Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 17 december 2018

107 reacties

 1. De hoogte lijkt prima met 1,5m, alleen de periode is met 4s wel erg mager. Wel loopt dit nog wel op naar de benodigde 5s voor wat leuker surfbare golven. Door de onshore blijft het natuurlijk wel erg rommelig vandaag.

 2. Ben vanochtend er in gegaan.. Het is veel stroming en ze klappen snel dicht..
  Maar om ff een nat pak te halen, is het lekker.

 3. Yo gasten en dames natuurlijk, wij hebben ons profielwerkstuk over golfsurfen en jullie zouden ons er enorm mee helpen om deze korte enquête even in te vullen! het duurt hooguit een minuutje. Alvast bedankt en surf’s up!

 4. In Belgie en de Nederland gaat de stroming richting het zuiden bij afnemend water en naar het noorden bij opkomend water. Dit is logisch, met al dat water dat in en uit het kanaal stroomt. Hoe zit dat in andere landen?

  Ik ga volgende week naar de oostkust van de USA en er komt een mooie swell uit het zuiden aan. In Belgie zou ik dan wachten tot het water begint af te nemen om de swell-stroming te neutraliseren.

  Maar hoe zou dat nu zijn in Amerika? Heeft iemand hier inzicht in deze zaken?

 5. De stroming door het tij in België en Nederland wordt vooral veroorzaakt doordat de zee hier redelijk dichtbij is ingesloten door land. Dit is niet het geval in Florida e.o, waar een hele Oceaan voor open ligt.

  Ik zou gewoon kijken wat de Stormriders guide per spot zegt qua juiste tij. Sommige spots werken alleen bij mid-tij, andere enkel bij meer dan 1/3 hoogwater en sommigen zijn goed bij ieder getij. Natuurlijk kan er stroming staan, maar die wordt waarschijnlijk eerder bepaald door de swellrichting, dan door het getij.
  Uitzonderingen daargelaten en ik heb er zelf nooit gesurft. Dus schiet mij maar lek als het anders is 😉

 6. Hoi Monica!

  Is heel makkelijk zelf te bekijken via bijvoorbeeld windguru of magicseaweed

 7. Sinds het wegvallen van de MUMM vind ik nogal moeilijk informatie ivm voorspellingen van golven (behalve hier dan). Hebben jullie tips?

 8. Combineren van zoveel mogelijk bronnen: windguru, glassy, windy, msw, noordzee spectra, actuelegolven.nl, getij, cams, maanstand. En dan gewoon gaan als Tobias zegt dat ze staan.

 9. Tussen half 10 en 11 was het goed te doen met een paar heuphoge golven. Jammer genoeg wel lijnen vanuit zuidwest en noordwest die tegen elkaar in liepen en een mooie golf tot klots degradeerde.

 10. trend for france from 27.12. till 4.1.19 ??? seems to be flat… or is there something on the atlanatic gives a suprise ??

 11. North Sea, surfing in the Netherlands… wat zou het heerlijk zijn als dit een gemiddelde surfdag in NL was!

 12. Hallo mede surfers,

  Ik heb een korte vraag.

  Naar welke 3d specta moet je kijk om op korte termijn of een dag van te voren de golven te voorspellen voor zuid-holland/ Hoek van Holland?

  Bedankt!

 13. Wat denken jullie ervan vandaag? Valt er nog wat te surfen? IJmuiden of wijk? Zou het om de pier komen (net buiten het beeld van de cam?)

 14. Gisteren was het qua condities vergelijkbaar en lag ik er als enige in op IJmuiden. Helaas een klotsbak.

 15. Zaterdag, scheef, hoelaat ? welke tijd voor de beste golven? heb gezien dat er een oost wind staat , maar misschien dat de golven snel zullen dichtklappen..

  alvast bedankt!

 16. Lekker gepeddeld op noord pier mooie golviies behoorlijk krachtig metertje plus zonnetje tot donker yihaaaaa

 17. gisteren van 16.00-17.00 erin gelegen met handjevol mensen. was nog best leuk, zeker als je op een longboard was (was ik niet ;))

  gaat zaterdag de grote dag zijn; of toch de cleanere zondag om op te mikken? (ik weet het; gaan als ze staan; maar dat kan niet altijd)

  PS: zou het vandaag nog wat beter worden dan gisteren?

