans dat het zo uit gaat pakken denk ik.

 28. Gaaan er mensen morgen ochtend nog in op Zandvoort? Geen zin om er alleen in te liggen

 29. Late middag, push van de getij deed heel veel goed 👌🏽

 30. Zeker! Rond 9:30

 31. Ook maar even kaartjes voor zaterdagmiddag en daaronder zondagochtend. Wellicht dat de wind nog wat van de kust af blijft, maar die wind is en blijft een onzekere factor. Swell staat er iig (te) veel.


  ______Zondagochtend :

 32. @Tobias Spannend die kaarten. De modellen hebben het er bizar moeilijk mee. Het Europese model was vanochtend positief, GFS duidelijk minder daarnet.

 33. Voor wat het waard is met de continue wisselende output van de modellen.

  De ECMWF run voor komend weekend ziet er nu episch uit!

 34. De Wadden lijken me een erg fijne plek a.s. zaterdagmiddag

 35. Normaal gesproken zit het veld met de meeste wind veel meer in het noorden dan op deze kaarten . Dat betekend dat de swell nu van veel dichterbij komt en dus veel minder energie verliest. Als de wind dan ergens aan de kust wegvalt of aflandig is heb je de best of the best voor de zuidelijke Noordzee, naar mijn idee.

  Weinig zekerheid helaas , spannend dat wel.

 36. Klopt, alleen het tij zit daar niet al te best dit weekend.

 37. Zaterdag geen wind, zou er iets mogelijk zijn?

 38. ga je windsurfen dan?

 39. 🙂 🙂

 40. Zet hem op bart! €👍

 41. In Scheveningen heb je met opkomend tij stroming richting het havenhoofd door werveling van het havenhoofd. Is daar ook sprake van in Hoek van Holland?

 42. Wat zijn de juiste getijden voor Noordwijk. Ben er ene paar keer geweest met mijn longboardje maar het verschilt nogal… Laag, mid of hoog? Opkomend of afgaand?

  Tips zijn welkom.

  Groet

  Frank

 43. Als het echt windstil is dan eerste 1-2 uur na helemaal laag water uur voor en na hoog alleen soms kan er met hoog water teveel op de banken staan en dan breekt er niks.

 44. Nee in hoek van Holland niet

 45. Ik zou zeggen check de webcam van Egmond.. komt serieus wat binnen. Geen weer voor beginners.

 46. Platform K6 net ten Noord westen van Nederland geeft nu 3744 cm2! 11,3 seconden en 2,67 meter ! Veel golfenergie dus

  Dat is onderweg !

 47. Was super met eerste licht. Geen wind en mooie zonsopgang !

 48. Zieke sessie vamochtend first light. Windstil, 1.5e meter en plek voor ieder

 49. Domburg toch wel een tegenvaller vanochtend. Weinig hoogte, wel super clean

 50. Uurtje voor hoog altijd t beste vd shorebreak.. opkomend vanaf laag voor achterste bank mzzl

 51. Wat is jou verwachting voor de wind vanmiddag ik zie echt overal iets anders?

 52. Maasvlakte in the Morning.. complete garbage

 53. Was spot on vanochtend en werd na 8 uur alleen maar beter! Best wat hoogte weinig stroming en de golven liepen goed door. Ik heb in deze tijd van het jaar nog niet zoveel mensen in het water gezien in Noordwijk 20+. Maar geen probleem, golven en pieken voor iedereen.

 54. Wijk aan zee

 55. Wijk aan zee 2

 56. Domburg is het best straks in het laatste uur voor donker met een zwakke side-shore west zuidwest wind, verwacht ik .

 57. Hoe lang ging dat nou vanochtend vroeg zonder schoentjes en handschoentjes en cap @ Wijk. Best aardige sessie, af en toe echt goede dikke golf, mooi clean tot 830.

 58. Nog niet eerder meegemaakt dat de wind verwachtingen van windfinder &marifoon weerbericht er zo naast zitten Richting 180 graden verkeerd, kracht eveneens.

 59. Ik vond het wel goed en meerderen met mij. De uitschieters zaten op schouderhoog. Superclean maakte ook de iets lagere goed.
  Wijk hierboven ziet er inderdaad wel weer wat hoger uit. Maar dat is wel vaker verschil zeeland en NH en ZH.

 60. Waarschijnlijk te lekker om eruit te gaan;) half uurtje geleden:

 61. Wat een bakken van 2-4 bij hoek!! Was top!

 62. Ochtendsessie was mij een beetje tegen gevallen op Hoek.
  Mega clean en redelijk hoogte (goeie meter), maar ik vond het gewoon vaak voor geen meter lopen. Zeer veel closeouts, lang wachten en zoeken naar die ene parel.
  Toen kwam de zw wind er ook nog in en werd het nog rommelig ook.
  Exit.

