Nuttige surfweer info:

Surfweer maandag 2 januari 2017

161 reacties

 1. Met de golfhoogtes zit het in ieder geval wel goed. Op het hele bereik (30-500 mhz) dezelfde richting van 349 graden NNW, dat zegt eigenlijk al genoeg. In de onderste 30-100mhz zelfs 190cm swell boven Texel. Dat zakt nu naar beneden.

 2. Iemand wel eens op Zanzibar geweest en ervaring met surfen daar? Ik zit er binnenkort een aantal dagen en zou graag een exotische sessie meemaken.

 3. Na 25 jaar surfervaring had ik gisteren op nieuwjaarsdag op Terschelling toch even een wake-up call. We lagen met een man of drie op de buitenbank en er liepen echt serieus goede golven. Ik schat consistent 1,5m met uitschieters van 2m met z-zw offshore en afgaand tij. Geen laffe golfjes maar echt lengte in de face en heb zelfs drie barreltjes gescoord. De buitenbank van Terschelling is ver weg van de vloedlijn, dan komt de 2e bank en kort daarna heb je de 1e bank en dan pas het strand. Uiteindelijk besloten de andere twee surfers eruit te gaan en ik bleef nog om er nog een paar te pakken omdat het zo goed was. Ik lag dus helemaal alleen…achteraf niet handig. Na nog een half uur gesurft te hebben kwam er een dikke bak aan waarvan ik dacht dat een mooie laatste van de sessie zou zijn. De golf was wat hoger en holler dan ik inschatte en de bodem viel onder mij vandaan en ging over de falls. Ik kom boven…board weg. K%T.

  Zonder drijfvermogen (board) ver buiten liggen is niet tof. Je moet zwemmen en achter je kijken voor de brekende golven en voornamelijk rustig blijven. Ik zag uiteindelijk het board drijven 20 meter van mij af tussen de buitenste en de 2e bank in. Maar door de ebstroom naar het oosten en de wind vanuit z-zw. kon ik er niet bij komen. Ik heb er nog lang erachteraan gezwommen want ik wilde het drijfvermogen weer terug. Na 5 minuten zwemmen raakte ik te veel buiten adem en was moe aan het raken en was nog best ver buiten. Ik besloot het board maar te laten gaan en naar de kust te zwemmen. Toen kwam ik er achter dat de kust niet echt heel snel dichterbij kwam. Ik heb een paar keer moeten pauzeren om op adem te komen. Uiteindelijk na een half uur zwemmen de kust bereikt en was zo blij dat ik de 2e bank weer onder mijn voeten voelde. Met praktisch niemand daar op die plek op het strand realiseer je dat je echt helemaal alleen bent…de ‘safetynet’ is er dan gewoonweg niet. Niemand weet dat jij daar ligt.

  Toen ik doodop aan de kant stond, realiseerde ik mij dat dit heel anders had kunnen aflopen. Dat is ook de reden dat ik dit vertel. Het board is niet meer aangespoeld en drijft vermoedelijk nu ergens zee rond en zo had het met mij dus ook kunnen aflopen. De velcro van de leash had losgelaten, ook iets wat je niet direct verwacht.

  Daarna direct naar de eerste de beste strandtent gegaan, wat ook nog 1,5 km lopen was, en melding gedaan bij de Brandaris (vuurtoren van Terschelling) zodat niet onnodig de hulpdiensten uitrukken als er toch een board gevonden zou zijn op het strand.

  De grote lessen voor mij zijn:

  – Als er serieuze golven zijn, ga niet alleen surfen, als er een ander persoon bij was geweest had deze zo het board kunnen pakken.
  – Zwemmen in een 5/4 wetsuit met schoentjes en handschoenen aan gaat niet makkelijk in koud, dus zwaarder water (minder drijfvermogen). Dat had ik wel onderschat.
  – Check je materiaal op deugdelijkheid.
  – Raak niet in paniek en blijf te allen tijde rustig. Dan blijf je nadenken en richt je je duidelijk op wat je moet doen en dat is jezelf weer veilig op de kant krijgen.

  Ik weet nu dat 2017 een fantastisch jaar voor mij gaat worden en ik wens iedereen dan ook een veilig maar een swellrijk 2017!