 18. Gaat het met kerst nog iets worden? Lijkt weer wat NW swell in te zitten op aantal modellen maar vraag me af of die op kerstochtend er al gaat zijn in Zeeland. Ff voor kerstontbijt bij schoonouders nog een golfje pakken zou heel veel goeds doen voor de sfeer 😉

 19. zondag: reeds vanaf de ochtend lijkt er weinig wind te staan en nadien aflanding – maar lopen er nog wat golven ?
  Zondagmiddag ook weinig wind en aflandig op MV: mogelijk lopen daar hogere golfjes of niet ?

 20. Lijkt rommmelig te Worden met de wind:aan en af en aan. Regen na 9u. Weinig golfhoogte en afnemend.

 21. Hoe vonden jullie 2018 qua surf condities in vergelijking met andere jaren? Viel tegen, normaal NL, top?

 22. Dit jaar viel heel erg tegen om te surfen. Daar in tegen hadden we een super mooie zomer. 😉 Dit jaar hebben we geen lente storm gehad en geen herfst storm.
  We hebben nu de afgelopen dagen wat windvlaagjes gehad. Maar ook niet echt om naar huis te schrijven. Maar dit is moeder natuur.. Je neemt het zo als het komt.

 23. Hoop in 2019 verbetering qua surfen.
  Ojaa en nog iets anders.. Zullen de prijzen qua surf spullen goedkoper worden in 2019?
  Omdat de meeste producten zijn echt mega duur. Ook ondanks de korting op het product vind ik het product best prijzig. Hoop dat de surfshops weer een beetje nobele surfprijzen gaan vragen voor een surfproduct.

  Surf ze!

 24. In de laatste jaren niet zo weinig nat geweest als dit jaar.
  Zowel voor sup als windsurf, in mijn geval dan.
  Mooie zomer, maar niet wat golven betreft en eigenlijk een ronduit teleurstellende herfst…
  Meest memorabele swell was voor mij die in Oktober. Dat was dan wel on-nederlands.

 25. Kan Domburg nog iets worden of toch net niet? Auto is al ingeladen maar ik twijfel om een dik uur te rijden 🙂

 26. De golven die we in maart hebben gehad waren wel het beste die ik heb gezien in Nederland. 2 spitting barrels in 1 rit van een goede 1,5 meter… Voor een paar dagen. Rest van het jaar was kut

 27. Vond het eigenlijk wel een goed jaar. Maar heb dan ook de keuze om naar Z-H te gaan als het daar goed is en naar Noord-Holland als het juist daar meer is. Wat vooral goed meeviel is dat de wind grote afwezige was. Dus vaak cleane swell die op de ene kust flat gaf en het andere strand 1m windstil. Gewoon een beetje flexibel zijn dus. Ook qua tijd / doordeweeks en weekend.

 28. Goede tijden, zoals vanochtend op Zuid, clean, niet veel hoogte maar wel genoeg voor wat plezier.

 29. Oktober had toch wel de beste golven die ik ooit gezien heb in Nederland. En dan niet even één dagje. Maar zeker 4 of 5 dagen met echt super goede condities. Hoofdhoog of meer en clean…
  Kan je toch niet meer spreken van een slecht jaar. En anders maar verhuizen, ook een goede optie.

 30. De meeste hebben het ook over het jaar in het algemeen. Je zal maar ook net moeten kunnen in die drie dagen.
  Als de rest van het jaar op die ene piek dan tegenvalt…
  Maargoed, met frisse moed 2019 tegemoet dan maar!

 31. Maar dan ligt het niet aan de kwaliteit van de golven, maar aan de kwaliteit van je werkschema.

 32. Het ligt wel aan de kwaliteit van golven, en wat je daarvan vindt is persoonsafhankelijk. De een heeft liever verspreid over het jaar mildere en consistentere surf (meer dagen waarop überhaupt gesurft kan worden) en de ander (jij) liever 3 dagen zieke barrels.

  Afhankelijk van wat je prefereert kan het een goed of slecht jaar zijn.

 33. NHN ging mooi nog even los vanmiddag!
  dit jaar naar voor mijn gevoel veel NO swells die NHN hoofdzakelijk mist.

 34. Zou het windveld van vanavond en vannacht morgenmiddag nog een golf opleveren in het zuiden of waait het daar niet lang genoeg voor?