  Middagsessie was meer waar ik op gehoopt had.
  Mooie dikke bakken met prima power.
  De wind viel gelukkig ook erg mee. Vaak zelfs mooi offshore.
  Helaas het kruit in de ochtend al behoorlijk verschoten dus niet langer uit kunnen houden.

  Al met al een prima surfdagje.
  Ondanks de hogere verwachtingen en het natte, kouwe pleurisweer….

 63. Wazz weer epic

 64. Wellicht dat dit wel de beste surfweek was in de moderne surfhistorie van de lage landen. Wat een bakken gesurft deze week zeg. Zulke dagen nu al wel enkele keren eerder meegemaakt. Maar 4 dagen in één week met zulke golven en dan is het nog niet klaar!!

 65. Word morge ook nog zo of is het gedaan

 66. Ja, de webcam zag er ’s middags voor HvH een stuk beter uit dan de ochtend. Zoals @Glurie al zei was het ’s ochtends nogal zoeken. Heel steil en close-outs of weinig lijn. Maar wel af en toe een pareltje.
  Morgenochtend weer een poging!

 67. Domburg was zalig van 7:45 tot 8:15. Met de afname van het tij werd het steeds minder. Laatste uur voor donker viel tegen.

 68. @tobias
  *Het fenomeen van nog een”
  Was genieten

 69. Vanochtend met first light bij HvH. Prachtig windstil & webcam zag er strak uit. Maar na 10min begon het horizontaal te hozen. Blijkbaar was het windveld toch wat opgeschoven t.o.v. de modellen. Wetsuit weer uitgetrokken en teruggereden. Helaasch!…

 70. Wie niet waagt die niet surft.

  Maar wel jammer natuurlijk. Ik denk dat meer noordelijk in de provincie de wind wel genoeg side-off was. Webcams bij Noordwijk zagen er vrij clean uit.

  Wind eerste helft van de middag lijkt daar ook wel afwezig te blijven. Afgaand tij wel wat minder fijn, maar wachten tot einde middag is niet heel handig omdat dan de wind wel weer matig onshore wordt.

 71. Zuidkant Walcheren liep van geen meter. Heeft iemand een verklaring hoe dat komt terwijl er wel genoeg hoogte op de boeien buiten stond?

 72. Verkeerde getij?

 73. Was met hoog water, dus beste moment

 74. Dat ja en dat de swell-richting niet noordwestelijk is maar meer pal noordelijk. Dan ‘schuift’ de hoogte er wat aan voorbij. Een sterke getijdestroom had dit nog wel kunnen keren, maar het is halve maan met doodtij momenteel.

 75. Het was echt weer dik aan op Wijk aan zee. Heel veel longboard locals gingen naar IJmuiden. Maar het was prima op mijn 9’4” . Duimpjes in de lucht en dikke smiles. Nu nog stoked.

 76. Het was dik aan op Egmond lange tijd geleden dat ik zulke hoge dikke barrels heb gezien. Windje stil. Epic

 77. Zuidkant liep lekker hoor..

 78. EAZ was gistermiddag en vanmorgen zéér dik aan inderdaad.

 79. Noordwijk was absoluut aan. Tussen 11.30 en 14.00 op 15 min na, windstil/licht offshore! Schouderhoog-headhigh. Topweekend!

 80. Ijmuiden was top tussen 12.30-13.30. Mooi clean en hoog. Wel 2 swells door elkaar leek het.

 81. IJmuiden was indd top. De wind bleef lekker aflandig in de ochtend.

 82. Scheveningen Noord was vanaf het eerste licht tot kwart voor 9 goed te surfen. Wel wat klotserig vergeleken met gisteren, maar wel lekker dik en hoog. Daarna knalde wind er vol in en was het niet veel meer. Korte sessie dus maar wel lekkere ritjes kunnen maken.

 83. Weekend plaatjes

  http://www.surfed.nl/

 84. eentje van vandaag

 85. Mooie lijnen ijmuiden 3 surfers 1 foiler goeie call t 🤟

 86. Op de zuid

 87. 2

 88. de zaterdagmiddag was echt 4x zo dik als de ochtend in zvoort. ook x4 aan hoeveelheid deining op de boeien overigens was dit overal t geval? f

 89. Iemand zicht op de situatie vandaag in BE? Ziet er nogal blown-out uit..

 90. Hij gaat bij jullie wel iets naar WZW, maar wel pas heel laat op de middag.

  NL is iig overal onshore niet te doen vandaag… maar morgen nog erger!

 91. Pas donderdag van die meer interessante noord condities waarbij de wind gaat variëren door grote temperatuurverschillen tussen land en zee en tussen hoge en de lager gelegen luchtsoorten.