 4. @ Allard Pheifer

  Sick! Gelukkig heb je het er gezond en wel vanaf gebracht. Eerlijk gezegd is jouw verhaal de reden dat ik in de winter nog wel eens een sessie laat lopen. Soms is het zodanig koud dat ik geen mensen in het water verwacht en ik vind het gewoon te ‘gevaarlijk’ om helemaal in m’n eentje op het water te zijn. Duuuuussss wie is er donderdag op Zandvoort aan het surfen? Dan kom ik lekker naast je liggen 😀

 5. Jeetje Allard, blij dat het goed is afgelopen maar inderdaad een goede waarschuwing om de delen!

 6. Hi Tobias, dank voor je sms! Kan je kort iets aangeven over einde middag Parnassia of Ijmuiderslag? Ik twijfel enigszins. Thanks

 7. Ooit met mn board vastgeraakt in een stroming in Spanje. Via de zijdelingse rotsen eruit geraakt. Dus: ga ook niet blindelings in het water en bekijk de stromingen(vooral in de winter)

 8. Nou Nou Allard ben blij dat nog je leeft Dude!
  Neem aan dat je ook een dikke Cap op had want dat is met deze winter echt onontbeerlijk!

  Allereerst de Moderator en iedereen hier een zeer goed Surfbaar 2017 gewenst en jouw in het bijzonder!

  Goede les voor anderen!

  Als je gaat verkrampen zo ver op zee is het echt gebeurt met je!
  Bij onderkoeling word je Bloed dikker, minder zuurstof opname en gaat langzamer stromen waardoor er verkramping optreed! ( Dat ervaarde je al doordat je tijdens het zwemmen uitgeput raakte, je lichaam hersteld dan zeer moeilijk) Onderkoeling treed zeer snel op!
  Dit kan al na een paar koude spoelbeurten maar omdat je zo graag wil Surfen denk je alleen maar aan dat ene en vergeet je het gevaar en onderkoeling! Je kunt dan na onderdompeling in zeer koud water gedesoriënteerd raken, hapt enorm naar zuurstof en weet dan niet meer waar bv de Kust is!

  Desoriëntatie zorgt voor meer onderkoeling , Rillen en Langzame Bewusteloosheid en uiteindelijk overlijden. Als je handen en voeten ondanks dikke Cloves en Schoentjes koud worden na bv 1.1/2 uur gewoon eruit gaan! Je hoofd beschermen is ook zeer belangrijk!

  Ikzelf ga ook maar een paar keer in de Winter en alleen zonder Wind, liefst met zon en niet met ofshore! Maar ja, anderen houden nu eenmaal van het gevaar opzoeken!

  En inderdaad, zomers niet leuk op elkaar Surfen maar in de Winter best wel belangrijk!

  Surfs up!

 9. Zonder je board ben je gewoon een zwemmer.

  Heb het helaas zelf ook één keer meegemaakt ( was ook alleen dus gezondigd tegen mijn eigen regels ) en het is een indrukwekkende ervaring.
  Ze hebben mij er toen gelukkig uitgevist met een catamaran.

 10. Vreugdevuur restafval met een zwart randje voor surfers op de Zuid. Shovels rijden af en aan met restafval en dumpen dit in de zee terwijl er genoeg vrachtwagens voorhanden waren. Show some respect for The sea and surfers!

 11. Was net bij Scheveningen Zuid. Echt lekker gesurft….maar hele nare nasmaak….

  Alle spijkers (niet normaal hoeveel!), glas en ander afval van vreugdevuur Duindorp werd door 2 shofels in de vloedlijn gestort!!! We hebben de chauffeurs aangesproken…ze zouden deze opdracht hebben gekregen van de gemeente. Dat is hopelijk onzin, maar ondertussen liggen alle spijkers er wel al! Dat wordt overwerk voor de EHBO binnenkort!

 12. Big is het zeker, ook in het zuiden, maar vrij winderig.
  @ Domburg zo nu en dan 3 meter faces , straks met hoog zeker.
  Clean is het zeker niet, maar wellicht net te doen voor wat meer ervaren surfers.

 13. Schrikken Allard. En thanks for sharing. Gelukkig kun je het navertellen en leren we er allemaal weer wat van. Of althans herinneren we ons weer even dat surf best wel eens snel gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
  Ikzelf ben ook groot voorstander van op elkaar letten, zeker als het wat kouder, hoger, en gevaarlijker is. Ik hanteer de laatste tijd twee “regels” voor mijzelf: 1 niet helemaal alleen surfen op plekken die je niet kent, of wanneer het risico op gevaarlijke surf meer aanwezig is (koude, hoge bakken, veel stroming), 2 niet surfen met deze risico’s wanneer het nog maar kort licht is (inval duisternis). Zo heb ik eens met schemer, in Mundaka, met de bekende stroming, moeten peddelen voor mijn leven om nog terug in de haven te komen. Beetje domme actie zo voor het donker worden. Met afgaand tij..