 35. Uur na laag water was super op het bankje. Zeker toen de wind naar oost draaide 🙂

  En of dit jaar goed of slecht was? Ik heb vaak met veel plezier in het water gelegen 😀

 36. 2018: een paar goede SUP dagen -zelfs een paar met dikke golven (Domburg en MV) maar wel minder in aantal dan vorige jaren.

 37. Vandaag was een leuke verrassing. Uur of 13:00 erin bij Wijk. Eerste uur (bij de eerste windmolen) was top: rustig wachten op cleane steady setjes, daarna snel minder, zowel in hoogte als kracht.
  Heerlijk dat de kudde zich weer verzamelt rond de pier, waar het gewoon écht minder liep, terwijl ik gewoon het rijk alleen had 🙂

 38. Ik zag je inderdaad liggen paar 100 meter naar rechts van de pier. Je had een paar mooie schuimgolven te pakken 🙂 volgende keer kom ik er ook bij liggen. Als beginner was het bij de pier iets te druk.

  Grtz

  Mark

 39. Grappig dat a.s vrijdag/zaterdag weer een kleine swell komt opduiken? Dit is nu zo’n 3 weken achter elkaar telkens op de vrijdag/zaterdag gebeurd haha.

 40. Vraagje!

  Wij gaan vrijwel elk jaar rond nieuwjaar naar Ameland. Boards gaan dan ook mee in het geval dat er wat staat. Wat is volgens jullie de beste plek op Ameland? Ik dacht zelf ter hoogte van de vuurtoren/noordwest kant van het eiland. Al heb ik in de buurt van Het Oerd ook een paar keer mooie sessies gehad. De keren dat ik er in bij de noordwest kant in lag was het wel oppassen geblazen door de venijnige stroming…

  Ben erg benieuwd of er iemand tips heeft betreft Ameland. Thanks!

 41. Mag je van de line-up van Scheveningen Noord/Zuid zonder problemen drone beelden maken en deze online zetten?

 42. @pipo en draakT: ik vind dat inderdaad niet prettig, mijn vrouw denkt dat ik dan eigenlijk aan het werk ben.

 43. mijn baas idem. En mijn werkgever ook…
  Liever niet.

  Daarnaast vind ik het gezoem ook hinderlijk, maar ik ben dan ook een oude brompot.

 44. Wel netjes van je dat je het eerst hier vraagt maar doe maar liever niet. Naar geluid!!! Gelukkig hoef ik niet te liegen tegen mijn vrouw of baas over waar ik uithang maar ik kan me voorstellen dat er op een goede doordeweekse dag een heleboel surfers in de line-up eigenlijk naar de dokter zijn of naar de tandarts ( ; Bovendien lopen er op de Noord en de Zuid geen hele lange golven. Beter fotootjes vanaf de kant. Dan lijkt het soms nog wat.

 45. Lekker plaatsen die drone filmpjes,yeeessss.
  Altijd leuk toch?en iedereen die erop staat vind het gewoon tof.
  In iedere surfer schuilt toch een kleine narcist,haha..fijne dagen trouwens allemaal. 😉

 46. Gewoon plaatsen, alsof uberhaupt iemand herkent wordt met cappies, gloves e.d.

  Lijkt net een zwerm vliegen op een stronthoop van boven

 47. Vindt die drone beelden ook heel leuk altijd, vooral plaatsen. Geen probleem zolang het niet op nationale tv verschijnt

 48. Drone beelden op big wave spots, doen. Hier in Holland vind ik het weinig toevoegen (en een irritant geluid). Shots vanaf de kant of vanuit water waardeer ik zeker, alleen zie er zo weinig van terug online helaas!!

 49. Fijne kerst vanuit de ❄️.
  Er loopt een kleine swell van max 50cm op 150mhz. Leuke fungolfjes met opkomend straks.

 50. Ouddorp is heel klein op t moment, ik verwacht hier niet echt een extrapush meer van opkomend tij.

 51. Hoelaat was je daar Jorge?
  Zag 0.2m staan met maar 4 sec staan, toen maar geskipped want kon me niet voorstellen dat het surfbaar was.

 52. Wijk was ook verrassend ok (knie/heuphoge lijntjes)… prima vermaakt met the usual suspects in de lineup.

 53. Die 0,5 m rollades vanmiddag op wijk waren inderdaad heurlijk. Beste gerecht van deze kerst!

 54. Dan gaan de wadden echt aan staan dit weekend toch? Ik denk dat ik zondag wijk aan zee weer probeer.