 92. Ik was ook aan het kijken voor een leuk moment deze week in BE.
  Donderdag voormiddag is de wind over een heel groot gebied aan het waaien, dat gebied strekt zich uit langsheen heel Scandinavië. Mooi fetch voor een goeie Noordswell opbouw lijkt me! Of is de tijd die dat grote wind er aanwezig is niet lang genoeg voor een goeie periode?
  Donderdag namiddag zwakt het dan af om vrijdagnamiddag in BE even rustiger te zijn en daarna offshore wind. Lijkt mij neen mooi plaatje om vrijdag tegen HW te gaan surfen. Of toch geen zekerheid op succes?

 93. Typfoutje: moest zijn « om vrijdag voormiddag in BE even rustiger te zijn »

 94. Als die zuidwest voor het warmtefront maar niet te hard toeneemt.. Evt slimmer om eerder op de ochtend te gaan, ook al is het dan laagwater.

 95. Vandaag is iig weer echt nog erger wild dan gisteren..

 96. Vrijdag ziet er de meest surfbare dag uit, wel kans op blown out condities met hoogwater.

 97. Morgen word weer lekker tenmiste op de juiste plekken

 98. @@: Dat zijn nogal veel vragen , waarop de antwoorden niet even snel te geven zijn!

  Morgen grote kans op goede condities aan de Westerschelde stranden van Walcheren , rond hoog water, in ieder geval.

 99. Het is best een beetje zoeken naar het juiste om te doen en vooral experimenten. Meestal is bij zuid swell laagwater bezig (want bij hoog teveel stroming). Bij Noord swell gaan met hoogwater (deze komt dan veel beter binnen dan bij laagwater). Natuurlijk altijd goed kijken wat de wind doet.

  Tobias zijn sms service kan hier supergoed bij helpen als goede guideline! Verder spotkennis op doen door veel te gaan!

 100. @Tobias @atmosphere
  Bedankt voor de reacties. Ja ik weet het veel vragen :-). Maar surfen bij heavy onshore blijft zo wat een raadsel voor mij hoe je er net een goeie sessie tussen al dat wild geweld van kan maken. Naar de zuiderstranden aan de Westerschelde klinkt inderdaad logisch, daar heb je het land achter je waar de Noorderwind alvast wat gebroken is = beschutting.

  Wat Tobias zei van vrijdag te gaan in de ochtend waar het beduidend minder wind is (maar waar ook opkomende windswell uit ZW): ben ik wat onzeker over of LW werkt op de Belgische stranden. En zo’n lekker weertje is het niet om als alternatief je zonnestoel of surfskate boven te halen moest het toch maar niks zijn die golven XD!
  Ik denk dat ik best nog even geduldig ben op wat betere kaarten voor een succesvolle surf sessie. Ma sowieso bedankt voor de feedback!!

 101. Wind is nu pal 315 graden dus side-on shore op de stranden. Zullen geen cleane condities worden. Stroming, windchop en dus een flinke peddelklus.

 102. T was anders dik aan !!!

 103. Ijmuiden was AAN! Vooral magic hour 12-13u. Stoked!

 104. Wind draaide op het laatste moment nog meer naar noord, dus werd het beter.

 105. Was dik aan!!!

 106. Welke stranden zijn daar surfable dit weekend?
  Ik ken alleen Domburg (yes I like). Nollestranf ligt t dichtst bij Vlissingen. Hoe is dat? LW? Of HW? En waar nog meer?
  Als je me liever mailt ipv hier te vermelden: linewoodsurf@gmail.com

 107. En ja…Ijmuiden was aan…

 108. Potverdorie wat was IJmuiden aan zeg!

 109. Van het weekend is de wind zuidwest tot west. Dan zijn de zuidstranden niet echt surfbaar. Beste optie is domburg met laag

 110. Got a new nickname after taking off on great wall of fire (dat voelde ongeveer zo): Hellboy! IJmuiden, wat een cadeaus tussen 12-14

 111. Voor als mensen het nog niet wisten, ijmuiden was lekkaah. Offshore zo nu en dan en heerlijke lijntjes!! Wat een middagje!!

 112. (jongens houdt t nou een beetje stil, anders liggen we de volgende keer hutjemutje)

 113. 🤙

 114. Net boven Vlissingen heb je dishoek, daar vind je condities zoals op de foto’s bij harde NW-wind (swell). Soms breekt het ook goed bij windorgel, beide alleen bij hw.

 115. Het was ruk gister.. teveel stroming en weinig hoogte

 116. Zonder bewijs foto’s geloof ik niet dat Ijmuiden aan was. Zal wel de gewone slappe hap zijn geweest.

 117. Hoe ziet dit weekend er uit?