  Wijze les voor mij. En in the end gelukkig een betere en meer verstandige surfer van geworden.. 😊

 14. Politie is polshoogte gaan nemen bij de shovels op Scheveningen Zuid…

  Het volgende verhaal is verteld aan de politie: “grond met spijkers wordt in de zee gegooid, dan kan de roest eraf door het zoute water. Met een speciale machine wordt het er dan weer uitgehaald. Gemeente Den Haag is de opdrachtgever.

  Wat een ongelofelijk onzinverhaal. Ze moeten mijn fiets eens zien…die heeft nog nooit in de zee gelegen, maar er alleen bij in de buurt gestaan!

  M.a.w…kijk uit waar je loopt op Zuid.

 15. Wordt het volgens jullie donderdag goed genoeg om er vakantie voor te nemen en 200km naar Domburg te rijden? (Clean, shortboardable en epic)

  Hoogwater valt echter wel aan de late kant en ik heb geen idee hoe het daar is met laagwater.

 16. Voor wat betreft de gevaarlijke rommel op het zuiderstrand. Bel de gemeente even en meldt ook dat je actie verwacht. Je overwoog het al aan de pers te melden maar wilde eerst even de gemeente de kans geven actie te ondernemen.

 17. @Allard Pheifer

  Sharing is Caring! Zot verhaal maar het is zo gebeurd!
  Blij dat je nog onder de onzen bent!

  @Anoniem

  Ben ook benieuwd! 🙂

 18. @ Donderdag nat pak : De kans is groot dat het goed genoeg is , ook bij wat minder hoog water. De voorspellingen zeggen nu off shore wind kracht 2 a 3 , erg goed dus.

 19. @ Tobias : je schrijft : ” Verder is de swell zodanig dat die zich gemakkelijk om alle hindernissen kan heen bewegen.”

  Interessant want dat lijkt nu precies het geval te zijn.
  Als gevolg van de relatief korte golfperiode neem ik aan ?

 20. Hey Allard we hebben elkaar even kort gesproken voordat je het water in ging. Vandaag was ik bij wijze van fam uitje mee met een strandjutter en tijdens die excursie hebben we je board “gejut”. Als je contact opneemt met onderstaande dan kan je denk ik wel iets regelen met hem http://www.westbank.nl

 21. Top man! Ga gelijk even bellen. Ik vraag wel even om je contactgegevens bij Chris. Waanzinnig te gek man! Yiihhhaaaaaa!

 22. De shape off kan niet plaats vinden als niet eerst de winnaars van die 10 beloofde shaping kits getrokken worden lijkt me ;p

 23. Ja Allard,

  Gelukkig goed einde…ken Terschelling goed en is best wel tricky…helemaal met afgaand en een leeglopende Waddenzee killing steomingen…

  En je board nog terug ook nu lucky bastard 😉

 24. Als je ziet dat er werkelijk (rest-)afval van een van de vreugdenvuren in zee wordt gegooid, graag foto’s of video van maken en doorsturen naar omroep West.

 25. Contact met gemeente gehad. 25 min aan de tel! Als morgen geen terugkoppeling met directe oplossing dan idd publiciteit. Vreugdevuur echt top voor iedereen…opruimen hoort ook bij de organisatie.

 26. Allard, goed te horen dat je ok bent, ik heb dit ook meegemaakt maar gelukkig op een rif in indonesië waar het minder koud is, dat was een FCS leash, die loste gewoon. Bij een CI leash ook al gehad ergens in indo. Niet alle velcro is van goeie kwaliteit jammer genoeg!

  Tot op MV2, met leash zonder 3e bank!

 27. Onverwacht dikke sessie gehad vanmiddag in cadzand.in de grotere bakken zat er de meeste lijn. stoked voor wat er nog aankomt

 28. tnx for sharing Allard.

  Check op hoge dagen altijd
  1. je materiaal: iig je leash (oude leash met scheurtjes in het siliconen, of wat is het, afgeschrijven!), en de bevestiging aan je board. En nu dus óók klittenband.
  2. je fysieke conditie
  3. de forecast en stroming
  4. je mede-surfers

  surfrijk nieuwjaar!

 29. Oostende. Heftig zeg:

  Op 2 januari om 16:43 krijgen onze redders een dringende oproep voor een surfer in nood ter hoogte van het Oosterstaketsel. Binnen 8 minuten waren onze redders ter plaatse met 2 reddingsboten: Sterken Dries en de Rescue Lions. Ook de Brandweer, Ziekenwagen, MUG, Lokale – en Scheepvaartpolitie waren ter plaatse maar slaagden er niet in de drenkelingen uit het water te halen. Het bleek om 4 drenkelingen te gaan. 3 surfers en 1 bijstaander. 1 Van de surfers raakte in de problemen. De vader van die surfer besloot daarop het water in te gaan zonder beschermkledij om zijn zoon te helpen. Hij raakte snel onderkoeld. 2 Andere surfers probeerden de 2 slachtoffers te helpen, maar de stroming bleek te sterk en alle drenkelingen belanden in de vaargeul. Binnen de minuut na aankomst slaagden onze redders er in om alle drenkelingen uit het water te halen. 1 Drenkeling was er slecht aan toe. Onze redders dienden meteen de nodige eerste hulp toe.

 30. WoW de verhalen stapelen hier nogal op. Gelukkig liep het voor de surfers in Oostende ook goed af. Is er al bekend waarom de surfer in de problemen kwam? Ik lag er namenlijk op hetzelfde tijdstip in aan de pier te blankenberge. Als ik de oorzaak weet, is het een aandachtspunt om op te letten bij volgende sessies.

 31. Veel gebroken of los gesloten leashes gezien vandaag op het strand, maar ook op facebook etc. Een goede leash met deze surf is dus nogal een vereiste. Door de 6mm wetsuits zijn je benen een heel stuk dikker waardoor je leash minder goed sluit dan in de zomer. Eventueel om je surfschoentje doen en dan je wetsuit er overheen. Dat scheelt alweer wat extra kleefkracht.

  Een iets stevigere leash is te verkrijgen in de betere surfshop of ook online bij ons: https://surfweer.nl/shop/category/surfboard-leashes/longboard-leashes-7-10ft/

 32. De winnaars/deelnemers aan de Shape off zijn bekend!

  https://surfweer.nl/artofshaping/

  De gelukkige winnaars die een blank en shape-kit krijgen en mogen meedoen aan de O’Neill shape off 2017 zijn bekend. Vanwege de springvloed aan aanmeldingen hebben we het aantal blanks uitgebreid van tien naar zestien! Zie link. Staat jouw naam of post er bij? Mail dan even naar mpr@oneill.com met je contactgegevens (tel.nummer, voor- & achternaam en e-mail).

 33. Was idd in Blankenberge. Oosende liep goed maar niemand in de problemen geraakt naar mijn weten.

 34. pfffwt linke ervaringen met losschietende leashes in kou en hoge golven,

  gelukkig idd goed gegaan!! ga maar ns een extra ducktapie om mn leash heen draaien zo meteen….

 35. Hey dirk,
  Ik ben onlangs een facebook groep begonnen. Omdat surfen in zandvoort in de winter vaak een eenzame bezigheid is.

  Hier kun je wellicht surfmaatjes vinden voor die doordeweekse sessies.

  Zoek op facebook naar zandvoort surf

 36. Genieten van de winterse rust op Zandvoort, geen groepen met schreeuwende kooks door de week.
  Het was weer een heerlijk Hollandse klotsbak gisteren. En geen mens achter de derde bank.

  Houdt je leash schoon, sleep hem niet door het zand, en houdt je board vast, dan schiet ook niets weg en kom je (bijna) niet in de problemen(tenzij je leash versleten is).

 37. Gister was het “net niet” om de hoek bij Walcheren. Af en toe een leuke golf van 0,5-1m, maar niet heel clean vanwege de sideshore wind.. Zonsondergang aan de ene kant en in de verte Vlissingense boulevard maakte overigens een hoop goed..

 38. Proficiat aan de winnaars van #artofshaping #surweer

  Kwas er net niet bij dit jaar maar doe volgend jaar zeker terug mee!

 39. @ Allard, goed dat je jouw verhaal deelt en nog kan delen!

  naast spullen checken, doe ik soms ook nog een fel gekleurd lycra aan, puur om zichtbaar te zijn, eventueel vanaf de kant

  happy surf iedereen!

 40. Ben blij dat mijn leash het gisteren gehouden heeft tussen 15:00 en 17:30 op de MV2. Kwamen af en toe behoorlijk brute bakken door op de achterste bank. Maar ik was duidelijk niet fit genoeg want ik was bijna al mijn energie al kwijt door de taaie peddelsessie naar buiten. Die hoge sets kreeg ik daardoor gewoon op mijn dak, met een geweld dat ik niet vaak heb meegemaakt in NL.

  Verder was de stroming belachelijk sterk. Aan het eind van de sessie bijna drie kwartier tegen de wind in (en in de schemer) terug naar P5 gelopen. Eenmaal bij de auto was het donker…

  Voor het eerst in lange tijd geen enkele golf tijdens een sessie te pakken gekregen :-(. De golven waren er echt wel (zij het vaak wat klotserig), maar ik had kennelijk niet de conditie en scherpte om mezelf goed te positioneren. Oftewel, deze condities waren helaas nog te hoog gegrepen voor mij. Goeie reality check. Niet echt leuk om zo het nieuwe surfjaar te beginnen, maar als ik de berichten hier boven lees ben ik dus eigenlijk al blij dat ik weer veilig thuis ben gekomen.

 41. is het verstandig om morgen met zo een grote swell te surfen? ik zou allezins gaan rond laag water om de golfhoogte grotendeels te omzeilen en no way dat uitpeddelen mogelijk is bij hoog water… Qua stroming lijkt het mij ook veilig aangezien de wind pal onshore is of is er nog iets waar ik op moet letten? Alvast bedankt.

 42. Als je bang wordt van “grote swell” kan je beter thuis blijven . Surfen heeft nu eenmaal z’n risico’s . Maar denk altijd goed na of je de omstandigheden aan kunt en als je twijfelt ,kan je beter niet gaan. En blijf altijd Cool als je in de problemen komt , en help een ander niet als je zelf daardoor ook in de problemen komt . maar alarmeer de hulpdiensten. EN check ALTIJD je spullen voor dat je gaat.

  gaat hopelijk los donderdag en wordt t mooi clean

 43. @Mark: Eigenlijk helemaal niet, maar je zou zomaar beginnen twijfelen aan je eigen kunnen na al die wilde verhalen 😉 Alhoewel ik niet de beste surfer ben, ben ik fysiek wel in staat om mij uit de problemen te helpen als het zou misgaan. Dusja minder twijfelen, goed opletten en gewoon chargen! Komt vast wel goed.

 44. @ Compagnon 3000:
  Ik doelde op golven die vanuit het hoge noorden de Zuidelijke Noordzee inlopen , en
  de hoeveelheid energie die ze verliezen als gevolg van hindernissen. Onder hindernissen versta ik de meest ondiepe plaatsen /banken , de ene soort swell gaat daar met minder energie verlies overheen dan de andere.
  Swell met echt lange periode en golflengte zal niet ver komen bijvoorbeeld
  Dit is een mooi praktijk voorbeeld :

 45. Zitten wel een paar lame foto’s bij zeg bij die shapeof winnaars.. wat hebben handplanes er nou mee te maken?

 46. Ik hoop net zo hoog. Maar dan reeteclean, offshore briesje en een morning-zonnetje op je hoofd. Verder gewoon keihard rippen.

  Cleane Power Condities. Dat is wat we willen.

 47. @Blankenberge woensdag

  De getijstroming aan de Belgische kust is uit fase met de getijden, ebstroming naar het zuidwesten duurt van +- 3 uur voor tot 2-3 uur na LW en vloedstroming naar het noordoosten +-3 uur voor HW tot 2-3 uur na. De wind en richting kan deze stroming versterken alsook hoge swell. Het is dus raadzaam om op elke spot met ervaren surfers te spreken die de lokale condities kennen zeker bij grote golven!

 48. @ tsunami :Er zijn wel eens berekeningen gemaakt voor tsunami’s in de Noordzee , in verband met meteoriet inslagen meen ik.
  De wave energy zou enorm afnemen in de Noordzee maar nog altijd een tsunami van 1 a 2 meter opleveren aan onze kust. Dan hebben we toch een probleem.

 49. Er is vandaag een spot met offshore wind+ hoge duinen die de wind temperen, waar straks bij hoog water een meter of 2 swell gaat lopen !!

 50. !!!! OPGEPAST !!!!!

  Golven zijn een idee van de linkse grachtenordel elite om de wereldorde omver te schoppen en the new wave order te creeren.

  !!!!EINDE BERICHT !!!!

 51. Het is belachelijk wat de heer Geert Wilders plaats, het is juist het zionistische complot in samenwerking met Putin en Erdogan die Europa willen omgooien via de zee.

  Ook kan de heer Wilders zich beter bij zijn taken in de tweede kamer houden in plaats van tin foil gedachtes op een surf site. Erg triest.

 52. Illuminati @ sea ! haha

  @ THE Bodhi:

  Bij deze omstandigheden is het de beste spot van heel Nederland en België , laten we daar niet moeilijk over doen. Deze spot beperkt zich niet tot een paar honderd meter, het zijn kilometers strand, dus overcrowded kan het nooit worden.
  Het gaat om het strand tussen Zoutelande en Vlissingen grofweg.
  Er staat ook een werkende webcam , te vinden hier op surfweer. Rond Hoog water gaan is noodzakelijk.

 53. Is Scheveningen morgen nog goed bij laagwater of komt de swell alleen door in de vroege ochtend ?

 54. Net De Panne gepeddeld. Want geraakte niet achteraan. De kiters genieten wel meer. Dikke bakken achteraan. Morgen is van ons

 55. Iemand een idee hoe het staat met de spijkertroep op Scheveningen Zuid? Ik zit te twijfelen tussen Wijk aan Zee en Scheveningen Zuid morgen maar als het er nog een rommel is ben ik snel klaar met twijfelen.

 56. Niet de eerste keer met die oud en nieuw spijkers…..

  De gemeente maar eens dwingen met een electromagneet, hangend aan een tractor, spijkers op laag water te gaan zoeken.

 57. Ik ben benieuwd of de verwachtingen voor de zuidkust van Walcheren uitgekomen zijn. Zelf kon ik helaas niet, maar anders was ik tegen zonsondergang gaan kijken

 58. Waar zijn de Facebook foto’s gebleven? Kan toch niet dat er alleen maar Instagram winnaars zijn? Een fotograaf wint één van de blanks? En hand planes en paipo’s?

  Pfft

 59. Met de verhoging van de waterstand dit de noordenwind was het tij voor donker hoog genoeg voor een uur goede golven tussen Vlissingen en Zoutelande

 60. @Tobias: Als ik de DMI windverloopkaart bekijk zou ik als surfweervoorspellingsleek verwachten dat het morgen ‘s-middags veel cleaner gaat zijn dan ‘s-morgens, want in de middag veel minder wind zowel aan de kust als verder op zee. En in de middag ook meer offshore (ochtend meer sideshore).

  Moet lastige keuze maken over wanneer ik morgen vrij neem van werk, ochtend of middag. Ochtend surfen komt beter uit maar als de middag aanzienlijk cleaner word ga ik toch daarvoor. Zou je me wat meer inzicht kunnen geven waarom je denkt dat het toch ook in de ochtend mooi clean wordt (in NH dan in elk geval?)

 61. Zie nu bij diezelfde DMI dat golfhoogte ook wel flink afneemt in de middag. Maar na de afstraffing maandag op de Maasvlakte ga ik denk ik dan toch maar voor de mellow variant in de middag. Hopelijk is het nog wel shortboardable.

 62. Oehhh die swell is nog enorm. Snel naar het strand. Geen tijd om een nieuw bericht te maken.

 63. Heerlijk hier op Scheveningen. Het rijk voor mij alleen, net niet net naast het havenhoofd…

 64. Ben ook benieuwd naar hoe het met de Facebook en e-mail inzendingen is gesteld, het is raar dat alle winnaars op instagram staan. Tobias?

 65. Het was erg goed gisteren en maar 3 man in het water.
  Zo groot had ik het daar nog niet gezien

  @ Local: Wanneer iedereen op 1 plek gaat begrijp ik wat je zegt. Ik verwijs juist naar het gehele strand waardoor het minder crowded wordt op de ene stek.

 66. Handschoentjes gezien op of rond 1ste parkeerplaats in Wijk? Ze lagen nog op dak toen ik wegreed 😉 Krijge je als je zo stoked bent! App me! 0646424910! Thx!!

 67. Dank dank dank voor deze SUPER-alert. Regio noordwijk ging af. Erin om 08:30 tot 11:00. Laatste 1.5 uur ging de achterste bank los. Hol, power en glassy. Het bleef maar lopen.

  Super stoked, eindelijk weer eens een noordwester sessie met offshore winds. VOLDAAN.

 68. Toch een beetje gemengde gevoelens over vanmorgen. De hoogte in Zandvoort was er zeker, maar het was toch iets rommeliger dan ik had verwacht. Had wellicht misschien beter naar wijk kunnen gaan.

 69. Parnassia was mooier dan mooi de eerste 20min en toen kwam het afgaand tij de boel een beetje verprutsen. Zelf bakte ik er niet zo veel van …. hebben jullie ook last van een stijf sloom lichaam met de takeoff met deze kou? Het waren allemaal hele steile takeoffs waarbij je meteen in een barrel kon duiken (als je het goed deed hahaha) alleen ik was te traag met opstaan (waar ik daar normaal niet zoveel last van heb). Wel wat gepakt maar vaak met lip en al de diepte ingepleurd

 70. Hey allemaal
  Ik heb vanochtend een paar handschoentjes gevonden op het parkeerterrein(denk van het dak gevallen tijdens het wegrijden)bij de eerste strandopgang richting de pier bij wijk aan zee. Om er voor te zorgen dat de handschoentjes bij de rechtmatige eigenaar terug komen, is het chill als je mij kan vertellen van welk merk deze handschoentjes zijn.

  Helaas ben ik zelf mijn spijkerbroek van America today met een touw als riem vergeten op dezelfde plek dus als iemand die heeft gevonden zou ook wel fijn zijn.
  En voor de gene die nog gaan surfen bij wijk en mijn broek zien zou je die dan alsjeblieft willen meenemen? 0639845373

 71. @grazy horspill; Had de afgelopen keren hetzelfde probleem. Ga denk ik extra aan mijn conditie werken, kijken of dat helpt.

 72. Domburg nu begint te lopen, beetje stroming naar zuid, moest tevens oppassen voor achtergelaten Duplo in mijn shoes van mijn kid. Veel plezier iedereen

 73. Thanks for je berichtje Daan! Super chill!

  Wijkie was mooi hoor vanmorgen! Super stoked!

 74. Dyk Domburg rond 12, was korte sessie van ongeveer anderhalf uur

  Golven hadden prima hoogte, maar sloegen snel om.

 75. Als je genoeg hebt van spijkers op laag water zoeken, in Scheef, kom lgezellig naar WaZ! 😉
  Iedereen een topjaar gewenst!
  En met name Tobi, nog meer van jouw goede werken, die sessies van vandaag heb je wel verdiend.
  SurfZ!

 76. handplanes en paipo’s.. tsja, als je de spelregels voor inschrijving leest zie je dat dat niet uitmaakt. al zal er voor de shape-off wel een board gebouwd moeten worden natuurlijk!
  Het wordt sowieso een mooie “first” met wat moois te zien voor allen, mooi toch? (triple mooi)
  ik heb er zin an in ieder geval 🙂 hopelijk ook de tijd voor.

 77. Uurtje erin gelegen in Kijkduin 15-16u, kon helaas niet eerder… was te merken want brak nog nét op de achterste banken. Was nog te doen met de fish. Met zonnetje erbij voelde het niet koud!

 78. Mooie eerste sessie van 2017 wat mij betreft…spijkerhard geklatst..nailed it..zonnetje niet verkeerd ook.

 79. oh oh wat was wijk lekker 14:30-16:30 bij de eerste windmolen, niemand om me heen en zoveel cleaner dan de ochtend

 80. @ atmosphere, superstoked met de foto’s! Thanks! Heb je er anders nog goeie? Ben reuzebenieuwd om de overige te zien!

 81. Wijk vanaf 15:00-16:30 gesurft met max 5 man in het water.
  Heerlijke ritjes gescoord, meeste longboard golven maar af en toe een mooie krachtige muur.
  Genieten!!!!!

  P.s. Om naar de zee te komen moest ik door een kniediepe strook van zeesterren lopen. Nog nooit zoveel gezien. Iemand een idee hoe dit komt? Zeebevingen er mee te maken?

 82. Cheers to the guy that retrieved my rubber glove from the depths at Scheveningen. This saved me from a coitus interruptus.

 83. Was op Maasvlakte van half twee tot vier, bij parkeerplaats 6 ging het afff tot half drie er een rare stroming inkwam en de golven close out gingen op een ondiepe buitenbank. Daarna me in ultracleane kleine lijntjes vermaakt tussen de SUPpers een p-plek zuidelijker. Eerste drie kwartier bij P6 zat in de top vijf van mooie golven die ik in NL heb mogen surfen. Strak, clean, krachtig en met offshore lekker lang open. Gek genoeg was ik de enige (!) daar toen. Foto’s van p6:

 84. Langevelderslag was ook goed te doen tussen 14:30 en 17:00, vooral het eerste uur. Lekker mellow, zoals verwacht (op de toch nog best wel weer pittige getijdestroming richting het zuiden na). Wat een verschil met de Maasvlakte maandag! Ook even helemaal achterin gelegen maar daar vond ik het (op dat moment) net niet helemaal lekker lopen voor het shortboard (doofde te snel uit). Op de tweede (?) bank liepen leuke redelijk steile lijnen, die vooral het tweede uur wel vaak naar close out neigden. En net als crazy horsepill heb ik door nogal matige peddelconditie veel minder golfjes gepakt dan met fittere armen makkelijk mogelijk was geweest.

  Dat is natuurlijk jammer maar die paar drops en ritjes die ik er wel uit wist te persen maakten het het middagje vrij nemen van het werk zeker de moeite. Toen ik net na zonsondergang terug liep naar de P leek het op de buitenste banken nog heel mooi te breken, maar of dat echt zo mooi was kon ik van die afstand lastig inschatten. Dichter bij het strand was het in elk geval al wat rommeliger geworden, ook al was het nagenoeg windstil.!

 85. Vanochtend een nieuwjaarsochtendsurfsessie met Rens Koolen en Erik Rijsenbrij in Zandvoort.

 86. Ik vind dat hele spijkersverhaal echt een botte schande …. hoe haal je het in je hoofd … bedroevend, de gemeente den haag moest zich schamen en de uitvoerders ook … aan de schandpaal ‘nagelen’ die handel !

 87. Vanavond het licht uit gedaan in cadzand. Jammer dat het half7 hoog was..toch kwamen er nog leuke golven door maar het begon net pas echt leuk te worden….hopen op de ochtend dan maar

 88. Geachte WaZ surfers, mijn zoontje vond deze vin gisteren bij de blokken. Kan iemand hem weer herenigen met zijn tweeling-vin? Stuur dan even een bericht naar 0616770422.

 89. MV2 was heel klein vanochtend en voor mij te koud met lucht temp van -1 in combinatie met 4bft zuidenwind
  andere keer weer beter!

 90. Stopt al te snel met waaien morgen-ochtend. Dus als je wil gaan, dan iig zo vroeg mogelijk en alleen N-H. Zuiden ws flat. Z-H een heel klein clean windgolfje.

 91. Thanks Richard. Daar idd nog wel actuele data. Maar wie dit heeft verzonnen heeft geen enkel idee wat golven zijn. Echt niet te doen die nieuwe site van http://waterinfo.rws.nl/#!/nav/expert/

  Van een boei wil ik op een pagina alle meetgegevens zien. Nu kun je er maximaal 3 tegelijk selecteren per boei. En niet eens de meest belangrijk. Het enige wat ik nu wil zien om een forecast te kunnen maken is de golfhoogte 30-100 en 100-200 mhz + de daarbij behorende golfrichting. Heel veel moeilijker is het niet. Dan maar terug naar de oude spectra en de engelse wavenet maps. Of nog beter, gewoon de webcams checken.

 92. Die metingen zien er niet eens zo slecht uit. En op de webcam lijkt ook een golfje te lopen.
  Wadden moeten nu het beste zijn, met deze hoge periode.

 93. die Jetskis waren echt irritant, tussen de surfers door springen etc,
  gevaarlijk en ook nog lawaai en stankoverlast. Zijn daar geen regels voor?

 94. dobberen viel best mee trouwens, clean en af en toe goede sets voor een longboard

 95. Inderdaad zooo irritant die 8 Jetski’s bij de pier in Wijk. Ik gun ieder zijn hobby maar dan wel graag zonder vreselijke herrie, stank en enorme overlast voor anderen. Golven voor de surfers en suppers werden (vast zonder er bij na te denken) verpest. Er werd soms ook dicht langs surfers gevaren met hoge snelheid. Ook de mensen op het strand en de pier ondervonden overlast door herrie en stank. En natuurlijk ook de zeehonden, aalscholvers, strandlopertjes enz enz. waren er niet blij mee,Ik heb ze tenminste niet meer gezien nadat de jetski’s te water gingen. Ga morgen klagen bij de gemeente. Neem aan dat ze sowieso niet in het golfsurf en kitegebied mogen varen??

 96. 20 of 21 januari rijd ik met mijn Volkswagen busje naar bretagne, rond de 28ste weer terug.

  Ik surf niet zo graag alleen en mijn vrienden krijgen geen verlof, dus ben ik nog opzoek naar een roadtrip buddy om samen hopelijk wat epische golven te scoren!

  Als iemand zich geroepen voelt hoor ik het wel.

 97. Nog even over jetski’s

  APV Beverwijk:
  Vanaf de Sunseabar tot aan de gemeentegrens met Velsen mogen deze activiteiten wel plaatsvinden als dat tenminste op een veilige manier gebeurt. In een duidelijk afgebakend vak mag men blokarten of vliegeren, (kite)surfen en varen met motor- en zeilvaartuigen mits deze vaartuigen 300m uit de laagwaterlijn blijven. Er zijn twee stroken waarbinnen vaartuigen mogen worden gestald en aan- en afvaren. Ongeacht de zone waarbinnen een bepaalde activiteit plaatsvindt, kan bij gevaar, hinder of overlast de handhaver optreden.